Sunday, August 29, 2010

Beriani Kambeng

Lupa nak citer kisah terharu harini....harini tugas aku hanya masak ketam sweet sour jek..yg lain2 mak aku yang uruskan..almaklumlah..aku masih dalam mood letey [giller punye letey membanting padi kot] kekkeke ni letey kerana meneman mak aku carik kasut raya dia...serius lah lenguh ok...ke mydin MITC..giller sesak..ayah aku xnak masuk..biasa lah mood ayah aku kan..kang dia panas dlm shopping complex tu lg parah plak...patah balik g parkson kat melaka mall..non-ado parking..ayah aku malas nk carik dah...kami dia jek..ikut jek lah...last2 dia patah balik ke Aeon sebelah tesco..layan jek....ni xdek parking mmg sah-sah lah kronik...seb baek dpt....masuk jusco kuar jusco..masuk balik..singgah butik sane sini..last2 dia nak yang kat BATA jugak...apo2 jolah mak..den dah lenguh bebenau dah ni..huhuhu..dpt lah mak aku sepasang kasut baru....

owh hujan lobat plak kat luar nu.....apsal lah mata ni xmau katup ek?


ok lah...dah terbabas tah ke mana-mana tah..ke laut jek lebih ha...aku nak cakap aku terharu sebab aku teringin sangat nak makan beriani kambing..tapi ayah aku wat donno jek.....dia suh aku drive sendiri pi carik..sob sob..sedih tau..i ni dah lah mengidam ngalahkan orang mengandung...huhuhu tapi ni kena salah kan ayah aku jugak lah sebab dia yang sebut dalam kereta masa balik dr jusco..kan aku dah teringin....xpe lah..aku niat esok je lah aku carik kan..tapi....


kol 6pm ayah kuar ronda2 bazaar macam biasa..dia balik jek..bawak balik beriani kambing sebungkus..sebungkus jek tau..jgn jeles..orang lain sila pandang...uhuhuhu......terus xheran pada ketam..pdhal aku yang beria pi carik ketam tu.....sbb teringin..aiyooooo..balik kampung selera xhengat kan..tu yang aku malas nk balik kampung berbuka puasa....lebih baik dok bertapa kat kerinchi yg tiada makanan enak2....

Nota kaki: esok aku nak request benda lain plak..huhuhu upah penat pasang langsir malam ni...

Mata xmahu katup

Di kala jam sebegini mata saya masih belom mahu katup sepenuhnya, dek kerana tu, buat lah ape yang patutkan...nak jengah cafe ngan aquarium, rase letih nk klik2 jek...makanya..baek update ape yg ptt.
aku snap gambar ni mase pagi khamis yg lepas....tak boleh nk zoom sebab aku gune lens 17-50mm tu...malas nk tukar kan.,..boleh lah kan.,.aku memang dah jadik habit aku pepagi lak..sejak yg snap beberapa bulan yang lepas...ye ke ke dah setaun lebey? entahlah..ingatan dah kurang tajam dah ni....owh habit aku suka jengah pada matahari pagi..hehehe
matahari pagi tu sangat cantik..masyallah....subhanallah lah kan..tu yang tetibe rajin sebab rase mcm dah lame jek xsnap kan...hehehee
ok lah tu jek pon nak cerita...sekarang duduk kat glenmarie, aku rase best plak..bukan best ape..pegi keje aku xstress tapi balik tu stress sket lah.,..tp aku cerdik sket, balik aku xlalu federal lah kan..aku masuk kat jln tandang lalu kat pj tah mane2 kuar balik kat kwsp..selamat lah jem sket kn...belajar ketika aku kursus kualitu bulan april lepa.s.huhuhu tp aku xsuke dok kat glenmarie...sebab aku jadik bisu + sakit pinggang dek kerana kerusi dia serius xbest.,.kekekeke tapi yg aku lebih stress adalah kerana kebisuan aku tu...mau aku kene sawan bisu nanti..yolah aku tau kurang bercakap tu kurang lah dosa kan..tapi..mane leh dowh...dah lah nk berjalan kaco siapa pon aku xtau..kekeke tapi xpe...kene lah biasa2 kan dengan keadaan tu kan..mane tau ade hikmah aku jadik bisu ketika di pejabat kan,,tp jari tetap laju menaip ye,,ngeh33 tu kalo aku puasa jugak...mmg betul2 lah aku dah kene sampuk dek sawan..huhuhu :P

