Friday, September 19, 2008

Hari-hari di bulan puasa

Masalah jugak bile bulan puasa menjelma..mslhnye adalah..hari-hari pening pikir nk makan ape kn...pas2 xleh lak nk bedal mcm2 kan..kang sakit perut lak muncul..sape nk jawab? Itulah pening di bulan puasa, sepatutnya, ikut sunah nabi kite kene wasatiah + ala kadar dlm bln ramdhan ni..kene perbanyakkan ibadah tp situasi di tempat kite berbeza..kalo bln biasa aku bkn kesah pon xmkn mlm kn..heheehe tp bln puasa ni..kene lah ade makanan tym berbuka 2 [tp masih konsep ala kadar + budget rendah ok] pas2 ditambah pening nak sahur ape? ni plg penting sbb kalo x sahur..alamat nyer kat opis aku bakal lemau sepanjang hari..mmg xde tenaga lah jwb nyer..ntah apsal lah skrg ni..xleh kalo xsahur..kalo tym zaman sekolah + belajor 2..xsahir pon xde masalah kn..tp 2la sistem badan dikala umor makin meningkat ni..menjadikan ianya makin kurang berfungsi cargas mcm zaman muda belia dulu..hehehee 2la puasa kali ni..aku ngan bdk umah baser masak sndrik jek..sbb lauk kat luar kureng menyelerakan lak..hehehe kadang2 jek tapau nasik kukus 2 jek..nk mkn lauk kat kedai 2 ari2 pon boring lah jugak kn...tp baser nye yg kene buli masak si miera lah kn..aku tukang request jek..hahaahahahaa
Aku suke bile bulan puasa ni sebab jumaat, sabtu, & ahad ade citer ni..even juz 5min jek b4 berbuke 2..tapiiii aku amat suke..hahaha last week mase blk kg..aku tgl kn jek dapor tym ni ngan selambe..mak aku smpai geleng kepala..sbb mcm bdk kecik jek..tp siyes terpikat ngan watak upin & ipin yg comei amat 2...teringat kat wafi yg dah pandai bercakap 2..even pelat...rindunya kat anak kak ida yg makin maco + ensem 2 [sape lg kalo bkn wafi]...seb baek dah jumpe dia last week mase my partners wat berbuka puasa..hehehee paling cute bile dia ckp "lu pikir lah sendiri" dgn gaya-gaya tgn skali..hehehe 2la kak ida xbawak aisya skali..aisya pon dah nk berjln kate kak ida..kompem cun + ayu gitew si aisya kn..hehehe hope raya nnt dpt jumpe blk adik beradik 2...erm...berbalik pd upin & ipin..kalo korang nk tgk..leh bukak kat sini godek-godek sendirik lah yek. selain tu, aku suke bln puasa jugak..sbb waktu keje dipendekkan..hehehe pas2 bln ni jek dpt kite lebih mendekat diri kita padaNya sbb kurang nya aktiviti lain di luar kn!

Note: OK selamat meneruskan hari-hari terakhir puasa & selamat mencari & memburu malam lailatulqadar dengan penuh kekhusyukan!Semoga mendapat rahmat dariNya...Amin!

Kekasih Baru Aku

Memiliki kekasih baru adalah impian semua org [tp better setia pd yg 1 ok! sbb hanya DIA sahaja yg dpt membantu kite dunia & akhirat]..but depends on individu lah kn..nk kekasih dia bagaimana..yg bernyawa ka..yg kaku ka xpon yg xbernyawa but very useful lah kn..hehhee kire "Lu pikir lah sendirik!" & "tepok dada tny selere sendirik" ok? tp definisi kekasih baru aku ni adalah..peneman baru aku di kala buhsan tym cuti lah kn..hehehe baser lah org lone ranger ni..kenalah pandai carik geng baru sendirik kan..kalo xde hobby mcm ni..mau mati kuman lah dok terperap kat umah 2..xberkembang lah minda jwb nye...sekurang-kurang2 nya masa 2 xlah dibazirkan dengan sia-sia jek...pas2 xdelah aku keseorangan kan...hehehee

inilah Nikon D80 [nak gamba ori D80 aku nnt aku amik & post kat sini..later k!], di mana aku declare as kekasih baru aku...hahahaha bukan mudah utk memiliki kekasih aku ni..sbb aku usha dia since 2006 2 [start dia launch kat market..huhuhu:p] tp baru kini aku mampu memiliki setelah bertungkus lumus mengikat perut aku & lepas memilikinya pon aku terpakse mengikat perut kembali sebab aku perlu mengisi kembali tong-tong kecemasan aku yg telah berjaya aku kosongkan ketika aku nekad membeli kekasih baru ini pada bulan Mei 2008..actually, aku terpakse beli tym 2..suppose aku kene beli end of diz year..tp aku memerlukan jasanya ketika majlis adik aku mase Mei 2008 [almaklumlah lah org yg mempunya bidget kecik kawen]..hehehe terpakse lah aku yg korban kn kebahagiaan tabung-tabung kecemasan aku 2..tok memeriahkan majlis adik aku 2 kn...tapi berbaloi jugak lah kan..sebab akhirnya aku memiliki jugak kekasaih baru...click kat link ni kalo nk rebiew tech spec nikon D80 ...actually, aku dah berubah ati dr nk memiliki d80 ni sbb aku dah mule berminat ngan Canon 450D [seperti pic's yg last skali]..tapi mase nk order 2..kat kedai 2 lak xde 450D 2..kene tgu 2 weeks..tp akux leh nk tgu sbb nk pakai urgent kan..[sebabnye last minute nyer decision kn..after 3days aku xtido mlm sbb nk menimbangkan baik buruknya aku nk beli menatang ni]..so, aku kene lah amik D80 sbb stok dia ade tp kene amim dr HQ mereka jek..2 pon kene tgu 3days..tp 3days ok lah lg dr 2weeks...bermulalah detik aku memiliki D80 pada 14 Mei 2008.

