Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

Kuih Raya

Raya makin hampir...maka sana sini semua orang bercerita pasal kuih raya..so, aku xdeklah ketinggallan kan...sebab aku jengah umah mak ngah aku kat sebelah..amboi sakan dia membuat kuih ngalah kan orang nak menjual jek rupenyer...huhuhu..almaklomlah..memperagakan oven baru yang malatop tu..huhuhu bersungguh betul my mak ngah...lebih2 lagi semangat dia..cucu dok keliling tym buat kuih tu...ngeh33..aku tukang sibok jek...
ok..sebab rase tercabar..mak aku pon buat jugak..kui kui...owh ni siapkan tempahan orang yg xseberapa..tahun ni dah malas dah aku nk amik tempahan...jenuh plak nk mengagihkan nanti kan...makanya..ade lah 7-8 telap jek kot utk tempahan org..hehehe
ok lah harini pulun buat kuih sebab esok pagi aku dah nak balik KL kan...serius xpuas cuti berpuasa kat kampung kan
kuih pertama adalah kuih...sekut kelapa ok...nama sebenar serius tah tahu..tp dia gunakan kelapa...senang panggil lah sekut kelapa ek...tahun lepas kan buat jualan kuih ni..tp tahun ni...dealer nye yang malas..huahu…

53

Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke-53. semoga negara kita akan terus kekal aman & damai.
terdengar bunyik bunga api td..tu yang terus teringat...dan terpakse teringat sebab esok last cuti2..hhehhehee
puasa pon dah selesai 20hari...alhamdulillah masih penuh...kejap jek kan dah masuk fasa 10 malam terakhir...malam yang yang ditunggu2 oleh semua umat islam setiap tahun...
Nota kaki: Gambar tu aku copy & paste dari google..dah lupe link dia plak.Rase nye tuan belog tu guna utk kemerdekaan ke-52...dah ngantok ni....

Beriani Kambeng

Lupa nak citer kisah terharu harini....harini tugas aku hanya masak ketam sweet sour jek..yg lain2 mak aku yang uruskan..almaklumlah..aku masih dalam mood letey [giller punye letey membanting padi kot] kekkeke ni letey kerana meneman mak aku carik kasut raya dia...serius lah lenguh ok...ke mydin MITC..giller sesak..ayah aku xnak masuk..biasa lah mood ayah aku kan..kang dia panas dlm shopping complex tu lg parah plak...patah balik g parkson kat melaka mall..non-ado parking..ayah aku malas nk carik dah...kami dia jek..ikut jek lah...last2 dia patah balik ke Aeon sebelah tesco..layan jek....ni xdek parking mmg sah-sah lah kronik...seb baek dpt....masuk jusco kuar jusco..masuk balik..singgah butik sane sini..last2 dia nak yang kat BATA jugak...apo2 jolah mak..den dah lenguh bebenau dah ni..huhuhu..dpt lah mak aku sepasang kasut baru....
owh hujan lobat plak kat luar nu.....apsal lah mata ni xmau katup ek?

ok lah...dah terbabas tah ke mana-mana tah..ke laut jek lebih ha...aku nak cakap aku …

Mata xmahu katup

Di kala jam sebegini mata saya masih belom mahu katup sepenuhnya, dek kerana tu, buat lah ape yang patutkan...nak jengah cafe ngan aquarium, rase letih nk klik2 jek...makanya..baek update ape yg ptt.
aku snap gambar ni mase pagi khamis yg lepas....tak boleh nk zoom sebab aku gune lens 17-50mm tu...malas nk tukar kan.,..boleh lah kan.,.aku memang dah jadik habit aku pepagi lak..sejak yg snap beberapa bulan yang lepas...ye ke ke dah setaun lebey? entahlah..ingatan dah kurang tajam dah ni....owh habit aku suka jengah pada matahari pagi..hehehe
matahari pagi tu sangat cantik..masyallah....subhanallah lah kan..tu yang tetibe rajin sebab rase mcm dah lame jek xsnap kan...hehehee
ok lah tu jek pon nak cerita...sekarang duduk kat glenmarie, aku rase best plak..bukan best ape..pegi keje aku xstress tapi balik tu stress sket lah.,..tp aku cerdik sket, balik aku xlalu federal lah kan..aku masuk kat jln tandang lalu kat pj tah mane2 kuar balik kat kwsp..selamat lah jem sket kn...belajar ketika aku k…

