Thursday, April 30, 2009

Sarawak - Part 6 [Sampan@Waterfront]



Nek sampan kat waterfront utk ke kampung seberang [kalo xsilap i name kg tu Kg. Boyan].. kire nk ke My Village barok or kek lapis dayang salhah senang lah ngan ade nye sampan ni...

bak kate Khatul..ayah dia citer dulu seposen jek tambang nye...skrg ni 50sen.. memule Azim kate 20sen...so mlm first kami kat situ nek sampan murah lah kan...

& bile khatul ngan hubby nye nk g beli kek lapis....ade lah makcik dr Melaka jugak tny..dia citer lah yg dia xtau..& anak makcik tu kot tny...mereka 4org..pakcik sampan tu kate RM2..ke pelancong kene kelentong? hahahahaha lantakkan ajek....

selagi xkene RM2 sorang...xdelah melampau kan..hehehehe

Marvick kate dia xpenah naek...same lah mcm Azim..kalo xkerana kami..mmg dia pon xkan naek punye...ahhahaaa pape pon Marvick kene try lah..senang nk bgtau org rege nek sampan tu bape kn..ahaks

Sarawak - Part 5 [My Village barok]

Tempat makan yg Per-1 aku serang...

thanx a lot to Azim..kalo tiada dia..mmg lah aku makan kat foodcourt Waterfront tu sajok..hehehe

mmg best..tp kat Village Barok ni...Sayor Midin dah abis..xdapat lah merasa mlm tu....tp makanan kat Village Barok ni sodap2 jugak...

Jalan-jalan cari makan pon dah penah serang situ [aku tau sbb ade nye gift JJCM kat Village barok tu]

Kami order set utk 4org nye makan..tp byk gillak ok! seb bek semua org tgh kebulur..maka....licin oooo semuanya...ade kerapu 5 rasa [xtau nk ckp rase dia camne..sbb byk sgt smpai 5rasa kan :P], sayur campur, udang goreng cili, sotong goreng tepung, tomyam campur & air snd pilih..hhehee pehtu azim order Linut utk kami rase....sedap jugak...aku layan jek..mcm makanan baby aje...heheh tp Linut ni leh makan ngan mcm2...sos ala2 sambal belacan or maybe kalo lawan kuah air gula./.lagi layan kot...memandai jek aku nih.,...tp seyes...smpai tpt org kenelah rase makanan depa kan...

JoM CuBe LinUT


My Village Barok ni..mmg bukak malam aje yea...nak pg senang jek...dr Waterfront tu naek sampan yg kunun2 nye 20sen [mase mlm 1st kami smpai..Tuan Umah kate 20sen...nga muke xpercaya kami bayar jek 20sen..pakcik tu xckp pape..mcm betol lah kan..hehehe] tp ruper2 nye 50sen daaaaaaaaaaa. ni pon tau sbb mase isnin khatul & hubby dia nek nak ke kek lapis dayang salhah ade pelancong tny kat pakcik sampan tu...xpe lah...JGN lupe tau..kos sampan tu 50sen..ahaks

Dr waterfront tu..kalo nek kete agak jauh lah nk pusing ke My Village barok tu..better nek sampan jek..kojap ajo....sampan plak beroperasi dr awal pagi - 11.00pm

Sarawak - Part 4 [Ringkasan Perjalanan]


25 April 2009

1.15pm - aku nek bas dr KL Sentral ke LCCT
1.35pm - Bas bergerak ke LCCT
2.20pm - Bas Sampai di LCCT
2.30om - Check in kat counter R41
4.35pm - flight berlepas dr LCCT
6.20pm - kami mendarat di lapangan terbang Kuching
6.35pm - Khatul & da geng smpai utk pick up aku ngan Lyza
7.00pm - Check-in di Hotel Tune [check in sajok...xsempat angkat barang..sbb kelaparan..ahaks]
7.30pm - Dinner@My Village Barok [seberang sungai Waterfront tu jek]
8.30pm - Nek Sampan seberang sungai utk ke Waterfront
8.45pm - Ronda2 di Waterfront [macam-macam adaaa]
10.00pm - balik ke My Village Barok utk nek kete & balik [before balik..ronda2 tgk city cat dulu :)]
11.00pm - smpai Hotel....zzzzzzzzzz

26 April 2009

8.30am - Azim pick up kami di hotel & jalan2 carik brekpes di pasar Satok
9.00am - membeli belah di pasar satok [layan...mcm2 ada]
11.00am - bergerak ke Taman negara Bako
12.00pm - Naik boat ke Taman negara Bako
12.35pm - Sampai di Taman Negara Bako [kami plan utk tgk periuk kera + Proboscis Monkey]
3.30pm - decide utk pulang ke pangkal jalan [sbb nyer...cuaca sgt panas...aku xthn sakit kepala dahhh]
4.00pm - boat sampai..teros bergerak pulang
4.45pm - bergerak pulang ke town kuching
5.30pm - jalan2 carik makan Lunch + Hi-tea...[ amik ko...kepala aku dah bertambah weng sbb makan lambat kot]
6.30pm - balik ke hotel & rehat kejap
8.00pm - amik kereta kat membe Lyza di tuaran [marvick udah tegor...tuaran ni kat sabah..ahaks... tabuan height [ye ke name tpt tu..hantam saja lah..tp berhampiran ngan taman sahabat]
9.30pm - jalan2 di sekitar town [terjah shopping mall yg berhampiran ngan hotel tp byk yg dah nk tutup ahaks]
11.00pm - balik tido..zzzzzz


27 April 2009

8.30am - berkumpul kat lobby + google map ke santubong [even ade map yg dibeli kat popular bookstore] + try nak gune gps...tp file yg di donlowd xsesuwai utk dopod or HTC khatul & husband nye..
9.00am - bergerak cargas ke kedai makan tok brekpes dulu..hehehe
9.45am - perjalanan ke Cultural Village bermula
10.50am - sampai di perkarangan Cultural Village [almaklumlah...tersesat sket masuk kat kg.santubong..heheh pdhal kene teros ke damai resort]
11.00am - memulakan XPDC teroka cultural village [enterance fee dia mahal lah]
11.30am - stop kejap..tgk daily cultural show kat Dewan lagenda
12.30pm - continue jalan2 carik penat dlm cultural village
3.30pm - tamat lah XPDC kami & carik makan di restoran budaya
4.00pm - bergerak pulang [letih gilak]
4.30pm - Singgah di Muzium Kucing
5.00pm - bergerak pulang
5.15pm - singgah di Mariam Cakes
5.30pm - Bergambar dengan replika Kucing di Town
6.00pm - Pulang ke Hotel
8.00pm - Pemulangan kereta , Ronda-ronda di sekitar Town & Celebrate birthday Imran

28 April 2009

8.00am - Packing barang
8.30am - check out & simpan barang di lobby
8.45am - kedai kek lapis Dayang Salhah
9.15am - brekpes
9.30am - Kuil Siew San Teng
10.00am - Muzium Sejarah Cina
11.00am - ronda-ronda di bazaar Kucing
12.10pm - Lunch@Ayam Penyek Cafe
1.00pm - balik ke Hotel utk angkut barang masuk dlm van & cargas ke airport
1.45pm - smpai airport....setelkan hal check -in & permit [hahaha kertas permit tu aku xingat letak mane..seb bek mamat tu ok jek...]
3.05pm - bergerak pulang ke KL....GOOD BYE Kuching...

Wednesday, April 29, 2009

Kita Minom Dulu

Aku upload gamba td..tetibe terperasan ade persamaan ngan gamba lame?

dulu mmg aku nk belajar maen guitar..tapi skrg....
Amacam ade gaya "Man Kanan tangan berbedung TAK?" [ade hati nk tanding ngan Man Kidal..ahaks] Verangan!!!!!!

aku rase...belajar maen SAPE ni lagi gerek sehhhhh

seyes menarik...lah SAPE nih...tone muzik dia pon sangat layan~~~~~ [ni dah terkene virus sazz [bkn virus ba alib bi ok!..di mana melayan kn semangat patriotik..:)]

Sarawak - Part 3 [Ahli Rombongan]

Trip kali ni...

Aku serang Kuching, Sarawak..

