Thursday, August 27, 2009

Bilik Untuk Disewa

Kawan saya ingin mencari rakan serumah dengan kadar SEGERA [kemasukan SEPT 2009 or OCT 2009].
--------------------------------------------------------------

Endah Puri Condominium

Lokasi: Sri Petaling [utk details, sila roger tuan umah sendiri k!]

Khusus utk kaum WANITA sahaja

Fully furnished [bawak brg peribadi sendiri jek sbb xdisediakan k!...hehee] [Additional Info: Hall dilengkapi dengan aircorn & Semua bilik dilengkapi dengan kipas sahaja & bilik air pula dilengkapi dengan water heater]

Antara Kemudahan:
  • Parking ade,
  • Sauna pon ade,
  • GYM pon ade
  • swimming pool ade lah
  • playground ade jugak
  • dekat plak ngan LRT Bukit Jalil..senang kan?
Rate sewa: [lupa plak, dia hanya nak sewa kan 2 bilik saje, master bedroom dia yang ddk]
Medium Room : RM400/month [Tidak termasuk api+air]
Small Room : RM300/month [Tidak termasuk api+air]

Deposit: 1+1

Sekiranya berminat, boleh lah tinggal kan comment di sini or call sendiri Tuan Rumah Tanah kedaung sendiri di alamat no.phone yg TERTERA di screen anda LIA - 019 2768815 & blh diskusi ngan empunya rumah...leh mai jenguk keadaan rumah [address umah: B8-11, Endah Puri Condominium, Jln 3/149E, Tmn Sri Endah, Sri PEtaling 50350 KL]



Gambar-gambar tok mengambarkan suasana rumah hanya ade dining area & hall sajok[gamba bilik tu lom di snap...tu leh dtg & tgk sendiri lah kot.]






Oklah jgn lupe roger kawan aku tu yeeeee...kalo mmg dekat ngan area aku ddk skrg..aku jek volunteer dok ngan dia..hehehe tp apo kan dayo..jaouh kan..hehehe

Wednesday, August 26, 2009

Kuih Raya

Untuk pertama kalinya...

aku ngan mak aku decide tok jual kuih taun ni..tp sejenis ajo..if berminat leh lah roger aku... Kuih biskut kelapa sahaja..dijamin sedap hingga xleh berenti makan! hehehe :)

Utk 100pcs = RM30

[Gambar 1] Ini lah sample biskut kelapa [tp bekas sebenar sebenar seperti Gambar 2]
**kalo mo cube merasainya..meh lah singgah kerinchi sementara stok masih ada:)**
Gambar 1

Gambar 2 [di "kopi" dr google:)] - lupe nk snap gambar balang kosong tu:P

Penghantaran utk Melaka, PJ & Shah Alam sahaja...or maybe leh self collect kat Kg. Kerinchi or Mid Valley[plg mudah kn].

Nota kaki: kalo nak test rase...leh dtg ke kerinchi :)

Tuesday, August 25, 2009

Lewat

Sukatan suhu emosi di kala pagi td..aku rase sgt cool sbb xnaik2 pon even beberapa perkara muncul pagi td..seperti:-

1- murni call tny name kad - haih* aku xcarik lagi..kelam kabut carik..pdhal nk g keje dah..tp seb bek masih awal lagi! ... so, aku xrase serabut & emosi aku stabil lagi...
2- broach yg match xmuncul plak..- haih* seb bek aku mood xkesah...jadik style lame dahhh....sempoi jek...so, aku xrase serabut jgk!
3- bdk depan aku jln lenggang kangkung [ni pon nak masuk jgk!] - laluan tu sempit..aku redha jek..xseperti baser aku akan cube jugak utk pintas...
4- sampai tpt bas....[sbb tren xdek mslh] - maik ehhhhh pjg gillos....sah bas ade problem nih....tgu punye tgu..selama 30-40min terpacak..naik lenguh sendi kaki aku..bas muncul...tp aku xberasap..xdek pon kesah nk tgk jam..even aku tau dah lmbt..ramai yg dah chow amik cab...hehehe aku redha jek...last2 bas muncul dr tpt simpanan..sah lah bas rosak nims...hehehe tp aku cool jek even dah kol 8lbh...
5- smpai opis..lift plak wat hal..kejap sini benyala..nk masuk dia ttp..smpai 4 lift lah mempermainkan aku ngan kakak ting.19..tp aku relax...jek

muskil gak kn...ni lah hikmah puasa kot...ati & perasaan jadik cool...even aku dlm emosi xstabil disebabkan sedikit serabut ngan jiwa sndr...tah apsal tah..tp arini aku dah cheer up blk..sbb GAJI DAH MASUK! hehehe serabut sbb poket hampir2 kontang..kekekeke

Nota kaki: Lihat langit & awan di luar sana...dah berapa ari aku peratikan..langit & awan sangat cantek!

Saje nak Share

aku dpt citer ni dr email...membe aku fwd kan..meh lah bace sesame k! ...1...2...go!

------------------------------------------------------------------


KOLUM ini tidak keluar semalam kerana influenza A (H1N1) menyerang saya. Namun tiga hari dua malam ditahan di hospital dengan pelbagai ujian dilakukan memberikan saya banyak pengalaman dan pendedahan. Sekurang-kurangnya selepas ini, saya tahu apa yang hendak ditulis mengenai wabak itu. (Malah yang paling bernilai ialah apabila saya menemui sesuatu yang mengejutkan dalam bahagian kedua tulisan ini di bawah).

