Friday, January 30, 2009

Bas Oh Bas!

Kalo nyah sazz nyanyi lagu "Bangun pagi Gosok GG, Xyah Mandi" tapi aku kene nyanyi lagu yg lirik dia kene modified sikit



"Bangun Pagi,
Kene Mandi,
Gosok GG,
Pakai Baju,
Pehtu Kene Bukak Pintu,
Turun Lift,
kene lari,
kejo tren,
cungap-cungap
tunggu bas"
hehehee





Sekali pakcik bas lak nyanyi


"Minggu ini,
aku tensi,
kene keje seorang diri,
asik kene maki,
timing asik lari,
penumpang sume benci"




aku mmg hangen tahap gaban lah kan pagi tadik..sbb aku kuar macam baser...awal lagi adelah kan..tp kan...tu lah...lumrah kehidupan menggunakan public transport ke keje ni...mcm mane lah org nk sokong seruan kerajaan guna kan public tranport sebab nyer public transport kat malaysia ni punye sistem mmg tah hape2 xleh nk di follow ok! kang kowang yg hazab kene tolak gaji..sila2 mane comp yg strict, kene buang keje..haru ke x haru kan...seb bek company aku kene isi borang jek..xpe lah jugak..tp kalo selalu..mau aku kene sembelih jugak ngan comp aku tu aku rase kan...



dah lah aku awal...sekali bas dah xdek..kene beratur ingat kan..kejap lg ade lah bas nyer kan..sekali amik ko..aku beratur dr kui 7.10am sampai kui 8.00am bas xdek..dah kui 8.05am baru bas muncul..hangen ke xhangen kn..dah le ramai gilak..seb baek aku dpt ddk..kalo x, mmg aku nye kepala dari berasap terus kuar api lak aku rase..aku tau lah org ramai cuti CNY..tp kami yg xcuti ni..ko kene pkr jugak..suke2 ko jek nk tarik bas utk berehat..ngok lah kn...suke suki dia jek wat peraturan...tgk bas ke sek.14 tu dah 5bijik ok lepas...bas aku xsampai2 lg..bukan aku jek yg muke kelabu td..semua yg beratur same ngan aku..aku tgk muke kelabu asap jek..kejap2 tgk jam..kejap2 tgk jam jeling kanan [nk tgk bas dah smpai lom]



tapi..aku waras lagi..sbb aku pikir..sabar tu separuh dr iman..bukan selalu mane pon bas ni menduga iman aku kan...kekeke tapi selalu lah jugak sbnrnyer...sbb kalo dah ko kate bas tu setiap 1/2 jam...kire ko akan jln kul 7.15am, 7.45am, 8.15am & petang lak 5.15pm, 5.45pm tapi ko jalan ikut suke ko jek... kui 7.05am ko dah blah...yg ptg lak..suppose ko smpai kui 5.15pm..tp ni kui 5.00pm ko dah smpai...nk tgu next bas...kalo ade xpe..ni nk tgu bas ko dtg blk..xke sejam lebey nk kene tgu balik? kui 5.00pm org baru nk kuar opis ok! lu pikir lah sndr...dr ko bawak bas xdek org nek kn..renung2 kan lah~~~~~

Thursday, January 29, 2009

COBAAN

Mase cuti CNY tu aku berangan nak wat cheese cake..sudahnye..marble cake lg yg jadik sbb nyer..Long Munah aku punye pasal lah kn..suh wat marble lah ape lah...len kali wat sndrik...so, kesudahanya..tiada cheese cake...cheese ngan creamy yg aku beli 2..aku simpan jek lah dlm peti ais..smpai lah aku blk melaka lg nnt...tapi kan, aku dah balun sepuas2 nye mase sabtu tu..cheese cake kat umah lyza...hahahaa..ko bayang kn aku ngan lyza ber2 jek dok tala 2 bekas cheese cake..hahaha mmg naik2 berkilo2 lah thp gula+kolestrol+lemak aku kan...kekeke



tapi kan..aku berjaya wat Pizza..hehehehe tp non ade gamba as bukti sbb xsempek nk snap..Pizza dah licin..dah lah tukang makan siap komen itu ini..tp pizza aku licin jugak...marah I tau...erm actually aku mengakui dia nyer dough utk base agak kureng sket..sbb aku xtunggu smpai dia betul2 naik..hahaha Ni name nyer org xsabar ok..sebab nyer..Ayah aku punye pasal [ayah ke yg salah?]..sikit2 tanye bile nk siap..aku baru mule buat dah tny..hampeh pehtu kejap kuar start moto..peh tu jalan..pehtu blk umah balik...ni nak Si-ko aku ape....pehtu mule ngomel lembab ke ape..kesudahannya..aku malas nak tgu dough tu naik..ha rase kan...dough ala2 bantat..kekeke seb bek rangup + leh layan...xpe next tym..actually selasa tu nk buat lagi pizza...sbb dah janji ngan ayah aku kn nak wat yg jadik punye..tetapi..adik aku yg si yap tu sengal nak makan kuih cakoi..sudahnye aku kene lah buat kuih cakoi..ha amek ko..makan smpai muntah..pehtu mase selasa tu jugak lah..pisang nipah nak masak..ngan pisang nangka skali...so,kene goreng kan lah kn..kalo x wassalam jadik masak terlebih [busuk lah kan]..pehtu ngan jiran aku kasik sukun 2 bijik..ha amik ko..kalo xcukup makan jugak..mmg kene penyekeh sekor2 kat umah tu...lepas tu si ijat lak sound..suh goreng kepok lekor losong yg mak aku beli mase on da way blk dr kelantan..kire selasa 2 makan smpai muntah..makan yg tah pape...so, Pizza cancel len kali...kekeke



Lagi best..mase cuti tu layan makan ikan sungai..dr betok, ke oppp patin lah, keli lah, lampan lah..kaloi lah...sbb mak aku mo abiskan stok sbb nyer adik aku blk segamat lagi [ke umah mentua dia] kire ala2 amik stok laen...mase depa blk selasa malam tu..mak aii amik ko sebesen besar ikan-ikan sungai aje..lepas ni korang kat umah kembong makan ikan ajolah yea...yg pasti aku jeles xdapat tumpang makan sekaki ok!tp seyes lah..mcm mane nk untung mak mentua adik aku amik rege ikan betok yg dah siap siang..sekilo RM8, kat melaka RM20 sekilo ok! aku dah g tny...



Konklusinya, aku mo cerita yg cuti lepas aku makan tanpa henti..so, bape kilo naek..aku malas nk timbang bagai..kang aku yg fedup lak kn..so, layan kan ajo..gemok pon gemok lah..janji tekak aku xkering...kekeke air liur aku xmeleleh..hak33



Nota kaki: kalo aku teringin nak makan ape2 ..ade ke org nk tolong buat kan? aku jugak kene buat sndrik kn...len kali jadik lah adik..jgn jadik kakak ok!



Impian nk wat sushi lom ade petunjuk lagi..petunjuk paling mudah...serang Sushi King ajolah..kekkee

Jom Dengar Ni

Siri Adam Dipaksa

macam mane lah kalo Adam dah pandai berjalan ek..kompem penat nk kejor nnt!
Adam dan muka-muka TERPAKSE nya..ahaksss
Adam with Mama & Papa nyer



Nota Kaki: Nanti kite serang tempat laen ok! but make sure Adam dah reti berlari..baru thrill sket..hak22

Wednesday, January 28, 2009

Adam Jejakkan kaki di Melaka

Alhamdulillah, Adam berjaya menjejakkan kaki ke Melaka..kalo sebelom ini..hanya melalui highway utara selatan jek..utk ke JB [betol x?] hehehehee aku men taram, ingat2 lupe ape yg Mama dia dok citer..tp ade lah kene mengena ngan Johor kan...Faces of Adam





Tujuan Utama: memang nak jalan-jalan kat Melaka utk carik penat...mama dia teringin kot nk nek Menara taming Sari..huhuhu :P


Subjek sasaran : Kenduri kawen di umah Pakcik Burn kat Kg.Ayer Limau, Masjid Tanah di mana, anak dia yg kawen..xdek kene mengena ngan kami pon..janji balun makan FREE..tp smbil makan aku teringat Udang Rimau yg mak aku nk masak aritu..so, simpan pewut sket lah..kasik ade ruang lagi tok aku balun balik nnt...[Ko ingat senang ke nk jadik alasan saje2 nak g jalan2...hahahaa]


Suasana Kawasan Kejadian: mak aiii..penuh sesak ok! hazab nk carik parking....


Service tok Menara Taming Sari: Bagus..sbb xyah tgu lame sgt time beratur [kalo dia wat seat utk 10org sekali naek..mau kene sumpah kn]


Yang Ditinggalkan: Bau kentut kat area Banda Hilir tu yea...kekeke





Nota Kaki: Asal pakai baju kurung jek..aku naek menara taming sari...asal ke menara taming sari..kene pakai baju kurung..wawawawa :P

RM 14.90

Aku yg semangat bangun pagi..uwekkk!!! semangat hangguk aku lah kan...TERPAKSE adelah..hehehe:P ade ke wat statement semangat bangun pagi..nampak nau lah aku ni pembohong pagi ni kan..kekekee tp kire aku bgn on time...opppss 2kali jugak lah aku snooze kan HP tu..kekeke last2 aku bgn kui 4.45am [makk aiii awal kan?] aku dah cakap..aku semangat arini..tp cube lak nak menidakkkan nye iyeaa...erm skrg kan aku masuk keje kui 8.00am, so, aku mane leh aku gerak lambat dr melaka kan..aku malas lah nk isi borang bagai kan...aku cube nak belajar jadik pekerja berkhemah..chewahhhh~~~~ phewwittt! erm aku gerak dr melaka kui 5.10am [ala ni tym baru nk panaskan enjin..kire start lah jugak kan]...dan dengan lenggang mak limah aku drive..kekeke lenggang mak limah ke? kalo kui 6.02am aku dah smpai kat RnR Somban tok solat subuh? kekeke tp ade jugak kete yg wat aku hangen..tp aku xrase aku jek..sbb Sentra, Vios, Camry, Merz, Waja & Atos yg ade skali ngan aku tym tu..pon hangen jugak..sbb kami ramai2 pakat gunekan lane Kiri utk memotong kerana..ade satu wira bongok [NBE****] telah menggunakan lane kanan utk tidak memotong..tah sape lah yg jadik cikgu memandu dia..tulah sape suh xamik lesen ngan cikgu misai kan..kalo x, kompem takot nak wat salah punye...ahaks...aku hangen lah jugak..sbb nk potong xleh ok..mase aku cube jalan bersaing ngan kete dia..ko tau..dia bawak 60km/j tapi dok kat lane paling kanan..kalo tgh tu org & aku pon akan maaf kan..ni idak..dah lah xmo mengalah...start ngan camry..dia mule kan skill potong mll lane kiri..kekeke..semua kete ikot lepas tu...ahaks...



