Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2010

Macam Menarik ATV ni

Bace belog si Linda Onn....mmg tau dia mula ber ATV ni mase xlame dulu..baru lg rasenye...tgk aktiviti dia kali ni..naik tabur dengan ATV cam menarik plaks...hehehe

serius..tetibe cam nak mencube plak aktiviti ATV ni....haih* tah mane satu lah..kejap...layang2 lah..paintball lah...itu lah ini lah..semua hangat2 taik ayam org kate....tp konsep aku...kalo etringin tu..kene merasa skalik....kalo ongkos byk..leh jek jadik kan hobi kan..kalo xdek ongkos yg byk mcm aku ni...dapat merasa sekali..jadik lah...mcm org tua2 kate..supaya xkempunan...hehehe hajat xsampai...

Nota kaki: erm kene google lah pasai menatang ni plak kan..huhuhu..kepada Linda Onn, mintak maaf..sy print screen ur belog...utk di link kan...[bukan utk menciplak yeee] & tak lupe juga nk bgtau kat Linda Onn..camping tu best lah....

55.56%

5/9*100=55.56%

Aku bace Artikel "9 Places Which You Should Visit When You Come To Malaysia" Dekat Sini. Berbangga kejap sebab Melaka..ada dlm list under Culture & Historical...tp Sunplawer xperlu risau..sbb Penang pon ade dlm list..

Ade 4 Tempat jek lom diterokai oleh diri aku sendiri..xpe ade rezeki & kesihatan yg baik..insyallah akan sampai jua nanti.

So, sesape yg memerlukan vacation..sila lah pilih destinasi anda sebaik mungkin + mengkaji kesesakan lalulintas di tempat berkenaan...jgn ade yg terkandas lagi udah le...

Nota kaki: Oklah uols, insyallah i akan...menenangkan pikiran di Dabong, Kelantan Jumaat-Ahad ni. Semoga perjalanan pergi-balik menaiki KTM berjalan lancar. Nak tau kecantikan Dabong tu mcm mane..sila lah Google sendiri yeaaaaaa

Hakikat

Dah lame tahu...cume pagi td cube bermonolog ngan diri sendiri [sampai aku malas lah nk pegi keje]..akan HAKIKAT ini:-

1) Untuk mendapat sesuatu..kite perlu mengorbankan sesuatu...[ex. nak beli kasut baru, kene lah pecah tabung. kalo x, mane nk dpt kasut tu..melainkan ade org nk bagi hadiah]
2) Nak dpt keje yg gaji best, kenalah bekorban masa & perahan otak [Xcaya tgk lah kengkawan mane yg bergaji besar...mane ade mase nk lepaking]. Sekiranya sayangkan masa, terima aje lah ape yg anda perolehi skrg ni
3) Kalo nak makan best-best sekali sekala, perlulah puasa beberapa hari sebelom supaya, kandungan lemak dlm badan xkan bertambah secara mendadak [name pon makan sedap, xkn nk jamah sesuap jek kot..kompem melantak sampai sengkak perut]
4) Untuk berjaya dalam hidup, kite kene lah berusaha & mengorbankan masa & wang ringgit utk menggampai impian [mane ade istilah rezeki dtg bergolek...nak menang cabutan bertuah pon..koman2 kene bayor duit ahli...mcm cabutan bertuah di Giant, kene b…

Pesta layang-layang

Serius Cerita dah basi..tapi aku dok godek-godek..baru jumpe...sbb nye name file dah di ubah..pdn lah carik dr hari tu xjumpe2 kan..sbb nye..aku dah delete yg master file dlm SD card tu..hehehe...

makanya..dah jumpe...baru lah leh update..ahaks..
ni aksi JUARA sempena pesta ni..dari Bali, Indonesia.

& serba sedikit...gamba yg aku snap..abai kan..setting kaler yg tah ape2..aku malas nk edit..keh keh...sbb tym ni panas terik..aku xnmpk screen Mr. Nik aku tu...belasah jek snap...janji SNAP..ahaks

1) ni makpak melayan kerenah anak nk maen layang2..
ayah aku dulu..jgn harap nak layan
dia koyak kan layang2 yang aku buat tu adelah kan..hehehe
[ini bukan luahan...tapi hakikat]
maybe sbb layang2 tu dulu aku selalu terbabas waktu balik mandi petang kan..hehehe
last2 layang2 yg jadik mangsa..dah penat buat..nak curi surat khabar lame lagi..simpan duit nk beli gam lagi...nk panjat pokok kelapa amik daun kelapa utk dpt kan lidi..huh...pehtu ngan berhati2 cilok benang jahit mak aku kan..hehehe
2) Peserta…

Lubang Hidung Ku Sempit

Leceh lah..bila lubang idong ni jadik sempit.....xpuas rasenye nak menyedut rakus udara yg mengandungi lebih debu-debu kota nih...huh...xsuke bila lubang idong jadik sempit!!!!

