Sunday, October 31, 2010

Wedding Nazlina

Abis jek terjah sekolah, aku ngan khatul ke wedding si nazlina, alah lagipon rumah dia sekangkang kera jek dr sekolah & rumah aku kan. Terjumpe lah si Wawa, makin kurus aku tgk budak ni..stress belajar master ke agaknye..hehehe owh rumah dia depan sekolah henry gurney jek..hehehe
hahahaa selamat penagntin baru Naz, semoga dilimpahi rezeki & kasih syg antara ko & suami...
dan dapat jumpe Auni Khadijah, anak si nadia, yg baru jek 2 minggu abis pantang..comei...jumpe kejap jek sbb aku dah nk balh tym tu..hehehe mak dia segan nk bergambar..comot katenye..ntah ape yg comot..xpasti lah aku kan..hehehee

Majlis Graduasi

Majlis graduasi pelajar tingkatan 5 sekolah Sharodz. Sebagai alumni, kami dijemput, kebetulan aku balik ke kampung & bulan 5 lepas , majlis asrama terbuka, aku xdpt join. maka kali ni, aku saja merajin kan diri masuk ke sekolah. Khatul & hubby dia pon sekali. ade geng ok lah kan. lebih2 lagi nak berjumpa sendiri dengan Ustazah Hasni Mansor. Ustazah hasni pon salah seorang alumni Hsarodz, kire dia senior aku lah dulu. tahun bile lupe plak dahhh...
sila lihat, mak bib, ngan cik rosilawati di situ....alhamdulillah dpt jumpe mak bib lagi, ustazah paling diingati sebab kenangan kene cubitan dia tu, mmg masih terasa sampai kini...muahahaha bukan berdendam tp bersyukur, kalo tak kompem tak sedar diri kan.
yeah, Cikgu Pajemi [Fazilah Suhaimi] & Cikgu geog aku, lupe name daaaaaa yg lain2 muka baru dah...xkenal...
Wardatul Ad-diniah [betul ke idak aku eja ni], yg turun temurun dr batch aku kot, since Safinah Sulaiman jadik ketua, tym tu Ustazah Wanna yang handle bebudak nasyid di sokong oleh bekas Pengetua xlain lai, Puan Hjh Jumaiyah. Selepas majlis haritu [iaitu semalam], budak2 nasyid ni berangkat ke Damansara utk recording lagu nasyid di bawah naungan komposer A.Ali, glemmer lah bebudak ni nanti kan.. sbb arrangement lagu mereka pon dah ikut peredaran zaman. yolah skrg kat sekolah dah ade studio kan.sob sob..jeles tau kami yg senior2 ni. xpelah rezeki adik2...
dah name pon sekolah kluster kan...maka macam2 lah bajet tambahan dapat kan. Semoga sekolah ni terus cemerlang dari akademik, kokurikulum & akidah.
Ustazah hasni menjadi jemputan utk merasmikan majlis di samping menyampai anugerah pada para pelajar.untuk bebudak skrg tym sekolah lagi daha de majlis graduasi, kalo xbelajar tinggi pon merasa lah jugak nk pakai jubah tu kan.
siap ade iringa kompang dan gamelan ni vagai kan..cewahhhh..canggih...hope tahun depan aku berkesempatan lagi lah utk menghadiri majlis ni..
walaupon xramai yg turun padang [alumni2 lah kan], tapi tetap lah ade wakil..hehehee ni jek alumni yg hadir...sob sob


saje tayang lebih kasik Yam jeles..muahahahaa..well seb baek kahtul angkut si imran tu, boleh lah jadik photog kami haritu..muahahah berguna jugak dia kan

