Skip to main content

Posts

Showing posts from January 7, 2009

Soalan?

Ade lah seorang kawan aku nih..tetibe tanya soalan tah ape-ape kan...opsss lupe lak..soalan dia yg tah pape-pape tu tp aku tak bgtau ape kah soalan nyer lagi ek..kekeke..oklah soalannyer simple jek..berbunyik begini "Weh, kat kampung ko ape yang best ek?"..simple kan..tp tanya dalam SMS dah...aku hanya mampoo jawab



kawan aku: Weh, kat kampung ko ape yang best ek?

Aku: Macam-macam ada yg best..:P

kawan aku: wak lu, aku tny betul-betul ni...

Aku: makan-ade ikan bakar, accomodation-ade homestay&kak long chalet, view-ade laut, tp xdelah cun bebenor cam pantai puteri kan, transportation-bas melambak, & nak ke town macam banda hilir ke, melaka sentral ka..mmg sangat dekat jek...+ yg lagi best sbb adenyer aku sebagai warga kampung tu :P

kawan aku: -tiada response-



ngok ngek jek kan..bukan nk reply kate betul ke idak ape yg aku jawab ni..ape dahhh..ke bengang ngan jawapan aku yg last tu? hehehe..**tp SMS dia aku jadik kan modal utk aku update entry blogs aku arini..ngeh33



---------…

Hari Asyura

Dpt email forward..pehtu byk plak pasal bende ni..kire artikel yg same kn...



14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura (10 Muharram, bersamaan Rabu, 7 JAN 2009 )


1. Melapangkan masa / belanja anak, suami &isteri2
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.2. Memuliakan fakir miskinfadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.3. Menahan marahfadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.4. Menunjukkan orang sesatfadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.5. Menyapu / mengusap kepala anak yatimfadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.6. Bersedekahfadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.7. Memelihara kehormatan dirifadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya ke…

Kisah Penang Di serang

Kisah ni telah aku ceritakan dlm FP Aku seperti biasalah kan...aku kan malas nk update bende yg same kat tpt berlainan..kalo aku rajin & mood baek jek..aku akan lakukan..tp bende ni mmg jarang sekali berlaku..but kali ni aku ala2 rajin sikit jek...sbb aku mo buat rumusan jek dr penjelajahan seketika aku ke Penang.
ni dia, Roti & sup ayam..layan ok! so, next tym aku ke Penang..mmg aku makan mende alah ni jek..pehtu order cendol satu...huhuhu mmg sodap...
ha, aku sempat jugak singgah tpt menyeramkan ni..hehehe singgah bace serapah kat kubur Francis Light sempena Xmas [xdek makne kn]..aku pg sini actually nk try shoot jek dlm suasana suram kn...
ha tpt wajib lah kot singgah..iaitu Padang kota..aku ingat dulu mase aku mai..aku makan Sotong Kangkung ngan kerang bakar...huhuhu :P tp kali ni..aku dtg cume seketika utk menembak sedas-2dAS tembakan aje
Tujuan utama ke Penang itu adalah, hehehe ape lagi..makan nasik minyak lah kn..serang kenduri kawen kat kompleks tabung aji..yg kawen pd ar…