Tuesday, December 29, 2009

Penangan Sekeping Lempeng

Aku dah kebuntuan dah ni, seperti ditelan mati mak..diluah mati bapak...cewahhh..itro kene poyo sedikit...

Tanpa disedari lempeng ni mempunyai aura yang sangat kuat utk seseorg merasa hati. itulah dia dari kerana sekeping lempeng mak aku kat umah dah xsenang duduk. Sekeping lempeng ni dah berjaya membuatkan hati mak aku resah... lempeng ni jugak lah pencetus kepada segala musibah yg melanda kat umah aku di kampung sekarang ni.

Bunyik macam sesuatu yg buruk telah berlaku...tetapi tidak lah buruk mane..cume awan yg mendung belom nk cerah sbb matahari malu2 lagi nk menunjukan diri..huh~~~ apelah aku merapukan ni ler sengal!

Ok, kat umah aku, skrg ni ade 3org adik aku ngan makayah aku...di mana yg sorang tu tgh cuti semester,..tu yg bertapa kat umah..tp serupa xdek kat umah..sbb hari2 ade keje part time dia buat...dia ni dah malas nk carik keje part time kat kedai2 tu...dia cume tolong membe dia punye makpak yg buat catering. kire kalo kuar pagi..mlm baru sampai umah..kire kewujudan dia di kala ni..xdiiktiraf lah kat umah tu..hehehehee

yg lagi sorang tu bekerja...kuar pagi..malam baru balik..OT semendang..tp xkaye2 jugak aku tgk! sbb dok umah kan..mane kuar duit sewa makan vagai kan..haih~ tp abaikan..dia pon xmasuk dlm penceritaan lempeng ni....sbb dia mcm aku yg bkn amik kesah..tp aku mmg xkesah tp baser lah semua masalah kat umah tu..aku lah seorang diri yg terpakse tadah telinge utk mendengar keluh kesah mak cik enon & dek non di umah tu...dr yg tua smpai yg ke muda...aku jugak di cariknye...tu lah padahnye..kalo org yg xpenah ddk kekal di rumah tu..hehehehe

ok..back to da story, ade lah lagi sorang yg betul2 berkenaan ngan kesah penangan sekeping lempeng nih kan....dia lah yg bongsu yg mane kalo diistilahkan budak yg sangat manje..tp kalo ikot real situation dia hanya memanja kan diri dia sndr [kire budget manje a.k.a syiok sndr merasa diri tu paling manja]...dia baru jek abis SPM.... 2days after dia tamat menjawab paper SPM yg terakhir....dia ni kire leh thn rajin lah..compared to AKU kan..hehehe...dia pon wat lahs arapan pagi...iaitu lempeng....xdek lah dia buat sekeping..berkeping2 jugak lah....heheheee di masa hari kejadian aku xdek...almaklumlah bkn sabtu ahad...kompem aku kat opis tgh keje kan... asalnye kat umah dia tu seorang yg periang..& kire penyeri umah lah..sbb kalo aku buhsan rumah tu mcm sunyi sepi..kompem aku akan sakat dia sampai dia melalak..even dia dah tua bangka ni pon masih kene ngan kakak dia yg bertuah ni..even abg2 dia yg len yg macho2s tu pon selalu melakukan aktiviti ni..kalo kebuhsanan di rumah...tp kebiasaan nya..dia akan terasa or melalak tym tu jek..sejam lepas tu kompem ok..leh gelak2 gossip balik kan....

tapi..segalanya berubah...bak kater mak aku... lempeng yg dia buat mmg sedap..di makan plak panas2 cecah ngan sambal goreng..tetiber cam nk makan lempeng mlm ni..huh~ lempeng per1 yg dia goreng tu....dia cuit sket..balance dia..tanpa mak aku sedari mak aku dah melantak sampai abis....tp kepingan ke-2 masih dlm kuali...dan yg ke-3 & ke-4 & ke dot dot masih lom dilempengkan.....kire byk lah jugak lempeng lagi kan..tetapi..nk dijadikan cerita dia telah terasa hati ngan mak aku yg telah menghabiskan lempeng yg per1 tu...teros senyap sunyik..xberkata ape smpai lah sekarang..yg dah masuk m,inggu ke-2...

kalo ikot secare logik....kalo telor ikan tembakul tu logik lah nk merajuk pat lima bulan kn..ni lempeng yg hari2 ko leh buat sndr kan..mak aku budget dia merajuk kejap jek..sbb std dia lah kan..dia ni rajin jugak melayan mak aku borak..wat lawak ngan mak aku...cerita bende2 sengal dia kat sekolah...pluas cerita kat TV...dia ni kaki TV...tp tu lah...sejak dr kes penangan sekeping lempeng tu dia dah senyap..ngan aku pon dia senyap jek..xdek dah...laporan harian dr dia..baser dia rajin call aku utk melaporkan sekiranya ade perkara lawak bangsat ke...mende2 sengal yg berlaku dlm rumah aku utk aku rase terbakar...tp ni mmg dah xdek yeee laporan harian...

balik minggu lepas mak aku suh lah aku merisik kabar kat dia....agaknye dia terdengar kot ape yg mak aku perkatakan tu..makanya..dia mengambil tindakan bijak..di mana dia tidor dulu sblom aku balik dr merayap...hahahahaa aku call pon dia dah xangkat phone..payahnye nk merisik kabar ni...aku pon baser jek merajuk ngan mak aku kan..tp xdek lah lame mcm tu....xsampai sejam..dah leh borak balik...mak aku cam boring lah kot..sbb dah xdek geng borak sambil gelak2 kat umah kan..asik tgk muke kelat dia jek bak kate mak aku....xkn dia merajuk ngan aku sbb aku xmo belikan dia baju kot...hahahahaa sengal lah tu!

ke sebab ayah aku xkasik dia keje..ntah le...tp ape yg apsti lepas kes lempeng dia jadik mcm tu...aku dah abis idea camne nk borak ngan dia..sbb payah nk dok lepak ngan dia..sbb dia asik elak kan diri jek....abg2 dia jgn harap nak amik tau kan....ape yg aku paling kesian..kat mak aku lah kan...aku ade jugak sound dia..xbaik xckp ngan mak..masuk 3hari..dah dpt dosa tau! tp dia wat derk jek!

jgn sampai aku amik cuti plak nnt kan nk setelkan hal ni...sbb rimas mak aku asik tny....

