Friday, March 19, 2010

Sabah Bah [Hari Kelima]

Oleh sebab ini adalah hari terakhir, & tiada apa2 planning, makanya, pg tu kami kuar lambat sikit. sbb nak ke pasar filipin jek pon kan....

& dimulakan dengan breakfast dekat pasar besar KK [sebelah pasar filipin jek nih]. & semua makanan same jek setiap kedai...boring betul!
belasah jek ape yg ade kan..janji perut wa xmelagukan lagu hip hop..kang aku plak yg terhegeh2 ngan tarian inang plak...

dah setel makan, kami serang pasar filipin. mmg masih awal even dah 8.30am kan....org kedai kat pasar filipin baru nk basuh kedai mereka & lap2 cermin..huh..awal sgt rupernye kami....


& sesi memborong di pasar filipin tamat di tempat ikan masin .. hehehe sakan mereka ni borong..aku cume beli beberapa ketui fridge magnet, seketui keychain, seekor ikan terubuk masin & 2 bungkus kuih cincin..hehehe kedekut kan aku...ahaks....

oklah, kalo korang nk beli mutiara/gelang manik yg murah beli lah kat pasar malam or pasar yg dibuka pd waktu malam di tepi pantai..harga nye lebih murah & lagi mudah nk dpt discount..hehhehee or korang leh beli kat pasar ahad. sbb skrg ni..harga barang kat pasar filipin mmg xleh blah..mahal yg melampau..mentang2 lah....pusat pelancongan..yolah tpt pelancong bertumpu kan....nk mntk tawar mcm nk mengemis seposen dua tok wat duit bayar duit tandas ok!

Lunch tym, kitaorg makan kat nasik ayam CP...erm maybe mereka dah nk tutup kedai tym tu..tu yg staff dia malas nk bekerja dah kot...tp sesungguhnya lah nasik ayam dia dah xsesedap dulu..hehehehehe

ok lah...ptg tu, dlm kol 3pm kami gerak dr hotel dgn menaiki naza ria [dia charge rm30 utk sebuah kereta tu] ke airport. kol 6.05pm flight kami berlepas & sampai di LCCT dlm jam 8.45pm. sampai umah kerinchi dalam kol 10.15pm [tym ni yam dah selamat melahirkan angah]

Nota kaki: oklah...siap jugak karangan org yg dah lame xmasuk kelas.

Sabah Bah [ Hari Keempat]

Seperti yg dirancang, hari keempat ni mmg akan ke pulau. Owh sebelom tu, utk entry hari ke-3, asal nye, kami plan utk ke Beaufort dengan menaiki keretapi dari Tanjung Aru, tetapi dek kerana keretapi masih belom beroperasi, tu yg menyimpang ke tambunan jadiknye..hehehe

ok berbalik pada cerita asal utk hari ke-4, pukul 7am, kami dah gerak ke Jeti. Seb bek aku dha brekpes minom air kotak Milo ngan roti 2 buku. hehehe yg lain2 terpakse brekpes kat Jeti yg mane kos dia amat cekik darah..nasib lah mereka kan..hehehe aku suh brekpes dulu kat mane2 kedai semua wat donno..almaklomlah semua xsabar nk sampai pulau tu aku rase..hehehe
odw nk ke Jeti, sepanjang jalan gaya tu ade Pasar Minggu. tapi dpt tgk jek lah..xsempat singgah...dah lah barang2 nya lagi murah dr tempat2 lain.serius lah, kalo korang pg ke sabah, singgah lah pasar minggu ni utk membeli belah..berbaloi2 sbb t-shirt kat sini mmg murah ok....Kat Pasar Filipin pon xdpt harga mcm kat Pasar Ahd tu.

oklah, sampai di jeti, servey2 harga tic & decide utk ke dua pulau jek sbb manukan aku dah penah pg dulu kan. so diz tym kami ke Pulau Sapi & Mamutik jek...Info di sini

