Tuesday, August 31, 2010

Kuih Raya

Raya makin hampir...maka sana sini semua orang bercerita pasal kuih raya..so, aku xdeklah ketinggallan kan...sebab aku jengah umah mak ngah aku kat sebelah..amboi sakan dia membuat kuih ngalah kan orang nak menjual jek rupenyer...huhuhu..almaklomlah..memperagakan oven baru yang malatop tu..huhuhu bersungguh betul my mak ngah...lebih2 lagi semangat dia..cucu dok keliling tym buat kuih tu...ngeh33..aku tukang sibok jek...

ok..sebab rase tercabar..mak aku pon buat jugak..kui kui...owh ni siapkan tempahan orang yg xseberapa..tahun ni dah malas dah aku nk amik tempahan...jenuh plak nk mengagihkan nanti kan...makanya..ade lah 7-8 telap jek kot utk tempahan org..hehehe

ok lah harini pulun buat kuih sebab esok pagi aku dah nak balik KL kan...serius xpuas cuti berpuasa kat kampung kan

kuih pertama adalah kuih...sekut kelapa ok...nama sebenar serius tah tahu..tp dia gunakan kelapa...senang panggil lah sekut kelapa ek...tahun lepas kan buat jualan kuih ni..tp tahun ni...dealer nye yang malas..huahuahua
owh sekut ni aku xbuat .. mak aku uli..aku cuma terap & bakar jek...keje senang jek kan..tapi paling lame..baik lah dok uli..kejap jek..kekekeke
owh ni almond london...baru jek tadi aku celop cekelatnya...naik kebas lah kaki aku jugak kan...tapi dpt 350 bijik jek..tu pon utk org bukan utk aku..aku xpaham apsal name dia ade london padahal buat kat alai jek..kekekeke


dah tutup mulut..kang air liu meleleh kantoi plak....

yang bawah ni plak kuih tart...biasa lah kuih wajib kan...erm tu ade dlm oven lg tengah bakar..tp aku mcm dah kuyu jek ni..subuh esok nak gerak balik kan..owh kuih tart ni bukan utk raya tp utk adik aku yang nk mencekik lepas berbuka...demand tu xmo makan sekut beli kat kedai...
ok lah tu jek kot...lain2 tu mak aku lah yg kene buat kan...baserlah orfg ngelat cam aku byk alasan...skrg dah malas kot nk buat kuih..nak tolong pon malas dah...semenjak dua menjak ade orang lain yang boleh di buli kat umah ni..kekekekekee

Nota kaki: ok didi, sebahagian tu milik ko..huhuhu jumaat nnt aku bawak tym berbuka atat ye

53

Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke-53. semoga negara kita akan terus kekal aman & damai.

terdengar bunyik bunga api td..tu yang terus teringat...dan terpakse teringat sebab esok last cuti2..hhehhehee

puasa pon dah selesai 20hari...alhamdulillah masih penuh...kejap jek kan dah masuk fasa 10 malam terakhir...malam yang yang ditunggu2 oleh semua umat islam setiap tahun...

Nota kaki: Gambar tu aku copy & paste dari google..dah lupe link dia plak.Rase nye tuan belog tu guna utk kemerdekaan ke-52...dah ngantok ni....

Sunday, August 29, 2010

Beriani Kambeng

Lupa nak citer kisah terharu harini....harini tugas aku hanya masak ketam sweet sour jek..yg lain2 mak aku yang uruskan..almaklumlah..aku masih dalam mood letey [giller punye letey membanting padi kot] kekkeke ni letey kerana meneman mak aku carik kasut raya dia...serius lah lenguh ok...ke mydin MITC..giller sesak..ayah aku xnak masuk..biasa lah mood ayah aku kan..kang dia panas dlm shopping complex tu lg parah plak...patah balik g parkson kat melaka mall..non-ado parking..ayah aku malas nk carik dah...kami dia jek..ikut jek lah...last2 dia patah balik ke Aeon sebelah tesco..layan jek....ni xdek parking mmg sah-sah lah kronik...seb baek dpt....masuk jusco kuar jusco..masuk balik..singgah butik sane sini..last2 dia nak yang kat BATA jugak...apo2 jolah mak..den dah lenguh bebenau dah ni..huhuhu..dpt lah mak aku sepasang kasut baru....

owh hujan lobat plak kat luar nu.....apsal lah mata ni xmau katup ek?


ok lah...dah terbabas tah ke mana-mana tah..ke laut jek lebih ha...aku nak cakap aku terharu sebab aku teringin sangat nak makan beriani kambing..tapi ayah aku wat donno jek.....dia suh aku drive sendiri pi carik..sob sob..sedih tau..i ni dah lah mengidam ngalahkan orang mengandung...huhuhu tapi ni kena salah kan ayah aku jugak lah sebab dia yang sebut dalam kereta masa balik dr jusco..kan aku dah teringin....xpe lah..aku niat esok je lah aku carik kan..tapi....


