Wednesday, September 30, 2009

Adam.Imaan.Sufi

Bisik ku pada bulan
Kembalikan temanku

Kekasihku, syurgaku

Tanpa dia malam menemaniku
Sepi memelukku

Bulan jangan biar siang biar malam ini kelam
Biar ia sepi sepertiku




Cerita ni dah berzaman...title dia simple jek "SEPI"..... malam smlm baru layan sebab tayangan kat TV3...hahaha Rugi plak rasenye xlayan mase kat dia di tayangkan kat wayang last year...hehehe tapi ape2 pon mmg betol kate org..cerita ni antara yg terbaek...plot cerita yg sgt menarik...papepon org nk kate .. i say..... I like:)

Nota kaki: Slot Awan Dania dah kembali..Isnin lepas 1st episode dia kat Astro Ria..terbahak2 aku tgk..sbb lawak gillos [bg aku lah kan]..so, ape lagi kengkawan..masuk kan dlm list drama wajib layan malam isnin kol 10.00pm [kalo xsilap aku lah]...& dia ulang ptg smlm..rase nye dlm kol 5.30pm kalo xsilap aku...

Tuesday, September 29, 2009

Diari Raya Saya

Pertamanya nak bagitau..Entry ni..adalah entry tidak bergambar..sbb nye..saya xmengambil2 ape2 gamba pon tym raya aritu..sbb nye saya adalah org yg sgt BZ....xdan nak mengusung Mr.Nik saya maupon Mr. Noki saya tuh....xberani nak membahayakan kesiahatan Mr.Nik or Mr.noki saya tuh...[pdhal xberani yg melasak kan mereka ngan adegan air dan aktiviti lasak di hari raya]...xpe hari raya adelah hari mereka utk berehat2 sahaja...

& xlupe jugak...aku xdek kampung laen selain kampung Alai terchenta itu..almaklomlah..makpak den sekampung yeeeeeeee

oklah...kite mulakan dengan "Bismillah"

Diari ni bermula dr Jumaat = 28 Ramadhan 1430H sehingga Isnin = 9 Syawal 1430H

28 Ramadhan - Aku start gerak balik melaka kol 1.30pm, sbb nye comp aku baik hati..bg half day tok jumaat tu..hehehe tp sampai umah kol 4.30pm..sangat bencik..ingatkan xjem..skali byk plak eksiden..haiyooooo yoooo... xpelah janji den selamat sampai kan...sampai umah..aku pon mengQada' kan tidor smpai ke 6.30pm..ngeh33 ni ala2 charge battery lah...mlm after berbuka aku dah keen start enjin kan....dah lah smpai umah..mmg aku mengucap panjang....[paham2 sendiriklah]

29 Ramadhan - after sahur, mmg xleh tidor..sbb enjin aku yg mmg dah panas since mlm smlm nye..terpakse teros memanaskan enjin..harap2 xmeletop lah enjin ku ini...erm...mmg pulun lah mengemas + menolong ibunda kat dapor kan..kesudahannya...kami berbuka dengan nasik lomak + ikan siakap goreng + sambal sotong..perghhh mmg malatop..kalo ikotkan tradisi..mmg makan kuih raya jek lah utk berbuka hari last kan...sbb xsempat nk masak utk juadah berbuka kan..tp taun ni mantap..gara2 planning terbaek dari aku kan..hehehe..ok lepas berbuka aku dok relax kejap depan TV sambil menunggu pengumuman raya...bila di umumkan " Allahuakbar" yeay!!!!!! esok raya...tp aku lah cam lipas kudung kan...kesian kat mak aku yg dah terang2 bertungkus lumus di dapor...tp aku lagi hangen pada org yg janji nk balik datang petang tp lepas berbuka pon xmuncul2..mmg kem salam lah pada semangat aku nk berbaek....dah lah smpai nk dekat kol 9pm..pehtu juz tlg basuh ayam yg xsampai 30min pehtu ko leh terbongkang tidor..sedangkan org laen semua pulun kat dapor...sungguh lah xpatot...lebih baek ko balik beraya kat kampung ko ajelah..xdeklah den ni berasap di malam raya! kekdah nye..menunggu org2 yg nak bertakbir dr umah ke umah [tradisi turun temurun kat kampung aku kan]..last2 kol 12.45am baru lah turn umah aku..mak eih...menunggu ayah aku setel pon dah dekat kol 3am..hahaha pikirlah sndr kol brape aku tido kan [tp mmg baser lah tu mlm raya..mane leh tido awal kan..ngan mercun asik memekak jek] tp ade jugak org tido kroohhh kroohh kat sofa....lagi lah byk asap keluar dr kepala aku nih