Setelah ujian calitan hidung dan tekak, x-ray serta darah dilakukan ke atas saya, keputusannya didapati negatif. Doktor kata sistem pertahanan badan saya kuat. Tapi saya tetap diberi ubat Tamiflu (nama generiknya: Fluhalt) sebagai langkah pencegahan setelah simpton-simpton influenza itu memang ada pada saya. Tanda-tanda awalnya, saya sakit tekak semasa tidur malam dan hidung tersumbat. Tapi saya tidak demam.

Sebenarnya bukan saya seorang sahaja yang kena. Tiga lagi anak saya pun terpaksa berkampung di hospital yang sama. Dua daripada mereka masuk ke hospital pada Jumaat lepas dan dibenarkan keluar Selasa. Salah seorang daripada mereka positif.

Semasa dua orang itu sedang dirawat, saya dapati seorang lagi anak saya demam panas pada malam Ahad lalu. Suhu badannya naik sehingga 38 Celsius. Saya membawanya ke bilik kecemasan pada pagi Isnin dan kedua-dua kami diperiksa doktor. Dr. Raja yang merawat menasihatkan kami berdua masuk wad. Maka, akhirnya semua kami empat beranak berada dalam wad. Semasa itu, saya berdoa agar jangan emaknya pula kena. Alhamdulillah isteri saya bebas.

Doktor Mazidah yang merawat saya (yang juga doktor saya selama ini) sempat membuat lawak apabila mendapati kami anak-beranak berada di situ. Dua anak saya didapati positif H1N1 dan anak saya seorang lagi negatif.

Saya syak salah seorang anak saya membawa influenza A itu dari sekolah mereka.
Kebetulan semasa mereka jatuh sakit - sekolah mereka terpaksa ditutup seminggu kerana wabak itu.

Penyakit ini sebenarnya tidaklah berat. Ia seperti demam biasa - batuk, selesema, sakit-sakit badan, sakit tekak yang boleh dirawat dengan mudah menerusi ubat demam, parasetamol dan antibiotik. Tapi yang menjadi masalahnya ia boleh merebak. Virus itu boleh disebarkan dalam jarak kurang tiga kaki daripada pembawanya.
Sekiranya pembawanya bersin, virus itu akan berterbangan dan hinggap kepada mangsa yang lain. Oleh sebab itulah nasihat yang diberikan: jika kita berada dalam persekitaran yang ramai, pakailah penutup hidung dan mulut. Cucilah tangan dengan bahan pencuci atau sabun supaya virus itu tidak masuk ke dalam sistem badan.

Semasa berada di hospital itu, saya diberitahu terlalu ramai yang ditahan kerana H1N1. Di bilik ER (kecemasan) hospital itu penuh dengan pesakit - demam dan selesema menunggu giliran untuk mendapatkan rawatan.

Yang paling bahayanya mengenai influenza A ini ialah jika pembawanya menghidap komplikasi yang lain seperti lelah, sakit jantung, kegemukan, darah tinggi dan sebagainya. Jika tidak dirawat segera, ia akan berkait-kait dan akhirnya memberi komplikasi yang lebih teruk seperti radang paru-paru, radang saluran pernafasan dan akhirnya membawa maut.

Oleh itu, jika pembaca mendapati diri anda demam, selesema atau hidung tersumbat, batuk-batuk, loya, muntah-muntah, sakit-sakit badan atau cirit-birit segeralah ke hospital, klinik atau pusat rawatan terdekat. Ia boleh jadi bukan demam biasa, tapi influenza A (H1N1) atau juga disebut - dengan nama yang kurang enak, selesema babi.

Sebagai mengikuti SOP kesihatan yang ditetapkan, doktor memberi saya cuti sakit - kuarantin - selama seminggu lagi. Apa pun, terima kasih juga kepada Dr. Ronald, Dr. Sofiah dan juru-jururawat 467 dan 464 sekelian.

Mana perginya tanggung jawab sosial anda?KITA mendengar suara-suara daripada pihak kerajaan, NGO atau juga daripada pihak media menggesa supaya di masa kita semua sedang menghadapi krisis kesihatan H1N1 sekarang - belum darurat lagi (?!) - marilah kita berganding bahu menolong antara satu sama lain..

Pelbagai cara boleh dilakukan seperti tidak menaikkan harga penutup hidung dan mulut, serta tidak menaikkan harga ubat-ubatan dan lain-lain lagi. Media pula berkorban keuntungan dengan menyediakan ruangan percuma untuk menerangkan kepada orang ramai mengenai bahayanya influenza A (H1N1) yang setakat ini telah mengorbankan lebih 60 nyawa dan menjangkiti lebih 80,000 rakyat Malaysia.

Namun malang sekali, gesaan itu tidak semuanya berlaku. Kerajaan terpaksa mengenakan perintah kawalan harga bagi penutup hidung dan mulut yang harganya naik berganda-ganda.

Komersial sekali lagi mengatasi segala-galanya. Komersial mengambil alih soal tanggungjawab sosial.

Syarikat-syarikat insurans juga sama. Ada antara syarikat-syarikat insurans enggan memberi perlindungan kepada penghidap H1N1..

Saya ulangi syarikat-syarikat insurans, termasuk Medijaring yang sepatutnya melindungi saya dan keluarga saya, tidak berbuat demikian.

Saya dimaklumkan mengenai perkara ini semasa daftar-keluar wad di hospital yang merawat saya semalam. Hospital memberitahu, saya kena bayar sendiri bil anak-anak saya yang disahkan menghidap H1N1.

