Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Agent Chentaqaseh

Saya seorang agent chentaqaseh since 2012. kalau berminat nak order, boleh order melalui saya ya dengan email ke blur.4.2nd@gmail,com atau SMS/whatsapp sahaja kepada 013.618.2122.

Cara order mudah sahaja, boleh semak stok dan code yang hendak di beli di website chentaqaseh (http://chentaqaseh.com/) dan emailkan/sms/whatsapp kepada saya terperinci seperti berikut:

Nama:
Kod:
Alamat:
No phone:


Pelbagai jenis tudung, skirt, blouse dan jubah boleh dipilih. So, jangan lupa klik http://chentaqaseh.com/












No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Bulan Zulhijjah

Apa yang diperoleh dalam kelas sabtu lepas dan ada kawan yang baik hati dah siap taip and post kat FB maka kita copy & paste aje...
untuk dikongsikan bersama. ------------------------------------------------
Amalan di bulan Zulhijjah dr 1-9 ✏kelebihan bulan Zulhijjah Allah sebut dlm surah Al fajr ayat 2.. ✅Allah Ta'ala berfirman: “Demi fajar; dan(demi) malam yang sepuluh; dan(demi) yang genap dan yang ganjil”(Al-Fajr:1-2) 📌Majoriti Al-Mufassirin termasuk Ibnu kathir berpandangan bahawa malam yang sepuluh itu ialah sepuluh malam pertama di bulan Zulhijjah, beliau mengambil pandangan daripada Ibn Abbas, Ibnu Zubair, Mujahid dan selainnya. 📌 Begitu juga 'yang genap dan yang ganjil' ditafsirkan oleh Ibnu Abbas dan selainnya sebagai 10 awal Zulhijjah yang mengandungi hari ganjil dan hari genap. ✅Dan cukuplah dengan ayat ini untuk menunjukkan betapa besar dan agungnya kelebihan hari-hari ini kerana Allah sendiri bersumpah dengannya..
✏Allah mencintai pd10 awal bulan Zulhij…

KELUARGA BAHAGIA

Tajuk tak menahan...

tapi inilah tajuk tazkirah oleh Ustazah Dato' Siti Nior Bahya dan suaminya Ustaz Wan Akashah pagi tadi, baru haritu aku tepek semanis kurma dalam blog ni, tup-tup rezeki harini dia mai opis bagi takzirah sikit. alhamdulillah masih ada rezeki untuk berada dalam majlis ilmu.

apa yang nak di kongsikan ini adalah tujuan untuk aku membuat rujukan pada masa akan datang (dan siapa yang sudi baca, dipersilakan), sebab ikut kategori aku belum pon masuk dalam ketegori berkeluarga, i is masih di bawah tanggungjawab ibubapa (bajet muda sangatlah kan) uwekk...

Sudah,,,,back to the topic, yang dikongsikan bersama adalah 7 TIPS ASAS KELUARGA BAHAGIA mengikut konsep Rasulullah S.A.W:

1)  IMAN DAN TAQWA KEPADA ALLAH
- sebab tu panduan untuk memilih pasangan kepada yang beragama, memang di suruh juga part keturunan, paras rupa tapi kena berbalik kepada konsep asas, maka yang asas tu patut letaknya paling atas.

perlu di ingat, bila ada IMAN maka akan ada SABAR. dan bila ada IMAN …

Semanis Kurma

33 Tahun

Yehaaa...eh alhamdulillah.

rasa macam baru je tahun lepas makan kek, dah kena makan lagi sekali..alhamdulillah boleh makan lagi.

rasanya 33 tahun ni adalah paling best dan yang tidak akan dilupakan sebab 18-20 ogos aku kena attend bengkel mukmin professional. thank you so much pada pihak pengurusan company aku yang memilih aku antara ramai-ramai untuk ke bengkel berkenaan.

Apa yang boleh disimpulkan, berbaloi sangat-sangat even aku rasa terlewat untuk mendapat kesedaran tetapi sangat2 berbaloi untuk memulakan pada usia yang sedemikian.

semua yang ditunjuk ajar adalah benda yang sama tapi dengan pendekatan yang berbeza yang sangat2 menusuk kalbu..

ya, benda simple yang memang kita dah pernah tahu...

