Thursday, April 29, 2010

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tetapi nyata sangkaan si Jan meleset. Lalu, dia pon melangkah lesu ke Balai Polis utk membuat aduan [di mana ini suatu tindakan bijak]. Ok tamat cerita pabila laporan kecurian dimiliki...hehehe balik umah..jalani kehidupan mcm biasa.

setelah beberapa hari kejadian, tiba-tiba beberapa org polis telah menyerbu..owh lebih afdal kita gunakan anggota2 polis telah datang ke rumah ibubapa si Jan utk menyoal siasat&menangkap bapanya kerana di syaki kereta miliknya terlibat dalam kes samun. Owh sungguh terkejut orang tua itu, mereka mengingatkan apalah perkara buruk yg ingin disampaikan oleh anggota polis tersebut pd malam2 begitu. Kebetulan si Jan berada di kampung bersama ibu bapanya.Lalu beliau telah menerangkan akan kisah kecurian no plat keretanya [yolah kereta tu atas nama ayah dia tapi dia yang pakai kan]. & menunjukan bukti laporan itu pd anggota polis tersebut. Terdiam polis tersebut, lalu mereka pon pulang ke balai tanpa sebarang penangkapan..sbb SALAH ORANG DAAAAAAAAAAAAAAAAA.

Nota kaki: Sila lah berhati2......jgn lupe utk buat report dengan kadar segera kalo perkara sebegini terjadi ok!

Monday, April 26, 2010

Malam Seribu Warna


Itu lah tema utk Annual Dinner comp aku tahun ni. Even ni lah first tym comp aku buat acara sebegini ruper kan...makanya, semua org excited. sebelom majlis ni berlangsung...kire seminggu sebelom..semua org dah sibok bertny pasal "Nak Pakai ape pd mlm itu?". Erm aku senang jek...utk jadik terlampau vouge...aku perlu memperbaiki cara aku berjalan ke arah lebih sopan atau seperti kucing berjalan kn. Kalo xdek unsur boleh berubah..lupa-in aja nak pakai2 yg kelazzz giteew...kang wat org laen sesak napas jek..

erm aku belasah jek ape yg sesuaikan. & ni lah hasil nya....abaikan jek....bentuk badan yg terlampau gemoks tuh!
Jauh betul lah depa ni pilih tempat kan...tp layan kan aje....janji dpt makan.cume tekak aku xberapa nk kena plak ngan menu mlm tu..keh keh..wat rugi jek kan. Ke aku yg xreti nak makan ape yg org2 kaya makan...makanya..redha ajelah ngan tekak kampung ni.

owh lupe...Kak Nor ngan wajah baru..tp over shadow kitaorg yg mude mudi ni plak...& tempat yg dipilih mmg strategik sbb depan pentas.tetapi.......tu lah...dok ngan org2 yg ehem ehem...makanya, terpaksa lah aku ngan murni bersikap lebih sopan & hambar lah suasana malam tu..keh keh keh

Owh utk majlis ni..pengacara oleh SHAMSUL GHAU GHAU....not bad lah....kire menyerikan suasana lah kan..
& persembahan artis jemputan adalah..SHIELA MAJID....
seb bek bkn kumpulan Inteam or UNIC ke Saujana...
kalo x, mmg kompem semua org berpakaian sopan..keh keh keh


ade mcm2 aktiviti di adakan..makanya, xdek lah boring sangat majlis tu kan... dari aktiviti sape cepat dia dapat, super hero..sampai lah ke upacara kemuncak persembahan terbaek yg dipilih dr 5 persembahan yg telah berjaya melepasi sesi ujibakat beberapa minggu sebelom majlis berlangsung [mcm nk masuk mentor plak rupernye ek]

1- Mr. Kasuma
2- Wonder 19
3- Mr. Khamis
4- Mr. Azmi
5- Mr. Harfiz & Mr. Zaki

& Pemenang utk persembahan terbaek adalah....MR. AZMI. Tahniah lah sbb membawa pulang RM800...meriah uolssss.....seb bek i xdek bakat..kalo x, nak jugak tumpang sekaki sumbangkan suasana..keh keh keh

Selain tu, ada jugak aktiviti standard utk majlis2 cenggini kan...mcm pakaian mengikut tema/pakaian paling malatop lah kirenya. Di bahagikan pd 2 kategori iaitu Lelaki & perempuan.

Lelaki di menangi oleh Si Is yg berpakaian Jawa. Yg perempuan pula di menangi oleh Puan Ruzinah yg memakai pakaian2 ala2 mr.potato..hik22...masing2 dpt rm200...gilleer sakan...owh gambar yg menyelit tu adalah..si murni dpt cabutan bertuah berupa microwave...ade 250 cabutan kalo xsilap aku...murni ni dpt yg top-20...plg best skalik...percutian ke phuket & TV 42"...sape2 yg dpt hadiah..tahniah..wa dpt leleh air liuq ja....almaklom lah..bab-bab bertuah ni lom lagi ditempias dlm kehidupan wa ni...

aku dah celaru..kejap aku..kejap I..kejap..wa.....konflik identiti betul ni..ok sambung balik...seblom balik ke sarang..sempat lah bergambar kenangan ngan geng2 IT...mane yg jumpe je lah...hehehe....yolah..lepas ni IT kan dah xdeek...ntah jumpe lg ke idak kite semua kan..sbb semua dah bersepah2...

& last skalik..ni jek lah gambar sengal yg sempat aku snap..almaklomlah..dok semeja ngan Pakcik2 makcik2 ni..kene lah sopan..kang dpt jelingan plak..huhuhu...

