Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2010

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…

Malam Seribu Warna

Itu lah tema utk Annual Dinner comp aku tahun ni. Even ni lah first tym comp aku buat acara sebegini ruper kan...makanya, semua org excited. sebelom majlis ni berlangsung...kire seminggu sebelom..semua org dah sibok bertny pasal "Nak Pakai ape pd mlm itu?". Erm aku senang jek...utk jadik terlampau vouge...aku perlu memperbaiki cara aku berjalan ke arah lebih sopan atau seperti kucing berjalan kn. Kalo xdek unsur boleh berubah..lupa-in aja nak pakai2 yg kelazzz giteew...kang wat org laen sesak napas jek..

erm aku belasah jek ape yg sesuaikan. & ni lah hasil nya....abaikan jek....bentuk badan yg terlampau gemoks tuh!
Jauh betul lah depa ni pilih tempat kan...tp layan kan aje....janji dpt makan.cume tekak aku xberapa nk kena plak ngan menu mlm tu..keh keh..wat rugi jek kan. Ke aku yg xreti nak makan ape yg org2 kaya makan...makanya..redha ajelah ngan tekak kampung ni.

owh lupe...Kak Nor ngan wajah baru..tp over shadow kitaorg yg mude mudi ni plak...& tempat yg dipilih mmg …

Fikri & Syafiq

FIKRI
SYAFIQ
9 April 2010 punya cerita. Giller lame kan di peram. Xpe lg lame peram lg masak ranum..lagi enak di makan..ahaks.
Malam 9 April tu kan, comp aku wat Annual Dinner tapi ni lah pertama kalinya, sepanjang aku bekerja 3tahun ni, ni lah dia yg pertama kalinya & julung2 kalinya..eleh tapi ni lah pertama kali diadakan sepanjang bernas beroperasi..wakakakaka...lawakkan? tapi bersyukurlah..dr xpenah langsung kan...
& aku akan menumpang Murni, makanya, dengan pelepasan boss kami, maka kami Half day pd hari tersebut & teros plan melawat rakan sekerja yg baru melahir baby boy. Yupp my partner aka....same2 programmer utk system Axapta ni kan...
& kami pon ke Hulu Langat utk melawat Si Aloryah ni. Erm kebetulan, Adik dia jugak sedang berpantang di rumah..sentiasa tidak keseorangan tym berpantang..pandai adik beradik ni plan ek..hehehehe
Fikri adalah anak Aloryah & Syafiq, anak kepada Salmah, Adiknya. Erm beza 2-3 hari kalo xsilap aku.
Tapi kalo gabungkan name tu....Syafiq …

Gigi Vs Kepit

TAK JADIK lah nak tunggu esok...sbb xsabar nk kuar bahan utk di update. Standard lah kat opis kan, kompem ade geng2 sndr kan...makanya, kat opis aku ni glamer ngan pasangan 3-stooges, aku pon xketinggalanade geng mcm ni..kalo dulu ngan sazz [yg kekal aku ngan nyiok jek] tapi kini digantikan dengan Murni. & paling Glemmer & lame, geng Amy, Dila & Jue
Geng 1 - Yun ^^Murni^^Sharna
Geng 2 - Dila^^Amy^^Jue
Perasan Atau tidak, ade beberapa persamaan & perbezaan antara kedua-dua grup tu. aku hanya nk buat perbandingan bg membezakan kumpulan kami. ni bkn kumpulan lah..lebih pada org kate best buddy kat opis lah kan
group 1, akan senyum dengan menampakkan Gigi, tapi sebaliknya bg group 2, di mana, mereka lebih prefer utk melemparkan senyum kepit..hik22Size badan ye....Group 1, lebih glammer ngan team membina badan..wakakaka maka group 2, lebih pada org yg suke sangat berjimat cermat tang bab makan, tu yang mereka kurus.Group 1, kulit mereka ala2 xberapa nk cerah kan, hitam manis gi…