Dengan menaiki Airsia...mcm baser lah kan...beli tym offer...tambang nye ala2 mcm nak ke terengganu jek..[tp ni nek bas lah]...seyes murah tau! xmenyosal beli..even poket kosong lah...trip ni leh dikategori trip gamble aku jek..sbb nye...bkn mcm trip len yg mmg ade paperwork vagai..trip ni..ala2 "Redah Aje" sbb nye..aku xdek lah simpan2 duit vagai..aku redah jek ngan ape yg ade dlm poket cabok aku tu...but alhamdulillah...semua selamat...

perjalanan dr LCCT ke Kuching, Srwk hanya mengambil masa selama 1Jam 45Min jek...kejap jek kan...nak balik melaka pon makan 2jam dlm bas...ni nek bas tp versi bas di udara..ahaks

utk percutian kali ni...aku & da geng menginap kat Tune Hotel which Airasia punye jugak...
Welcome tu Tune Hotel, Waterfront, Kuching
Dr pandangan aku,

Tune Hotel ni ok! but rege mmg dia tulis murah ma...RM9.99 [lbh kurang lah] tp setelah add-ons kos2 laen..makan rm30 jugak pernite/pax hehehe tp ok lah...style ala2 backpackers nye hotel...sbb nye..dia focus pd katil & shower jek..2 menatang ni mmg superb lah bg aku...which aku leh tidon ngan sebest mungkin [ahaks...tilam dia..fuyoooo ] plus ngan shower dia yg mmg best...puas gillak mandi even toilet dia sgt sempit..hehehehe tp layan jek...

Tune Hotel kat Kuching ni baru jek beroperasi awal bulan april 2009...di mana byk bende berupa kelengkapan yg lom lengkap...but da basic things semua adelah kn....

tp aku suke ngan konsep + perabot yg digunakan..sbb santek sgt color merah+putih tu..i lykkkk

owh nk citer pasal booking hotel ni..sila wat direct ke website dia iaitu http://www.tunehotels.com/Default.aspx sbb nye leh nmpk semua button2 tersembunyik [ni menurut pekerja dia lah] sbb nye kami complaint..pasal towel + Toiletries xdpt...rupernye...kene add-on ok! hallamak lah kan....

& kene bayor RM5 utk depo kad + RM5 depo towel [semua depo ni akan dipulangkan semula sekiranya kite pulangkan semua barang itu di kaunter semasa check out. utk iron plak..depo RM50 ok! hahahaa tp dia pulangkan balik if korang pulang kan balik iron tu kepada mereka..same jugak utk kattle & barang2 len ok!

pehtu utk check in kul 2.00pm & check out 10.00am ok! & nak simpan barang kat kaunter blh..dijamin selamat..tp kene bayar lah kan...RM1 utk 1 barang/bag yeaaaa....

& taxi dr airport - hotel tune pon ade begitulah sebaliknya if nak ke aorport dr hotel..charge dia RM25 utk 4org...kalo utk 1 van dia charge rm 45 utk 8-10org kot...
---------------------------------------------------------

bersama 3 org kawan-kawan aku yang lain iaitu....

tadaaaaaaa
pasangan suami isteri yg bahagia...

si isterinya - Khatul

si suaminya - imran

Si cikgu yg emo [:P] - Lyza

Si penyibok - Yun

Selamat Datang ke Kuching

Aksi-aksi terlampau kami yg xberapa menjadik..hahahaa
dengan bantuan penuh dr warga Kuching...

terutamanya....[berikan tepukan gemuruh kepada]....jeng jeng

Azim....Sarawakian yg sangat pemurah [our tourist guide]
Tahniah kerana berjaya menamatkan pendakian anda..

kereta kepada tourist guide yg byk berjasa kepada kami

kereta kepada Hasni & husband [tiada dlm gamba sbb xsesuai ngan keadaan utk bergambar]

Jutaan terima kasih kepada semua yg terlibat kerana bersama2 dengan saya menggembeling tenaga utk menjayakan projek jalan-jalan carik pasal saya ke Kuching...terima kasih kerana layanan + kesabaran melayan kerenah kami yg tah ape2....& sekiranya ade terkurang & terlebih harap di HALAL kan yea...hope ade umor + rezeki nnt..kite jumpe lagi!

Sarawak - Part 2 [Gambir]

ok lah uols..
aku kasik warm up citer pasal sarawak ngan story mory bout gambir

Apa itu gambir sarawak?
Gambir Sarawak Asli ialah sejenis getah kayu yang hanya boleh didapati di Bumi Kenyalang (Sarawak). Ia diperolehi di dalam hutan tebal kawasan pendalaman di bahagian ke-4 iaitu Long Panai, Marudi, Sarawak. Ianya boleh menolong anda dimasa kecemasan di waktu malam mahupun siang hari.
Mmg dia ubat kepada mcm2 jenis penyakit...keberkesanan nye aku xsure sgt...sbb lom penah cube...

menurut cerita pakcik yg jual itu..ianya boleh digunakan utk:-
1- sakit GG [ni lah sbb utama aku beli jugak menatang nih]
2- gigitan serangga yg berbisa
3- resdung [ni aku nk cube jugak]
4- mslh jerawat [maybe dia leh digunakan utk mengeringkan jerawat kot]
5- byk lg...malas nk ingat..janji yg sakit GG dah tersenarai..ahaks...

ya...aku beli...gambir ni yea kengkawan...jgn JELES...terutamanya kak sharna...jgn nk goda2 I plak tok pinjam semalam dua gambir ni..ahaks...

alah murah jek..uols leh beli online kalo mau...link nye ade kat bawah tu...rege utk 1= RM10, tp aku beli 3 = RM20 [sbb share 3 org]..jimat kan? kekeke

aku beli ni kat pasar satok...dari pakcik yg glemmer ni...[sila lihat rajah di bawah]

tangan-tangan manusia rakus yg ingin membeli utk merasai keberkesananya + kehebatan GAMBIR SARAWAK ni...hehehe :P

cool jek pakcik tu menunggu + melayan pengunjung yg sakan bertny di tempat beliau berniaga...

[Leh cek kat sini]

ini sajok...nnt aku smbung utk cerita yg len ok!

Monday, April 27, 2009

Sarawak - Part 1

ni gamba lyza pose sambil surf depan butik carlorino..heheh geram aku..sbb hand bag aku nak tu ade..segan nak snap pic nye sbb sales gurl tu dok tgk..hahaha


salam uols,

aku selamat sampai sarawak kui 6.20pm sabtu lepas...flight delayed 15 min..coz suppose kul 4.20..tp 4.35pm baru lah berlepas..sbb nye dia smpai lmbt..hehehe 4.10pm smpai...pehtu teros berlepas blk..kental nye lah kan...

sampai jek..,.khatul&imran yg smpai tgh tu dah tgu ngan kawan dia si Azim..which akan menjadik tourist guide kami sabtu & ahad,..hehehehe

xde lah sosat kan..


tym nek flight aku ngan lyza selambe dok mane kitaorg nak dok...tanpa sedari rupernye...ade no tpt ddk cam bas kan..amik ko..seb bek tersedor bile org dok tgk2 no kan...hehehe ni lah no seat aku..layan kan tgk terbalik2

ok lah nnt citer yg ken aku smbung kemudian yeaaaa

Friday, April 24, 2009

Salah Aku

Aku xtau mcm mane nk gambarkan perasaan aku pd waktu ni sebabnye aku terlepas yang ini...ohh TIDAKK!!

tapi MEMANG kesalahan aku lah..sbb dah lame xmasok forum fotomedia ni & TAK ALERT Langsung pasal nih...aishh aishh

xpe hope ade lah lagi program macam tu & ade rezeki lak utk aku join...fouhhh...hope ade lagi...


nota kaki: Tgh pikir nak outing kat mane? & nak shot tema ape?

Thursday, April 23, 2009

Yuran Sekolah

MMg benar kah isu ini telah melegakan semua pihak?

adekah ianya benar2 mengurangkan beban ibubapa/penjaga?