Strudel

Kisah dah basi tapi masih nk update jugak sebab aku baru jek transfer gambar dr phone & camera. Kisah sebelom gambar aku nampak kurus tu,aku dan geng sewel berbuka puasa kat Strudel Wangsa Walk. yolah majority kat ampang, maka yang minority ni ikut kan aja..ngeh22
kan ketua geng sewel ade, ni kire meraikan dia lah ni..cewahhh perasan sudah...mmg dah plan kebetulan dia wat keje gile mai semenanjung utk berbuka ngan kengkawan dia kat kedah/perlis..aku lupe plak..ngeh33
sebelom kisah makan...paling lawak masa makan berbuka tu....adalah kisah orang melatah cakap cina...wa respek oooo baru setaun lebih bertapa kat miri nu....sikalang sudah leti melatah speking kantonis ooo...ngeh33
muka malu selepas terlepas adegan melatah..ngeh33....owh sebab dia leh termelatah ketika nk makan kuih sedap strawberi ni [lihat gambar bawah]
kebetulan ade pasangan cina lalu belakang dia & tetiber bercakap..tu yang di termelatah..huhuu serius kami ketawa sampai meleleh air mata,,,
sebelom kejadian..ade ber…

Persiapan Raya + Jom Cat Bilik + Melaka Jem

Memanglah tersangat jimat menaip kesemuaperkara dalam datu entry sahaja..hehehe ok lah. Alhamdulillah berjaya lagi berpuasa di kampung seperti zaman kanak-kanak dahulu.
owh silap kene cerita pasal persiapan raya terlebih dahulu. Tahun bekerja denga kampeni baru yang mana tiada bonus raya membuatkan aku sangat-sangat bersederhana..cayalah....baju raya xperlu beli sebab beberapa bulan sebelom raya aku penah beli kain asalnya untuk raya tapi nak guna utk ke opis plak memandangkan baju aku makin lusuh2...padahal dah lunyai yek..kekekkee berbulu sane sini...makanya niat di hati baju raya carik lain lah kan..tetapi, mak aku asik terlupa saja utk menghantar ke tailor baju2 tu...mcm banyak kan? ade lah 2pasang jek..kekekedan disebabkan lambat..baju tu pon siap masa awal ramadhan..dan memang tuhan tu dah tentukan baju tu memang untuk raya..kekekee makanya, jimat lah duit [pdhal memang dah xdek budget pon]...xperlu pikir dah tudung ke kasut..pakai jek mane yang ade yek....takat beraya dok dalam…

Hasil dr Kids Photography Workshop

Ni lah antara hasilnya...sepatutnya pakai compact camera kan..tp mane ade daaaa...takkan nak berebut ngan gonjes kot....tu pon snap bape keping dah kong baterinye..ahaks

owh camera compact aku nye story sgt tragis..dah xleh guna..sob sob....

Amirul Fadhlisangat comel & teror berposing...hehehe
Aisyah relax jek kan...teror jugak dia ni even baru 7bulanAisyah ni anak kepada mr. adhadi..kecik2 dah dibuli jadik model..dah besar nanti kompem model tetap bapaknye..huhuhu
owh di lagi...sebab semua photog tertumpu kat dia ni...kan


Safiya...owh sekejap jek posing lepas tu dah cranky maybe lapar takpon sebab xcukop tido


Ni adam, selambe jek gaya dia..aku suke..hehee & dia ni admire bebenau kat beskal si Fadhli


Ni gaya dia main agah-agah ngan daddy dia...


owh ni aku lupe..aniq ke afiq namenye..hehehe mula-mula serius..tapi bila datang mood dia...bukan maik seronok lagi dia..huhuhu

ni anak mr. adhadi jugak irfan dengan sape tah lagi sorang lupe daaa.... macam-macam kerenah kan..