Strudel

Kisah dah basi tapi masih nk update jugak sebab aku baru jek transfer gambar dr phone & camera. Kisah sebelom gambar aku nampak kurus tu,aku dan geng sewel berbuka puasa kat Strudel Wangsa Walk. yolah majority kat ampang, maka yang minority ni ikut kan aja..ngeh22

kan ketua geng sewel ade, ni kire meraikan dia lah ni..cewahhh perasan sudah...mmg dah plan kebetulan dia wat keje gile mai semenanjung utk berbuka ngan kengkawan dia kat kedah/perlis..aku lupe plak..ngeh33

sebelom kisah makan...paling lawak masa makan berbuka tu....adalah kisah orang melatah cakap cina...wa respek oooo baru setaun lebih bertapa kat miri nu....sikalang sudah leti melatah speking kantonis ooo...ngeh33
muka malu selepas terlepas adegan melatah..ngeh33....owh sebab dia leh termelatah ketika nk makan kuih sedap strawberi ni [lihat gambar bawah]
kebetulan ade pasangan cina lalu belakang dia & tetiber bercakap..tu yang di termelatah..huhuu serius kami ketawa sampai meleleh air mata,,,

sebelom kejadian..ade berlaku satu kesah "section closed" di mana toksah lah cerita wat menyampah jek ... di bulan puasa ni, kene kurangkan sampah sarap..lebihkan amalan jek kan..hehehe
muka orang gembira dapat makan akhirnya
kat bawah plak gambar dia...heheeh sorilah aku xikut turutan.,main belasah jek..

fouhhhh lega dapat minum air sirap laici....
[dah bace doa lom mr.wafi?]
"erm ayam ke bergedil? oklah rase dia" kata mrs.wafi
"yeay, dah boleh makan tanpa perlu sorok2" kata amoi yai
"telor masin ni betul-betul sedap" kata kak daaa
owh xmuat meja...atas kerusi pon boleh letak...ngeh33
tgk tangan wa dah tau..ni kak da nye hasil tangkapan
mungkin ni wafi punya..sbb nasik macam byk jek kan
ni mesti gonjes punya tangkapan..sebab nasik musti lebey konsep dia kan
ikan kembung vbakar..tp kalo dia buat pais ikan kembung lagi layan kot
owh kurma tu aku rase mcm sunsweet nye kurma jek
aku rase ni hasil tangkapan mira
ni amik sebagai syarat nk rase jek kot..kekeke
owh soup pon layan jugak..xnak kalah kan
ni mesti pinggan adik/sara sebab mcm xdek lauk ni..biasa dia nye selera lah kn..huhuhu:P
owh yang last sekali barulah hasil tangkapan aku malam tu..serius mencekik kedarah namanya kan

ok ni gambar tuan empunya makanan yg banyak tu....muka sememeh ala2 masih mamai sebab tertido dalam kereta..mcm lah jauh jek perjalanannya..serius memang mamai+tah ape2 sehinggakan aku jatuh terlentang kat tempat wuduk kat wangsa walk tu masa nk semayang asar....nak kate sakit..tym tu xrase sakit..sbb kaber malu lah kan..kekeke tp keesokkannya..sengal dowh pinggang ngan belakang aku kan...huhuhu padan muka aku sekupang:P [dah lame kot xjatuh style tu..dulu kat laundry sekolah selalu lah sbb pakai selipar licin gara2 xdek selipar lain]

asalnya kami booked kat great eastern tp byk sgt dugaan kejap tukar sane kejap sini balik..kejap patah balik sane..last2 sini lah tempat nya..buffet ni rm20 saja sekepala...rase lauk dia ok & sedap lah jugak cuma lauk pauk xbyk pilihan kot..hehehhee mcm lah nk melantak semua kan... tapi boleh lah di cuba....kalo dpt makan kat tupai2 mcm best sbb xpenah cuba lagi kan...ahaks..

Nota kaki: vendor ajak berbuka, satu undangan pon xpergi lg..sebab malas dah kot..membe ajak..aku ok lg..hehehe

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...