Awal tahun haritu mmg kite dah kejutkan dengan berita baik ni..semua ibubapa/penjaga bersyukur..LEGA

Pasal isu Yuran sekolah ... Cerita satu | Cerita 2 | Cerita 3 [aku rase citer 1&2 same jek..cume dr blog yg berlainan..hehehee]

bagi cerita 3 "Sepatutnya ada penjelasan dibuat oleh Kementerian Pelajaran sekiranya yuran yang dimansuhkan hanyalah yuran RM 4.50 bagi sekolah rendah dan RM 9.00 bagi sekolah menengah.'" betol tu suppose dia kene highlight yuran yg di mansuhkan tu yg bernilai yg tersebut seperti di atas...

aku bangkitkan isu ni..sbb nye...mcm nak bayarkan yuran sekolah adik aku yg bongsu tu kan....sbb nye aku dah set dlm mind...murah jek..yuran SPM pon dah dimansuhkan kan...mcm mampo jek lah kan nak bayor...tp sangkaan aku meleset sbb nye, bile adik aku tunjukkan kertas senarai yuran yg kene bayor....mak eihhhh...tak seperti yg ku jangkakan...nilai nye...aku rase same jek...tiada yg berubah..yg berubah hanya lah...

Yuran sekolah - dimasuhkan [ni mmg depa highlightkan]
Yuran PIBG - rm15 [semua wajib bayar..xkire ade 10org anak kat sekolah tu..kalo dulu..if ade anak ramai..yg patut bayar sorang jek kan...tp ni aku xkesah sgt...kesian kat org yg ramai anak jek]
Yuran Sukan - RM8
Yuran Persatuan - RM10
Yuran kertas ujian percubaan - rm50 [lahh SPM nye yuran takyah bayor..apsal trial nye paper kene bayar plak...dulu xdek pon..bek xyah mansuhkan yuran upsr/pmr/spm tu kan]
Yuran kertas soalan penilaian - rm10 [ni lagi aku muskil..kene bayar jugak ke?]
pehtu yuran2 len..aku xhengat lak...mcm yuran IT lah...[bkn ke barang2 IT ni disediakan oleh kerajaan ke?]..mmg lah nmpk xbyk utk setiap jenis yuran tu..tp bile dah di lump sum kan...kan byk amount tu.......

dalam petikan ni aku perasan lah ayat ni "Kementerian menetapkan amaun maksimum bayaran tambahan bagi sekolah rendah ialah RM38.50 manakala bagi sekolah menengah pula ialah RM55.50." tapi kan...kalo dah total yg kene bayor beratus jugak..mcm mane ni? kurang ke beban ibubapa/penjaga. kawan aku lak bebel kan perkara yg same...sbb adik dia..lg lah sekolah kat sekolah lame aku..yuran PIBG = rm150 [ape kejadahnye kan...] xsemua ibubapa mampooo..tolong lah....mmg makpak nak anak masuk sekolah best bg mendpt pelajaran terbaek..tp xsemua org mampu kan...tulah seb bek aku dah abis sekolah..kalo x...mmglah aku jadik mangse lagi ngan ayat ayah aku "akak xyah tukor baju+kasut sekolah dulu k, sbb nak bayar yuran adik yg len....tunggu tgh taun ok!" [ baser nye...akan dilupakan terus smpai lah ke ujung taun & muncul taun baru..hehehe..kesudahannya, kumpul duit sndr dr duit belanje...belilah kasut sndr..hahahaa] kalo mcm ni lah amount dia...mmg aku terpakse mengalah dr semua segi lah...fouuhhh nasib mase dah berlalu kan...

tapi dlm slip yuran adik aku tu...jumlah nye menjangkau rm120 jugak ok!

aku pelik mintak yuran sukan...pehtu time nk sukan nnt mintak duit lagi...muskil muskil .. yuran tu utk ape? dah lah t-shirt sukan pon nnt mntk len plak kan...tetiap taun baju sukan berubah-kene beli baru.

pehtu persatuan plak...bukan mmg ade budget dr sekolah ke...pehtu mintak yuran..nnt kat persatuan ade yuran bulanan plak...& bile ade hari terbuka sekolah ke ape nk wat jualan kene bayar tapak lah..semua nk pakai duit...

aku TAK Paham!

kenapa jadik mcm ni..kate nk kurangkan beban kan..tp ni same jek..tetap membebankan..takat jimat RM9 jek..tp tambah berpuluh2 kat tempat lain..

ha kunun bayar yuran xdibuat pada awal tahun tp start bulan april ke atas & blh bayar 3kali...tp ttp same..total amount tu yg penting...ibubapa skrg bkn kene pikirkan hal yuran sekolah semata2...tp yuran anak di universiti & kolej yg setaun 2kali.... di mana rasional nya...

kalo berada dlm keluarga berkemapuan mmg toksah pikir lah kan..aku pkr bg yg xmampo...mcm mane? kalo amik pinjaman mmg akan menyusah kan anak tu bile dah tamat pengajian sbb nye...keje utk membayar hutang...seyes..aku pon menyosal amik PTPTN dulu..tp apekan daya...tahap ekonomi PAk aku ketika itu mmg xmemberangsangkan sbb nye..semua adik aku masih sekolah + ngan nak handle 2buah umah kan....ntah le...xpe..sekurang2 nye adik aku skrg xyah amik pinjaman...

ha berbalik pd persolan yuran ni...bile kah akan berakhir dengan erti kate sebenarnya...mane tau 10taun lg..anak aku plak nk ke sekolah kan...

aku tgh pikir..mane yang dikate kan jimat / mengurangkan beban..MANE?

Wednesday, April 22, 2009

Dear Mira

I think diz one sesuai tok ko!

hehehe layan kan ajo k!


kalo situasi cam aku....

kene ubah sket kot...:P


nota kaki: kalo boss aku tgk mmg mamposs aku kene nyorok bwh meja lah jwb nye...[tapi gamba baby ni cute kan?]

ntah ape ape aje

Tetibe masuk mood nak masuk AF19 nnt lah..maka aku nk wat prektis dulu [ade 12taun lg :P]...tapi kan oleh sbb motto AF7 adalah Transformasi...maka, next-next year nyer pon aku nak gune transformasi nyer version..di mana aku nk request lagu yg aku nk nyanyikan jek..xmo dengar ape cekgu cakap...nak nyanyi style sndr & lagu yg aku pilih sndr...sbb xleh tiru style artis yg sedia ade kn...

ok lah makcik-makcik, pakcik-pakcik, kakak-kakak, abang-abang, adik-adik & kengkawan sekalian... semoga ape yg aku perdendang kan ni akan menjawab semua persoalan kowang yg wat aku malas nak jawab dah....pepaham kan aje lah sndr yeaa...so, dengar jek lagu i ni..sila hafal & hayati yeaa...kang cekgu I-da marah..sbb xde feel mase nyanyi..mcm mane penonton nk menjiwai lagu yg dinyanyikan kan....

ok pedulik kan ape org len nak kate..aku xsuh pon kowang vote aku..aku mintak simpati kowang utk aku teros berada dlm AF19

uiks ramai sungguh yg lulus cemerlang dlm audition tok af19 ek..

owh kowang xcaye eh..name aku termasuk skali..meh aku closed-up sket
ade kan name aku...?

Minggu per-1 I nak nyanyi lagu

*If iI were a boy*

Minggu Ke-2 I pilih lagu ni plak

*Coba*

Minggu Ke-3 plak..kasik lagu..relax sket lah..sakit tokak den dah ni

*Running*

Minggu ke-4 sy mau feeling-feeling diva lebey..kasik lagu mendayau-dayu lak

*Takdir Penentu*

Minggu Ke-5...fouuhh byk plak minggu nye..kasik lagu ni udah le

*Look what you've done*

Minggu ke-6 nak sangat lagu ni

*Hanya Kau yang Mampu*

Minggu ke-7, saya udah kepanchettan nih...kasik lagu ni jek lah

*AKU dAN dIRIMU*

Minggu ke-8...ha dolu-dolu sy teringin nyanyi lagu ni

*Tinggalkan Aku*

Minggu ke-9...ha hampir merasa lega....kasik lagu senang sket lah...

