Friday, January 8, 2010

Tag by Jijon

Semput aku nk siapkan TAG dr Jijon utk kesah seabad ni, si sunplawer, HSM ngan kemboja dah selamat jawab kan, aku jek malas nk karang..peneng jugak nk mengingat balik detik2....dah lah xdek diari nk refer kan...[kene get ready utk 10 taun mendatang plak...siap tulis dlm belog kejadian2 penting..nnt xpayah nk jawab soalan cepumas macam ni kan]

try nk wat karangan..tp tu lah..bahasa aku...xkire bahasa malaysia ke bahasa omputih malahan pak arab aku...mmg hancusss ye...sumtime..laen nk dikatekan..lain plak susunan ayatnye..kekdahnye..wat point mcm ni pon udah le

2000
  • Matrikulasi, tempat SKEMA mengalahkan zaman dok asrama kat SHARODZ denu....
  • kat matrik aku kenal si Deen, Ayu, Shah, Farah, Zai, uda, Ayu2, Emi1, Emi2, Zana [rindu kat korang lah!], Kene Gossip ngan mamat Skinhead, tp dok jeling2 manja kat mamat Suke ponteng Class...hehehe sbb otak dia smart! JELES..xpi kelas..tp excellent!Aku yg rajin p kelas...perah otak cam nak mati..stay up lagik....tetap cukup2 makan jek markah tym TEST!
  • UiTM Dungun, Pekan Koboi, kalo nak main bowling kene baling buah kelapa jek kat tepi pantai...aiyoooo, tapi pantai sangat cantek ok tetapi dah byk telan nyawa org, xberani nak posing2 bikini kat situ...wekkk:P!
  • Di sini lah perkenalan dengan Farah, R-yern a.k.a roomate aku, Wanie a.k.a onegurl, Nurul yg dah slim, Mona d' Diva, Eiy si sotong, Ibu, Kak Syira, Kak Jimun, & kak Ira & yg penting mula merasa selesa dengan keadaan Umah Pantai yg sempoi
  • Mula merasa terkezut ngan suasana di UiTM tu yg mengalahkan asrama Sekolah Agama...Arghhhh,,,spoil perasaan Budak nak merasa status budak U..dah rase dok asrama SHARODZ balik dah...
  • Cube utk mintak transfer ke Shah Alam...tp Makpak xrestu ok! SENTAP!
  • Zaman meminjam henpon canggih alcatel si Wanie & bergayut di tepi tingkap [hazabnye lah nk dptkan line yg clear kan]
  • Ayah aku hny bekal kan kad telepon cap Telekom tu or duit syiling sekampit utk aku teros bertapa public phone utk bertanya kabar org kampung, SENTAP lagik skalik..sbb BAPAK xkasik i pakai henpon
  • Tahun ni lah..aku mula berjinak2 aktiviti hiking & camping ni...

2001
  • Seronok sbb nk pindah ke kolej baru yg bernama Redang, tp dah dok kat sane..rase xmeriah cam dok umah Pantai plak..yolah..dah name pon bilik2...ala2 aprtment kan..mane ade hall tok melepak tym malam2...kan..lepak dlm bilik ajolah. Owh lupe...dpt dok sebilik ngan Farrah.
  • mule rase..kalo stay kat Matrik lagi bagus..dr masuk UiTM ni..hahahahaa
  • owh tym ni...hormom gatal aku mule naik...asalnye..kene cabar dek kengkawan...last2 aku betul2 terminat kat Si A [name sebenar adelah rahsia ok!].
  • best dpt kawan dengan Si A...hahahaha tp xdeklah kapel mapel ni kan...kawan jek ok
  • bapa ku dtg dr melaka...bapaku bawakan nokia, nokia 3310 kaler biru, boleh gune selalu[aku gune smpai ke taun ni..b4 aku tukor mase ogos aritu]...sayang ok! ko ingat senang ke bapak aku nk belikan....ni pon bersebab..sbb aku wat perangai..xtepon2..disebabkan hostel baru aku xdek public phone + segan nk pinjam henpon kengkawan....makanya, adelah tragedi mase nk balik raya yg membuatkan ayah aku berpikir...henpon tu penting sebenarnye..hahaha [xpe yg penting..bende FREE...]

