Thursday, November 27, 2008

Adam

Ni antara gamba-gamba yg sempat aku snap...Adam mlm 2 mmg xdek mood kot..sbb dia smpai jek dah tayang muke 10sen dia jek..seb baek dah mase kecemasan b4 pulang dia wat muke comei + aksi comei..hehehe layannnnn~~~~














Nota Kaki: Mase Ni Umo Adam...7 Bulan yaaaaa~~~~

Tetibe terjumpe

Aku tengah susun atur balik external h/disk aku ni kan..terjumpe lak gamba dah ade 2 ketui jek...yg laen2 tah mane tah..ke aku dah delete..ni gamba xsilap aku si wanie yg scan mase degree dulu..hahaha tym 2 ade ape hal tah geng2 aku bawak gamba zaman kanak2 ribena tah..lupe lak citer pasal 2... gamba ni mase aku setaun lebey kot..ke-2 taun..aku xhengat ok!


gamba ni kat umah aku [tapak umah skrg tp umah lame] umah ni mmg klasik ok! sbb aku kate klasik, sbb tym ujan kene tadah air ngan besen bagai dlm umah..sbb atap bocor...hehehe tp lagi suka umah ni dr umah skrg sbb umah 2 senang nk kemas aku rase...sbb ruang dia kecik jek...& rumah 2 jugak lah yg aku penah tido kat luar gare2 kene kunci sbb balik umah dah maghrib..SERAMM ooo tym tuu...ni sume pasal kejor layang2 yg putus talinye smpai ke kampung sebelah [bukit lintang]



but for this one, aku ingat.,.ni tym aku 4taun...ni muke lepas menangis sbb bergaduh ngan adik aku yg 2nd 2...sbb berebut beskal kot...baser lah..mase2 kecik2 aku mmg RATU air mata ok! ni je lah teknik aku tok menjahanamkan niat jahat adik aku tok mempermain2 + mempersendakan tahap keperempuanan aku..so, lepas aku nangis..kompem setel masalah..sbb either dia kene belasah ngan my mom + my dad or dia dah rase kemenangan sbb aku nangis..hahahaha bile ingat balik mmg aku ni jenis cewek ok tym kecik-kecik..mau xnyer..asik kene buli jek ngan budak budget macho tu..nyampah aku...tp mase ni, kat umah arwah atok+nenek aku...so, dia lah yg kene cubit kot ngan nenek..hehehehe :P



tengok balik gamba ni...seyes POYO jek aku rase...mmg selekeh aku ni..penyakit dr kecik rupernyer..hahahahaa pehtu rAse nak jadik kecik balik jek..kompem xdek masalah kn..hahahaa sbb keje nyer makan+tido+main+ketawa+menangis jek..xde pon pening kepala..hehehe

Penah Dengar x?





Lagu ni, aku dengar since sekolah rendah..alah time hingus pon meleleh lagi..dizaman xreti lagi nk pakai bedak sbb muke aku itam berkilat ok![pakai ape pon xkn mengcun kan muke aku 2] adelah mase aku darjah 2 [tahun 1990] kumpulan ni "Nada Murni" wat konsert [mcm xsesuwai lak] ermm wat persembahan kat kampung aku..tym 2 kat jln sentosa [alah belakang sekolah alai tu jek] dulu situ glemmer ngan perkampungan al-arqam...so selalu lah ade persembahan nasyid kn..so lagi ni di nyanyikan oleh Nada Murni..dulu aku adelah kaset [zaman kaset kan] skrg download aja mp3..hehehe

tetibe mood melayan lagu ni..sedihhh oooo~~~~~so, sesape teringin...layannnn lah sesame kat youtube ni! TATA

Wednesday, November 26, 2008

1st Anniversary


Bace N3 si budak kecik yg dah tukor wajah blog dia..N3 dia pasai ulangtahun ke-1 [ade ke?] blogs dia..menseh guwe pon lupe bangat yg besdae blog guwe ni jugak bulan november..so, bertepatan ari ni dia dah pon berusia setaun 10hari...semoga blogs aku ni makin membesar bagai "JOHAN" hendaknye...actually blogs ni dah wujud since 2006 but dia ala-ala dah terbiar bile aku dah mule memBZ kan diri ngan MyPartners dulu..so, dia akan terbela bile aku pulang ke kampung halaman..tetapi makin lame aku makin lalai dlm menjaga kebajikan dia lalu dia hidup tanpa hala tuju..& last year tergerak ati nak kemas balik kn..kire nk jadik tpt penempatan lah..asal nyer nk wat konsep "Jalan-jalan carik penat punye story" tetapi kesudahannya..carca marba..ape-ape ajelah ek...layannnnn~~~

Al-Kisahnya Malam Semalam

25 November 2008 bertepat jam 8.50pm di bawah pintu gerbang Selangor..alah yg depan umah aku 2..bontot laling ku selamat dicium oleh seekor WAJA yg mana pemiliknya seorang India yg bernama Mr.kathi..ni sume gara-gara kancil depan aku yg tetibe jek break emergency..aku xtau sbb ape..nk kate depan dia ade kate..aku tgk jln clear jek...tetapi dia telah membuat break emergency yg aku pon terkejut lalu menekan break..aku berjaya utk tidak mencium bontot dia..sbb aku tau bontot dia kompem kureng enak baunyer..tetapi bontot laling ku yg dicium dek kerna bebau harum lah kot!



perasaan aku ketika itew? entah..xrase pape..cume agak cuak mendengar bunyi "gedebum" yg kuat...terus ke tepi jln..seb baek india 2 xlari mcm kes yg dulu 2 kan..so, bile aku tgk bontot laling aku..fouuuhhh selamat calar sikit jek..xde lah kemik bagai...seb baek dia nk bertanggungjawab..so, dia kate setel luar jek..hehehe :P so, aku kene hantar kat PJ jln222, tp aku xtau jln 2 di mana....wawawa kene servey lah sabtu nnt kot! aku seyes xtau nk wat ape...& aku xdek perasaan ketika itu..dah mls nk rase pape..lantak piiii lahhh!!!!!!!!



tapi agak kesian..sbb waja dia agak terok...huhuhuhu kemek bonet depan + bumper depan kemek jugak + plat no patah..huhuhu







Balik umah SMS mira tny dia tau ke x jln 222 itu di PJ..tp dia xtau...& lepas 2 call mak aku..aku ckp kene langgar mak aku dah cuak..aku siap leh gelak..kene marah seposen ngan mak aku kn..hahahhaa tapi alhamdulillah aku xdek pape...

Tuesday, November 25, 2008

Tag Lagi! = Bencik ok!

TAK Suke..TAK Suke..TAK suke nyer kene TAG ni,..sbb poning nk jawab..ngalahkan nk jawab soalan exam tym study dulu kala..tp xpe lah..layan kan..time boring ok jek kn..



kui 12pm td aku ngan beberapa org ISD yg laen g melawat en.husin kat hulu langat [umah dia]..en.husin ok jek..makin sihat..tp dia mmg gamble + selambe buat2 org mmg xsakit...sgt merbahaya ok! xpelah... balik dr umah en.husin..smpai opis kui 3.10pm..hehehe..heaven kn..masuk opis smyg zohor pehtu dah kui 4pm...tgu sat dah masuk asar..smyg asar..yeaaaa dah kui 5.30pm..jom balik [kalo boss aku bace ni] mampuih kene banned sume org yg berpikiran cam aku jugak..next year..no increament + no bonus..ha sape nk tolong??? hehehe



ni dia ape yg aku setelkan tok TAG dari sazz ni..dari jijon nyer 7things ko 2..aku xnk jawab ok! nak kate aku xsporting ka ape ka.Tag ko 2 mmg luar jangkauan pikiran aku ok!



