Sunday, May 15, 2011

Tercicir

Terlupa plak nk upload gambar ni dalam cerita Taman Negara tu. tapi xperlu caption apa-apa kot sebab korang pon paham apa yang gambar ni cuba ceritakan.

tengs dek nor & cameranya.

ME & Afif

Owh bukan Afif ya. tapi dengan Afif Zikrie. gambar masa aku shoot gambar Afif sekeluarga. dok belek-belek gambar, baru terperasan gambar aku dengan Afif kan. yolah asik gambar dengan Abg Adam, Nabihah & Naufal kan. kali ini dengan Afif pula.



dan aku rasa macam aku comel plak bergambar dengan Afif ni rugi pulak rasa kalau tak diabadikan kat sini..miahahahaa.



Photographer kali ini adalah Mama Afif.
not bad




janji nampak muka aku kan
dan lepas ni boleh lah aku posing jek

mama afif tukang tangkap plak kan


see comel KAN?





Bertapa Di rumah

Ada orang tanya...bukan...memang soalan pebret kot, apsal aku tak suka bertapa kat rumah sorang-sorang. ok, bukan tak boleh, memang boleh tapi ada limitnya. contohnya 24jam. dah ckp rehat & dah siap semua kerja. dah xtau nak tgk cerita apa kat TV, lepas tu mula-mula zarah-zarah dalam seluruh anggota aku ni meronta-ronta kan. yolah, aku ni bukan nya kuat menceceh tapi aku tokleh tak geng nak bersembang, gilla sawan tgk TV tapi senyap jek, xleh bg response. ishhhh ishhhh....aku study pon kena ada geng tau. ni kan tgk TV kan. kalo study sorang-sorang memang kompem aku dah sampai ke bulan & bintang kan

dah lah aku sekarang ni tidak ada kaitan dengan hobi Tidur kan. ni tym zaman dok asrama jek aku rasa. tengahari td hampir2 aku puasa lagi. tapi nasib baik ada orang buzz kat YM & then borak lebih kurang, terus setuju nk lunch sama. kesian kan orang kerja hari ahad ni. hehehheheee layan kan jek.

kalau kat kampung aku boleh lah bertapa kat rumah sebab mak or ayah aku kompem ada kan. kira geng sembang tu ada, paling paling pon, aku lepak kat luar tu kompem ada yang join. mak ngah aku ke, long munah aku ke...sesiapa lah, rumah aku kan dah jadi tempat derang lepak..hahahahaaa kira akan ada geng sembang lah even makcik-makcik pon. tapi not bad lah sembang, macam2 gossip & info boleh dapat. ahaks.

lari dari topik, sekarang pikir nak laksanakan apa sahaja yang terlintas di hati, bajet + masa + tenaga tolak tepi. macam masa utk menghirup oksigen ni makin berkurangan. terpaksa lah laksanakan sebelom terlambat. sementara di beri nikmat kesihatan & kekuatan tenaga.

Taman Negara Kuala Tahan, Pahang

Perjalanan ke Taman Negara, alhamdulillah berjalan lancar dengan cuaca Malaysia yang sangat panas ketika ini.

info ringkas taman negara, berusia dalam 130++ juta tahun. keluasan 4343 km persegi atau 7/8 kali ganda besar singapore. taman negara ini terletak di 3 buah negeri [Pahang, Terengganu & Kelantan]



model sambilan aku. hehehee

dan kami stay di Mat Leon Village.
Kazen si Syah yang membuka kawasan ini utk tujuan perlancongan
syabas, kerana business yang menguntungkan.




tempat ok
mungkin akan datang akan lebih baik sebab mereka dalam proses baik pulih kawasan tersebut



layan lah lepak2 tepi sungai tembeling ni.


damai sungguh aku rasa.



ni naik boat utk aktiviti River Rapid Shooting
serius xleh amik gambar sebab camera aku dlm palestik
hehehehee sayang dowh, bukan waterproof kan
ni dari kamera dik nor



dan ni masa nak ke canopy walk







masa menunggu turn utk naik ke canopy walk


ramai sangat manusia time ni


seeni hanya 1/20 kumpulan yang menunggu..



dan saya dah bersedia TUAN. :P



kena charge RM5 jek.


siap ada tangga ok. gayat sekejap aku


dan tak sah kalo takde sesi bergambar
gambar2 kali ni, dari kamera aku & dik nor.
aku malas nk snap
dan dah mula rasa camera tu berat sangat
nak usha camera compact blk lah nnt