Ok tamat lah...cerita ni dah basi sgt dah ni..dah nak sebulan..baru ade mood nak mengarang ayatnya...gamba pon malas aku nk edit dah..keh keh leh

Wednesday, April 21, 2010

Fikri & Syafiq

FIKRI

SYAFIQ

9 April 2010 punya cerita. Giller lame kan di peram. Xpe lg lame peram lg masak ranum..lagi enak di makan..ahaks.

Malam 9 April tu kan, comp aku wat Annual Dinner tapi ni lah pertama kalinya, sepanjang aku bekerja 3tahun ni, ni lah dia yg pertama kalinya & julung2 kalinya..eleh tapi ni lah pertama kali diadakan sepanjang bernas beroperasi..wakakakaka...lawakkan? tapi bersyukurlah..dr xpenah langsung kan...

& aku akan menumpang Murni, makanya, dengan pelepasan boss kami, maka kami Half day pd hari tersebut & teros plan melawat rakan sekerja yg baru melahir baby boy. Yupp my partner aka....same2 programmer utk system Axapta ni kan...

& kami pon ke Hulu Langat utk melawat Si Aloryah ni. Erm kebetulan, Adik dia jugak sedang berpantang di rumah..sentiasa tidak keseorangan tym berpantang..pandai adik beradik ni plan ek..hehehehe

Fikri adalah anak Aloryah & Syafiq, anak kepada Salmah, Adiknya. Erm beza 2-3 hari kalo xsilap aku.

Tapi kalo gabungkan name tu....Syafiq Fikri...dah dpt name anak buah si Didi..wakakkaa...
Aik kak Nor, ade aura geram....nk baby lg x?

owh ni....no komen
:P

aDOI yai lah Fikri..membuta jek keje nye hari tu...xheran pon kami datang..syafiq jek yg peramah..sbb mata nye terbuntang celik xmo tido..sian mak dia..letih asik nak menyusu jek kate nye...
baser lah baby boy.

Adam ni...xtau..maybe mood sweng lg kot

tgk tu..dia wat derk jek..mama dia lak yg sengih nk tayang semua gigi..wakakaka

owh yg ni..adam & Kie Mous nye mase dah sampai umah dia blk..huhuhu...
"Happy Belated Birthday Adam"
tym gambar ni di snap...adam baru jek 2 tahun 2 hari..hehhehee skrg dah berhari2 lah jadiknye kn...

Tuesday, April 20, 2010

Gigi Vs Kepit

TAK JADIK lah nak tunggu esok...sbb xsabar nk kuar bahan utk di update. Standard lah kat opis kan, kompem ade geng2 sndr kan...makanya, kat opis aku ni glamer ngan pasangan 3-stooges, aku pon xketinggalanade geng mcm ni..kalo dulu ngan sazz [yg kekal aku ngan nyiok jek] tapi kini digantikan dengan Murni. & paling Glemmer & lame, geng Amy, Dila & Jue
Geng 1 - Yun ^^Murni^^Sharna

Geng 2 - Dila^^Amy^^Jue

Perasan Atau tidak, ade beberapa persamaan & perbezaan antara kedua-dua grup tu. aku hanya nk buat perbandingan bg membezakan kumpulan kami. ni bkn kumpulan lah..lebih pada org kate best buddy kat opis lah kan

  • group 1, akan senyum dengan menampakkan Gigi, tapi sebaliknya bg group 2, di mana, mereka lebih prefer utk melemparkan senyum kepit..hik22
  • Size badan ye....Group 1, lebih glammer ngan team membina badan..wakakaka maka group 2, lebih pada org yg suke sangat berjimat cermat tang bab makan, tu yang mereka kurus.
  • Group 1, kulit mereka ala2 xberapa nk cerah kan, hitam manis gitew, tetapi group 2, semua nye putih2 belaka..ahaks
  • & pd pengamatan aku, konklusi yg aku buat, Group 1, lebih suka menunjukkan GiGi ketika senyum kerana supaya org akan perasan akan mereka, kerana keadaan warna kulit mereka, yg group 2 xsuka menonjolkan gigi mereka ketika senyum kerana, wajah mereka dah putih berseri..ahaks...

Walaupon kami xteror main bowling, Jom lawan bowling antara Geng Gigi & Geng Kepit...wakakakaka

Nota kaki: pada yang berkenaan jgn terkecik hati, aku cuma terperasan akan hakikat ni...saja nak suka-suka ok!

Kembali

Wah lame giller xupdate belog ni. makanya, mula2 skalik tugas aku harini adelah...

vrooommmmm vroommmmm vrooommm [mcm bunyik motor plak vacum aku nih..haih* kene beli vacum baru ni, xpon kene redha jek..mampo pakai penyapu lidi jek..maka, agak lembap lah proses pembersihan sawang2 yg dah nak penuh]

erm poyo kan, padah hal baru seminggu jek xupdate. tapi mcm dah lame giller plak aku rase...owh lupe, di tambah ngan mood sweng aku xberapa nak blah supaya aku rase gumbira jek + idea mencurah2 utk hupdate ini belog kan. tapi kekdahnye, mood sweng aku masih bertapa..cume xbyk lagi lah kan.,.

ok lah..dah kemas sawang2 yg menyemakkan tu..aku nak cerita pasal yg plg latest lah....

**SEMALAM**
aku sangat bz...bz xhengat..tny lah semua org yg jumpe aku smlm...email GGO pon aku xsempat nk bace...ni baru nk khatamkan kan ha...tapi blom start bace pon...yolah dah 4hari tglkan opis...mau xmelambak issue log kan...tp kene slow2, sbb otak aku xberapa nk OK ni...maybe sebab training aritu mate berpinar tgk biji2an beras tu..serius...tobat xmo apply keje tu..wakakakaka

