Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2009

Adam.Imaan.Sufi

Bisik ku pada bulan
Kembalikan temanku

Kekasihku, syurgaku

Tanpa dia malam menemaniku
Sepi memelukku

Bulan jangan biar siang biar malam ini kelam
Biar ia sepi sepertiku




Cerita ni dah berzaman...title dia simple jek "SEPI"..... malam smlm baru layan sebab tayangan kat TV3...hahaha Rugi plak rasenye xlayan mase kat dia di tayangkan kat wayang last year...hehehe tapi ape2 pon mmg betol kate org..cerita ni antara yg terbaek...plot cerita yg sgt menarik...papepon org nk kate .. i say..... I like:)

Nota kaki: Slot Awan Dania dah kembali..Isnin lepas 1st episode dia kat Astro Ria..terbahak2 aku tgk..sbb lawak gillos [bg aku lah kan]..so, ape lagi kengkawan..masuk kan dlm list drama wajib layan malam isnin kol 10.00pm [kalo xsilap aku lah]...& dia ulang ptg smlm..rase nye dlm kol 5.30pm kalo xsilap aku...

Diari Raya Saya

Pertamanya nak bagitau..Entry ni..adalah entry tidak bergambar..sbb nye..saya xmengambil2 ape2 gamba pon tym raya aritu..sbb nye saya adalah org yg sgt BZ....xdan nak mengusung Mr.Nik saya maupon Mr. Noki saya tuh....xberani nak membahayakan kesiahatan Mr.Nik or Mr.noki saya tuh...[pdhal xberani yg melasak kan mereka ngan adegan air dan aktiviti lasak di hari raya]...xpe hari raya adelah hari mereka utk berehat2 sahaja...

& xlupe jugak...aku xdek kampung laen selain kampung Alai terchenta itu..almaklomlah..makpak den sekampung yeeeeeeee

oklah...kite mulakan dengan "Bismillah"

Diari ni bermula dr Jumaat = 28 Ramadhan 1430H sehingga Isnin = 9 Syawal 1430H

28 Ramadhan - Aku start gerak balik melaka kol 1.30pm, sbb nye comp aku baik hati..bg half day tok jumaat tu..hehehe tp sampai umah kol 4.30pm..sangat bencik..ingatkan xjem..skali byk plak eksiden..haiyooooo yoooo... xpelah janji den selamat sampai kan...sampai umah..aku pon mengQada' kan tidor smpai ke 6.30pm..ngeh33 ni …

Cik Kak Kecik

Aku sangat suke gamba budak kecik ni.. dah pandai posing yg pelik2 ha.... CAiyok2 my model..huhu
Semalam..Raya Ke-2 lah kan....erm cik Kak Kecik ni mai beraya umah Mama yun...dah dpt kaki...even terketor2 lagi..sakan lah dia pusing2 kat tangga [tpt pebret dia]...tp amoi ni lah kan..sangat cumei pakai cheongsam..hehehe

ok yg ni penangan dr abahnye...tu lah org sibok beraya..ade ke patut ade perlawanan bola mlm raya pertama kn..dah lah Man U ngan Man City..ha amik ko...ngan aku2 skalik kene tengok..sbb mase tu aku beraya kat umah Mak Long aku kat Alor Gajah [acara wajib mlm raya pertama kan]...stuck smpai gamez tu abis...poyo jek semua..tetibe sanggup dok bertapa lame..kalo idak..mmg kejap jek bontot dah berasap kan...ha ni plak aksi si cik kak kecik ni...asik lah dok sebut "GOL" "GOL" "GOL"..tp seb bek sweet & cute kn..teringat gamba ensem adam yg mama dia send mase pagi raya....

ha tgk tu..siap ngan tangan2 dia skalik....abis lah ko Yam..anak dara ko dah j…

Salam Lebaran

Sekejap jek kan...dah masuk raya ke-3, aku masih lagi relax2...tp xdpt tgk TV yeeee....tu ayah aku dok control tV..TENSI saya ok! tapi xpe

Baru jek Aariz gerak balik dr umah aku..yeeee...Aariz & Mummy & Daddy nye datang beraya ke rumah Mama Yun..hik22..thnax Ila & Daos..berjaya jugak korang menjejaki umah aku kan...

ekceli aku ni..saje2 on Lappy ni kunun nk transfer gamba Family yam semalam...tp tetibe ade wireless Free..hahaha aku try connect..skali berjaya dah..kompem umah makngah sebelah aku ni yg punye...belasah ajelah kn kn

makanya..dapat lah aku hupdate gamba Aariz & family yg masih panas panas panas...sbb xsampai sejam lagi...hahahahaa