Oleh sebab xtahan....pg lah jumpe dokter smlm... sekali dokter bagi ini daaaaa....ubat sumbat idong namenye..hehehe utk mencair kan kahak..layan kan aje ... best jugak......tp banjir mukus lah lepas gune ni kan..keh keh keh
Ni gare2...tgh panas nk mampos sabtu lepas...aku belasah air kenduri yg sangat sejuk....tym minom tu pon aku dah leh agak..kompem dpt sakit tekak ni....tup tup..bkn sakit tekak jek...ngan sakit idong tersumbat segala aku dapat...rasa-kan!

Nota kaki: Jangan plak ade yg xlalu makan LUNCH nnt..hehehe

Kakak Bihah or Kak Long?

Ape yang sesuwai ek...Kakak Bihah ke Kak Long? Mane yg suweettt?. Ntah le...Bihah pon malas pikir..mama Yun lagi lah xsempat pikir..hehehe..

oklah..layan kan gambar Bihah terbaru yg dah berparut di dahi...xpe Bihah..dont worry..kecomelan bihah xhilang dek kerna parut tu ok...
Kuda ku lari gagah berani
Gigih nak tunjukkan kuda Sakti baru dia ni..hehehe
kuda pon comei cam tuan empunye...
pandai ibu pilih ek...

oklah Ibu...ibu save lah ape yg ptt ek..malas dah nak type ni..

setelah 2 bulan aku xjumpe budak kenit ni..serius...dia dah dewasa aku rasekan..
next month dah jadik kakak kan...
gut luck bihah..moga jadik kakak yg baik macam Mama yun [sila jgn muntah]..kite kan same2 kak long..hehehehe

Nota kaki: selain xsabar nak tgk adik Bihah....Xsabar nk tunggu umah baru Bihah jugak..hehehe

Sushi King

Isnin yang lepas, Mid Valley penuh sesak orang......serius aku xpaham...orang-orang yg menyambut CNY tapi mereka berkeliaran sehingga penuh sesak MV tuh..pelik aku..nk makan pon hazab nk carik tempat nk ddk..mase ni dah xpikir tekak nk makan ape dah...cume pikir tpt kosong jek...last2..fedup....redah sekali lagi & yg ade kosong hanyalah....

Shushi King...

belasah aje lah..
owh aku menemani org Frust yg xjadik dating disebabkan masalah yg xpenah dipkirkan akan terjadi...makanya..kene lah dating ngan aku jek..hahahha

nasib lah labu....seb bek aku Free kan..kalo idak..ko redah lah MV tu sorang2..makan sorang2..hehehehe



alhamdulillah...kenyang....bayangkan...kol 3pm baru makan...sbb aku puasa dr pagi..kerna malas nk masak......air...hehehehe :P

aku tgh sakan nak khatamkan tok kali ke berapa tah citer Fullhouse tu...almaklomlah..org boring..senin tu xdek plan asalnye....bgn pagi..ngadap lappy tgk muvi jek lah kan....tup2 TGH si Lyza call..ajak lepak MV..pelik bin ajaib kejap..hehehe..org dah…

Western The Chef

Betol lah kot name dia...hahaha...tp kedai ni kat belakang Jusco AU2, Keramat.alah dekat ngan asrama Felda tu...hehehe

Hari kejadian ialah pada Ahad Malam isnin...mmg hari ahad tu..hari terpakse melantak sedunia...sampai aku dah xlarat nk telan sbb tekak dah xleh terima akibat perut dah xleh nk sumbat lg..huh...tp dah sampai kedai ni..terpakse lah jugak...sbb dipaksa dek abg sepupu aku tu...

dari start brekpes pagi yg mereka tapaukan makanan aku dr cafe intekma tu ngan roti canai yg aku dah tapau sndr...plus lebihan ketupat rendang mlm sebelom tu..semua aku kene makan...ngan lauk kenduri TGh tu..pehtu ngan menjejaki semua umah sedare mare dlm KL + selangor ni....semua kene makan..bukan sikit..semua org hidangkan makanan mcm lah akukami ni xmakan berhari-hari...dr pasta, makaroni, spaghetti, satay kajang, putu mayang [paling sedap], kuih pau yg memberi idea bernas pd aku tok membeli rice cooker baru yg xtau ape kene mengena pau ngan rice cooker] hehehee, mee goreng meehoon sup, kerepek2.…