**KELMARIN**
ahad lepas aku wat keje weng aku.Ape ek keje weng tu?

Owh kite mula kan dengan bgn tido, aku rase cam lonely plak aritu, aku sambung tido balik...& bgn balik...tido balik & bgn balik...pastu xl;eh tido dah...dah sampai limit kene bangun jugak,skalik cek jam baru kol 9.25am. awal meh...serius xtau nk buat ape...plus serabut jek tgk umah yg tah ape2 jek lately nih. aku rase lonely, sbb aku assume DD balik telok...perghhh...silap rupenye telahan aku ni.Ok aku pejam kan ,mate jek nga situasi kat umah...aku wat aktiviti aku..sbb baju dah rendam since mlm smlm nye kan..masok lah aku dlm toilet kunun2 nk setel kan semuanya...tp aku hny mampo basuh 2 helai towel aku jek..hahahaha serius xdek mood ok...aku mandi siap2...& kuar tgk keadaan kat luar...serius aku xleh nk TGK ok...emosi aku jadiknye...aku pon goreng lah cekodok lebihan smlmnye..hahah dpt dlm 5ketui kecil [serius sikit ok], & lepas makan cekodok tu lah...aku memikirkan yg aku PATUT MESTI kuar umah hari ni. mula2 aku tanamkan niat nak ke the curve jek..leh cuci mate + layan movie kat Cineleisure jek kan..tapi, aku telah memusingkan stereng kereta aku ke kedai runcit aku [MV LAH KAN .. MANE LAGI KAN]. nak carik parking jek dah makan mase 25min..seyes fedup ok! tp dah tu pilihan aku..aku malas nk drive sebenarnye kan..wakakakaka kacau bilau betol minah ni kan...& dah parking, aku teros ke naik lift ke GSC..keh keh..carik tiket dulu lah..wa dah meroyan nk tgk movie ni...& nekad nak belasah jek ape yg ade..kalo yg diidamkan xdek..seb bek xramai org lg..even dah kol 12.15pm kan...& cerita aku nk tgk tu show dia kol 4.45pm..makngai....mau sawan aku nk rondah MV tu kan...dah lah xdek geng nk borak...makanya, aku pon tibai lah ape2 je movie yg awal dr tu dulu...makanya, aku beli tic ok..satu show kol 1.45pm & satu lg 4.45pm..hehehehe makanya, masok lah wayang aku hari ahad lepas...setelah beberapa kali plan,,, asik cancel jek kan...

cerita ke-satu ___DATE NITE
cerita yg berlaku tym malam jek [96.67% cerita ni adalah berlaku pd waktu malam]. aku malas nk review pasal cerita ni,tp boleh lah wat sikit2..sbb aku part bercerita balik mmg failed...kalo jadik tukang menyampok sikit2 tu blh lah kan...

ceritanya begini, alkisahnye, sepasang suami isteri ni, yg ade 2org anak yg sgt lah....comei {pd hakikat...nakal ok..tp name pon kids kan...kalo nakal tu mmg comei jek aku tgk..ngeh22} sehari dlm seminggu, pasangan ni akan kuar date, which lebih senang kate..depa akan kuar dinner & date [yolah siangkan keje...malam jek lah yg free kn] & anak2 mereka gajikan pengasuh utk malam tu jek setiap minggu. tp sweet jek depa ni..even dah lame kawen pon masih romantik lagi kan. aku rase pasangan yg dah kawen kene apply mende-mende mcm ni...bkn nye nk tunjuk ke ape..cume sumtime kene ikhtiar utk carik mase bersame ala2 tym bercinta kn..xdeklah hubungan tu rase makin hambar bila makin lame usia perkahwinan tu..[poyo TAK org yg bercinta nk cerita bab ni]..ok-ok blh abaikan jek part aku merepek ni,...sambung balik...lg lawak tym depa date tu...depa ade permainan yg mane, yg sorang carik mane2 pasangan yg lain utk dijadikan bhn & yg lg sorang kene describe ape2 yg dia rasekan pasal pasangan yg diperkatakan tu...tp serius mmg lawak part ni..tp cam sweet pon ye jugak kan....& adelah satu date depa ni, yg mane isteri dia cuba dress up & laki dia yg asal kate cam xjadik date teros ubah pikiran..kate jadik & nak bawak ke town yg mane makan mase sejam dr umah mereka & dinner kat restoran baru yg wife dia idam2kan.tp wife dia xsetuju sbb mereka xbuat reservation kan..sbb dr cerita yg dia bace dlm mag kot..kate kene booking sebulan sebelum kn..huh...& tp suami dia kompiden yg kate mereka akan dpt makan situ jugak.& ke sana lah mereka. & sampai sane nk dipendekkan cerita, depa ni dah amik tpt duduk org lain iaitu Triplehorn nye. & bermula dr situ lah, cabarannye.

ekceli tpt tu utk.....[nak tau cerita ni..sila lah ke panggung wayang terdekat anda!] keh keh keh

**lenguh lah nk type**

cerita ke-dua ___IT'S COMPLICATED
ni lah cerita yg aku nk tgk sbb tajuk dia...hahaha DD yg bgtau...pasal movie, utk aku amik tau sndr adalah 5% jek lah jawabnye..hahahahahaa



