Tuesday, August 30, 2011

Bergema Takbir

Di pagi Raya,
Menyambut Syawal
Bulan Mulia.



Selamat Hari Raya





kepada semua rakan-rakan yang dekat mahupun yang jauh, yang dikenali rapat mahupun yg sipi-sipi. sempena hari yang mulia ni, hamba susun 10jari tangan memohon maaf sekiranya ada kesilapan yg tersengaja atau pun tak disengajakan, halalkan segala makan dan minum yang terambil & terminta. Dan jemput lah datang ke rumah di Kampung Alai yang super cool ini. :) cewahhh...






Maaf Zahir & Batin





oklah, lepas isya' geng takbir dah serang rumah, tapi kelam kalibut sket sbb apa yang aku ramalkan terjadi lagi. kalau sebelum ini bila turn rumah aku, tenaga letrik masih beroperasi dengan jayanya. tapi malam ni, kecundang bila turn rumah aku.. mencabar kan takbir ketika blackout. ahaks... ishh TNB ni tetiap taun kot, malam raya kompem blekout. tensi makcik. dah lah ketika tu aku dok depan kawah kacau rendang kan. takpelah. walaupon bulan ramadhan dah berlalu, di bulan mulia ni tetap kena bersabar ye kan.





oklah, dalam kejap-kejap blekout. aku sempatlah snap gambar menggambarkan mood raya.





rondang ayam cili padi




ketupat yang dah kena sidai.



ater orang melaka, wajibul ghunnah lah kena adakan.



tunggu masa nak kena ngap jek ni


tapi rasanya, ada kengkawan dia yang dah selamat do korbankan oleh adik-adik aku


well, semua tu bangsa tokleh nak tunggu esok kan. semua guna ayat nak rasa,


tapi aku tengok, mentekedarah dah macam macam tengahari jek rupanya.





rendang ayam biasa yang wajib ada juga


apak den tokleh makan cili padi kan,





dan...taraaaaa



rendang kerang..penat kupas (betul ke nak guna perkataan ni?) kerang semalam kan.



yang ini tumpang masak di rumah mak ngah sebelah.







dan spesel taun ni, sebab ada lomang.



hasil ikhsan adik aku dengan pemuda alai.



depa pakat reramai bakor lomang.



dapatlah 4batang. hehehee






dan ada lagi, rendang daging yang aku xsempat snap sbb masa tu belom start masak lagi..dan sambal udang godogang. mak eihhh...banyak bebenor plak menu yek.






kompem 5kg yg berjaya aku buang dari tubuhku di bulan ramdhan akan naik dengan jayanya seminggu ni yek.






dan sekali lagi,






Selamat Hari Raya Aidilfitri.


& Gut Nite















Saturday, August 20, 2011

Lompat Bintang

Rasa nak bersenam plak pagi2 ni bila cek acc bank..duit gaji dah masuk..tp macam terlebihkan..hahaha sekali cek alhamdulillah bonus ada & increament pon masuk [kampeni lain semua awal taun kan]..fouhhhhh sekurang2nya lega lah sket urat yg bersimpul2 dalam otak aku ni...ok blh simpan buku ASB..xjadi korek dah..hehehehee thanks pd boss aku yg pulun push org HR & finance utk increament tu. walaupon tak banyak [sama mcm kat kamepni lame jek] tapi oklah dari takdek langsung kan.

ok blh pikir nak beli henpon raya kasut raya...