2002
  • Aku mule berkawan ngan si B
  • 1st dating ngan si A...siap tym semester break...dia lepak melaka...wakakakaa
  • Sem terakhir kat Dungun...yahooooooooooo
  • 1st tym aku beli camera mase nk MAPRA [majlis pra graduan utk diploma aku..nk pinjam camera org..sesekor cam berat hati nk bg..xpelah..i korek tabung..beli lah satu]
  • aku keje part time kat kedai gambar dlm Tesco
  • Start berjinak2 ngan photography..tp pakai film camera lah kan...
  • permulaan aku kenal si Lily, Ah lim, Chow, Ape name minah lg sorang..aku dah lupe plak & Ah-Hammmmm

2003
  • mule practical kat TM jln banda Kaba
  • masih keje partime kat Tesco tym ptg-mlm
  • Mule kenal kakak aku si MASS [tym tu tpt aku nk pakai org..gantikan position aku kan, makanya...tym interbiu..boss aku suh aku yg nilai & pilih..cett...makanya, aku pilih dia..hehehe]
  • & dpt offer as Supervisor kat Situ
  • baru 2minggu aku sign terima offer tu...dpt plak tawaran sambung belajar kat UiTM..upset tau, bapak suh belajar lagik!Dah lah i berniat nk sambung degree ngan seseorg..tp anak yg TAAT..kene lah patuh ckp MAKPAK kan...
  • bermula lah perjuangan aku di SHAH ALAM pulak!
  • kat Shah alam, aku se geng ngan Dila, Shida & Rina
  • Dok sebilik ngan Wanie
  • Si B bengang aku sambung belajar tanpa pengetahuan dia...ehhh nk kate BF aku bukan, Bapak aku lagik lah bukan kan...makin lame..mamat tu tah mane2 tah..malas aku nk carik kan!

2004
  • Student, bergelumang ngan buku jek lah
  • Jadik juruletih PLKN time semester break, time ni lah..mcm2 perangai budak aku kenal..hehehee ade jugak yg masih kontek aku smpai skrg
  • mase kat sini lah..aku kenal Kak Zila & family..sbb kami same2 jadik juruletih
  • aku berjaya kumpul duit tok beli Komputer baru berharga 3K, tp kene marah ngan bapak! tp alasan aku munasabah...marah ditarik balik
  • aku start join KEMA [kelab mahasiswa aktip..mula meneroka gunung laen..selain gunung ledang..yolah b4 diz..aku tau gunung ledang jek kan]
  • hasil duit riban2 mase jadik juruletih PLKN, aku perabis beli perkakasan hiking.
  • Tata si A & si B sbb taun ni aku kapel ngan Si C

2005
  • Aku break off ngan Si C, xdek jodohkan
  • focus utk menyiapkan thesis...giller hazab kan...sumpah xmo dah belajar lagik kalo ade thesis! wakakakaa
  • finally gred ngan result yg so-so-so jek..i kn xpandai & xikhlas nk belajar
  • sambung keje as juruletih, best jek..setiap siri, kompem kat kem berlainan & kawan yg berlainan
  • kenal As, Maria, Azrul, Abg Ensem [aku lupe name dia], pastu yati, emerdhan, azizul, bib, farhana, dan ramai lagi...
  • dah masuk puasa & kem PLKN pon cuti, che' kham offer utk mai interbiu kat Comp dia iaitu MP kat KL, maka aku, dila & kecik ke sana...& kami dpt lah keje contract tok 2bln [oct-dec]
  • bermulanya sejarah aku menjadi warga Kg. kerinchi, sbb aku menumpang di bilik zam&ulyn kat VA

2006
  • masih bekerja di MP
  • pindah umah ke Flat PKNS
  • Aku start berbaik2 ngan Si D [ni kawan aku since sekolah..tp bukan satu sekolah yeee..dia baru lepas break off ngan awek dia...layan kan je]
  • Taun ni adelah taun aku...giller bekerja
  • start usha Mr.Nik..tp mampoo usha dr jauh jek lah
  • Start join budak ATAT

