Tuesday, March 2, 2010

KL-Dabong-Jelawang [Episod 2]

Oleh sebab byk sgt permintaan, aku tambah sket utk tatapan kowang yg bakal ditinggal kan oleh ku beberapa hari..bg mengisi masa buhsan korang ketika ketiadaan aku di opis...cehhh poyossss sangat dah statement aku kali nih..keh keh keh

walau pon aku kengantokkan yg amat sgt,...tetapi ku gagahi JUA ke opis hari ni.....& ku gagahi jua diri melawan penyakit mengatok ni...

oklah....gamba ni xdek ape pon..sket jek....yg laen2 dr camera bebudak laen yg aku lom kutip lg...Beg aku xmuat nk sumbat Mr.Nik aku tu.....almaklomlah..aku lebih penting perut2 bebudak ATAT dr camera tu..kang aku bwk camera..yg laen aku malas bwk dah!

**View dr Batu Hampar di Kem Bahar**
Terbaek layan perasaan kat sini..
tenang..tenang...sungguh menenangkan
itulah tujuan Utama aku ke sana..adalah utk mendapatkan ketenangan SEKETIKA...aku malas nk mendaki sgt..almaklomlah..aku ni dah terlampau manja utk beberapa taun kebelakangan ni... setelah 2 taun setengah xmendaki..nk ke kem baha ni, aku kene mendaki..mak aihh...bapak lah terkejut segala otot-otot aku...almaklomlah..tetibe kene kejut utk bekerja keras kan......semua otot2 ku masih ok..even mengalami beberapa tragedi yg xberapa tragedi sgt..ahaks....cume ketika ini..aku masih berjalan mcm org perempuan di dalam pantang...aku ni pantang nmpk tangga..kompem nk elak....hehehehe

** Cube teka...puncak ape kah itu?"
Aku rase tu lah puncak Stong & Ayam..hehehe

Pada sesape yg nak mendaki ke Stong/Ayam/Birut/Etc or nk lepak di Kem BAha, Jelawang jek boleh contact org yg seperti di dalam gamba di atas ok!

yg ni kat resort Stong Hill...kire ni kat kaki puncak..if korang pekena ayaq terjuin kat sini pon dah terbaek...

jgn lupe...bayar entrance Fee ok! ahaks

Nota kaki: dah xdek gamba.....minggu depan saje ok!

KL-Dabong-Jelawang

Weekend yang panjang, akal pon panjang, langkah lagi lah panjang, perjalanan yg panjang harus ditempuhi, maka masa yg diambil pon panjang lah jugak nya kan, lalu lena yg panjang terpaksa disingkatkan dek kerana membahagikan masa berkualiti bersama2 rakan-rakan yg panjang pendek yg jarang ketemu.....makanya...berborak panjang lah kami...hehehehee sambil menunggu masa yg panjang yg perlu ditempuhi melalui perjalanan yg panjang jauh.

** ok lah "setop" merepek. Sempena Maulidurasul yg lepas, cuti 3 hari kan..dr Jumaat-Ahad & aku telah menambah cuti lagi sehari pada isnin [mmg alhamdulillah aku amik cuti..kalo idak...kompem kene EL lah jwb nye....byk sangat perkara yg "kita hanya merancang...tuhan yg menentukan segalanya"] Aku dan kengkawan telah sepakat utk naik Tren Ke Dabong bagi melangsaikan misi melepaking di Kem Baha, Jelawang & Some of them ade yg akan meneruskan misi menawan puncak Stong [owh aku mim alip lam sim nak mendaki ke puncak tu...dulu dah penah kan....lagi pon mendaki nk sampai ke kem Baha kat jelawang tu pon aku dah rase maha azab] hehehehe