Kembali

Wah lame giller xupdate belog ni. makanya, mula2 skalik tugas aku harini adelah...

vrooommmmm vroommmmm vrooommm [mcm bunyik motor plak vacum aku nih..haih* kene beli vacum baru ni, xpon kene redha jek..mampo pakai penyapu lidi jek..maka, agak lembap lah proses pembersihan sawang2 yg dah nak penuh]

erm poyo kan, padah hal baru seminggu jek xupdate. tapi mcm dah lame giller plak aku rase...owh lupe, di tambah ngan mood sweng aku xberapa nak blah supaya aku rase gumbira jek + idea mencurah2 utk hupdate ini belog kan. tapi kekdahnye, mood sweng aku masih bertapa..cume xbyk lagi lah kan.,.

ok lah..dah kemas sawang2 yg menyemakkan tu..aku nak cerita pasal yg plg latest lah....

**SEMALAM**
aku sangat bz...bz xhengat..tny lah semua org yg jumpe aku smlm...email GGO pon aku xsempat nk bace...ni baru nk khatamkan kan ha...tapi blom start bace pon...yolah dah 4hari tglkan opis...mau xmelambak issue log kan...tp kene slow2, sbb otak aku xberapa nk OK ni...maybe sebab training aritu mate berpinar tgk …

Tujuan

Boleh kasik motor tu bergerak lebih LAJU ek? Gambar ni aku snap 2minggu lepas mase ke Melaka dengan geng2 sewel.huhuhu :P

Rasa Ini

Pernah tak korang mengalami situasi sebegini....

Satu

Orang yg nak kate xkenal tu tipu lah..nak kate kenal sangat tu takdek lah rapat..TAPI kenal lah kirenye...contohnya, mcm yg sepejabat lah kan. Kire dia tak tau umor ko, & ko pon Tak tau umor dia...adakah secara automatik ko akan panggil dia Kakak or Makcik ke? hahaha sedangkan dari segi muka, ko leh tau dia tu nampak muda.

Dari pandangan aku, aku takkan panggil org tu kakak, kalo aku mmg xdek kepastian di tu kakak, panggil nama jek aku dah rase MEMADAI kan. tapi kalo dah umor ko sendiri 30 dan ke atas, tetibe ko nak panggil org yg ko rase sebaya/bawah usia ko tu kakak...wat the ****lah kan..perasan ko muda lagi ke? Bukan lah nak sensitif ke ape...i don mind ko nk panggil aku kakak ke ape kan...tapi ape pasal yg Tua dr ko, ko panggil name je kan...serius aku TAK PAHAM kerenah manusia ni..dia pikir macam mane ek..

abaikan aje rungutan aku ni

Dua

Penah tak korang rase serba salah, nak salam je ke, ke nak salam peluk2 [owh ni yg same jan…

Ape Nak Cerita ek

owh, sesungguhnya, bahan yg nak diceritakan, aku xbawak balik! Adoiyai...dan seusunggugnya mood aku naik menaip dah kembali..tp xdek bahan kan....
ok..ok...
Malam semalam adalah malam TIDAK BERTUAH aku kerana no aku TAK dapat utk cabutan bertuah..huh..TAKDEK rejeki..tp Murni dapat Microwave...xperlah....bersyukur jek kak oii dengan ape yg dpt....melepas den TV 42" tu....kene serang wayang lagi lah gamaknye, budget verangan dpt TV tu...aku xperlu ke GSC or TGV lagi kan....ni xdapat...mmg rejeki GSC & TGV lagi lah jwb nye...hik22
ok & malam semalam jugak, dek kerana makan tok dinner tu tah ape2 tah, maybe kandungan dadah terlebey ke...sebab kandungan makanan tu semua terlebey gula, aku pon xpasti....makanya, anggota badan aku jadik aktif plak....bile aktif...dia tak rase nak berehat..tapi aku lah yg letey sbb mata dah katup tapi TAKMO lelap kan....letey ok....kekdahnye..kol 4am kot last skali aku tgk jam...& Azan subuh bleh plak dengar [patut bersyukur kan..sbb TAK lajak…