1 Syawal - semangat raya setelah taun lepas xdapek beraya...aku bgn awal giller...even tido sangat lah lewat kan & bersiap ape yg ptt...makan dulu b4 kuar ke surau utk semayang raya [org perempuan semayang kat surau jek..sbb masjib kat kampung aku penuh sesak], after semayang..sesi bermaaf2an sesame keluarga...& paling terhru tgk dekyap mintak ampun dr dak ejat..hehehe hope ejat dah cool..^-^ & sengketa mereka mase bulan pose dah terhapus lah tu....tp dekyap byk komplen...sbb angpau dia kurang dr si Trah..padan muke..sape suh xrajin menolong aku kan..tido jek keje ko..ko mintak lah tido ko tu bg duit raya lebih! & lepas jek bermaaf2an kitaorg cargas ke umah pakngah aku kat sebelah..sbb taun ni nekad xmo kasik mereka sekeluarga sampai dulu....kat umah depa..ape lg..rendang cili padi kerang lah yg aku carik...hehehe sbb nye makan..dah 2kali makan kn...lepas makan blk umah blk..bkn jauh pon..xsampai 20 langkah...dah smpai [almaklomlah masok ikot pintu dapor]..hehehe ok...smpai jek umah..start lah org bg salam tanpa henti..& diisytiharkan..aku xdapat qada' tido TGh/ptg tu..TV pon xdapat aku nk layan...tp ape2 pon meriah.....smpaikan kene tukor dr pakaian raya kepada pakaian sejati maid2 di malaysia...aiyakkk..sunggguh xcomei aku aku di raya per-1.....dah nk maghrib terpakse tutup pintu sbb lepas maghrib nk ke alor gajah..umah maklong aku..acara wajib mlm raya per-1...

2 Syawal - xdek plan ape2 pon...hanya menanti tetamu..ehhh budak2 tu toksah cakap...seawal 9am dah "Assemekom" kan...so Raya ke-2 pon aku berpakaian Maid sajok..huhuhu...TGH tu...makcik & pakcik guwe smpai dr Klang [semangat org beraya umah baru lah kate kan..sanggop xmo tido kat kampung..hik33]..lepas makcik den belah...yam & family plak serang..lepas tu..budak2 kampung jek...sedare mare yg aku xberapa nk amik tau [boleh ckp mcm ni ke?] tetibe aku cam buhsan...call makcik aku..dia dekat mane..sekali dia kat umah makngah aku [belah ayah aku]...hehehe mmg cun..aku suh makcik aku tgu & akan ikot rombongan dia..ke umah makngah & pakude aku...so raya ke-2 aku berjaya pakai baju raya apabila ptg menjelma....blk dr umah pak ude aku..aku singgah umah busu aku ..lepak smpai tgh malam..sambil makan cup corn yg dibeli dr umah mak andak aku..beli jek..beraya nye idak..sbb aku malas...hahahaa best jugak makan cup corn smbil melayan budak kenit 3org [amak busu aku] tu main mercun bunga api.

3 Syawal - Ila & Family sampai sewal pagi..sangat lah semangat raya kan..hehehee... & the rest melayan tetamu sajok yg xputus..xleh lah aku nk lelap or syiok tgk TV..ade jek dtg mengacau..tp name pon tetamu kan..kene lah layan..xlayan pon kene lah bg makan minom kan...

4 Syawal - same jek....tiada ape yg menarik cume kuar g beli barang dapor sajok & sedare mare yg xabis2 dtg menziarah di hari raya...mmg betol konsep jumpe setaun sekalik..baru aku perasan..kalo xdek raya..mmg xjumpe lah sedare mare ni...betol x?

5 Syawal - [siang nye same jek] malam kuar lepak ngan Mira & wafi Kat Subaidah, Hang Tuah Mall....dok goss goss pasal gen2 melets berwarna oren.... sekali..mamat empunya kereta tu mmg dok belakang mira yg mane mmg aku bertatap mate dengan belakang badannya..pdn lah dia dok gaya ala2 berlagak..kompem dia dengar kitaorg dok puji body dia tp mengutuk tayar + rim kete dia..hahahahaa

6 Syawal - lepas zohor aku kuar umah utk ke MC .. hehee utk tempah baju plak...ni stok raya aji punye plak...lepas tu serang semua jenis bank utk bayar hutang[kering kotang dah bank aku]....dlm otak ingatkan nk ke Jusco kejap..tp xsempat..mlm menjelma plak..makanya kene balik...dpt sms yam tny bile nk beraya..teros lah plan mlm tu jek..sbb esoknye..kete aku akan seharian kat bengkel kan..tok service plus cek ape yg aku nk komen tu semua kan...

7 Syawal - hari bertapa di rumah sajek....& poket ku rabak....cettt ape lah mahal bebenor service kete kali ni...padahal tambah tukor plugape tah jek pon] ciss cisss mmg bedebah...