tu lah..mmg aku tgh mengalami status sedemikian ketika ini [mcm tajuk cerita tu lah kan]...serius lah...bkn status ape ek..status keje....aku BENCI utk membuat keputusan sendiri [sekarang ni lah]...mean keputusan besar..selama ni..aku hny mengikut aje flow yg dah ditentukan,.,contoh mcm aku nk masuk Form 1, aku xmo masuk sekolah aku tu, tp Ayah aku kate KENA MASUK [aku xnak masuk sbb kengkawang/Geng aku xdpt kan], makanya, aku ke sana...dpt lah geng2 baru..rase seronok plak..hehhehee, Abis PMR plak, kene masok kelas Sains, pdhal aku xsuka subjek sains kan..tp aku layan kan aje....dah tu lah...sbb sekolah aku jenis asingkan...bdk sekian2 A's masuk kelas ni...& kelas tu...boring kan? Aku nk drop subjek Bio yg aku sangat benci tu pon Pengetua xbenarkan..huh..layan kan juga...keh keh keh & sampai lah abis SPM....dr xnak masok sekolah tu...tamat jugak SPM aku kat situ..keh keh keh.....ok, lepas tu...blom dpt result SPM, dengan isi borang guna result trial SPM dptlah aku panggilan ke UTP kan...siap pg interbiu vagai....ngan exam segala....hahaha maka dpt lah..tp dpt offer UTP ngan matriks adalah sekali..cuma UTP masok dulu kot...ayah aku mmg lah nk aku ke UTP tu kan..tp aku nye ketar tym tu....xkompiden aku leh hidop kat situ kan..ntah le...mmg meraung2 jugak lah aku....hahaha dah airmata tu..ayah kalah jugak lah..tp dengan syarat...kene pegi matriks jugak...matriks xpe..sbb geng2 sekolah aku melambak kan..hehehehe...kire dpt beramai2 kan...& ngan muke toya masuk lah matriks...dok kat matriks xrase ape..cam dok asrama jek..xrase pon mcm bdk pra-U kan..still ade kad kuar masuk..outing ade tym..bygkan waktu outing kitaorg hny 9pagi-12tgh..giller kan...mcm sekolah..hahaha tp aku masih mampo menempuh bende2 mcm tu..sbb aku bkn kaki outing pon..koman2 aku pg cume nk menyesakkan lg barisan depan ATM BSN ..hahaha nk kuar duit jek lah kan...& tym keputusan utk UPU kuar, aku dpt UiTM jek...buat Diploma jek..korang2 rase aku heran tak? kompem lah xheran kan..hahhahhahaa yolah..pikir lepas matriks leh teros degree kan..dan plak..aku dpt UiTM terengganu ok..giller xdpt dibayangkan.tp tu lah....Hari jumaat yg permai..xdek ribut xde angin kencang, aku call rumah lepas class lepas zohor sebenarnye..dlm kol 2lbh mcm tu...nk tny ayah aku dah masok duit lom..kalo dah esok nk kuar outing ngan roomate aku kan..hehehe tp ape yg mak aku ckp hny lah "Ayah aku on da way balik dr JB ke melaka, sbb nk amik aku" cuak aku k, sbb mak aku kate esok nk ke terengganu..serius...aku xleh berpikir ngan waras tym tu..redha jek lah...aku teros ke bilik si moon coz nk copy surat dia..hahaha xsempat ok nk type kat komputer kat makmal tu nk print ke ape..surat tu plak aku selit bawah pintu bilik pengarah sbb dia xdek ptg tu..aku tulis surat pakai tangan jek..giller lawak ok...hahaha & petang tu ayah aku sampai..aku mmg xkemas ape2...aku angkat jek barang2 tu..teros sumbat dlm boot kereta ayah aku..hahahaha giller berterabur,,.,sepatutnya..isnin tu aku akan final exam utk sem 1 aku kat matriks, tp xsempat aku nk merasainya.kompem bdk class aku mmg terkujat tgk aku xdtg final exam [mmg pon] & kesian kat roomate aku..sbb kitaorg dah plan nk apply U same..hahha kekdahnye..aku yg blah dulu...& ke terengganu lah aku..ngan kos yg haram jadah aku xtau...owh tp programming C++ ni aku dah teror sbb belajar kat matriks kn..ahaks...& aku nk beli phone ayah aku xkasik pon aku redha jek & sampai lah abis diploma...& aku nak keje teros tp ayah aku kate sambung, pdhal dah janji ngan **** tym tu nk tgu dia sambung same2...tp apekan daya,,,xkuasek lah nk tgu..bek dengar kate ayah jek..hahahhaa ke degree lah aku...& abis degree mintak keje sane sini..aku maintain kat PLKN jek..hahahha & leh dpt keje kat sarawak, mak aku kate xpayah bek keje jek PLKN..aku redha jek & smpai lah aku wat keputusan drastik lari ke KL sbb kunun2 sementara nk tgu kem bukak balik...tp teros keje kat KL....& aku pindah ke tpt baru yg mane sampai skrg kn...pon xperlu buat keputusan yg sesakit skrg....& aku decide TAKMO bertunang mase dipakse mak sedare aku pon...xsesusah nk decide utk skrg...warghhhhhhh aku ckp kat mak aku..aku nk ke sabah...mmg lah dia membebel tp xdek lah dia melarang kan...tp bile pikir balik...aku mmg xkesah..tp aku cuma kesah nk tgl kan aktiviti2 aku kat sini & kawan2 aku...& nak ke kedah ke? ni lagi lah....job scope ape aku xtau kan....giller aku xreti nk wat keputusan dah...last2...aku masih lagi xleh wat decision...owh apsal lah payah bebenor nih! haih*

mmg it's complicated lah kan....
[huraian kat atas xdek kene mengena ngan jalan cerita tu..wakakakaa..malas sungguh aku nk mengarang ceritanya..]

overal..dua2 muvie tu aku bg 3.99/5 star..ahaks...

& pada hari tu dlm sejarah aku kene bayar tiket parking yg berharga RM8 hengget..damn, mahal ok!

-->rupernye DD xbalik telok..dia sedap jek membuta dlm bilik dia..cettt.....tertipu aku ngan andaian aku sendiri..& sbb lapar dek kerana bayar parking mahal hari tu..aku melantak nan cheese ngan ayam tandori kat mahbub,.hahahahhaa layan..perghh bertaun ok, xmelantak tandori tu..wakakakaka

**SABTU**
HAri pre-sejarah utk pasangan Sepul & Sara di mana, hubungan mereka dah mengorak langkah ke tangga Kedua. Tahniah, utk korang berdua. & semoga tangga ketiga yg diimpikan korang akan tercapai dengan jayanya xlama lagi seperti yg dirancangkan ok!









heppp..mane leh masok bergambar kan..
kan dah kene jeling ngan Pak Long ko..

bakal besan bergabung...meletop
family sara

mira-sara-aku

Nota kaki: itu saja, cerita lain....esok saja

Monday, April 12, 2010

Tujuan

Boleh kasik motor tu bergerak lebih LAJU ek?
Gambar ni aku snap 2minggu lepas mase ke Melaka dengan geng2 sewel.huhuhu :P

Rasa Ini

Pernah tak korang mengalami situasi sebegini....

