Tuesday, February 2, 2010

Pantai Puteri

Di sini lah kami melepak utk melantak the Coconut shake..huh...DD pon terkejut kerna adenya lagi pantai yg cantek di Melaka...yg sesuwai utk mandi manda...

ye...jgn diingat hny pantai klebang or pengkalan balak saja...sane glemmer sgt,.,.tu yg dah tercemar sedikit kan....kat sini [pantai puteri] lebih dikenali dikalangan penduduk tempatan sahaja...tu yg agak terpelihara sikit kot!

org luar hny akan tahu..pantai klebang..tanjung bidara lah kan...so, DD jgn lupe bawa kaum famili anda ke sini nnt...PD pon dah kureng kan....

tym kitaorg melepak tu mmg tgh ramai keluarga yg besantai..budak2 & org tua pon ade yg mandi manda...hehehee

nota kaki: nnt lah...akan dtg...ade citer pasal mandi manda di situ plak..ade org nk sgt mandi ..kat laut kan...Yolah...nnt aku bawak kan ke sini jugak!

Iklan

ni lah perjalanan citer yg sebenar antara aku&didi di Melaka weekend yg lepas...citer yg aku ulaskan..adelah berterabur..ikot kesukaan aku...hehehee

Sabtu:

Kenduri kawen Si Tini - Coconut Shake yg salah kedai - Kenduri kawen masita - blk Umah berehat - Jonker Walk - river cruise - ikan bakar muara duyung - tido

Ahad:

Kampung portugese - Pesta layang-layang antarabangsa - coconut shake yg sebenar/asli [hehehe] - pantai puteri - ronda2 dr sg.udang ke masjid tanah & kembali ke alor gajah - kuih udang alor gajah - pulang ke KL

Nota kaki: next tym...mmg kene mandi manda kat pantai puteri tu..sbb pantai dia masih cantek lagi ok! so kamu-kamu semua...carik lah pantai puteri atau pantai kundur ke....utk XPDC mandi manda kamu di melaka..tpt laen dah kureng lah...

Coconut Shake Klebang

ODW nak ke kenduri Masita lepas kenyang makan di kenduri kawen si Tini, aku nekad nk mencube Coconut shake yg diperkata kan BEST Gillak tu kan...makanya..gigih dr ayer paabas tu...aku masuk ke sungai udang....utk skodeng kedai tu...

ekceli ni percubaan kali ke-4 & mencarik sendiri plak tu..dah 3kali mencuba..tp byk sgt halangan...dulu org yg bawak kan..kita follow jek...ni kene jengah&jenguk sendiri..mau kompius i ok!

& dr Sg. udang tu..kedai yg 1st..ni lah aku terjumpe....sbb nmpk Coconut shake...aku yg dah kepanasan..teros jek singgah...sekali erm
tu lah tersilap upernye...aiyooo..esok kene serang kedai yg betul2 lah jwb nye...hadoiyaiiiiiii....but dekat kedai ni...segelas rm2 jek...xpe lah..rase nye not bad..but kurang KICK lah kan...


makanya, keesokan harinya..aku mengheret si Didi utk misi mencarik coconut shake tu....hahaha tu dia..kene beratur ye adik-adik2...waduhhhhh dlm 45min jugak lah beratur baru lah sampai turn kan..kami terpakse tapau jek sbb ramai giller ok....mmg kene tunggu to be seated,...haiyoooo...makan ikan bakar kene beratur tok dpt meja..pehtu beratur utk rebut ikan....ni pon kene beratur lagik....ape kan dayo.....
sila ingat ye...kedai ni berhampiran Solok Kg. Bahagia. & berhampiran ngan Esso Caltex kalo xsilap aku...erm...harga utk tapau lebey sket dr segelas yg dok minom situ..maybe kuantiti dia lebey....makanya....utk sebungkus yg ditapau rm2.20 sajok...

**Kalo nak tau detail macam mane & operation hours, ke ctc number ke...click kat belog mamat ni
name kedai ni..Klebang Original Coconut Shake..perhatikan betui2 baju pekerja dia ok! mmg pantas lah mereka ni wat keje kan...huh..kalo aku jadik blender tu...mmg aku menjerit kepancitan lah jawabnye...

ok dah tapau tu..kene lah carik tpt melepak utk menikmati Coconut Shake tu kan....hehehe....

ok lah...dia bukak hari-hari....& akan tutup setelah stok kelapa abis kot.....& dia akan bercuti bila perlu...xpercaya? sila bace whiteboard tu...hehehehe

& aku google carik mane org2 tu dpt info kan..semendang jek...berjela2 kete berenti tepi jln...dah 3kali aku mai....sekali tu sbb ramai sgt..nk rush....melawat baby...pehtu 2nd tym....kedai nye dah tutup...& 3rd tym...smpai turn jek...air nye abis dong~~~mmg xdek rejeki....kali ke-4 ni baru lah berjaya kan..huk33

oklah..sini lah dia....penah kuar utusan..pdn lah semua org tahu jadiknye....

