Skip to main content

Posts

Showing posts from December 21, 2010

Apa itu AHB?

AHB - Amanah Hartanah Bumiputera.
Skim ni dah di isytiharkan oleh PM kita masa belanjawan 2011 yg lepas. Masa tau tu memang teruja lah kan. terus google sane sini utk carik info. Rasa memang nk masuk dlm list azam tahun baru ni...hope tercapai lah...
Pelaburan serendah RM500 dan maksimum RM200k. Nak senang boleh beli saham ni di Maybank yang terdekat.
Setahu aku, ianya seperti pelaburan ASB, tetapi ini bukan nya skim di bawah PNB. tetapi ianya di bawah PHB. Ni lah peluang bumiputera utk memiliki saham pada bangunan2 tersegam indah adalah milik kita [bumiputera]. lebih kurang begitulah...kalau nak paham lebih, boleh google & baca kat sini pon boleh.

Bonus ASB 2010

Kawan-kawan semua yang ternanti-nanti, boleh kira bonus ASB anda skrg sbb PNB dah umumkan...

2010
Kadar pengagihan Pendapatan = 7.5%
Bonus = 1.25%

oklah..naik lah sikit dari last year kan....tp lom blh lawan agihan pendapatan masa 2007 & sebelom2 tu. hehehee but alhamdulillah tahun ni better than last year...yip yip horeyyyy....

utk last year (2009)
Kadar pengagihan Pendapatan = 7.3%
Bonus = 1.25%

Tahun 2008
Kadar pengagihan Pendapatan = 7.0%
Bonus = 1.75%

Tahun 2007
Kadar pengagihan Pendapatan = 8.0%
Bonus = 1.0%

Nak cek..sila ke sini

ok nanti nak masukkan hasil tu dalam AHB plak..foouuhhhh Azam tahun baru tu..ahaks