1) solat di awal waktu
2) ibadah berterusan (yg wajib, sunat dan umum dilaksanakan dengan niat ibadah)..part yg umum ni kita jadikan ibadah untuk melengkapkan konsep ibadah berterusan.
3) perbanyakkan tempat sujud..ni lagi mudah untuk praktik tetapi kebiasaan kita adalah tempat solat diruma…

kenapa air milo mak jugak yang sedap

topik sembang dengan kazen2 tahun ni..

kenapa air milo mak jugak yang sedap..sedangkan sukatan dan cara bancuhan dah sama.huhuhu.
kazen2 aku anak2 dah besar panjang..alangkan aku yg dh 33thn ni pon tetap nak air milo mak jugak, inikan derang yang baru 15-20thn kan..

sembang punya sembang tetap xdpt jawapan..yg dpt aku simpulkan..saje je nak manja2 ngan mak..muahahahaha

pssssttt: air milo mak memang sedapkan. eh korang yang dah ada anak cer tanya anak korang..kompem anak2 kata sedap...keh keh..xp[e nnt aku tunggu anak aku lah tanya kan..xyah tanya bila..aku pon tak berapa nak pasti bila..hehehehe

Selamat hari raya semua..maaf zahir & batin

23 Ramadhan

Pantas betul masa berlalu
terasa rugi kerana banyak terlalai

23 Ramadhan
7 hari lagi untuk merebut barakah ramadhan

mohon maaf kawan-kawan sekiranya ada yang terguris, terumpat, terkeji, termarah, terkata, dan segalanya yang menyakitkan hati.mendengarkan perkhabaran ramai orang sekeliling dijemput illahi secara mengejut tanpa sebab, membuatkan aku sangat-sangat takut tidak berkesempatan mengucapkan maaf pada kalian. Mati memang tak mengenal usia, tak mengenal tahap kesihatan. Semoga kita dapat saling memaafkan untuk meringankan bebanan di akhirat sana.

Dan jangan berlebihan ketika berbelanja untuk sambutan aidilfitri, kehidupan selepas aidilfitri sekiranya panjang usia adalah sangat-sangat mencabar. dan hati-hati ketika memandu pulang berhari raya.

Rindu bertandang

Copy & paste dari BONDA NOR (FB) **tq so much dear**
CERITA ATAS BUKIT Hari ini mereka berbicara tentang ini.
Tentang sekolah di atas bukit ini.
Padanya ada sejuta memori Ada yang sudah ku lupa
Ada yang masih jelas terbayang di depan mata.
Ada yang buat ku ketawa
Ada yang buat jiwaku sebak seketika
Ada rindu pada sesuatu yang telah hilang
Ada sesal pada peluang yang tak mungkin akan berulang. Sungguh!
Kenangan itu menggamit rindu
Tentang gerobok baju yang sering menyembunyikan aku
Tentang kubur depan asrama dan cerita hantunya yang lucu
Tentang melangit tinggi anak tangganya yang tidak pernah cuba ku kira
Tentang lepak di bawah pohon mangga sambil mengira biji saga
Tentang jeritan warden dan pengawas menyuruh diam
Tentang dewan makan, potong q dan berebut sayap ayam
Tentang kain senteng, skaf tebal dan biru baju yang terlebih nila
Tentang semuanya!! Aduhai
Di mana lagi boleh ku temu kenangan semanis itu?
Di situ
Di atas bukit itu
Manisnya bukan sekadar pada ilmu
Namun di situ ku selusuri alam remajak…

ramadhan kareem

Assalamualaikum rakan-rakan sekalian,
saya khairunnisa binti aman, dengan rendah diri memohon keampuanan di atas segala kesalahan, kesilapan, kekhilafan dan kekurangan yang tak disengajakan mahupun yang disengajakan. Semoga kita dapat melibat gandakan amalan dan menjadikan ianya permulaan kepada amalan yang berterusan. dan segala kemafaan kepada rakan-rakan insyallah telah saya berikan.