8 Syawal - aku bawak aku perabiskan duit kat Mydin..giller ramai org...pehtu ptgnye aku ke Muor..kunun2 nk teman Lyza berbuka sambil beraya dengan dia..tp haram...xsempat sbb aku stuck depan Sekolah Sains tu...mak eihhh ramai plak org nk kuar maghrib2 tu..last2 aku smpai dia dah setel makan..terpakse lah aku makan spagetti tu sorang2 kn..hehehe

9 Syawal - 1st day aku puasa 6 & terpakse packing barang tok balik KL...rase nk berenti keje dok kat kampung jek..giller buhsan blk KL nih bile dah lame cuti di kampung..haih *

maka tamat sudah lah..diari raya saya yg TAHAPEAPETAHNI..terima kasih kerana membaca:P

Nota kaki: makanya..aku hny beraya 7 buah umah sajok...hhahaa pecah rekod...selamat lah jadik pemalas....tulah..mak2pak2 sedare saya..kenapa rajin sgt beraya ke rumah ambo..kan den dah jadik pemalas...alasannya..mudah...sbb dah jumpe..ngeh33 :)

& sudahi dengan "Alhamdulillah" tamat dah entry ni...lame giller nk pikir kan ape aku buat pada hari2 berkenaan

Tuesday, September 22, 2009

Cik Kak Kecik

Aku sangat suke gamba budak kecik ni..
dah pandai posing yg pelik2 ha....
CAiyok2 my model..huhu

Semalam..Raya Ke-2 lah kan....erm cik Kak Kecik ni mai beraya umah Mama yun...dah dpt kaki...even terketor2 lagi..sakan lah dia pusing2 kat tangga [tpt pebret dia]...tp amoi ni lah kan..sangat cumei pakai cheongsam..hehehe


ok yg ni penangan dr abahnye...tu lah org sibok beraya..ade ke patut ade perlawanan bola mlm raya pertama kn..dah lah Man U ngan Man City..ha amik ko...ngan aku2 skalik kene tengok..sbb mase tu aku beraya kat umah Mak Long aku kat Alor Gajah [acara wajib mlm raya pertama kan]...stuck smpai gamez tu abis...poyo jek semua..tetibe sanggup dok bertapa lame..kalo idak..mmg kejap jek bontot dah berasap kan...

ha ni plak aksi si cik kak kecik ni...asik lah dok sebut "GOL" "GOL" "GOL"..tp seb bek sweet & cute kn..teringat gamba ensem adam yg mama dia send mase pagi raya....


ha tgk tu..siap ngan tangan2 dia skalik....abis lah ko Yam..anak dara ko dah jadik anak bapak...hehehee


oklah..jumpe lagi nnt..kalo dpt wireless free lagi...hahaha heaven tol kampung aku ni kan...:p



Salam Lebaran

Sekejap jek kan...dah masuk raya ke-3, aku masih lagi relax2...tp xdpt tgk TV yeeee....tu ayah aku dok control tV..TENSI saya ok! tapi xpe

Baru jek Aariz gerak balik dr umah aku..yeeee...Aariz & Mummy & Daddy nye datang beraya ke rumah Mama Yun..hik22..thnax Ila & Daos..berjaya jugak korang menjejaki umah aku kan...

ekceli aku ni..saje2 on Lappy ni kunun nk transfer gamba Family yam semalam...tp tetibe ade wireless Free..hahaha aku try connect..skali berjaya dah..kompem umah makngah sebelah aku ni yg punye...belasah ajelah kn kn

makanya..dapat lah aku hupdate gamba Aariz & family yg masih panas panas panas...sbb xsampai sejam lagi...hahahahaa




Aariz sangat cool..sbb tido jek..senang MakPak nye lah kan..seb bek Aariz xikot perangai Mummy kan..kalo hidak..xleh lah masuk beraya umah org..sbb asik nak melalak jek..keh keh..Maaf Ila..ngutuk ko plak..keh keh


thanx Ila & Daos..sbb sampai jugak ko...even suasana umah aku dah lengang sbb semua org dah pulang ke tempat laen kn..hehehehe
tapi kan gamba family aku jek xsempat amik sbb payah giller nk kumpulkan adik2 aku yg banyak songel itu...:P
ok lah...SelamatMenamBahBeratBadan Semua,...hehehe



Friday, September 18, 2009

Berhati-hati Di Jalan Raya

kepada semua pemandu yang budiman...memandu lah dengan cermat [tidak lupe pd diri aku sendiri jugak!] & ingatlah org yang tersayang....ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!
---------------------
Lupe plak nk wat Iklan sape2 nk Menumpang aku balik Ke Melaka kan... nk wat camno..rase menyesol plak..kalo idak..xdek lah den kesepian drive sowang2....hehehee

jalan raya pagi sangat lengang ye....saya sgt suke....plan nk balik malam..aku rase akan bertukar ke balik petang ni jugak!!!!! sbb nye...malas dah nk dok umah tu sowang2 lagik! so boring ok!