Aku break juz 15min jek kat RnR somban tu,...sbb nak smpai KL ngan kadar yg segera...so, lepas solat terus zasssss ke KL...erm aku smpai kat tol Sg. Besi kui 6.51am..ni mase tiket tol 2 di punch ok! ahaks..aku mmg dah sediakan duit RM 16.50...ingatkan bayar teros jalan lah..sekali..aik RM14.90 jek daa [ni lah citer sebenar utk N3 kali ni yek]....ruper2nyer aku lupe yg tol murah 10% utk 12.00am -7.00am ek? ke aku silap waktu..lantak lah..janji td...murah RM 1.60...kekeke



Dah masuk KL, xleh nk maintain kelajuan di thp max kan,..sbb kete dah byk [awal gilak org KL kuar g kroje yea..] so, kene lah bawak ala2 bersiar2 di kampung..kekeke kui 7.10am, aku dah siap parking kat BHP & teros menapak tok ke opis lak...oppsss arini aku dpt parking kat BHP tu ok1 minah cun tu x on duty arini..so, brother yg jage kaunter tu ngan sonang ati bg parking kat aku..kekekee....ingat nak singgah kerinchi & g keje cam baser nek bas..tp malas lak..kang dah smpai umah..mcm2 hal lak yg wat tergendala..so, better aku teros ke opis kn..selamat! pon..alhamdulillah lah kn...ok lah..aku nk breakpes lak..tata...



Nota kaki: nnt aku hupdate lak...citer pasal..adam menjejak kan kaki di melaka..:)

Friday, January 23, 2009

Selamat Bercuti

Happy Holiday Uolssssss

C.N.Y

Bile CNY jek...rakyat Malaysia dpt cuti pjg..tp raya kite iaitu Raya Aidilfitri..xrase pon panjang cutinyer...erm 2la, plan asal aku mo follow Geng ATAT aku ke Penang+Kedah [again!] tapi ape kan daya...Mak ku kate...balik lah..umah xdek org...[dlm ati aku kate..xpe Penang tu leh pegi lg nnt]actually mak aku risau tu dok tinggalkan anak kesayangan dia tu...erm xpelah kan..aku balik lah kampung kan..2la 4hari cuti ok! sangap aku kalo dok kat umah without any plan...kekeke so, aku telah pon merangka kan perancangan bercuti di kampung aku di mana, esok pagi aku akan ke Muar utk ke rumah kawan aku si lyza...dah lame dia ajak mai umah dia kan..but asik xde kesempatan jek..so, esok pagi aku akan cargas ke sana & if Kak Zila aku ade kat Muor..leh lah aku lawat dia sekeluarga..aku nk tgk kelasakan si Qimie..hehehe [lame dah xjumpe si qimie..last skali mase wedding adik aku last year]..pehtu ptg kene cargas blk ke Melaka sbb kui 3pm..aku kena nganto adik aku ke tuisyen..but if salah sorang adik aku yg len FREE...depa bakal menjadik mangse aku lah jawabnye kn..kalo xsempat...hehehee



Pehtu Ahad lak, agenda nye laen..di mana aku nak ke kenduri En.Burn [opismate aku] dia wat kenduri anak dia kat umah dia di kampung iaitu di kampung air limau, masjid tanah..so, ade lah plan sket ngan Murni..sbb murni nak bawak adam serang melaka plak kan...hak33 hope plan ahad tu menjadik...



& aku ade 2 hari lagi tok meronggeng kat umah sambil mengangkang depan TV + membuta kedarah dlm bilik aku yg penuh sesak ngan barang mak aku [ni kene highlight sbb suke sumbat tah pape dlm bilik aku..ingat bilik aku tu ... kawasan wakaf ape?] dah lah bilik aku plg kecik dlm umah tu..pehtu kene share plak tu kan..giller punyer xpatut kan!Lagi...nak lepas geram..bilik aku tu plak ade lah bilik utk public ok...semua org leh masuk & keluar ngan sesuke ati! [xpatut betol lah kn!]xprivacy langsung..xkasik can langsung aku nk seludup dadah ke ape kan..hak22 [mamposs aku kene sembelih ngan mak aku kalo dia bace blogs aku ni kan]

Otai Burger


Korang penah dengar ke pasal OTAI BURGER ni? aku baser jek dgr..tp xpenah tgk lah..sampai lah..akhirnya OTAI BURGER ni munculkan diri kat kerinchi..dia betol-betol park dia nyer stall betol-betol depan tangga nak naek ke tpt tren kat stesen Universiti tu...huhuhu setelah lebih kurang sebulan lebih jugak lah..akhirnya aku tergoda jugak hasutan napsu makan aku tok merasa keenakan burger dr Otai ni...



Kemuskilan melanda aku,maksud Otai ape ek? Pd pemahaman budak seusia..kire Otai ni..org yg ala2 sifoo...kire leh jadik tpt rujukan..but very betol one is "Old timer" lah kan..but the meaning still membawa maksud yg same..kalo nk jadik sifoo..kene lah mahir kan dlm bidang2 tu..so, di kire old timer lah kan..kekekee..kire betol jugak lah pemahaman aku tu..:P



So, back to the story, semalam aku telah mengorder [membeli lah kan kirenyer] sebijik burger ayam special...so, dah setel urusan beli belah aku kat stall tu...aku pon ngan laju nya jalan pulang ke rumah..kalo aku berjalan ala-ala mak limah pulang petang..mmg lambat lah aku dpt rase kan kenikmatan makan OTAI BURGER ni kan...so, aku pon jln lah selaju mungkin..seb baek aku kontrol cun..kalo x, kompem aku larik jek smlm..kekeke ala2 lari kene kejor dek anjing..SO, sesampai umah..aku pon mule lah operasi mengunyah Otai Burger smbil layan SPA Q..kekeeke..erm sekali..Oklah kan...lom leh kalah kan Raja Burger kan..& aku rase burger abg kerinchi yang mmg dah berkurun bertapa kat kerinchi tu lg sodap kot ramuan...ke abg tu dah mandrem dlm burger dia..xpe bang, next tym & ari2 seterosnya kalo mo burger..i prefer ur burger lah kan..maybe dah serasi..ahaks ke kemungkinan budak yg jage stall tu xteror lagi kot...xpe..give them a chance..len kali selang seli lah ..kasik sama rata dpt rezeki [macam lah aku hari2 makan burger..seminggu sekali pon payah..ahakss]



nak tau sejarah + additional INFO pasal Otai Burger ni..sila lah ke Website Otai Burger
ni bukan iklan berbayar ok! aku promote ni..sbb ni lah care nak memajukan anak bangsa aku sndr jugak kn...or nak rase burge rabg kerinchi tu..ade jek kat laluan dr vista angkasa nak ke tren universiti tu...[dulu kini & selamanya]...



Nota Kaki ku yg sengal ini: so, jom lah makan burger bagi menaikkan kandungan lemak dekat perut...selain itu, blh lah berangan ala2 berada di Manchester.uhuks [xmasuk langsung kan!]

Thursday, January 22, 2009

Grrrrr-----GeramNye----Saya-----Hari ini!

Kisah 1 - parking

Aku bangun pagi macam baser lah kan even arini plan nk drive g Keje...huk* terbatok lak...bukan suke suki jek nak..aku mmg malas kalo ikut kan situasi sebenar kan...tapi TERPAKSE ok! & semalam aku dah bersoal siasat ngan brother yg jage kaunter kat BHP...aku ke situ bukan nyer ape..nk survey Daily parking lah kan...so, aku pon borak2 tanya baser smpai kui bape parking tu masih available..dia kate..dlm kui 8am tu dah penuh lah kan..sbb daily parking yg bahagian depan sajok...yg belakang sume 2 utk yg bayor monthly [jgn maen2 ok, even kat petrol station pon ade monthly parking..kayo tokey petrol pam area phileo ni tau!]..ok berbalik pd citer Grrrr...Geram aku pagi ni..di mana...aku smpai opis around 7.20am..pehtu mulekan lah memunggah beras [owh ni lah tujuan utama aku membawa kete arini..hik22..Beras ni pon dah berbulan2 lame nyer bertapa kat opis ni..& weekend ni nak balik kampung, so, plan nk angkut balik lah kan..takot lak..lagi lama kang berkutu lak beras-beras aku itu..so, dlm kui 7.40am..aku dah setel kerja mengangkut dlm kete..aku teross ke BHP utk park keto aku..sekali...pd amatan aku..mmg ade lagi parking nyer..sbb baru 4 bijik kete park kat situ..so, koman2 leh muat another 2cars kan..aku pon masuk dlm..alamak..bukan brother smlm..minah cun yg jage lah..ngan selambe ayam aku tny lah pasal parking lah kn...



aku: Kak [even ko adik pon..sbb kate nk berbudi bahasa kan]...parking ade lagi x?

Minah BHP: erm [smbil menjengah]...Dah Penuh lah Kak.

Aku: alah tu belakang Van tu kan leh masuk lagi tu..kete saya savvy jek pon
Minah BHP: owh xblh lah..mmg dah penuh...

Aku: boleh lah kak, sebijik kete jek..baser leh jek buat smpai double park kan..

Minah: Tak Boleh [dengan muka kerek]

Aku: Ok terima kasih atas layanan [aku dengan senyum sinis..chow]



pehtu aku terpakse lah..plan anto balik kete ke kerinchi..ahaks...teros cargas...kui 7.55am..aku dah smpai kerinchi blk..


moral of da story..jgn ingat minah cun perangai baek ok!kengkawan aku ramai jek yg cun tp xdek lah buat muke kerek xhengat macam tu kan...xkire lah ko anak tokey BHP ke ape kan..ade aku kesah? layan customer tu baek2 lah..nk suh aku anto surat layang ke..suh ko g training utk handle customer?