kol 6pm ayah kuar ronda2 bazaar macam biasa..dia balik jek..bawak balik beriani kambing sebungkus..sebungkus jek tau..jgn jeles..orang lain sila pandang...uhuhuhu......terus xheran pada ketam..pdhal aku yang beria pi carik ketam tu.....sbb teringin..aiyooooo..balik kampung selera xhengat kan..tu yang aku malas nk balik kampung berbuka puasa....lebih baik dok bertapa kat kerinchi yg tiada makanan enak2....

Nota kaki: esok aku nak request benda lain plak..huhuhu upah penat pasang langsir malam ni...

Mata xmahu katup

Di kala jam sebegini mata saya masih belom mahu katup sepenuhnya, dek kerana tu, buat lah ape yang patutkan...nak jengah cafe ngan aquarium, rase letih nk klik2 jek...makanya..baek update ape yg ptt.
aku snap gambar ni mase pagi khamis yg lepas....tak boleh nk zoom sebab aku gune lens 17-50mm tu...malas nk tukar kan.,..boleh lah kan.,.aku memang dah jadik habit aku pepagi lak..sejak yg snap beberapa bulan yang lepas...ye ke ke dah setaun lebey? entahlah..ingatan dah kurang tajam dah ni....owh habit aku suka jengah pada matahari pagi..hehehe
matahari pagi tu sangat cantik..masyallah....subhanallah lah kan..tu yang tetibe rajin sebab rase mcm dah lame jek xsnap kan...hehehee
ok lah tu jek pon nak cerita...sekarang duduk kat glenmarie, aku rase best plak..bukan best ape..pegi keje aku xstress tapi balik tu stress sket lah.,..tp aku cerdik sket, balik aku xlalu federal lah kan..aku masuk kat jln tandang lalu kat pj tah mane2 kuar balik kat kwsp..selamat lah jem sket kn...belajar ketika aku kursus kualitu bulan april lepa.s.huhuhu tp aku xsuke dok kat glenmarie...sebab aku jadik bisu + sakit pinggang dek kerana kerusi dia serius xbest.,.kekekeke tapi yg aku lebih stress adalah kerana kebisuan aku tu...mau aku kene sawan bisu nanti..yolah aku tau kurang bercakap tu kurang lah dosa kan..tapi..mane leh dowh...dah lah nk berjalan kaco siapa pon aku xtau..kekeke tapi xpe...kene lah biasa2 kan dengan keadaan tu kan..mane tau ade hikmah aku jadik bisu ketika di pejabat kan,,tp jari tetap laju menaip ye,,ngeh33 tu kalo aku puasa jugak...mmg betul2 lah aku dah kene sampuk dek sawan..huhuhu :P

Strudel

Kisah dah basi tapi masih nk update jugak sebab aku baru jek transfer gambar dr phone & camera. Kisah sebelom gambar aku nampak kurus tu,aku dan geng sewel berbuka puasa kat Strudel Wangsa Walk. yolah majority kat ampang, maka yang minority ni ikut kan aja..ngeh22

kan ketua geng sewel ade, ni kire meraikan dia lah ni..cewahhh perasan sudah...mmg dah plan kebetulan dia wat keje gile mai semenanjung utk berbuka ngan kengkawan dia kat kedah/perlis..aku lupe plak..ngeh33

sebelom kisah makan...paling lawak masa makan berbuka tu....adalah kisah orang melatah cakap cina...wa respek oooo baru setaun lebih bertapa kat miri nu....sikalang sudah leti melatah speking kantonis ooo...ngeh33
muka malu selepas terlepas adegan melatah..ngeh33....owh sebab dia leh termelatah ketika nk makan kuih sedap strawberi ni [lihat gambar bawah]
kebetulan ade pasangan cina lalu belakang dia & tetiber bercakap..tu yang di termelatah..huhuu serius kami ketawa sampai meleleh air mata,,,

sebelom kejadian..ade berlaku satu kesah "section closed" di mana toksah lah cerita wat menyampah jek ... di bulan puasa ni, kene kurangkan sampah sarap..lebihkan amalan jek kan..hehehe
muka orang gembira dapat makan akhirnya
kat bawah plak gambar dia...heheeh sorilah aku xikut turutan.,main belasah jek..