& suasan opis pon sangat lengang..ngan awan mendung kay luar tu..dah mcm nak dekat maghrib yeeeeeeeeee

oleh sebab aku xdek beg blk kg [tah mane aku sumbat ke aku dah buang]...aku sumbat barang2 yg aku nk bawak blk dlm beg plastik sampah hitam tu...hahahahaa lantakkan....seb bek aku xletak dlm bakul baju kn....balik sorang...barang mcm 1 kete 8org [ye ke...propa jek nih..mcm 4org jek brg nye]..smlm aku dah selamat packing barang..tp ade sket lg...jgn aku tertinggalkan kek cokelat aku tu udah lah..mau meraung aku kene buat jugak nnt! aku beli sesiap sbb xdek mase nk buat ye.....

aku xamik cuti b4 raya ni pon bersebab..sebabnye..malas nk wat keje yg dr aku 12taun dah buat..asik2 aku jek [seb baek mak ayah aku xbace blog ni kan..kalo idak mmg aku kene piat lah jawabnye!]..biarkan adik2 aku yg kat umah tu belajar berdikari..esok nye keje..mmg dah terang lagi bersuluh mereka xkan amik tau kn..tau mencekik jek! tp aku baik..hari2 aku call tny kan progresss...aku bg alasan xleh cuti sbb keje byk ...mmg sgt propa lah aku kan...hahaahhaaaa :P tp kate nk idop kan..kene lah bijak merancang~~~~~

aku hanya berdoa semoga petang ni xhujan...& aku leh cargas pulang ptg ni jugak...nk sampai before 9pm :)

oklah...preparation raya taun ni....sangat2 sederhana jek...cukoplah takat ade baju raya kan..xdeklah sebak kene pakai baju lame kan.... aku sempat lah beli & tempah..adelah 4pasang [ni termasok baju kerja..tp lom pakai....sangat disiplin aku kali ni..kalo idak..mmg aku dah belasah pakai g keje dulu dah....baju raya sebenar ade 2pasang aje ok!] kasut ke beg ke mekup ke [penah ade ke?] tok raya..non ado ye pakai ajolah mane yg ade...xpon sebat jek adik aku punye..abis cerita....saya sgt Wasatiah ini tahun..xleh beria..sbb umo makin meningkat ni...tgk adik2 gumbira udah...janji ayam daging cukop! heehehe tp alhamdulillah angpau raya ade...cume xmeriah lah isinya...hehehee boleh lah kan dr xdek langsung! sbb aku kene beringat...kehidupan lepas raya nnt plak!

oklah..malas palak nk bercerita..asalnya nk cerita pasal raya yg paling best..tp idea kuar sekerat jalan..xleh nk abiskan..maka, aku cut jek cerita tu..xyah publish..hehehee

Nota Kaki: Selamat makan rendang + ketupat + nasik impit + kuah lodeh + ketupat Palas + lemang + etc...pada mereka yg akan berada di Melaka pd 20-28 Sept ni..jemput lah datang beraya ke rumah aku..tp sila calling2 dulu k!

----------------------------------
& belog ni pon akan bercuti jugak...dia pon mau pulang kampung beraya kan..but if aku kebuhsanan akan ade lah menyusul entry2 xpatut tym raya..tp kalo xdek entry tu bermaksud...raya taun ni mmg best [bkn raya best..tp cerita di TV mmg best lah tu :P]

Thursday, September 17, 2009

Iftar with Atatians

Date : 13 September 2009
Venue: My Tomyam

Aku xpasti name tempat tu..but dr LDP nk ke shah alam..masuk exit ke Putra height...xjauh dr situ..b4 petronas tempatnya...

Ni plan tetibe bebudak Atat sbb taun ni xdek ape2 plan kn...so Fitri lah yg beria mengorganize segala..credit to fitr sbb rajin [ni ciri2 nk guling kan Atat leader & Fahmi ni :P]

ok sebelom semua frust..aku bgtau ye...entry mmg xdek gambar..hahaha sbb nye aku xbwk camera utk memulakan aksi menembak..I malas lah..bkn malas ape..malas nk dengar sok sek bebudak ni..kecoh jek nnt..makanya...bek i dok dendiam..mengadap makanan sambil berdoa sajok :)

ok, utk kali ni..berjaya mengumpulkan 25org..ramai kan? ngan GGO pon baser 8-9org jek..kalo dot dot...pon dlm 6org jek..hehehe yolah bdk ATAT kan mmg ramai..hehehe oklah aku nk cube mengingati name2 mereka yg hadir - Fitri, Aku, DD, Anis, Nisa, Kawan Nisa, Fahmi, Ruzman, Hadi, Wife Hadi, Ed, Shah Ks, Wife Shah Ks si Linda, Apis time, Mira, Suami Mira, Amir Kecik, Amir Besar, Raksasagon [betol ke aku eja..taram lah labu], Helmi, Erda, Irdhan, si mate kecik, sape lagi ek..aku dah lupe ha..kan aku dah kate..payah nk ingat kan semua name sbb ramai..hehehe..nnt ingat aku sambung k!]

ok menu berbuka mlm tu adalah..tomyam, udang goreng kunyit, sayur goreng, telor dadar, & siakap stim...boleh lah...kenyang & menyelerakan jek aku menala kesemua makanan mlm tu..& kepada yg lambat sori lah sesangat sbb ketidak cukupan makanan kan...overall..best jek dpt berkumpul reramai sbb nk jumpe mmg payah..tym meeting pon xselalu semua ade kn...last year aku xjoin depa pon sbb dah join aktiviti "Melemang & Merendang" kat umah arai....