Kisah 2 - Teksi dan Bas Rapid

pehtu..aku cargas nk carik taxi kan..sekali...punye lah pjg org yg beratur nk tgu Taxi kat..so, tgk jam..ala baru 8.10am..kui 8.20am..kompem ade bas nyer..huhuhu dgn cargas aku ke station Putra tok nek tren...smpai Asia Jaja baru kul 8.15am..sekali..mak aiii punye lah pjg barisan kan kan...ni kompem bas tak dtg lagi...seyes..bas lambat ok arini..kui 8.45am baru smpai..hampesssss!!!!!! ni kompem kes ade sebijik bas jek yg on duty pagi ni..mentang2 nak CNY ko hengat sume org dah start cuti ka? geram jugak lah aku kn..kene tgu lelame camtu..pehtu dah lah tgu lame..pehtu ade plak yg gatai potong Q..bukan aku sorang yg hangen ok, semua org yg telah di potong aku tgk muke hangen jek...kalo sorang xpe..ni segeng..ber3 budak nyer..dah lah perempuan..nk kate mengandung ke golongan Wagra Emas ke..dimaafkan lah jugak..ni TAK ok..mmg budak2 sebaya aku jek..mau xhangen..dah lah perangai depa tu mmg dr dulu [sbb dulu kan aku masuk 8.30am] so, selalu lah jumpe depa ni..tah bile nak insap tah...lantak lahhh...



ok dalam bas lak laen kisah nyer...erm dah jln tgh jem..pempaham lah kn..area sek.13 nak ke sek.16 tu..kan jem time2 org nk masuk opis ni...tgh2 jem tu tetibe ade org tekan loceng..suppose tpt tu xleh berenti tapi driver tu pikir kompem lah org tu keje kat area situ..kalo xberenti kesian lak kene jln kan...yg tekan loceng tu kalo sekali xpe lah jugak..ni 2kali..mmg tanda org tu nak turun lah kan..sekali bile pintu dibuka..xdek org ok yg turun..so, driver tu dah hangen lah kn..maybe dirver tu penat jugak..sbb dia xbreak lagi..sbb ade 1 bas jek kan...dia pon sound "len kali jgn suke-suke nak tekan...bla* bla*" ape tah lagi..mmg muke dia nmpk marah lah kn...hak33 aku tau keje sape..budak 3org tu lah..dr dulu perangai tah pape tah....seb bek aku mmg dah naik tak same time dengan depa..kalo x mmg hari2 aku berasap kepala otak...driver tu settle makian dia..dia cont drive bas tu...& budak 3org 2 leh jek gelak2..siot jek! & bile dah nk smpai..alah mmg depan bas stop phileo tu...bas tu nk berenti kan...sekali amik ko..driver tu tekan emergency break & one of 3stooges jatuh tersungkur ok! pdn muke ko...dia mmg gedebuk cam nangka busuk lah dlm bas tu..kesian mmg kesian..tp aku rase dreber bas tu puas ati lah kot..hahahaa ...moral of the story..jgn maen2 kan dreber bas ni..kan dah kene balasan balik



Kisah 3 - Aku letih

hehehe penat owh..smpai opis balik kui 9.00am..hamik ko! xpe anggap jek aku kuar brekpes jauh arini....kekekee Murni pon hangen ngan aku lagi..sbb aku tak bawak phone & aku xleh bace amanat yg dia titipkan kat SMS>..kekekeke..sori lah babe..aku xangkut HP aku td...

Wednesday, January 21, 2009

Cerita ku hari ini

bebenornyer, aku xdek idea nak hupdate ape lah kn..xde ape yg nak dirapukan since aku cam blur-blur jek 2-3days ni..so, Idea pon malas nk muncul pehtu ngan bahan pon Non Ado kan..so, aku wat-wat xreti jek lah ngan blogs ni kan..ala2 membiorkan labah-labah datang menjenguk lalu meninggalkans sawang-sawang nya...TETAPI tetibe kak sharna send gamba..ahaks..soh aku amik dr S drive..kekekee..ape lagi cargas...ni lah dia minuman TGH ni..saje mengetest San Farncisco yg dah lame bertapa kat Ground Floor tu..xpenah cube beli..so, mo torai..sbb ade offer buy one free one...Ni lah penjimatan namenyer ok!...so, ok lah kan sekali sekala..nak selalu tu..aku xberkemampuan lah kn...Kak sharna gigih snap gamba ni pakai camera phone dia..kekeke..ok lah tu...oppsss yg ni versi Israel ke IDAK..aku xsure...xdelak aku tgk dlm list before beli..xpe nnt aku g cek..kalo ade..xleh beli lago [cettt dah beli baru nk cek,,ape kejadahnye lah kn]..ok lah cukop lah tu....



Nota kaki: balik melaka nnt nak makan ikan bakar lah..oppss lupo..musim CNY xptt pegi sbb kompem penuh...so, jjgn nk menyibok kan diri di tpt ygd ahsedia sibok tu kn



-----------------------------------------------------

Ni kisah semalam

Lunch hour..tetibe jek plan nak melahap kat Mr,kenny...oppss Murni marah nnt sbb pg xajak dia..ahaks...bukan apo..saje jek..ade hal sket before tu...pehtu dia tgh meeting TOK..xkan mo ganggu kan..so kami berdua ajolah cargas ke OU utk memuaskan napsu makan kami yg xdpt nk dibendung itew,..kekeke..



Rapuan aku: oppss ayam dia makin kecik ok utk set 1/4...ke ayam xcukup besor dia dah sembelih tok dipanggang..ahaks...pehtu muffin dia kekal sedapppp lah kan...aku mmg xpuas ati ngan ayam dia lah kn..dah lah lapooooo pehtu kenonet jek..xcukup lah.....[giller ke ape aku nih..mcm masuk phase pelahap dah ni]..ok lah itu sajek...ni aku mampooo makan sakan sbb baru dpt gaji..ko tgk lah aku mase minggu per-1 di bulan februari..mmg berkerut lah dahi kan..sbb feneng pikirkan budget dah short..2la layan kan napsu makan 2 lagi!

Tuesday, January 20, 2009

Benar kah ini?

Skodeng kat blogs Murni [a.k.a Mama Adam], dia ade tepek statement Faizal Tahir or SuperMan Malaysia nak bersara dr Dunia hiburan demi anak2 & keluarga terchenta..so, aku wat conclusion yg dia dah capai ape yg dia inginkan dr dunia muzik yg penuh kepura2an ini [alamak statement aku..mau kene gam nnt dr semua channel TV..oppss aku artis ka? larikkk]...for him aku wish gut luck..utk apa yg dia ceburkan lepas ini [tp yg halal ajolah yeaaa]& congratez jugak utk dia..sbb semua lagu dia malatop & dia dah wat yg terbaek utk semua lagu2 nya...cayalahhhh

Monday, January 19, 2009

Wallimatulurus & AJL Ke-23

Citer Per-1


Offical photographer dia adalah Peveyhack & lagi sorang tu aku xpasti..but otai lah jugak [aku lupe..sape ingat sile tlg bg response yeaaa] mak aii..amiik otai ok! tah bape lah kos nyer..dgr citer dr penggossip tegar..ahaks...makan rm5k jugak dia invest utk photog ni [kire cover solemnization + 2 resepsi + pre wedding shoot] wow siap ade pre-wedding ok! xpe aku respek ngan kengkawan aku yg sanggup melabur utk sesuatu utk dijadikan kenangan...here some shoot from aku nyer camera [sila tgk gamba di atas yeaaa]..actually aku singgah kejap jek kan..utk makan..so sad, mira got CBB..tp aku xdelah plakkan..maybe pewut aku quite tebal & kebal..huahuahuahua



lupe nk story...si Masai ni [Mas Aida] dpt name glem mase sekolah..baser lah sekolah asarama kompem ko ade name glemmer nye..ngeh33..so, aku kenal dia mase sekolah lah kn..dia pass kad wedding dia mase jumpe kat wedding si zehan [osmate aku]..tu lah dunia ni kecik jek kan..dijadikan cerita dia ni kawan ngan nik+zehan+ejot+marini [sume ni exOsmate aku] mase kat uniten..so, kecik kan dunia ni..pusing-pusing sume berkaitan jek..nk citer lebey..kang panjang plak kan...



So, before aku ending kan citer per-1 aku nih.."Selamat Pengantin Baru" utk Masai & hubby nyer si Rezza..Semoga berbahagia+dimurah rezeki+berkekalan hingga sampai syurga [faizal tahir xmenang keseluruhan :(]..



Nota Kaki sebelah kanan: 1) Aku menyampah org kate aku rajin gi kenduri kawen..if org dah jemput..xkan xnak dtg..& mmg terang tang tang tym tu aku free & majlisnyer berada di kawasan berhampiran..dah tu kalo xmo suh aku dtg..xyah lah jemputkan..[aku terpikir..yg kowang gatal g jemput aku watpe kan..kan aku dah dtg..hahaha:P..cume aku xbawak sebatallion askar jek serang ok!]..pehtu kalo org xjemput..ade ke aku nk dtg???? cube ko telek balik....telek..telek..cepat!

2) yang dah kawen dah selamat..yang xkawen lagi..jom..kawen..amik ko!


---------------------------------------------

Citer Ke-2



Ni dia kumpulan "Jumpe pakcik Hussain"...unexpected lah kan dia menang smlm..sbb aku pon xsempat nk tgk performance depa tu sbb aku dah tertido dipertengahan jalan..kekeke [ni ala std piawai aku yg baser lah kn..tgk separuh jln & then kecundang dek godaan mata yg suke terkatup tetibe].. ni versi video klip dia..aku lom jumpe lagi dia nyer versi utk mlm smlm..ahaks

Ni versi mase AJL berlangsung [yeaaa aku dah jumpe]...gempak jugak kan..apsal lah aku tertido kan..hayaa lah mata aku ni..suke wat hal tym-tym macam ni...

Ni cover lirik dia plak ha



Meet Uncle Hussain - Lagu Untukmu Lyrics



Tiada bintang

Dapat menerangkan hati yang telah dicela

Bagai ku lumpuh tak mampu berdiri

Aku tetap begini takkan berubah kerna



Aku tetap aku dan alur hidup mu bukanlah aku

Guna hati akal dan fikiranku

Berbeza engkau dan juga aku

Dua hati yang tak mungkin bersatu

Adakah aku

Hanya boneka yang sering engkau mainkan



Yang dikawal oleh jari jarimu

Ku punya hati dan perasaan

Pernahkah engkau fikirkan

Cukup-cukuplah oh cukuplah

Guna hati akal dan fikiranmu

Berbeza engkau dan juga aku

Dua hati yang tak mungkin bersatu



Tak tahan tak tahan

Sabarku tak tertahan

Melayan sikapmu perawan



Berbeza berbeza

Kau dan aku berbeza

Kita memang tak serupa



Bebaskan

Ku ingin dilepaskan

Kita tidak sehaluan



Cukuplah sudahlah

Sampai disini sahaja

Hubungan kita berdua




Nota Kaki sebelah kiri lak: even abg tam ensem nyer kumpulan xmenang..but dah tgk video Jumpe pakcik hussain ni..kire mmg worth lah depa menang..kasik kelainan lah bg pemegang tahta Juara Lagu..ngeh33 ..pehtu xlupe jugak..congratez tok faizal tahir...well done ngan performance yg mantap..kire balas blk kegagalan last year & jgn lah diulang lagi kesalahan yg same..& utk yg xmenang..sume actually done a god job..aku sgt suke..tp aku tetap kecundang dipertengahan jalan..napsu napsi tido aku ni..mmg xdpt ditahan lah kn..so, bile kene kejut..suh aku beralih masuk tido dlm bili..mmg aku xsedor pon..yg aku sedor kui 3am..nk g toilet..aku dah selamat atas katil..hahahhaa