eh terlupa plak, laling aku dah amik berepa % dr portion gaji bulan ni kot sebab nya. mcm2 berlaku since june & bulan ramadhan ni kan. masa june aku dengan selambanya melanggar tiang kat parking Souq tu. tersengaja kot..sbb masa nk parking tu phone plak berbunyik banyak kali..menggelabah korek handbag sekali terseret tiang tu..hehehe terus aku trn dantermenung tepi kereta tu..hehehehee walaupon xkronik..still kena betul jugak kan. lepas tu masa puasa ke-2, aku ni mamai lagi kot sbb kunun kena pg cyber, sekali testing tu buat petang..kenalah lari balik ke KL kan. maka masa nk parking aku xperasan plak selama ni adanya dinding separuh selain dinding yg sebenar..kedebam lah kan..seb baek xdek apa2....fouhhh fouhhh...dan puasa ke-4 aku buat hal lagi..hahaha sengalkan aku.... aku dengan selambanya tercium mercz SLK200. huwaaaaa nak cium pon..ko cium lah wira ke..viva ke xpon kancilkan.. dah lah hujan lebat uols....tp apakan daya....redha jeklah..seb baek laling aku xdek apa2. pelik kan..tp benar..dan SLK tu nmpk mcm xdek apa...aku bg name card aku kat akak tu..balik dia cek lah kete dia....esoknya dia call ckp...kena betul screw & cat sket kat kete dia...bayar jeklah sket..seb baek dia xberapa nk demand..kalo x...kompem aku mintak dia bg jek kete dia kat aku.. xdek mood aku nak raya nanti. oklah kena berhati2 lepas ni. aku cek kereta aku....terlari lah jugak alignment part depan tu..aku xtau nk pgl ape...fyber tu kan...kena pg betul jugak tu...dah tny kedai semua makan 250 jugak lah....owh lupa...puasa keberapa tah..masa balik opis kat jln tandang..kete aku kena cium dengan sapa tah..sbb dia dah cium dia lari..aku sedar pon masa nk balik..tgk kereta something wrong jek kan....ish ish..comot sungguh laling aku skrg....baru jek polish kan..xpelah....adalah tu rezeki yang aku lupa nk sedekah..hehehehe

17 Ogos 2011

Tahun ni hari bertuah aku ni jatuh pada 17 Ramadhan, maka, public holiday utk negeri selangor. yeahhahahahaa...tapi ...tapi aku tak dapat cuti sebab ada Integration Workshop kat KL. sob sob. xpelah kan nak buat camno. dan bayangkanlah, keluar dari KL nak balik ke Kerinchi..hazabnya.....tuhan ajelah yang tau kan.takpe, alhamdulillah sampai rumah sebelum berbuka. dan niat nak tapau kek kat SC depan rumah tu kan. tapi tahap ketaklaratannakmenapak tu sangat lah xleh nak dikata apa..maka...aku hanya tapau




murtabak dekat PARAM jek. huhuhu. boleh lah..dan aku hanya makan separuh..separuh lagi aku bedal masa sahur......syukur alhamdulillah. simple & sederhana kan. jimat duit. hehehee



oklah seperti biasa, terima kasih daun keladi pada semua yg wish. tahun depan jgn lupa plak yek. hehehee alhamdulillah doa taun lepas dimakbulkan dan tahun ni semoga tahap kesihatan aku maintain seperti sediakala.



dan pada yang doa kan macam2 jenis doa...thanks alot..& .amin amin...amin ya rabbal'alamin.



nak membebel banyak pon xdek mood. sbb macam kena balik kedah jek esok..huwaaaaa xmo...xmo..kan malam 10 terakhir ni...tapi apakan daya...ada mereka kesah kan...



dan impian terakhir aku..semoga aku jek yang tahu..muahahaha..oklah..uols...10 malam terakhir ramadhan ni, semoga kita mendapat lebih keberkatan & melipat gandakan amal ibadat bersama2.


Tuesday, August 16, 2011

Tsk Tsk

For the 1st time bulan ramadhan tahun ni kena berbuka dalam kereta semalam gara-gara xsempat sampai rumah. mana nak sempatnya, kalo keluar dari opis damansara nu kol 7pm, then sampai kat parking dah kol 7.10pm kan. terpaksa tapau roti seketul. dan terpaksalah berbuka di jalan universiti. hehehee poyo jek kan cerita, harapnya, harini taknak lah kejadian semalam berulang. tapi saya masih di opis KL. KL ye..KL....aku tengah menghitung nasib ni..adakah sama macam semalam. sob sob..kerja sila lah sila lah...selesai segera. Bukan tunjuk rajin tapi ni semua kerja tertunggak sebab esok-jumaat integration workshop, jgn harap dapat buat kerja lain kan.