Nota kaki: Meman…
**Gambar dari Fesbuk Kelab Fotografi Facebook Malaysia**
(GROUP PHOTO)

Kisah Ahad pagi yang lepas. Gigih kan bulan puasa sanggup plak join outing kelab fotografi ni. Sebenarnya kebetulan aja, time nak beli e-book dari mr. adhadi last week terperasan akan kewujudan entry yang dia menganjurkan workshop utk ibubapa yg memiliki anak & belajar shoot gambar anak2 menggunakan compact camera.

Tapi sesampai di lokasi pagi ahad tu, erm 2org jek kot yg bawak compact camera..salah sorangnye si gonjes..hehehe sebab aku suh dia pinjam dari Mirae. ok lah dpt lah input sket pagi2..dari aku terbongkang tido kat umah tanpa dpt ape2 faedah kan..kekeke owh lupe, aku ke situ dengan Gonjes & sara. Semua orang menembak ngan dslr masing-masing yolah ibubapa skrg semua dah ade dslr kan..kire dah masuk kategori mampu milik.

erm xramai ibubapa yg join..ramai yang bujang yg ghairah nak shoot kekanak kan..heheh mungkin ibubapa sume kelelahan kat umah nak simpan tenaga nak bersilat di dapur petang nya nanti..a…

Shhh

Kene mula untuk gigil gigih dari sekarang...caiyok! caiyok!

Nota Kaki: sesungguhnya, tahap kesabaran manusia itu ada batasnya.

Beberapa jam yang lepas

Gambar ni di ambil dalam kol 9lebih tadi. tulah berbuka kat luar ngan geng sewel dan kebetulan chip geng sewel mai dari Miri, makanya terpaksa lah anak2 buah geng sewel melayan chip yang sengal tu melepaskan kesengalan setelah berapa lame bertapa di Miri tu tanpa kehadiran ahli-ahli sewel yang lain...
aku saje jek tepek gambar ni sebab aku rase best...kenapa ek? kerana....kerana...kerana....gambar ni telah menipu orang yang meilhatnye...di mana aku kelihatan se GENG ngan orang yang kurus kering tu [mira-sara & kak da] huhuhu lemak aku dah tersembunyik separuh..wakakakaa.....bukan kerana aku dah kurus ketika puasa ni yek...aku nye berat badan & kegemokan masih sama di tahap kronik tu, lom kembali pulih ke stage selesa seperti yang diidam-idamkan suatu ketika dahulu..huk22
ok alh..cukup lah..ade plak aku larat nk bukak mate mengunyah makanan tym sahur nnt...gut 9te...

17 Ogos muncul lagi

owh diz year, ulang tahun kelahiran aku jatuh dalam bulan puasa. makin meningkat usia ni, makin takde napsu nak memperingati hari tarikh terindah ni,,,cewahhhh...serius, aku xdek lah perasan kan birthday dah nak dekat ke ape ke kan..cuma balik kampung weekend aritu, memang mak aku pulun lah masak sodap2...patut lah kan..kekeke xpe terima kasih bebanyak walaupon bukan aku makan sorang-sorang kan, & aku bukannya makan banyak mane, hantu kebulur aku dah kene ikat kan, napsu aku pada makanan agak kureng sket.kekekeke.tgu lah raya nanti, kompem aku kembali makan sebab hantu menggelupur aku tu dah kembali kan...mesti aku makan macam membela jek nanti...kekekeke owh xbaik cakap perkara kurang sopan dalam bulan puasa ni kan..ok ok aku cuba utk bercakap sesopan yang mungkin.
owh kalo korang tanya, macam mane celebration aku tadi ek? owh sungguh lah tiada ape2 ye..memandang ni bulan puasa, aku pon dah terlupa tradisi bercuti di kala tarikh keramat ni.serius tak teringat pasal tu. aku perasan…

Serunding Daging Tempatan

Salam semua,

Selamat berpuasa:)


Sesiapa berminat utk membeli serunding daging [daging tempatan] boleh lah order pada saya [012 - 6225593 atau blur.4.2nd@gmail.com]. Boleh COD di Kg. Kerinchi, KLCC, Mid Valley atau di Menara HLA.

