Monday, August 24, 2009

Jom makan

Layankan ajo..kasik meleleh di bulan posa







--------------------------------
4.05pm waktu di CP Tower

arini terajin plak kan..byk plak entry ala2 sesi balas dendam..gamba dah upload kn..hik33...ok citer 2 hari berpuasa di KL..mcm lah selama ni xpenah...puasa kat KL..pejam celik..pejam celik..ni puasa ke - 5 aku kat KL sebagai warga kota...aku xlari dr mslh memilik bazaar ramadhan..pilih ke? hakikatnya..bazaar kerinchi tu jek lah yg aku hadap dr dulu hingga kini...aku ni xdek mslh nk ape..aku blh belasah..sbb aku bkn jenis layan kn sgt tekak aku nih...tp kalo dah 5kali berturut2 bazaar yg same pehtu juadah yg same jek lebih kurang ngan pasor mlm tetiap minggu yg sebanyak 2kali seminggu...tekak aku dah mule meronta utk pandai memilih bulu..opss raselah!

utk 1st day berbuka...sahur aku hny berkemampuan [pdhal..malas yg amat] masak nasik goreng dr perencah adabi...hahahaaa di serikan ngan rase telor dadar marbeles [dah rase telor tu same jek kn..nk marbeles apenye lagik kn] hehehe

& berbuka plak sorang2 kat umah sbb nye Fiza & DD kroje je..almaklumlah nk carik duit raya lebih..hahahaa aku kat umah cube lah layan kn tokak..skali amik ko...aku berjaya berdiri selama 3jam [sbb nye nk mensiang segala jenis ikan+ayam+udang yg dibeli + utk sediakan ape yg ptt utk memasak]...kesudahhannya..kaki I lenguh ye..hahahaa setelah tolak tambah darab bahagi....& akhirnya aku kuasa kan dua...aku berjaya memasak setelah sekian lame aku berasapkan dapor tu kecuali asap dr wap air..hehehe..oklah menu buka pose utk hari per-1 aku adalah

1- udang masak lomak cili padi [aku xpasti rase dia berasap ke idak...ckp masin ke terlebih masin..sbb puase lah katekan]
2- sambal ikan bilis+tempe+kentang yg kompem meleleh air liur kalo tgk [meleleh - ni aku saje jek nk propa kasik korang bace]
3- ikan selar goreng yg lazat [yg lazat ni aku tambah sndrik..sila jgn muntah]
4- sayur buncis xtau style ape..aku redah jek
5- air teh tarik yg mamak pon xreti buat mcm aku buat sbb nye aku pakai susu tepong omega aku! [kompem sharna berbulu jek bace..sbb aku asing kan separuh teh tarik separuh teh ais]

dgn bismillah....& doa berbuke...zassss..lupe kurma dulu lah...pehtu slurpp slurpp air...2gelas..pehtu baru mkn..hehehee asalnya..kalo ikot tekak aku jek...sabal ngan ikan goreng jek layan dah....tp kate nk kasik meriahkan..semangat 1st day pose...korang tgu lah..ari2 penghujung pose..aku rase..aku berbuka air kotak + kuih tako dr bazaar ramadhan jek nnt!

ok abis citer ari pertama...ari kedua plk kan...lagi sedap ok! [cett nk jugak kate yg aku masak smlm nye tu sedap..] yg ni jadik lg sedap..sbb mira yg masak kn...kitaorg di undang berbuka puasa di rumahnye..murah rezeki mira+suami kn..kn...sbb 2nd day pose dah ajak tetamu dtg..hehehe tetamu yg menunggu jek dirinya diundang...hahahahaa [baser lah ayat org bujang ler katekan kan..]..ok mira menjamu kami dengan

1- nasik ayam sgt sedap..sempat usha resepi [tp aku amat pasti 2taun lg baru aku laksanakan]
2- buah2an
3- kuih muih
4- teh tarik jugak [tp ni sedap lah..gune susu yg betol kn..hehehe]
5- air sirap [melets....sbb aku minom 4cawan] [mmg mira akan berkata..padan lah sirap umah aku abis!]hehehe

