Thursday, October 30, 2008

Training - Portable Flash [Group Photo]

Oklah kak sharna..aku amik pics ni dr Forum FMDC yg mr.azmi yg di up kan dlm forum FMDC... sbb mmg shoot group photo pakai camera dia jek..sbb dia dah setting baek punye..huahuahua..behind da scene nye aksi xdek ok! I focus belajar..I kan beginner..huahuahua

Aksi 1

Aksi 2

Aksi 3

Aksi 4

Aksi 5


Note: memang niat aku letak gamba kecik jek..kang abes sume korang scan..hehehe

Shoot For Fun lah

Aktiviti : Shoot For Fun
Organizer : Photoskol.net [Mr.Adhadi]
Ahli yg join : 7+ org [seyes ramai]
Model :8 org
Tarikh : 18 Oktober 2008
Masa : 8.00am-3.00pm
Lokasi : Tasik Perdana,KL
Objektif : shot for fun..tiada paksaan..sume nyer redah aje & suke suki sajoks~~ huhuhu:P


Ni grup photo utk " SHOOT FOR FUN"

seawal 8am..aku dah smpai ngan bantuan pemandu aku iaitu Si Mira Hakkinen..kalo aku poie sendirik kompem lah sosat tah mano2 ajo eh...hehehe aku ni dah lah xtau pape info kn sbb aku xbukak pon forum photoskol 2..hehehe aku tau dr DD..tetibe cam nk join even DD xjoin..lantak arr.gamble jek..tp cuak jugak sbb xkenal sesape kn..erm tp ty aku smpai 2..erm cam lelaki jek ... dah mule cuak..tp aku xnmpk lagi mr.adhadi..so, aku lepak ngan mira dlm kete..smpai lah 8.30am..lagi sekali aku cuak..sbb aku g jengah seyes xde batang idung..amik ko..nak gamble dgt kan..hehehe seb baek bro adhadi pong smpai..so, follow jek dia..pehtu barulah kuar beberapa ketui org perempuan..ha amik ko adelah 5-6 org jek kot..yg aku sempat slm wat salam perkenalan kat munira + aisya + nurul...pehti miss ai..erm lagi sorang 2 aku xkenal lak..sbb dia ade geng laen kn...so, seb baek ramai jugak yg beginner cam aku..xde lah aku cuak semacam jek kn..hehehe
so..start kui 9am kesudahannya..mak aiii lambat kan..ala-ala janji melayu lah 2..hehee dah start ..depa mulekan ngan briefing bagai..pehtu bagi kumpulan..fokus shoot for fun nyer aktiviti tok hari ni adalah... macro + sumber lighting + suke lah nk tembak ape pong..tiada halangan..xnak menembak pong xpe...

so..liza ni model grup aku sebenornye...ha tok aktiviti ni bebas ko nk pilih sape jadik sifoo ko..so, aku decide pilih yg xramai lah kn..ha si mr.ananamri camxde org..so..last-last team aku ade 3org pelajar..model kitaorg ni lambat..but bile dia sampai team org len dah rembat ..nasib lah kn...erm kene join team org 2 plak..layan kan ajo...xlame pehtu..hujan menyembah bumi..mak aii bertempiaran lah kitaorg ni berlari-larian di dlm hujan..hehehe [xdelah lebat mane pong]..kene lepak kat pondok lah plak..tp dr sini pon kitaorg leh shoot sbb model si liza ni tahan lasak..dia bantai jek posing dlm ujan 2..hehehe...


so ni lah antara nyer..ooo aku belajar lah penggunaan yg betui pasal apperture + shutter + ISO ngan mr.anan & miss aii..thanx kat depa..even xde dlm sillibus ari2..dia tetap ajo aku..pehtu ajo aku cek white balance gune grey card..erm so pasni dah tau lah...before shoot mmg kene cek white balance camera ok ke x..wawawa sssh sebenornyer gune camera canggih..sb banyak songel..ha amik ko nak sangat gune kan!