Kos utk ke dua buah Pulau tu:-

RM 25 - Duit boat utk ke dua buah pulau/seorg
RM 6 - Entrance fees utk 2 buah pulau [sebuah pulau Rm3]
RM10 - sewa snorkelling set [kalo bwk sndr punye pon lg bagos hehehe]
Rm 5 - sewa life jacket [erm xsewa pon xpe....]
perjalanan selama 20minit. Sepul mabuk laut..hehehe pdn muke...tp dah masuk dlm air..dia OK kembali...Pulau Per-1 yg kami serang ialah Pulau Sapi, tapi tym tu Jelly Fish season, thn ajelah gatai2 kalo masok dlm laut tu kan...kat pulau Sapi ni...aktiviti mandi manda xberapa nk berjalan lancar sbb semua takut gatai2..hehehe last2 main pasir jek...

dah kol 10am, kami ke pulau mamutik plak, di sini baru lah sesi sakan mandi manda tanpa pedulikan jelly Fish yg xdiundang tu...mmg byk lah ikan yg di temui even kat tepi pantai jek pon...dah xreti berenang tu...main ajelah kat tepi..kang pegi jauh2....cuak plak kan..hehehe
janji dengan abg boat tu kol 12pm kitaorg nk gerak blk. makanya, semua org kebuluran + kepanasan makanya, carik tpt makan yg ade aircond...akhirnya, restoran pakcik janggut putih menjadik pilihan. sbb nye mmg kat KK ni...kedai makan pakcik janggut putih ni bersepah2 ok!
Dah kenyang, balik bilik, bersihkan diri & tidur2 ayam sbb ptg tu plan nak ke Tanjung Aru plak. Owh ni mmg tpt wajib pg lah sbb makanan kat sini mmg best2 & murah2 belaka..hehehe sedap pon iye jugak!

dr town KK ke Pusat Taxi/pengankutan awam kami menaiki bas Mini dr CP KK. kos naik bas mini baru yg beraircond tu baru RM0.50 jek. lepas tu nk ke tanjung aru kami naik van/dikenali as bas mini jugak. tp org van tu telah menipo kami yg memegang title pelancong jek...dia charge kami RM2 pdhal aku rase kos dia cume rm1 jek...cettt
kat tanjung aru ni, korang wajib makan sayap-sayap. dulu RM1 jek..skrg dah RM1.50 rasenye. tapi air jus gelas besar dia masih RM4 secawan. Kat restoran sempelang tu charge rm7 sewacan, mmg cekik darah.tp air juz kat Tg. Aru ni mmg kaw lah kan...ABC dia pon amat menarik..hehehhe mcm2 jenis air lg lah...kitaorg makan sayap2 dengan sotong goreng kangkung jek.
lepas dah kenyang melepak tepi pantai utk layan sunset plak....& korang layan kan ajelah gambar poyo kitaorg kat tepi pantai tu...
balik dr tg. aru ni. kene menapak keluar sbb kunun nk carik bas..pdhal haram..xdek bas ok...kekdah kene dpt kan teksi jugak...dah lenguh berjalan barulah nmpk teksi....& utk ke town KK di charge RM15utk sebuah teksi. malam tu....aktiviti ke pasar malam tepi pantai utk jenguk makcik mutiara lagui..heheheh...tu saje lah aktivitinye...utk hari ke-4 mlm nye lepak kat hotel tu jek lah...

Sabah Bah [Hari Ketiga]

Dari Rose Cabin, Kundasang kami gerak ke Tambunan utk melawat beberapa tempat di sana. Dalam pukul 7am, perjalanan kami yg lebih mencabar dari kedua-dua hari yg lepas. Serius jalan dia sangat lah....xtau nk kate mcm mane lg dah...alhamdulillah..kami selamat pegi & balik.

Sampai di Tambunan dalam pukul 9.00am, kami ke TVRC dahulu utk melihat ikan2 yg kebuluran..hehehe yuran dikenakan sebanyak RM2 utk org dewasa & Rm1.50 utk sebungkus makanan ikan...
tgk lah..ikan-ikan yg berebut nak makan...haih* kesian mereka ni..dah berapa hari xmakan kan...

oleh sebab kitaorg dah isi perut ngan air milo & roti sebelom bertolak...maka, xdeklah rase lapar kan..tetapi, kitaorg singgah jugak makan kat kedai makan yg terletak di Town Tambunan. Pekan dia sempoi jek..ala2 pekan koboi jek...tp cuaca kat sini mmg sangat panas!