& aku makan mcm org xpenah makan jek...hahahhaaa sampai sengkak ok! seb bek tong perut dah penuh..kalo x, aku nk jek buat 2nd round...hehehe yolah skrg kn dah ssh nk suh mira masakkan..kalo dulu yolah..aku request jek! [giller pembuli x aku?] skrg kene buat sndr...giller mim-alip-lam-sin yeeeee!

ok sahur hari ke-2 xciter plak..sahur makan sisa lauk berbuka...hehehe malas punye pasal..janji ade jek... yg best makan sahur smbil layan nur kasih...terima kasih TV3... tapi pagi td,..sahur tok hari ke-3...citer tu xdek..mungkin sabtu ahad jek lah tu...sob sob..frust den pagi td...dah lah makan nasik kejung ngan nugget & telor & sambal bilis jek [pdhal ade jek sambal daging si fiza tp xlalu nk telan daging plak]..ok itu ajolah...mlm ni..aku dpt rasekan yg xtau nk makan ape..hahahhahaaa kompem tapau kuih jek ni nnt..sbb konon2 nak disiplinkan diri nk diet..tp haram..lg byk makan tym pose ni..so...cube utk ala kadar pd hari bekerja..& makan beria pd hujung minggu sajok...k lah uolssss selamat pulang....dah nk time nih!

Ilham Shah Adeef

Tujuan utama aku ke Muor mase Jumaat tu nk melawat si budak kenit ni lah ha...si Adeef...mase aku smpai..abg nya si Qimie sempat salam & say bye bye jek kat aku...xheran pon..sbb dia lagi heran nak merempit ngan mak su dia....punye lah beria nk salam aku cepat2 kan...bye bye untie yun....cett! xpe...smpai lah nk maghrib aku tgu..xblk2 bdk tu...tp xpe...layan kn adeef jek..xdeklah nk melayan bdk jeles plak nnt!




to abg sham & kak zila..tahniah...lepas ni teroskan misi baby boy lg ok! sbb nnt time kenduri dpt byk berkat...sbb kate mama nya...adik beradik mamanya kn semua perempuan...ade abg sorang pon..mmg dok asrama..pehtu belajar obersee...xpenah g kenduri kat jkg..xdek org nk bwk blk berkat..sekali dpt anak berderet lelaki..nnt leh dpt berkat byk2..& leh wat team futsal ye papanya...hehehe :)

aku tny kat kakak busuk..lame x nk pkr utk dptkan name anak? dia kate..xdek lame mane sbb dlm list kn byk..hahaha almaklumlah bercinta 11taun.....lawak sungguh lah kakak ku itu..tp layan kn ajo..tp seyes..lame kn depa bercinta b4 kawen...tu lah name nye jodoh berkekalan..hahaha

Ikan Bakar

Terima kasih bebanyak kepada Teacher Lyza sbb memvolunteerkan diri utk membelanja aku kat sini..hik33 kunun2 sempena celebrate besdae kami [Lyza ujuong bln July kan] tp Lyza bayor sorang2..hahahaa....mmg melayan tetamu dgn baik teacher kite nims...:P..terima kasih daun keladi nnt aku dtg lagi..hehehe & belanje lagi k!:)

Tempat Ikan Bakar yg paling glamer kat Muor nih...
"Sabak Awor"


kedai yg kami serang

antara yg menjadi pilihan


& ini lah hasilnya


Tukang belanja
Terima kasih teacher Lyza



Makan ber2 jek...giller kebulurkan..seb bek aku xmakan tgh..kalo idak...mmg xlarat nk layan...ni pon ikan pari..xdapat diabiskan

kesemua ni..melibat kan kos hanya RM52 sajok..termasuk ngan air skali...blh lah utk ikan siakap, sotong, ikan pari ngan udang [Lyza amik udang plg mahal..xleh balh ok..sekilo = RM 60 ke bape tah..mahal nk mampossss!]

Nota kaki: kalo ke Muor...korang jgn lupe lah...cube ikan bakar sabak awor ni..sebab mmg berbaloi..rase yg sedap & harga yg berpatutan
& gamba2 di atas adalah hasil dr cik norkiah 5800 aku! [ok x?..blh lah..even xsesuperb mr.nik kan]

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...