Sekampit = 200g = RM12 sahaja [utk pos, akan dikenakan charge utk pos lah ye]

rasa nya memang sedap. hehehee sesuai utk di makan ketika bersahur. Makan nasi panas ataupun makan dengan roti sahaja. ok lah kalo berminat sila lah roger saya ye..

Nota kaki: Owh ni kawan saya punya biz, tolong rakan2 aja...

**atas permintaan, ni lah sample packaging serunding yan digembar gemburkan di atas.

Salam Ramadhan

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar
Selamat Menyambut Ramadhan al-mubarak rakan2 ku sekalian.
Mohon ampun dan maaf kepada kalian sekalian sekiranya ada salah&silap dan keterlepasan laku yang menyinggung perasaan kalian. Semoga ramadhan kali ini lebih bermakna.
P/S: Selamat berdiet kepada nyiok kebana..uhuk!

Cerita Penat

Sabtu yang lepas, akhirnya berjaya jugak laksanakan sesi post-wedding Mira&Wafi yang dah tertangguh hampir setahun..hehehee
tempat pilihan adalah di Bukit Tinggi, Pahang tetapi ade kisah disebaliknya, well, kita di Malaysia kan. hehehe maybe kami terlepas pandang di website [lupe nak cek balik], tanya kat budak jual tiket, dia kate boleh jek shoot wedding kat atas tu, & dah bayar tiket kan..sekali dah sampai tempat nya, pak guard tahan kami & bawa ke office.
Diingatkan ye, memang tak boleh nak bergambar pakai pakaian seperti pengantin, dinner ke yg nampak ala2 komersial nye gaya kan. kalo nak shoot jugak boleh tapi bukan pada sabtu & ahad dan mesti membuat reservation terlebih dahulu & ada sedikit bayaran akan dikenakan mengikut pakej...pakej nye serendah rm400...aku pon xbace abis.....perghhh dah lah kos nk sediakan equipment kita sendiri kan..ape kan daya.....dah syarat nye begitu kan..makanya, kami pon turun balik ke area golf club & ladang kuda..bergambar le…

Gumbira

Aku baru perasan, Kampeni aku ni bg memo dari last week, tapi aku xperasan pon...aku tau Nuzul Quran nanti kite cuti, kan nuzul quran jatuh pada jumaat [27 Ogos 2010] tapi kampeni aku replace ke ISnin 30 ogos 2010...aku xteringat plak akan hakikat hari kemerdekaan pd 31 Ogos 2010..owh panjang lah masa berehat2 ketika puasa ni..

Saya Gumbira..xsabar nak puasa...hahahaa tetiber jek ek :)

sebab nak cuti 4hari tu..wakakakaa
Rasa seperti *&%&^$%&^TJHVHCGFXDRE%^$E^YPkd

puasa pon belom..xperlu lah pasang lagu raya

plezzz pleszzz hentikan lah...

emosi betul aku, puasa pon idak lagi..beria pasang lagu raya..

