Friday, October 29, 2010

Hikmah Bersabar

SABAR

Aku bukan lah seorang yang terlampau bersabar, kalau yang kenal aku dari kecil, mungkin tau, aku ni kaki baran, cepat marah, xsabar, asal boleh dan sebagainya yang buruk2, tetapi bila makin dewasa & bila selalu kene tegur dengan kengkawan since sekolah dulu, maka sedikit demi sedikit aku berjaya lah kontrol sikap aku yg xsenonoh tu, tapi ape yang aku dpt huraikan, aku kini makin penyabar orang nya..cewahhhh puji diri sendiri...muahahahahaa bukan nye nak masuk bakul angkat sendiri...

CUMA

aku nak cerita, memang hikmah bersabar tu BESAR, cuma kita tak tahu, kita perlu bersabar sekejap or lame jangka waktunya, sesungguhnya, memang Allah telah menjanjikan sesuatu untuk kita bila kita bersabar dengan ujian yang diberi. aku tau semua orang tahu akan hakikat hikmah bersabar ni, tapi kalau mengingatkan kembali..tak salahkan. sebab aku tau semua orang tahu sabar itu separuh dari iman.

TETAPI

jangan lah mengeluh bilamana, yang dikurniakan itu adalah hanya separuh atau sebahagian dari apa yang disangkakan. sebab nikmat yang diberi ade pelbagai bentuk.. dan kadang2 dia beri kita yang ini tetapi dia tarik nikmat kita yang satu lagi. seperti lumrah kita sebagai manusia yang tidak sempurna, maka nikmat yg diberi biasanya tidak akan melebihi sehingga melalaikan

MAKA

bersyukur dan redha lah dengan apa yang telah diberi.. dan jangan lupa untuk terus meminta, memohon & merayu padaNya. sesungguhnya, DIA maha mengetahui, pengampun lagi maha mengasihi. Sesugguhnya hanya DIA maha mengetahui apa yang telah DIA tetapkan utk kita.

OLEH ITU

kita hanya perlu bersabar dan melipat kali gandakan USAHA kita. itu sahaja. rezeki tu ade di mana-mana, muka bumi ALLAH ni luas utk diterokai. jgn lah disesali dengan nasib diri xseindah nasib kawan-kawan & nasib kaum keluarga yang lain. Jeles tu tak xsalah, tapi menyesali nasib diri tu yang perlu dihindari.

MUNGKIN

sekarang kita xkaya, tetapi mungkin kekayaan itu akan diberi masa kita dah tua...who knows kan? dan mungkin kita akan kaya dengan ilmu atau lain-lain. kekayaan tu subjektif. & tafsiran setiap individu berbeza, ade orang kate rumah besar dah kaya, ade orang kate ade simpan 1juta dah kaya, tapi ade orang kata, cukup makan minum pakai & boleh sedekah dah kire kaya. setiap orang ade pandangan sendiri.

DAN

bilamana kita perlu membuat pilihan, semoga pilihan yg dibuat adalah yg terbaek, ape-ape pon untuk membuat pilihan pon kita perlu balik KepadaNYa yg satu. dan semoga kehidupan aku dan keluarga, kawan-kawan, & umat islam semua terus dilimpahi rahmat dariNYa.

Nota kaki: Bila satu nikmat diberi dan satu nikmat lain ditarik, jangan lah mengeluh..bersyukur dan terus bersyukur, semoga aku tidak lupa akan perkara ini.

Good Bye 2018

**pic from google