Cerita yang Lepas & akan datang

Awan Dania

Aku frust ngan ending dia yg giller punye spoil mood aku jek..penat wokeh dok menunggu dari minggu ke minggu..dah lah tayangan dia seminggu sekali. las-last ending dia.....juz like dat..huh! EMO aku jadik nye... ok, ending dia....tetiber plak nk jadik Pilot. kes dia ngan Benji & ehsan tah ape citer.... asik nk suh penonton pikir jek...bek toksah wat drama kan..bek kitaorg penonton ni..pikir sndr jek ape2 jenis cerita yg kita org rase nk bayang kan kan kan kan

xpe lah...kalo ade Awan Dania 3.....kot nye ade...layan kan jugak...hahaha sbb aku suka kat Scha tu...jek...berlakon sempoi kan....& benji nye watak even di Jehan tu bkn lah fav actor aku..tp not bad lah....dia berjaya jugak lah buat watak tu jadik sweet

Na O Mei

Ni lagi satu drama yg wat aku bengang ngan ending dia..serius bengang sbb mane scene aku nk tgk ape penerimaan Na O Mei kat bapak dia....xdek ok..last2 ending dia..si Arman ajak kawen plak...huh...sungguh lah sengal...bukan itu yg aku tunggu kan,..aku tung…

Kes Air

Sejak Khamis minggu lepas sampai lah ke hari Selasa, Rumah sewa aku air paip nye sangat lah halus.....kene sabar lah kn tadah air tok mandi or nk poo poo ke kan...erm nak basuh baju tu......org yg tabah jek akan basuh...oleh sebab aku TAK TABAH, mmg aku campak masuk bakul, tapi bakul aku pon dah 2buah penuh & dah nak masuk bakul ke-3, Dek kerana Ahad masih xdek air, bakul ke-3 terpakse di gunakan.

Aku jadik TAK RISAU sbb, bkn nye TAKDEK air langsung kan. aku malas nk g wat report...sbb dah menyampah ok, kalo ko call, dia akan pass sane sini lepas tu kekdahnye..talian terputus camtu jek....& aku malas jugak nk amik port sbb tgk bdk umah laen wat donno jek...aku pon malas nk beria...asik aku jek yg kene amik tau semua kan..lantakkan..selagi aku leh bertahan...takat nk basuh baju...aku leh jek angkut baju2 tu balik kampung kan...hehehehee & selagi stok baju masih ade byk lagi dlm stok blom GUNA kan [nampak sgt byk baju, almaklomlah 4taun lebey ko merempat kat KL ni..mau xbanya…

Akhirnya, Bersatu Jua

Alhamdulillah, Majlis persandingan Mass & Zunnun selamat berlangsung dlm suasana yg tenang & cuaca yg baik.
TAHNIAH utk mereka berdua kerana berjaya menamatkan zaman bujang. hehehee Semoga Ikatan Perkahwinan Kamu berdua berkekalan selamanya. Amin
Plan asal, aku nk pergi ngan family aku tapi dek kerana ade nye bowling Tournament, malas lah aku nk balik kampung kan. hehehee & aku pon mengajak rakan2 utk serang kenduri kawen kakak ku ini. Thanx to Mir Jan Di, Sepul & Sara yg join memeriahkan perjalanan dr KL-Masjid Tanah. Xjauh kan perjalanan..hehehehe
Kitaorg bertolak seawal 9.15am & berhenti di RnR Seremban utk brekpes & sampai ke Lokasi kejadian dlm kol 11am. masih awal lg ketika itu...kami lepak2 ala2 macam rumah sndr plak..hehehhee
& dpt lah snap sikit gambar pengantin..seb bek mereka berarak awal..kalo idak..xdpt lah nk menunggu kan...dlm kol 2pm kitaorg dah gerak balik.
Muka Mak yg ceria..sbb anak dah kawen...Tahniah kat mak jugak...sbb finally, hasrat dia …

OST Na O Mei

cerita dah tamat, barulah keinginan nk dgr lagu tu muncul...hehehee dah lah xtau ape tajuk lagu nye kan...seb bek Mr. Google sedia berkhidmat kan.