* Wake me up when september ends*

Minggu ke-10...wahhhh Tym Final ni..aku nak nyanyi lagu

* Aku dah bohsan*

ngerti..aku dah bohsan..malas dahhh nak layan persoalan makcik-makcik, pakcik-pakcik, kakak-kakak, abang-abang, adik-adik & kengkawan sekalian...ape pon..semua kententuan adalah dr tuhan yg Esa...dia yg mengatur perjalanan idop kite ok! ape yg kite mampooo..hny lah mencoba-berusaha-tawakkal....ok..sekian saje..bertemu lagi..di album saya yg bakal muncul setelah tamat XPDC sy di akademi ni nnt....

nota kaki: jgn lupe AFUNDI aku nnt....sila type AFUNDIsuke korang lah nk isi ape..hantarkan ke 32999

Tuesday, April 21, 2009

Aku merepek jek nih!

Jalan-jalan..tgk kat cermin pandang belakang even org xkasik pandang belakang..tym memandu kene pandang jugak kan..

maka,

aku ternampak lah..org yg menaiki kete belakang aku tu..gile rancak berborak smpai toleh kiri kanan lah kn...

lame jugak aku peratikan depa..last2 otak aku berpikir..seperti pernah ku lihat org itu..hehehe ruper2 nye mmg baser tgk..sbb mereka adelah senior sekolah aku....

rajin betol lah mereka ni kan...dating2 together2 tym coti2 nih...

oleh sebab, lampu merah tu lame sgt aku snap lah sekeping gamba mereka yg xbape nk clear..sbg bukti cerita ni..hehehe

Ahmad Afiq Darwish

Aku xsure nak spell Darwish cam ni ke Darwisy camni..hehehe taram ajolah..janji ade sket2 sebutan tu..ampun ya Audi Diayan...aku men tibai ajo spell name anak ko nih..hehehee

Plan nk bermovie kononnye..selamat aku cancel sbb excited nk menjenguk budak kecik nih...actually nk g melawat dulu baru ke wayang..tp .. sila maklom..aku kalo dah jumpe si audi mmg xkenal siang ke malam..dia pon lupe diri yg dia tu dlm pantang sbb gelak sakan..kalo sakit pastu jgn salah kan aku yea..hehhe

xdek lah...aku smpai umah dia dah kui 3 lebih ptg..sbb jem otak aku pikir nk belikan hadiah ape...



pehtu bile sampai umah dia..ade org len..iaitu kawan seopis dia mai..kene take turn lah..aku suh dia entertain kawan opis dia tu dulu..dah 4lbh ptg baru lah mereka pulang..ha baru lah smpai turn aku lak nak meramas mesrass ngan tuan umah..cam baser..aku kalo dah jumpe audi..pehtu jumpe mak dia..mmg xhengat dunia lah ari dah nak senja ok! hahaha prung prang,.prung prang,,dah kui 7pm..kelam kabut aku...

mintak diri..pehtu aku lupe lak ngan janji2 manis aku...big apple utk org umah..hahaha adik aku ngungkit sampai arini,..cam siot..aku bkn sengaja lupe ok! nnt labour day aku belikan lah...
best nyer best nye...tu lah ayat si audi..saje wat aku jeles thp gaban lah tu...

yeahh..aku dah ade anak yun..ko bile lagi???
[ini le ayat audi..xpe..xpe...sabar ok!]


best nyer tgk dia tido...

tp kalo dia terjage...kompem kowang ngeri dengor dia menjerit..mak eihhh xpadan ngan badan kecik....suare nyaring..gilak...betol kate nenek nye..

nota kaki: kepada audi...jage anak ko bebaik..jgn garang2 sgt...hehhee:P tp aku suke gile ngan mulot anak ko...tp kan lesung pipit dia ikot sape ek? aku tgh pkr jahat ni..har har har

Monday, April 20, 2009

Suratan Atau Kebetulan

Gossip oh Gossip

nak kate lawak ke idak tu ntah le...

tapi aku tergelak jugak lah bile 1st time dpt tau

& bile teringat balik pon..aku akan tergelak...

sebab nye...

semua tu kebetulan yg TAK disangka...

tapi...

entah kan mereka perasan atau tidak..

yang pasti...

mmg aku pasti...

aku perasan akan bab tu..hehehe

ok, cerita nya begini.....

mase zaman sekolah..alah std budak sekolah lah kan..kompem lah suke verangan nak jadik dewasa...lebih2 lagi sekolah aku kan semua perempuan..maka, skandel2 ni kurang lah kan... yolah ko nk digossipkan ngan sape kan..paling2 pon ngan kakak angkat [uikss terangkat ke?] xke mana kan...

ok citer ni mase form 5 lah...kire paling hampir..even dah 10taun berlalu [terasa tua nya aku]..kire ni mmg memori plg kuat aku ade..hehehe oleh sebab sekolah aku ni perempuan, bile ade jek name lelaki masuk dlm topik borak kosong kite org..kompem name tu akan jadik HOT ok! mase semester break..alah yg cuti seminggu ke 2weeks tu kan..budak kelab usahawan ade kursus kat mane tah perlis ke mana [ni aku xsure], mase kursus tu..ade lah ramai wakil dr sekolah len..yg mane ramai lagi wakil lelaki kan..maka, budak sekolah aku ni pon matanya akan jadik lebih tajam & menikam..hahaha ape lagi..peluang tok cuci mate lah kan... tp aku xdpt nak join sekaki sbb aku bukan kelab usahawan kan..aku hny dengar citer...

mase kursus ni..ade sorang lelaki yg kire paling mendpt perhatian lah...aku rase mesti mamat tu hensem..tp mmg yeaa lah..muke ala2 macho+jambu+ensem plus dia tinggi lampai cam galah gitew [sbb aku tgk gamba depa amik reramai lah kan] hahaha name mamat tu ashraf... hahaha maka ramai lah yg tgk memasang angan2 nak kan laki or bf bernama ashraf ni...on dat tym..aku layan gossip join verangan gitew aku xminat..almaklom lah budak sekolah bende yg xleh tu yg nk dicube kan...mak suh belajar tapi..nak jugak mencube...rasa-in lah yeaa..[tym sekolah aku dah gatal nak kapel vagai...& kunun setia lah sgt..amik ko..nk trial...ko dah kene cerai - dengan sape..xyah lah citer panjang aku pon dah lost contact ngan mamat tu..ntah idop lagi ke idak...owh yg ashraf tu aku xheran..sbb adik aku sndr name asyraf]..hahaha ade lah sorang budak class aku ni..dia ni kire best student utk batch aku lah..lebih2 lagi..class science kan..dia mmg terer & minah buku..24jam buku ok! aku xtau bile dia rest...bgn seawal jam 5.00am dah start study..prep petang kitaorg sibok membute or berborak..dia study..prep malam di kala semua org memekak..dia maintain bace buku dlm hiruk pikuk tu...org g riadah..dia bantai bace buku jugak...weekend org dok layan hindustan..dia masih bace buku..hahahaha tapi dia tu gila2 jugak org nye..dia pon termakan lah ngan lepakan kami pade ketika itu yg bercerita pasal dat guy...kire dat guy menarik perhatian dia lah jugak utk melupakan buku dlm sejam dua hehehe...& mase borak2 kosong yg xdek pekdah tu dia pon terkeluarkan statement dia nak BF dia nnt name ashraf..tp xsemestinya dat guy lah...nak name cm tu...hahaha mase tu dia kene gelak jek lah kan..mmg seyes sume org gelak kan dia..yolah pelik budak ulat buku pon reti verangan ok! hahaha lawakkan

tapi..ini lah hakikat...kite yg merancang..tuhan yg menentukan segalanya...kire dia tu ala2 lost contact jek ngan bebudak class aku..tp aku still leh tau pasal dia..sbb bapak dia best frens ayah aku..so, ayah dia rajin bercerita pasal dia kat ayah aku...& bile2 teringat ayah aku citer lah kat aku...cik kak tu dah selamat jadik doc, dekat mane, bla bla..[di mana pada asal nya dia nk mintak course eng. tp mendpt tentangan dr bdk class aku sbb nye dia xsesuai..hahaha cik kak tu jenis kelam kabut sket & jenis ayu2...tp kalo dia jadik eng ok jek..cume better dia jadik doc...sbb dia rajin study]..hahhaa tu lah alasan kami..maka dia jadik doc hasil doa kami..hehehe..