1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?

Eleh angkat kaki..blah je lah! Kuasek lah nak setia kat org mcm tu..dasar penipoooooo!!! Nak marah pon xgune…dah bende nak jadik..

2. If you can have a dream to come true, what would it be?

Nak jadik anak yang solehah…

3. Whose butt would you like to kick?

Ur butt..sbb menTAG aku!

4. What would you do with a billion dollars?

Wish list aku byk jek,.,tp kalo di totalkan xde lah sampai “billion” regenye… kalo aku nak rm 100k jek blh x? lebey 2 sape nk amik lah…

5. Will you fall in love with your bestfriend?

no komen..sbb besfren aku sume perempuan kan..yg lelaki dah kawen ok!

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?

Sure aku nk "being loved by someone"..letihh oohh nk syg org..bek carik yg syg kite [tp sure payah nk dpt punyerr]

7. How long do you intend to wait for someone you really love?

Aku xkn tunggu even sesaat pon sbb membazir mase + perasaan + peluang laen jek
8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?

anggap ajolah xdek jodoh!Ade yg lg baek yg telah ditentukan oleh Tuhan utk diri..so, tunggu~~~~~

9. What do you pray each day for your loved one?

Aku lom ade kan pujaan ati!..so, doa aku laen sket r! hehehee

10. What takes you down the fastest?

Sebelom minggu lepas – tayar xcukop angin/tayar pancit..rase cam nk jual jek kete 2..kini it wont make me feel down again..sbb aku dah reti pam tayar [bende plg sonang pon xreti..terasa loser ok!]

So, lepas minggu lepas – lom ade lg lah kan..hehehe sbb aku xrase down lg!

11. How would you see yourself in ten years time?

Wahhh 10yrs.. I wish to stay young…hehhee

12. What do you really want at the moment of responding to this tag?

Rase nk sepok jek org yg create TAG ni!

13. What kind of person do you think the person who tagged you is?

Bergaya ngan mulot itiknye~~~cabotttt!!

14. Would you rather be single and rich or married but poor?

Rase xde dlm pilihan jek…married & simple [jadik miskin payah…jadik kaya lagi payah ok!]

15. What’s the first thing you do when you wake up?

Tgk langit….[ohh lom cerah~~~~mase yg betul lah ni..kalo dah cerah~~pikir lah sndrik]

16. What’s the character must have in your partner?

Ek eleh kene bgtau ke? Malas blh x?

17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?

Donno coz xpenah terpkir & xpenah terjadik…

18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?

Nope...i’m da one yg forgive but do not forget ok! [jUJUR x aku?]

19. Do you prefer being single or having a relationship?

For da time being…aku berstatus single kan?..of course aku kate aku prefer being single hehhee[tp sape lah yg nak single smpai ke tua kn..hope I’ll find my @!#$@!#$#]

20. Would you leave your family behind just to chase your dreams?

Tgk lah ape nyer yg di impikan..kalo bende baek…terpakse lah kn..kalo sumthing yg xmasok akal…bek xpayah..kang aku lak yang terlebey menanggung kerinduan kat makayah aku!


Sedikit Pesanan : Aku xmo TAG sesape ok!Thats all

Monday, November 24, 2008

Aku terlupe

hehehe aku sempat snap gamba ila..even agak blur sbb xsempat nk set focus area kn..huhuhu yang pasti aku selamat snap gamba ila tapau air oren..hehehe seb baek ko 2 bawak perut..kalo x kompem kene kutuk ngan kitaorg..hehehe


Note: cerita xberkenaan dengan n3...aku dah reti nk wat gune "built in>commander mode" use sb600 & nikon d80...success ok...selame ni aku ingat kan hny sb800 jek bley gune tok commander mode 2..huhuhu..semalam aku berjaya [sbb smlm aku baru tergerak nk bace manual sb600] ok! 2la len kali khatamkan manual itew..huhuhu before this mmg aku tau gune tok sb800 jek..budget sb600 mmg basic flash jek kn..so, kalo lmbt lg aku mampoo memiliki sb800..pong xpess....leh aimed lens laen dulu ek..hehehe :) sb900 2 tak terjangkau dek akal aku lg lah kn..bapak mahal..rm19++ ok!

House Warming

Citer Sabtu lepas [22 Nov 2008]... Ida & zul wat house warming..actually dia nk buat kenduri doa selamat..tp memandang kan kawan2 si zul ramai yg xde di KL time 2..so, dia jemputlah tok makan2..plan dr raya kunun nk wat open house tp..keadaan ida maybe xmengizinkan time 2..heheh skrg ida dah makin membesar kan perutnye..hehehe kerana mengandung junior 10L...so, aku ngan askar-askar 10L yg single mingle pd hari itu cargas ke rumah ida seawal 11am..kitaorg dah smpai ok! dengan makan buah langsat kat depan umah dia..blok umah dia dah nmpk..tp xtau camne nk masuk..boleh?? heheheh so, utk sabtu nyer makan tgh tlh di sponsor oleh tuan umah

Inilah rupernyer Tuan Rumah Kedaung [tukor sikit ek]..tym ni hubby nyer si zul xmuncul2 dr menjemput adik beradik dia..mak aii mcm jauh jek..hehehe

Ok kami semua pon sempat lah pose sebelom balik..nk wat family potrait..xcukup ahli ok..sbb jue, zam, marini & zehan xsmpai lg time ni....



Ok ni lak pasangan bakal menamatkan zaman bujang end of this year..wahhhh nik kompem gumbira sbb dark wan nyer xjadik berangkat ke Jepun sabtu malam 2..hehehe tp nik..lepas kawen kene tgl lagi lah menyayat ati ok! hehehehe

Ila & daoussss yg sedondon...erm ila maintain makan byk..hehehe xpe kali ini ko mmg ade reason kn nk makan byk pon...sbb ko sure gune alasan..mkn utk ber2..huhuhu:P

Friday, November 21, 2008

Kek Cokelat Celop




Mase cuti deepavali..aku blk kg xtau nk wtpe..carik lah idea nk membuli adik aku kn..hehehe aku teringat kat resepi "kek cokelat lembap malaysia" from Rinnchan FP or nak senang meh aku paste kan resepi kat sini

KEK COKLAT LEMBAP MALAYSIA
Sumber : Indon2.com

Bahan-bahan :
250gm mentega
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung kek (or tepung naik sendiri)
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan air sejuk (dari petiais)
1 camca teh esen vanilla
3 biji telur gred A atau 4 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, anggaran 30 saat antara setiap satunya.
Pukul sederhana laju.
4. Perlahankan pukulan, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanilla.
6. Masukkan air ais dan gaul sekadar sebati.
7. Tuang dalam loyang 9in x 9in yang telah digris dan dilapik dasarnya.
8. Bakar pada suhu 170 darj cels selama 1 jam atau sehingga masak.