2la..lepas berbuke...aku ngan DD xtunggu lame..sbb DD nk balik telok kan..makanya..kene cargas pulang ke kerinchi utk dia packing barg [gaya mcm nk balik raya teros jek] hehehee

ok itu aje lah citer nye....tp aku ngan DD telah terlajak tah smpai kat Hicom tu kot..kekekekeeeeee sbb kompius nk masuk exit mane...hehehe tp kami antara yg awal sampai..:P

Iftar With GGO

Date: 12 September 2009
Venue: Restoran Saba' , Cyberjaya

semua ni, kami dah plan b4 puasa lagi :) semangat kan...ehh bukan sbb nk pilih tarikh yg sesuwai yg semua available...makanya....terjadiklah ape yg telah di plan kn pd hari yg di pilih...
--------------------------------------------

If last year, kami berbuka di The Curve jek...[di little Penang Cafe, mengikot selera akak anak mami kami :P [xbaik marah..nnt kurang pahala puasa..hehehe].. so diz year..abg long plak nyer turn pilih tempat... asik ke tempat orang sajok katenye..so diz year kami kene serang tempat dia...tp layan kan ajo...sekali sekala ikot selera Mr.Zizo kite kan..ape salah nye.... tp dia mo makanan arab..cett dah terpikat ngan Pak Arab agaknya tu..hehehe.. makanya, perjumpaan kami kali ni di Restoran Saba', Cyberjaya ye kengkawan..jauhkan...tp ok lah..jauh dr hiruk pikuk kota kan...

Sampai seawal 6.08pm, aku tersasul ke Street Mall..& seb bek abg long & da geng baek hati....almaklomlah bulan puasa..semua nk kumpul pahala lelebih..hik...Tapi ade adegan menyayat hati Abg Long tp...abaikan since dia pon mcm sengaja nk melupakan kejadian pilu sepilu-pilunya itu... so layan kan cerita berbuka kami
ok..ni lah restoran yg kami serang...

& antara ahli yg seperti baser join..oppss tapi Mimi ade skalik lah...hati dia dah terbuka lah tu nk beronggeng rokiah dgn kami kali ni..seb bek dia xpropa jek..kalo idak..mmg jadik bahan lah minah mamat tu

** ni lah gambar2 kenangan utk diingati di zaman tua nnt..alamak..dah ade yg dah tua..mcm mane ek?**


so far the price..ok...utk sepinggan naik + 1/4 ayam...around RM8-RM12 ikot jenis ayam nye lah..ni kire ala2 nasik briani jugak ni...air pon rege nye std...& kebab nye pon ok jek...tp aritu mmg ramai sgt..yg take away..giller ramai & yg makan berbuka kat situ pon ramai...berderet2 meja..dah mcm kenduri kawen jek suasananya..hik33


after berbuka di sana..kami memecut ke Putrajaya utk sambung cit-cat yg xsudah2...
so sempat lah posing2 di sekitar Putrajaya...org sibok g terawikh kan..kami dok propa kat sane hik22..sungguh memalukan..tp nk bersama2 rakan2 yg jarang berjumpa..asik beremel berantai jek hari2 kan...jumpe mmg payah..accept ade majlis2 tertentu sajok...

ok lah...mcm baser layan kan gamba2 xseberapa nih...

& kesudahannya...lom abis lagi..kami sambung lepak mapley malam tu smpai nak ke 1.00am
tapi aku sangat enjoy dpt berborak & bergelak sakan dengan GGO sekalian....mmg xsia2 lah semalaman dok lepak ngan korang kan..sampai meleleh air mata sbb gelak cam cib*i...so, nanti kan projek raya kite puler ok! hope aktiviti kite ni akan kekal setiap taun [sbb ni jek lah mase kite leh berjumpe pon kan] even semua dah beranak pinak..keh22...

dah 1.00am tu baru lah terhegeh2 nk carik jln pulang...dah lah aku drive sorang..tawakkal ajelah nk kuar dr Putrajaya yg agak menyeramkan tu..hahahaahaa..tp alhamdulillah 20minit jek dah smpai kerinchi..keh33....

& kami GGo semua mengucapkan [aku bg pihak lah] Selamat Hari Raya utk semua muslimim & mulimat tidak kire di mana anda berada...berhati-hati di jalan raya, laut & udara..Ingatlah org tersayang...