ok. otak aku ala2 lari sket dari kedudukan asal gara-gara discussion pasal costing mgt. sumpah...makin hari aku makin mengeringkan air dalam otak aku ni..serius..makin tak paham.....sebab air otak aku makin kering..kerana...asik dok pulun perah jek nak paham kan apelah mereka ni merepekkan dan apejadahnya lah mereka ni conteng2kan.....heheheheee lagi kering bila nak mengara ayat utk meeting note..kenapalah aku tak amik course account dulu


oklah.,saje jek meluah rasa..sebab masih belom blh balik.....berpotensi drive thru jek ni

sambung keje balik kasik siap.

Iftar with GGO

acara tahunan. gambar aku cilok dari belog cyana. Ni adalah tahun keempat kami beraktiviti berbuka puasa di bulan ramadhan bersama. semoga aktiviti ni kekal sampai bila-bila. insyallah. owh aktiviti ni terjadi sabtu lepas. sempena 13 Ramadhan.

nak tau citer detail. skodeng ajelah belog si cyana yek. aku ni dalam mood sweng. sebab esok kena kerja. huwaaaaaaaaaaa baru nak merancang utk window shopping cuci mata..yolah nk beli lom ada kemapuan..cuci mata dulu lah kan..

ok lah selamat berpuasa. tengah tgu dak budak atat upload gambar berbuka ahad lepas.

Monday, August 15, 2011

Baju Raya terpaksa dilupakan
tsk....tsk...
bajet tak cukup.
apsal semua barang naik melampau-melampau ni...baju cotton kosong kurang menarik pong dah rm180. ape kess...dan mane menarik nk beli yg kosong tanpa manik kan...serupa beli kain tempah sendiri jek...sekali bermanik vagai semua 380 and above..mak eihhh..lupakan aja..terus niat wasatiah raya ni.

ok lah selamat shopping raya uols...kat radio pon dah berkumandang lagu raya...dari takde mood nak beraya...terus ada suku percent semangat nak raya.

Wednesday, August 3, 2011

Macam Makan 5orang

Alhamdulillah, kenyang dan puas hati dengan menu berbuka harini. almaklumlah setelah sekian lama aku xmasak kan. maka, tebiat apatah yang datang dalam diri aku ni. maka nak dekat kol 4pm kat opis aku dah gelisah, terbayang gulai lomak ketam lah, ayam masak pedas lah. tu lah beremail lah vagai kan citer pasal berbuka..ni lah padahnya..makanya aku terus explore barang2 kat rumah secara halusinasi...maka aku teringat ade ikan kering...hehehe santan pon ada sekotak yang aku beli dulu kunun nak buat bubur jagung..tapi haram...peram jek santak kotak dalam freezer kan.

end up....balik dr opis 5pm, arini kat amtek jek..maka kol 5.30pm aku dah sampai rumah..terus singgah kedai beli serai, tomato & kacang buncis...dan sampai terus lah aktiviti aku...



hasilnya....




tadaaaaaaaaaaaaaa



masak lomak ikan masin + tomato sebab nenas tak jumpa kan..hehehe



sayur kacang buncis


dan drumet sambal meletop..

serius jari aku mcm rasa terbakar lagi..gara2 menumbuk cili tu tadi...sejak bila aku alergik cili sampai pijau sebegini rupa aku pon xpasti..

dan sekarang get ready ke terawikh..tapi serius kenyang..esok pagi sahur..kompem lah lauk yang sama..hehehee



ehhh sebelum tu.... kombinasi...



jangan lah sawan nak memasak aku datang lagi..kompem xleh diet macam ni kan..

macam, macam 5orgnya makan tak?








Monday, August 1, 2011

Ramadhan muncul lagi.

Syukur alhamdulillah, masih bernafas & dipanjangkan usia untuk bertemu kembali dengan ramadhan kali ini. Semoga ramadhan kali ini lebih sempurna.

Dan kepada semua rakan-rakan, sempena bulan yang mulia ini saya ingin memohon kemaafan sekiranya ada salah & silap dan selamat menjalani ibadah puasa.

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...