Aariz sangat cool..sbb tido jek..senang MakPak nye lah kan..seb bek Aariz xikot perangai Mummy kan..kalo hidak..xleh lah masuk beraya umah org..sbb asik nak melalak jek..keh keh..Maaf Ila..ngutuk ko plak..keh keh

thanx Ila & Daos..sbb sampai jugak ko...even suasana umah aku dah lengang sbb semua org dah pulang ke tempat laen kn..he…

Berhati-hati Di Jalan Raya

kepada semua pemandu yang budiman...memandu lah dengan cermat [tidak lupe pd diri aku sendiri jugak!] & ingatlah org yang tersayang....ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!
---------------------
Lupe plak nk wat Iklan sape2 nk Menumpang aku balik Ke Melaka kan... nk wat camno..rase menyesol plak..kalo idak..xdek lah den kesepian drive sowang2....hehehee

jalan raya pagi sangat lengang ye....saya sgt suke....plan nk balik malam..aku rase akan bertukar ke balik petang ni jugak!!!!! sbb nye...malas dah nk dok umah tu sowang2 lagik! so boring ok!

& suasan opis pon sangat lengang..ngan awan mendung kay luar tu..dah mcm nak dekat maghrib yeeeeeeeeee

oleh sebab aku xdek beg blk kg [tah mane aku sumbat ke aku dah buang]...aku sumbat barang2 yg aku nk bawak blk dlm beg plastik sampah hitam tu...hahahahaa lantakkan....seb bek aku xletak dlm bakul baju kn....balik sorang...barang mcm 1 kete 8org [ye ke...propa jek nih..mcm 4org jek brg nye]..smlm aku dah selamat packing barang..tp ade sket lg...jgn aku tert…

Iftar with Atatians

Date : 13 September 2009
Venue: My Tomyam

Aku xpasti name tempat tu..but dr LDP nk ke shah alam..masuk exit ke Putra height...xjauh dr situ..b4 petronas tempatnya...

Ni plan tetibe bebudak Atat sbb taun ni xdek ape2 plan kn...so Fitri lah yg beria mengorganize segala..credit to fitr sbb rajin [ni ciri2 nk guling kan Atat leader & Fahmi ni :P]

ok sebelom semua frust..aku bgtau ye...entry mmg xdek gambar..hahaha sbb nye aku xbwk camera utk memulakan aksi menembak..I malas lah..bkn malas ape..malas nk dengar sok sek bebudak ni..kecoh jek nnt..makanya...bek i dok dendiam..mengadap makanan sambil berdoa sajok :)

ok, utk kali ni..berjaya mengumpulkan 25org..ramai kan? ngan GGO pon baser 8-9org jek..kalo dot dot...pon dlm 6org jek..hehehe yolah bdk ATAT kan mmg ramai..hehehe oklah aku nk cube mengingati name2 mereka yg hadir - Fitri, Aku, DD, Anis, Nisa, Kawan Nisa, Fahmi, Ruzman, Hadi, Wife Hadi, Ed, Shah Ks, Wife Shah Ks si Linda, Apis time, Mira, Suami Mira, Amir Kecik, Amir Besar, Raksasa…

Iftar With GGO

Date: 12 September 2009
Venue: Restoran Saba' , Cyberjaya

semua ni, kami dah plan b4 puasa lagi :) semangat kan...ehh bukan sbb nk pilih tarikh yg sesuwai yg semua available...makanya....terjadiklah ape yg telah di plan kn pd hari yg di pilih...
--------------------------------------------

If last year, kami berbuka di The Curve jek...[di little Penang Cafe, mengikot selera akak anak mami kami :P [xbaik marah..nnt kurang pahala puasa..hehehe].. so diz year..abg long plak nyer turn pilih tempat... asik ke tempat orang sajok katenye..so diz year kami kene serang tempat dia...tp layan kan ajo...sekali sekala ikot selera Mr.Zizo kite kan..ape salah nye.... tp dia mo makanan arab..cett dah terpikat ngan Pak Arab agaknya tu..hehehe.. makanya, perjumpaan kami kali ni di Restoran Saba', Cyberjaya ye kengkawan..jauhkan...tp ok lah..jauh dr hiruk pikuk kota kan...