fouhhhh lega dapat minum air sirap laici....
[dah bace doa lom mr.wafi?]
"erm ayam ke bergedil? oklah rase dia" kata mrs.wafi
"yeay, dah boleh makan tanpa perlu sorok2" kata amoi yai
"telor masin ni betul-betul sedap" kata kak daaa
owh xmuat meja...atas kerusi pon boleh letak...ngeh33
tgk tangan wa dah tau..ni kak da nye hasil tangkapan
mungkin ni wafi punya..sbb nasik macam byk jek kan
ni mesti gonjes punya tangkapan..sebab nasik musti lebey konsep dia kan
ikan kembung vbakar..tp kalo dia buat pais ikan kembung lagi layan kot
owh kurma tu aku rase mcm sunsweet nye kurma jek
aku rase ni hasil tangkapan mira
ni amik sebagai syarat nk rase jek kot..kekeke
owh soup pon layan jugak..xnak kalah kan
ni mesti pinggan adik/sara sebab mcm xdek lauk ni..biasa dia nye selera lah kn..huhuhu:P
owh yang last sekali barulah hasil tangkapan aku malam tu..serius mencekik kedarah namanya kan

ok ni gambar tuan empunya makanan yg banyak tu....muka sememeh ala2 masih mamai sebab tertido dalam kereta..mcm lah jauh jek perjalanannya..serius memang mamai+tah ape2 sehinggakan aku jatuh terlentang kat tempat wuduk kat wangsa walk tu masa nk semayang asar....nak kate sakit..tym tu xrase sakit..sbb kaber malu lah kan..kekeke tp keesokkannya..sengal dowh pinggang ngan belakang aku kan...huhuhu padan muka aku sekupang:P [dah lame kot xjatuh style tu..dulu kat laundry sekolah selalu lah sbb pakai selipar licin gara2 xdek selipar lain]

asalnya kami booked kat great eastern tp byk sgt dugaan kejap tukar sane kejap sini balik..kejap patah balik sane..last2 sini lah tempat nya..buffet ni rm20 saja sekepala...rase lauk dia ok & sedap lah jugak cuma lauk pauk xbyk pilihan kot..hehehhee mcm lah nk melantak semua kan... tapi boleh lah di cuba....kalo dpt makan kat tupai2 mcm best sbb xpenah cuba lagi kan...ahaks..

Nota kaki: vendor ajak berbuka, satu undangan pon xpergi lg..sebab malas dah kot..membe ajak..aku ok lg..hehehe

Saturday, August 28, 2010

Persiapan Raya + Jom Cat Bilik + Melaka Jem

Memanglah tersangat jimat menaip kesemuaperkara dalam datu entry sahaja..hehehe ok lah. Alhamdulillah berjaya lagi berpuasa di kampung seperti zaman kanak-kanak dahulu.

owh silap kene cerita pasal persiapan raya terlebih dahulu. Tahun bekerja denga kampeni baru yang mana tiada bonus raya membuatkan aku sangat-sangat bersederhana..cayalah....baju raya xperlu beli sebab beberapa bulan sebelom raya aku penah beli kain asalnya untuk raya tapi nak guna utk ke opis plak memandangkan baju aku makin lusuh2...padahal dah lunyai yek..kekekkee berbulu sane sini...makanya niat di hati baju raya carik lain lah kan..tetapi, mak aku asik terlupa saja utk menghantar ke tailor baju2 tu...mcm banyak kan? ade lah 2pasang jek..kekekedan disebabkan lambat..baju tu pon siap masa awal ramadhan..dan memang tuhan tu dah tentukan baju tu memang untuk raya..kekekee makanya, jimat lah duit [pdhal memang dah xdek budget pon]...xperlu pikir dah tudung ke kasut..pakai jek mane yang ade yek....takat beraya dok dalam rumah jek & ke rumah sedare mare jek pon..nghe33

oklah, dari berkira2....mase birthday aku yg lepas jusco ade menghantar msg utk aku kutip gift voucher [ala yg biasa dpt tym besdae tu] aku pg amik jugak sbb nak kan kupon buy2 free1 1/4 set utk makan di kennye rogers kan..kekekeke dan secara kebetulan budak jusco tu kaunter aku ade rm200 cash voucher utk di collect..perghhh rezeki dong
banyakkan vouchernye...hehehe ni pon tgl 15keping jek sebab 5keping aku buat beli barang beberapa hari yang lepas..ahaks

oklah rezeki hari raya tu namenye..boleh lah beli selipar baru..xpon beli blouse baru utk pakai ke pejabat kan...