dan sebelum pulang sempat lah bergambar dengan guru-guru yg masih ade di perkarangan dewan...
cigku Ain [guru kelas aku mase form 2] & Yuliza. Cikgu alen mane tah lesap. dah komplen aku makin kembang kan..ayat dia best jek " yang ni cikgu ingat, tapi dia ni dah makin kembang skrg" huahuahuahua nank nanges..nak nanges kene komplen ngan cikgu sorang tu..muahahaaha..ok dia mane leh lupe aku kot, mase form 1 guru kelas aku..asik kene marah sbb membute dlm kelas, form 2 plak cikgu BM & cikgu seni kelas aku..asik lah bertekak sbb dia asik lah rampas liquid paper aku ngan selalu lah rembat pen color2 aku..hampeh kan.asik lah bertekak..last2 anak dia yg sulung pon dpt name Yun [sbb name Nurun apetah..aku lupe sudah]..hehehee
dan bergambar ngan mak bib & cikgu rosilawati...mak bib doakan lah sy cepat dpt jodoh yek..hehehehe
dan bersama cikgu math aku yg sentiasa diingati sbb dr dulu kini & selamanya, mmg pakai baju kaler terang..hehehe cikgu azizah..ingat tak cikgu, kenangan sy melalak depan cikgu & puan pengetua utk tukar kelas math dr kelas 1 ke kelas 2 [iaitu kelas cikgu] masa form 2, gara2 xsanggup nak hadap stress dlm kelas 1 tu...semua bebudak teror, belajar diam2 jek...giller xleh blah kan..hhehe

dan akhir sekali, bersama cikgu liza, guru kesayangan si ajar, ajar sila jeles...eh fathiah guru kelas ko dulu kan..hehehe

owh terlupe nk bergambar ngan cikgu ong yg ayu berbaju kurung, ustazah Wannor, mesti dia alri lah tu xmo jumpe aku [poyo xstatement?] hehehee dia dah blk kot tym tu......

dan gambar lain2 entry lain ye...ni cerita pasal majlis graduasi jek

Friday, October 29, 2010

Hikmah Bersabar

SABAR

Aku bukan lah seorang yang terlampau bersabar, kalau yang kenal aku dari kecil, mungkin tau, aku ni kaki baran, cepat marah, xsabar, asal boleh dan sebagainya yang buruk2, tetapi bila makin dewasa & bila selalu kene tegur dengan kengkawan since sekolah dulu, maka sedikit demi sedikit aku berjaya lah kontrol sikap aku yg xsenonoh tu, tapi ape yang aku dpt huraikan, aku kini makin penyabar orang nya..cewahhhh puji diri sendiri...muahahahahaa bukan nye nak masuk bakul angkat sendiri...

CUMA

aku nak cerita, memang hikmah bersabar tu BESAR, cuma kita tak tahu, kita perlu bersabar sekejap or lame jangka waktunya, sesungguhnya, memang Allah telah menjanjikan sesuatu untuk kita bila kita bersabar dengan ujian yang diberi. aku tau semua orang tahu akan hakikat hikmah bersabar ni, tapi kalau mengingatkan kembali..tak salahkan. sebab aku tau semua orang tahu sabar itu separuh dari iman.

TETAPI

jangan lah mengeluh bilamana, yang dikurniakan itu adalah hanya separuh atau sebahagian dari apa yang disangkakan. sebab nikmat yang diberi ade pelbagai bentuk.. dan kadang2 dia beri kita yang ini tetapi dia tarik nikmat kita yang satu lagi. seperti lumrah kita sebagai manusia yang tidak sempurna, maka nikmat yg diberi biasanya tidak akan melebihi sehingga melalaikan

MAKA

bersyukur dan redha lah dengan apa yang telah diberi.. dan jangan lupa untuk terus meminta, memohon & merayu padaNya. sesungguhnya, DIA maha mengetahui, pengampun lagi maha mengasihi. Sesugguhnya hanya DIA maha mengetahui apa yang telah DIA tetapkan utk kita.

OLEH ITU

kita hanya perlu bersabar dan melipat kali gandakan USAHA kita. itu sahaja. rezeki tu ade di mana-mana, muka bumi ALLAH ni luas utk diterokai. jgn lah disesali dengan nasib diri xseindah nasib kawan-kawan & nasib kaum keluarga yang lain. Jeles tu tak xsalah, tapi menyesali nasib diri tu yang perlu dihindari.

MUNGKIN

sekarang kita xkaya, tetapi mungkin kekayaan itu akan diberi masa kita dah tua...who knows kan? dan mungkin kita akan kaya dengan ilmu atau lain-lain. kekayaan tu subjektif. & tafsiran setiap individu berbeza, ade orang kate rumah besar dah kaya, ade orang kate ade simpan 1juta dah kaya, tapi ade orang kata, cukup makan minum pakai & boleh sedekah dah kire kaya. setiap orang ade pandangan sendiri.