Topping:

250 gm cooking chocolate
3 sudu besar susu cair
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar margerin atau butter.

Cara-cara:

1. Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.


Aku buat mmg ikut sukatan yg dia bglah kn..hehehe aku tgk barang kuih mak aku ade lg kan..so, aku tlg abeskan lah + request dr bebudak kat umah 2 yg asik menyusahkan aku jek..request jek tau... tok percubaan aku wat 1 adunan jek .. kang buat bebanyak..kalo xjadik haru kn..tp nk kate ape kn...cake 2 mmg jadik..hehehehee :P seb baek aku sempat lah selamatkan beberapa slice tok ditapau ke opis... so, malas nk citer pjg2 sbb same jek..huhu:P

Gamba [Makan malam BERNAS]

Cukup lah..malas nk upload lh kan..heheheee







Thursday, November 20, 2008

Jamuan Makan Malam Kelab BERNAS

Tarikh :15 November 2008
Hari:Sabtu
Waktu :8.00pm - 11pm
Lokasi Kejadian:Restoran Nelayan, Tasik titiwangsa
Tema :Lantak Pi korang lah nk berfesyen lagu mana
Konsep :datang-makan-blah lah
Objektif :Dah Kenyang sila lah balik...xkenyang lagi tolong org restoran 2 kemas dulu, baru leh tapau!

Majlis yang jarang sekali terjadi dekat Bernas kan, hehehe adalah seperti ini. Jamuan makan malam ni adalah sama seperti "Hari Keluarga BERNAS"sebab xkan ade nyer majlis berupa hari keluarga yg sebenar sbb bukan mudah nk memahami kehendek semua staff kan..dpt ala-ala mcm ni..pon dah kire orait bagi kami...alhamdulillah..dr xdek langsung kan......yg best nyer xyah bayor [ni of course lah kn..mau kene kutuk kalo kne bayor] tp yg bestnyer... sape ahli Kelab leh bawak kaum keluarga or rakan-rakan ka..sape2 jek lah... dah alang2 makan free utk kaum keluarga tp bkn kaum keluarga bayor rm5...pejam mate jek lah bayor rm5 2 kn..makan pon yg aku sukak adelah steamboat..huahuahua... kompem korang tny apsal xbuat kat hotel ek? name pon bernas..kompem nk bawak keluarga bagai..kalo hotel mane nk sumbat ramai org kan..hehehe xsesuwai lah ngan taste makcik pakcik kat sini..hehehe [selambe aku je mengata ek]

aku bawak lah bdk umah + kawan aku dlm 4org...cukup lah kan..erm sambil makan-makan 2...ade lah aktiviti dijalankan tp kebanyakkan tok bebudak lah...tp ape kesah..makan ajelah...yg best tgu cabutan bertuah..tp ape kn daya..tgu smpai abis...tp dah mmg diri 2 xbertuah kan..hahaha xde lah naik no aku kn "323"..mmg xbertuah...ha lupe lak nk habaq...dpt goodie bag...nak tau rete dlm beg 2 spt list di bwh:

1. beras wangi sun white = 1kg jek
2. Payung lipat bercop Bernas ok!
3. 2 bungkus jajan..dah selamat aku bedal
4. selai towel dr sogo
5. apron bercop bernas [aku xphm..suke bebenor bg apron ni!]

itu sajok ok! & oleh kernas xdpt cabotan bertuah..so pulang lenggang mak kiah ngan goodie bag aje lah..aktiviti seterusnya nnt..ooohh taun depan lah kan..kene nnt kan treasure hunt lah kn...[tetibe teringat last year team aku - murni - naily - akram dpt no.3,,hehehe]

Note: pics nya nnt aku send dlm entry laen..sbb aku lom transfer gamba lagi!

Monday, November 17, 2008

Perkara ajaib tersembunyi di dalam minda

Dpt lah emeail forward lagi ha...so, mo share lah sikit-sikit ngan kengkawan...jgn lupe bace yek!

Oleh: Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj

Apakah anda bersetuju jika saya katakan terdapat banyak perkara ajaib tersembunyi di dalam minda?

1) Tenaga ajaib tersembunyi dalam minda

Percaya atau tidak apabila anda sentiasa memikirkan tentang kenyang, anda tidak akan lapar. Buktinya apabila anda menjalani ibadah puasa, anda tidak berfikir pun tentang makan sepanjang hari, tetapi anda tetap mampu melakukan aktiviti-aktiviti kehidupan sebagaimana biasa. Padahal pada hari-hari biasa, awal pagi lagi anda sudah terasa hendak makan.

Demikianlah apabila anda tidak lansung memikirkan tentang penat, anda akan cergas dan bertenaga sepanjang hari.

Sebaliknya apabila anda mula berkata ”Aku malaslah hari ini”, “Aku boringla hari ni”, anda akan benar-benar malas dan boring. Maka jika anda ingin cemerlang dan berjaya, bijak-bijaklah berhubung dengan imaginasi. Imaginasi boleh menjadikan anda apa sahaja. Daripada sini kita boleh simpulkan, ”Kita sendirilah yang meminta setiap apa yang berlaku pada diri kita.”

2) Berkomunikasi dengan minda ke minda

Apabila anda mengingat seseorang, dan jika ingatan anda itu jujur, ikhlas dan bertanggungjawab, dan tiada sebarang gangguan, anda sebenarnya telah pun menghantar gelombang minda kepada orang itu. Anda mungkin mendapat tindak balas yang menakjubkan.

Jika ingatan anda terhadapnya adalah yang baik-baik, dalam masa yang sama insyaALLAH dia akan mengingat yang baik-baik juga tentang anda. Maka kerana itulah sesekali pada saat-saat tertentu anda terkenangkan seseorang yang telah lama anda tidak temui secara tiba-tiba. Barangkali pada saat itu orang berkenaan sedang memikirkan tentang anda dan gelombang mindanya telah mengembara dan akhirnya sampai kepada anda.

Gelombang yang lemah akan tersasar atau tidak sampai ke matlamat ataupun ghaib begitu sahaja ditelan gelombang-gelombang yang lebih kuat yang sentiasa bersimpang siur. Gelombang minda akan lebih hebat kesannya terhadap mereka yang mempunya jalinan emosi ataupun pertalian darah yang rapat misalnya suami isteri, ibu dan anak, adik beradik kembar dan rakan seiras.

3) Daya magnet dalam fikiran beremosi

Tahukah anda apabila anda membenci seseorang, anda sebenarnya telah pun menarik kebencian orang itu terhadap anda. Fikiran yang beremosi ada daya tarikan bagaikan magnet yang akan menarik sebarang pemikiran yang sealiran.

Sebagaimana gelombang minda tadi, kebencian akan terhasil dalam bentuk gelombang-gelombang negatif yang mengembara dan akhirnya sampai kepada orang yang anda benci itu. Oleh itu, seseorang yang menjadikan imaginasinya sebagai salah satu laluan untuk kejayaan tidak boleh berfikiran negatif. Dia kena berfikiran positif supaya pemikiran yang sama akan dipulangkan kepadanya.