Friday, January 16, 2009

Ini Pek lah

ketepi..ketepi..jejaka malaya ingin lalu..ahaks...diz little cute boy..aku jumpe mlm smlm lah kat umah Jue..kire dia ni anak kepada kawan se unibersiti Jue..hehehe Comei kan...tp yg best..kalo org nk snap gamba dia..dia akan jadik kaku..xbergerak..dah abis snap..giller suke nk tgk gamba sendiri..lalu dia akan berkata "baba...pek..pek" sbb name dia taufiq...hahahaa pek..pek..ni kire fiq..fiq lah kan..std lah budak baru belajar bercakap..kire oraite lah tu..but nice to know you ensom guy...hehehe [alamak gamba atas...nmpk lah kesan comot dia makan kut,..kut pek...ahaks - biskut biskut fiq - ni lah ayat dia...ckp tym dia nk amik biskut dia..atkot tertinggal..pdhal biskut lemak jek pon.ngeh22..layan kan ajo]
taufiq ni pon tgh lasak...& ala2 nakal bebudak kn..abis semua barang berbentuk kotak dia mau..ahaks...& dia jeles tau if ibu dia pegang baby..kompem dia akan kaco baby..std lah..tp Taufiq kene ingat..dlm beberapa bln lg taufiq akan saingan di rumah yea..sbb ibunya tgh pregnant lagi..huhu murah rezeki mereka kan...kalo dpt baby gurl kompem cute jugak kn..ahaks..
ok..babai..pek lik - fiq nak balik..mcm2 kn..kene dengar betol2 kalo..x kompem xphm langsung...mmg thrill lah kan..xpe xsabar nk tgu nisrina & adam bercakap...adam lak..ish..ish..ish..jek reti takat ni..[btol ke mama ada? ke dia dah tau cakap..mau..mau..mau...g kedai & shopping..ahaks]

Nur A'mmar Mu'iz Bin Nur Hasmin

Before aku terlupe, better aku wish dulu lah kan.. "Happy Birthday, Ibu Muiz" which today she'll turn 27years ...wahhh tua nya Jue.. & Happy Belated utk Ayah Ameng .. yg mane birthday dia last 4 January...wah ni baek punye family planning..kire jimat nk wat party-marty..hak22





-------------------------------------


Malam Semalam, aku berjaya jugak melawat sambil bermesra ngan Muiz, & sgt lucky sbb seb baek depa sekeluarga xpulang ke Taiping lagi..wawawa seb baek suprised aku menjadik..kalo x, "mmg aku lah yg tersuprised kn"..pehtu kene lah tgu another 2months baru leh jumpe si Muiz itu...hahhaa..& semalam aku pegi ngan Kecik..aku dr opis ke Mid Valley kejap [sbb ade hal..setelkan album si zehan tu - finally ianya 100% completed]...pehtu balik ke kerinchi..naek umah amik camera & cargas turun bawah utk start enjin kete...pehtu ape lagi zass lah kan ke Damansara...amik kecik kat bas stop depan pelangi..& kami pon gamble lah ngan direction yg nik kasik..jumpe 1st simpang empat..masuk kanan..pehtu traffic light 1st masuk kanan lagi..lepas tu..aku dah tau..seb baek..aku ni ala2 pandai lah jugak..kire selambe badak gitew..redah jek ngan perasaan confident kan..hak2..smpai jugak...alhamdulillah...& mase kitaorg smpai tu...ade lah 6org kawan dia dr MMU datang jugak..tp seb bek mereka dah nk pulang..& aku dan kecik kene tgu si zam & hubby dia jek...tapi mase zam sampai dia bwak membe depa lagi sekeluarga...kire meriah lah jugak umah jue malam smlm kan..
yeah...Muiz dah masuk 4 hari .. & hari ni dia akan mengisytiharkan "Muiz will be out of town until further notice" hak33
Aku suke sangat rambut dia...dah mcm budak besor jek..hehe tapi nnt dah kene botak sbb nak wat cukur jambul kan..xpe seb baek dah ade gamba kenang2an nih
Muiz Says [mcm lah dia dah reti cakap kn]: oleh sebab, name saya mmg dah wujud since saya masih dlm pewut Ibu, so, after 3days celik mata kat dunia..name saya dah selamat di register kat JPN..hehehe i luv my name "thanx Ibu & ayah sbb sempat gaduh-gaduh manje mase nak dpt kan name saya"..hik22
-Comei kan saya-
mmg betol org kate..mmg thrill giller nak captured sbb semua nyer pantas..dia gelak pon sgt pantas...dah lah bateri flash aku ala2 nk kong kan..so, moment dia gelak sakan [even baru 3days kan] terlepas utk direkodkan..huk22
-Ni dia, kenangan saya bersama Ibu & Ayah terchenta-



Nota kaki: Thanx Mama Yun sbb sudi amik gamba saya [mane dia reti nak cakap..aku pandai2 sendiri jek..wat ayat say thanx kat diri sndr...sbb xmampoo nak dpt ucapan thanx dr mulot Muiz]...wahh xsabar nk tgu dia besar...leh berlari terkedek2 cam muntok itik..hak33 [kalo ibu dia bace..kompem aku kene penyekeh ngan Ibu dia nnt..lalala~~~~

Thursday, January 15, 2009

Muiz

TAK ACI nyerrr..Nik & Ila dah pegi melawat dulu si Muiz ni...xpe mlm ni ngan memakse kondisi badan aku yg mengantok ni utk menambah lg tho kengantok'an aku utk pg melawat si Muiz before dia berangkat pulang ke kampung Nenda nyer di Taiping...kang nk tgu lg 2 bulan lak kn..so, kengkawan aku yg baek ati..telah post kan gamba kat email..ha tgk ni dulu eya..hasil dr nik & ila..hehehee

Nota Kaki: ape yg aku sukak..adelah rambut si Muiz ni yg tercacak..ala2 laki macho gitew....xpe semoga membesar dengan kemachohan+kehenseman [ade ke ptt..org doaka moga menjadik anak yg soleh kan..hehehe..kire sekali lah 2..doa package C name nyer..sbb masuk kan sekali kemachohan + keenseman skali]

Renjis 2

I'm so sleepy rite now [sila abaikan tajuk kat atas tu wat sementara]...OMG, wat shud i do....Tido ka? [nak mampuih kene sembelih ngan boss ka?] nak melalak ka? [ni kompem kene maki hamun ngan opismate sbb suare aku yg sumbangseh ni kan] jln-jln ka? [ha kang ade lak yg sound..ko xdek keje ke?] balik ka? [ni ko giller ke..xpasal2 nak membazir cuti kan]..tp yg pasti, penyakit mengantok aku since semalam lagi..disebabkan a nite before aku meronggeng rokiah ngan si sharna smpai kui 12am baru smpai kerinchi & smpai umah..aku xleh tido..ha amik ko..anak aku wat hal ke malam-malam ni..geram kan..so, aku layan TV lah..hope mate leh lah terpejam..tp xleh ok..last2 aku siapkan album..fouhh siap album dlm kui 2am..owh owh..baru nk rase mengantok...cam siot jek kn..baru lah lena...baru jek masuk intro mimpi aku..jam loceng aku dah berbunyi "weh bangun..subuh dah ni...japp lg nak g keje" ha amik ko...cam baru jek seminit lelap...pehtu g opis cam zombie...& for da 1st time aku jadik seorang yg k.lessss ok! sbb nyer aku mmg dlm mood hanyan ngantok...kat tren aku beli tiket & aku masukkan dlm mesin utk masuk pintu pagar tu kan...& maybe aku lupe nak amik tiket tu blk..pehtu aku masuk lah dlm tren..bile sampai ke destinasi yg ditujui..nk kuar..wawawa mane tiket aku..cuak aku ok! kang kene denda xpasal2 kan..but seb bek mamat jage tu ok..so, dia lepas kn jek..dlm bas aku tido..seb bek xterlepas..huhuhu :p..kat opis xusah kate lah kn..dr pagi-petang aku layan ngantoks jek...& balik ptg tu budget nk tido..skali xleh tido lagi...so, kesudahannya..aku berjaya siapkan custom album si zehan plak..huk33..sekali utk gamba utk cover album lak slh size..amik ko kene g print blk lah kn...xpe sempat lg lah tu....aku xleh tido..so, aku layan lah TV....kebetulan lak Renjis 2 episod terakhir smlm kn..so layan...





----------------------------------------------


berbalik pada tajuk ENTRY arini...:)

"Lelaki itu prosa alam, perempuan sajaknya. Cinta itu lagu dan perkahwinan orkestranya".






ni trademark utk citer Renjis semalam...kompem sape yg tgk ade yg rase xpuas ati sbb apsal Kirana xpilih si Dean tu kan...xpe masing2 ade pendapat masing2..begitu jugak ngan penulis citer tu kan..





tapi kat sini aku nk bg opinion aku lak..as follower totap cerite ni kan..hehehe pada aku better lah dia pilih Budi tu dari si Dean sbb pada aku si Dean dlm citer tu..mmg pentingkan diri sndr & xnmpk kesungguhan dia...aku rase korang kate dia bersungguh kan sbb dah 2kali dia melamar minah Kirana tu kan..tp ape yg aku nmpk lah kn...dah lah gune cincin yg si Rafiq beli [nmpk dah dia xbesungguh kat situ] pehtu bile si Kirana tu lari..dia xkejor & xpegi pujuk or xjumpe mintak explain..kan minah tu jenis yg FOBIA bab kawen ni..mau xnyer...kalo aku pon aku jadik FOBIA jugak kan..sbb tym majlis pengantin laki xdtg..ha, sape nk jawab pasal maruah keluarga kan??? & Dean tu pon ade jugak wat kes yg same..ko rase..kalo korang jadik KIRANA tu nk ke percaya??? kat org yg penah larik tym kenduri kawen sndr? korang leh percaya ke kat lelaki tu...& pada aku Rafiq tu baek..but dia tu skema sgt & dlm citer tu lah kn..dia ni suka sgt mengalah..ha mcm mane lah kn org nak suke..pehtu jenis xkesah sgt...Yg si Budi ni..kire ok lah even..dia agak POYO ooo lah kn..but ade jugak kematangan bg watak dia..di mana dia jenis xpakse ke ape ke...dia ikut jek rentak smbil tu..he knows how to do & wat to do...so, nmpk lah ke gentleman'an dia tu kan..even dia tu penakot LIPAS..hak22 [aku dah kire selamat kat rumah sbb dah kurang org yg nak menjerit bile nmpk lipas...larikkkk]...overalll ok lah tu KIRANA ngan BUDI..hahahahaaa





Nota Kaki Ku: Ha, ni lah padahnye xtau nk wat pe kat umah..semua jenis citer drama aku layan ok! nak layan Korean drama...kureng lah sbb 8TV nyer channel kat umah aku tu prob jek semendang..tensi i tau! pehtu CSI lak tah le....xmuncul pon new season lg..ke aku yg dah xtau...hehehe




---------------------------------------------

New Update @ 3.18pm

ha ni lak..aku blog hopping lah kejap td kan..dah lame xbace citer kat blog org ni, sekali 2la...ternampak muke si Rafiq Renjis...ha sila lah carik smpai jumpe yeaaa...huhuhu

Tuesday, January 13, 2009

Wedding Lagi

Ni termasuk kisah tertangguh lagi...giller malas nak hupdate kn..meh arr aku sekali arung kan dlm entry ni yeaa..hehehe [actually N3 ni aku dah wat draft since last week lagi..tapi MALAS nak siapkan jek..xdek idea tym tu kan]



So, aku mo wat ringkasan ringkas utk wedding akhir tahun lepas lah yeaaa...