DAN

bilamana kita perlu membuat pilihan, semoga pilihan yg dibuat adalah yg terbaek, ape-ape pon untuk membuat pilihan pon kita perlu balik KepadaNYa yg satu. dan semoga kehidupan aku dan keluarga, kawan-kawan, & umat islam semua terus dilimpahi rahmat dariNYa.

Nota kaki: Bila satu nikmat diberi dan satu nikmat lain ditarik, jangan lah mengeluh..bersyukur dan terus bersyukur, semoga aku tidak lupa akan perkara ini.

Tuesday, October 26, 2010

Perkara-perkara SENGAL yang biasa dilakukan

ketika menunggu pengantin bersiap. owh ya, ni kalo ko ade geng lah, kalo berseorangan memang layan mata ajelah jawabnye. tym ni ade org yang kami leh buli, sape lagi kalo bukan si gonjes kan. maka aku ngan adik [isteri dia] sakan membuli dia..muahahahaaha dr dia dok terbaring macam dugong baek wat keje berpekdah dengan menambah koleksi gambar SENGAL kitaorg kan

tiada motif pon nak adakan entry ni, cuma aku ala-ala boring, bukan sebab takde keje, cuma takde idea nak setelkan keje. setelah aku berjaya kes misteri use dr sarawak.serius misteri, tp akhirnya, cik azah dah boleh tersenyum riang tanpa perlu rase gusar ngan perasaan ade nye makhluk asing di dalam account dia..muahahahahaa aku dah berjaya mengusir makhluk tersebut...nyah kau..... hampir seminggu jugak lah aku ala2 sengal2 otak memikirkan penyelesaian masalah misteri tersebut..dah macam misteri nusantara plak...dan dan terus dpt geng dr sarawak..muahahahaaha

oh yesss.... tungguuuu!
masih ade cerita lain. mungkin decision yang aku buat ni yang terbaek utk perasaan aku setakat ni lah kot, biarlah orang nak kate, biar lah ayah nak membebel pon, janji wa boleh hepi kan diri wa sendiri. nak cerita panjang pon bukan nye orang lain leh paham kan..baek kambus siap2 dalam tanah, nnt ade waktu boring leh gali balik..muahahhaaha...bakar2 macam kes susilawati xmain ye....

owh yess...combination 17-50mm VC ngan SB900 tu membuatkan tangan aku sengal2 setelah memikul dia selama beberapa jam. mcm mane lah orang lain relax jek pegang body camera yg lagi besar..aku ni takat d80 jek pon. tp hasil dr kombinasi lens ni ngan sb900 sgt lah berpuas hati cume aku xpuas hati ngan bunyik speedlight tu di kala heat sensor dia dah paling high...mmg menyirap jek tym tu kan... owh adik comel kan pakai tudung? hehehe mcm baser aku lah tukang lilit kan ikut style asal boleh..muahahahaa



lah main sembunyik2 plak daaahh..nk dok tgh2 pelamin..segan lah plak..kekekek yg adik tu kes xpuas lah dok atas pelamin beberapa minggu yg lepas kan..kkekekee tp aku ngan sepul bangga sbb adik dah berani nk ke hadapan..muahahahaa

dan akhir sekali..pasangan paling poyoosssssssssssss baru kawen lagak macam orang xkawen..eh eh eh inai tu nampak ok..tp kan aku muskil..mane penah pengantin lelaki pakai inai kat 2 jari jek [jari manis ngan jari anak je] pelik aku...



tapi kesian...gonjes cuak..adik demam lagi since ahad..smlm aku pg lah jengah..kebetulan jek sbb nak amik DVD kan...tp comelkan aksi adik kene paksa makan oleh mira..muahahaha abis ooo sepinggan..kalo gonjes suap..kompem semua bubur nasik tu masuk mulut dia jek kesudahannya..ahaks...dan aku kene paksa makan oleh si mira..serius nasik yg ko isi tu banyak nk mampos sampai sengkak perut aku ok! tp marbeles lah ayam sambal tu kan...
oklah, aku rase aku nk ready utk balik lah..esok xmo dahh dtg HLA ni..aku nk lepak DRB jek...xstress ngan jem..xstress ngan mamat parking yg kekwat tu..xstress ngan mamat india yg asal boleh jek nk sumbat laling aku yg comel tu kan...dan xstress nk bayar duit parking yg mahal nak mampos tu...yolah purse aku dah kempis kan...almaklomlah belom gaji lagi nimsssss tata