A to Z

Selamat Pengantin Baru kepada A to Z Anis & Zaaba

Mak long I yg tersenyum riang
anak kesayangan dah kawen...hehehe

owh kazen I yg lelaki ye..
alamak..ade plak terselit gamba bonda I..

simple tp cantik




bagai pinang dibelah belah dua



ok uols..kitaorg dah kawen...tata....org bujang sekalian...uhuk

Semoga berkekalan selamanya...& dikurniakan anak yg ramai..seramai pasukan bola...opsss...

Riang Riang Restoran

Semalam DD bawak aku makan kat sini..sbb nye...perut i dah berkeriuk2 tahap xleh nak tahan dah utk membuat bodoh pada perasaaan lapar tersebut..hehehehe makanya..di sini lah kami melantak dek kerana char kuew teau tebing kat bulatan universiti tu dah tutup kan....

xsempat snap gamba...yg ni pon aku dpt dr mr.google jek...tp ape yg aku leh perkatakan....sape2 yg lapar thp dewa + kuat makan...leh lah ke sini..sbb portion dia [nasik jek lah] agaknya byk hehehehe....& semalam kitaorg juz order nasik putih + ayam goreng kunyit + kailan ikan masin + tomyam campur yg sangat sedap sehingga meleleh leleh air mata aku dok teringat...hehehehe seb bek dekat jek ngan umah aku..ahaks....

ok lah...bukan tu jek..kitaorg minom teh ais yg sedap + aku tambah order..banana split yg murah..RM5 jek..hehehehehee

total kene smlm only rm24.40 utk kesemua itu...boleh lah..lom dikategori cekik darah lagi tu....erm selain makan...ade jugak car wash kat depan kedai tu..kire nnt nk hantar basuh kete..aku xlah kel…

Valentine's Day

Jumaat malam sabtu kekdahnye...org xbalik kampung..pehtu kebuhsanan..cube mencarik hiburan utk diri sendiri...& hanya ini yg terlintas dipikiran...makanya..aku mengheret DD menonton ini cerita...haih*...seb baek abg wolf ade..ahaks...ok lah...jalan cerita dia....cerita xmembebankan otak aku utk berpikir....di mana..aku suka cerita yg wat aku relax mase menonton sambil makan fish ball + pop corn + mr. potato & menyedut tanpa henti air coke...hehehehee

Nota kaki: dah ala-ala cerita CINTA...

Gulam Mee

Lunch hour smlm....opismate bawak pi melantak kat sini..aku pekena Mee Rebus + Limaus Ais,...huh..hilang teros kepanasan...mmg licin lah sepinggan...

Aku rase kedai ni mmg glemer lah kat Kota Damansara. Dia masih mengekal kan konsep Basikal 3 roda tu yg menjadik kan dia kedai yg unik pada...Kedai ni kat Jalan Teknologi 9/3 [kalo xsilap aku lah..kalo silap..ampun kan hamba kerna hamba mmg xtau area situ naaaaa]

Selain Mee rebus..mcm2 menu ade..order sajek...dari penceritaan opismate aku tu...tym malam tpt ni happening jugak~~~

Nota kaki: tapi xleh lawan Mee rebus mak ngah aku...serius lah...lagi sedap...& lagi meletop hehehe....idea mak ngah aku nk ajak berniaga kedai makan leh dipertimbang kan..kalo aku tak diterima xdek keje nnt!

**Nota Tambahan: Jumaat lepas...comp aku halfday jek..aku ngan cyana ke The curve..hehehe lepas tu nk balik cyana ajak ke Mee gulam lg..hahaha makanya..2 hari beturut2 kitaorg melantak & menkaya kan tokey mee gulam tu..ahaks...

ni mee goreng kak cyana pd …

Gong-xi Gong-Xi

Selamat bercuti uols.