ok dapat voucher 200 tapi aku keluar cash money lagi 200 plak..adoiyai...bilik aku kat kampung ni dah berkurun kot xbercat...last cat mase 2000..lame x? hahaha dah 10taun ye...kekeke dah memang niat aku nak cat sebab nye...dinding dia dah separuh kaler lain separuh kaler lain..disebabkan almari baju aku tu dah dihantar ke bilik mak aku...kantoi lah keje adik aku sebelom ni kan..ruper2nye dia cat tanpa mengalihkan almari tu..kekekeke dan lebih membuatkan aku nak sangat cat balik, ayah aku tukar pintu bilik aku sebabnya kayu jenang bilik tu dah kene makan anai-anai...dan bila tukar baru kenalah simen sikit2 balik kan..dan yang best nya boleh plak ayah aku cat balik guna kaler cat hall umah aku...memang lah lebih kurang sebab kaler bilik aku ni pon gunale bihan cat ruang tamu tu tapi skrg ni kaler dia dah lebih terang...dah jadik belang2 tah ape2 tah....makanya, memang jatuh hukum patut di cat balik memandang kan bilik aku ni memang bilik tumpuan para tetamu kan..cewahhhh..ahaks... makanya, kenalah seratus lebih td utk 2 tong cat...[aku rase macam kaler umah si yam jek]
nak amik kaler biru..tp non-ado stok plak...last2 memang rezeki kaler purple la kan..hehehe pdhal alasan jek ni,...mmg dah lame niat nak purple tp pandang kat catalog td biru mcm mengancam plak...lebih2 lagi yg turquoise tu..perghh,,tp bukan rezeki ye..aku dah malas nk kedai lain servey2 ni...mak letey ok..bulan pose ni..rase nak baring jek atas katill ngeh33

dan tamat citer cat, kisah balik ke melaka semalam dari glenmarie..agak heaven lah drive semalam sebabnye xperlu hadap jem kat sg.besi..syiok jek kuar tol batu 3 tu...ahaks...ni yang mula suka ddk kat glenmarie ni kan....ok kol 5pm dah gerak..kol 6.15pm aku dah sampai tol ayer keroh...sgt cepat kan..jln sangat clear ye...yolah ramai dah cuti jumaat kan....tu yang syiok tu....tapi yang xsyiok......dari 6.30pm aku stuck dekat bukit katil-bukit duyung-semabok....
tengok tu banyakkan kerete..menyesal xlalu peringgit jek...huk22...jem gillos ok melaka semalam..dan aku plak xsempat sampai di kala azan berkumandang sebabnya time tu aku baru jek sampai depan traffic light depan kampung aku tu...kire azam lom abis aku dah sampai lah rumah jugak kan....nak dikire2 masa aku stuck kat melaka same jek masa aku gerak dr shah alam-melaka...mmg lah menguji kesabaran kan..tp layan kan ajek....nak patah balik pon xleh sbb 2-2 hala jem...memang sengal....nak betul jalan ke ape ke..buatlah tym malam ke...ni petang orang balik keje lah oiiiii
tu lah keje aku..dr xbergerak2 aku snap lah ape yg ptt kan...dan sampai umah kene gelak ngan adik aku sebab target tak tercapai...huhuhu tapi alhamdulillah lah masih berkesempatan berbuka di kampung lagi kan...heehehe

Nota kaki: selamat berbuka...mak aku dah mula bising suh aku wat keje aku kat dapor..kekekee

Friday, August 27, 2010

Hasil dr Kids Photography Workshop

Ni lah antara hasilnya...sepatutnya pakai compact camera kan..tp mane ade daaaa...takkan nak berebut ngan gonjes kot....tu pon snap bape keping dah kong baterinye..ahaks

owh camera compact aku nye story sgt tragis..dah xleh guna..sob sob....

Amirul Fadhli

sangat comel & teror berposing...hehehe


Aisyah relax jek kan...teror jugak dia ni even baru 7bulan

Aisyah ni anak kepada mr. adhadi..kecik2 dah dibuli jadik model..dah besar nanti kompem model tetap bapaknye..huhuhu

owh di lagi...sebab semua photog tertumpu kat dia ni...kan


Safiya...owh sekejap jek posing lepas tu dah cranky maybe lapar takpon sebab xcukop tido


Ni adam, selambe jek gaya dia..aku suke..hehee & dia ni admire bebenau kat beskal si Fadhli


Ni gaya dia main agah-agah ngan daddy dia...


owh ni aku lupe..aniq ke afiq namenye..hehehe mula-mula serius..tapi bila datang mood dia...bukan maik seronok lagi dia..huhuhu

ni anak mr. adhadi jugak irfan dengan sape tah lagi sorang lupe daaa....
macam-macam kerenah kan..





Nota kaki: Memang seronok shoot kids ni..sebab semua nye adalah yang asli kan...hehehe tunggu lah nanti aku ade anak...teruk lah kene buli!