[klik pada gamba utk ke link berita di Utusan]

-------------------------------------------------------------

Boleh bace ni!

MELAKA 1 Mac - Minuman air kelapa muda sudah terlalu lumrah dan cukup popular dijual di mana-mana kedai atau restoran.

Tetapi air kelapa segar yang dicampur dengan aiskrim pastinya sesuatu yang pelik didengar namun di Klebang ia menjadi perhatian kerana keenakannya membuatkan mereka yang menikmati minuman ini pasti akan datang lagi.

Air kelapa segar yang dicampur dengan aiskrim pelbagai rasa dan dikenali coconut shake cukup di kenali di Klebang dan jangan terkejut jika ternampak orang ramai memenuhi setiap ruang gerai kecil di tepi jalan menjual minuman itu.

Bukan sahaja terkenal di kalangan penduduk setempat malah orang dari luar Melaka dan pelancong asing juga cukup mengenali gerai ini yang sentiasa dipenuhi dengan pelanggan setiap masa.

Gerai yang diberi nama Coconut Shake Klebang ini, juga menyediakan beberapa minuman segar lain seperti air kelapa dan tebu yang hanya dikopek dan dimesin jika ada permintaan sahaja.

Bagi yang berkunjung ke sini khususnya mereka yang datang dari luar Melaka, gerai ini menjadi tempat persinggahan awal sebelum mereka berkunjung ke beberapa lagi tempat menarik di bandar ini.

Coconut shake yang disediakan di gerai ini, tidak sama seperti di gerai lain kerana kelazatannya apatah lagi dengan campuran aiskrim, air kelapa, gula, isi kelapa dan air batu begitu membangkitkan selera pengunjung yang menikmatinya.

Sudah menjadi kebiasaan sekiranya anda terpaksa beratur panjang menunggu giliran untuk membawa balik coconut shake begitu juga mereka yang datang mencari tempat duduk sehingga adakalanya terpaksa berebut-rebut.

Anda perlu banyak bersabar menanti giliran, pastinya anda akan rasa berbaloi apabila dapat menikmati coconut shake yang begitu menyelerakan ini.

Pemilik gerai, Shafie Ahmad, 47, berkata, dia mula menjual air kepala dan tebu secara kecil-kecilan sejak hampir lima tahun lalu.

Beliau yang merupakan pesara tentera mendapat keuntungan hanya RM5 sehari ketika itu dan terpaksa melalui beberapa detik sukar sebelum gerainya mula dikenali seperti hari ini.

Atas dorongan ahli keluarga terutama adik iparnya, maka dia mencuba untuk membuat intipati coconut shake yang mampu untuk membangkitkan rasa yang unik dan lazat.

Setelah beberapa kali mencuba untuk mencari rasa yang sesuai, akhirnya wujudlah minuman coconut shake yang dapat anda nikmati seperti sekarang dan ramuannya tidak pernah diubahsuai untuk menjaga kualiti dan rasanya.

''Ramai orang cakap minuman coconut shake saya sedap, tapi bagi saya ia biasa sahaja kerana semua ramuannya saya buat menggunakan isi dan air kelapa yang segar dan aiskrim berjenama.

''Terdapat juga pengunjung yang bertanya ilmu apa yang saya gunakan sehingga dapat menggamit begitu ramai pelanggan dan rahsianya saya menjaga ahli keluarga saya untuk rajin bersedekah dan mesra pelanggan,'' katanya.

Setiap segelas minuman coconut shake yang biasa boleh didapati dengan harga semurah RM1.50 dan untuk dibawa balik pula harganya RM1.80.

Untuk menambah lagi keenakan minuman tersebut mereka boleh meminta untuk menambah aiskrim dengan harga RM2.00 dan RM2.20.

Menurut Shafie, setiap hari ada lori yang akan menghantar 18 kotak aiskrim berjenama ke rumahnya dan hampir 200 biji kelapa mataq yang dibeli dari seorang peniaga Cina Segamat.

Tambahnya, dia mampu menjual minuman coconut shake sehingga lebih 1,000 gelas pada hujung minggu dan setiap bulan mampu meraih pendapatan sehingga RM3,000.