Bisikan Rindu - Han

Dosakah Aku - Nidji

Terakhir - Mahkota

Dinda - Mahkota

Manusia Terburuk - Mahkota

Cinta di sekolah - Mahkota

[owh lagu ni aku xperasan plak ade ke idak]

Kesekian kalinya

Ade plan ngan Ibu naufal ni utk shoot gambar Naufal. Tapi aku rase, better tgu mereka pindah umah baru kot & ibu nye pon dah abis pantang tym tu...best sket kn....kalo x, kesian kat Ibu, asik kene gerak jek nnt.
Ok, tangan Naufal dah ok, simen pon dah bukak....kesian kan..kecik2 dah kene simen...tp xpe, tu proses menjadikan dia anak yg tabah....tp alhamdulillah tiada apa2 yg serius berlaku & baby naufal sihat walafiat DAN makin aktif...huh....bayangkan lah dia leh mengengsot kn badan ke atas..kalo tido letak tengah2 tilam..kompem nnt akan bergerak ke atas,,,sampaikan nk kuar dr tilam nye..hehehe lasakkan...lagi lasak lah budak ni...kalo asik kene lepuk ngan kakak nye..ahaks....
Owh KAKAK dah pandai berlakon sbb dia skrg dah paham arahan kan.....& aku rase dia suka bab berposing depan camera...abis lah......Ibu & Abah nk melayan nnt...
yg paling xtahan bila dia plak yg mengarah..wakakaka..serius...leh BENGANG jugak nk melayan cik kak kecik nih..hehehe..kejap nk bukak vide…

Mari Baling Bola Ke Longkang

Alhamdulillah, Program yg dirancang oleh Biro Sukan, Kelab Bernas berjalan dengan lancar & kali ini, aku terlibat as AJK penyibok yg sama2 dengan AJK lain bertungkus lumus utk memastikan Aktiviti kali ini berjalan dengan lancar dengan budget yg diberi [mmg peneng lah jadik Ketua Biro Sukan bila tang budget ni kan].

Oleh kerana, aktiviti sukan ni aktif, makanya xdek lah kekok nk uruskan. Hasil dr ketelitian semua AJK, makanya kami berharap tiadA lagik sok sek yg mengatakan mereka xpuas hati dengan perjalanan majlis. Kami dah buat yg terbaik kan. harap semua berpuas hati, mmg payah nk puas kan hati semua pihak.

Kembali kepada penceritaan asal, setelah beberapa kali di tukar tarikh, maka 3 April 2010 akhirnya menjadi pilihan. Kalo bab bowling mmg semua warga kerja di pejabat aku semangat. mungkin sukan ini lebih sesuai utk semua peringkat umor. kerana kali ini mendapat sambutan hangat jika nak dibandingkan dengan acara Badminton & futsal yg lepas. dek kerana penyertaan yg byk, bebe…

Sentip ke Sentap ngan Blogspot

Gambar TAK BOLEH UPLOAD plak..haih...sentip mek arini!

ok lah..nak citer..yg aku ngan Murni...buat keje luar dr bidang harini, iaitu, bungkus hamper...hehehe...hamper utk Bowling esok...Makanya, aku bengang sbb penat2 aku transfer gambar...sekali blogspot wathal...xleh nk upload...

sambung wat keje lah jwb nye...nnt dah blh upload.....aku masukkan lah gambar tu