4) Mengawal minda untuk lebih berjaya

Tiada siapapun yang boleh membuatkan anda marah jka anda sendiri tidak ingin marah. Soal emosi yang tersentuh adalah perasaan yang boleh dikawal jika anda mahu mengawalnya. Jika anda memang tidak mahu marah anda tidak akan marah.

Orang boleh menjadi terlalu sedih kerana dia memberi laluan kepada dirinya untuk berasa sedih. Kesedihan yang melampau-lampau pula bermula daripada emosi yang ditarik-tarik, diiya-iyakan, diransang-ransang dan disungguh-sungguhka n, ibarat api yang dicurahkan petrol ke atasnya. Api akan menyambar hebat padahal jika dibiarkan sahaja, lambat laun ia akan padam sendiri. Kejayaan pertama orang yang berjaya ialah dapat mengawal emosinya.

5) Dua pemikiran dalam masa yang sama

Anda mungkin pernah melihat seseorang yang beremosi pada satu masa tetapi pada masa yang sama bercakap seolah-olah tidak menghadapi sebarang masalah dan ingat, orang ini bukanlah seorang pelakon. Seorang ayah memarahi anaknya dengan kemarahan yang beriya-iya tetapi dalam masa yang sama dia menghadiahkan anda senyuman dan mula bercakap lembut dengan anda. Itu tanda permulaan bagi seorang yang dapat mengawal emosinya. Seorang yang ingin menggapai kejayaan melalui imaginasi perlu lebih pandai mengawal emosi.

6) Minda teransang melalui solat dan doa

Solat itu doa dan doa itu perlu dalam proses kehidupan seseorang manusia. Manusia perlu berdoa untuk menjalinkan hubungan yag erat antara dirinya dengan alam ghaib dan yang terpenting dengan PENCIPTA-nya. Realitinya orang yang sentiasa berdoa dan sentiasa menunaikan solat tepat pada waktunya atau lebih baik pada awal waktu akan dapat membentuk dan meningkatkan kekuatan minda melalui fikiran yang lebih terfokus.

Seorang yang berjaya adalah seorang yang tenang dan ketenangan mutlak ataupun kemuncak bagi ketenangan adalah solat. Hakikat ketenangan tidak ada dalam diri seseorang yang ingkar solat atau tidak pernah berdoa.

Friday, November 14, 2008

Masih Sayang

Sekarang ni 3310 aku berkhidmat tok pakcik Celcom aku lah kan sbb ari2 ade prob nk type sms..lmbt bebenor gune encik moto 2..so, aku tukor lah simcard...ko tau x.. mr 3310 aku ni [giller xuptodate nyer org kn aku ni] sbb bapak zaman tok kadok dulu kala nyer phone masih digunakan...gile old fashion aku ni kan???? ntah le aku pon xtau apsal aku masih setia..hehehee

aku rase dah nk smpai mase nyer kot tok tukar BF lagi..wawawa 3310 2 cam nk tamat rewayat dah..ade ke ptt dengan suke suki nyer smlm dia dok call org sendirik..amik ko..kan dah nyusahkan org pehtu nyusahkan aku nk bayor bill lebey lak [tp xdelah byk pon.setakat seminit 2 jek..heheh] tp dah smpai thp leh tercall sendirik ni..ni dah masuk hukum wajib balun ke selat melaka 2..

3310 aku 2 actually present ayah aku bg..aku ingat lagi..disebabkan dok hostel baru & xdek public phone & aku wat perangai xcall umah kan..ha cuak lah makayah aku 2 kan..erm memule aku mo beli HP..beria xmo bg..aku kn anak yg mengikut perintah..so, dengarkan ajolah..sbb ayah aku bekalkan kad phone [tok kegunaan public] sebanyak rm40 sebulan..hehehe so, aku ni jadik lah minah public every jumaat mlm [seram dowh] sbb nk tepon kampung halaman..baser aku mmg berjaya bg telekom 2 kaya lebey sbb mane penah aku gune abis kad phone 2...kompem berbaki 10-15 hengget nyer..tp kad tah mane losap..hahahaa xpon aku sedekah jek kat kengkawan...setakat nk phone mak ayah aku bape sen jek gune pong kn..huhuhu oooo ni dah terlajak lak..balik dp citer asal..mase blk raya 2..ayah aku xtau aku blk bile & dgn ape...oohhh lupe kejadian 2 mase 2001.. aku yg xdpt tiket bas ni telah menumpang membe aku blk ngan kete [tumpang kete bf dia] so, terkejut lah mak ayah aku sbb smpai umah aku kat alai kui satu pagi lebey..hahahaa..setelah disoal siasat..aku bg alasan xde public phone kat hostel..nk pg kat hostel lame jauh..hehehe 2 la alkisah aku dpt 3310 yg time sape yg pakai mmg giller glemmer lah...almaklumlah time 2 3310 baru jek kuar dengan rege lapan rat ok! so, aku pon dpt lah bergaya dgn HP canggih pd ketika itew [pd ketika ini..kalo sape tgk 2..kompem pandang ngan pandangan yg menjengkelkan kot] hehehe 2 sbb aku syg giller..even dah berpuluh kali tercampak tp dia masih setia berbakti..

tp smlm dia wat perangai..call org len xpasal2..bkn sorang tau..4org ok! sume dok call blk + sms ingat aku ade kecemasa..hahahahaa almaklumlah time 2 time org blk keje..mane lah tau kan..pdhal aku sodap jek tgh membute dlm bas time 2..hehehee sori lah ek..sesape yg aku tercall tp xcakap..hehehe kire phone 2 dah nk masuk 8taun daaaa..wawawa syg oo..ayah aku siap naik dungun sbb nk anto phone 2..huhuhu :P nk ganti baru den mane ade budget ke arah itew..xpe tunggu "durian runtuh" dr cameron kot! hehehe..hope dia xwat perangai lagi lah hendaknyer..sbb khidmat dia maseh diperlukan! aku kene ganti HP ayah aku dulu lah..HP org tua aku 2 asik lah nk padam..aku dah ganti bateri baru pon prob maseh same..pdhal aku beli hp tu 2 taun lepas tok dia..ganas betui ayah aku 2..asik lah nk jatuhkan jek phone 2..marah i tau..sbb nk kene ganti..HP i ni xterganti lah jawabnyer

Kene TAG

Ape menatang "Tag" ni pon aku xtau..jijon ni mmg lah.. if Tag menjwb soalan xpelah jugak kn ni..ni siap ade law & order...law & order nyer mcm kat bwh

1) Take a recent picture of you or take a picture of yourself right now.
2) Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.
3) Post that picture with NO editing.
4) Post these instructions with your picture.
5) Tag 10 people to do this

mane aku nk cekau camera kn kat opis ni..erm pehtu suh pjm hak minah sek 7, shah alam..wat malu den jek..xpe sat lg aku buat lah ek...dah suh tag 10 org lg...dlm list aku mane cukup kn...dah 2 sume 2lak mmg dalam list dia jugak..xptt betul.. I marah ni ok!

xpelah anggap jek ni games kn..hehehehe suke suki nk ilang boring dok bertapa kat opis ni...

