Sunday, September 5, 2010

Iftar @ Kak Nor House

Ni cerita baru jek. Berbuka malam semalam. Dek kerana, kami dah berpecah, Kak nor masih di Bernas, Murni even sekampeni ngan aku tapi kami berada di lokasi yang berlainan. Memang jarang sangat jumpe tu yang plan nak berbuka bersama. Walaupon, majlis ni utk kami bertiga di tambah ngan suami si Murni jek dan anak Kak Nor, tetapi lauk pauk nye macam nak buat kenduri. Tu lah melayan kan selera mak buyung, kesian plak, nanti anak dia ngences plak bila kuar nanti..miahaha

Macam biasa, tak buat kat rumah murni, mesti rumah kak nor lah jadik mangsa, kalo rumah aku, tu dalam mimpi ajolah..miaahaha....kang mcm2 masalah....kekekee

ok, seawal 2.30pm aku dah sampai umah kak nor. biasa lah gossip2 dulu lah kan...layan Tv dulu..dah nk kol 4pm baru start aktiviti potong memotong...& aktiviti memasak menyusul pula...

dan utk berita menyedihkan, aku lupa lagi nak snap gambar masa mula2 makanan terhidang..dah abis makan & tersandar kekenyangan baru lah teringat..dan hasilnya seperti ni aje lah ye...

Gulai lomak berapi ketam...serius ketam dia besar2 & sangat puas makan! Yummy~~~ didier drogba..sila meleleh tengok ini gambar!..miahahahaa...kalo orang nogori [kak nor] yang masak gulai lomak berapi ni..memang mengancam lah kan rase dia...periuk besar ok! [amik gambar periuk sekali tu..miahahaha]
sebab dalam hidangan tinggal ni jek ha...sungguh lah.....rase-rasenye, berapa lah kalori malam semalam kan?
Siakap 3 Rasa, tapi aku tak tahu cukup 3 rasa ke tidak, ke ade satu rasa or takde rasa ke kan,...sebab aku puasa ketika masak lauk ni kan...miahahaa....memang lah kan mak buyung tu request...peergggggh mcm makan utk puasa 3hari tanpa makan2 ape2..kekekee

dah lah 1st tym uruskan siakap tu xsendiri, baser kat kampung mak aku mmg xkan suruh aku buat sebab lembap dia kate..kekekee yolah insang dia bapak lah keras kan...kekekee penuh perasaan aku mengejakan ikan tu smlm..kekekeke
Kailan Ikan masin, oleh sebab sayur ni nmpk kurus2 jek, maka ni hasil air tangan kak nor lah kan..ahaks....makan sayur ni, xperlu kunyah. telan terus pon xpe..kekekekee
kerabu mangga, ikut resepi dalam internet..kekeke aku lah tukang hiris mangga tu, sebab tu macam2 size ade & semua nya kasar2...well~~..kekeke kalo kak nor potong kompem masuk mulut..terus ke tekak kan..ahaks tapi, perahan air limau terlebih, maka kerabu ni terlebih masam..miahaahhaaa
ayam goreng kampung pon ade....pergh pagi td sahur pon aku makan nasik ngan ayam goreng ni dengan kerabu mangga tu jek [hasil tapau mlm smlm]. layan siot......
Bandung Cincau....serius sedap, dah lah air ni siap awal jugak..meleleh lah tgk tym puasa semalam kan...kkeekeke godaaan
dan spaghetti Murni yang nyum nyum.....yummy, terlupe nk snap, tapi ni gambar adam ngan dedek yang melantak spaghetti utk kali ke-2 tym ni dah kol 10pm kot...hehehee supper lah kot..miahaha orang lain dah tersandar, bebudak ni boleh plak lapar balik....memang sedap lah kan spaghetti tu kan...
aiyooo adam, abis semau orang ko call & sms ek? & muahahaha seb baek lah ko xcall polis ke bomba ke...kekekekee
ok dedek ni maintain...makan mee spaghetti jek tanpa kuah..giller lah..kalo aku lah kan..kompem xleh telan dah..kekekekee tu lah kan...makan bebudak....

aku rase bebudak berdua ni lapar balik sebab telan banyak asap kot mase main bunga api...huk22...

Nota kaki: Ade lagi satu, agar2 buah si murni..lupe nak snap , tapi ade semangkuk dalam freezer aku sbb biasa lah kan..hasil tapau semalam...dan xsabar nak tunggu malam ni plak, berbuka bersama GGO.