Sampai seawal 6.08pm, aku tersasul ke Street Mall..& seb bek abg long & da geng baek hati....almaklomlah bulan puasa..sem…

Iftar With dot dot

Halalan Tayyiban xleh disangkalkan lagi..
al-kisahnya, malam smlm iaitu bersamaan 25 Ramadhan 1430H aku berbuka puasa bersama artis geng-geng aku iaitu aku, DD, Mira & hubby nye, sepul & sara di Wong Solo, Ampang..jauh x aku merantau..hehehe taun ni mmg semua tpt jauh2 jek aku redah..almaklomlah..harga minyak kan mampo milik...[sbb i pakai Ron95 jek kan] makanya...ke sana lah aku utk berbuka semalam ni gara2 aku teringin nak pekena Ayam Penyet tym bulan pose ni..sbb aritu mase bukan bulan puasa..aku pg ketika perut kekenyangan..makanya..aku xdapat nk menyetelkan santapan yg dihidangkan.
ok yg ni air si DD..sedap uols..xdek rase rumput rampai pon..rase ntah le nk kate ape.. yg pasti ade lemak..cukup rase...hehehe "Jus Avocado"
i hanya order "Soda Gembira" jek..sbb nk menggembirakan ati yg gundah gulana... cett tipooo jek... seb bek order soda gembira sbb kalo order air lain mmg i dah mengamuk kat restoran tu sbb nye...order kami lmbt sampai kn..even mineral water yg da…

Salam Perantauan

Salam Perantauan eh..eh.. SALAM AIDILFITRI LAH..

Aku rase dah ade yg start cuti arini..tp esok lagi lah ramai meninggalkan kota yg penuh pancaroba tu..tp aku masih ade 3days utk bertapa di sini...oklah..sementara kengkawan ku masih berada di depan PC mereka...aku ingin mengambil kesempatan utk menyusun kesemua jari di tangan utk memohon keampunan & kemaafan pd segala perbuatan aku yg sengaja & xsengaja yg telah membuatkan mane2 hati terguris maupon terluka..apetah lagi yang telah patah teros...maaf kan lah daku.... sekiranya ade kata2 aku yg telah menanahkan mane2 hati...sila lah....maafkan daku..sesungguhnya..aku masih belom membeli insurans utk mulot aku yg asik nak berkata jujur sangat...sori ok! & halalkan segala perbuatan yg mane2 korang menyampah nk tgk & halalkan jugak mane2 yg aku termakan or terminom secare belebihan2 sehingga hati korang terbuku sehingga bengkak lalu menjadik hati batu...maafkanlah saya...nnt hati tu akan lembut kembali..insyallah...

oklah...se…

Akon - Be with you

Dengar dedek dok nyanyi lagu ni mase jumaat lepas [tym aku tumpang kete mama dia] wah..kagum kejap..dedek nyanyi lagu omputih..nnt adam plak nyanyi lagu pak arab :)



teros aku carik lagu ni..dok layan..rase terbest plak...hehehee makanya..jom layan skalik

Burung itu

After balik dr JALan TAR aku kan sambung tido...tetapi terjaga dlm kol 2.45pm mcm tu..sbb kn dah niat nk ke Shah Alam..budget nk serang PKNS...tp ketiadaan kudrat ketika itu..aku pon sambung melepak kat hall sambil tgk langit yg xberapa cerah..hehehee tipooo aku tgk TV,,tah citer ape tah....tapi..tetibe terdengar bunyik burung plak....aku xdek lah hirau kan ke ape kan...even sliding door terbuka luas....sbb aku tau..dat burung xkn masuk umah punye..tapi sangkaan aku meleset..sbb burung ni selambe ayam masuk...aku juz tgk & teros tgk jek..sekali amik ko...dah smpai ke tengah aku pon halau lah kan..kang dia terber*** aku jgk yg payah..kalo lantai tu bersimen xpe lah..leh main lap2 jek..ni carpet ok...xdapek aku nk bayang kan nk mengemasnye kan..makanya..sesi halau mengahalau..tp burung tu..maintain xbergerak..kire jinak gitu..aku dah lah takot nk pegang burung sbb xpenah..pegang ayam tu baser lah kan..pdhal same jek...