Cuti panjang..i xdpt balik kampung kerna org kampung mai KL...

makanya...i gumbira...tapi...gumbira kerana..harini..halfday..leh charge tenaga utk sesi wayang malam nnt...lalalaa

Fullhouse Lifestyle Store & Cafe

Finally Berjaya jugak aku ngab DD redah utk mencarik tempat FullHouse Cafe ni kat Ara Damansara...huh~ mencabar ok...tp tipooo jek...xdeklah mencabar sgt...cume berpandukan peta yg aku xpaham ni......[serius aku xpaham ok peta ni!]
& Garmin plak xbg kerjasama...last choice..i Call jek Mrs.Soljar utk membantu..since dia kate dlm email...dekat jek ngan umah kan....

makanya....direction yg dia bg....

exit subang & ikot signboard Ara Damansara - traffic light - buat U-turn - masuk kat simpang The Gallery Sime Darby - terus jek - sampai T-junction amik kiri....belah kanan akan nampak tempat simpan tren Rapid - belah kiri plak ade umah Flat.....jalan teros & akan nmpk terowong...sebelom terowong tu..amik kiri utk ke bangunan NZX...hehehehe lepas tu carik lah dlm tu...Fullhouse kat belah tengah..

makanya....dengan direction tu lah aku sampai ke Fullhouse malam smlm...senang jek rupernye..Sigh*...aritu kitaorg xlalu bwh terowong tu....sbb dr Damansara kan,..tu yg carik xjumpe2 tu...


Th…

Resepi Hati

Dah lame xmasuk dapor..main masak-masak..mcm mase kecik dulu...tp kali ni..aku xperlukan dapor utk memasak..ater zaman moden kan..segalanya mungkin...dok lepak kat taman sambil on lappy & login FB pon aku leh memasak jugak kat Cafe World kan...skrg ni payah nk naik level..upset tau! sbb aku jarang memasak lah kot...hehehehe :P

tp hari ni.....aku nk memasak lagik..

tapi.......

Bukan resepi lauk kari Hati Pari yg bau nye sungguh TAK ENAK yeee! tp rase aku lom cube...bau jek dah...baru semalam...korang penah ke makan hati pari?...but kali ni..bukan pasal hati pari...tapi pasal hati katak....opppssss hati seorang bernama insan yg sihat walafiat :P

bahan-bahannya:-

Bahan A
Tiada hatiBuka HatiSemai HatiBelai hatiPupuk HatiBaja Hati
Hati berbungaHati Riang RiaSuddenly...kene tambah bahan plak...
Bahan B
Tumbuk hatiHati bengkakCalar HatiRobek hatiPijak Hati
Tutup hatiRendam Hati..kasik letak clorox lebey ..hehehe :P
Ampaikan HatiJemur Hati..di tengah2 gurun sahara...uhuk :lol:
Keringkan hati
Cara mema…

My everything

Maybe lagu ni kot..yg Mira suh aku layan kan...


& aku plak tgh melayan lagu nih..








yg ni plak terngiang2 kat telinge aku..tah sape tah bukak mp3 kat opis ni...layan lagu ni sebijik jek plak tu..huh...



tapi serius layan jugak..hehehehee

Masih xjumpe lagi lagu yg aku dengar hari tu kat radio...hurm..leceh lah..xdgr plak ape tajuk dia..haih*

Nota kaki: sorry lah..aku jenis lambak kan kat page ni..senang nnt aku nk bukak...bukak page ni jek..hehehehehe

Restoran SS2 Murni

Ahad malam....ni lah Dinner aku..setelah frust xjumpe di mana kah Fullhouse cafe...Sigh*...xpe nnt kite carik lagi ye DD...tu lah men gamble jek..ingat Ara DAmansara tu kecik jek ke..haiyooooo

gare-gare tgk Awan Dania lah ni nye pasal...xpe....dlm mase terdekat..aku akan ajak DD merabak kan poket lg..tp aku dah cek harga kat fullhouse tu..xdeklah mahal sgt...hehehehe

oklah..sbb xdpt Fullhouse...Murni pon jadik lah..ni 1st tym jugak aku mentekedarah kat sini...so far..makanan mcm kat William...erm...yg kat sini..dengar kate..ni adik beradik William yg punye..sangat lah ramai orang ok..ala2 mcm William jugak..huh~

xreti nk order lg..maka nye...aku belasah yg ni
Ribena laici + Chicken Chop = RM12 [Murah lah uolsss]

DD plak..actually dia tgk aunty sblh meja kitaorg makan mee ape tah...ala2 speghetti yg halus2 tu...dia pon belasah lah order yg ni
Tembikai Laici + Olio Spaghetti = RM15

sekali xsame daaaaaaaaaaaaaaa...tp layan....ok...murah kan compared to William..sbb portion dia ala2 muat utk seb…