2007
  • Berjaya meredah kesemputan+kepancitan utk menawan puncak kinabalu
  • start rapat ngan Mira , DD
  • aku tukor kerja kat Comp B
  • mule2 berkenalan dengan Kak Sunplawer ngan Adik Muncung Itik
  • oklah..sbb join wat coding balik kan
  • Mak sedare aku start wat keje giller nk ehem ehem kan aku ngan si E..huh...tp kene layan kan jugak....mane tau kalo dah jodoh kan...
  • Berjaya jugak pakse ayah aku beri kelulusan utk aku memiliki laling [tp skrg rase cam xmo dah..nk baling jek kat sg. klang tu...ahahaha]
  • impian utk memiliki mr.nik ade, tp.....masih lom ade jodoh

2008
  • Abis projek...yahoooo
  • tp tersurat & tersirat...aku ngan Si E leh kawan jek....dia dpt keje kat KL...mungkin dah jumpe org yg seperti keinginan hati di tempat kerja baru
  • Aku berjaya menawan Mr.Nik dengan memecahkan semua tabung ikan, tabung buluh, tabung otromen, tabung hello kitty & semua tabung yg aku ade
  • Adik aku kawen / yam dpt baby si Nisrina [masuk jugak list ni..wakakaka]
  • nyiok kebana kawen
  • GGO ditubuhkan, mase ni lah..kenal kat akak Manjalara, nyiok Jijo, Nyiok Dewi & Mimi Damia hasparagas
  • musim kengkawan aku mengawan
  • lagik sekali...Kazen aku dok kenalkan plak ngan Si F [ni mmg aku rejek...wakaka...sbb kene kontrol...xleh blah ok!] & mak sedare aku dok kenalkan plak ngan Si G [ni aku suke]
  • percubaan menjadik photog di majlis perkahwinan budak umah aku

2009
  • Tah..masih Kat comp B...
  • masih dok umah sewa yg same
  • kengkawan tetap same
  • Mira pulak yg kawen
  • minat kat photography lagik
  • tp dah malas nk mengaktipkan diri dlm bidang hiking
  • cume aku berjaya tukor 3310 aku kepada 5800 sbb xleh thn..asik wat perangai meng CALL no-no dlm phonebook sesuke ati..maybe mslh keypad dia tu
  • aku ngan si D...on & off jek....tetibe tau si D mau kawen..SENTAP i tau!
  • Si G kawen ok, tp xjemput I! [mak sentap lagik skalik!]
  • 2la..jodoh pertemuan mmg di tentukan olehNya kan kan kan
  • nak setelkan PTPTN...tp asik rongak jek bayor..wakakaa....
  • azam nk clear kan CC pon kene BF ke 2010 lah jawabnye
  • tp aku berjaya menaikkan berat badan secare "BESAR BAGAI JOHAN" [nk turun blk dah payah ni!
  • ape yg pasti..aku masih kawan ngan si A...hahahaha [aku rase dia dah ade awek...sbb style ayat dia cam dah poyo plak skrg ni...keh keh keh...xlame lg..kompem citer kat belog..teros jadik jiwang xlarat aku nk bace dah!]
  • yg penting...aku masih lom kawen lagi & masih lom ade kesedaran utk sambung belajar or belajar tips nk kayo cam IK atau pon..cube2 utk bergesel bahu ngan Mr.F pemilik AA [kalo geng ngan dia..leh mintak sponsor tic utk ke bandung jek..sekali sebulan]
tamat sudah..even ade yg xlengkap...tp ni jek lah serba sedikit..cebisan ingatan yg masih ade dlm kotak memori aku sebelom dia di lupuskan sepenuhnya... ahaks...

utk 10 taun akan datang...jengah lah ke sini lagi..kalo belog ini masih wujud & tuan hamba masih bernyawa di muka bumi Tuhan yg ESA ni...

Nota kaki: GGO & fwen..ape lagik....carik point utk di kondem...heheheheee

14-01-2010 : arini aku dpt tau si mamat skinhead..dah kawen..UPSET ok! sbb kawan i hupdate citer dia!,...hehehee

PM lancar Klinik 1Malaysia

Sila klik SINI utk berita penuh


KLINIK 1Malaysia dilancar oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur dan serentak dengan itu juga sebanyak 44 buah lagi klinik serupa memulakan operasinya.

