Thursday, September 4, 2008

Realiti vs Fantasi

[Updated on 5 Sept 2008]

Sambil-sambil try & error coding sengut aku nih..tetibe nk type sumthing tok blogs aku nih..pdhal pagi tadi dah mengarang cerita pasal jiran tetangga aku kn..hehehe aku terpikir pasal topic ni sbb sambil wat coding ni..otak aku telah bersimpang ke lain lak..memikirkan bout my future.. bkn ape pon.. pasal ape yg aku nk in future aku... tp in relaity, aku masih mcm ni..kunun-kununnyer aku xmo dah keje as programmer ngok ngek ni..hehehe sbb terlebey pening ngan masalah coding ni kot! [pdhal dulu beria nk jadik programmer kn!..2 dulu lah..dah merasa kan..so, baru ku tau..mmg sakit kepala + sakit ati + sakit mata + sakit hidung + sakit jari-jemari + dan ygs ewaktu dengannya]

Melihatkan gamba makcik ni, aku rase bersyukur sbb diberi sedikit ilmu utk digunakan bagi mendapat sedikit rezeki utk sesuap nasik bagi menampung kehidupan seharian~~~tu lah bile tgk org laen..mmg ade yg lagi teruk + daif dr kite sndrik kan..so, bersyukur ajelah dengan ape yg ada..mungkin 2la rezeki yg telah ditentukan..cume kite kene gune kudrat kite utk berusaha & terus berusaha. jangan lah kite nak rase iri hati pd rezeki org laen...sbb mungkin itulah rezeki mereka utk usaha yg mereka keluarkan...erm iri hati 2 boleh if nak dijadikan sebagai sandaran utk jadik seperti mereka..but if iri hati smpai ade perasad hasad dengki tu..mintak dijauhkan lah!
Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda:”Apabila kamu melihat seseorang dikurniakan kelebihan dengan harta melimpah-limpah dan dengan kecantikan, maka lihatlah pula kepada orang yang serba kekurangan.” (Bukhari)

Huraian
Firman Allah SWT yang maksudnya:”Dan ingatlah tatkala Tuhanmu memaklumkan sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah nikmat kepadamu dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku) maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih" (Ibrahim:7). Sesungguhnya setiap nikmat itu wajib disyukuri dan antara kunci rahsia dalam bersyukur yang dapat mengundang nikmat Allah yang seterusnya sebagaimana yang disebut dalam firman Allah di atas ialah

i.) Tidak merasa memiliki kecuali meyakini bahawa segalanya adalah menjadi milik Allah. Hal demikian dapat mengelak seseorang daripada menjadi angkuh dan sombong dengan nikmat yang ada padanya.

ii) Selalu mengucapkan “alhamdulillah”, memuji Allah dalam segala keadaan sama ada ketika susah ataupun senang kerana nikmat yang harus disyukuri itu sebenarnya lebih banyak daripada musibah.

iii) Mempercayai bahawa sebarang nikmat yang dikurniakan adalah jalan menuju Allah atau mendekatkan diri kepada Allah dan

iv) Tahu membalas budi dan berterima kasih dengan kebaikan yang telah diberikan oleh seseorang.

utk mendapat hadith-hadith laen..boleh lah ke e-Hadith

melihatkan makcik di gambar atas & bawah...aku sangat terharu sbb biar pun umor makin di mamah usia..mereka tetap gigih bekerja utk menadapatkan rezeki yg HALAL bg meneruskan kehidupan seharian....itulah sebabnye kite dikehendaki "Bersyukur" sentiasa...

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:“Sesiapa yang diberi suatu kebaikan hendaklah ia mengingatinya, sesiapa yang mengingatinya ia dianggap bersyukur. Sesiapa yang tidak mengenangkan budi yang diberi ia dianggap sebagai kufur nikmat.” (Riwayat At-Tabrani)

Huraian

Pengajaran Hadith:

i) Bersyukur adalah satu tindak balas yang baik sama ada melalui perkataan atau perbuatan terhadap kebaikan yang diterima oleh seseorang.

ii) Sebenarnya tidak ada sesiapa yang berhak menerima kesyukuran dan pujian, selain daripada Allah S.W.T kerana terlalu besar nikmat dan pemberian yang diberikan oleh Allah kepada kita. Oleh itu sebagai tanda bersyukur kepada Allah kita hendaklah mengekalkan baik sangka kepada-Nya serta meletakkan keyakinan kepada Allah S.W.T dalam apa jua keadaan diiringi dengan ketaatan dalam beribadah.