Iftar with Atatians

Salam Ramadhan,

ramdhan makin ke penghujung dan makin meninggalkan kita untuk tahun ni [1431H]. Sekejap jek rasenye, malam 10hari terakhir dah tinggal 4malam jek lagi kan utk merasai nikmat bersahur. Ye, kalo Puan Murni berjaya utk tidak sekali pon TERskip sahur, aku pon begitu, even sahur aku xsemeriah dia kan :P. Yupp aku rase boleh di bilang ngan jari berapa hari aku mencekik nasik & lauk pauk ketika sahur, kebanyakkan hari yang tak dapat di hitung dengan jari, aku hanya telan cornflakes yang direndam dalam susu..miahahaa abis lah stok sekotak besar cornflakes aku bulan pose ni..kekeeke tapi aku pon masih pegang rekod xnak kalah, lom penah skip bangun sahur..walaupon kelat mata, gagahkan jugak gigi mengunyah makanan bagi mengelakkan aku menjadi naga di siang hari...ngeh33 teknik2 mengelakkan dari di tambah ngan dosa sbb rase nak telan org..wakaka

ok lah, sebenarnya nak bercerita pasal acara tahunan [aku xpasti tahun lepas ade ke idak majlis berbuka ngan atatians] berbuka puasa Atatians. tahun ni, mira secara tak sengaja volunteer utk jadik organizer. Sebenarnya menguruskan majlis konvo budak tadika adalah lebih mudah dari nak handle ape-ape majlis utk bebudak ATAT [ni bukan nak mengutuk tapi hakikat]. Organizer perlu extra kesabaran ditambah dengan lebih madu di samping mempunyai semangat juang yang tinggi, kalo tak mesti projek tergendala di pertengahan. Ye, kengkawan ATAT ni memang manja2 ye...kalo di post ape dalam page Atat, tak di beri respons, kalo di sms pon buat derk jek..ni nak kene call sorang2 utk tanya kan itu ini dan nak ape..itu ke ini? manja kan? Tapi syabas pada Puan Azmira kerana, kerana projek kali ini boleh di kategorika Projek Mega kerana ahli yang hadir melebihi 30 org ye...total yang hadir adalah 36org, senarai seperti di bawah:-

atat leader, ezan [wife atat leader], mira, wafi [hubby mira], jimmy the pendekar [adik si mira], Aku, Didi, Amir kecik, ruzman, Mr. Kong, Erda, hilmi, Mass, Tora, Yuzzuke, Lily/laili [aku lupe plak name awek si yuzz ni..ampun ya], amir besar, apeng, hani awek si apeng, fizah, sufi, fahmi, Black from Telok Intan, Arai, Aina awek arai, Ejan, Lilia wife si ejan, YB yang datang solo sorok bini dlm gobok kot..miahaha, apis orang minyak yang dtg solo jugak maybe wife dia di bungkus dalam stor kot -hehehe, apis chem,linda, shah KS suami si lynda,irfan anak si lynda, kak lyn, yusry suami kak lyn, insyirah anak kak lyn, irdhan, din lanang dan Kuwe. [ade tak yang aku tertinggal?]

memang satu kejayaan ye...sebabnya, kalo meeting ke leisure trip ke, kalo ade 12org yang join pon dah rase syukur alhamdulillah..miahahaa..aku pon dah jarang join, meeting pon dah malas nak pegi kan..lgpon meeting pon orang yang same jek dtg kan....kekekee...

pada kali ni, buat kat D'Arab Cafe seksyen 7, shah alam. Aku melantak Beriani kambeng 1 pinggan..amik ko, kambeng again...tp kat situ beriani kambeng dia ke beriani ayam ke memang SODAP. Yuzzuke pon suka, even mula rasa was2...ni gara2 ade orang request nak makan makanan Arab...request plak restoran Saba kat Cyber kan..xdapek lah nk propose,.jauh ok! dan mungkin 36org yg dpt join jadik 6org jek nnt kekeke...maka, aku propose lah D'Arab cafe & Ayam penyet/Wong Solo utk mereka Vote...dah ramai nak jadik Pak Arab...maka ke D'Arab Cafe lah tahun ini....

memang dari sampai jek sampai lah kol 9lbh mlm naik kering tekak aku sbb asik gelak...dah lagi spoil menambah perisa, si mangkuk ngan amir kecik dok depan aku ... serius lah, depa ni terlupa makan ubat ikut dos yang ditetapkan...lagi xptt ade ke ptt di mangkuk tu blh plak half day sebab nak simpan energy nak menceceh. lenguh dowh nak gelak...lenguh mendengar aku leh tahan lagi...ni lenguh gelak..dah lah xleh minum kan....seb baek tym makan semua khusyuk...owh serius meriah..ok lah tu jek lah kot.

Nota kaki: Tiada gambar ye, aku xbawak camera & bateri phone aku sudah kong sebab hari jumaat tu asik kene maki ngan user jek..tu yang bateri aku kong tu..miahahaha..tensi makcik! Aku tgu bebudak ni upload gambar nnt aku grab & up kat sini plak

---------------------------------------------------------------------
Ok layan kan gambar kenangan suatu ketika dahulu yang menjadi kebanggaan kami semua bebudak Atat..:D




Dan nak tahu sejarah penubuhan ATAT, sila jenguk ke Wikipedia ni. Gambar aku ade dlm tu, sila carik sampai jumpe..wakakakaa

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...