Nota kaki: aku pulak suggest gune lah ron95 jek..supaya tiada perasaan riak ketika memandu [bg kereta yg seangkatan dengan kete aku lah] :P

-------utk gamba lain2..sila jengah ke SINI or SINI --------

Wednesday, September 16, 2009

Iftar With dot dot

Halalan Tayyiban
xleh disangkalkan lagi..

al-kisahnya,
malam smlm iaitu bersamaan 25 Ramadhan 1430H
aku berbuka puasa bersama artis geng-geng aku iaitu aku, DD, Mira & hubby nye, sepul & sara di Wong Solo, Ampang..jauh x aku merantau..hehehe taun ni mmg semua tpt jauh2 jek aku redah..almaklomlah..harga minyak kan mampo milik...[sbb i pakai Ron95 jek kan]
makanya...ke sana lah aku utk berbuka semalam ni gara2 aku teringin nak pekena Ayam Penyet tym bulan pose ni..sbb aritu mase bukan bulan puasa..aku pg ketika perut kekenyangan..makanya..aku xdapat nk menyetelkan santapan yg dihidangkan.

ok yg ni air si DD..sedap uols..xdek rase rumput rampai pon..rase ntah le nk kate ape..
yg pasti ade lemak..cukup rase...hehehe
"Jus Avocado"

i hanya order "Soda Gembira" jek..sbb nk menggembirakan ati yg gundah gulana...
cett tipooo jek...
seb bek order soda gembira sbb kalo order air lain mmg i dah mengamuk kat restoran tu sbb nye...order kami lmbt sampai kn..even mineral water yg dah sedia ade tu pon xsampai2...
mau xberasap kan...seb bek ade soda gembira...dpt lah meredakan perasaan marah i tu kan...

kitaor semua pakat order dlm pakej "JOM JIMAT" jek..
kire setaraf lah ngan poket kami & tekak kami utk mlm smlm :P

**update**
lupe plak..harga utk pajet Jom Jimat tu..only RM10.90 dapat sepinggan nasik + tempe+tauhu goreng + sambal kicap + sambal + sayur terong + ulam sket + air mineral

oklah kan....kalo tgh sengkek tp nk makan sedap..order pakej ni jek..xyah order air gumbira sedih poligami vagai..kompem alhamdulillah errrkkk!#@$@# kenyang punye..hehhee :)

& diingatkan kedai ni xdek service tax yeeee.... tp service nye agak slow bile bln pose..maybe bebudak tu letih berpuasa tu..tp xpe..maafkan lah mereka ye!
**update.end.tata**



alamak ternampak es buah plak..hehehee
ni lah antara muka2 yg menyerikan restoran Wong Solo smlm
*Sara:- Manelah...ikan aku xsampai2 nih?*

*DD:- opsss kantoi plak.....i xmo glemmer*
*Mira:- hehehee aku jek maintain...masuk majalah tym raya nnt..best jugak..glemmer sket nk citer ngan org kampung kan*


oklah Dd..i membuktikan kali ni i xmembazir ok!

lupe plak...dekat gamba tu ade Jus Poligami..seyes..i xtipo..tp kate sepul & wafi..sesuai utk org lelaki jek..cett...ade aku kesah?

Nota kaki: to kengkawan..thanx...nnt kite leh serang lagi wong solo ni if tersesat ke ampang k!

Salam Perantauan

Salam Perantauan eh..eh.. SALAM AIDILFITRI LAH..

Aku rase dah ade yg start cuti arini..tp esok lagi lah ramai meninggalkan kota yg penuh pancaroba tu..tp aku masih ade 3days utk bertapa di sini...oklah..sementara kengkawan ku masih berada di depan PC mereka...aku ingin mengambil kesempatan utk menyusun kesemua jari di tangan utk memohon keampunan & kemaafan pd segala perbuatan aku yg sengaja & xsengaja yg telah membuatkan mane2 hati terguris maupon terluka..apetah lagi yang telah patah teros...maaf kan lah daku.... sekiranya ade kata2 aku yg telah menanahkan mane2 hati...sila lah....maafkan daku..sesungguhnya..aku masih belom membeli insurans utk mulot aku yg asik nak berkata jujur sangat...sori ok! & halalkan segala perbuatan yg mane2 korang menyampah nk tgk & halalkan jugak mane2 yg aku termakan or terminom secare belebihan2 sehingga hati korang terbuku sehingga bengkak lalu menjadik hati batu...maafkanlah saya...nnt hati tu akan lembut kembali..insyallah...

oklah...selain itu, pd mereka yg akan pulang ke kampung halaman..selamat pulang & bercuti...pandulah dengan cermat & berhati2....ingatlah pd yg tersayang....terutamanya ingatlah pd aku..kawan korang ni..balik nnt sila tapau lelebih sket..aku nk rase jugak hasil dr kampung halaman korang tu yek..ok lah...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR DAN BATIN :)

& Lagu ni khas utk kalian semua..enjoy!