2la..tgh equipment org yg dah otai..mak aii kerdil nyer I tau..dah lah kite lens jek..pehtu flash plak SB600..nk wat remote xleh lah kn..hehe beli ape kenama tah..lupe lak aku..hahahaa xpe lepas ni aku study pasal aksesori dia lak eh..hehehe
xpe seb baek dapat model yang comei-comei + sporting + ok-ok belaka..ok ni jek gamba..laen-laen dlm fotopages aku..as usual lah kan..masuk byk2 kat sini ade yg poning mo tgk..hehehe kalo nk kenal ngan mana2 model..bukan urusan aku..sbb aku xdek amik ctc no model2 ni..hehehee

Training - Portable Flash

Aktiviti : Portable Flash for Beginner
Organizer : FMDC
Ahli yg join : 30 org
Model : 4 org
Masa : 4.00pm-8.00pm
Tarikh : 25 Oktober 2008
Lokasi : Dataran Merdeka
Objektif : Mendapat kefahaman pasal Portable Flash + kegunaannya + cara menggunakannya + belajar sampai pandai..hehehee

Aku join aktiviti yg di uruskan oleh FMDC iaitu Mr. Amin ngan sifoo-sifoo yg len [jaggat, acai, bubba, zul [betul ka name dia] + yg len-len aku xbrape nk ingat..kang sebut salah name plak]..enjoy jek rupernyer aktiviti camni..mcm2 leh dpt..leh share ilmu..yg penting dpt ilmu byk dr otai-otai + geng2 seangkatan..actually aku ni xdelah bukak forum 2..tp dpt tau dr DD..si fit lah kan yg roger..hehehe

So, after pikir memikir..aku join..tapi kene kelentong sket ngan mak aku lah..kate ade training..if aku kate training shoot gamba..kompem kene bambu..almaklumlah..mak aku bkn nyer suke sangat pon ngan hobi aku ni kan..hahahaha layan ajo..tapi xdelah mak aku menghalang..cume maybe sebab rege equipment dia yg mahal 2 mak aku ala2 xsokong kot [sbb sure dlm ati dia..better duit 2 bg kat dia]..mak ampum xde niat nak ngumpat..hehehe xpe mak aku sporting..balik ahad 2 aku dah citer hal sebenor..tp mak aku senyum sebab dia dah agak..xkn tarining bernas nk anto tym cuti kan..tp ade tau..bebudak ni kene g training VB.Net tym cuti deepavali..hehehe seb baek aku xdpt masuk list disebabkan perkara-perkara mcm xde org nk sign borang lah kn..erm kalo aku kene pg training vb.net 2..kompem aku kene pikir idea ape nk habaq mai kat mak aku..almaklumlah last aku balik mase cuti raya 2 jek...dlm sejarah jugak lah kan aku xbalik lame! hehehee
so, pd hari kejadian..aku terlambat ok! fit dah emo tgu kat mid valley..hahaha naseb lah..aku kene langsaikan urusan melawat open house dulu..sbb aku lapar ok! malas nk carik makan..& aku dah tau lmakanan best mak kawan aku masak..laksa yeaaaaa ade jugak! hehehe..tapi aku singgah PUDU beli tiket balik melaka..2 yg lmbt jadik nyer..tp kami smpai ngam-ngam 4.30pm..depa baru nk start..hehehe KL lak jem..mmg DAMN! lah kn..tp ok..semua berjln ngan lancar..hujan pon xmenonjolkan diri ari2...so, sesi pembelajaran berjalan ngan lancar...

NI lah antara hasil-hasil..dari dulu nk join tp aku xde DSLR lagi kan..so, skrg bleh jek join kalo ade lagi..hehehe tp ni mmg class betul-betu;l sbb kitaorg kene anto hasil da best shoot tok 3 keping utk di komen oleh tenaga pengajar..wahhh seramnyer..nnt kene print lak..peh tu ade sesi lepak + komen secare face-to-face..mak aiii....ada getaran di jiwa nnt..amik ko nk sgt belajar..to sifoo wat care pengajaran yg betul lah 2..nnt leh pick up cepat semua ilmu..ni belajar jek..xtau betul ke x kn..heheh..kali ni rase wokeh sbb DD & fit ade..xdelah terkontang kanting cam shoot for fun 2..hehehe cuak aku tgk sume lelaki jek..xmuncul2 wanitanya..ruper2nye ade..heheh selamat aku! pehtu model-model pon sporting..tapi cume aku jek malu-malu ayam [bak kate mr.mentor aku] mmg betui pon aku malu...nk tertonggeng terlentang depan org ramai yg lalu lalang kn..mane biasa den ngan keadaan 2..huhuhu dia kate xpe..lelame nnt dah immune..dah OK lah jadik nyer nnt!
To all yg join, thanx alot ngan coperation korang sume..i like..sume sporting! so, mmg aku berazam nk belajar smpai teror..hehehe [angan-angan mat jenin ni..hope aku x tenggelam berasam labu-labu ku..huhuhu:P]

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...