Sunday, October 24, 2010

Umi & Syafiq

Kali ni aku serang belah lelaki plak, yolah last week kene jadik photographer kan..diz tym aku nk jadik tetamu plak, kebetulan belah lelaki kat Banting jek..alah dekat ngan umah didi dan dekat ngan umah opppss jusco bukit tinggi. makanya, aku pon rela hati pergi sebab dok umah pon, aku bukan nye buat ape kan...
pengantin tengah membetulkan broach yg tercabut..kekeeke ..mcm biasa si syafiq ni pantang nampak camera yek....
owh yess...murni...utk tatapan kau, aku pergi ditemani didi...huahuahuahua.....nak buat mcm mane xdek orang nak jadik partner aku lagikan..kekekee
macam mane lah nk kurang kan muka berminyak ni ek? tensi aku....dah gune compact powder yg oily control, gune facial pon yg oily control, gune day cream pon yg oily control...tapi..... muka den tetap berminyak...huh~ berkilat ok!
ni aku xtahu lah geng dia yg mane....aku tolong snap kan jek..nnt umi,...sila kutip dr aku k! ahaks...tp serius myvi team mereka ramai giller yg turun..berderet2 kerete myvi aku tgk! owh mereka ni berkenalan pon dalam myvi club..jodoh mereka di situ...

aku gigih ke kenduri tu sbb kunun nk jumpe membe2 dungun yg lain tp xdek jodoh, aku xperasan or aku balik cepat kot.

balik dr kenduri, singgah umah didi tok semayang dan lepas tu kami pon pergi report duty kat jusco bukit tinggi..muahahahaa...well juz jalan2 melenguhkan kaki, sambil kedai itu ini utk cuci mata..tp aku terjebak beli baju murah...doplohempat hengget jek...dah lenguh singgah minum kopi secawan lepas tu ukur luas bangunan semula, lepas tu barulah reti pikir nak balik...hehehe

ok gut nite semuaaaaaa..esok keje daaaaaaaaaaa

Bukit Broga


Akhirnya, aku berjaya jugak menlaksanakan impian nak mendaki bukit broga ni. Emy & opismate dia mmg rajin mendaki di sini, maka, kebetulan aku FREE semalam, tiada apa2 plan, maka aku join mereka. lepas jumpe budak2 10L mlm jumaat tu, sampai rumah kol 1lbh pagi, aku terus ke kajang utk tido di rumah si Emy, kesian dia, sampai xlarat nak bukak bijik mata dok menunggu aku sampai..wakakaka..tido kol 2lbh bgn balik 5.30am, mak eihhh mmg berat nak bukak kelopak mata ni kan..tp gagahkan jua...

dengan berbekal kan semangat jek , yolah tenaga non-ado ye....dah lah xbreakfast dulu, xminom ape2 pon, xbuat senaman ringan dulu..terus redah...start naik kol 7am, lmbtkan, saje jek sbb serius ramai giller org ok! tp redah jek lah lautan manusia tu...
dan pengalaman nye memang berbaloi walaupon penat. mmg mase start mendaki tu, aku rase weng nak muntah loya segala..yolah perut kosong kan...rasakan lah..bila dah melepasi fasa getir, badan dah kembali normal....lama jugak melepak kat puncak tu,,,kol 9lbh pagi baru turun semula.

sakan naaaa posing...well thanx, emy, ita, yana, am, mizi & umar. next tym nak pegi lagi..jgn lupe ajak aku lg.
dan balik dr borga, singgah rumah bro umar, wife dia si mimi dah siap masak meehoon goreng utk santapan kami pg tu..hehehe thanx alot ngan makanan yg sedap, ayam goreng tu lah sedap..hahahhaa

lepas makan di rumah bro umar, kitaorg ber4 [aku, emy, am & yana] ke sg. tekala utk mandi manda..huhuhu...

sampai umah emy kol 3pm sbb singgah makan tgh kat kajang. aku plak xlarat sambung tido kat umah emy, lepas maghrib baru balik kerinchi..kekekkee

nota kaki: sakit2 badan aku ni hari ni..ngan kaki sengal2...aiyoo leceh r bila dah berusia ni kan.

