Skip to main content

Posts

Showing posts from September 3, 2010

Musafir

Kebetulan tadi bercakap pasal musafir...saja lah nak tahu dengan lebih lanjut..even dah ade sedikit ilmu mengenai topik ni cuma ingin kan kesahihan kan...kalo kat rumah boleh bukak buku..kalo di opis terpakse lah bukak google.com.my



Petikan ni aku copy & paste dari sini

---------------------------------------------------------------------------
Musafirmerujuk kepada orang yang dalam perjalanan.

Musafir menurut Syafie

Apabila seseorang itu bermusafir lebih dari dua marhalah (60 batu), maka ia harus melakukan solat qasar dan jamak sekali. Solat jamak dan qasar ini adalah suatu keringanan yang diberi oleh Allah kepada hamba-Nya dalam segenap masa bagi orang musafir, senang atau susah asalkan melebihi dua marhalah.

Permulaan musafir ini dikira setelah kita keluar kawasan, sama ada melalui sungai, parit, kota sempadan atau kawasan yang sudah tidak ada bangunan lagi. Akhir musafir ialah apabila kita memasuki kawasan permulaan musafir tadi. Solat jamak dan qasar boleh dilakukan apabila perjal…