& kena beli yg waterproof. baru lah blh gune tanpa ragu kan



trip kali ini, aku angkut adik aku
biar dia belajar berdikari sket
tapi nampak gayanya
ni 1st & last lah aku ajak
leceh bawak dia ni





owh gembiranya kakak ni kan


aku dan mas
sorry mas, terpaksa guna kereta ko


aku xlarat nak drive


ni lah geng aku masa trip aritu
mcm anti-sosial plak ketika itu



dengan nana yang dah lama tak jumpa
tak sangka dia join kan
owh trip ni pd awalnya mcm tak dpt sambutan
tapi 25org jugak lah yg join kan


see ni jek lah kejenya




abis jek berjalan gigil-gigil atas tali ni,


aktiviti mendaki ke bukit terisek di teruskan


owhhh..pancit aku


bertaun kot tak mendaki...


amik ko...


tercungap2




ni blh salah kan camera...sepatutnya aku gemok lg dr ni.
bila lah nak kurus ni




dekat bukit terisek ni kita boleh lihat puncang Gunung Tahan sekiranya tidak dilindungi awan


nasib aku xberapa baik sebab tak nampak puncak tahan.dan jumpa dengan John Kumbang yang dulu tok batin sekumpulan orang asli


tapi kini dah maju,


dah jadi guider
ni pula tempat perkampuangan orang asli


dari kumpulan Bateq Negrito


asal dari afrika
padan lah rupa mereka mcm orang afrika kan


orang asli bateq ni banyak kat kelantan








ni derang demo cara nak menyalakan api


mereka gunakan kayu meranti & rotan sahaja
kita punya lah beli perabit mahal-mahal yang diperbuat dari kayu meranti2 mahal2 tu utk perkakasan rumah
tapi mereka ni kaya, guna utk menyalakan api jek..
ish ish ish


malas nk korek gambar yang dia gesek rotan & kayu meranti tu.





mereka dah moden sebab dah reti cakap melayu


ada yang reti cakap omputih ok


mcm si John Kumbang tu


dan mereka dah pakai baju mcm orang biasa
dan dah pakai sepatu utk alas kaki
mereka ni masih hidup secara nomad iaitu pindah randah


dan asalnya mereka tiada agama,


tapi menurut guider kitaorg tu,


ada yang dah memeluk agama islam


alhamdulillah


dan mereka juga dah bekerja di bahagian perlancongan


ni tengah demo nak buat peluru sumpit [ape ek namanya..aku lupe]
tengok kehidupan mereka,
aku bersyukur dilahirkan sebagai orang melayu yang tinggal di Malaysia


mereka pon masih untung sebab bertaraf rakyat malaysiakan







eh lupa


2-2jejaka kat atas ni bujang lagi..hahahahaa




ni dia sumpit yang di buat dari rotan jenis yang aku xingat namanya.


percubaan menyumpit.


gambar lain terpaksa di simpan shj


kang aku upload ada plak orang call aku xhenti2 mintak delete..hehehe


ok nama mereka pon dah moden,


baby yang tengah menyusu tu baby boy,


nama dia khairul.


moden kan
nak dekat nama aku dah tu..


hahahahaaa


susah nak amik gambar anak2 ornag asli ni


sebab mereka semua pemalu


dan aku ni dah malas nk tgu


lagipon aku xdek tele lens kan


nanti aku amik lah hasik dari dik nor jek



bergambar bersama keluarga yang dah lama xjumpa.


muahahahahaa
(@@)



see gembira kan mereka
setelah sekian lama xjumpa kaum keluarga

dan tetibe tertangkap gambar merpati 2 sejoli
sesat kot



ni lagi gambar kat Mat Leon Village


restoran dia
baru aku ingat,


aku xamik seketul pon gambar makanan
rugi rugi rugi
sedap tu,


nasi ayam ada, nasi putih ayam masak lemak, BBQ, nasi lemak & etc



http://www.matleon.com/




dan paling best dan dikehendaki


bergambar kat sini



nak ke sini kene seberang sungai
nak seberang sungai kena naik boat





kena lah charge RM1..pegi balik RM2 lah kan



muka orang gembira dpt naik boat..hahahaa



ni syiok sndr...kena tangkap sndr lah kan



suasana di sungai tembeling



tetibe nampak brother ni
terus tanam impian
aku nak beli seketul jet ski ni kalo aku dah kaya nanti
sumpah cool kan



dan dah lama banner ATAT ni tak di tebarkan begini..
Majulah ATAT untuk aktiviti tahunan bersama.






owh milkdeal pon ada promo utk Taman Negara


apa lagiu,


yang berminat sila lah jengah


puas hati boleh booking sesiapkan






http://www.milkadeal.com/deals/rainforest-resort-taman-negara

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...