Thursday, March 19, 2009

Rumah Mampu Milik

Nak beli rumah x?

td mase dlm kete kak nor, Murni dok sound..aku xnak beli umah ke? owh sape lah yg TAK berimpian tok memiliki umah sendirik kan??? sape? sape? sila angkat tangan!

kalo yg angkat tangan - kompem kowang masuk dlm list org dah memiliki or makpak kowang mmg dah melambak umah...so, you dont have to worry to get one for urself coz mintak jek seketui kat makpak kan

yg xangkat tgn cam aku - kene lah tgu masuk phase MAMPOOOO yeaaa

pehtu tym mengong2 kat opis ni..aku ber blog hopping lah kat kengkawan aku nyer blog..& si khair pon mo beli umah lah..mak eihhh umah kat melaka mmg dah lawa & rege pon agak berpatutan..xcam kat key ell ni...mmg GTH lah nak memiliki seketui even Flat cabok..hehhe mmg xmampooo lah kan... yg mampooo kompem kawasan banjir or jauh dr bandar..amik ko..2-3jam nak smpai opis..xkuasek den...

pehtu lepak2 lagi bace email...terjumpe lah 1 email...umah utk dilelong...:P

ok tgk gamba kat bawah ni yea.....




Mule-mule tgk bahagian depan yeaaa

macam rumah org kaye2 kat kampong....& mcm umah org kaye kat bombay pon ade..hehehe:P
-
-
-
-
-
-
-
-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
...
.............
.........................
........................................
...................................................

sekali tgk umah dia....mak eihhh
amacam..rase2 kalo dia letak rm10k..worth x?

Nota kaki: aku terpikir...kat mane lah umah ni ek??? kreatip lah jugak..tetibe teringat citer senario da movie kot...yg umah si mazlan ke wahid tah [alah yg depa keje tebar roti canai tu] aku pon ingat2 lupe..tp yg aku ingat..umah dekat kawasan setnggan..tp dlm umah..mak aiiii..punye lag superb kn.hehhe

lepas ni kene verangan nak beli umah...duit dlm bank xdek...lagi nak memasang angan2 melangit nih....jam tangan ko pon xmampooo nak ganti kan..pehtu ngan HP ko yg bengong asik lah nk call org len sesuke rase dia tu pon ko ngak tukor lagi..bende cikai camtu xmampooo lagi nk ganti..lagi nak verangan ngalah DIVA lak nak beli rumah...:P hehehe

WUDUK

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini". Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, janganlah Kau hitamkan muka ku ini".
Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".
Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan .

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab- hisab ku di tangan kiri ku ini".
Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab- hisabnya di tangan kiri .

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini" Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi Ttitian Siratul Mustaqqim".
Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat"
Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah. Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmahnya yang tersendiri.

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa? Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam? Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?

Kuching, Sarawak

Plan utk ujung bulan April...mau bercuti-cuti malaysia ke Kuching, Sarawak...sempena memperabis sisa-sisa cuti aku taun lepas....erm tp masih xabis lagi...hehehe ade lah beberapa hari lagi nnt..leh gune tym nak ke Besut kan..hehehe ape tah ade kat Besut tu...owh lupe...ke kensuri Mirae hakkinen...June nnt...

Last friday, lyza suh aku cek Air Asia..if ade promo..dia suh proceed utk ke Sarawak...erm skali ade daaaa...dengan itu, ini lah hasilnya....
kami ber2 jek...hope leh join khatul & hubby dia..sorry yea khatul..kami nak menyibok kat honeymoon ko yg dah kali ke berapa tah..asik honeymoon jek..so, diz tym kami mo menyempil...yam pon aku dah penah kaco kan..so diz tym turn ko lak jadik mangse...xpe the more the merrier..xde lah kowang boring kan jalan ber2...hehehe ade jugak kami ber2 as "ciksebok" kan

& aku pon dah siap2 booked kat hotel Tune..mcm yg khatul jugak..sbb lyza kate senang..ikot aku..aku nak jek serang backpackers hotel kan..lagik murah..tp seyes...hotel Tune ni pon murah ma.....oleh sebab ni jek bilik yg tgl...aku balun jek..lyza approved jek ape2 yg aku buatkan..hehehee..so, total pernite utk 2org juz rm70 siap semua lah utk semalam...which is bg aku worth lah kan..dr Puteri pacific yg mencekik kedarah tu kan..hehehe bkn watpe pon dlm Hotel tu..nak tido jek pon...bab tido ni pon..aku bkn kesah kat mane2 pon..janji layannnnn...

ni dia details nyer..so, next tym kowang bleh jek dok kat Tune hotel ni...murah lah..bg name hotel kn..hehhee
tapi aku ade masalah lagi...kat Kuching tu nanti ape yg best? & camne lak transportation? anyone yg dah ade experiance..meh lah share...aku bace lah kat blog kengkawan & org len..tp xdpt in detail bout cost..aku pon bkn wat keje serius kan..wat2 ala2 jek..tym teringat tu aku google lah kan..kalo xteringat tu..kem salam ajolah...

ekceli mo carik yg package budget jek lah kan...konsep aku ke sana pon bkn ape pon..juz nak bercuti2 sambil rehat2 kan otak yg serabut+sesak nih...mo kasik dia berehat2 seketika..al-maklomlah..aku rase dah lame xbercoti-coti malaysia nih...

setakat nih ape yg aku tgk..org baser akan ke :
  • Kuching waterfront [xpe hotel aku dah mmg kat area sini pon]
  • Pasar satok
  • Sarawak Culture Village
  • Bako national Park
  • Matang Wildlife Centre
  • Santubong
  • Kek Lapis Dayang Salhah
  • ke ade tempat laen yg menarik..tolong bitau yeaaa
Aku xrase dapat cover semua..sbb memandangkan aku hny 2 hari jek tok ronda2..sbb sabtu tu..aku smpai dah ptg...& selasa ptg aku dah blah..maka ade ahad & isnin jek tok ronda2...kene cek tpt mane yg menarik...

Nota kaki kiri ku: kalo sesape ade experiance bab cam ne nak ke tpt2 tu...transportation ke, entrace fee ka..ape2 jelah..pasal costing yg berkenaan..roger lah aku k....or bley jek nak tinggalkan comment...xde lah terbabas masa nak servey kat sane plak kn...

Pesanan penaja: ZOOM Malaysia

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...