Wednesday, August 25, 2010

(GROUP PHOTO)

Kisah Ahad pagi yang lepas. Gigih kan bulan puasa sanggup plak join outing kelab fotografi ni. Sebenarnya kebetulan aja, time nak beli e-book dari mr. adhadi last week terperasan akan kewujudan entry yang dia menganjurkan workshop utk ibubapa yg memiliki anak & belajar shoot gambar anak2 menggunakan compact camera.

Tapi sesampai di lokasi pagi ahad tu, erm 2org jek kot yg bawak compact camera..salah sorangnye si gonjes..hehehe sebab aku suh dia pinjam dari Mirae. ok lah dpt lah input sket pagi2..dari aku terbongkang tido kat umah tanpa dpt ape2 faedah kan..kekeke owh lupe, aku ke situ dengan Gonjes & sara. Semua orang menembak ngan dslr masing-masing yolah ibubapa skrg semua dah ade dslr kan..kire dah masuk kategori mampu milik.

erm xramai ibubapa yg join..ramai yang bujang yg ghairah nak shoot kekanak kan..heheh mungkin ibubapa sume kelelahan kat umah nak simpan tenaga nak bersilat di dapur petang nya nanti..ahaks..

Nota kaki: yeee aku terlupa utk mengajak murni & family...huk22...Bihah&adik xdpt join sbb balik kampung...gambar yg lain akan menyusul nnt

Tuesday, August 24, 2010

Shhh

Kene mula untuk gigil gigih dari sekarang...caiyok! caiyok!

Nota Kaki: sesungguhnya, tahap kesabaran manusia itu ada batasnya.

Sunday, August 22, 2010

Beberapa jam yang lepas

Gambar ni di ambil dalam kol 9lebih tadi. tulah berbuka kat luar ngan geng sewel dan kebetulan chip geng sewel mai dari Miri, makanya terpaksa lah anak2 buah geng sewel melayan chip yang sengal tu melepaskan kesengalan setelah berapa lame bertapa di Miri tu tanpa kehadiran ahli-ahli sewel yang lain...

aku saje jek tepek gambar ni sebab aku rase best...kenapa ek? kerana....kerana...kerana....gambar ni telah menipu orang yang meilhatnye...di mana aku kelihatan se GENG ngan orang yang kurus kering tu [mira-sara & kak da] huhuhu lemak aku dah tersembunyik separuh..wakakakaa.....bukan kerana aku dah kurus ketika puasa ni yek...aku nye berat badan & kegemokan masih sama di tahap kronik tu, lom kembali pulih ke stage selesa seperti yang diidam-idamkan suatu ketika dahulu..huk22

ok alh..cukup lah..ade plak aku larat nk bukak mate mengunyah makanan tym sahur nnt...gut 9te...

Tuesday, August 17, 2010

17 Ogos muncul lagi

owh diz year, ulang tahun kelahiran aku jatuh dalam bulan puasa. makin meningkat usia ni, makin takde napsu nak memperingati hari tarikh terindah ni,,,cewahhhh...serius, aku xdek lah perasan kan birthday dah nak dekat ke ape ke kan..cuma balik kampung weekend aritu, memang mak aku pulun lah masak sodap2...patut lah kan..kekeke xpe terima kasih bebanyak walaupon bukan aku makan sorang-sorang kan, & aku bukannya makan banyak mane, hantu kebulur aku dah kene ikat kan, napsu aku pada makanan agak kureng sket.kekekeke.tgu lah raya nanti, kompem aku kembali makan sebab hantu menggelupur aku tu dah kembali kan...mesti aku makan macam membela jek nanti...kekekeke owh xbaik cakap perkara kurang sopan dalam bulan puasa ni kan..ok ok aku cuba utk bercakap sesopan yang mungkin.

owh kalo korang tanya, macam mane celebration aku tadi ek? owh sungguh lah tiada ape2 ye..memandang ni bulan puasa, aku pon dah terlupa tradisi bercuti di kala tarikh keramat ni.serius tak teringat pasal tu. aku perasan malam semalam si shida wish kat Fb aku, aku reply kate esok, tapi macam xterkesan dalam hati pon macam ni "eh esok birthday aku lah" tapi sebaliknya, aku macam takdek perasaan. memang aku perasan lately, aku kurang napsu pada perasaan...hohoho bahaya kan? sebab macam dah xlame plak hidup ni, sebab dah di tarik satu nikmat..hehehe tapi aku tetap berdoa semoga napsu tu kembali balik ke paras normal nanti. Lupe plak, perenggan ni untuk bercerita pasal celebration aku tadi, aku hanya berbuka kat rumah, dan aku hanya tapau meehoon sop jek. & dessert kek cekelat yang aku buat tanpa terpikir pon pasal besdae aku masa malam ahad aritu..hahaha serius, & mak aku tapaukan, aku bawak jek balik KL. aku buat kek tu pon sebab jeles tengok barang kuih banyak sangat kat umah, aku pon try lah resepi baru kan [ aku memang macam tu pantang tengok mak aku beli barang banyak2, kompem aku ade perasaan hasad dengki utk mengepaw sikit]. suppose nak sedap kene kukus kek cekelat tu tapi aku pemalas nak kuar kan periuk kukus tu, aku hanya bakar dalam oven, kurang lah moist kek tu, tapi masih maintain sedap [hahaha xtahan puji hasil sendiri]. ayah aku hanya geleng kepala dengan suhu kemalasan aku yang makin lame makin meningkat. serius keinginan nak buat tu ade, tapi utk fasa perlaksanaan tu jek asik tergendala.

