Friday, December 28, 2012

Mengimbau Kenangan

Cewahh... Nostalgia betul mengimbau kenangan-kenangan lalu.. lebih nostalgia bila ianya mengenai zaman persekolahan.
list ni tunjuk dah 76 reply..tp setakat pagi ni dah 93 reply kot..huhuhu part menu makanan memang semua orang akan ingat..tak lupa punya...hehehe almaklumlah 5 tahun kot makan nasi kawah..hasilnya....daya ingatan kami memang MANTAP. ececeh....

Sekolah asrama yang semuanya gugurl yang comel-comel belaka. dan setelah 5 tahun bersama, memang paham dah perangai sorang-sorang..tang bab makan memang semua cepat..huhuhu if pagi brekpes apa yang paling glemmer ek..erm Nasi lemak, roti sardin, roti sambal telur, roti scramble egg, roti kaya & jem & mentega, meehon goreng, mee goreng, ni jelah kot..huhuhu if yg best time sekolah, memang kami akan turun brekpes lambat sbb nak tapau utk 1 kelas..hahaha nanti time rehat blh makan secara berjemaah. jimat duit..xyah berbelanja kat kantin kan.

and lauk tengahari yang ditunggu-tunggu adalah nasi ayam. nasi ayam ni biasanya pada hari sabtu, so, sesiapa yang nak keluar outing, kompem akan makan tengahari dulu..sedap weh...makan lambat blh dapat ayam 2 ketulkan..huhuhu makan sambil layan hindustan..ngeh33 and hari jumaat if lauk ayam masing-masing pakat dok bahagian belakang masa baca ma'thurat..owh sebab sekolah kami perempuan semua maka time orang solat jumaat, kitaorang punya aktiviti adalah baca al-ma'thurat kat dining hall and lepas tu baru blh makan tengahari..huhuhu...makanya taktik dok belakang memang berkesan sbb nak dok dekat dengan kaunter makanan kan..amin je doa yg last tu memang berlarilah masing2..hahahahaa ada jugak lauk ikan jaket... sambal telor, daging dendeng..ni memang sedap even daging liat2 sbb bahagian lemak..si Melau suka lah part tu..cehh aku blh ingat ehh apa kesukaan kawan2 aku...bagus jugak memori aku ni.mesti processor bagus lagi nih. and ada masak lomak labu, sayur bayam and the best part, aku belajar makan sayur memang masa kat hostel ni, sbb rasa tercabar tengok kengkawan makan sayur, walhal kena paksa asalnya kan..hehee alhamdulillah hasil paksaan, aku makan sayur and suke sangat semua jenis sayur sampai la ni....

if makan malam lebih kurang macam lunch je, lauk + sayur kan. paling best ayam goreng simbah sambal..sambal makcik dining tu sedap lah...bak kata yang lain try buat tapi xsama rasa..memang kena melangkah ke sekolah balik lah sbb nak rasakan..tapi akan sama kah? masih samakah makcik dining? bayangkan dah 13tahun kot tinggalkan sekolah & hostel..makcik bisu dining tu ade lagi ke x. makcik bisu ni garang..hehehehee aku ada jugak sejarah pasal makanan kat hostel ni, bukan pasal ulat dalam sayur ye..takat ulat dalam sayur aku dah lali..and aku boleh je telan..tarak hal...ulat sayur kot..ke sbb dah terbiasa masa kat hostel dulu xperasan..so, dah selalu jumpe takdelah rasa geli ke nak muntah ke..nehi ye... sejarah aku yelah..masa form3 makan lauk ayam masak kari...huhuhu disebabkan budak nak PMR ade taklimat apatah haritu, kami turun lunch lewat...maka lauk dah abis...makck kena masak balik...tp dah lama sangat tunggu kuah tu nk masak..yolah masak dalam belanga besaq kan...kompem kena makan masa kan..tapi kami ni xsabaq, maka asik lah dok paksa makcik..end up makcik dah fedup nak layan..dia bagi je..nak makan sangatkan..ha amik...dan makan lah kami lauk ayam yg xberapa masak..tp lapar punya pasal..memang licin jugak...kesan kat aku adalah...ciirit birit tahap longlai aku jadinya...yang lain elok je kan..aku ni kan jenis..akan kena time orang lain xkena..dah hostel kami ni ada masalah air kan....nak kena tadah kat singki yg satu tu jek lah..hazab weh...mmg lepas tu aku pangkah lah lauk kari..sampai ke alam dewasa..cuma beberapa tahun kebelakangan ni je aku blh terima blk lauk kari

minum petang biasa2 je..kuih, bubur lah..aku suke pengat pisang..hahaha ni wajib turun kuih kaswi dia..ada kawan aku suke sbb letak kicap katenye..tah mana datang rasa kicap pon aku xpasti...or kuih yg pakai biji sagu tu..aku suka jugak..pendek kata..bab makan memang xmiss..hehehehe

dan supper pon kami tak tinggal,.air milo susu tepung..sedap wehhhh tapau air tu dalam tumbler..balik dorm cecah biskut hup seng dengan kengkawan..sapa ingat? hehehee dan geng aku siap ada jug lagi..nampak bau dr sekolah dah prektik makan tgh malam ni. and supper macam biasa, biskut kering, roti ke kadang2 jumlah karipap time supper or lagi best ada roti canai and murtabak...baru aku tau peel makan roti canai/murtabak time supper ni dah diterapkan dari sekolah..hehehehe

and dah sembang2 ade ke ptt derang kata sbb makan nasi lemak pagilah derang ngantok dalam kelas..walhal mengantok bagi budak hostel adalah satu WABAK yang tiada ubatnya...makan lah apa pon..tetap akan mengantok..ada yang 360 darjah ok..yang air liuq meleleh..tapi kami semua perempuan..apa ada hal..xdenye istilah malu..hahahaha and...bangun dengan mua komot..paham x? sbb berbekas..and nanti kengkawan kompem gelakkan..hahahahahaa

time prep petang masing2 cari port terbaik utk tido..time form 5, kelas aku best sbb dkt bangunan hostel and sblh bilik sakit..pepaham lah..melendut spring katil tu if dah dua orang nnyenyak tido..time dokter gg ada, kerusi utk cek GG tu pon blh jadi tempat tidor..kreatifkan..lagi kreatif..kerusi &meja batu utk rehat tu pon jadi tempat landing kami...nilah untungnya sekolah perempuan..lepak lah kat mana pon..tarak hal..dalam kelas toksah cakap..susunan kerusi cantik bagi yang nk buat katil..heheheehe

siang dah sedap tido malam terhegeh2 lah nk siapkan homework kan...and bila exam..tgh malam tersengguk2 dok depan pintu bilik sbb nak harapkan lampu koridor utk study..hehehe giler mencabar..study room ada tapi xnak guna kan...suka menyakitkan otot2 badan....

oklah...itu je nak cerita..tunggu orang ni memang mencabar..abis aku karang 1 cerita....bila lah boleh jumpa and aku blh proceed kerja aku nih deyyy

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...