#1 - Kak Shikin & Abg Ridzuan @ Manjui, perak..alamak rumah lelaki bukan ke last weekend oppss ke weekend ni? lupe plak aku nk cek kad depa...kalo terlepas tu..sorry yea kakak...kami di 10L busy utk menyambut junior baru..kire berita ni lagi hot dr berita majlis kawen warga 10L..huk22
#2 - Ok, next plak si Zehan kat Taman Seremban Jaya, Senawang...pengantin yg sporting & sempoi..terok jugak dibuli dek semua org kan..xpe..name pon pengantin..kompem lah kene buli..pehtu kene senyum jek all da time..xpe..aku paham mulut ko kompem lenguh nak senyum kan tym tu..tp xpe..cume sehari tu jek kan...kan?
#3 - Ni apple [bukan name sebenar..huhuhu :P], Apple ni name glemmer dia tym sekolah dulu..ikut sejarah yg detail aku xbrape nk hengat but aku rase sbb muke dia cam apple kot..sebab dia dpt name ni..tym Form 3, dia sekelas aku..so, dia ni Pen.Ketua tingkatan, & ketua tingkatan aku name dilla jugak..so, utk elakkan kekeliruan..dapat lah dia name ni..hehehe tapi aku xsempat nk tgk dia bersanding sbb aku dtg jengah dia pon before dia nikah..sbb dia nikah same day ngan zehan. ni gamba..mcm baser aku mintak dr dia lah kn...2 pon dia kene mintak dr kawan dia..hehehe gamba dr photog dia xsiap lg...
#4 - Before pegi Jitra, aku singgah Penang. Ni adalah exOpismate si mira.alah kire dulu Haiza ni staff Modular lah kn..heheee..so, aku pon menyibok sekali lah kat wedding ni kan..sambil tu dpt lah berjalan-jalan carik penat kat penang.
#5 - Selapas itu, turn si nik & dakwan plak...diz tym aku serang Jitra, kedah la plak kn..family Nik & Family dakwan dr melaka..mmg sporting ok!..kire aku & sharna dpt lah melaksanakan tugasan kami dengan lancar & jayanya..tp std bagi beginner nyer style lah kn..
# 6 - Balik dr Jitra, keesokannya lak...kami beraksi di Dewan bankuet, shah alam pulaks..penat mmg penat..tp dah itu yg leh wat kami rase hepi & puas kan..so, layan kan..diz tym opismate aku nyer adik nyer majlis lak..2-2 pengantin ni masih study kat Oversea..so, dorang mmg balik purposely utk majlis ni..tp pengantin pemalu + segan silu..tp yg penting 2-2 nyer same cantik sama padan..huhuhu [dorang dah selamat sampai kat Ireland & mane tah lagi sorang..lupe lak aku tp album lom deliver lg..cume kitaorg sempat deliver DVD jek..hehehe kire ok lah 2 kan dari xdek langsung]
#7 - Ni kawan si Musab..alah hubby kak sharna tu [pelase remember ok!..KAK Sharna ok!] hehhee..aku saje jek join kejap si Musab menembak kat wedding ni..ni pengantin lagi sempoi gilak babas tau~~~~sebab 2-2 pengantin selambe+sempoi, bukan setakat pengantin jek yg sempoi..majlis depa pon sempoi ok! sume nyer menggunakan konsep wasatiah
oppps wedding ni dah masuk Tahun 2009 lah..tp depa ni nikah 27/12/2008 lah kn..tym kami kat Jitra, Musab cover sorang2 mase tu..huhu :)




Nota Kaki: 1 )To all pengantin..SELAMAT PENGANTIN BARU....semoga berbahagia & berkekalan selamanya..amin



2) Kepada Munira ReJab, Aied, Zubed - Selamat Pengantin Baru jugak & semoga berbahagia & berkekalan selamanya..amin..dan aku nak say sori xdapat nk hadir diri utk memeriahkan majlis korang..pape pon thanx for ur invitation...

Latest Update

Bangun Pagi gosok Gigi..tapi lom sempat gosok Gigi lagi pagi ni..aku tgk henpon kesayangan aku yg dah blink-blink merah ala2 otromen dah kehilangan kuasakan..hehehe sekali ade SMS da..bukak tgk dari JUE..kompem berita baek ni.. aku pon excited lah bukak tok membace nyer kan..yup mmh berita gumbira..



**Allahuakbar**Alhamdulillah**

Jue dah selamat bersalin & nur ammar muiz selamat melihat dunia @ 12.28am. Muiz dilahirkan secara normal after 12hours ibunye berjuang..TAHNIAH Jue & Ameng...semoga Muiz membesar sebagai anak yg soleh..amin..



Nota kaki: aku bertambah excited nak melawat muiz & ibunya [tp panggil ammar lagi best kan?]..teringat kat ammar anak ustazah salmi..mesti ensem dah skrg ni..hehehehe :)

Monday, January 12, 2009

30 minit left

30 minit berbaki before aku melangkah longlai utk pulang [cewahhh ayat]...weekend aritu dah menunaikan tugasan seorang anak..hehehe ape lg balik kampung lah kn..kampung aku kan BEST among the BEST..hehehe :P padan lah mak aku beria kan suh aku balik..ruper2 nyer ade serai di balik tom yam..hampesss...sebenarnye nak aku teman dia beli barang utk adik aku nk masuk asrama [alah dok poli jek pon..pehtu dlm melaka jek pon..lg mo kecoh] yg paling aku bencik bile balik..kene pau ngan adik aku ok!...kalo yg no.4 [mak aiii ramai nyer adik aku] ni yang pau..mmg lepas tu aku makan meggi [opps xleh makan dahh] erm aku makan nasik ngan telor jek lah..abis dia pau aku sandle ngan bag ngan kemeja..dah lah mamat ni mane nak layan yg TAKdeK istilah "JENAMA dikenali ramai"..kompem dia xnak punye..so, pempaham sendirik lah kn...abis aku kene ketuk...xnak bg lak..dia ni lain sikt..kang mengutuk aku kedekut 3tahun berturut2 lak...so, layan kan ajo..tp geram jugak..berpada2 lah kn..akak ko ni dah bertaun xtukor baju keje ngan handbag ok! ko lak melaram sakan..raya ari2 ko ketuk aku jugak..hehehe ko ingat aku simpan duit utk ko abiskan ke? seb adek aku kan..layan kan ajo lah ehhhh~~~ kang dia wat perangai xmo belajar..sape nk jawab? ni seb baek ari2 dia gigih mintak postponed daftar..suppose bulan julai tp mintak masuk bln Januari..tah apsal org tu bg..hangen jek aku...



dah lah aku kene pack kan semua barang dia...ish..ish..aku dulu xdek sape nk layan ok! geram jek..ko leh lak selambe ayam layan mid nite movie..aku ni dah bertaun xmasuk wayang ok! [oppss aritu dah masuk tgk laos dan faun..ni pon setelah bertaun xmasuk ok!]..kesudahan nya aku yg kene stay up tok siapkan design album si zaihan ngan nik..amik ko..aku xtidor ok sabtu mlm ahad tu..& aku tido lepas subuh..ni pon xsiap lg tym tu...dah lah baru tido..kene kejut plak tu..kene wat brekpes..wawawa mau meraung jek rasenyer..seb baek waras lg! kesudahan nye..bile balik kampung jek..kene BULI!



Nota Kaki: wahh ade 15minint lagi..tata uolssssss

Berita Terkini dari CP Tower

12.01.2009 - 4.15pm

Erm, bukak YM tgk status nik "new update: ibu muiz dah admit hspital, smoga semua selamat..amin" aku pon zass PM nik kat YM..tny ngan details, pehtu aku pon menggunakan teknologi lg canggih..SMS jue sndr di mana aku tau, yg jwb tu nnt adelah ameng..hehehee tp persoalan yg aku tabur kan pd nik [jue admit kat sepital mane? selayang ke sg.buloh?] terjawab lah jugak kn..Ameng yg jwb kat sepital Selayang..masih dlm labour room...erm aku doakan semoga semuanya selamat..& muiz dpt di deliver ngan selamat [mcm mane tau muiz?] hehehe sbb depa dah prepare name lah kn after scan & dpt cam baby ape kn..so, gigih lah semua bg cadangan...hope Muiz selamat & ibunya pon selamat...



hehehe maka tamatlah zaman lepaking+rongging ibu muiz...& hope ade lah impian nk bekerja kembali..hehehee [actually jue alami alahan terok & terpakse lah resign keje kn..xpe demi kebaikan utk dia & semua pihak jugak kn]..xsabar nk tgk muiz ni



Nota Kaki: Aku plak yg nerves ok!Hope semua selamat..amin

Friday, January 9, 2009

Say No to Israel Product

-Boikot-

Mmg banyak barang Israel yg masuk dlm list kegunaan aku..so, kene pikirkan alternative utk berubahah..wawawa "ubah cara hidup" teringat kate-kate hikmat ni..erm pasal nestle tu..aku leh ubah...but loreal & kotex..wawawa payah nk carik yg serasi ni..ni dah masuk std nk carik pasangan idop namenye..huk22 xpe..brand buatan malaysia kn banyak...ubat gigi pon aku leh ubah kn even dulu mmg payah..tp dah cube Halalgel..mmg best ok!..tp kene berani cube lah kn..xpe..facial wash, daily cream, compact powder..kite cube list made in malaysia lah kan [tp aku tau..aku akan ade mslh lah nnt kan..sbb takes tym jugak mase nk jumpe loreal as a product yg sesuwai] & now, dah masuk taun ke-7 aku gune product tu..xsangke dah lame rupe nyer aku menyokong pihak Israel ni..tp bile mengenangkan nasib sedare se islam kita terus di bedil dek bom sesuke rase..xsampai ati..nak membantu secara terus iaitu menerusi tenaga or wang ringgit..mmg termampu..ape yg mampu ade lah usaha utk tidak terus meng KAYA kan pihak musuh yg sangat kejam itew...& selain doa utk keamanan akan kembali pd pihak palestin..kite patut lah memboikot produk dr pihak pengganas yg sangat kejam..tp blogspot ni sape punye ek? yg aku dpt dr artikel yg di fwd...fotopages jek setakat ni,..pehtu..aku lak dah terbeli MP3 mickey yg comei itu..di mana product dr brand disney yg tersenarai dlm product patut di band..wawawa sungguh xteliti aku ni rupernyer!



ohh ade lagi..patut kah dibakar intel & windows xp + system axapta kat opis aku ni? sbb ni kan barang buatan israel..uikss pening..pening



nota kaki: sama-sama lah kita berdoa..utk memberi sumbangan, sila rujuk pada sumber yg sahih..supaya sumbangan anda disalurkan pd pihak yg betul bukan pd yg ambil kesempatan

----------------------------------------



sedih tgk baby-baby comei & kanak-kanak xberdosa jadik mangse...tgk gamba pon dah sedih..inikan nak tgk video yg direkod..wawawa xsanggup...alhamdulillah malaysia ni masih aman damai

Thursday, January 8, 2009

Best nyer Cadbury

What kind of choc are you?