owh sangat tak best kan cerita celebration besdae aku, macam lah taun-taun sebelom ni best bangat..aku rase same jek. aku tetap makan sorang2. napsu nak singgah shopping beli sumthing tadi pon aku malas, macam xlarat jek.maka, tiada apa2 utk diri sendiri sebab dah selalu sangat beli tym hari biasa. giller betul sekarang ni, pergi kerja kat pejabat macam pergi membanting tulang kat bendang dah rupernye. dan selalu tertido dalam tren xkire lah berdiri ke duduk [macam lah naik bas dulu aku menikmakti pemandangan ek?] hehehehe

owh xperlu lah rahsia, usia aku dah 28tahun. serius lah muda lagi kan. tapi lagi syiok pagi tadi ade orang call nak wish, siap cakap selamat hari lahir ke - 27...serius kembang jap aku..sebab aku masih muda rupenye di mata kengkawan..wakakaaka....nasib lah labu. xkesah lah nak kate berapa pon umor aku..nak kate 73tahun pon aku pasrah jek..sebab aku tahu hakikatnya...memang 28tahun kan..:P

owh hampir terlupa, impian atau doa aku kali ini adalah untuk memiliki kesihatan yang 100% baik, xmo sakit-sakit, nak sihat jek 24jam/365hari..hehehe supaya aku boleh gunakan kudrat ni berbakti pada diri sendiri, keluarga, kengkawan & masyarakat setempat. selain tu, impian lain tu pendam kan ajelah, sebab kang mintak banyak2, semua xmakbul plak kan..ala2 yang dikejar xdapat yang dikendong tercicir..ahaks.

owh, sebelom aku mengakhiri kalam, terima kasih banyak-banyak pada yang wish & yang xwish pon. tengkiu sebab ingat dan yang xingat tu xperlu rase bersalah sebab aku paham,.,dlm setahun ade 365 hari yang lain yang korang perlu ingatkan kan..hehehe pada yang wish thanx again.,terharu aku, sebab dah tua-tua ni, masih ade orang ingat lagi..ahahahaa [tetibe ayat emosi 20sen plak]

Nota kaki: cukuplah owh aku utk harini..sekian. Semoga aku panjang umur & dilimpah ruahkan rezeki dan semoga hidup aku & keluarga ku diberkati dan dirahmati yang Esa.amin[ni ayat template biasa bak kate dewi hehehe]


Wednesday, August 11, 2010

Serunding Daging Tempatan

Salam semua,

Selamat berpuasa:)


Sesiapa berminat utk membeli serunding daging [daging tempatan] boleh lah order pada saya [012 - 6225593 atau blur.4.2nd@gmail.com]. Boleh COD di Kg. Kerinchi, KLCC, Mid Valley atau di Menara HLA.

Sekampit = 200g = RM12 sahaja [utk pos, akan dikenakan charge utk pos lah ye]

rasa nya memang sedap. hehehee sesuai utk di makan ketika bersahur. Makan nasi panas ataupun makan dengan roti sahaja. ok lah kalo berminat sila lah roger saya ye..

Nota kaki: Owh ni kawan saya punya biz, tolong rakan2 aja...

**atas permintaan, ni lah sample packaging serunding yan digembar gemburkan di atas.

Tuesday, August 10, 2010

Salam Ramadhan

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar

Selamat Menyambut Ramadhan al-mubarak rakan2 ku sekalian.

Mohon ampun dan maaf kepada kalian sekalian sekiranya ada salah&silap dan keterlepasan laku yang menyinggung perasaan kalian. Semoga ramadhan kali ini lebih bermakna.

P/S: Selamat berdiet kepada nyiok kebana..uhuk!