Ngeri

Confirm esok Flat PKNS kampung Kerinchi ni bakal glemmer, tu pon kalo masuk dalam surat khabar lah kan, tak pon masuk dalam buletin utama. hehehe
xdapat nak snap gambar sebab aku dah kat rumah, dan aku tau akan kejadian ni pon, dari osmate aku yang baru balik dari kerja di kala azan maghrib tadi tengah berkumandang. Osmate aku bertanyakan sama ada aku terdengar tak akan kekecohan di bawah. deyyyy ni tingkat 11, dengan aku tengah khusyul melayan TV, mane lah nak focus kan. rupa-rupanya, ade kes orang mati jatuh dari bangunan. Aiyooo ni kes terjatuh ke kes bunuh diri ni? Sebab kanak-kanak pon xpenah terjatun even berlari ke hulu ke hilir di kaki lima rumah flat ni yang sekangkang kera. memang yelah tu, bunuh diri lah tu...ish ish... terjun lah waktu tengah2 malam ke kan..ni tgh nak azan magrib ko wat keje....
Seramm uolsss,, mesti ade hantu malam2 nanti, kompem hantu tu akan masuk dalam mimpi kak gee...tetiber...wakakakaa
ok lah, ni 1st time lah aku dengar benda berlaku yang pelik kat kawa…

5 Ogos 2010

Kejap jek kan dah masuk 5 Ogos...
tup tup dah disember....& 2011 plak menjelma...haih~ rase macam semalam jek wish kengkawan Happy new year~
ade lagi 3 senarai lom selesai...tet*
aku makin biol memikirkan nya.
dush~ sibuk memasak kat cafe world tu lagi sape suruh!
Nak berazam pencen menjadi chef xbertauliah ni, tapi macam xboley!
seperti kerja memberi ikan makan hari2..hahahaa
dan bebudak rumah aku ni tengah berdiskusi pasal cuti raya!
tapi aku hanya membisu aja...mungkin aku xboleh lama2 di kampung utk raya tahun ni, tu yang malas nak join topik yang kurang menarik bagi aku,
tapi dalam otak aku ligat membuat plan macam mana nak dapat cuti yang lebih panjang..hahahahaha
ok lah gut 9te...esok aja-

Kopi Kaw satu

He - He - he - he - he - he - he - he -he
Tengah layan Laila Asyikin, Aku terpikir......ada tak perempuan yang macam laila asyikin ni?

Alasan - tiada, saje jek terpikir tibe-tibe
dan tetibe persoalan ni melintasi benak aku yang tah apsal merewang pikirkan persoalan ni :: Ape lah perasaan perempuan yang dah kawen, tetiba dapat tau si suami yang dicintai dah kawen lain tanpa pengetahuan? ape lah rasa nya ek? hehehe
macam mane lah nak hadapi ek? setiap orang kan berlainan pendapat..ade orang tak kesah, ade orang sangat kesah, ade orang buat tak tau sebab xnak rasa sakit hati.
lagi satu cerita "Gelora dihati sara" ni pon aku rasa berat, tapi naily tabah jek tengok, rase nye ni pon cerita pasal suami kawen lain..wakakaaka agak nya tengah trend kot, lelaki kawen lebih dari satu...ha ha ha
aritu terpikir ade ke orang amcam Adam dalam Adamaya kan..hahahahahaa aku ni dah nak biol ni...lebey baik aku sambung keje aku skodeng carik idea utk shoot gambar sabtu & ahad ni lagi banyak faedah…

Aimy Zahra

Dah nak masuk 5bulan barulah aku berkesempatan tengok dengan mata kepala aku sendiri si budak kenit yang comel, serius geram aku ngan pipi dia tu, rase nak picit-picit jek..oppsss ibu zahra jgn marah naaa..
Jumpa Zahra and family mase borthday party aariz sabtu lepas. Nasib baik zahra masih lom kenal orang kan, maka senang lah aku nak tolong menyibuk mengagah dia, nanti dah masuk fasa kenal muka orang kompem akan melekat jek kat ketiak makpak dia hehehehe
owh ni masa Zahra nak show off socks dia yang calorful...hehehe Zahra & Ibu sebijik kan? Zarah...cak! bulat nye mata dia....
Nota kaki: hope jadik lah plan kita nak berbuka puasa tahun ni yang seperti biasa rumah marini lah tempat yang dituju kan..hehehe