Satu

Orang yg nak kate xkenal tu tipu lah..nak kate kenal sangat tu takdek lah rapat..TAPI kenal lah kirenye...contohnya, mcm yg sepejabat lah kan. Kire dia tak tau umor ko, & ko pon Tak tau umor dia...adakah secara automatik ko akan panggil dia Kakak or Makcik ke? hahaha sedangkan dari segi muka, ko leh tau dia tu nampak muda.

Dari pandangan aku, aku takkan panggil org tu kakak, kalo aku mmg xdek kepastian di tu kakak, panggil nama jek aku dah rase MEMADAI kan. tapi kalo dah umor ko sendiri 30 dan ke atas, tetibe ko nak panggil org yg ko rase sebaya/bawah usia ko tu kakak...wat the ****lah kan..perasan ko muda lagi ke? Bukan lah nak sensitif ke ape...i don mind ko nk panggil aku kakak ke ape kan...tapi ape pasal yg Tua dr ko, ko panggil name je kan...serius aku TAK PAHAM kerenah manusia ni..dia pikir macam mane ek..

abaikan aje rungutan aku ni

Dua

Penah tak korang rase serba salah, nak salam je ke, ke nak salam peluk2 [owh ni yg same jantina ok!]. Aku selalu mengalami masalah TAK RETI nak bace body language org. hahahaha ke aku ni mmg kurang sifat sensitif terhadap persekitaran or kurang nye daya peka terhadap perasaan org laen kot. Aku hny akan salammpeluk2 ngan org yg mmg rapat ngan aku & dah biasa. tapi bg org yg baru kenal ke ape ke mmg payah lah...sbb aku tau kalo aku over nk salam peluk2 kang ade yg xselesa plak. tapi bila ade org utarakan isu aku TAK MESRA sbb xsalam peluk2 ngan dia...huh** mula lah aku nk MENGemo kan diri aku kan....

pada aku, xpeluk tu xbermakna TAK mesra ok! Mesra tu kan subjektif.

Ini pon nak dijadikan ISU

Tiga

penah tak korang jumpa org yg bila korang tegor, xkire lah ketika terserampak atau ketika di alam maya atau di alam gelombang, tapi dia xreply or tak bagi response or xjawab langsung pon..kire dia wat donno jek kat ko..TETAPI...tetibe, bila tym mood dia nak tegor ko..tapi dia memulakan dengan Ayat..."Sombong nya kau" adakah ini bermaksud./..dia memaksudkan diri dia yg sombong atau dia betul2 mengata ko yg Sombonh..serious aku xpaham topik kehidupan ini.

Kebiasaanya, aku hny akan tersengih atau aku hanya reply :) ajek. adekah dia akan paham yg aku mmg mengaku aku ni sombong.tapi hakikat nye...aku sedang memerli dia ketika itu.

Esok aja aku sembang lagi

Saturday, April 10, 2010

Ape Nak Cerita ek

owh, sesungguhnya, bahan yg nak diceritakan, aku xbawak balik! Adoiyai...dan seusunggugnya mood aku naik menaip dah kembali..tp xdek bahan kan....

ok..ok...

Malam semalam adalah malam TIDAK BERTUAH aku kerana no aku TAK dapat utk cabutan bertuah..huh..TAKDEK rejeki..tp Murni dapat Microwave...xperlah....bersyukur jek kak oii dengan ape yg dpt....melepas den TV 42" tu....kene serang wayang lagi lah gamaknye, budget verangan dpt TV tu...aku xperlu ke GSC or TGV lagi kan....ni xdapat...mmg rejeki GSC & TGV lagi lah jwb nye...hik22

ok & malam semalam jugak, dek kerana makan tok dinner tu tah ape2 tah, maybe kandungan dadah terlebey ke...sebab kandungan makanan tu semua terlebey gula, aku pon xpasti....makanya, anggota badan aku jadik aktif plak....bile aktif...dia tak rase nak berehat..tapi aku lah yg letey sbb mata dah katup tapi TAKMO lelap kan....letey ok....kekdahnye..kol 4am kot last skali aku tgk jam...& Azan subuh bleh plak dengar [patut bersyukur kan..sbb TAK lajak subuh kan] & dan dan tu xleh lelap balik..huh...terkebil2 lagi lah lepas subuh

& seawal 10.45am aku gerak dr umah utk menjejaki umah si Arif...nk melunaskan janji....hihi owh ke rumah dia tok menghadiri majlis persandingan adik dia...aku kene dtg makan sbb tym kenduri dia aku terlambat kn,..caterer dah bungkus tym tu & dewan pon nk tutup..hehehe lawak pon ade,,,,tu lah masalah traffic kat KL ni kan....seawal 11.15am aku berjaya smpai umah dia kat keramat tanpa sesat...huhuhu xpe...ni menunjukkan aku makin RETI [mmg kene lah kan] bab jalan2 di KL..nnt akan dtg TAK perlu menyusahkan kengkawan utk meneman dah...hehehee [thanx a lot pd yg selalu membantu selama ni] & aku di paksa makan mcm2 sbb mcm2 ada ok.....lauk pauk best [ke sbb aku lapar?] hahahaha siap ade kambing panggang ok! & bubur kacang durian & eskrem mingo-mingo...huhuhu layan.....