pjg lak aku merapu...balik umah last weekend ayah aku tny dpt x jemputan kawen dr kawan aku tu...erm aku ckp..tak lah [dia xjemput pong..*sob *sob..xpe bes fren dia pon xdpt jemputan kan...kire mmg dia xjemput org lah tu]...ayah aku suh tgk kad..betol ke x, yg tu kawan aku...aku mmg rase dia sbb kakak dia dah kawen last year..xkan adik dia si nisa lak kan...gile mude lagi adik dia tu...sekali tgk..mmg dia...owh dia kawen ngan doc...sekali tgk name pasangan dia..aku teros gelak ok...sebab nye "Khairol Ashraf" hahahaa impian dia terlaksana..mmg jodoh dia,...pehtu aku teringat kat si A..sbb dia kan bes fren ngan si A ni..kompem si A tau kan dia nk kawen..& aku nk tny kat si A..adekah mereka berpakat utk misi mencarik pasangan ngan name yg di sukai..hahahahaa

owh kene citer kisah yg si A ni plak ke? ok..si A ni mase sekolah minat giller kat mamat name Nizam..hahaha name xglamer ni pon dia minat..opss ni bkn sbb name..tp sbb org nyer...aku lah yg sll layan angau dia ni...mmg dasyat lah bdk sekolah bercinta...hahahaa tp si nizam ni yg dah ade awek ni jugak dia idamkan..[so, kire terpakse minat dlm diam jek]...maybe aku jek kot yg tau..tp skrg i think si A xkesah pon aku nk citer...lantakkan aje...hahaha lame kire 2taun jugak lah cik kak A ni angau kan..pehtu nile dah jumpe si kekasih ati yg bernama bukan nizam..lupe teros...tp sumtime..dia tny jugak aku khabar si nizam pujaan dahulu kala..hahahaha [aku dah mcm reporter..ala2 kak pora gitew]

mcm2 care jugak lah aku gune nak rapat kan si A ngan nizam ni..tp ape kan daya..mmg bkn jodoh depa..lah...tapi yg best..si A dah pon kawen & dah ade anak sorang pon...hahaha nak tau yg best...si A ni punye husband name nye Shahrul nizam..which is kami panggil nizam jugak...hahaha 2la mase dia kawen..aku ckp...xdpt khairul nizam..dpt shahrul nizam pon jadik lah...

2 yg aku contact [aku mmg sll contact dia..sbb dia pon rajin contact aku kan] dia bertny kan hal ni..mereka berpakat kah? hahaha dia pon terkejot...ni semua kebetulan....sumtime..tuhan makbulkan doa kite...tp dengan care yg len..hehehe maybe dia doa...temukan jodoh aku ngan nizam..tanpa spesifikkan ngan nizam mane..pehtu dpt lah nizam yg tu...bukan nizam yg ni..hahahaha [owh aku kene doa dgn spesifik ni..nak mcm mane ni..:)]

bile teringat balik kompem aku akan tersengeh...serius..kalo dpt kumpul kan balik bdk2 kelas 5 zainab 2..kompem depa akan tersedar akan kebetulan ni....:)

nota kaki: mardhiah...asma' better ko check...ko ade ke name lelaki idaman? masih leh tukor lagi ni... yam, betol ke dulu ko suke pada lelaki name faizul? camne lak yg len yg dah kawen? hehehee sajek jek meraban citer pasal sekolah..rindu plak rase nyer....

SLE - Systemic lupus erythematosus

Bile dah ade org sekeliling yg dikenali menghidap sesuatu penyakit,..baru lah aku terkedek2 nak amik tau kan...2 la lumrah kehidupan..kalo tak..jgn harap lah nak amik tau...tp yg ni aku sgt lah seriau or maybe lebih senang ckp...aku jadik takot + sedih sebab nye... my best fren dr sekolah... yg selama ni aku nmpk luaran dia sihat walafiat + ceria...tanpa ku duga dia menghidap SLE [plez jangan tanya siapa ok!].... nak harap dia ckp..jangan lah harap ok! tayang muka toya dia 24 jam ajolah..

Thanx to mak dia yg sanggup berkongsi masalah tu ngan aku...now i know why ... why... & why..pape pon aku hny mampo berdoa dia di panjang kan usia & hidopnya dirahmati..amin

betollah " Hidup ini tak seperti yang dijangkakan " & "kita hanya mampoo merangcang, Tuhan yang menentukan segalanya"

--------------------------------------------------------------------
**sesi memahami maksud SLE**

Lupus eritematosus sistemik
(SLE/LUPUS) adalah radang teruk (keradangan kronik) yang disebabkan oleh penyakit autoimun yang mana sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. [Sumber dari Wikipedia ]

Apa itu Lupus

Lupus adalah radang teruk (inflamasi kronik) yang disebabkan oleh penyakit autoimun di mana sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. Antara tisu badan dan organ yang boleh terlibat adalah seperti kulit, jantung, paru-paru, buah pinggang, sendi, dan sistem saraf. Jika tisu kulit sahaja yang terlibat, ia lebih dikenali sebagai diskoid lupus [but my pren ni, doc dah sahkan yg - sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. Antara tisu badan dan organ yang boleh terlibat adalah seperti kulit,jantung, paru-paru, buah pinggang, sendi, dan sistem saraf] . Jika organ-organ dalaman turut terlibat, ia dikenali sebagai Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) [ha, yang ni lah....ya Allah! panjangkan lah usia dia, supaya dia dpt meneruskan khidmatnya pda keluarganya]

Apakah Penyebab Sistemik Lupus Erythematosus (SLE)

Sehingga kini faktor yang merangsangkan sistem pertahanan diri untuk menjadi tidak normal belum diketahui. Ada kemungkinan faktor genetik, kuman virus, sinaran ultraviolet, dan ubat-ubatan tertentu memainkan peranan.

Penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) ini lebih kerap ditemui di kalangan kaum wanita [yupp, dia seorang wanita]. Ini membayangkan bahawa hormon yang terdapat pada wanita memainkan peranan besar, walaubagaimanapun perkaitan antara Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) dan hormon wanita masih dalam kajian. [mmg lom ade ubat lg..kalo kanser kite leh wat kimo kan..but yg ni..juz bergantung pd ubat ape tah..aku lupe & kene konsisten wat check up]

Penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) bukanlah suatu penyakit keturunan [mak dia ade mention yg ni...sbb memule mak dia ingat kan sbb keturunan..mak ayah dia cube cek..tp xdek..family dia yg len pon xdek]. Walaubagaimanapun, mewarisi gabungan gen tertentu meningkatkan lagi risiko seseorang itu mengidap penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE).[owh maybe lah ni kot..aku pon xsure....kemungkinan lah...ade kah cek darah before kawen leh mengatasi masalah ni?]

Gejala-gejala Lupus.

Diskoid Lupus

Ruam di muka, kepala dan anggota-anggota lain badan.Diskoid Lupus kelihatan merah dan timbul di pinggiran ruam. Ia biasanya tidak sakit atau gatal.

Ruam ini pulih dengan meninggalkan parut.

Diskoid Lupus tidak serious dan jarang sekali melarat melibatkan orgon-organ lain.

Sistemik Lupus Erythematosus ( SLE / LUPUS )

  • Kemerahan di muka terutamanya di pipi dan batang hidung, yang berbentuk rama-rama.
  • Ulser di dalam mulut
  • Keguguran rambut
  • Demam berpanjangan.
  • Sensitif terhadap pancaran matahari. Pesakit mudah mengalami kemerahan atau ruam di bahagian badan yang terdedah kepada pancaran matahari seperti muka dan tangan.
  • Radang (inflamasi) organ dalaman akan menimbulkan bermacam-macam tanda bergantung kepada organ yang terlibat. Contohnya, inflamasi otak boleh menyebabkan pesakit berasa sakit kepala, sawan, atau berkelakuan aneh seperti pesakit mental.
  • Penglibatan buah pinggang pula boleh menyebabkan bengkak kaki dan pengeluaran protin yang berlebihan dalam air kencing. Jika berlarutan tanpa dirawat, Sistemik Lupus Erythematosus boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang.