Thanx to Aaron yg belanje weoll makan meggi goreng..hehehehe....
Setelah makan minom ala kadar [ala kadar ok! hehehe] kitaorg meneruskan perjalanan utk ke pusat Rafflesia yg terletak lebih kurang 45min dr pekan tambunan. mmg byk gamba yg di snap..tp letih lah nk pilih...ha tgk jek lah ni....
utk melihat bunge Rafflesia di dalam hutan, kite perlu masuk & berjalan dalam hutan dalam 2jam perjalanan utk sampai ke kawasan Bunga Rafflesia tersebut. Owh Charge guider adalah Rm50 & permit masuk dalam Rm5 utk seorg [kalo xsilap aku lah]

& setelah setel urusan di Pusat Rafflesia tu, kitaorg ke Butterfly Farm tp dek kerana cuaca sangat panas & kami perlu menapak & menaiki bukit..lalu weoll decide xperlu lah pergi..hehehehehe [pemalas kan?]

& kitaorg pon meneruskan perjalanan ke Penampang utk menjejaki Perkampungan Rumah Panjang yg dikenali dengan nama Monosopiad tetapi, Drive kami masih belom pernah sampai, dia lom dpt ilham di mana, makanya, dia membawa kami keHongkod Koisan dahulu. tetapi sedih sbb semua rumah Panjang kat sini di tutup pd hari tersebut.mungkin tym ade perayaan jek dia buka kot..

Kitaorg bergambar di luar aje lah....& niat nk teroskan perjalanan ke Monosopiad tetapi ahli kami mabuk perjalanan makin parah, maka, terpakse memutuskan utk balik ke KK & check-in hotel ajelah...
antara gambar org sengal yg cube menghiburkan hati sendiri di kala cuaca panas terik..hehehehe
& dalam pukul 2pm kami dah sampai di Stay-In Lodge yg terletak di Jalan Gaya [terlupa plak aku nk snap gamba kan]

Sampai jek dlm bilik semua bergelempangan tidor dek kerna kepanasan kepenatan. Kitaorg plan utk makan ptg nnt jek..senang..dinner teros.

Dah kol 4.30pm, semua ahli dah bersiap sedia utk XPDC jalan-jalan carik makan kitaorg di town KK. Mira nak ke restoran yg kitaorg penah makan suatu ketika dhl. mecabar jugak nk carik sbb xhengat kat mane kn..hahahahahaa

last2,..mengikut gerak hati..berjaya jugak kami menjejaki Restoran Sempelang ni..mmg rejeki lah namenye kan...
Fouhhhh..sampai jugak....xjauh pon dr tpt penginapan kitaorg rupernye...tp berpusing-pusing jugak org yg xdek petunjuk arah mcm kami ni..hehehe

oleh sbb restoran ni kat town KK..maka, harganya amatlah xberpatutan.tapi nak mencarik makanan yg sedap sikit punye pasal..xpelah..sekali sekala namenye kan...

Kitaorg order, 2 ekor ikan bakar, kailan ikan masin, & butter prawn & air gelas besar. tp dah kate sini mmg mahal kan..utk 7org nye makan & air..total yg di charge Rm112. amik ko...hehehehe tapiiiiiii berbaloi lah..makanan dia sedap jek.... licin lah makanan tu semua kan.
& lepas makan, kitaorg jalan2 kat tepi pantai tu....tgk kedai2 yg dibuka ditepi laut tu...& aku ternampak lah air 'Sedap Gila!' ni..hehehe seb bek murah, Rm2 jek secawan ni...oppss yg paling kecik xdek..maka aku amik yg medium size jek...tambah RM1.50 jek...
kire harga dia baru RM3.50...layan kan jek lah..janji sejuk..seb bek sedap lah..tp xdek lah aku jadik giller lepas minom tu kan...
& hari pon dah gelap..kitaorg yg sewel-sewel ni pon wat aktiviti sewel di kawasan org melepak..hehehe sibok nk menyelit jugak...
puas ati xpuas ati..adelah gambar kenangan ahli2 sewel kat sini.seb bek dah bergambar mlm ni kan,..sbb sampai eksudah xsempat nk pg tym siang..hahahaha
oklah..lepas ronda2 servey harga mutiara & barang2 lain....kitaorg pon balik bilik utk sambung tido...esok nak ke pulau kan ...kenalah cukop rehat

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...