Mini Reunion 10L

Dah lame tak dapat berkumpul reramai macam ni. even though xsemua ade, but 7 org ni dah memadai. [ dari depan kiri - aku , zehan & firas, dari belakang kiri - jue, zam, nik & zara, marini & kecik]

plan ni secara kebetulan, yang mane jue balik ke malaysia dari brunei. oh yess, dia bakal bermastautin di sana utk jangka waktu yg agak lama. maka dia teringin nk jumpe kami semua. tu yang plan berkumpul kat bilik hotel dia di sentral hotel, cantek jugak hotel tu sbb hotek baru kan, tapi parking dia horror sket, menyeramkan dan pemikiran kami yg nak parking ni same, yg mane aimed dok parking sebelah kete polis..motip? hehhehee nak selamat lah tu kan..pdhal kete polis jek situ, polisnye non-ado ye.
aku rase Firas tu suka kat aku dr camera kot..hehehe

aku sampai ngan kecik, org terawal lah jugak..yolah kami sampai dulu..xpe-xpe org bujang memang kena sampai awalkan. dalam kol 9pm macam sbb aku ngan kecik singgah mid valley utk tapau makanan. lepas aku ngan kecik sampai xlame lepas tu si zam plak sampai..minah ni lagi lah lame aku xjumpe...last jumpe mase lepas dia kawen aku pass hadiahkot. lepas tu mmg xjumpe dah..pdhal aku mmg selalu ke shah alam tp xpenah plak jumpe dia..kekkeeke
zara mmg sentiasa jadi fav aku. sbb dia jenis xkesah..hehehe
zara anak si nik, yang baru merangkak..tp yes dia dah duduk katak malam tu..kekeke
muiz yg tido dr awal sampai semuaorang nak blah baru bangun,
penat zara kejutkan..mcm2 cara dah zara guna..xbangun jugak abg yg sornag ni.
firas anak abah, yg sentiasa nk kat ibu ngan abah dia jek..xsporting lah firas ni dah lah 1st tym jumpe dia..selepas dia berusia setaun kan..yolah last aku jumpe mak dia beberapa jam sebelom mak dia beranak kan dia...lepas tu mmg ade jek hal..maka xdpt lah berjumpe.
before balik, sempat lah si muiz ngan zara play together, tp jue aku rase ko ngan ameng kena tunaikan hasrat muiz nak adek tu..hahahhaaa ke muiz ni berminat ngan zara, boleh lah wat perjanjian ngan mak zara siap2..huk22

masing-masing xsedar diri, yg mane ade suami semua nye kuar lepak membawa diri..kitaorg sakan bersembang lah malam..dan berita paling best...TAHNIAH cik reen sbb bakal menambah jr. 10L . hehehee gembira utk ko ngan wan shah. semoga kesihatan ko ok sentiasa & take care. kire ko berlumbe ngan ida lah nnt sape nk beranak dulu..

owh kesian ila xdapat join, xpe ila, insyallah ujung taun plan nk kumpul lg, sbb jue balik malaysia lg & ejot pon ade tym tu..nnt kite plan baik punye...hehehehe sape yg baru pindah rumah baru tu..get ready yeee...huk33 ok lah tu jek cerita nya...sambung nnt daaa

Nota kaki: malas nk upload gambar seketul2..byk sgt...xlarat deyyyy nk tunggu

Thursday, October 21, 2010

Tempat sejuk

rase seperti nak melawat tempat-tempat yang sejuk..sampai aku rase leh sesak napas...baru puas hati hehheee


really need a vacation........plezzzz lah.....xlarat dah nk hadap jem hari-hari..stress aku! petang td jek..makan masa 55minit dr depan bhp menara rebong nak ke kerinchi..wt* lah kan...come on lah.....bazir minyak..bazir tenaga aku melalak dlm kereta tu xkire lah kan...