Tidak semestinya semua gejala-gejala ini berlaku di kalangan pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) pada satu-satu masa. Oleh itu penampilan penyakit ini boleh berbeza antara satu pesakit dengan yang lain bergantung kepada gabungan (kombinasi) organ dan gejala-gejala yang terlibat.

Rawatan

Rawatan-rawatan yang ada sekarang bertujuan untuk mengawal gejala-gejala dan mengurangkan komplikasi yang disebabkan oleh penglibatan organ-organ dalaman.

Pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang mengalami gejala-gejala ringan atau tidak serious tidak perlu ubat-ubatan tetapi memandai dengan ubat anti keradangan / (anti-inflamasi) untuk jangkamasa singkat sahaja. Jika organ-organ dalaman yang terlibat, ubat-ubatan seperti steroid atau gabungan bersama ubat immunosuppression adalah diperlukan. [yeahh...mmg idop bergantung ngan ubat ajo]

Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) dan wanita [ini yg penting]

Memandangkan Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) lazim ditemui di kalangan wanita, masalah kehamilan selalu dipersoalkan. Antara masalah-masalah yang boleh dihadapi ialah :-

1. Risiko keguguran kandungan.
- Terutama di peringkat awal atau akhir mengandung.
2. Komplikasi lain semasa mengandung.
- Penyakit lupus menjadi aktif semula semasa mengandung.

- Risiko mengidap darah tinggi, kencing manis dan komplikasi buah pinggang adalah tinggi.

Oleh itu pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) wanita adalah dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor yang merawat sebelum mengandung [sedih kan, kalo doc kate xleh..wawawa]. Pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang mengandung pula perlu membuat pemeriksaan antenatal yang kerap dan digalakkan supaya melahirkan anak di hospital. [tp alhamdulillah..penyakit ni xdelah masok dlm kategori kronik + mengerikan ke]

Bagaimana pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) boleh mengelak penyakit ini menjadi aktif.

Mengenal gejala-gejala Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang menandakan penyakit menjadi aktif semula supaya rawatan dapat diubahsuaikan diperingkat awal sebelum ia menjadi lebih teruk.

  • Mengelakkan banyak terdedah kepada pancaran matahari. Ini boleh dilakukan dengan memakai baju berlengan panjang, berpayung, bertopi, dan juga memakai sunscreen.
  • Mengelakkan daripada putus ubat terutamanya steroida tanpa nasihat doktor yang merawat.
  • Perlu mengikuti rawatan lanjutan di klinik-klinik yang mengubati pesakit-pesakit SLE.

[hope, kawan aku tu...ikot lah peraturan yg dah doc aturkan tu...sbb aku tau dia tu mmg keras kepala ok!, degil lak tu...ikot suke dia jek..hope diz tym dia mmg jadik org yg mendengar kate plak]


Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) adalah suatu penyakit yang boleh membabitkan pelbagai anggota badan, dan berpotensi menyebabkan penyakit yang serious.

Walaubagaimanapun, kebanyakan pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) boleh mengecapi kehidupan normal seperti orang lain [lega rase nye bile aku bace yg ni]. Kunci kejayaan ini bergantung kepada interaksi pesakit dan doktor yang merawat dan pemahaman terhadap penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE).

Rujukan
"Sistemik Lupus Erythematosus ( SLE / LUPUS )", 2003, Unit Rheumatologi Jabatan Perubatan Dan Jabatan Pendidikan Kesihatan Hospital Selayang.

**[ petikan ini aku amik dari sini ]**

------------------------------------------------------------------
Mak dia pon suh aku cek Website Persatuan SLE Malaysia, utk tgk aktiviti org-org yg menghidap SLE ni. aku sangat bersyukur sebab setakat ni, Tuhan memberi aku kesihatan tubuh badan yg baik...semoga kesihatan yg baik + umor yg panjang utk menikmati keindahan hidop di dunia teros menjadik milik ku...amin....

Nota kaki: Kite xdpt nk elak Qada' & Qadar dr yg Esa... kite hny mampo berusaha yg terbaek utk diri sndr...

Friday, April 17, 2009

Di petang Jumaat

Ape yang aku ingat hanya lah...

Jam

Jam

Jam

Tik Tok Tik Tok

10minit jek lagi...

yeay Malam ni balik melaka lagi!!!!!

best nye...sbb nak makan kuih lempang...hik22

ngalahkan org mengidam..

pape pon uolss...hepi holiday...

bg yg kene kemas umah...selamat lah sedut semua jenis habuk

yg mane xdpt balik kampung...pasrah ajolah....

sape2 yg plan bersenam tok kesihatan jgn lupe lak..."plez remove this statement - TILAM PANGGIL AKU" gut luck ya!

sape-sape kene dok kat KL yg serabut nih...bek g lepak depan TV...fenen oooo ngan KL nih..xpon g mid valley ade fashion show...

owh sape2 ade perjanjian TuT...sila lah..... jgn sampai kan**o* udah le kan...

sape2 nak jalan2...sila berhati-hati..mane tau terpijak tahi anjing ke kan

& to all.... semoga ur 48hours dpt kembali kan tenaga yg hilang....selamat tido lebih uolss...tata

Thursday, April 16, 2009

Lelong..lelong..

dah jadik pemborong plak aku nih,...

ok lah...

lelong1

lelong2

lelong3

Beli rumah percume Lori..

sape cepat dia dapat...

lalalaa

nak puas ati...si tengok gamba yeaa...



kalo berpuas ati...

please call 1-200-300-400-500-600-700-800-900 kompem sore itik kepit puan sunplawer akan menjawab....

nak tau rege...sila tny pd operator yg jawab tu nnt....

SAPE CEPAT DIA DAPAT.....

Movie OH Movie Part 2

Korang penah rase macam org ketagih TAK? owh aku xmaksudkan ketagih dadah or arak kan... aku cume nak tny..ketagih ngan wayang? hehehe

Dulu....

Mase belajar lah... aku ade geng wayang ..si Cdah namenye...aku rase tetiap minggu..xkire ari ape...janji ade peluang & keinginan...kami belasah jek....semua jenis citer kami layan ok! dr yg bangang ke yg best...sume-aku-on jek...pehtu xlame lepas tu...aku jadik kureng ngan wayang...sbb aku kate kureng sbb tahap ketagihan aku tu menurun secara mendadak nya...seperti ini



dan kini .. graf ketagihan aku menaik kembali...[sila rujuk graf kat atas jugak]- aku dah ubah sbb graf lame...ila kate ade sikit unsur kelucahan...tp aku masih lom dpt tangkap..tang mane yg lucah tah,...aku masih blurr setakat nih.....

oleh sebab, 2weeks ago, mase aku blk kg..aku xdpt melempiaskan napsu nak tgk wayang tu..maka, aku nk plan plak utk minggu ni...kite lihat nnt..aku hny merancang..tapi tuhan menentukan..lagi-lagi mende lagha camni kan....kompem sukar tok mendpt keberkatan :)

ade org jenis xsuke tgk malay movie kat wayang sbb kate mereka..taun depan dah kuar kat TV...ade org suke citer action...citer gaduh2 tumbuk2..ade yg suke cite lomantika di tampoi..ade suke dongeng yg xmasuk akal...ade kate cite hero Shivaji best..ade kate citer yusof haslam melatops...ade yg bangga ngan mat saleh..ade yg suke meniru jackie chan..

biar ape pon mereka kate...

*pikir jap*

tidak terkesan pon dek aku..sbb...

*pikir lagi*

aku mampoo melayan semua jenis citer..tp sekiran nya terlampau byk citer nk dilayan..aku tapis jugak..aku tny jugak opinion org....

sebab nye, bile aku xde napsu nak melayan movie..kalo diajak jugak..aku boleh jek masuk..tp...sekiranya...

aku selamat merembeskan taik mata....sila jangan

**hoi*****hoi***hoi***

kat telinge aku ok!

dah byk kes dulu..aku tertidor dlm wayang even citer tu mmg best....

ade aku kesah?

perasaan aku..

napsu aku...

akal pikiran aku yg handle

kan...

yg korang nak sakit ati ape sal...

hehehehee

aku pakse kowang tido sekali ke?

ade? ade?

yang pastinye..aku bkn jenis memilih..ape2 citer aku blh layan..even kene dok dlm segerombolan bau-bau an dr minyak kelapa..i layan jek....

ok lah..nnt lah i citer pasal jadik ke idak sesi meroyan wayang ku itu...lalalalaa

Wednesday, April 15, 2009

Rapid KL

Allo eberibodi...

dulu kan i dah janji mo cerita bout rapid KL nih...