dah petang ni..tunggu mase balik..tp ade sejam 15min lagi ok! aku pon berjaya meminjam camera phone kak sharna sek 7, shah alam itew..ha amik ko...sape nk amik gamba sendirik beria kn..kan dah menyusahkan aku nk transfer bagai pakai "Gigi Biru" bagai kan..mencik tau! tahnx kak sharna [even dia tgh bezee gaban..aku totap maintain mo gangu gugat ketenteraman dia tgh wat keje..nk pinjam itu lah..nk pinjam ini lah]


jijo ni mmg..i xbwk camera g opis ok! pehtu phone aku mane ade camera????????almaklumlah i xmampooo ok!

aku nk tag sape plak ek?
yolah2...maybe sazz ka sharna ka...murni ka...yanie ka...sepul ka..mira ka..didi ka..sesape yg terbukak lah kn [sbb aku tau mmg geng2 ni jek yg tau blogs aku nih] hehehe

Thursday, November 13, 2008

Menara Taming Sari

Ha dah janji kenelah citer ek..erm lepas kenduri umah uda..aku ngan lyza kan wat keje giller serang menara taming sari ni..hehehe dengan cuaca yg panas terik + org yg ramai giller [bdk sekolah lah plg ramai..sbb upacara rombongan sekolah kemabli lagi]..hehehe dan aku & lyza ayu berbaju kurung ok! aku lagi lah ngan mengangkut beg laptop + beg camera..hahaha dah mcm mrs.porter lak...seyes cam minah kelam kabut lak..2la sape suh xbalik umah dulu anto sume barang 2 kn...sendirik carik penyakit..sendirik lah ngangkut kn...

sesampai jek beli tiket rm10 sorang sbb kami ade MYKad..hehehe kalo xde MYkad kenelah bayo rm20..mak aii mahei nk mampuih..dah naek 2 juz utk 7minutes jek! tp worth it lah sbb leh tgk pemandangan melaka [even xkeseluruhannya] .. tgk dr atas..wahh cantek rupenyer melaka ni! i'm praud to be malaccan..hehehe tetibe dulu cam nak xnak jek mengaku org melaka kn..hehehee

ni kire bukti kehadiran lyza kat tempat kejadian...lepas membazir kat sini kami plan nk membazir kat GSC tok tgk James Bond..tp kami terlewat 5minute ok! gegare lyza lah taksub CIMB bukak ari sabtu & ahad kat MP 2..hehehe smpai GSC dah terlepas so..kami melepaskan lelah kat Burger King jek lah..lepak2 smbil berkongsi masalah dlman [cerita emosi aje ok!] cerita jokes ka politik ka..xmasuk dlm list kami kali ni..sbb kami ber2 mengalami gangguan emosi [bkn dr makhluk asing or bkn dr debu2 kota..tp dr dr sendirik] hehehe.. acah mak enon jek..kami citer pasal kengkawan kami lah..pasal nk plan trip tok geng kami yg ber7 tuuuuu..dah lame bebenor xdpt kumpul sume kan...so, kami pon plan kosong dulu lah..kire cakap2 kat kedai kopi lah dulu..nnt usulkan kemudian pd mereka2 yg bakal terlibat!

ini dia EOM kini di melaka..hehhee kat KL dulu pon xsempat naek [aku penah smpai 2kali ok]..pehtu tym aku pg jek dia service menatang ni.. lelame aku pon give up xmo pg lagi..ini dia dah kat melaka..nnt leh lah naek...

ha boat ni pon aku lom cube..org yg bkn asal melaka pon dah naek..wat malu jek sebagai warganegeri melaka kn..xpe nnt lah tym ade mase yg aku rajin..aku akan wat lawatan kat boat ni lak kn

EOMalacca ni pon aku penah jejak lagi..pdhal dekat belakang ocean 2 jek [giller seram nk pg jejak ocean ni..sbb dah mcm kat surabaya kan..] huhuhu :P

oklah sesape nk ke melaka jgn lupe lah naek sume bende alah ni..ade lg 1..bas double decker..lupe lak aku mane gamba dia..hehehe

Wednesday, November 12, 2008

Kenduri kawen Uda & Azan

Ha kembali ke segmen.."Kenduri kawen yang ku Redah" this tym..turn Uda&Azan kat Peringgit, Melaka jek..ala depan Hospital Besar 2 jek..tapi dia ni bkn penunggu tetap Hospital..cume kalo mai umah dia 2..korang leh bau aura ubat 2..hehehehe oh lupe lak nk introduce sapekah uda&azan ni ek...Uda 2 exclassmate aku mase Form4&5 lah kn..kelas glem tym batch aku 2...hehehe kelas 5Zainab2 [dah kelas ke-2 2..kire kelas sedang2 jek lah otak kami ni ek] kekekeke ohh lupe..of course lah aku kenal si uda ni jek..si azan 2 aku kenal lah name & rupe sbb penah jumpe lah kn..tp bkn satu sekolah aku [nk mampos...ade ke org kawen ngan gurl jugak kn] huhuhu :P

Uda&Azan

dengar cerita bebudak yg dah selamat jadik husband & wife ni berchenta since sekolah..not so sure sekolah menengah ka rendah ka..sbb depa sesekolah tym sekolah rendah [giller lame kan kawan..] xboring ke mereka ni? giller setia..aku rase mmg si suami uda ni boypren dia lah kot...dr dulu..huhuhu sbb aku dah ilang ingatan pasal cerita depa ni kan...

so aku mendoakan mereka kekal bahagia selamanya...mase majlis umah dia...ramai jugak bdk batch aku yg dtg kan nak tgk gamba kami..tgk jek kat Fotopages aku lah kan aku mls nk upload lelebey kat sini ha...lotey ngan page blog aku ni ala-ala error sume button xleh gune..tp aku geygeh jugak nk hupdate ok! pedulik ape aku kn..janji rock kiah jual kain 2 ade!

lepas dah berpeluh2 sakan dok menyibok dlm rumah pengantin sbb nak menyaksikan sang mempelai...disamping aku nk menembak serba 1-2 keping [giller azab nk carik port ok!..xsesuwai langsung sbb mmg sesak giller umah dia]aku ngan lyza pon chow lah..oh lupe aku balik melaka ari2 naek bas..so, lyza pick up aku kat melaka sentral + anto aku blk alai lah kn..hehehe bile dah berpeloh ngan kepam 2..ngan sebobot berbaju kurung sempat lagi lah kami singgah ke Menara Taming Sari tok meninggalkan jejak kaki + bau kentut..hehehe [nak cerita ke?..next n3 lah ek..malas dahh ni..kang bercampor ade plak yg sound lg]..ok tata uolss...