Dalam sepucuk surat yang dikenali sebagai Surat Penolakan, Medijaring memberitahu: Dengan dukacitanya, kami mengesahkan untuk menolak permohonan Surat Jaminan kerana: Lain-Lain Sebab.

Satu tulisan kecil yang ditulis di bawah kotak terakhir Lain-Lain Sebab itu berbunyi: Diagnosis 'H1N1' jatuh di bawah kategori yang tidak dilindungi oleh insurans. Kesemua bayaran harus diselesaikan sendiri oleh pesakit.

Saya ulangi sekali lagi: H1N1 tidak dilindungi oleh insurans? Wahai syarikat insurans, benarkah apa yang saya baca dari surat yang diserahkan kepada saya oleh pihak hospital itu? Jika benar apa sebabnya?

Apakah H1N1 itu sama kategori dengan penyakit-penyakit lain yang juga tidak dilindungi oleh syarikat insurans tuan, seperti: HIV, pembedahan plastik, rawatan menguruskan badan, mencedera diri sendiri, cubaan membunuh diri, bersunat, masalah ketagihan arak atau dadah dan lain-lain?

Yang saya tahu, H1N1 sepatutnya jatuh dalam kategori demam dan selesema yang sepatutnya dilindungi oleh syarikat insurans.
Mana kita tahu yang demam atau selesema kita itu kemudian ada kaitan dengan H1N1?

Di masa negara memerlukan sokongan tuan-tuan sekelian dalam menghadapi malapetaka wabak ini dan rasa patriotik kepada anak bangsa dan negara ini - di mana perginya maruah syarikat-syarikat insurans terbabit?

Sila jawab!


----------------------------------------------------------------------------------------

Monolog aku: Insurans xcover ek?...haih* simpati ngan para pesakit yg mengalami mslh ini...semoga aku tembam2 sihat2 aja & dilindungi dari penyakit ini..Amin [aku xmo dah doa mintak demam..sbb pengalaman taun lepas mmg buat aku SERIK utk DEMAM!]

Monday, August 24, 2009

Jom makan

Layankan ajo..kasik meleleh di bulan posa







--------------------------------
4.05pm waktu di CP Tower

arini terajin plak kan..byk plak entry ala2 sesi balas dendam..gamba dah upload kn..hik33...ok citer 2 hari berpuasa di KL..mcm lah selama ni xpenah...puasa kat KL..pejam celik..pejam celik..ni puasa ke - 5 aku kat KL sebagai warga kota...aku xlari dr mslh memilik bazaar ramadhan..pilih ke? hakikatnya..bazaar kerinchi tu jek lah yg aku hadap dr dulu hingga kini...aku ni xdek mslh nk ape..aku blh belasah..sbb aku bkn jenis layan kn sgt tekak aku nih...tp kalo dah 5kali berturut2 bazaar yg same pehtu juadah yg same jek lebih kurang ngan pasor mlm tetiap minggu yg sebanyak 2kali seminggu...tekak aku dah mule meronta utk pandai memilih bulu..opss raselah!

utk 1st day berbuka...sahur aku hny berkemampuan [pdhal..malas yg amat] masak nasik goreng dr perencah adabi...hahahaaa di serikan ngan rase telor dadar marbeles [dah rase telor tu same jek kn..nk marbeles apenye lagik kn] hehehe

& berbuka plak sorang2 kat umah sbb nye Fiza & DD kroje je..almaklumlah nk carik duit raya lebih..hahahaa aku kat umah cube lah layan kn tokak..skali amik ko...aku berjaya berdiri selama 3jam [sbb nye nk mensiang segala jenis ikan+ayam+udang yg dibeli + utk sediakan ape yg ptt utk memasak]...kesudahhannya..kaki I lenguh ye..hahahaa setelah tolak tambah darab bahagi....& akhirnya aku kuasa kan dua...aku berjaya memasak setelah sekian lame aku berasapkan dapor tu kecuali asap dr wap air..hehehe..oklah menu buka pose utk hari per-1 aku adalah

1- udang masak lomak cili padi [aku xpasti rase dia berasap ke idak...ckp masin ke terlebih masin..sbb puase lah katekan]
2- sambal ikan bilis+tempe+kentang yg kompem meleleh air liur kalo tgk [meleleh - ni aku saje jek nk propa kasik korang bace]
3- ikan selar goreng yg lazat [yg lazat ni aku tambah sndrik..sila jgn muntah]
4- sayur buncis xtau style ape..aku redah jek
5- air teh tarik yg mamak pon xreti buat mcm aku buat sbb nye aku pakai susu tepong omega aku! [kompem sharna berbulu jek bace..sbb aku asing kan separuh teh tarik separuh teh ais]

dgn bismillah....& doa berbuke...zassss..lupe kurma dulu lah...pehtu slurpp slurpp air...2gelas..pehtu baru mkn..hehehee asalnya..kalo ikot tekak aku jek...sabal ngan ikan goreng jek layan dah....tp kate nk kasik meriahkan..semangat 1st day pose...korang tgu lah..ari2 penghujung pose..aku rase..aku berbuka air kotak + kuih tako dr bazaar ramadhan jek nnt!