Beginilah rupe kekasih aku yg baru yg rupernyer ala-ala Dayang senandung semalam..walaupon hodoh rupernyer + gemoks keadaan fizikalnya tapi....aku nak jugak kat dia nih..hehhee abislah kering semua duit simpanan + duit kecemasan aku tym ni..hahahahaa sbb aku beli ni siap ngan speedlight SB600 jek [sbb xmampo nk beli yg laen] impian utk mengupgradenye later...ntah taun depan ke...2 taun lagi ke..hny Tuhan yg maha mengetahui segalanya..sebab rezeki pon dtg dariNya kan....setelah berkekasih baru ni..aku xde lah sunyik sangat, sebab leh join geng-geng laen g menembak kn...xdelah aku jadik pak pacak + model xterlatih lagis..hehehe utk memiliki kedua-dua nya...lebih kurang RM4+++ lah jugak aku abis....such a huge amount kan bg org yg kayap mcm aku ni..tp hobi+suke punye pasal...terpakse lah memilikinya jugak..jugak kan!Tapi janji aku beli nya dengan hasil titik peluh aku yg halal...yg paling best mmg terketar-ketar lah kaki aku nak bayor CASH mase ni kan...sbb aku xmo jadik cam dulu lagi..simpan-simpan duot tp syg nk gune..last2 duit 2 lesap kelain..tp kali ni puas ati..sbb abis ke sesuatu yg aku amat sume...asalnya konon nk simpan duit kawen..tp xde org nk kawen ngan aku..ha, aku carik lah boypren baru kn..hahahahaaa [wujud ka alasan ni?] hehehe:p

Quite ok lah hasil dr SB600 even xsesuperb pro nyer tembakan kn..hehehe almaklumlah..saya kan budak baru belajar [cempedak di luar pagar, ambil tolong jolokkan, saya bdk baru belajar, kalo baik hati..tolong lah ajarkan] 2la..SB900 pon dah ade kat market..tp harge xhengat lah kn..mane bisa aku mampu memilikinya...byk bende lagi nk beli ni..nk tambah koleksi lense lg..almaklumlah skrg ni bergantung ngan kits lenses jek kn...xpe belajar jek gune mane yg ade dulukan..ade rezeki laen nnt..tambah lagi ape yg ptt..caiyok! caiyok! yun!

Itulah, dah memang jodoh aku ngan Nikon D80 ni..2la xde rezeki nak jadik Canonian members..kenelah jadik Nikonian..ape2 pon hasilnya dr kreativiti masing-masing..canggih mane pon equipments tp kalo xde skill + xde usaha..so, hasil nyer ttp xmantop ok!erm pape pon org selalu kate "the most important is...the person behind the camera"...sbb tools 2 hny platform tok melaksanakan..pelaksana 2 lah yg kene kreatip mcm nk laksanakan hasil yg mantop!

itulah kalo lah aku leh dpt rezeki lebih nnt..aku nk jugak memiliki Canon 1D MK3...perghh mcm paklan nyer...mmmg Mantop+meletop ok! tp harga dia mmg diluar bidang kemampuan aku..even aku mengerah keringat thp membanting padi di sawah 800petak sekali pon...hehehee mmg xdapek...body jek RM15k++..kalo full set RM29k++...ni yg aku tgk kat kedai lah kn..hehehe gilak mahal....2la nk beli D80 ni pon berchenta mimpi siang mlm...dok pikir kewajaran tok membeli ke x kn..tp dah mmg minat aku..hope segala ape yg dikeluarkan berbaloi lah hendak nya...

Cukuplah setakat ni cerita pujaan ati aku ni...serius dia mmg lah kekasih aku kini...di mana mmg pengarang jantung hati aku lah...tp kesian kat dia..sbb asik dok terperuk dlm almari bisu kat rumah aku 2..sbb leceh nk bawak dia ni meronggeng2 sbb berat nk mampuih..pas2 nk kene handle with care..perghhh kalo terhantuk..mau menangis aku..kepala aku terhantuk xpe lagissss kn..hehehee kalo jatuh lagik lah...aku membisu seribu bahasa lah jwbnye!!!!