Lempeng Kelapa

Ahad pagi yg lepas...dr Subuh aku dah suara kan hasrat pada ayah aku supaya dia menjolokkan aku kelapa muda pagi nnt..heheehe bila ditanya untuk ape.....hanyalah utk sekeping lempeng kelapa...huh...sedap uols....opppsss lupe plak..I kan orang kampung..makanya...tekak I ni..ala2 selera kampung jek lah kan....kalo letak...chicken chop sebelah,..& lempeng kelapa ni sebelah...makanya...wajib i melantak lempeng kelapa tu dulu..hehehehe :)

ok...dek sebab aku suh ayah aku amik kelapa muda utk lempeng..mmg serius dia amikk sebijik jek kelapa muda tu..haiyoo..aku mintak lg sebijik utk aku buat coconut shake...TIDAK DILAYAN ye...seyes kejam ok ayah I...huh..xpe xpe...nnt aku beli coconut shake..aku xmo kasik dia rase..wakakakaa [kedekut punye anak]

oklaah..makanya...tadaaaaaaaaaaaa
inilah lempeng kelapa nye & dicicah ngan Kuah Asam pedas...[alamak dah merembis plak air liur dlm tekak ni]

tapi kan...kebiasaannya...kalo melantak lempeng tu tanpa apa2 cicah pon...lagi layan ok! Oleh sebab dpt …

Happy Birthday To You

Hampir2 terlupe...seb bek leh tgk calendar kat PC kan..huh...mmg leceh bile idop tanpa kalendar nih...haih*

hahaha gambar kenangan kami mase sekolah...tym ni Form 4 ...hahaha

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Khairiatul Mardiana :)

Ape hadiah ko dpt dr Tok Batin taun ni? hehehee

Nota kaki: ok..kepada yg belom berpeluang ke Muzium Negara..sila jeles! hehehee aku daha de gambar posing kat sini..ahaks...

Sluurrrpppp

Rase seperti berat badan bertambah 4kilos sepanjang 2hari duduk di rumah....lallaalala....

Sabtu lepas, My mom plan nk wat sedikit kenduri...erm reason kenduri tu diadakan? erm saje jek...no specific reason...ekceli wat kenduri doa selamat & kesyukuran sbb mase raya aji..sempat wat kenduri arwah jek kan....makanya, aku kene lah balik kampung kan weekend lepas...huh~

start dr pagi sabtu..bergotong royong lah aku mak aku adik aku mak sedare aku ngan kengkawan mak aku utk menyediakan bahan2..ngalahkan kenduri kawen plak..keh keh...tp kenduri kecil-kecilan ni mmg tetap meriah ok..semangat tolong menolong org kampung ni lain macam sikit kan..huk22...makanya..kene lah sediakan makanan TGH, minom ptg...walhal kenduri nye malam kan..yolah org yg dtg gotong royong tu perlu di jamu juga kan...

utk TGH...tu mak aku ngan mak ngah aku sediakan [xdpt makan asam pedas mak ngah munah kat kota laksamana..dpt makan mak ngah aku nye masakan lagi heaven..hehehe]....asam pedas...ikan parang...huh..meleto…

Melaka River Cruise

Masa Operasi : 9.30am - 11.00pmsetiap hari ye.....[mereka tiada hari cuti...& tidak perlu utk menutup operasi]Harga tiket utk dewasa = RM10 & kanak-kanak hanya RM5boleh naek dr Banda Hilir ni [lokasi dia dekat ngan muzium samudera (yg bentuk kapal tu lah kan) & bertempat kat belakang bangunan Quayside] or leh naek dr taman rempah
muka org teruja nak naik boat..hehehe
pdhal bersesak2 ok!
giller ramai org tym tu
xdapat nek gondola kat venice...dpt nek cruise boat ni kat melaka ni pon dah kire orait!


view b4 nek boat tu...
dah senja ye uols...

antara view yg leh di tengok sepanjang sungai melaka...
owh ni..Eye On Melaka...hehehe
aku lom berkesempatan jengah ke sini...tgk dr jauh jek...
erm lokasi dia kat Tempat Bas Express yg lame...belakang Ocean/berhampiran hang tuah mall..

Dalam gambar ni:-
Rumah Melayu Melaka di Kampung Morten, yang terletak berhampiran Eye On Melaka & belakang Pasar Besar Melaka yg lama.Bangunan lama yg masih dikekal kan di sekitar kampung jawa & jonker walk…