Tag ni dr Maria [tolong lah..asik men Tag aku jek keje ko kan]..seb baek tym ko meng Tag aku ni..aku tgh layan choc cadbury...di maafkan lah jugak kan...jgn kate ko..aku pon addict ngan choc ni ok! tp kene thn napsu napsi makan choc ni sbb byk keburukan dr kebaikan nyer kn..aku teringat tym sekolah..aku wajib ade stock choc ni..kalo x, tekak aku payau jek [hehehe tah ape sinonim nyer..aku pon xtau] bukannyer mati pon xmakan choc..kate pon remaja kn..kire ala2 trend lah makan choc tu [aku rase lah kn..kalo korang xrase..lantak pi lah]



Pehtu mase kat MPSB..aku jatuh chenta ngan choc budak bohsia [ni kakak dila yg gelar ok!..sbb kate dia bdk bohsia Kluang suke choc ni]..oh lupe..choc kinder bueno ..ala yg "ni mase utk berbueno itu..hehehe" seyes ni choc kalo makan..mmg xleh berenti ok! ade dadah kot dlm choc tu..ahaks



-------------------------------------------------------------

back to the story..after menjwb soalan-soalan berkenaan dekat kuiz tersebut..the result would be like this:-



You are Milk Chocolate
A total dreamer, you spend most of your time with your head in the clouds.
You often think of the future, and you are always working toward your ideal life.
Also nostalgic, you rarely forget a meaningful moment... even those from long ago.

----------------------------------------------------------------

Konklusi nyer.... aku ade lah org yg suke makan cadbury dairy milk...hehehehe



Nota kaki: aku mau mentag, sazz, mira, dd, sara [return service ok], jijon meroyan sokmo, they wee, sape-sape lah yg terbace kan..amik ko!

Tiada Motif...

Malas nak citer panjang-panjang..tengok gamba ni sendiri & lu pikir lah sendirik yeaaa...tata

Wednesday, January 7, 2009

Soalan?

Ade lah seorang kawan aku nih..tetibe tanya soalan tah ape-ape kan...opsss lupe lak..soalan dia yg tah pape-pape tu tp aku tak bgtau ape kah soalan nyer lagi ek..kekeke..oklah soalannyer simple jek..berbunyik begini "Weh, kat kampung ko ape yang best ek?"..simple kan..tp tanya dalam SMS dah...aku hanya mampoo jawab



kawan aku: Weh, kat kampung ko ape yang best ek?

Aku: Macam-macam ada yg best..:P

kawan aku: wak lu, aku tny betul-betul ni...

Aku: makan-ade ikan bakar, accomodation-ade homestay&kak long chalet, view-ade laut, tp xdelah cun bebenor cam pantai puteri kan, transportation-bas melambak, & nak ke town macam banda hilir ke, melaka sentral ka..mmg sangat dekat jek...+ yg lagi best sbb adenyer aku sebagai warga kampung tu :P

kawan aku: -tiada response-



ngok ngek jek kan..bukan nk reply kate betul ke idak ape yg aku jawab ni..ape dahhh..ke bengang ngan jawapan aku yg last tu? hehehe..**tp SMS dia aku jadik kan modal utk aku update entry blogs aku arini..ngeh33



---------------------------------------------

meh aku list down kan ape yang best pasal kampung aku:-



#mule-mule best sebab name dia ALAI..hehehe giller xglemer kn tp aku ttp rase best ngan name tu

#sebab aku ade as warga kampung tu kan [jgn nak muntah darah lak..2 kampung aku..aku libatkan kampung korang pong ok!]

#kampung dekat jek ngan town..even xdelah sebelah town kn..nek kete 10-15min jek

#kat kampung aku ade ikan bakar..xyah nk jalan jauh2..jln kaki pon blh smpai ok [tp kalo jln kaki..tym sekolah aku sanggup lah..skrg tidak lagi ok! sbb penat aku kumpul lemak..xkn nak bazir kot]

#kat kampung aku dah ade homestay...tp aku xpenah lah nk cube ke ape kn.d.ah umah aku kat situ..pehtu kengkawan aku kompem aku angkut masuk umah aku jek

#ade jugak lah chalet tok penginapan

#kedai makan pon melambak..nk thai style, kampung style

#kampung aku ni besar lah jugak [tp xdpt title bandar baru lg..cam telok mas..sbb lom maju lagi] sebab leh dibahagikan kepada Alai darat, alai baruh, alai tengah, alai jauh [ade ke?]

#nak membangun lah kn..sbb macam2 jenis kedai dah ade..kedai juai kete pon ade ok..heheh pehtu kedai runcit 24hours style ala2 7eleven pon ade...

#dekat jek ngan pantai [even xdelah cantek leh jadik tpt mandi manda ke..sbb tu pantai berlumpur]..pantai ni sesuwai tok memancing [ckp pasal mancing ni..ayah aku still hutang aku dr dulu bab ni..tah bile tah dia nk lunaskan janji nak bawak aku g memancing]

#pehtu ade sungai [even sg. dia baser jek..dulu tym kanak-kanak ribena nyer zaman..sungai ni jadik pujaan..tpt aku merendam kn diri]

#ade sawah..even xde org tanam padi lagi..tp aku jek experiance menyibok kat sawah mase zaman ade org tnm padi lagi kn..ni zaman kanak-kanak ribena aku lah kn..tp sawah masih ade..cume org tanam bende lain jek..iaitu lalang..ngeh33

#ada jln yg sgt sempit..hehehee tp kalo kampung aku 2 wat one-way pon aku setuju...[xdek kene mengena ok!]

#yang pasti kat kampung aku..ade bilik aku..ahhahaahaa [dlm umah aku lah kn] heavennye..jgn suh aku dtg keje weekend ni udah..tiket blk kg aku dah beli ok!]



ok lah..mmg byk yg best punyer kalo bab pasal kampung..kampung korang pon best..tp aku ade kampung yg lagi best..iaitu kampung kerinchi..sbb dah ade old town white coffee & secret recipies..hehehe depan umah aku jek...

Hari Asyura

Dpt email forward..pehtu byk plak pasal bende ni..kire artikel yg same kn...



14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura (10 Muharram, bersamaan Rabu, 7 JAN 2009 )




1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri2

fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin

fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah

fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat

fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim

fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah

fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri

fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat

fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu lafaz niat : 'Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala'

9. Bercelak

fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat

fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.

lafaz niat : 'Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala'

Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca

'hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru'

fadhilat - Tidak mati pada tahun ini .

13. Menjamu orang berbuka puasa

fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa

Niat - 'Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala'

fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.


Nota Kaki: jangan tny hadith ke ape pasal bende betul ke idak [bg fadhilat setiap perkara yg dilakukan seprti di atas]..aku rase mmg xdek sbb aku yg cetek ilmu ni xjumpe lagi :) [if kawan-kawan ade ilmu tu tolong lah share kat sini ok..xbaek kedekut ilmu tau] & bende ni leh jadik kan panduan as pendorong nak berbuat baek [di sini, jgn lah pertikaikan keikhlasan org tu buat disebabkan ganjaran ke ape..sbb tu urusan dia ngan tuhan kan..& kite selalu jugak kate.."kalo buat sbb nk dpt kn hikmah dan fadhilat yg tertera tu baek xpayah buat..sbb xikhlas"..tp pd aku...sekurang2 nya dia cube buat kan even niat dia nk dpt kn ganjaran [ganjaran ni dijadikan sebagai pendorong] tu..tp kalo dia bersungguh buat..mane tau ape yg dia lakukan tu diberkati kan..dr kite yg mengata org ni lak..xpenah nk cube buat..ha lagi rugikan kan..kan..kan..kite xdapat pape-pape..yg dpt hanya Dosa PHD

----------------------------------------------------*

Pastu aku try lak carik yg laen..jumpe artikel yang ini...try carik hadith yg berkenaan..xjumpe lagi lak...cume hadith mengatakan puasa sunat 10 muharram tu ade lah..so, bace artikel ni sampai abis..kompem jumpe nnt..:)

Bubur Asyura juadah sinonim bulan Muharam

MAJORITI umat Islam Malaysia tahu mengenai bubur Asyura. Ada yang menyatakan bahawa bubur Asyura ialah bubur khas yang terdiri daripada sepuluh jenis bahan. Ada tepung, ada ubi, ada pelbagai kekacang dan sebagainya. Apa yang pasti ia ialah bubur daripada 10 bahan masakan. Kalau lebih atau kurang, itu bukan bubur Asyura. Jenis rasanya mungkin juga berbeza di antara satu negeri dengan negeri lain.

Ada juga anggapan bahawa bubur Asyura ialah bubur khas sempena 10 Muharam. Kebetulan perkataan Asyura diambil daripada bahasa Arab iaitu Asyarah yang bermakna 10. Maka ramailah yang bergotong-royong atau bersendirian menyediakan bubur Asyura pada tanggal 10 Muharam.

Pensyarah Syariah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Petaling Jaya, Selangor, Mohammad Nidzam Abd. Kadir menjelaskan, tidak salah dan tidak ada apa-apa dosa untuk menyediakan bubur Asyura.

Ia adalah satu aktiviti masyarakat yang harmoni.

Masyarakat akan mengutip derma beberapa ringgit setiap rumah untuk keperluan membeli barang yang diperlukan untuk memasak. Petangnya mereka akan memasak beramai-ramai sambil berbual, bergurau-senda dan bertanya khabar.

“Sudah tentu aktiviti ini satu kerja kemasyarakatan yang baik. Malamnya pula mereka berkumpul untuk mendengar ceramah agama berkaitan Asyura. Habis ceramah dan solat Isyak berjemaah, para hadirin bersama-sama menjamu selera bubur Asyura.

Hakikatnya, bubur Asyura bukanlah satu amalan ibadah yang wajib. Ia hanya sekadar adat tradisi yang nampaknya tidak mempunyai apa-apa tegahan dalam agama. Cuma ada juga yang terlalu memperbesarkan bubur Asyura hingga seolah-olah ia satu perkara wajib pula,” kata Mohammad

Nidzam.