Satu lagi rahsia kejayaan perniagaannya ialah duit hasil jualannya setiap hari akan disimpan sedikit untuk dibayar zakat pada setiap tahun.

''Isteri saya dipertanggungjawabkan untuk mengasingkan wang hasil jualan untuk tujuan zakat dan alhamdullilah tahun lepas saya membayar zakat berjumlah RM3,000 hasil keuntungan yang diperoleh,'' katanya.

Shafie juga menasihatkan ahli keluarganya untuk selalu bersedekah dan jangan berkira terutamanya kepada pelanggan yang datang kerana dari situ rezekinya datang.

''Saya tidak pernah berkira dengan pelanggan saya, sekiranya mereka tidak ada duit kecil saya halalkan sahaja kerana saya tahu pada masa akan datang mereka akan kembali dengan membawa lebih ramai kawan,'' katanya.

Selain itu juga, dia amat mementingkan kebersihan gerainya kerana itu menjadi tarikan untuk pelanggan terus datang.

Katanya, kebersihan amat penting untuk menjaga hati pelanggan kerana jika ia tidak dititikberatkan, pelanggan tidak berasa selesa untuk datang berkunjung terutamanya mereka yang berkeluarga.

Beliau berkata, gerai minumannya beroperasi setiap hari bermula pukul 12.30 tengah hari sehingga 6.30 petang.

Ditanya sama ada beliau ingin mencari kawasan yang lebih luas untuk gerainya, Shafie berkata, dia sudah sebati dengan tempat tersebut kerana di situlah rezekinya datang mencurah-curah.

''Terdapat juga pelanggan yang menyarankan saya untuk mencari kawasan yang lebih luas, tetapi saya lebih selesa berniaga di sini kerana semua pelanggan saya sudah tahu tempat ini,'' katanya.

Selain menyediakan air coconut shake, tebu dan kelapa, gerai ini juga menjual nasi lemak, mi dan aneka kuih untuk sama-sama dinikmati pada waktu operasinya.

Wedding Tini & Masita

Tujuan Utama Didi ikot aku balik ke Melaka kerana Majlis Perkahwinan si Tini yg merupakan ahli Atat jugak. Erm tp Tini mmg kamceng ngan DD ni..sbb mereka berada dlm sepasukan utk mengendalikan program keluh kesah deknon..hik22 [mati aku kene saman ngan dd jap lg]

o...Tini ngan Azlee ni dengar kabarnye...bertemu jodoh kat Gunung....see sape kate naek gunung tu xberpekdah? wakakaka... cume kisah sebegini lom menyebelahi aku [maybe xkn kot..sbb aku ala2 nk declare pencen dah.......badan dah berat sgt lah..xmampo nk bawak naik ke puncak dah]

ok lah..utk Tini & Azlee..semoga jodoh kalian berpanjangan & semoga kehidupan kalian dilimpahi rahmat & dimurahkan rezeki....dah kawen ni..semoga aktiviti gunung-ganang ni dikurangkan lah..hehehehe wat lah aktiviti laen plak...meramaikan umat Muhammad S.A.W ke kan...lagi byk pahala :)

To Didi...: Kite dah sebaya...wakakakaa......ade 6bulan utk aku merasa rakan sebaya ko...uhuk


ok after kenduri Tini...terpaksa gerak awal..xmampo nk tgu majlis persandingan..dek kerana..Didi dah ting tong...almaklomlah..org xtido lg after shift mlm kan.//blk keje teros gerak ke melaka..kalo aku pon....mmg dha weng jadiknye...

lepas dr umah Tini..aku bwk Didi yg lena xlena tu...ronda2 carik coconut shake before kitaorg serang kenduri membe sekolah rendah aku plak

owh coconut shake tu...nnt cerita kendian k!

ni masita, kawan sekolah rendah aku...umah dia..aku ingat2 lupe..kampung dia kat sebelah kampung aku jek...xjauh lah dr umah aku tu..seb bek xsalah redah..wakakakaa...to Masita & hisham...Tahniah & Selamat menempuh alam rumah tangga..semoga kehidupan korang lebih bermakna & lebih diberkati yg ESA...& aku doakan korang akan kaya wang + kaya anak dengan cepat...hehehee
tp aku sempat singgah jek umah masita ni...bkn xnak menjamu selera..tp mmg perut dah full..thp nk muntah belahak dah tym tu...jumpe pengantin salam2....teros kami chow chin chau....blk umah aku utk mandi manda & berehat sebelom serang Jonker Walk

Nota kaki: erm start dah.....makan nasik minyak jek lah setiap sabtu ahad bulan ni..haiiii...haiii.....makin menyampah lah aku nak tengok penimbang berat tu nnt!

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...