iii) Budaya bersyukur hendaklah disuburkan dalam masyarakat di mana rakyat hendaklah disedarkan supaya menghargai keamanan dan kemakmuran negara, tidak lupa daratan sehingga menyalahgunakan kemewahan untuk pembaziran, melakukan maksiat dan gejala tidak sihat yang mengakibatkan berlakunya kerosakan dan bencana pada diri, keluarga dan masyarakat. Semua ini menunjukkan tanda kufur terhadap nikmat Allah S.W.T dan kesudahannya ia akan menjerumuskan masyarakat dan negara kepada kerosakan dan kehancuran.

iv) Tanda bersyukur dalam perkhidmatan pula adalah dengan menjadikan khidmat kepada negara dan orang ramai sebagai satu ibadah, bukan semata-mata untuk mencari nafkah kerana tujuan seseorang itu diambil berkhidmat adalah untuk menggerakkan jentera kerajaan supaya ia dapat memberikan khidmat yang memuaskan kepada orang ramai dan untuk meningkatkan kemajuan dan kemakmuran negara.
(sumber maseh same dari e-hadith)

Kadang-kadang realiti lebih baek dr ape yg diangankan..but baser nyer fantasi 2 tetap lah angan-angan yg FREE tp merasa ngak lah dlm angan-angan 2..dr xmerasa langsung..hehheee tapi [again tapi nyer..hehehe] ape yg dlm fantasi 2..di luar alam lah bile dipikir balik...kompem lah angan-angan sume nyer tinggi melangit kan..hehehehe :)


Note: Semua gamba-gamba ni aku amik dr DigitalDome [Dari dulu kala, semenjak aku berminat dengan photography ni, aku mmg suke tgk fotopages si digitaldome smpai lah dia berpindah ke link yg baru ni seperti kat atas 2]. Tp serius aku sgt suke gaya dia mencapture bende-bende disekeliling dia...hope one fine day, aku nk jadik photographer jlnan yg bebas bergerak...xyah dok kat opis ni! [hehehee ni adalah impian jek...mau kene penggal kepala aku dek mak ayah aku kn..sbb katenyer 2 xmenjamin mase depan...baser lah makbapak kompem lah risaukan anak nyer hidup terumbang ambing...]

Alkisahnya D'kerinchi

Macam-macam ragam lah bebudak umah aku puasa kali ni..[pdhal mmg tetiap taun ade jek ragam nye] tp serius kali ni serius lawaksssss.....baru ari ke-4 puase..dah mcm2 perkara berlaku...kalo anda stress ngan keje..meh layan cerita bangang aku nih!
Situasi 1: Anda pening ngan report yg xsudah-sudah sehingga ke hari ini..xpon anda susah hati nk isi ape dlm work plan/work progress korang yg mane boss nk tgk every week..hehehee
Situasi 2: Anda sangap nk memikirkan coding yg tah pape..[mcm lah coding 2 leh set kan otak manusia lak...]..aku mencik coding yg xbagi kerjasama ngan aku!


Sekiranya, anda xberada pd kedua-dua situasi ni, better teruskan keje korang..kang ade boss kome kate kome makan gaji buto lak...

1st story:

aku nk citer pasal xterpikir pon dek pikiran aku..perkara mcm ni maseh berlaku + berlaku lak disekeliling aku..hehehhee kisahnya bermula begini...2 mlm lepas, bdk umah aku yg dah nk layan mata, tetibe jantung berdegup kencang sbb terdengar suare sayup-sayup dr luar seperti org menjerit-jerit..ape lagisss osmate aku g lah skodeng kat tingkap kan..ruper2 nyer..adegan bdk umah sebelah ngan bdk umah sebelah bwh nyer mengadakan aksi ngorat mengorat ala2 style P.Ramlee dlm masam-masam manis..hahahaha tp kisah P.Ramlee 2 dgn org sebelah umah..ni anatar umah atas & umah bawah [ni lak dah ala2 3 badul..orang di sana, orang di sini, di sinun]...kes nyer bermula dr bdk umah atas [perempuan] punye baju di ampaian dah jatuh masuk ke balkoni bdk umah bwh nyer [lelaki] hehehee...so, terjadilah perbualan seperti ini [aku tlh mengubah suai ayat serba sedikit..kasik lagiss panas...tp overall perbualan adalah lebih kurang]
orang atas: Assalamualaikum org bawah.