ok abis citer ari pertama...ari kedua plk kan...lagi sedap ok! [cett nk jugak kate yg aku masak smlm nye tu sedap..] yg ni jadik lg sedap..sbb mira yg masak kn...kitaorg di undang berbuka puasa di rumahnye..murah rezeki mira+suami kn..kn...sbb 2nd day pose dah ajak tetamu dtg..hehehe tetamu yg menunggu jek dirinya diundang...hahahahaa [baser lah ayat org bujang ler katekan kan..]..ok mira menjamu kami dengan

1- nasik ayam sgt sedap..sempat usha resepi [tp aku amat pasti 2taun lg baru aku laksanakan]
2- buah2an
3- kuih muih
4- teh tarik jugak [tp ni sedap lah..gune susu yg betol kn..hehehe]
5- air sirap [melets....sbb aku minom 4cawan] [mmg mira akan berkata..padan lah sirap umah aku abis!]hehehe

& aku makan mcm org xpenah makan jek...hahahhaaa sampai sengkak ok! seb bek tong perut dah penuh..kalo x, aku nk jek buat 2nd round...hehehe yolah skrg kn dah ssh nk suh mira masakkan..kalo dulu yolah..aku request jek! [giller pembuli x aku?] skrg kene buat sndr...giller mim-alip-lam-sin yeeeee!

ok sahur hari ke-2 xciter plak..sahur makan sisa lauk berbuka...hehehe malas punye pasal..janji ade jek... yg best makan sahur smbil layan nur kasih...terima kasih TV3... tapi pagi td,..sahur tok hari ke-3...citer tu xdek..mungkin sabtu ahad jek lah tu...sob sob..frust den pagi td...dah lah makan nasik kejung ngan nugget & telor & sambal bilis jek [pdhal ade jek sambal daging si fiza tp xlalu nk telan daging plak]..ok itu ajolah...mlm ni..aku dpt rasekan yg xtau nk makan ape..hahahhahaaa kompem tapau kuih jek ni nnt..sbb konon2 nak disiplinkan diri nk diet..tp haram..lg byk makan tym pose ni..so...cube utk ala kadar pd hari bekerja..& makan beria pd hujung minggu sajok...k lah uolssss selamat pulang....dah nk time nih!

Ilham Shah Adeef

Tujuan utama aku ke Muor mase Jumaat tu nk melawat si budak kenit ni lah ha...si Adeef...mase aku smpai..abg nya si Qimie sempat salam & say bye bye jek kat aku...xheran pon..sbb dia lagi heran nak merempit ngan mak su dia....punye lah beria nk salam aku cepat2 kan...bye bye untie yun....cett! xpe...smpai lah nk maghrib aku tgu..xblk2 bdk tu...tp xpe...layan kn adeef jek..xdeklah nk melayan bdk jeles plak nnt!




to abg sham & kak zila..tahniah...lepas ni teroskan misi baby boy lg ok! sbb nnt time kenduri dpt byk berkat...sbb kate mama nya...adik beradik mamanya kn semua perempuan...ade abg sorang pon..mmg dok asrama..pehtu belajar obersee...xpenah g kenduri kat jkg..xdek org nk bwk blk berkat..sekali dpt anak berderet lelaki..nnt leh dpt berkat byk2..& leh wat team futsal ye papanya...hehehe :)

aku tny kat kakak busuk..lame x nk pkr utk dptkan name anak? dia kate..xdek lame mane sbb dlm list kn byk..hahaha almaklumlah bercinta 11taun.....lawak sungguh lah kakak ku itu..tp layan kn ajo..tp seyes..lame kn depa bercinta b4 kawen...tu lah name nye jodoh berkekalan..hahaha

Ikan Bakar

Terima kasih bebanyak kepada Teacher Lyza sbb memvolunteerkan diri utk membelanja aku kat sini..hik33 kunun2 sempena celebrate besdae kami [Lyza ujuong bln July kan] tp Lyza bayor sorang2..hahahaa....mmg melayan tetamu dgn baik teacher kite nims...:P..terima kasih daun keladi nnt aku dtg lagi..hehehe & belanje lagi k!:)

Tempat Ikan Bakar yg paling glamer kat Muor nih...
"Sabak Awor"


kedai yg kami serang

antara yg menjadi pilihan


& ini lah hasilnya


Tukang belanja
Terima kasih teacher Lyza



Makan ber2 jek...giller kebulurkan..seb bek aku xmakan tgh..kalo idak...mmg xlarat nk layan...ni pon ikan pari..xdapat diabiskan

kesemua ni..melibat kan kos hanya RM52 sajok..termasuk ngan air skali...blh lah utk ikan siakap, sotong, ikan pari ngan udang [Lyza amik udang plg mahal..xleh balh ok..sekilo = RM 60 ke bape tah..mahal nk mampossss!]

Nota kaki: kalo ke Muor...korang jgn lupe lah...cube ikan bakar sabak awor ni..sebab mmg berbaloi..rase yg sedap & harga yg berpatutan
& gamba2 di atas adalah hasil dr cik norkiah 5800 aku! [ok x?..blh lah..even xsesuperb mr.nik kan]

Friday, August 21, 2009

Mengimbas kembali

Ok sesi mengimbas kembali....kembali lagi..[penah ade ke b4 diz?] hehehe kene sedut sawang2 yg baru nk tumbuh....[kene pakse ok!] upset..ingatkan arini masok opis..nk goyang2 kaki...pehtu plak..kengkawan aku rajin plak SMS vagai..emel or YM udah le...letih i k! smpai bateri kong..yg ni my mistake..sbb aku xcharge bateri kan..ahaks...