Tahniah Katty
[erm adik arif a.k.a harun ni agak sempoi sikit & rockers..nk compared ngan abg dia ni,,giller lah lain kan...& wife arif pon dah 7bulan...tgl 2bln jek nak meletop..Tahniah utk mereka ber2...semoga baby & ibu sihat2 je nnt]

& balik umah..aku terkebil2...TAK NAK BUAT APE.....payah bebenor nk buat keputusan...hhahahaa tanpa pikir panjang...aku angkut notebook & purse & HP...start enjin kereta..teros smpai kampung...hahahahahhaahaa "Assalamualaikum MAK"...terkejut mak den...kate xjadik balik..tp tetibe muncul plak...hahahaa sampai umah..teros masok bilik...aku tido...serius punye mengantok..tym drive tu..tuhan ajelah yg tau. tu yg aku malas nk drive kan kalo xcukup tido...tp karaoke jamban dlm kereta tu berjaya wat perjalanan aku ceria...thanx to carta 40 ERA...hahahahaa tapi mesti sape2 yg kat higway yg perasan/tertengok aku...kompem ngeri nak dengar suara katak terkepit kat buluh betong aku tu..hahhaahhaa.....ape2 pon layannnn

& ketika ni..makayah aku & adik aku kuar makan..tapi aku xdek selera nak join..bek aku men game..huhuhu:P....cume pikir esok tgh jek nk bawak depa makan kat Johnny's lah...hahahhaa..OWh lupe, Happy Birthday Mak. Makin tua mak..makin cun plak aku tengok..hahahaha bodek xhengat....nnt besdae akak, jgn lupe Oven seketui ok! wakakakakaa boleh plak, Mak buat kek siang tadi, tapi kene pau ngan Mak Long Munah aku..hahaha nak bawak ke KL tgk anak menantu katernye..ape2 ajelah Maklong..esok kitaorg beli kek kat kedai lah jawabnye...huhuhu :)

tapi kan laling aku mcm mengeluarkan bunyik xbest lah....dia jadik lagi [penah ke jadik sblom ni?]ishh xpenah lah...ni 1st tym....sejak beberapa minggu lepas..cume td tym aku kona baring [nmpk sgt penipu] nk masok tol ayer keroh..dia mengeluarkan bunyik yg sumbang itu...serang EON service...sekali dah tutup daaaa..last2 balik umah teros...huhuhu macam masalah bearing dia kot...xpe nnt kite call Sahabat EON...kalo xkopak kan duit aku TAK SAH lah dia ni kan..

Owh aku baru lepas tgk konsert AF td....boleh lah....aku suke persembahan Ain kot...sbb ade peningkatan...yg lain2 ok jek..xdek mslh...cume aku xtau ape mslh aku ni ngan si Farina tu....ke aku mmg xsuke dia...hahahahaa ape2 ajelah...esok aja aku sambung

Nota kaki: Ape yg kita pikir kan Tak selalu nye seperti ape yang terjadi

Friday, April 9, 2010

Cerita yang Lepas & akan datang

Awan Dania

Aku frust ngan ending dia yg giller punye spoil mood aku jek..penat wokeh dok menunggu dari minggu ke minggu..dah lah tayangan dia seminggu sekali. las-last ending dia.....juz like dat..huh! EMO aku jadik nye... ok, ending dia....tetiber plak nk jadik Pilot. kes dia ngan Benji & ehsan tah ape citer.... asik nk suh penonton pikir jek...bek toksah wat drama kan..bek kitaorg penonton ni..pikir sndr jek ape2 jenis cerita yg kita org rase nk bayang kan kan kan kan

xpe lah...kalo ade Awan Dania 3.....kot nye ade...layan kan jugak...hahaha sbb aku suka kat Scha tu...jek...berlakon sempoi kan....& benji nye watak even di Jehan tu bkn lah fav actor aku..tp not bad lah....dia berjaya jugak lah buat watak tu jadik sweet

Na O Mei

Ni lagi satu drama yg wat aku bengang ngan ending dia..serius bengang sbb mane scene aku nk tgk ape penerimaan Na O Mei kat bapak dia....xdek ok..last2 ending dia..si Arman ajak kawen plak...huh...sungguh lah sengal...bukan itu yg aku tunggu kan,..aku tunggu mcm mane family dia berkumpul blk..even makpak mereka dah berpisah...but nk tau lah....mcm mane penceritaan yg di karang oleh penulis skrip kan....mcm mane penulis olah kan utk menyatukan keluarga tu...tp entah le...penulis lebih suka....Na O Mei kawen ngan Arman kot....even aku suka jugak....tp tu bkn lah kisah utk cerita tu [suke suki aku jek nk tukar...pengarah drama tu pon kate mcm tu..aku plak sebok2 nak kate suh wat ikot selera aku..hahaha]..tp serius...aku mmg tunggu part dia bertemu mak [mmg ade kan..aku puas ati] & bapak dia [which is TAKDEK ok.....suh tunggu dulu xmo hancur mood bebudak tu nk enjoy..tapi kekdah nye...abis siaran tulis TAMAT...frust aku dibuatnye...penat tau..berkejaran blk...xpergi merambu ke mana2 di sebabkan nk tgk cerita tu...dah berkurun aku wat rondaan kat Mid valley lepas keje..semua kerana Na O Mei]

Merlin

Dah lame abis...cume aku xdpt tgk episode last dia...sob sob...aku xtau ape jadik kat Merlin.

AF 8

Erm ntah le...not bad kot....tp dak budak tu semua cam xsemangat jek...semua mcm kejar glammer jek..xbersungguh2 pon aku tgk..ke masih awal..ntah le labu...sbb aku bkn layan 100%..ade lah dlm 45% sbb aku layan konsert tp so-so jek lah.......part yg nyanyi xbest tu..bek aku termenung dlm bilik termenung..ade jugak hasil yg dikuarkan dr tgk hasil mereka nyanyi cam hampeh

Adamaya

Wahh...citer ni..Yam bgtau aku...hahaha kire pengganti Na O Mei. not bad citer dia...sbb ade nye Sein yg ensem...kita tgk citer..kene tgk Hero ngan Heroin jugak kan..ahk22...Lisa surihani pon ok..aku suka jugak...ngeh22...makanya..nk olah lelebey lom blh lg sbb baru 3hari kn...tp aku dah skip sehari sbb lepak ngan org yg xpatut aku lepak [tu lah...baik hati sgt nk meneman org yg nk meluah kan hati perasaan..xlayan kang kesian plak....layan lelebey kang jadik salah kan..tak pasal2 aku termiss episode ke-2 citer nih...xperlah demi rakan2 namenye]