Kehadiran klinik itu yang bertepatan dengan gagasan 1Malaysia iaitu ‘Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan’, tentunya menggembirakan rakyat jelata kerana kedudukannya yang dekat dengan kediaman mereka, selain dapat menjimatkan kos mendapatkan rawatan kesihatan.


Nota kaki: aku dah tau musabab kereta aku dialih...opppssss silap..kenapa khemah tu didirikan depan dewan UMNO tu...aku dah tau...tu yg kete aku kene alih dek Jin...jin ape? [lu pikir lah sendiri]

Cuak

Lenggang Mak Limah
lemah gemalai
padahal...dah xbertenaga nak melangkah
lemah longlai gitew
haih*
sungguh pemalas kan saya?
nak melangkah pulang...
oppsss nak mendaki bukit kerinchi tu dr stesen LRT ke umah saya tu yang saya malas...
tp apekan daya..
saya tiada pilihan laen..selain melangkah longlai

Semalam mcm baser....kene melangkah longlai dr stesen PUtra Universiti tu ke rumah... dr jauh kelihatan kereta Savvy hitam park kat tepi jln..aiyooooo dah ade org pakai Savvy kaler itam jugak kat sini ke? sejak bile???

hehehe kene usha ni...kang ade plak aku tersilap kete kan...dr belakang nmpk cam kete aku jek [lah dah same kaler kan namenye]...

& aku teros melangkah..makin lame makin hampir...aik..sejak bile ade khemas gedabak depan dewan tu? nk kene alih kete lah ni gamaknye....kompem ade majlis kat situ...

& kaki aku teros melangkah....& tetibe aku terpaku betul2 kat belakang Savvy Hitam tu... Aiyoooo kete aku lah..sbb no plate dia SAMA ok! adushhh...aku teros terkejong kejap kat situ..dok pikirkan..semalam ke pagi td..ade TAK aku ALIHKAN KERETA tu?

garu-garu kepala yg xgatal sambil merenung ke langit ... owh awan cerah...meaning cuaca baik...leh basuh baju malam ni [ade kene mengena ke?] aku teros pikir...Adoiyaiiii...mmg aku xdek alih kete ni..Apsal kete ni dah beralih oiiiiii?????

CUAK1,...CUAK2...CUAK3...CUak100...CUAK1000....CUAK seCUAKNYE saya ketika itu....tp aku xwat ape..sbb perut lapar & bau laksa dalam pelestik ni..sangat menggoda...kene balik umah dulu ni mentekedarah dulu.....hahahaha

sampai kat lif...ade notis suh jgn parking depan dewan tu sbb nk pasang khemah..kol 10.00am...wei,,aku g keje pagi td..mane ade Memo tu..huh~

Bengang! ok!...saya bengang!

Sampai uma....smyg asar....makan laksa...kenyang...sudah....tgk TV [sempat tu..hhahahaa] baru lah turun bawah tok try test laling kesayangan aku....cek kiri..cek kanan./.cek depan..cek belakang..semua ok.....start enjin...kasik panas..dah 3hari kan aku start enjin..hahaha pemalas kan? seb bek boleh...& try gerak depan sket..undur sket..ok lulus...xleh nk kuar sbb parking limited smlm kan..hahaha kang aku gerak..kompem org len dah amik parking tu kan...hehehehe..ok boleh naik ke atas semula tok sambung tgk TV!

ok..positip...maybe..depa angkut kete aku pakai tow track or pakai lori DBKL..hahaha xpon depa berjemaah angkat reramai...keh keh keh...almaklumlah..beratnye ringan kan..xpon..arrghhhhh malas pikir lah....SBB saya CUAK smpai arini..hehehehee TAK LENA tau tido smlm dok pikir MACAM MANE DEPA ALIHKAN KETE AKU?.....buatnye...aku xjengah kete..& kete dah xdek..aiyooooo...meraung lah saya nak balik raya nnt! [hahaha ade kene mengena ke?]

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...