Rapid KL ni pengangkutan paling glem dlm KL ni... erm kalo bas..worth lah..sbb tiket bas leh digunakan tok 24hrs lah... rate dia as gamba kat bawah ni....
pehtu nk tau laluan dia utk setiap no bas...sila rujuk ke www.rapidkl.com.my semua ade kat situ...

jadual mase dia plak..std KL lah..selalu jek aku hangen..but xdelah smpai 2jam menunggu kn..setakat sejam lebih tu baser lah..& one more thing...pick hour cam nk g keje & blk keje..kompem berebut men tolak-tolak..seb bek xtarik rambut tau...

i paling hangen kalo bab I*d*n ade sekali..kompem lah ko akan rase sakit ati..depa tu bkn ade perasaan perikemanusiaan kn.. main redah teros ke depan jek...

so far, ok lah perkhidmatan rapid KL ni..even selalu jugak aku rase sakit ati kn..hehehe tp std lah..xnak rase sakit ati..nek kete sndr..drive sndr...kompem sakit ati ngan traffic jem plak..hahahaa

ok lah uols....selagi nak jimat..maka rapidKL dihatiku... gigih tau aku kumpul tiket ni..ahhahahaaa dlm sebulan aku hny habis kan dlm rm22-25 jek tok duit tiket bas...blk keje aku leh g mid valley teros..xyah bayar parking + tiket bas dah...hahahahaa sbb tu sll jek aku akan ke mid valley cuci mate kejap kn if trn jek tren & bas nk ke mid valley nk gerak..kompem aku ade jek idea bernas..hehehehe

Nota kaki: tp aku nak naek KL Hop On Hop Off..:)

Tuesday, April 14, 2009

Kite Semua Pemenang!

GGO's @ Bowling Cerita 1:

Plan bowling ni baru jek lagi..tp plan asal aktiviti ni on 18-Apr-2009 tapi kami kene awalkan atas sebab-sebab tertentu..seb bek ahli GGO len ok jek ngan Date baru tu kan...maka, turun lah kami beramai-ramai di pagi Ahad yg permai di Cineleisure Damansara....oppss pagi ke? oh I sampai pagi lagi kan...tapi yg len.....

GGO's @ Bowling Cerita 2:

HSM & abg Soljar - 10.00am kot dah smpai... [on time tau mereka ni..al-maklumlah berdamping ngan abg soljar yg sgt ketat disiplin...nya]...
Kantan - 10.40am..hehehe setelah aku ronda2 kat bukit pantai...pehtu g isi minyak vagai..ingat kn smpai lmbt sket..semua dah ade kn..tp aku lah peserta ke-3 smpai di garisan penamat..chewahhh dapat
Sunplawer&moose - 11.30am..cett aku dah smpai baru nk gerak dr shah alam..sungguh xpatut kan...
Kenanga & Kemboja - 12.++pm cissss....ade ke ptt dia tny..ehh bowling arini ek? hampehh hampehh lah kan..seb baek..mood naga aku aritu agak kesejukkan sket...kalo idak..kompem dah terbakar cineleisure tu..:P
GGO's posing sakan
GGO's @ Bowling Cerita 3:

we all maen 2games jek..2 pon ramai yg sakit2 jari jemari dah...dah lah asik kene marah ngan pekerja bowling..dik xleh amik gamba..flash tu ganggu org tgh tournament tu..eleh ape kelasss flash pon leh effect kn..xterror lah tu..hahahahaaa

GGO's @ Bowling Cerita 4:

game 1 - Puan sunplawer membolot tahta juara tanpa memandang ke arah peserta len..xpe amik ajolah...
game 2 - miss kemboja..menang ngan megah nye..eleh..kowang xleh kejor aku dahhh...

GGO's @ Bowling Cerita 5:

Menang gaya - Mr . moose [bola spin nyer] & soljar [gaya yg maintain same toks etiap pembalingan]
Menang sorak - kami semua..yeahhhh tp upset hadiah xcukop ok!
Menang duit - ehh mane pakai duit ma....menang cupcake adelah...sapekah yg dpt kupkek..angkat ibu jari kaki cepat!
Menang longkang - HSM lah yg totap setia ngan longkang ini

aksi-aksi GGO membuat balingan/lontaran peluru berpandu

GGO's @ Bowling Cerita 6:

Upset xdpt makan meatball kat IKEA tau...ayam penyet pon ayam penyet lah.....janji perut guwe xmasuk angin ..keluar asap..opssss

ecece kemboja...senyum smpai nmpk esofagus nmpk..

GGO's @ Bowling Cerita 7:

Tamat sudah...next aktiviti lak..nak cube kuak lentang lak lah...hehehee

Nota kaki: Keseluruhan cerita..saya berpuas ati kerana dpt menyiapkan N3 nih..hehehe salah lah... kami semua berpuas ati ngan perlaksanaan aktiviti ni..sekurang2 nya dpt mengurang kan kemurungan miss kenanga kite....so, kenanga...u shud plan aktiviti len supaya thp kemurungan ko tu dpt di nyah dr jiwa kacau ko tu...:P

Setel sudah...


Happy Anniversary Khatul & Imran...

Last Saturday, alhamdulillah..berjaya jugak aku shot utk pasangan bahagia ni...gigihkan nak posing-posing kat putrajaya sempena 2nd anniversary depa nih...

seb bek pg pagi..sbb ptg ujan lobat gillak lak...pape pon to khatul & imran..semoga berbahagia selamanya...& semoga dikurniakan zuriat yg soleh & solehah...amin...

Nota kaki: thanx to khatul sbb bg aku experiance handle shoot outdoor begini...

Monday, April 13, 2009

Teringin...

Sesekali ku rasa teringin Melewati hatimu yang dingin Mendengar keluh resah Semenjak kau kehilanganku

oppss silap channel lah...aku bukan nak nyanyi lagu nih..tp....aku teringin nak....nak .... nak... alamak... lupe plak...jap eh***


owh ok.... aku teringin nak...

tadaaaaaa.....


makan kuih ni..even baru jek 2 minggu lepas makan..mase aku balik kampung tu kan..tp nak lagi lah rase nye...sbb ni lah kuih pebret I tau... al-maklomlah org kampong kene lah sukak pd kuih kampong jugak..len lah...org bando..dok makan kekcawan jek kan..

xpe nak call mak lah..suh dia sediakan air gula tu siap-siap..nnt aku nk buat senang sket...owh lupe air gule tu kene sejukkan..lagi sejukk lagi baguih..hehehe

ok....dah terbau-bau kat idung aku aroma kuih nih....erm pehtu nak makan puteri ayu jugak lah..ish..ish..napsu..napsu...

Lawak seposen

Ok tarik nafas....turun...tarik...turun...

1...2...3...bace lah....

**Suatu hari Di KLCC**

Satu hari ketika baru saja tiba dr kuantan, aku singgah sekejap di KlCC.Aku ada something utk dibeli. Ketika aku sedang melihat brg dikedai,tiba-tiba perut aku terasa memulas.Apalagi aku pun terus bergegas ke tandas kat level satu.Masuk saja kat situ,aku tengok ada 3 bilik air.Satu tu bertutup,so aku pegi yg disebelahnya. Baru saja aku duduk,aku terdengar suara dari sebelah "Haa,camna sekarang ?" Aku pun bukan suka nak berbual ngan org yg aku tak kenal kat tandas tu.Ntah camna, akhirnya aku balas juga "Ok gak ler" Kemudian suara tu bertanya lagi "Ko nak gi mana ni??" Iskk..Aku mula rasa musykil skit..tapi aku kata "Aku nak balik, singgah sini nak beli brg sikit" Lepas suara tu bertanya lagi "Bila ko nak gerak ni??" Aku selamba jer kata. 'Lepas aku sudah ni,abis beli aku chow la". Kemudian aku terdengar lagi suara org sebelah tu berkata "Hei,aku call balik ko lepas nilah,tiap kali aku tanya soalan kat ko, mamat bodo sebelah aku ni asyik jawap jer!!! Moral: jangan menyampuk time orang bercakap...