**dabong...nantikan kedatangan aku**
[poyo jek..pdhal tym snap ni dah smpai pon]

Khamis petang lepas keje...aku menumpang sharna smpai ke Putra, KJ[sbb mo cepat naik bas...mmg lmbt lg lah aku smpai umah]. kene bergegas sbb aku ngan DD kene smpai KL Sentral awal sbb nye kitaorg bwk byk ration yg belom diagih2kan lagi..huh~ lagi plak, beg aku lom abis packing...sengal kan..suke wat keje last minute. lepas solat asar & mandi manda seround...& makan Separuh jalan [sbb xleh abiskan nasik..hehehe] aku ngan DD teros gerak ke KL sentral...sampai sana dlm kol 7pm...erm ternmpk Kak Lin & Yus [awal nye mereka smpai] aku plak teros ke surau utk solat maghrib & jamak lah isya' skalik kan. erm...pastu..ke bank utk setel kan utang piutang terlebey dahulu..kang xtenang perasaan aku kat Jelawang tu..huh~ tp serius...rase nak mengamuk ngan CIMB jek mase tu..dah lah cash deposit ade 2bijik jek..tp seketui dah out of service, pehtu yg lgi satu wat perangai xmo terima semua wang..ko bayang kan dah lah org beratur tu panjang berjela, pehtu nak kene try byk kali..tu pon mmg xkan suksek lah utk semua wang....makan 30min jugak lah aku beratur menantikan turn aku kan....ini ala2 dah leh bikin aku mendidih lah kan...dah lah jam dah menunjukkan angka 8.05pm...tren gerak kol 8.30pm. kesian DD yg kene jaga barang.

Sampai jek kat tempat berkumpul...mmg dah tiba waktunya utk berlepas..hik22...

1...2..3 langkah...dah lah beg berat....aiyoooooo kene dok dlm tren lame lagi kan..adoiyai..nyosal xbeli executive coach nye seat..leh tido baring2 kan....tp ater nk backpackers style kan.,.layan kan ajo tiket RM27 sehala...heheheehe

"ok...semua duduk, cikgu nak cek kedatangan nih!"

Biasa lah..kalo bebudak ATAT ni dah berkumpul kan..kompem lah wat mcm umah sendirik....almaklumlah mereka ni pantang jumpa....dlm tren yg goyang2 tu pon macam2 games kitaorg main mlm tu [pd kak gee jgn lah salah anggap pasal games yg pelbagai ni..sbb semuanya berlaku pd kala waktu malam tp suasana terang benderang ye, anak didik kak gee masih di atas landasan keretapi ketika itu..hehehe]

oleh sebab malam masih muda & belom kol 12am..dah smpai GEMAS. kat sini mmg keretapi berenti lame lah kan...makanya...turun lah buang ape yg ptt...& isi ape yg ptt...oleh sbb ptg tu mkn separuh jek...tangki ku yg separuh lg kene isi lah kan..kang dok dlm tren goyang2 lambung2 tu...mau terburai isi perut..dah kosong..aku jugak yg hazab tahan gigil kelaparan kan..makanya..beli dulu..sebungkus nasik lemak makcik kat stesen keretapi tu...sebungkus RM1.50 jek.

Nasik lemak yg aku rase sgt enak pd ketika itu..sbb panas lg
tp sambal dia mmg sedap lah
nyum nyum

tgk tu...salah sorang mangsa yg sedang menikmati keenakkan nasik lemak tersebut
Setelah sudah makan..masuk balik...& sambung borak2 sampai lah terlena diulit mimpi indah yg sangat tragis...sbb asik lah terganggu dek kerna kene langgar org yg lalu lalang..aiyo...tido blk..mimpi lain plak....sampai aku xingat lah ape yg aku mimpikan..hehehe

& akhirnya..setelah berpuas ati ngan perjalanan yg panjang itu..makanya...

Hello Dabong!
Gambar atas ni....tym baru bgn tidow
owh tipo..xdek lah baru sgt,,,pdhal dah melantak sepinggan nasik as our brekpes pg tu..almaklomlah...jap lg kan nk pegi menoreh getah mendaki

**Ceriakan muka kami? walaupon baru bgn tido**
[yg ni betol....bkn baru bgn..baru kuar dr perut keretapi tu]

nilah suasana ketika baru sampai

Kedai makcik air sirap 30sen
[itu dulu lah mase 2004...skrg ni..xtau plak..teh o ais dah RM1 kan]

serius dah maju ok..ade LCD besar cap SInger lagik ha,,,aiyooo..dulu punye lah hazab...

& membedal sepinggan nasik kerabu..tp sedih..nasik bukan kaler biru]
ni jek dah RM3 ok..dulu rasenye sehengget 5 kupang jek
& utk ke Resort...dah xperlu naik boat/sampan dulu...sbb jambatan udah siap..makanya..naik van teros smpai resort dr stesen keretapi Dabong tu.

Cerita seterusnya...akan disambung minggu depan..yeee~~~

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...