Namun katanya lagi, ada sedikit kealpaan apabila kita melupakan suatu sunah yang baik untuk diamalkan iaitu berpuasa pada hari Asyura. Dalam satu hadis Nabi s.a.w. disebut maksudnya:

Puasa hari Arafah (9 Zulhijjah) menghapuskan dosa dua tahun iaitu setahun sebelumnya dan setahun selepasnya, dan puasa hari Asyura (10 Muharam) menghapuskan dosa setahun sebelumnya. (Riwayat Abu Daud).

Kenapa hari Asyura kurang kelebihannya berbanding hari Arafah? Jelas Mohammad Nidzam, hikmahnya mungkin berbalik kepada asal ibadat. Ini kerana hari Arafah berkait langsung dengan ibadat haji di mana wukuf di Arafah adalah rukun haji yang paling utama. Oleh itu puasa pada hari Arafah khusus untuk umat Nabi Muhammad s.a.w.. Puasa hari Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Musa a.s.

“Peristiwa Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Musa a.s., Ibn Abbas r.a. menceritakan bahawa Nabi s.a.w. tiba di Madinah dan melihat orang Yahudi berpuasa pada hari 10 Muharam. Nabi s.a.w. bertanya apa yang yang mereka lakukan? Orang Yahudi menjawab bahawa hari ini (10 Muharam) ialah hari soleh (baik). Allah s.w.t. menyelamatkan pada hari ini Musa a.s. dan Bani Israel daripada musuh mereka. Maka Musa berpuasa pada hari tersebut. Maka Nabi s.a.w. bersabda bahawa baginda lebih berhak dengan Musa daripada kamu (orang Yahudi). Nabi s.a.w. berpuasa pada hari itu dan mengarahkan sahabatnya berpuasa. (Riwayat Bukhari).

“Ada juga anggapan bahawa hari Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Nuh. Selepas diselamatkan daripada banjir besar, maka dibuatlah makanan daripada apa yang ada. Makanan yang dimasak itu ialah bubur. Lalu terbitlah satu makanan namanya bubur Asyura. Mungkin ada sumbernya mungkin juga tidak ada. Apa pun yang pasti hari 10 Muharam berkait dengan peristiwa Nabi Musa dan ada anggapan ia berkaitan dengan juga dengan Nabi Nuh,” katanya menerangkan tentang peristiwa di sebalik hari Asyura.

Tambah beliau, puasa hari Asyura adalah sunah Nabi Muhammad s.a.w. Ini ditegaskan dalam satu sabda maksudnya: Sesungguhnya hari ini hari Asyura dan tidak diwajibkan atas kamu puasa padanya. Sesiapa yang mahu maka berpuasalah, dan sesiapa yang tidak mahu maka berbukalah. (Riwayat Bukhari).

Selain itu, ujar Mohammad Nidzam, elok juga jika dapat berpuasa pada hari sembilan Muharam atau disebut hari Tasua'.

Sabda Nabi s.a.w., Jika aku hidup pada tahun hadapan nescaya aku akan berpuasa pada hari sembilan dan 10 Muharam. (Riwayat Ibnu Majah).

“Hikmahnya mungkin bagi menyalahi perjalanan orang Yahudi yang memuliakan hari 10 Muharam sebagaimana yang disebutkan sebelum ini. Maka umat Islam digalakkan juga berpuasa pada 9 Muharam di samping 10 Muharam.

“Oleh itu, amatlah wajar jika program masyarakat sekitar bubur Asyura disekalikan dengan program puasa sunat. Mungkin elok jika dapat sama-sama berbuka dengan bubur Asyura,” kata Mohammad Nidzam mengakhiri perbualan.

APA KATA MEREKA

Mohd. Izwan Md. Yusof, 26, (Kakitangan awam)

“Apa yang saya fahami penyediaan bubur Asyura ialah satu kebiasaan dan menjadi ikutan umat Islam di negara kita ini. Saya tidak pernah merasa ia sesuatu yang bersalahan di dalam Islam kerana apa yang dilakukan adalah baik.

“Hakikatnya, kita perlu melihatnya dari sudut positif kerana menerusi amalan kebiasaan ini terjalinnya gotong-royong dan mengukuhkan semangat kejiranan sesebuah tempat itu. Malah amalan sebegini pastinya tidak bertentangan dengan syarak.

“Pun begitu, dalam kita menyambut tahun baru dalam kalendar Islam, apa yang perlu difokuskan ialah bagaimana kita sebagai seorang Muslim menghayati roh atau semangat tahun baru dengan lebih betul dan baik.

Noyah Ahmad, 53, (Pembantu Perawatan Kesihatan)

“Bubur Asyura menjadi tradisi acap kali kita menyambut 10 Muharam dan sebut tentang cara penyediaannya, apa yang saya ketahui, setiap negeri mempunyai kaedah dan cita rasa tersendiri.

“Malah ada juga segelintir tempat, menyediakan bubur Asyura sepanjang bulan Muharam. Namun saya lebih suka sekiranya ia disertai dengan ibadat puasa sunat 9, 10 dan 11 Muharam kerana diketahui fadilat yang diperoleh kepada orang yang berpuasa pada bulan Muharam.

“Sungguhpun, ia satu bentuk adat namun tidak salah sekiranya ia dilakukan kerana ia sebagai satu bentuk bersedekah terutamanya kepada mereka yang kurang berkemampuan.”

Norazilawati Muhammad, 40, (Usahawan)

“Apa yang paling ketara apabila kita melihat dalam amalan Asyura ialah silaturahim yang terjalin antara umat Islam. Ia merupakan sesuatu yang baik sungguhpun amalan ini sekadar satu adat kebiasaan khasnya kepada umat Islam di benua sebelah sini.

“Namun janganlah sesuatu yang sekadar kebiasaan bertukar menjadi kemestian kerana dibimbangi ia mendatangkan kesusahan terutamanya kepada mereka yang tidak berkemampuan.”

Mohd. Hafiz Habil, 23, (Peguam syarie)

“Bubur Asyura ialah tentang bahtera nabi Nuh yang terselamat daripada banjir besar, di mana mereka menyediakan sejenis juadah yang terdiri daripada pelbagai bijirin sehingga menghasilkan sejenis bubur yang enak.

“Selain kita sibuk dengan menyediakan juadah bubur Asyura, satu ibadat yang jangan kita terlepas pandang ialah puasa sunat Muharam.

“Saya suka lebih melihat amalan penyediaan bubur ini dari sudut yang positif. Ini kerana pemuafakatan yang terhasil daripadanya adalah bertepatan dengan anjuran Islam iaitu saling bantu membantu dalam kebaikan.”

Rafidah Sulaiman, 26, (Pendidik)

“Amalan menyediakan bubur Asyura kebiasaannya dilakukan secara gotong-royong sama ada di kawasan perumahan, pejabat mahupun masjid atau surau. Ia amat sinonim dengan bulan Muharam kerana ia berkaitan dengan kisah yang berlaku pada zaman Nabi Nuh.

“Sungguhpun begitu, saya lihat sekarang bubur Asyura bukan sahaja menjadi menu wajib pada bulan Muharam tetapi kebelakangan ini bulan Ramadan juga terdapat juadah sebegini cuma ia lebih dikenali dengan nama bubur lambuk.

“Saya bersetuju sekiranya amalan penyediaan bubur Asyura diteruskan kerana semangat gotong-royong daripadanya. Selain itu, juadah ini digemari majoriti masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa.”



Artikel Dr Arkib Utusan

Kisah Penang Di serang

Kisah ni telah aku ceritakan dlm FP Aku seperti biasalah kan...aku kan malas nk update bende yg same kat tpt berlainan..kalo aku rajin & mood baek jek..aku akan lakukan..tp bende ni mmg jarang sekali berlaku..but kali ni aku ala2 rajin sikit jek...sbb aku mo buat rumusan jek dr penjelajahan seketika aku ke Penang.
ni dia, Roti & sup ayam..layan ok! so, next tym aku ke Penang..mmg aku makan mende alah ni jek..pehtu order cendol satu...huhuhu mmg sodap...
ha, aku sempat jugak singgah tpt menyeramkan ni..hehehe singgah bace serapah kat kubur Francis Light sempena Xmas [xdek makne kn]..aku pg sini actually nk try shoot jek dlm suasana suram kn...
ha tpt wajib lah kot singgah..iaitu Padang kota..aku ingat dulu mase aku mai..aku makan Sotong Kangkung ngan kerang bakar...huhuhu :P tp kali ni..aku dtg cume seketika utk menembak sedas-2dAS tembakan aje
Tujuan utama ke Penang itu adalah, hehehe ape lagi..makan nasik minyak lah kn..serang kenduri kawen kat kompleks tabung aji..yg kawen pd aritu si haiza&irfan which is mira nyer ex-opismate..so, ramai lah budak modular yg aku jumpe..cume si idan xjoin sbb idan sibok ke cameron..huhuhu
dan macam baser...aku pegi ngan Mira lah kn..huhuhu tapi tolong lah..aku sendirik xsanggup nak tgk gamba aku yg gemoks ni! fouhhh~~

Tuesday, January 6, 2009

T.I.D.A.K-T.A.H.U

really T.I.D.A.K-T.A.H.U wat to prum prang arini...actually ni penangan semalam nyer mood..di mana datang keje..tp xleh wat keje...ape pasal aku berkata sedemikian..sebabnyer electricity kat department aku xleh berfungsi..so, semua PC xleh di on kan..dr pagi sampai lah ke waktu balik..kenapa ianya terjadi..aku hny mampu berkata T.I.D.A.K-T.A.H.U aje..tapi mmg itulah yg dinantikan oleh org yang berstatus pekerja..tetapi aku sangap + boring xleh nk watpe..smpai kn pegi bank pon,,sume off-line[xde kene mengena ngan electricity office aku k!]..kesudahan nya kami telah mengonline kn wang kami di Munawwarah ok! kopak aku semalam gara-gara munawwarah...setelah setaun lebey xshopping munawwarah..hamek ko...dr nk berjimat terus kayap jadik nyer..ape kn daya napsu napsi tok shopping ni xdapat aku kawal lagi..sebab terkilan xdpt shopping tok kali keberepa megasale..sbb non ado budget..wawawa sedih kan...xpe janji tudung udah dapat..lepas ni pening pasal battery grip ka...or 50mm 2.8f nyer lens ka...T.I.D.A.K-T.A.H.U mane satu pilihan aku nnt..tapi ape yg AKU TAHU...ongkos ku bakal melayang lagi lah dr simpanan aku itu..