Wednesday, October 20, 2010

Purple lagik

Cantik Tak? ni hasil dari camera si gonjes, yolah nokia xsecanggih camera phone sony kan...xleh buat panoramic macam ni kan.,...

ok bawah ni hasil dr cokia aku ye......tujuan ke sini, sbb terserempak masa odw balik dr makan-makan kat Mia Thai Steamboat. terus gonjes pusing balik & lepak sini kejap.
tujuan utama terpatah balik sbb nye lampu purple yang mengancam lah ni..dah lah makan kat kedai purple, lepak plak kat dataran merdeka sambil tgk lampu purple menyibah bangunan..huhuhuhu


hoyeay..abis gumbira bergambar pakai phone camera jek..huahuahuahuahuahuahuahua

Kisah Malam Semalam

Semalam Besdae SARA, maka adalah sket acara makan-makan sampai senak perut. owh ekceli aku, mira ngan wafi saje je menyibuk, atas desakan napsu diri dan lebih hebat desakan ajakan dari pengantin baru tu..ala segan lah tu kene mengata ngan kami..hahahhaaha [acah mak enon jek] jgn mara, nnt kena juai plak kat pasar tani..oppssss...ok lah, Gonjes nak belanje makan2 sempena bithday isteri terchenta dia...

sebelom start membebel, happy birthday Sara, semoga makin matang & semoga menjadi isteri yg solehah. jgn dilayan sangat kesengalan si gonjes tu.

ok cont membebel, asal nak makan kat cozy tapi, ala2 segan nak masuk pon ye....bukan segan ape..segan ngan poket kitaorg yg dah makin kempis...almaklomlah dah nk ujung bulan kan...makanya, patah balik terus ke "Mia Thai Steamboat".
Owh ni Bandung cincau aku, cuma rm2.50 jek secawan...serius menarik...rasa pon kurang manis...ape2 pon aku sukak.
ni air milo ais & air suam, bagi mereka yang xkenal lah kan...owh ni air si gonjes.
tgk tangan dah tau, sape nye air kan..air milo suam-suam kuku, adalah milik mira yang memakai baju baby mlm smlm..huahuahuahua
dah masuk kedai steamboat, maka wajib lah makan steamboat kan...alhamdulillah kenyang sampai sengkak perut.
owh ni plak air pacman...oppppss air limau ais, milik besdae girl kite....
owh cheff kita nak mulakan kelas memasaknya,..bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut..hik hik hik....masak lah oiii..cepat sket!
lame nye nak tunggu barang2 tadi tu masak...huh~~~~~
bawak2 sembang dulu yeay..ape lagi...tesebutlah kisah kan.....bla bla bla bla bla bla dot dot dot
lambat nye makanan sampai.......abis jugak air aku ni nanti!

air pacman yangs edap..yummm yummm
yeay rendam semua...tp lom masak lagi daaa...xpe sabar tu seperuh dari iman..meh main sep sep dulu
owh..orang tamak memang kena tapau bawak balik lah jawabnye...kunun order nasi goreng USA utk aku share ngan adik..hampeh, sempat makan sorangs seuap jek kot, lebih kene tapau sbb xlarat dahh nak telan

ok lah, dah kenyang, sila lah beratur & bayar, apsal ramai yg beratur? padahal sorang jek yg nak membayarnye kan..adoiyai!
ha...seeeeeeeeeeeee adeyg licin ade yang masih bersisa...xlarat dah lah..xpelah..walaupon rase membazir..tp apekan daya, pentekedarah ala2 xbernapsu makan...ke mana tah selera dia..mungkin sebab dia masih diawan2 awangan..yolah ater pengantin baru...hehehe xmakan pon kenyang kot..kekekee
aku suka decor kedai ni..sbbb ade kaler purple...well..purple dia menawan ye...
ishh lame sungguh lah sesi pembayaran..mungkin mahal sangat ni..ke sedang tawar menawar kot...
kan aku kate cantik..lagi cantik..sbb mlm smlm "Section Closed" kerana..kami jek yg ade dlm kedai tu..ala2 ade special event jek...kekkekekkee

oklah adik sara yg manis yang makin tua, makan byk sikit.,.,kasik badan tu berisi sikit ye....

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...