-----------------------------

before terlupe "SELAMAT BERPUASA SEMUA"

-----------------------------

ok...aku cuti jumaat-isnin...cuti xbuat ape2 pon..cume g Muor jumpe lyza & tgk baby boy kak zila [adik si qimie] & sabtu plak..lepak kat umah seharian kerana menjadi baby sitter xberbayar..letih ok...menjaga bdk 3org tu..si nor, ika & syahmi...huh....wat i can say..letih mak! tp xpe..sekali sekala...ni gare2 sedare aku ade wat kenduri kat Bukit Piatu...makanya...pak ngah aku n my dad nk poie lah kn ...& pak ngah aku terpakse park ke-tiga2 cucu dia kat umah aku....hehehee tp layan kan ajo....berultramen, merempit vagai ngan bdk ber3 tuh..ahad plak...mak si nor & ika plak wat kenduri kat malim..haih..apsal semua org wat kenduri jek..ni nak xnk kene poie...xleh ngelat sbb dah kantoi ngan kak ana aku mase dia mai amik anak dia..hehehee...pedih telinge jugak lah..tp aku dah kebal skrg ni...isnin plak...jln2 bersama bonda tercenta..xpg mane pon..g mydin jek..hahaha carik brg dapor..ngeh33...ptg blk KL..tp aku meroyan sbb nk kuar melaka pon makan sejam...smpai kl nk ke ampang lalu mr2 pon jem...mmg berasap lah kepala hotak aku..tp pdn muke aku kn..sape suh blk ptg tym org blk keje...hehehee...selasa-khamis plak aku training kat amcorp...hehehe 2 jek lah kisahnye..

kisah di sebaliknya..nnt aku update lah...sbb malas nk trasfer gamba or tranfer cerita dlm blog ni..dengan erti kate lebih mudah paham..i malas nk type..tgk mlm ni kalo rajin.....ok!

Pssstttt....Rabak poket ku rabak~~

**actually aku type mase awal pagi 17 Ogos 2009..hahah xdek keje..tym layan jerry maguire..try nk create entry,.,sekali xleh nk publish & xleh save,...masalah lah internet kat umah aku tu...sengut! seb bek aku bijak...mengikut ajaran dr abg long yg wat dlm word..maka aku copy & paste the code dlm notepad..hahahahaa maka inilah hasilnya**

-------------------------------------------

Dear Me & Myself,

Harini same jek mcm semalam, 2hari lepas...raya taun lepas..& hari sebelomnya...tiada ape pon yang telah membuatkan ko istimewa...cume hari ini adalah hari isnin..di mana...aku masih dok melalut depan PC ni...xtau ape sebenarnye aku nak buat..hehehe cume aku terpikir utk melalut seposen dua..cume yg aku rase best adelah..esok aku cuti....eh..eh....pg ni nnt ..xyah pg keje..sbb aku melepak kat Umah..heaven giller..even tilam aku hanya lah narita jek kat KG nih..xmcm katil queen aku kat umah sewa yg empuk [empuk ke? rase mcm nk hempuk jek tilam tu adelah...] tp narita ni jugak yg best..even aku hny rase dingin lantai bilik aku ni jek..sbb nye..tido asik terbabas ke lantai..cari ekon yg xpenah dipasang dlm bilik aku nih..tp aku bersyukur dengan adanya ekon asli dr lantai bilik aku :P

Taun ni jek..kebetulan dia jatuh pd hari selepas weekend makanya..kat Kampung lah aku bertapa...tanpa apa2 perancangan..hanya ingin menghabiskan masa seperti biasa sambil memikirkan ape yg ptt aku lakukan..kire memasang strategi baru utk mengguna umpan ape puler setelah umpan taun lepas xkene makan seperti taun2 sudah..haih* umpan ape ek yg bagos...buntu dah aku ni..cume aku lom ade keinginan nk gune ubuntu lg [ade kene mengena ke?..sila abaikan] sebelom ni aku dah gune cacing, pehtu aku gune telor kerengga, & then aku try gune sotong dlm peti ais mak aku...taun lepas plak aku borong udang kat tesco utk dijadikkan umpan..tp semuanya masih xmengena..makanya..aku buntu utk gune umpan ape puler...2 sebab nye aku masih melangut depan PC xtido2 lagi..haih*

sementara masih berkesempatan..let me be da first person wish myself [nmpk sgt loser...xdek org len nak wish..sedor sket...]...Happy Birthday :(..*sigh* [ade ke org sedey tym besdae?] aku jek yg sll mcm tu..sbb sedih usia makin menganjak tinggi..tp aku masih xtinggi2 dr segi ketinggian mau pun ilmuan dunia & akhirat.[sbb aku asik mengembang jek]

dengan xsengaja aku telah pon mengorek buku biru aku & terjumpe lah habuan ini.....utk diri ku setelah 20juta kali berpikir..& kerana aku terpakse & terdesak....akhirnya....thanx kepada hadiah pemberian ayah yg terpakse ditukar kepada pemberian diri sndr...ceh...poyo jek...ok aku gune 3310 tu dah 8taun ok! ptt ke ptt tukor kan...



Suke mmg suke..tp poket akak dah rabak ok! & nk pakai yg laen xmampo den...ni pon jadiklah...kire blh lah dr xdek...[bile org kedekut berkata2] ngeh33

oklah..semoga usia aku dipanjangkan untuk terus menikmati kenikmatan duniawi di samping aku dpt meningkatkan keimanan aku utk dijadikan bekal di akhirat kelak..cehhhhh ceh ceh.... weekend ni dah puase ye kengkawan..jgn lupe plak...or buat2 lupe....

dan xlupe juge semoga aku diberi ilham utk mendapat umpan yg mantop! dehhh...dushhh...asik pikir umpan....[kene lah kn sbb poket dah rabak!]

