Skip to main content

Posts

Showing posts from December 10, 2008

[Aidiladha] - Kek Cawan

in da making kek cawan comel.. tp dr awal xleh lah kn..camne aku ngan sibok mengadun nak snap..xsanggup rase nak mengotori Mr.Nikki i tu kan


sempat lg depan Oven tu..seb baek oven xmenjerit terkezut ngan flash tu kan..


ni 2nd last batch kot..xleh nk isi penuh adunan 2..kalo x nnt melimpah ruah..shh lak nk wat decor nyer


Mukaddimah..mestilah mule ngan My name kan..dah name pon aku yang buat kan,.,huhuhu

Finally, I did it! tapi skill nak mendecor 2 lom teror lah..kene byk belajor lagi

sori sesape yg nak majok ke ape..i buatkan ni khas utk kak sharna..hehehe ni bodek sbb dia kalo order cup cakes dulu pd kak mel..kompem selitkan utk i sebijik..hehehe


for this tym, aku wat frosting gune butter creamy jek...utk based cake..aku "vanila cake + choc rice + choc chip" and "orange cake"..da orange cake nyer idea sbb aku teringin nak makan kek oren...huhuhu layannnnn ok!


color yg terpilih lah ni..cream + blue + gree + purple...i love it..tp xsempat masukkan tona warna pink..kalo x..k…

[Aidiladha] - Kek Batik

da very simple kek ok... jgn nk bg alasan xde oven ka..xde equipment ka..sbb diz kek sangat lah sonang..bahan-bahan yang digunakan pon simple ajo..tgk list yang aku senarai kan kat bawah ni:-

1) Butter
2) Koko or choc masak
3) MILO penyedap rase
4) Susu Pekat F&N or brand len pon xpe..ikut selera kome lah
5) nak rase lomak..susu cair or fresh milk [jgn byk ok..kang cayak lak kuih nyer]
6) beskut Mery ..bkn mery xmas ok!
7) periuk utk memasak [periuk nasik ke kuali pon leh gune]
8) bekas nk masukkan kuih..alah mangkuk murah 2 pon blh...
9) dah lah..itu sajok ok bahan-bahannya..nk hiasan bagai..sila pikir sendiri..wa malas mo layan


Tym lapo leh makan..nyum..nyum..nyum


nak lagi best..makan depan PC mase kat opis..kompem keje lambat siap..hahaha

ok ..tadaaaaaaaaa jgn lupe simpan sikit utk esok plak ok! sbb nak buat jarang sekali kan

[Aidiladha] - Marble cake

Yummmii..yummii...kek marble ni..antara kek yg digemari oleh semua penghuni rumah aku..even buat lah tetiap hari pon..aku rase xkan ade yg muak kot...dah nak buat dia pon ala2 simple jek [simple ek???? nak pukul telor bagai] hahahaa kalo xsengal urat sendi aku xsah~~~but sumtime aku ngan mak aku baser lah..suke memodified ape yg patut utk ingredientdia..kire ikut suke suki kami jugak lah kn
dah lah ape susah..jap lagi brekpes aku nak makan ni..sbb ade balance lagi..so, aku tapau g opis..hehehe [actually aku tapau lebey..almaklumlah terbuat 2 bijik dengan 4a dunan kn..amik ko..aku dengan senang lenangnyer tapau 1/2 dr sebijik kek 2...huhuhu
Nota kaki: Jom makan...sat lagi..ade appoinment ngan dentist lak

[Aidiladha] - Choc cake

Itu dia view xbrape nk menarik atas meja makan kat umah aku..hahaha..asik port ni jek..xdek port yg lebey sesuwai ka?.. diz choc cake saje jek mo buat..hahaha "sbb xdek keje kat umah..& disebabkan boring" nak mamposs ka kuar statement xdek keje kat umah??? huhuhu actually diz one request by Mak Long..layan kan ajo...budak2 kat umah aku 2 ala2 dah kureng nk makan choc cake even dah beberapa resepi di try..maybe dah muak..so, kene take a break lah kot tok choc cake..

ok lah sape-sape yg lapo layan ajo...gamba cake yg xseberapa ini...~~~~ yg pastinyer Mak Long leh cakap..wat kan lagis atu..kat kuasek aku nak melayan kan..ingat aku ni xdek keje len apo..huhuhu keje mendobi aku xsudah-sudah ok..even sampai pagi raya..mmg lah mak aku 2..simpan beria utk buli aku lah tu...