Akon - Be with you

Dengar dedek dok nyanyi lagu ni mase jumaat lepas [tym aku tumpang kete mama dia] wah..kagum kejap..dedek nyanyi lagu omputih..nnt adam plak nyanyi lagu pak arab :)



teros aku carik lagu ni..dok layan..rase terbest plak...hehehee makanya..jom layan skalik

Burung itu

After balik dr JALan TAR aku kan sambung tido...tetapi terjaga dlm kol 2.45pm mcm tu..sbb kn dah niat nk ke Shah Alam..budget nk serang PKNS...tp ketiadaan kudrat ketika itu..aku pon sambung melepak kat hall sambil tgk langit yg xberapa cerah..hehehee tipooo aku tgk TV,,tah citer ape tah....tapi..tetibe terdengar bunyik burung plak....aku xdek lah hirau kan ke ape kan...even sliding door terbuka luas....sbb aku tau..dat burung xkn masuk umah punye..tapi sangkaan aku meleset..sbb burung ni selambe ayam masuk...aku juz tgk & teros tgk jek..sekali amik ko...dah smpai ke tengah aku pon halau lah kan..kang dia terber*** aku jgk yg payah..kalo lantai tu bersimen xpe lah..leh main lap2 jek..ni carpet ok...xdapek aku nk bayang kan nk mengemasnye kan..makanya..sesi halau mengahalau..tp burung tu..maintain xbergerak..kire jinak gitu..aku dah lah takot nk pegang burung sbb xpenah..pegang ayam tu baser lah kan..pdhal same jek...

aku pon tolah pakai paper yg ade atas meja tu..last2 dia kuar...tgk keadaan burung tu cam lapar...aku amik lah beberapa bijik beras [hehehe byk bijik lah jgk]....dia makan sket..last2 aku amik bekas..isi lah beskut sedap aku & air...seb bek dia makan lah jgk...

** layan kan gamba kejap**

ini lah burung nya...sangat manja ok...
aku budget..mane lah sesat burung xmakan saman ni..xtakot org yeeee


** sila abaikan...balkoni yg sgt lah xkemas..almaklomlah musim hujan:P**

tgh layan burung tu makan..tetibe ade plak suara menyapa..terkejut den..ruper2nye jiran sebelah...dok tny pasal burung..& dia pon story lah....tu lah dia dok terjenguk2 sbb nk peratikan burung tu...& kisah sebenarnye begini...burung tu xreti terbang ye...sbb nye..mase dia kecik..mean a few months ago...burung tu terdampar kat balkoni umah dia...dia kesian..dia rawat & bela..& bile dah besar ni..kunun nk bebas kan blk lah kn..tp burung manja ni plak..xreti2 terbang..so ptg tu...sesi belajar terbang lah...tp burung tu xlepas...dia dok ingat burung tu dah terjatuh bawah..tp ruper2nye tersesat kat balkoni umah aku....dia suh aku ajo burung tu terbang...sbb dah nk raya kan ..xkn nak tinggal burung tersebut...tp jiran aku pgl burung tu adik..hahaha sweet ok...kire ji 1st time beramah mesra ngan jiran [perempuan ok!] aku ngan jujur ckp..xberani nk pegang burung tu..hahahaa....ade ke ptt dia gelakkan aku..xpelah..kasik lah chance dia gelak..sbb aku penah mengamok kan kat umah dia last year..keh keh....

& after berdiskusi lebih kurang..dia mai umah aku..amik blk si Adik itu..hehehe & dia cont sndr mengajor burung tu terbang..& lepas tu aku dah xamik tau..sbb aku smbung tido..hehehehee

tp tido aku di ganggu dek ketukan pintu lg..haih* tensen makcik..kalo xketuk mcm nk pecah pintu tu blh x? ketuk lah slow2..i nk tido ok!....oleh sbb xthn aku pon bukak..sekalik org PKNS..ciss suke mengganggu i ok...dtg lah tym aku xdek kan...dia nk cek dapor..sbb org bwh umah aku wat report..xsudah2 lg kes tu rupernye...sekali org PKNS tu cek..umah aku pon mengalami mslh same...aku plak kene wat report utk depa serang umah atas...gile xgile nk g pej. PKNS tu yg maha hazab ok....hope lepas ni..lepas dah tekanan kene serang ngan org umah bawah....bengang jugak aku ngan org bawah tu....xpaham bahasa...nk jek aku sepuk...ok lah kang kurang plak pahala puasa aku..heheehe

itu jek kisah burung & jiran aku :)

Monday, September 14, 2009

Jalan TAR

Sabtu..seawal 10am..aku dah terpacak kat Jln TAR ye.... owh aku bkn keseorangan kali ni..sbb aku menemankan Puan Murni utjk shopping raya..hik33 xdeklah shopping mane..juz nk carik sampin + songkok + tudung dia sekeluarga..aku ni..kan xdek masalah..org ajak..AKU on jek..kalo sensorang pon aku ON jek kan./.kekekkee

makanya..ingatkan kuar awal..org xramai..tp maha hazab ok..semua org nk kuar jugak awal2 pagi tu..cett makanya...aku kene lah bersesak2 sekali...

aku malas jek nk snap2 ni..sbb terlampau ramai umat ok! yg keluarga siap bwk baby kecik2 lagi..haih* kesian bebudak tu dok melalak..yolah panas kan..dah lah sesak...
ok sila lihat...objek di belakang sekalik..nmpk tak..itulah Puan Murni..yg sedang gigih dlms esi tawar menawarnya....

sila lihat kedai mane yg Puan Murni serang...encik Akram..sila terharu ok!