Nota kaki: thanx to DD even dah mengantok thp dewa masih gagah kan diri utk teman kan aku di sesi merabak kan poket..mau xrabak..selain HP cik norkiah ni..aku rembat cik compaqo jugak!...& xdek lah loser sangat..si budak kecik yg bakal jadik dokter pesakit..bkn dokter hati ok....sbb tetibe call aku mlm2 bute..potong stim aku nk tgk si jerry tu...tp thanx a lot dear sbb masih mengingati besdae bekas cekgu ko yg sengal ini...hehehehe

----------------------------------------------------------------
nota hari ini: thanx to all yg wish....ape2 pon..i dah makin tua! lalalaa

Thursday, August 13, 2009

When you wash your body...wash your hands too



When you wash your body...wash your hands too



Layannnnnnn~~~~





Nota Kaki: ade ke ptt membe aku sampai mimpi yg dia & aku g cek darah..pehtu aku di sahkan +ve H1N1...ishh..aku tau lah dia rindu kat aku sampai termimpi-mimpi kan....jgn lah campur kan perasaan rindu ngan kengerian+kegusaran pasal isu H1N1 kan..kan dah jadik citer laen..nauzubillah lah kan..mintak di simpang kan & aku diberikan kesihatan yg tip top bg menghindarkan dr wabak vavi ni....TAK PATUT kan...mimpi sampai mcm ni skali..:(

Monday, August 10, 2009

Weekend

Xdapat rehat yg cukop..makanya..kumpul lah kelelahan itu smpai weekend ni ye...huh! sendiri carik penyakit kan..tp dats only da way utk aku wat diri aku sndr hepi..tanpa perlu memikirkan permasalahan yg asik nk kusutkan urat sarap otak aku jek kan...

Ok conclusion nye...weekend ni..urat sarap aku xsbersimpul2 ye...tapi tegang! amik ko...itu yg dikehendaki kan..tp itu lah yg dpt pon~~~

Sabtu - aku seret DD ke Low yatt..saje jek jln2 buang duit yg xbape byk smpai kering....ingat kan sejam dua jek leh setel..sekali..amik ko./.dr tgh smpai pTG baru setel...huh~ kene parking RM9 ...ha kire lame lah tu bertapa dlm Low Yatt tu..tp puas ati lah semua yg tertangguh dah setel.... sampai umah dah nk magrib...lepak2..godek2 sane sini...last2 leh tido after 2am jugak..huh!

Ahad - pg-pg dah kene bgn sbb misi hari ahad adalah g makan nasik minyak dekat Jengka...Jengke ye kengkawan..jauhkan nak carik nasik minyak..tp nk wat camno..mase tu kat situ jek ade..layan kan ajo..:P kire bergerak kol 10.30am..amik bid dekat KL sentral..teros ke JLN pudu masuk cheras & masuk ke MRR2 & teros ke gombak masuk lebuhraya pantai timor..bkn salam pantai timor yee...& smpai lah jengka...seb bek traffic aritu smooth jek...xdeklah rase bengkek dlm ati kn..hhehee abis kenduri lepak umah BIB..owh camne bib leh ikot sbb dd teringat bib org jengke..cube lah tny if dia kat kg kan..tp dia kat KL..bile tny dia mo ikot blk jengke ke idak..dia ON jek...2la alkisah bib terlibat dlm XPDC kali ni [kami saje jek nk jauhkan dia dr keje2 pejabat dia yg tiada kesudahan]..hehehe thanx bib hidangkan kami ngan buah2an tempatan yg enak2 smpai kembung..hehehhee oleh sebab kitaorg gerak sndr2 disebabkan xnak org tertunggu2 akan kelambatan kami...hehehe kami pg sndr ajolah...& xdek sape folo kitaorg decide tok lepak lame sket kat umah Bib...thanx lg bib yg workaholic tu...dah kol 4pm baru gerak blk..smbil singgah pekan jengka melawat kawasan tersuspek dlm Minda iaitu ..UiTM di hatiku..hehehe wajib jenguk tpt kaum kerabat belajar kn..hahahha tp luas lah jengka compared tu dungun kan..hehehee dpt lah aku tgk SAPAKson...hehehe tp dungun pon best sbb Ade J.J [Ju Jaya] hehehehee :) lepas dah ronda2 kawasan yg tersaspek..kitaorg gerak blk..teros ke shah alam anto bib..tp singgah makan malam dulu..dah kol 8pm baru anto bib balik..aku ngan dd plak teros ke sek.7, hehehe ronda2 carik jodoh ngan Jerry Maguire....jumpr jugak jodoh ngan jejaka kacak lagi ensem tu kan...owh xkacak mane..cume dia sweet..huk33..dah jumpe jejaka idaman barulah kami mule meraba-raba dlm kegelapan malam yg pekat tok mencarik jln pulang..seb bek xsusah nk jumpe jalan pulang kan..huhuhu.spai umah around 9lbh..letey gillosssss ok! lepak gossip2 sket..pehtu layan TV...tp sebenarnya nk layankan mate kn..hehehe dah kol 12am jugak baru aku tido..huh..letey yeeeeeee!