Kekasih Lama Aku

Riwayat dia masih ade..kire masih bernyawa & khidmatnya masih diguna pakai ketika ini..cuma bertukar pemilik jek..sbb aku dah pass kekasih lame aku ni pada adik-adik2 aku..sape nk pakai..gunelah..hehehe bkn aku lupe pd kekasih lame aku ni..tetapi aku dah ade baby baru kn..so, kasik lah peluang adik2 aku gune dia plak...walaupon depa xyah keluarkan modal [mmg xpenah pon..asik aku jek yg kene pikir macam mane nk kumpul duit sbb nk beli gadget baru..depa tau pakai jek..xpon pinjam aku punye]...2la untung nya jadik adik..apsal lah aku dilahirkan as yg sulung..hehehe [mcm xbersyukur jek bunyiknyer..but aku mmg bersyukur sgt sbb aku xpenah gune barang terpakai dr org laen mcm kakak or abg aku..sbb mmg aku xde..hehee 2la cume aku kene ikhtiar cari modal sndr mcm mane nk dptkn jek..semua nye ade hikmah sendirik kn] hehehhee

Aku beli Canon Powershoot A400 ni mase Jan 2005, gune duit elaun PLKN aku..terbang lah RM860 aku tym 2...menggigil lah tangan aku mase nk bayor kn..almaklumlah tym 2 kan student lagi..tp xlarat nk gune Canon lame aku 2 yg pakai Film kn..sbb nk maintain Film a.k.a analognyer style 2 kn mahei..kalo gune digital ni xyah lah nk print bagai tok tgk hasil dia..hehehe 2la aku nekad jugak nk beli..tp tym 2 digital camera mmg mahal banget lagis...almaklumlah..baru2 nk glamer kat malaysia ni kn..hehehe

Mase tu A400 ni pon dah dikira canggih lah dikalangan membe2 aku kn..hehehe almaklumlah masih student lagik kan...pas2 ngan 3.2MP [kalo skrg xde org heran dahh sbb yg 8.0MP pon dah ala2 leh jual kat pasor mlm..hahhaaa] pas2 rege A400 ni pon ala2 RM200 jek pon leh dpt dah..hahahahaa 2la technology...growing very fast..xterkejor lah kalo nk jadik seorg yg up-to-date ngan trend kn..hahhaaa so, pakai ikut kemampuan ajolah...walaupon setelah hampir 4tahun berkhidmat, A400 ni maseh kekal ngan prestasi cemerlangnya..sentiasa bg hasil yg terbaek kepada tuan nya..hehehe Jasanya mmg xdapek nk dibalas lah kn...

Untungnya jadik A400 ni sebab dah mcm2 tempat dia smpai, even puncak kinabalu pon dia dah smpai..& jasanya mmg sangat lah dihargai..sebab dia lah perakam detik2 manis aku mase kat puncak 2..erm kalo korang ke fotopages aku mmg majority gamba dlm 2 yg dr 2005 - June 2008 adalah hasil dr tembakan aku menggunakan A400 ni...korang bayangkan lah jase nyer...selain itu, dia juga penenam aku ketika aku melaksanakan XPDC aku merentasi 5buah pulau di sabah timur..pergh..untung jadik seorang A400. Kalo ikut semenanjung ni..semua tpt aku dah redah bersama dia...[sbb 2 aku panggil dia kekasih aku sbb dia lah yg sentiasa temani aku suatu ketika dulu]

2la, even aku xpenah smpai Bangkok lagi..tp A400 aku ni dah pon sampai sane tok seminggu lame nya sbb menemani kawan aku ke sana di sambil tugasan A400 ketika itu adalah utk merakam kan detik2 manis+masam+pahit kawan aku ketika di sana..sungguh lah berjasa A400 ni bkn utk aku saja, malahan pd kawan2 aku...ke sekolah pon dia penah..[sbb kawan aku yg cikgu lak pinjam tok merakam detik2 bersejarah anak murid kesayangan dia] itulah walaupon dia dah calar balar badannya & dah luka sana sini..dia masih bernyawa utk meneruskan khidmatnya..sungguh lasak A400 ni...semoaga dia boleh terus berjasa sehingga ke akhir hayatnya [semoga dia dipanjangkan usianya untuk meneruskan khidmatnya sebagai pekerja cemerlang]. Sungguh lasak A400 aku ini..sebab ade antara rakan-rakan aku yg baru setaun memilik A400, tapi..A400 nye sudah rosak..bkn rezeki mereka kot...maybe yg latest batch xsegagah 1st batch...kire ikut rege jugak lah kn qualitynye..hehehee

Tapi kini, dia meneruskan jasanya pada adik-adik aku pula...walaubagaimanapon..sekali sekala..aku maseh menggunakannya..dikala aku malas tok mengangkut kekasih baru aku itu..ooo siapakah kekasih baru aku itu? hehheehe nnt kan lah yek aku ceritakan...kekasih baru aku ni agak hodoh sikit..sbb dah lah itam mcm Dayang Senandung jek rupenyer..sbb dia itam legam ok! hehehe dah 2 gemoks plaks!...kalo dah gemoks kompem lah berat nk mampos kn...lenguh jugak lah bahu aku ni nak angkat dia...

Terima kasih xterhingga pada A400!

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...