& kitaorg singgah SOGO kejap..ha sila lihat..aku dah xtau mane barang mane org nye..lepas belek2 & tunggu fitting room yg org dlm nye xnak kuar...operasi makan ke ape tah....last2 Puan Murni gerak pulang..aku plak...bklah dr Sogo...redah kesesakan di JLN TAR..saje jek carik penat..hahahhaa


& on da way nk meredah kesesakan utk aku kembali bernapas di stesen Putra, masjid jamek.. tu..aku ternampak kaunter..SPR...hahhaaa i dah selamat mendaftar sebagai pengundi... kire xsia2 jugak lah aku meredah kembali lautan manusia di JLN TAR tu kan..kekekeke...kire kalo org tny ape dpt dengan senang ati..aku leh jwb..." aku dpt daftar sbg pengundi.." ntah bile lah kan..janji aku dah berjaya...[pdhal aku ptt rase malu sbb dah 27 baru nk daftar]..kekekeke

aku terpakse berkeadaan begini..thanx to Puan Murni sbb mask ini dia yg punye..seb bek dia bwk extra..aku plak..terlampau khusyuk pakai..xsedar..dah masuk umah pon nk pakai lg..aku pon snap lah....& smpai umah dah kol 1.30pm...badan aku sgt keletihan..aku pon sambung tido..niat nak ke shah alam..terpakse di batal kan..hehehehe sbb ptg tu nk ke Cyber plak kan....xckp tenaga plak rasenye...

& mase aku on da way blk..Puan Murni MMS aku ini gamba,...hahaha sangat ensem ok boipren i ni..bersongkok yg dibeli di JLN TAR...:) size songkok ngam2..xpelah adam...next year dpt songkok baru k! :P

Break!

Di sebuah kedai menjual burung, terdapat 2 ekor burung kakak tua.
Kedua burung itu berbeza, yang satu suka bernyanyi dan yang satunya lagi hanya diam saja, datang seorang lelaki ingin membeli burung kakak tua. Ia berkata kepada si penjual burung.

Pembeli : Berapa harga burung kakak tua ini...??
Penjual: Kalau yang suka menyanyi itu RM500, sedangkan yang diam itu RM1000.
Pembeli: Ahhh...?? Kenapa yang suka menyanyi lebih murah dari yang diam.
Penjual: Yaa... memang berbeza, yang berharaga RM1000 itu ialah pencipta lagunya.

Royale Bintang

Jumaat mlm, Jemputan berbuka puasa di Royale Bintang, Damansara yg dianjurkan oleh Edaran... thanx to Edaran sbb menjemput org bujang seperti aku.. :P taun depan jgn luep jemput lg..hehehe

oklah..makanan mmg melambak..cume perut aku ni..tong dia dah kecil..xleh nk sumbat2 byk2...tp aku pelik..even makan dah kurang tp alat penimbang tu still nak menaikkan angkanya sekiranya aku cube utk memijak dia...damn!!! aku sangat bencik pd alat penimbang yg xbekerjasama dengan aku (-_-)p...

ok lah layan kan ape yg aku amik...semua ni kongsi ngan sharna & musab....




air dia marbeles...name pon puasa...dpt air pon dah kire nikmat!
sharna & musab
finally, dpt jugak makan eskrem..hehehe

thanx dedek sbb kasik kak yun tumpang kereta...next tym leh tumpang lagi :)

oklah...gamba ku plak..non ado ye..tunggulah if naily bermurah hati nk send gamba2 dr camera nye...

nota kaki: sabtu berbuka bersama GGO's & ahad plak berbuka bersama ATATians....

Friday, September 11, 2009

Kad KAwen Glem

Ape yg aku xsabar adelah utk melihat majlis Tema Hitam dia...




Itu Aje...kad ni hanya mukaddimah

Nota Kaki: Aku tau kad kawen mawi or anak2 dato' laen lagi glem...tp sini aku hny nk kate...kad ni glem sbb kaler itam :) itu ajek...:p

Hobi Baru

Yupp ini lah Hobi baru saya...bkn mengambil gambar...tp skrg ni..b4 pg keje...dlm kol 6.45am..aku akan terpacak kat sliding door umah sewa aku..utk melihat ke-cantekkan awan pd waktu itu...sungguh cantek...subhanallah..ekceli..b4 diz aku xamik kesah pon..tp sejak awal puasa tu..aku jadik terkesima ngan anugerah tuhan ni...selama ni aku tau..nk tgk sunrise or sunset kat laut or atas gunung jek..tp kat umah aku tu pon blh sebenarnya...

ok lah..layan kan gamba yg aku snap ni...yg ni pagi td...baser aku malas nk snap...tp nk jadik kan bahan bukti kan..kekeke
ni plak mase awal puasa tu...mase mule2.....dpt hobi baru..:)
SUBHANALLAH

Kualiti xberapa nk perfecto sbb aku gune HP jek...Mr.Nik perlu rehat yg lebih..sebelom kembali bekerja...

Nota Kaki: dr aku jeling abg PHA..aku rase..bek aku lihat betol2 kepada awan di waktu pagi..kompem bahu kiri aku xsenget :)

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...