Nota kaki: dek kerana penangan sekeping lempeng ni,..aku plak terasa lapar..huh~ [relevan x?]

Perkhidmatan Pendawaian Elektrik

Cerita ni agak dah basi...tapio tu lah..aku kemalasan nk transfer gamba sekarang ni...nak menaip utk wat karangan budak tingkatan dua ni pon aku malas ha....ni kan memikirkan ayat2 yg sesuwai kan...hehehehe

oklah..aritu kan aku dah cerita pasal Masalah umah aku sewa aku. yang mana DB Box dia malatop...tebabowwwwww....gitew..sound effect kene over sket..

Makanya, budak yg dtg membaiki tu mmg FREE jek seharian..tp xkn nk suh mai malam kn..dah terang2 umah aku tu xdek elektrik kan..camno nk wat keje dlm gelap..kang keje laen plak bebudak tu buat...huh~

makanya, aku ater mai lah kol 11.30am, sbb aku pon leh mintak kuar pejabat dlm 2jam kan...even kak AYu ade kat umah...kang takut plak ade bende yg dia tertinggal nk buat kan..sbb selain betulkan DB box, aku mintak bdk tu tukor kipas ngan lampu kat hall yg dah kojol sebuah tu...nak harap cahaya neon dr yg lampu seketui tu...mmg ala2 romantika di tampoi lah tetiap malam kami selama ni...sbb nk tukor...budak2 umah aku ni size masing2 agak std org Malaysia...yg tinggi luar baser seperti Zaihan dah xdek kan..maka terpaksa wat donno jek ngan lampu yg dah mampo tu....kebetulan org nk dtg betul ni..aku pulun lah sekalik..nasib lah tuan umah...hehehehe..2la sbb aku kene blik jugak kan....kene bg arahan..hahahahaa

* Sebelom di baik pulih*
[nilah...gamba selepas bunyik meletop...kebom*&^*^*&....percikan api dia..dah wat aku cuak...ngeri jek]

*selepas dibaikpulih*

erm xlame pon..dlm 2.30pm dah siap..tp ade mslh laen plak....Fius penyambung DR wiring TNB kat luar umah tu dah putus...bdk tu mmg leh buatkan tp kalo TNB tau..nnt depa yg kene plak kan..aku ni kan baik..xyah lah amik risiko utk kesenangan sndr kn...bdk2 tu plak yg beria kesian kat kami..takot bergelap mlm nnt..bergelap xpe..jgn xdek air jek..hahaaha kang ade yg kepam dtg opis kan...

makanya...aku telah mengSMS TNB ke no 15454 [utk call careline or SMS ok], aku call masuk waiting list..tu yg SMS jek...tp cam xdek respons kan..dah kol 2.30pm..aku xleh nk tgu..aku chow jek..aku kerah kan jugak bebudak tu poie beli lampu yg same size sbb depa tersalah beli..hahahaa keji x?makanya, aku mintak kak ayu uruskan bab pembayaran nnt.... sesampai opis aku try call TNB lagik...3kali cube baru lah dpt masuk Q yg betui...dpt jek ckp ngan CSR dia..teros wat report & bile aku tny...dlm mase bape lame akan di siapkan? dia ater 30min-2jam...erm..kekdahnye sampai ke pulul 6ptg..xdek sorang pon org TNB yg call..aku dah pasrah xdek letrik lagik lah mlm ni..huhuhu..last2 kol 6.45pm baru dpt call dr technician TNB..& xjadik bergelap mlm tu kan..hehehehe


owh lupe..bdk tu charge sgt murah ok...murah dr aku betulkan lampu taun lepas....upah pasang lampu rm3 jek...yg dulu..upah jek dah rm15...xke beza tu..makanya, sesape yg memerlukan perkhidmatan pendawaian elektrik area KL, Selangor..boleh lah call budak Azli ni di no. 012 - 210 2975 [ni iklan FREE...dia xsuruh pon..aku yg bermurah hati nk promote]..antara servis yg dia buat:-

  1. PAsang Lampu & kipas
  2. Menampah plug point
  3. Water heater
  4. Aircond
  5. pendawaian seluruh rumah/pejabat
dr mane aku dpt no dia ek...aku google jek...dpt byk ctc no ...tp baser lah yg aku amik mesti melayu..ni lah mase nk tlg depa nye biz kan.....tp jgn buat taik udah..kang ader yg kene bleklist plak.....teros bungkus plak biz mereka....

ape yg leh diperkatakan...servis OK!...

Nota kaki: TNB sms utk mintak feedback dr servis yg mereka laksanakan...dr 1-5...1 paling rendah...aku bg 4 jek..sbb mslh mase kn..janji 30min-2jam..tp melebihi 4jam..baru org TNB mai kan./...hahahaha...owh kalo kat melaka senang, xyah nk call sane sini..google sane sini..kalo bab letrik ni..mintak tlg kat adik aku jek...copat & FREE lah kot..bayar duit barang jek..hahahhaa

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...