Monday, August 9, 2010

Cerita Penat

Sabtu yang lepas, akhirnya berjaya jugak laksanakan sesi post-wedding Mira&Wafi yang dah tertangguh hampir setahun..hehehee

tempat pilihan adalah di Bukit Tinggi, Pahang tetapi ade kisah disebaliknya, well, kita di Malaysia kan. hehehe maybe kami terlepas pandang di website [lupe nak cek balik], tanya kat budak jual tiket, dia kate boleh jek shoot wedding kat atas tu, & dah bayar tiket kan..sekali dah sampai tempat nya, pak guard tahan kami & bawa ke office.

Diingatkan ye, memang tak boleh nak bergambar pakai pakaian seperti pengantin, dinner ke yg nampak ala2 komersial nye gaya kan. kalo nak shoot jugak boleh tapi bukan pada sabtu & ahad dan mesti membuat reservation terlebih dahulu & ada sedikit bayaran akan dikenakan mengikut pakej...pakej nye serendah rm400...aku pon xbace abis.....perghhh dah lah kos nk sediakan equipment kita sendiri kan..ape kan daya.....dah syarat nye begitu kan..makanya, kami pon turun balik ke area golf club & ladang kuda..bergambar lebey kurang..dah sampai kan hehehee

& lepas tu pengantin dah basi kenelah tukar baju balik..& posing pakai baju biasa aje lah jawabnye..hehehee
credit to adik sebab snap gamba ni..hehehe

dan petang nya, kami pon pulang mencarik makan sebab masing-masing dah kebuluran. Malam nya pulak ke majlis raptai utk program keesokannya. & kisah di sebalik ade orang yang speedlight nye xboley guna..amik ko..mengagau masing2 nk carik speedlight utk di pinjam/sewa kan...huhuhu seb baek ade rakan2 yg sudi menolong..erm thanx alot. even ade yang guna tym test jek..tp koman2 dptlah dijadik kan backup kalo ape2 hal jadik kat flast2 yg lain kn..hehehee

Ahad nya pulak, sambung penat lagi. tapi ni kerja sekerat hari jek tapi letih dia amat lah tak terkata. Majlis yang memang ditunggu-tunggu iaitu majlis konvokasyem PPHM kat City Villa Hotel. Serius memang berdebar2 menantikan saat nak shoot utk majlis ni..
alhamdulillah, kami berjaya melaksanakan even agak kelam kabut almaklumlah 1st tym kan shoot event seperti ni.but pengalaman ni sangat bermakna...
sori Gonjes tukang snap gambar..hua hua hua..xnak aku masukkan gambar ko ngan jerawat ko tu kan..hehehehe

sekarang sambung penat utk pilih gambar & seperate kan ikut kategori..huarrghhhhh memang mengantokkan & kerja yang paling aku tak gemar sebenarnye..hehehe tapi kene caiyok2 jugak lah kan..kang mau xsiap kan kerjanye..hehehe

oklah mau cont tidor..dah malam kan..esok nak keje daaaaaaa

Gumbira

Aku baru perasan, Kampeni aku ni bg memo dari last week, tapi aku xperasan pon...aku tau Nuzul Quran nanti kite cuti, kan nuzul quran jatuh pada jumaat [27 Ogos 2010] tapi kampeni aku replace ke ISnin 30 ogos 2010...aku xteringat plak akan hakikat hari kemerdekaan pd 31 Ogos 2010..owh panjang lah masa berehat2 ketika puasa ni..

Saya Gumbira..xsabar nak puasa...hahahaa tetiber jek ek :)

sebab nak cuti 4hari tu..wakakakaa
Rasa seperti *&%&^$%&^TJHVHCGFXDRE%^$E^YPkd

puasa pon belom..xperlu lah pasang lagu raya

plezzz pleszzz hentikan lah...

emosi betul aku, puasa pon idak lagi..beria pasang lagu raya..

Friday, August 6, 2010

Ngeri

Confirm esok Flat PKNS kampung Kerinchi ni bakal glemmer, tu pon kalo masuk dalam surat khabar lah kan, tak pon masuk dalam buletin utama. hehehe

xdapat nak snap gambar sebab aku dah kat rumah, dan aku tau akan kejadian ni pon, dari osmate aku yang baru balik dari kerja di kala azan maghrib tadi tengah berkumandang. Osmate aku bertanyakan sama ada aku terdengar tak akan kekecohan di bawah. deyyyy ni tingkat 11, dengan aku tengah khusyul melayan TV, mane lah nak focus kan. rupa-rupanya, ade kes orang mati jatuh dari bangunan. Aiyooo ni kes terjatuh ke kes bunuh diri ni? Sebab kanak-kanak pon xpenah terjatun even berlari ke hulu ke hilir di kaki lima rumah flat ni yang sekangkang kera. memang yelah tu, bunuh diri lah tu...ish ish... terjun lah waktu tengah2 malam ke kan..ni tgh nak azan magrib ko wat keje....