peringatan kepada diri sendiri

KECOH!!! DEBAT AWEK BERTUDUNG VS AWEK TIDAK BERTUDUNG JADI VIRAL DI LAMAN SOSIALSeorang awek tak bertudung yang bernama Lia post status pasal isu bertudung di laman sosial facebook... status yang ditulis adalah seperti berikut..."Semua yang tutup aurat tu dah kompom masuk syurga ke?" lalu mendapat banyak komen dan like dari kawan-kawan yang sebijik macam dia...Tiba-tiba, ada seorang muslimah yang bernama Suri membalas komen Lia tersebut...Suri: Yang pasti tak tutup aurat kompom masuk neraka...Lia: Ala...tudung labuh pun macam baik sangat... buat dosa jugak mengumpat orang sana sini...Suri: Bila iblis tak mahu mengikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, maka dia menyalahkan perintah Allah itu...katanya "Kenapa pulak aku kena sujud sedangkan aku lebih baik dan mulia daripada Adam..." Samalah dengan tudung, tudung juga yang dipersalahkan"Lia: Macam kau tu bagus sangat nak tegur aku, entah-entah kau dulu lagi jahat...Suri: Tidak ada larangan dari Nabi untu…

dodgeball

aku kenal sukan ni masa jk1m3 2014sebab ada tournament masa bulan oct kalau xsilap lah.

macam bola baling..lama2 main rasa best lak.. and now team aku mmg cont main sukan ni..atleast once a week. aku ikut dan lah join.

but korang patut cuba juga..nanti akan jatuh chenta...cehhh
with kevin zahri

and join JK1M bukan 1 kerugian..sebab bukan sahaja dpt tips macam mana pemakanan sebenar and dapat kenal kawan2 yang best dan sekapal and dapat kenal sukan dodgeball ni... memang asal aku join JK1M sbb nak get fit balik..sbb badan dah lemau...jalan sikit dah lelah rasanya...and atleast adalah aktiviti..nak buat sendiri memang taklah (bagi aku yang memang selalu bagi alasan..nantilah..nantilah)..hehehee

run for thalassemia

#run4thal
geng jk1m aku semua ni. derang yang racun utk aktif berlari. thanks korang sbb concern stt utk aku tidak lena diulit mimpi di pagi hari. ye mereka mmg rajin utk register and bayarkan dahulu. terharukan...larilah untuk maintain sihat. gitew. 
larian ni. program budak medic 2nd year uitm kampus hosp sg.buloh..about thalassemia awareness... tahniah utk mereka..dan tahniah utk diri sendiri 8km 1jam 16min..2half..berjalan je..huhuhuhu
and run...running all the time...running to the future.. with u by my side...ehhh terkaraoke lak..
lagi 2 weeks berlari lagi. kalo berkesempatan..and bulan 5 lagilah. . boleh ganti forest gump..huhu ada hati...kannnn
dah..cukup..cukup..sudah..cukup sampai di sini..ehhh ok..ok dahhh

Kembara kak linda uolss

cerita ahad yang memenatkan. the best part. takde coverage phone... yehaaaa no phone calls.. uhuhuhu thanks pada geng2 jk1m Gombak, mjtf dan semua yg terlibat secara langsung dan secara senyap. kenapalah dulu xpernah plak terpikir nak meredah hutan kat kemensah ni kan.. asik bukit tabur je gambar meredah sungai lupa lak nak selit. start 7am, kol 6.15pm baru sampai balik ke garisan permulaan. total calories burn hanya 2718cal. boleh lah dari takde langsung.

Another year. Another hope

Memang aku sendiri tak perasan berakhirnya 2014. macam takde efek pon sebenarnya..sebab hari-hari adalah hari baru kerana...apa yang berlepas memang tak boleh di patah balik..so, teruskan ajelah.. umur pun memang hari-hari meningkat.




Good bye 2014, what ever happen on 2014, adalah kenangan. serius, 2014 adalah lebih tuff dari tahun-tahun sebelumnya, which one part membuatkan aku betul2 give up and nak je pergi sembunyi kat mana-mana gua..biasalah aku manusia normal, mood down, mood kelaut tu adalah perkara lumrah. tapi sampai tahap nak bertapa ke gua..memang agak kronik, but finally, dapat juga melepasi waktu2 kemuncak dengan jayanya..hahahaha poyo sangat! walhal orang lain lagi hebat cabarannya. Dah ditetapkan..diuji ikut tahap kemampuan...so, mampulah tu kan..dah tempuh pon kan.

Welcome 2015. good luck to myself and 2015 please be nice to me..hohoho itu sahaja. and hope tiada lagi aksi nak menyorok di gua..wakakaka


Umur ke 33 tahun. semoga tahun ke-33 mengirup oksigen free ni lebih…