-----------------------------------------------------------------

so, arini..teman sharna g service kete..aku xpenah service sendiri ok! kompem aku anto blk kampung suh ayanda ku yg setelkan..giller xmacho aku bab ni..tp skrg aku dah tau nak wat sndr aku rase...ni sume ayah aku lah...dia suh anto blk if dia rase kete aku nyer milladge tu ptt diservice dah..kesudahannya aku T.I.D.A.K-T.A.H.U ok! asik lah bergantung harap kat ayah..hahhhaa macam budak sekolah jek rupenyer..



aku pon xtau nak merapu ape lg..sebab aku ade banyak keje tetibe..tp aku T.I.D.A.K-T.A.H.U nak mule kan yg mane 1 dulu...warghhhhh



-----------------------------------------------------------------

Aku T.I.D.A.K-T.A.H.U mau menceceh pasai pa lagi kn..yang aku tau..arini aku kene tumpang murni balik sbb mo pg beli tiket pulang ke melaka jumaat ni sebelom aku di bebelkan lagi dek mak aku..huhuahauhua

Friday, January 2, 2009

New year Di Mana?

06 Jan 2009

Entry tertangguh..aku malas nk siapkan..sebab nyer..ade byk keje..hahaha keje editing aku xsiap lg..dah lah kene pinjam notebook Yam..hahaha thanx a lot mak yam..jase mu dikenang...& terbalas tau...



New year aku xdelah celeb kat mane-mane kn..xdelah party marty ni..sbb aku xsuke tpt yg sesak nih.kang aku yg sesak napas lak..hehehe so mlm menjelang new year 2..aku ade kat umah jek..smbil layan TV sajok..citer ape..aku dah lupe lak..owhh lupe lak drama..semua jenis drama dlm tv tu aku layan jek..aku budget cam 2008 lah kn..xde bunge api utk tatapan kn..so, nk dekat kui 12am..aku nyer mate dah layu jek...plan nk tido sekali aku dengar jeritan..1..2..3..4..5.. bla*bla*bla* dr budak bawah [alah budak sekolah yg menyewa yg dok tackle jiran sblh aku mase bulan pose tu - aku assume jek bdk sekolah sbb selalu memekaka cam budak sekolah jek] sekali dush..dushh..bunyi tembakan bunge api..lahhh ade rupernyer tp sayup2 jek..sbb jauh.kire byk jugak lah dpt tgk..dr 9-10 lokasi jugak lah..even genting nyer lampu neon pon leh nmpk..kire mlm 2 berkat lah kot..cuaca tenang & clear jek..so, layan bunge api dr corridor umah aku..hehehe & osmate baru aku si ayu tu..dok rekod ngan camera dia..hehhe aku mmg blurr xteringat nk nk snap ke ape..yg pasti aku dah cam kanak-kanak rebena syiok tgk bunge api..huhu
aku gagahkn diri tok tido sbb esok nyer aku dah plan nk teman kak nor [opismate aku] utk bawak anak-anak dia jalan-jalan kat Bukit Tinggi..aku pon teruja sbb aku xpenah smpai situ lah kn..hak33 [nmpk sgt aku ni tah pape..tpt ni pon xpenah pegi lagi..] xpe sekurang2 nye bile dah 26 taun idup..aku berjaya jugak jejak kn kaki kat sini..



Kak nor yg tegar lah yg drive aku dok sblh layan blues jek..anak dia layan mimpi indah kat seat belakang...anak Kak nor ade 3..[along, angah & adik] hahahaha seawal 8am kami dah gerak dr kerinchi..sbb kak nor mai amik aku kn..huhuhu
dalam kui 9.15am kami dah smpai kat Botanical garden..alah if korang nk pegi bkt tinggi ni sgt senang ok..kuar exit tol gombak tu...straight jek..dlm 28km..smpai lah exit 805 - bukit tinggi & mendaki lah bukit tu ngan kete...& smpai lah ke kaunter masuk..RM10 jek skrg ni utk org dewasa & rm8 utk kanak-kanak 4taun ke atas ok...so, aritu kitaorg 3 dewasa, 1 kanak-kanak & satu lg baby xmasuk list kene bayor..huhuhu

sejuk nyer.*** kate dedek..ni tym kat botanical garden..mmg cuaca sejuk bangat pg tu...tp xdelah smpai kene pakai sweater bagai kn..tp giller cool pg pagi tu..sbb org xramai lagi...kat Bukit Tinggi bukan byk tpt pon nk dilawati..kire nk wat lawatan harian tu blh lah kn...hehehe kalo nk stay ke..kene sediakan ongkos yg byk sbb semua aprtment ka bilik ape2 ka..semua mahai2 ok!
ok ni dia Kak Nor & Family..hehehee ade jugak..even along 2 malas nk bergambar...fouhhh nak amik gamba adik beradik pon xmau..2la remaja..segan kunun..poyo jek..xpe layan kn..name pon remaja kn..
ini jek org-orang yg maintain posing xhengat...bile aku nk suh MAMA dia posing sorang sbb nk kasik gamba kat BF..kompem dedek nk menyolah & kak ngah pon same..takut bebenau mama dia ade BF..hahahaa
ni dia aksi si dedek..sekali aku belek balik rupe dedek ni..ade rupe si black a.k.a razali anak buah en.omar [aku xdek lak gamba si black ni] tp ni kire si black versi kecik or junior black..hehehehe



kui 1.15pm..kami dah gerak pulang ke KL..sungguh pendek trip kali ni..& xmeletihkan pon..tp aku ngantok tahap babas tym nk balik 2..mmg xleh nk tolong drive lah kn..ala-ala pagi tu aku amik dadah jek rupernyer....teruk tol sindrom meroyan tido aku ni!



yg best nyer smpai KL..kak Nor ajak makan di Mahbub, Bangsar..layan beriani ngan ayam madu..layan...pehtu aku minom teh ais..lg layan..dah mcm kak sharna jek perangai..huhuhu:P

---------------------------------------

Bout da trip



Kos: murah jek sbb Yuran RM10 jek tok dewasa & RM8 tok kanak-kanak riang..kanak-kanak xriang aku xsure lak.

Kenderaan: kete sendiri..nak nek moto pon layan..xpon leh jugak pg ngan agensi..kene bayor rm1++ lah sbb depa amik kat sumwhere kat KL lah kn...

Makanan: sila bawak sndr sbb makanan kat atas tu sangat mahal..

Cenderahati:toksah beli kat atas tu...sbb mahal & sume nye ade kat CM, KL tu..hehehe

Tempat menarik tok dilawati : Botanical garden, japanese tea house, Colmar Tropicale, French Theme Village, & Rabbit park [sini kene bayar another RM3 lak..sbb sini leh bg makan arnab..tp kene beli lah makanan dia kn..pehtu ade donkey & deer jugak - utk kanak-kanak sesuwai lah tpt ni kn..hehehe kalo utk aku..boring jek..sbb terlalu kecil tpt dia...sekali pandang dah nmpk sume..xadventure tok diterokai..hehehe]
Overall trip: aku bg 4.5/5 bintang..sbb sekurang2 nyer new year aku..xdelah melangut kat umah..



nota pemikiran aku: aku nk repeat lah trip ni..sape nk join aku g bukit tinggi..jom..jom..aku nak g & nak pakai kimono kat japanese tea house pehtu smbil pose ayu minum tea..hehehehe sape mo join jom..ari2 aku xsempat sbb duit aku tinggal dlm kete..hampessss gas opss nk pakai kimono tu dia charge another rm20 lak lah kn..tp cool lah lepak dlm japanese tea house tu..



and tp tpt ni sesuwai utk bawak mak ayah..kire depa leh rehat2 kan badan + otak depa + org nk honeymoon pon sesuwai sebab agak sejuk dikala pagi & malam..tengahari panas ok!

Owh...ni kah permulaan nya?

Terpakse mulekan ari pertama keje di taun baru ni ngan menjawab Tag nih..huh mmg hampesss lah kn..seb baek simple..kalo x...mmg haram jadah lah aku xjawab nyer..ngeh33


-------------------------------------------------

Tag: Rules and Regulations :




1. Apabila telah terpilih dengan malangnya, silalah menulis 16 perkara paling rawak sama ada tentang fakta, perangai tak senonoh ataupun hala tuju hidup anda.



2. Silalah hasut 16 orang lain untuk melakukan perkara ini.



3. Sila tanda manusia yang telah menanda anda di peringkat awal



4. Ketahuilah, jika anda terpilih ia adalah kerana anda juga manusia biasa yang perlukan perhatian dan kasih sayang yang secukupnya ketika bayi.



--------------------------------------------------------

Jawapan 1: Aku jawab begini ok~~~



1- Semua org panggil aku Yun..aku pon xtau nape depa xgune name Dlm IC aku iaitu "Khairunnisa"

2- Tapi mak aku Panggil aku Khairun [nmpk baek sket]..hehehe

3- Aku ni berasal dr Kg. Alai [aku nk tulis jugak..even ramai yg xtau..Alai ni kat mane..hehehe]

4- Dah 3 taun aku dok kat Flat Kg. kerinchi tu...hehehe

5- Aku masih samar-samar memikirkan ape aku nak buat taun ni..huhuuhu :P [xdek kene mengena langsung]

6- Aku seorang yg senang nak tido..sebenarnya nak kate..aku ni kalo tidor..mmg tido mampos..ala-ala xsedor diri gitew

7- Semalam kene marah ngan Mak..pasal lupe diri tang Bab Balik Kg..hehehe [aku mls nak blk sebenornye..kene marah pon..aku tadah telinge ajelah]

8- owh lupe...arini aku start masuk kui 8am-5pm...yeaaaa balik awal arini..hehehe

9- Aku rase aku kene beli jam baru..tapi aku masih xbeli lagi [sbb nyer xdek budget lagi..hahaha]

10- tepon tangan aku dah wat perangai yg thp perangai tah pape jek..mengalahkan mat rempit jek lagaknyer...tensen aku..tp aku masih SETIA..xnak menggantikan nye lg..[pdhal aku xdek budget ok!]

11- Skrg aku ngah dok kat kusi depan PC aku sambil menaip jawapan mengarut aku pasal tag ni..dlm kubikal kejong aku ha..

12- Aku tgh serabut otak sbb pikir nak balik ke x weekend ni...tp kalo blk pon..sabtu ptg lah baru leh berangkat ke Melaka

13- Kalo aku xnak wat keje arini blh x? Halal ke gaji aku arini? hehehe

14- Aku paling bengang bile org tny name sebenar aku..pehtu bile aku dah bgtau..tp depa gelakkan...mmg lepas ni ade kes mcm ni..aku nk penyekeh jek org tu..

15- Uiks letey aku jwb soalan ni..tp TAK abis-abis lagi...Aku letey ok!

16- abis pon ha...aku nk say "Terimaaaa lah kAsiihhh" bebanyak kat org yg menTag aku ni kan..adios

-------------------------------------------------------


Jawapan 2: erm malas nk pikir lah...sape nk jawab..sila lah...


-------------------------------------------------------


Jawapan 3: budak yg MenTag aku ini ialah
"Sarah"

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...