Mertua Vs Menantu

wow.....dah nk kembali...heheheh tunggu ajelah rabu minggu depan sbb Halimah Jongang dah abis tayang rabu lepas kan..makanya, rabu malam khamis aku xleh ke mana2...nk jumpe hari lain ye...ngeh3333

Nota Kaki: CSI pon dah berzaman aku xtgk...Wayang pon dah lame TAK TENGOK....plan rabu lepas pon jadik nk tgk wayang...huh

Kes Air

Sejak Khamis minggu lepas sampai lah ke hari Selasa, Rumah sewa aku air paip nye sangat lah halus.....kene sabar lah kn tadah air tok mandi or nk poo poo ke kan...erm nak basuh baju tu......org yg tabah jek akan basuh...oleh sebab aku TAK TABAH, mmg aku campak masuk bakul, tapi bakul aku pon dah 2buah penuh & dah nak masuk bakul ke-3, Dek kerana Ahad masih xdek air, bakul ke-3 terpakse di gunakan.

Aku jadik TAK RISAU sbb, bkn nye TAKDEK air langsung kan. aku malas nk g wat report...sbb dah menyampah ok, kalo ko call, dia akan pass sane sini lepas tu kekdahnye..talian terputus camtu jek....& aku malas jugak nk amik port sbb tgk bdk umah laen wat donno jek...aku pon malas nk beria...asik aku jek yg kene amik tau semua kan..lantakkan..selagi aku leh bertahan...takat nk basuh baju...aku leh jek angkut baju2 tu balik kampung kan...hehehehee & selagi stok baju masih ade byk lagi dlm stok blom GUNA kan [nampak sgt byk baju, almaklomlah 4taun lebey ko merempat kat KL ni..mau xbanyak baju kan].

Tapi, bile selasa muncul, air tetap mcm tu...aku mula muskil..sbb aku xnampak lg..mane2 bdk/penduduk umah lain turun amik air kat Surau bawah...makanya, seolah2 xdek masalah air kan..xkan xbayar bill kot...tp dah bayar ok...mainatainance punye bill pon aku dah setel kan..haih* peneng jugak...last2 tah macam mane..blk keje PTg selasa tu, aku terpikir nk cek meter air kat luar...sekali ko..tu dia....ruper2nye...tah mangkuk hayun mane tah le yg tutup pili meter kat luar..pandai plak dia..sbb tak tutup abis kan...cett....penantian yg sia-sia ok....bengang wa.....aku rase ni mungkin kontraktor yg tukar paip utk meter tu lah yg sengal...sbb dah tukar tu...sila lah kembali kan pili tu ke asal nye...kan....tak pasal2...berjimat cermat guna air beberapa hari ni..seb bek stok baldi aku banyak kan.....kalo ikot kedekut, aku xmo share baldi aku ngan org laen yg xdek baldi...hahaha tapi aku xkedekut lagi kan...& selamat lah aku membasuh ke semua baju2 kotor aku tu..hahahahahhaaa

Wednesday, April 7, 2010

Akhirnya, Bersatu Jua

Alhamdulillah, Majlis persandingan Mass & Zunnun selamat berlangsung dlm suasana yg tenang & cuaca yg baik.

TAHNIAH utk mereka berdua kerana berjaya menamatkan zaman bujang. hehehee Semoga Ikatan Perkahwinan Kamu berdua berkekalan selamanya. Amin
Plan asal, aku nk pergi ngan family aku tapi dek kerana ade nye bowling Tournament, malas lah aku nk balik kampung kan. hehehee & aku pon mengajak rakan2 utk serang kenduri kawen kakak ku ini. Thanx to Mir Jan Di, Sepul & Sara yg join memeriahkan perjalanan dr KL-Masjid Tanah. Xjauh kan perjalanan..hehehehe

Kitaorg bertolak seawal 9.15am & berhenti di RnR Seremban utk brekpes & sampai ke Lokasi kejadian dlm kol 11am. masih awal lg ketika itu...kami lepak2 ala2 macam rumah sndr plak..hehehhee

& dpt lah snap sikit gambar pengantin..seb bek mereka berarak awal..kalo idak..xdpt lah nk menunggu kan...dlm kol 2pm kitaorg dah gerak balik.
Muka Mak yg ceria..sbb anak dah kawen...Tahniah kat mak jugak...sbb finally, hasrat dia nak tgk anak hidop bahagia..tercapai jua.
& kami pon sempat menempel sekejap utk bergambar kenangan ngan Pengantin..Cantik x pelamin nye? baju nye...kalo berminat..sila lah ke Belog kakak aku ni di AnggunDChanteq sbb kakak aku ni wat andaman....leh lah tgk pakej dia kalo berminat [promote sket....tp iklan ni xberbayar ok!]

Owh lupe plak, pelamin dia ni baru siap, kire 1st tym pakai lah.....& baju dia pon same..hehehehehe
Owh kami xbalik Kl teros..sbb hari masih siang..cerah lagi gitew...maka aku bawak mereka ke Kuala Linggi utk usha tpt mandi manda terbaru..hehehe tpt yg masih lom tercemar lg....Owh ni lah tpt kitaorg wat family day utk department aku last year.
dah sakan bergambar ngan baju kurung bagai...baru lah kami reti nk pulang...tp xdeklah pulang teros..lalu PD & kunun nk singgah ke Cendol Leman Dawi...sekali dah abis...frust kami...tp xpe.....xdek rezeki namenye kn..lain kali ajelah

ok esok aje utk cerita yg lain

OST Na O Mei

cerita dah tamat, barulah keinginan nk dgr lagu tu muncul...hehehee dah lah xtau ape tajuk lagu nye kan...seb bek Mr. Google sedia berkhidmat kan.