Nota kaki: itu aje kisah kelelahan aku weekend yg lepas...weekend akan dtg pon aku bakal...penat ok! biller lah nk dpt rehat ngan puas nih~~~~~ bantal & selimut best aku...aku sgt merinduimu...[tilam xdek pon xpe...:P]

Teruskanlah - Agnes Monica

Oleh sebab aku xleh nk bukak youtube makanya..aku hanya mampo layan MP3 ajo..tp xleh attach kat sini....so, aku share lirik ajolah ek..kekekekee

Cdah lah dok tny pasai lagu ni..dia carik xjumpe..aku carik link & suh dia download lah kn..almaklumlah i xleh download..hehehee...dah akhirnya..dpt lah aku lagu ni jumaat lepas..ahaks...dan itu, dr last friday lah media player aku nye list lagu nih....lom buhsah lg...layankan ajo....

-------------------------------------------------------------------------------
Pernahkah kau bicara
Tapi tak di dengar
Tak di anggap
Sama sekali..

Pernahkan kau tak salah
Tapi disalahkan
Tak di beri
Kesempatan

Reff :
Kuhidup dengan siapa
Ku tak tau kau siapa
Kau kekasihku tapi
Orang lain bagiku

Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskan lah.. Teruskan lah
Kau begitu

Kau tak butuh diriku
Aku patung bagimu
Cinta buta
Kebutuhan mu

Back to reff.

Hoo.. Hooo

Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskan lah.. Teruskan lah
Kau.. kau begitu

Teruskan lah... teruskan lah..

Friday, August 7, 2009

COCA

Citer yg dah nak basi..tp aku xpedulik..nak jugak hupdate...even CyanaMoose and MamaTisya dah update pasal citer ni..aku nk jugak hupdate..hehehhee citer dia same cume olahan jek berlainan kan...mcm baser aku akan membebel dulu serba sket..baru masuk tang point penting...

Bebel lan ku

aku xpenah pon makan kat sini...bile boss kate nk belanje...mmg sgt lah suke..makanya...kami semua di dalam team Special project [special lah sgt ek?] yg kesemuanya perempuan..di ulang sekali lg..perempuan semua nya yeee...bkn kami anti-lelaki ke ape..cume utk special porject ni xsesuwai utk org lelaki kerana..kemasukkan lelaki bakal menjadikan team kami tidak lagi special..kwang kwang..[sila jangan muntah darah ijau yeee bile membace statement nih wahai lelaki sekalian!]

Boss aku tu mmg xkedekut org nya..alah std lah boss kan..duit dah terlebih..pehtu xtau nk buang kat mane...makanya..buang kat mulot staff kasik staff lebih bermotivasi tok bekerja [tp bkn bg aku lah - aku hny akan lebih bermotivasi if boss naik kn gaji saya yee....sy xmo nek pangkat tp sy mo nek gaji..pangkat it's not important to me...yg penting is memiliki gaji sy cukop utk menampong kehidupan sy yg byk dugaan di KL nih!]

kononnya lah kn...nk bg UP sket semangat staff dia tp kesudahannya..boss aku terpakse melayan kerenah staff nye yg agak kejakunan disebabkan xpenah makan di COCA yg kami gelar tpt makan org2 yg wang xtau nk buang kat mane [mahal ok! bek g makan kat johnny's...xpon kat steamboat tepi2 jln..yg lg murah & same best jek aku rase!] ..seb bek kat COCA tym tu xdek org laen selain kami..oppss adelah 1 pasangan len..tp mmg xdek org al-maklumlah tpt xsesuwai nk masok selalu kan..kang masuk selalu membawa maksud cepat muflis lah jawabnye..ngeh33 bape boss aku kene aritu..xtau lah den..lantakkan aje....dia yg nk belanje..dia lah peneng sndr kn..hehehehee [korang bayangkan lah regenye..if buffet sekepala RM68 - makan lah sikit mane pon..kalo mcm ni bek makan kat hotel jek..]

Point-point penting yg sebenar2 nya...huhu :)

layan kan gamba ajo k
kerana tgk gamba jek pon korang dah paham
lalalala









Nota Kaki: Gambar semua ikhsan dr kamera MamaTisya.
Nak tgk gamba laen2..sila lah ke link td tu yeeeee

Radio

Perkara baser jek

Cume aku jek nk jadikan ianya isu...[padahal..aku xdek idea nk merepek ape arini kan]

:P

ok, HotFM pagi td..isu pasal "Mase berchenta vs lepas kawen"

point-point yg dihamburkan oleh pendengar radio arini sgt byk..almaklumlah aku sempat layan 15min jek...dah smpai opis..hehehehe tapi sempat lah aku dengar sorang mamat ni dok komplen pasai wife dia..ayat dia mcm ni

"mase berchenta..xpenah tido dlm kete..dok pon terkepit2 tersipu2 jek..dah lepas kawen., asai masuk kete jek..tido....zzzzz...asai dlm kete jek mate xleh bukak"

hahahahaa mmg lawak..tp aku teringat ayat ayah aku kat mak aku mase kitaorg g JB dulu...mmg sentap jugak lah..tp mak dah lame kenal ayahkan...makanya...ayat tu jadik bahan lawak ajolah...ok lupe plak ayat ayah aku mcm ni

My Dad: ni lah jalan yg kite lalu last year..tp ade perubahan sket.
My Mom: macam xpenah lalu pon jalan ni. bkn dulu kite lalu jalan laen ke?
My Dad: mcm mane nk tau jln kalo naik kete jek tidor..naik kete jek tido..
Aku & adik aku: [gelak terbahak2...sbb tgk 1st tym ayah dok komen pasal mak suke tido dlm kete..hehehee tp tu lah hakikatnya....]