Tuesday, November 11, 2008

[Cuti]

Semalam kan aku cuti..so, aktiviti gossip aku pon cuti lah semalam..so, xdek cerita..tapi semalam ade kes laen di mana aku mmg naik hantu lah kn..mane x nyer opppsss silap intro lah...

al-kisah nye aku jadik naik hantu..pdhal mende ni small matter jek..huhuhu dah lame xnaik antu kan...erm ok..citer nyer bermula begini..aku g klinik teman mak aku wat check up lah..dah cuti dok kat kg kan..so, ape salahnyer merajinkan diri meneman ibunda ke klinik [teman g klinik xpe...kalo bab kene thn wad..aku kene tunggu ni...aku masuk mood tobat lah kn....] tunggu punye lah tunggu..mak aii lame ok! dah name pon klinik kerajaan [bkn xmo g klinik laen tp dah mmg mak aku kene check up kat klinik ni] semalam 2 dah mmg masuk agenda mak aku nyer appointment list kan..sbb doc mo check dia punyer tekanan darah....pehtu nk amik keputusan kandungan kolestrol + gule + ape2 tah pape tah yg dah di cek last week...ok aku naik anti disebabkan result tekanan darah 2 makin naik..ha amik ko mule lah start aku naik antu sbb non-stop nyer membebel..smpai lah ke rumah..oppsss aku xdelah masuk kategori anak derhaka..tp ibunda terchenta aku 2 mmg mcm 2..makan xleh nk kontrol ok! sume dia balun..aku dah cko..no more roti canai or nasik lomak or rendang or ape2 ajelah yg xleh makan ok! ayah aku sengeh jek aku membebel smlm..almaklumlah..aku jarang lah kn nak membebel...huhuhu sbb if aku call ka mak aku call ka kompem kalo aku tny..sihat ke x? mak aku taram ok jek...2 pon kalo reporter xbergaji aku kat umah 2 kene makan rasuah dek mak aku so..jawapan dia pon same....kalo mak aku xrasuah dia..kompem terbocor jugak secret resepi mak aku 2 kan... dah 2...doc lak kuarkan arahan..kene dtg klinik ari2 cek darah selama 2weeks...amik ko...seb baek my papa 2 dah mmg keje as pak supir skrg ni selain menjadi tukang kebun kat umah [hahaha 2la nasib org dah pencen ek?]penat jugak lah aku prum prang semlam..hahhaa [kuat bebel jugak aku ni rupernye] yolah smpai ibunda aku pon kene kn tempias dia..but ni tok kebaikan dia..so, ayah aku diberi tugas utk tidak membeli roti canai or nasik lomak tym pagi..hahahaha pehtu dengan selambe singgah family store aku angkut 2 bungkus quaker oat..ha mak makan jgn xmakan ok! raya aji nnt den balik mo spot check yeaaaaa....& no more kaffien..ni adik aku si tirah xleh harap sbb dia cepat rase kesian kat ibunda aku 2...so ari2 aku kene wat phone call mengingat ibunda terchenta aku tok makan ubat ok! [mak aku ni selalu sgt nk melupakan bab amik ubat ni..byk betul alasan..yg baser aku dgr..TERLUPE!] lagi bernasib baek..aku xdok serumah..aku jauh di mata kan...kalo x..kompem taik telinge mak aku cair ari2..hahahaha ohh lupe lak..kandungan gula ok! tp kolestrol ade sikit [tp baser jek doc kate]

aku siap pesan..jgn asik nk ade perasaan sayang kat makanan 2 jek..syg kat diri sendiri dulu ok! pehtu ngan adik-adik ipar aku kene sound..JGN MALAS! selambe ayam jek aku sound anak org ek...hahahaha dah lah arini dia nk balik Segamat..if dia mengadu kat ibunda dia plak..jenuh aku lak kene sound ngan ibunda aku balik..hahahaha eleh aku bkn sound ape pon..aku kn kakak ipar yg baek + sporting..juz sound sila tlg mak di dapur + kemas rumah yeaaaa...jgn kasik mak letih sgt! hahahaha tp dlm ati aku lak berkate sedemikian ["boleh x ko tlg masak jek kat dapur 2..hahhahaa"]tp aku masih baek diluaran + dlman ok! aku lom masuk phasa kEJI nak mendera anak org..aku tau..dia cam aku jugak..maseh darah mude..masih ade perasaaan MALAS dlm diri..huahuahuahua

Thursday, November 6, 2008

Program "Lu Terharu Babe!"

Tanggal 5 November 2008 bersamaan Rabu or lebih senang...kisah ni berlaku semalam lah kan..bertepatan jam 1.00pm [kami baikkan..kuar lunch on time..tp lagi baek sbb xkuar lunch..hny lepak dlm meeting room jek] hehehee bertempat di Meeting Room Level 5 [alah depan meja Maria jek..meeting room ni...Ahli-ahli Exco yg terlibat dlm program "Lu Terharu Babe!" seperti di bawah:

Event Manager - Cik Kiyah the Bossy [ooppp..berangan nk arahkan mak munah wat kopi O]
Ajk Makanan - Marvik the interprem women [ooohhhh i hope i can make her invisible ok!]
Ajk Kebersihan a.k.a sampah - Shima the very lah suci bersih...
Ajk Pengambaran di Lokasi - Sharna the very lip lap women.. [hehehe...very da true...but baju dia not see the thru ok!]
Ajk Pengiring - Leena the Balun kasik licin nyer lady..hehehe [maap ya buk..jgn salahkan amba]
Ajk Ahli sufi - aku the pengawal keamanan [hehehe sbb depa ni over ok..ssh nak kawal!]
Ajk xterlibat - Wan the besdae gurl..hahahahaa

Program ni dpt berjalan ngan lancar di sebabkan Mc Delivery yg very da punctual ok! sbb Ajk Makanan dah mentioned..Order mesti smpai kui 12.45pm kat level 5, CP tower... nak wat majlis besar-besar...Event mgr xcukup budget & xsempat nak carik sponsor kan..so, kami wat ala kadar ngan kutipan derma kilat dr Ahli exco yg terlibat...huhuhu

Program yg serba serderhana ini sungguh meriah & berjalan ngan lancar sekali..terima kasih sume exco-exco yg terlibat atas kerjasama anda semua..kami harap dpt dilaksankan program sedemikian tok mase2 akan dtg...semoga ikatan ukhwah xkn terputus lah kn..heheh sebenarnyer sape lah yg nak membising suasana kat opis ni kalo bukan kite..betul x?

Objektif program: Menteharu kan perasaan si Wan noor faridah
Misi program : semua gembira sambil mengenyangkan perut
Visi program: Mensuprised kan subjek yg di suspek


** Happy Birthday to you**

May God Bless You & Taun depan kawen ok!

Adakah kami ni lawyer? or lawyer buruk?

Aksi-aski yg boleh ditiru ketika dipejabat :)


Mane aku?...xaci!!!


Tinggi - Rendahnye - Tinggi - Rendah - Tinggi - Rendah - Rendah lagi

boleh tunggu aku x..ni asik aku jek tertinggal

Yun - Maria ke Mariam? - Wan - Shima - Sharna - Kiyah - Leena

tarararapappa..I'm loving it!

ni lah hasil aku buat dr Word + Paint [heheh adobe xdek ok dlm laptop ni!]