Bisikan Rindu - Han

Dosakah Aku - Nidji

Terakhir - Mahkota

Dinda - Mahkota

Manusia Terburuk - Mahkota

Cinta di sekolah - Mahkota

[owh lagu ni aku xperasan plak ade ke idak]

Kesekian kalinya

Ade plan ngan Ibu naufal ni utk shoot gambar Naufal. Tapi aku rase, better tgu mereka pindah umah baru kot & ibu nye pon dah abis pantang tym tu...best sket kn....kalo x, kesian kat Ibu, asik kene gerak jek nnt.

Ok, tangan Naufal dah ok, simen pon dah bukak....kesian kan..kecik2 dah kene simen...tp xpe, tu proses menjadikan dia anak yg tabah....tp alhamdulillah tiada apa2 yg serius berlaku & baby naufal sihat walafiat DAN makin aktif...huh....bayangkan lah dia leh mengengsot kn badan ke atas..kalo tido letak tengah2 tilam..kompem nnt akan bergerak ke atas,,,sampaikan nk kuar dr tilam nye..hehehe lasakkan...lagi lasak lah budak ni...kalo asik kene lepuk ngan kakak nye..ahaks....
Owh KAKAK dah pandai berlakon sbb dia skrg dah paham arahan kan.....& aku rase dia suka bab berposing depan camera...abis lah......Ibu & Abah nk melayan nnt...
yg paling xtahan bila dia plak yg mengarah..wakakaka..serius...leh BENGANG jugak nk melayan cik kak kecik nih..hehehe..kejap nk bukak video ni..kejap lg nk tukar....pastu nk bukak video td balik...hahaha yg penting...LAYAN kan aje...dr dia melalak..ahaks

owh aku Melawat mereka ni sbb pergi jenguk Ibu & anak2 ni lepas aku men bowling. Kene lah jenguk sbb ibu tgl ngan cik kak ni kan...hehehe mane larat ibu nk melayan dia sorang2...hehehehehe tp blh lah....Kakak yg Gengster tp takut guruh...opsss ade jugak org tua yg Gengster tp takut kilat...keh keh keh [sape yg makan ayam dia lah yg rase ayam tu kan] ahaks....

Mari Baling Bola Ke Longkang

Alhamdulillah, Program yg dirancang oleh Biro Sukan, Kelab Bernas berjalan dengan lancar & kali ini, aku terlibat as AJK penyibok yg sama2 dengan AJK lain bertungkus lumus utk memastikan Aktiviti kali ini berjalan dengan lancar dengan budget yg diberi [mmg peneng lah jadik Ketua Biro Sukan bila tang budget ni kan].

Oleh kerana, aktiviti sukan ni aktif, makanya xdek lah kekok nk uruskan. Hasil dr ketelitian semua AJK, makanya kami berharap tiadA lagik sok sek yg mengatakan mereka xpuas hati dengan perjalanan majlis. Kami dah buat yg terbaik kan. harap semua berpuas hati, mmg payah nk puas kan hati semua pihak.

Kembali kepada penceritaan asal, setelah beberapa kali di tukar tarikh, maka 3 April 2010 akhirnya menjadi pilihan. Kalo bab bowling mmg semua warga kerja di pejabat aku semangat. mungkin sukan ini lebih sesuai utk semua peringkat umor. kerana kali ini mendapat sambutan hangat jika nak dibandingkan dengan acara Badminton & futsal yg lepas. dek kerana penyertaan yg byk, beberapa team terpaksa mengadakan pertandingan pemilihan kerana satu pasukan hanya memerlukan 12pemain lelaki & 12 pemain wanita. sekiranya tahun lepas[Kisah Tahun Lepas ] hanya diberikan hadiah pd Juara, naib juara & tempat ketiga bg kategori lelaki & wanita sahaja, tetapi tahun ini kami membuat kelainan di mana hadiah berkumpulan utk Juara & baib juara juga disediakan.

Hadiah2 utk pertandingan ini
penat aku ngan murni bungkus hamper2 tu....dah lah tym membeli pon ade kisah di sebaliknya...kang publish cerita kompem nyiok akan naik atas tarik tudung aku...hehehehee

Owh kumpulan utk pertandingan ini adalah mengikut floor & ade 4 kumpulan semuanya [Hijau, Kuning, merah & Biru] dah macam warna rumah sukan ketika sekolah dulu kan. Tp best jugak kalo berkumpulan ni sbb semangat berkumpulan ni lagi meriah dr semangat individu kan.

aku berada dlm team Hijau ye...& kumpulan Hijau mendapat tempat kedua...huhuhu Tahniah Kepada kumpulan aku.hik33
Juara Jatuh pd kumpulan Merah.

& pemenang individu plak.

Utk Lelaki[Juara- arif, Naib Juara-Rashdan, Ke-3-Shamsul]
Utk Wanita[Juara-Hanim, Naib Juara-Julia & Ke-3-Sharna]

Dan gambar lain2 blh jengah ke Bloh SHarna sbb yg aku upload ni pon dr camera dia..hehehehe aku shoot gune camera dia aritu sbb photographer Opis aku dah balik awal daaaaaaaaa.....
Nota kaki: Seb bek team aku menang, kalo x mmg aku ngan Murni Emo lebih sbb penat ooooo nk bungkus hamper tu....ni gara nk jimat Rm10 utk sebungkus hamper [sbb tesco nk charge rm10 utk 1 hamper]

Friday, April 2, 2010

Sentip ke Sentap ngan Blogspot

Gambar TAK BOLEH UPLOAD plak..haih...sentip mek arini!

ok lah..nak citer..yg aku ngan Murni...buat keje luar dr bidang harini, iaitu, bungkus hamper...hehehe...hamper utk Bowling esok...Makanya, aku bengang sbb penat2 aku transfer gambar...sekali blogspot wathal...xleh nk upload...

sambung wat keje lah jwb nye...nnt dah blh upload.....aku masukkan lah gambar tu

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...