tp mamat tu kan xbaik tau..dok ngutuk bini dia...alah dia pon same..tym berchenta kompem lah jadik super hero..dah kawen...semua malas nk buat..ni xleh..tu kene buat sndr kn...hehehe anggap jek lah...ur wife keletihan menguruskan rumahtangga...makanya, dlm kete tu adalah 1 platform utk menghilangkan lelah..huhuhu lg pon..kalo ikot logik lah kan..tym berchenta kompemlah takot nk tido dlm kete...takot diapa2kan ke..dibawak larik tanpa sedarkan..dah kawen..terang2an lah....xkn diculik or dibawak larik..hehehehee

point2 yg len pg td...xbest sgt....sbb xdek kene mengena ngan kehidupan aku lg...yg ni jek best..sbb teros teringat kat ayah aku..hahaha tetibe rindu kat ayah aku..huk33 lagi terharu... aku bayar utang kat ayah aku...ayah aku say "thanx"..tu perli aku ke ape kan...hahhaaa [kompem dia ingat aku xnak bayar lah tu] utang is utang..xkan nk bawak ke mati kan..even utang ngan ayah..kompem lah kene bayar kan..name pon utang

Thursday, August 6, 2009

Annoying

Kau kat mane?
[sedangkan dah sedia maklum jawapannya -OPIS]
[sabtu ahad time xkeje..amat lah sukar utk aku online kn]

Dah Lunch?
[Tgk jam - Baru kol 10.30am] *lol*

Ko bz ke?
[if terlampau bz, ade ke aku melayan?]

Ko keje kat situ lg ek?
[perlu ke hari2 aku menjawab soalan yg same? muke aku ni asik tukor keje ke?]

Best tak keje kat situ?
[aku rase everyday ko tny soalan ni..perlu ke jawab lg?..kalo best sekali pon..tak efek poket ko kn]

Amacam gaji situ dah best ek?
[ko nak mintak sikit ke?]

Dah naik pangkat?
[hari2 boss aku naik kan pangkat aku!...dey mane ade org tny soalan2 mcm ni hari2]

Rajin ek ko online?
[perlu ke aku jawab begini.."aku online disebabkan ko?"]

Nota kaki: Ko pemalas online ke? ke aku xpenah amik kesah pasal ko..cume ko jek selalu amik kesah pasal aku..pdhal..aku xdek ape pon yg perlu ko kesahkan...aku hanya org kebanyakan yg tiada apa2 keistimewaan...soalan2 yg same hari2...membuatkan aku rase....nk siram jek ngan si tukang soal dengan air SIRAP BANDUNG!

**dalam ati aku**
--ade jugak umat manusia mcm ni ek...tp xpe..aku bersyukur sekurang2 nya..aku tau..dia suka amik tau pasal aku even aku bkn artis...hahahahahaa kalo nk tau..even aku xreply ape2 pon..everyday dia akan tetap rajin jugak nk menaip soalan yg same..*haih* ade jugak org mcm ni ek! pape layan kan ajo~~~

Wednesday, August 5, 2009

Penat..Penat..Penat

Thanx alot kat budak ber-2 ni sbb byk membantu aku dr segi menjaga barang & lain2 mase kenduri kawen kawan aku tu...hehehe aku ajak depa asalnya..sbb membe aku nk wat outdoor kat area bandar melaka kn..makanya, aku ajak lah..kalo mereka nk join kan...sekali depa setuju..makanya..jadik lah mereka berkampung sekali kat umah aku weekend yg lepas..hik22

and sori sesangat sbb umah cam tongkang pecah..hik33 xdan nk kemas ok! pehtu ngan aku terlupe yg umah mak ngah aku kat sebelah umah wat kenduri cukur jambul 2org cucu dia..huhuhu


korek duit...korek jgn xkorek...
ni mase derang nak naik ke Taming Sari tgk view Melaka..
ade Mykad RM10 ajo k!

best lah tu...budget cam artis...oppss ke mmg artis dlm mimpi:P

kaunter tiket kat sane...
hehehe perasan lah tu aku nk shot gamba depa..:P

ni babai nak naek ke..nak turun?aku dah mcm paparazi plak dok carik gossip artis kn..

view dah ptg ni..awan xlawa lah kan...xpe next tym kite posing sakan lg
byk tpt lg xbwk..nk bawak g perigi hang tuah pon xsempat kan
yeeee..akhirnya berjaya bergamba depan Afamosa nih
tinggi jugak nak naik tangga tu..ishh xlarat lah

kalo ko xmau..aku tembak ko!
ni versi ape..aku xpaham...

poyo lah plak.
tp aku jugak yg buli depa nih
lalala

mcm nisrina jek..main cak cak ngan aku..*haih*

tiada motif

aku nk snap paper tu nye tajuk sebenarnye....





akhirnya..sampai jugak aku kat Pulau Selat Melaka ni..ngeh33



Nota Kaki: Lupe plak...if ade sesape yg saje-saje nk memenatkan badan + melenguhkan kaki berjalan2 di Melaka...leh jek roger aku utk dpt kn perkhidmatan pemandu Pelancong secara percuma...hehehee :) jgn malu jgn segan....k! [tp...ade syarat plak..kene roger awal2 lah..buatnye aku xleh blk melaka...xdpt dilayan jugak lah kan..ngeh33]

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...