**Al-Kisahnya Suami yang Baik**

Irra sedang tenat ditempat tidur menunggu ajal nya yang hampir tiba, ia dipangku oleh suaminya Awie yang sudah berlinang air mata....di tangannya masih berada saputangan untuk menghapus air mata yang berjatuhan....kemudian si Irra berbisik.. "Bang Wiee ku sayang.."(dengan suara yang lemah..).... "Ssshhht....sudahlah Irr jangan terlalu banyak bicara".... "Bangg". (dengan nada kesakitan dan kepiluan...) Irra memaksa untuk berkata-kata... "Aku mau mengatakan sesuatu bangg...aku ingin membuat pengakuan.." .....terus si Awie menyapa .."Tiada apa lagi yang harus kau akui Irr...sudah berehatlah..."(sambil menghapus air matanya Irra)... "tidak...tidakk...tidakk...Yang seharusnya Irr harus beritahu sesuatu pada abang Wie sekarang, biar Irr tenang nanti......bangg aku pernah tidur dengan adik mu,sahabat mu, dan ayahmu..hhhgggh..." ucap Irr dengan nada teresak-esak...... terus si Wie menyambung kata-kata si irr..." suudahlah Irr jangan paksa diri kau berbicara terus,..tidak apa-apa, aku tidak kisah semua itu, aku sudah tahu semuanya itu .....kalau tidak kenapa aku meracuni engkau dengan racun tikus untuk apa..?"

Nota kaki: ok dah..g sambung keje balik..kang boss kowang ngamok..aku xtau ok!

Tahniah Nabil

Malam smlm..xdapat aku tgk Si Merlin ku yg ensem...tp aku dpt tgk Nabil angkut 3 trofi.... Tahniah Nabil!! it's ur turn plak...kire zaman ko lak lah...zaman mawi dah berlalu...Xpe Mawi..ko dah dpt Isteri yg comei kan..hehehe & dah jadik jutawan kan..xpe skrg turn Nabil plak...sape kat Pelawak xditerima dlm Industri glemer ni kan..xpe dah Membuktikan..yang Pelawak pon ade classs!! cayalah.......

Nabil Y trofi nya...[gamba dr bharian.com.my]

Keputusan utk "Abpbh 2008" :
Siti menang tanpa rase tergugat ngan pencabar nya...dah 12 kali..12 taun..trofi tu dia punye..hehehe pape pon..aku sukak giller baju dia mase dia nyanyi lagu Di Taman Teman...aku suke jek lah tgk.. sbb aku xleh pakai baju camtu..kang ade yg jatuh rahang xpon ade yg tercabit jantung plak..xkenal mane 1 siti..mane 1 yun..hehehe:P

owh pasal nabil lagi.... erm pape pon aku doakan semoga ko berbahagia ngan si irma..nampak cam serasi jek..xpe aku restu jek hubungan kalian [mcm aku ni ex-GF nabil lak rupernye...hehehe] xpe mlm td kome dah sedondon merah kan..auwwww..pape pon..tingkat kan prestasi..kurang kan kontroversi ok!

pehtu aku nak cakap jugak....Cikgu Lynda five-six-seven-eight pon malatop ok! makin berseri2 ibu mengandung itew..pape pon..semoga baby nya sehat ajo di dlm pewut itu....

Nota kaki: xpe..mawi dah byk kete..kasik kat nabil plak lah kan...huhuhu :P & Tahniah kepada semua yg dpt trofi..:) & kene ingat "kite semua pemenang..tiada pengalah"-kata vince

Movie OH Movie

Finally, berjaya jugak aku tgk diz movie..setelah beberapa kali tertangguh disebabkan masalah2 yg xleh dielakkan or sengaja mencari alasan sbb malas yang sebenarnyer....

So far, diz movie best...aku enjoy jek..even asalnye..mmg mengantok giller..al-maklom lah aku belasah beli tiket midnite kn..amik ko tiket kui 12.00am ok! kan tu tym aku membute,..tp gigih punye pasal.....

Even aku dah masuk kategori lambat kan..tapi aku berkesempatan kan tgk citer ni kat cinema kan..kan..kan...xyah beli DVD kan? hehehehe...xpe bior lambat..janji puas ati jugak!!!!!

Aku ajak kak ayu...asalnye miera join jugak..tp dia kene gastrik kan..ko tido kat umah ajolah yeaaaaa...hehehe before muvi start aku nye mate..dah nak katup dah..tp seb bek...lah starting citer dah interesting..maka, aku dpt melepasi waktu-waktu genting ngan tabah & berjaya 100% sbb aku xtido yeaa dlm wayang pd mlm itu..hehehe

----------------------------*
Citer dia pasal si Rebecca Bloomwood yang kaki shopping... sebabnye...mase zaman kanak2 dia...dia payah nk dpt ape yg dia nak....dia ade 12 CC ok! gile lah..aku ni 1 CC pon xterbayor ha...mampuih...dia ni keje kat company mag..impian dia nk sangat keje kat 1 fashion mag [Alette] yg dia sgt sukak... dia dpt interbiu but bkn bahagian fashion tp bahagian financial...dia diterima bekerja & 1st assignment dia..dia kene wat artikel pasal Pengguna & Jimat Cermat..amat ssh lah bg dia kan..sbb dia bkn nye org berjimat cermat..hehehe tapi..dia berjaya menyiapkan assignment & artikel nya digemari ramai..maka dia pon jadik glemmer....disebabkan artikel tu... boss dia pon suka kat dia...& byk lah majlis yg perlu dia hadiri... but utk 1st program utk dia ke udara dlm TV telah membuka segala rahsia..siapakah Rebecca Bloomwood ni sbb nye si pemungut utang berjaya menjejaki dia di situ...& di situ lah kejatuhan dia bermula & kebest'an citer ni bermula di situ..kalo nk tau best ke idak..pg lah tgk..xpon pi beli DVD tgk sndr..hehehehe...
----------------------------*
"the girl in the green scarf"

After a green scarf (on sale!) catches Rebecca's eye, she tries to make a deal with a hot dog vendor. Luke (Hugh Dancy) comes to her rescue and dubs her "the girl with the green scarf." And that scarf is what Pat Field calls the "key piece" in the movie. "I thought, 'What am I going to do for a scarf that's special but cool?'" says Field. "And I remembered a scarf from Dolce & Gabbana from years ago and they sent me the original sample." And that was the inspiration for the crinkled kelly green scarf.
[aku amik ni kat - Sini]


aku bagi 5stars lah..sbb aku sukak gillak kan..hehehe baser lah pompuan..suke citer gatik mcm ni kan...pape pon aku enjoy...& kowang pon ptt tgk muvie ni...
syiok tgk citer ni...sbb best tgk mereka-mereka itu shopping jek...Kalau lah...kalau lah..kalau lah...aku boleh or mampoo utk jadik seorang shopaholic tapi dengan syarat aku gune debit card + aku mmg ade byk ongkos yg terlebih..hehehe xpe verangan xsalah...it's FREE....

ni nak shopping setaun sekali pon bapak payah lah kn..kene pikir 23-68 juta kali lah jugak...pehtu byk mende kene pikir lak...worth ke idak..aku pakai ke idak nnt..& sume more...boleh kah ianya digunekan utk jangka masa yg agak pjg???? hehehe maka.....disebabkan byk pikir..aku mmg xleh dimasukkan dlm kategori itu...sbb nye aku kedekut ok! pergi coti-coti ngak papa...biar kering kontang poket aku janji aku dpt jejak kan kaki di sana..di situ..di sinunnnnn.....


nota kaki: nak pegi beli lah buku dia..sbb senang paham lah kan bile bace nnt...sbb dah tgk movie dia..ahhahahaa

Friday, April 10, 2009

10-Apr-2009

Dear Emak,


Happy Birthday to you,
Happy Birthday to you,
Happy Birthday to Mak,
Happy Birthday to you.

Nota Kaki: Semoga emak..diberi kesihatan yg baik + dipanjangkan usia...amin...& Luv you so much..muahh* muahh* muahhh*

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...