Hipotesis 1: Wan mmg xsuspek pon
Hipotesis 2: kami ni mmg pandai simpan rahsia
Kesimpulan: kami semua kenyang makan Mc D jek..& Wan gumbira ngan suprised yg kami plan ni..hehehe secare keseluruhan 10bintang tok kami semua..hehehe

Vacation..Oh Vacation

Tensi..tension..Serabut...sebobot...kusut..masai...headache..problem...pressure...letih..lesu...lemau..lemas...lemah...xdek mood...MALAS...[come in COMBO set..dah mcm streamyx combo lak..heheee]

I'm need a vacation desperately ok!.....now ok! stresss bangat ni! jgn smpai kene makan ubat stress udahle... apsal aku stress? i've no idea bout dat! seriously, i want Vacation[pdhal xdelah bz sgt pon keje..but..really need it = REST] tok lari sekejap dr keserabutan di KOTA KL ni....wawawa ni dah mcm level patut CUTI ok! padahal KL pon xsuh pon aku berpijak di tanah nyer kn..,hehehe :P
Nota kaki: Ape yg aku maukan..ketenangan maybe......vacation is juz a method tok dptkan ketenangan lah aku rase...seyes..aku xpenah rase seterok ni ok!maybe luaran nmpk ok..but dlman..dah mcm carca marba..huahuahua [adekah aku dah masuk fasa KRONIK?] - ohhh TIDAK, kemungkinan kene byk zikir & istighfar & byk kan bace quran + smyg sunat...aku rase aku ni makin lalai lah..kot..2 yg xtentu hala jek perasaan ni..asik nk terbabas jek [nauzubillah lah kn] - aku dah rase leh berpikir ngan waras sikit [aku Gile ke td? hehhee..oh x..aku mamun sikit jek pg kot.!!!] 2la..aku lupe..kite masih ade Tuhan Yang Esa utk dirujuk kan...

Tuesday, November 4, 2008

Kalo Takmo Sakit..Janganlah Tinggalkan Solat

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
Solat sebagai “Perawat” penyakit kritikal


HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

Berikut adalah pandangan setiap pengkaji mengenai hasil kajian masing-masing.

Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas - Aktiviti Otot

Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan.

Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan.

"Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh," katanya.

Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh.

Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenap pasti otot yang aktif ketika solat.

Ng Siew Chok - Isyarat Otak

Beliau berkata, perubahan kimia berlaku apabila otak aktif. Proses kimia yang menyebabkan pergerakan ion atau atom membawa cas elektrik boleh diukur menggunakan elektrod yang diletakkan pada kulit kepala. Sejenis alat, iaitu EEG (Electroencephalography) digunakan untuk mengukur isyarat otak daripada aktiviti elektrik.

"Gelombang otak mempunyai beberapa frekuensi irama yang dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Jenis gelombang otak Alfa (8-13 Hz) menunjukkan keadaan tenang," katanya

Walaupun bukan Islam, Siew Chok kagum terhadap hasil kajian yang dilakukannya apabila mendapati keadaan dan pemikiran orang selepas bersolat tenang dan menyamai keadaan selepas bangun tidur.

"Ada fenomena menarik dalam solat, iaitu keadaan berdiri seketika sebelum sujud sebagai peringkat paling tenang ketika bersolat. Saya bukan Islam dan diberitahu bahawa keadaan itu adalah tamakninah," katanya.

Ketika itu, katanya isyarat alfa meningkat secara mendadak yang menunjukkan seseorang itu berada dalam keadaan tenang.

Siew Chok berkata, solat juga meningkatkan penumpuan terhadap sesuatu perkara dan memperkuatkan kuasa otak.

Sehubungan itu, katanya solat membolehkan seseorang itu menyediakan otak untuk lebih bersedia terhadap sesuatu cabaran yang perlu dihadapinya dalam aktiviti harian.

Dr Fatimah Ibrahim - Komposisi Tubuh

Beliau berkata, komposisi tubuh mengandungi empat komponen utama, iaitu tisu aktif, tisu tulang, komponen air dan lemak.

Beliau berkata, ada beberapa kaedah untuk mengukur komposisi tubuh, tetapi kajian itu menggunakan Analisis Penyepadanan Bio yang menghasilkan keputusan tepat, pantas dan selamat, berbanding pengambilan darah.

"Teknik ini tidak digunakan secara meluas di hospital negara ini, tetapi di Amerika Syarikat, teknik ini digunakan untuk menilai status penyakit seperti Aids, diabetes, demam denggi dan pelbagai penyakit kritikal lain," katanya.

Dalam kajian ini, katanya model untuk mendapatkan komposisi tubuh terbaik adalah dengan melakukan lima perkara, iaitu solat lima kali sehari, memahami maksud bacaan dalam solat, solat berjemaah, rukuk dengan betul (90 darjah) dan melentikkan jari kaki ketika duduk antara sujud dan tahyat akhir.

Dr Fatimah berkata, orang yang tidak melakukan lima perkara ini mempunyai komposisi tubuh yang kurang baik.

Katanya, kajian mendapati secara keseluruhan orang yang solat berjemaah mempunyai kesihatan lebih baik berbanding yang bersolat secara bersendirian.

"Kita mendapati apabila berjemaah, orang yang melakukan solat bersentuh bahu ke bahu. Tubuh manusia seperti bateri. Ketika bersolat, cas tubuh manusia mengalir seperti dalam litar dan akhirnya meneutralkan cas tubuh.

"Sebelum solat, ada orang yang penat dan ada yang tidak penat. Ketika solat, orang yang tidak penat dan mempunyai cas positif akan mengalirkan cas positif kepada orang yang letih dan mempunyai cas negatif," katanya.

Katanya, ini yang menyebabkan orang yang bersolat jemaah mempunyai badan bertenaga dan lebih tenang.

Dr Fatimah berkata, solat tarawih dan berpuasa juga memberi kebaikan dan ini terbukti berdasarkan kajian yang dilakukan.

Sebelum Ramadan bermula, katanya komposisi badan diukur dan selepas 21 hari berpuasa, komposisi tubuh yang diukur semula mendapati keadaan tubuh sihat seperti kolesterol rendah akibat kadar pembakaran lemak yang meningkat serta paras glukos rendah.

Selain itu, katanya posisi tubuh (posture) dalam solat dapat mengubat sakit pinggang. Malah jika berjumpa doktor, pesakit disuruh melakukan senaman seperti berdiri dan membongkokkan tubuh yang menyamai gerakan solat.

Beliau berkata, keputusan positif itu adalah berdasarkan ukuran saintifik dengan meletakkan beberapa sensor (pengesan) di tulang belakang pesakit untuk melihat isyarat otot.

Katanya, hasil kajian mendapati pesakit yang mengikuti terapi solat selama sebulan, iaitu dengan membuat rukuk 90 darjah, sakit pinggangnya berkurangan.

"Ini membuktikan terapi solat boleh digunakan untuk merawat sakit pinggang. Kita akan menerbitkan buku kedua terapi solat yang bukan saja sesuai untuk wanita normal, tetapi untuk wanita mengandung. Bukan Islam juga boleh mengikuti terapi ini dengan melakukan senaman sama seperti gerakan solat," katanya.

Jangan terkejut kerana solat boleh merawat Erektil Disfungsi (ED) atau lebih dikenali sebagai mati pucuk, masalah kesihatan yang lelaki amat takut.

Untuk lelaki normal, keupayaan seksual adalah tiga kali penegangan ketika tidur dan volum ketika ketegangan mesti lebih 200 peratus.

"Kajian dilakukan dengan mengukur zakar (pesakit diajar melakukan ukuran). Pada bulan pertama, tiada ketegangan langsung, tetapi selepas melakukan terapi selama dua bulan iaitu dengan melakukan solat tambahan, sudah ada ketegangan dan volum mencapai tahap normal," katanya.