Seramm uolsss,, mesti ade hantu malam2 nanti, kompem hantu tu akan masuk dalam mimpi kak gee...tetiber...wakakakaa

ok lah, ni 1st time lah aku dengar benda berlaku yang pelik kat kawasan kediaman aku ni..kekekee harap2 masih selamat lagi lah hendaknya & masih kekal tenteram seperti sediakala.

Xdan nak snap gambar lah dr atas, sebab benda terjadi kat kedai runcit+kedai makan bawah nuuuuu

Nota kaki: Seb baik malam ni tidur kat kg. pasir...hehehe selamat, xdeklah hantu menganggu dalam mimpi..hehehee

Thursday, August 5, 2010

5 Ogos 2010

Kejap jek kan dah masuk 5 Ogos...

tup tup dah disember....& 2011 plak menjelma...haih~ rase macam semalam jek wish kengkawan Happy new year~

ade lagi 3 senarai lom selesai...tet*

aku makin biol memikirkan nya.

dush~ sibuk memasak kat cafe world tu lagi sape suruh!

Nak berazam pencen menjadi chef xbertauliah ni, tapi macam xboley!

seperti kerja memberi ikan makan hari2..hahahaa

dan bebudak rumah aku ni tengah berdiskusi pasal cuti raya!

tapi aku hanya membisu aja...mungkin aku xboleh lama2 di kampung utk raya tahun ni, tu yang malas nak join topik yang kurang menarik bagi aku,

tapi dalam otak aku ligat membuat plan macam mana nak dapat cuti yang lebih panjang..hahahahaha

ok lah gut 9te...esok aja-

Wednesday, August 4, 2010

Kopi Kaw satu

He - He - he - he - he - he - he - he -he

Tengah layan Laila Asyikin, Aku terpikir......ada tak perempuan yang macam laila asyikin ni?

Alasan - tiada, saje jek terpikir tibe-tibe

dan tetibe persoalan ni melintasi benak aku yang tah apsal merewang pikirkan persoalan ni :: Ape lah perasaan perempuan yang dah kawen, tetiba dapat tau si suami yang dicintai dah kawen lain tanpa pengetahuan? ape lah rasa nya ek? hehehe

macam mane lah nak hadapi ek? setiap orang kan berlainan pendapat..ade orang tak kesah, ade orang sangat kesah, ade orang buat tak tau sebab xnak rasa sakit hati.

lagi satu cerita "Gelora dihati sara" ni pon aku rasa berat, tapi naily tabah jek tengok, rase nye ni pon cerita pasal suami kawen lain..wakakaaka agak nya tengah trend kot, lelaki kawen lebih dari satu...ha ha ha

aritu terpikir ade ke orang amcam Adam dalam Adamaya kan..hahahahahaa aku ni dah nak biol ni...lebey baik aku sambung keje aku skodeng carik idea utk shoot gambar sabtu & ahad ni lagi banyak faedah kan...dah dah... shooooohhhhhh pemikiran negatif lagi karat ni.....meh mood belajar..ahaks...

Nota kaki: ish, leceh plak tengok cerita terlebih perisa emosi nih...

Nota tambahan: ish.ish.ish abg fahrin ni, mendalami watak sungguh lah kan...dan aku plak nak tambah, ade ke orang lelaki yang setia macam watak abg fahrin ni? huhuhuhu

ayat dia yang xtahan dan dah biasa jugak aku dengar & tengok kan "Pada saya,utk mencintai sesorang tidak bermakna untuk memiliki" hahahaa damn, aku dah bengong malam ni, sebab terlebih sudahhhh madah-madah jiwang tak larat..dah lah mau tidor, kasik mimpi itu Imam Muda...keh keh keh..tetibe...:P

Tuesday, August 3, 2010

Aimy Zahra

Dah nak masuk 5bulan barulah aku berkesempatan tengok dengan mata kepala aku sendiri si budak kenit yang comel, serius geram aku ngan pipi dia tu, rase nak picit-picit jek..oppsss ibu zahra jgn marah naaa..

Jumpa Zahra and family mase borthday party aariz sabtu lepas. Nasib baik zahra masih lom kenal orang kan, maka senang lah aku nak tolong menyibuk mengagah dia, nanti dah masuk fasa kenal muka orang kompem akan melekat jek kat ketiak makpak dia hehehehe
owh ni masa Zahra nak show off socks dia yang calorful...hehehe
Zahra & Ibu
sebijik kan?
Zarah...cak!
bulat nye mata dia....

Nota kaki: hope jadik lah plan kita nak berbuka puasa tahun ni yang seperti biasa rumah marini lah tempat yang dituju kan..hehehe

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...