aku pon tolah pakai paper yg ade atas meja tu..last2 dia kuar...t…

Jalan TAR

Sabtu..seawal 10am..aku dah terpacak kat Jln TAR ye.... owh aku bkn keseorangan kali ni..sbb aku menemankan Puan Murni utjk shopping raya..hik33 xdeklah shopping mane..juz nk carik sampin + songkok + tudung dia sekeluarga..aku ni..kan xdek masalah..org ajak..AKU on jek..kalo sensorang pon aku ON jek kan./.kekekkee

makanya..ingatkan kuar awal..org xramai..tp maha hazab ok..semua org nk kuar jugak awal2 pagi tu..cett makanya...aku kene lah bersesak2 sekali...

aku malas jek nk snap2 ni..sbb terlampau ramai umat ok! yg keluarga siap bwk baby kecik2 lagi..haih* kesian bebudak tu dok melalak..yolah panas kan..dah lah sesak...
ok sila lihat...objek di belakang sekalik..nmpk tak..itulah Puan Murni..yg sedang gigih dlms esi tawar menawarnya....

sila lihat kedai mane yg Puan Murni serang...encik Akram..sila terharu ok!


& kitaorg singgah SOGO kejap..ha sila lihat..aku dah xtau mane barang mane org nye..lepas belek2 & tunggu fitting room yg org dlm nye xnak kuar...operasi makan ke ape tah....l…

Break!

Di sebuah kedai menjual burung, terdapat 2 ekor burung kakak tua.
Kedua burung itu berbeza, yang satu suka bernyanyi dan yang satunya lagi hanya diam saja, datang seorang lelaki ingin membeli burung kakak tua. Ia berkata kepada si penjual burung.

Pembeli : Berapa harga burung kakak tua ini...??
Penjual: Kalau yang suka menyanyi itu RM500, sedangkan yang diam itu RM1000.
Pembeli: Ahhh...?? Kenapa yang suka menyanyi lebih murah dari yang diam.
Penjual: Yaa... memang berbeza, yang berharaga RM1000 itu ialah pencipta lagunya.

Royale Bintang

Jumaat mlm, Jemputan berbuka puasa di Royale Bintang, Damansara yg dianjurkan oleh Edaran... thanx to Edaran sbb menjemput org bujang seperti aku.. :P taun depan jgn luep jemput lg..hehehe

oklah..makanan mmg melambak..cume perut aku ni..tong dia dah kecil..xleh nk sumbat2 byk2...tp aku pelik..even makan dah kurang tp alat penimbang tu still nak menaikkan angkanya sekiranya aku cube utk memijak dia...damn!!! aku sangat bencik pd alat penimbang yg xbekerjasama dengan aku (-_-)p...

ok lah layan kan ape yg aku amik...semua ni kongsi ngan sharna & musab....




air dia marbeles...name pon puasa...dpt air pon dah kire nikmat!
sharna & musab
finally, dpt jugak makan eskrem..hehehe

thanx dedek sbb kasik kak yun tumpang kereta...next tym leh tumpang lagi :)

oklah...gamba ku plak..non ado ye..tunggulah if naily bermurah hati nk send gamba2 dr camera nye...

nota kaki: sabtu berbuka bersama GGO's & ahad plak berbuka bersama ATATians....

Kad KAwen Glem

Ape yg aku xsabar adelah utk melihat majlis Tema Hitam dia...




Itu Aje...kad ni hanya mukaddimah

Nota Kaki: Aku tau kad kawen mawi or anak2 dato' laen lagi glem...tp sini aku hny nk kate...kad ni glem sbb kaler itam :) itu ajek...:p

Hobi Baru

Yupp ini lah Hobi baru saya...bkn mengambil gambar...tp skrg ni..b4 pg keje...dlm kol 6.45am..aku akan terpacak kat sliding door umah sewa aku..utk melihat ke-cantekkan awan pd waktu itu...sungguh cantek...subhanallah..ekceli..b4 diz aku xamik kesah pon..tp sejak awal puasa tu..aku jadik terkesima ngan anugerah tuhan ni...selama ni aku tau..nk tgk sunrise or sunset kat laut or atas gunung jek..tp kat umah aku tu pon blh sebenarnya...

ok lah..layan kan gamba yg aku snap ni...yg ni pagi td...baser aku malas nk snap...tp nk jadik kan bahan bukti kan..kekeke
ni plak mase awal puasa tu...mase mule2.....dpt hobi baru..:)
SUBHANALLAH

Kualiti xberapa nk perfecto sbb aku gune HP jek...Mr.Nik perlu rehat yg lebih..sebelom kembali bekerja...

Nota Kaki: dr aku jeling abg PHA..aku rase..bek aku lihat betol2 kepada awan di waktu pagi..kompem bahu kiri aku xsenget :)