Beliau berkata, terapi adalah dengan cara melakukan solat sunat sebanyak tiga kali seminggu dengan setiap terapi sebanyak 12 rakaat atau kira-kira 30 minit

Selain itu, katanya antara hasil kajian yang menarik perhatian pakar sakit jantung ialah mengenai kadar denyutan jantung kerana selama ini, kajian saintifik lain menyatakan bahawa kadar denyutan jantung paling rendah adalah ketika berbaring.

"Kajian mendapati ketika solat, keadaan sujud mencatatkan kadar denyutan paling rendah dan lebih baik berbanding ketika baring. Ini menunjukkan posisi tubuh ketika solat adalah bagus," katanya.

Sehubungan itu, katanya kajian akan dilakukan dengan lebih meluas untuk melihat sama ada posisi tubuh ketika solat boleh merawat sakit jantung.

Katanya, pakar jantung gembira dengan hasil kajian itu kerana boleh memperkenalkan terapi solat kepada pesakit jantung untuk melakukan senaman. Ketika ini, setiap pesakit jantung perlu melakukan senaman selama 30 minit setiap hari.

Buku Solat: Kebaikan Dari Perspektif Sains
-- Affandy M Shaari
__._,_.___
"Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk
Dunia Mu, Utamakan SOLAT dan ZAKAT untuk
Akhirat Mu"


Dipetik daripada Berita Harian oleh Ziauddin Sharuddin / zia@bharian.com.my

Monday, November 3, 2008

Sharodz Tetap Dlm Ingatan

Hari sabtu [1 nov 2008], aku yg mmg sedia dah teruja kan nk ke sekolah..so, lepas subuh mmg xleh nk lolap kn mate dah..aku siap-siap ape yg ptt..pehtu aku gamble jek sarung jeans ngan blous [hehehe pdn muke malu sendirik bile dah smpai sekolah sume org pakai baju kurung ok!] hahaha xpe bkn nyer aku pakai bikini pon kan..erm janji ngan Yam kui 10am amik dia kat shah alam..but mase aku call around 9.10am...aku baru panaskan enjin kete tym 2..sekali yam masih kat gombak..baru nk siapkan anak dara dia..so, makan mase lah kn dia nk smpai shah alam 2..erm aku pon..xpelah..aku g isi minyak + basuh kete + brekpes dulu..huhuhuhu bile dah setel..aku cargas ke shah alam..tp aku smpai around 11am jugak lah..tp depa lom smpai lg..aku lepak kat parking lot smbil layan carta fullamak kat sinar.fm [jarang sekali berkesempatan ni..so, ape lagi..masuk mood rock kapak lah pg 2 kan] 11lebey jugak lah depa smpai..pehtu bersiap2 ala kadar..& terus cargas gerak ke melaka..aku drive sorang jek..sbb yam kan kene jage si nisrina..huhuhu tapi nisrina baguih amat ari2 sbb bg kerjasama yg baek sbb dia xngamuk sakan lah kn...ala2 relax jek..smpai melaka around 1.30pm...so, singgah semayang + makan kat umah aku..lepas 2 baru lah gerak g sekolah yg mmg sekangkang kera jek dara umah aku..huahauahua

senarai name pengetua sekolah aku..time aku hny ustazah jumaiyah ngan ustzh jamaliah jek

sampai sekolah..mule lah cuak [dah 9taun berlalu...]..budget ramai lah kn..tp cam x de org jek...boleh? mak aii serius mmg xdek org..ade lah 20-30org cam2..macam gath batch jek..huhuhu dah ddk dlm dewan 2...adelah lagi yg dtg..aku rase ade lah 50 org kot...erm tapi batch spm97 paling ramai ok! jeles i tau..depa 2 mmg ..bab reunion kompem laju jek respon...ni pon sbb mmg ramai xtau..almaklumlah website sharodz xleh berfungsi ngan baek tok seketika..pehtu ramai org xleh send borang alumni ari2..so, ustazah azian selaku penggerak alumni ni ckp..dia mmg jemput mll frenster [kat bulletin..sape perasan dpt lah maklumat kan, pehtu melalui pesanan dr mulut ke mulut] tp alhamdulillah lah ramai jugak yg dtg..xpe next time sure gempak!


sedih tau tgk surau ni dah xlawa!

sempat jugak lah aku ronda ke asrama..mak aii punye lah buruk sekolah aku skrg..mmg bebudak skrg ni focus tok study jek..keindahan sekolah dah jadik bende terakhir..seyes..sedih ooo tgk sekolah camni..tp ngan tertubuhnya alumni ni..so, lepas kitaorg dah blh bersuara...kolam air terjun hasil creativity mak si asma' ngan ayah dia pon xterbela ok! sungguh lah xlalu aku nk snap gambo..hahaha kalo dulu org2 yg mmg suke ngan peraturan sekolah lah yg akan membasuh nya every sunday..huhuhuhu:
ni antara ex-sharodz yg hadir...boleh lah utk permulaan kn..so, next time kene promote baek punyer..huhuhu..teharu jugak aku sbb senior-senior yg mmg super duper senior sbb ade yg spm1980 [aku xlahir lagi mase ni..rase terkujat aku dgt tym 2]..ramai jugak lah yg senior smp80an..erm yg spm99 iaitu batch aku ade 6org jek [aku - lyza - yam - asma' - nani - farhana] yg mai..2la last minute aku xdpt nk ctc sume org kn..almaklumlah ramai yg dah berkeluarga..so, last minute nyer planning ala-ala susah nk dilayan + diuruskan..hehehe

nilah AJK + Majlis tertinggi yg dilantik hari 2..senang giller majlis perlantikan ni..heheheee ...smile yea asma...asma ko tipooo aku ..mane ade ko gemoks..xdek ok..ok jek aku tgk..mcm tym sekolah dulu..cume besar sikit..baser lah umor pon makin besar kan..aku gamble jek..lantak pii org nk kate gemoks ka ape ka..janji aku Senang Ati..hehehe kak emont pon gamble jek..asik kate nk diet..tp mcm 2 jugak..hehehehe
oohhh lupe lak..sbb dah ade yg bertny aku kenelah modified sikit opppss bukan modified tp tambah sikit tok n3 ni...hehehe sekolah I mmg perempuan sajoks...so, kalo mo skodeng jejaka jambu ka..jejaka idaman malaya ka..or lelaki idaman sedunia ka..batalkan ajolah niat...xkan jumpe nyer..time aku sekolah dulu pon..cikgu xdek yg bujang ok! pehtu kalo guru prektikal yg bujang kompem lah menjadik igauan ngeri bdk sekolah aku..opppss silap cikgu 2 lah yg bakal mimpi ngeri sbb kompem xsanggup nk ke kantin or mane2..lepak bilik guru + class ajolah..sbb sekolah 2 mmg penuh sesak ngan bdk perempuan sajoks..hehehehe
oleh sbb pegi majlis ni balik ari..ahad nya..aku pengsan..hahahahhaaaaa seharian xjejak ke muka bumi..dok bertapa kat ting.11 sambil tido beberapa kali round..hahahahaaa smpai letih nk tido dahhh....baru drive pg melaka jek dah mcm 2 rupe..sbb aku smpai umah aku kul 10pm..ok! hahahahaa kuar seawal 9am..amik ko...

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...