orang bawah : wa'laikumusalam. boleh kami bantu? dr mane suara nya?

orang atas: dr atas. nak mintak tolong, boleh?

orang bawah: ishhh mintak tolong jek kan, boleh aja..kata kan je..ape yg ptt kami tolong?

orang atas: baju kami jatuh lah kat rumah korang tu, baju yg warna &^*&^*^* boleh tolong x letak kat luar umah korang?

orang bawah: nak letak kat luar depan ke kat luar belakang?

orang atas: ?????? [sambil menggaru kepala yg sememangnya gatal disebabkan masalah kelumumur yg kronik]

orang bawah: aik...xjawab lak...nak letak kat mane ni?

orang atas: kami kompius lah..yang balkoni luar depan ke luar belakang?

orang bawah: hahahahaa [gelak smpai nk pecah perut..tah ape yg lawan aku pon xtau]

orang atas: apsal gelak lak?

orang bawah: hehehe xde pape, saje jek hobi baru di bulan puasa. erm menjawab persoalan orang di atas..balkoni ni luar depan...[maseh gelak xsurut2 lagi]

orang atas: kalo macam 2 letak kat luar belakang lah [meaning pintu masuk lah ni kot] hehehehe

orang bawah: ok. xde upah ke?[sambil gelak merenyam] :P

orang atas: erm nnt lah kami belanje [perghhhh....senang nyer dpt belanje..ke same2 nk jual minyak ni..tgu yeaa..teruskan bacaan anda]

orang bawah: wah...kami sangat suke...nnt rajin-rajinlah jatuh kan baju..mane lah tau..hari-hari leh makan free kan..[xptt punye lelaki...hampess..mintak perempuan belanje..ni dah masuk kess pisau pencukur nih]

orang atas: ade ke patut [sbb masih blurr]

kawan orang atas: brother, mintak no phone lah senang...nnt xyah lah jerit..kami call jek [uikss giller advance minah ni..straight to da point nk jadik perigi carik timba..hahaha lawak jek layan perbualan depa nih]

orang bawah:erm 0194444444 [sbb aku lupe dahhhh]

orang atas: ok, noted!

ok suasana sunyi kembali..aku xtau lah bdk atas 2 dah dpt blk ke x baju dia..ke bdk bawah 2 dah mandrem kan baju 2..hahahahaa [serius lawak giller teringat kisah kawan aku terjatuh kn pakaian yg xsepatutnya jatuh...hehehe jatuh lak atas moto mamat yg tgh lap motor kat bawah..the rest is history...kabarnye kawan aku akhirnya couple ngan mamat 2..but xde jodoh..depa putus di tgh jln..& kawan aku 2 pon dah kawen pon]..tetibe...ade suare jeritan kembali

orang bawah: orang atas, nk tny....bapa orang atas keje ape? [aku pon xpasti apelah relevan nya soalan ini..nk kate style ngorat xptt kuar ayat ni..bdlk girl td lagis power ranges kn]

orang atas: ayah saya lecturer [serius lurus bendul sbb jwb..nmpk sgt mmg dok tepi pintu 2 jugak...hahaha]

orang bawah: oooo same lah..ayah saya lecturer jugak...macam ade jodoh lak kite ni ek sbb ayah kite same-same keje sebagai lecturer..awak asal mane? [ni lagi aku muskil..apekah keserasian di antara bapa mereka ngan adegan tackle menakle mereka ni?]

orang atas: kuantan

orang bawah:saya orang sabah, kalo nk bercuti2 ke sabah, habaq mai lah..blh sy bawak jln-jln

perbualan lepas 2 dah mls nk layan..sbb asik perut gelak dowhhh....lawakkss sesangat...terjadik lak kejadian yg baser masuk dlm ruangan keluh kesah kak esah dlm UJANG kn berlaku depan mate sendirik! tp yg best mlm smlm...bdk bawah 2 main guitar + nyanyi kat balkoni..[konon2 nak mendodoikan orang atas lah 2] serius lawakssss.....moga adelah jodoh antara mereka..nnt bakal anak-anak depa tny mcm mane parents mereka bertemu jodoh..leh bace kat blogs aku..hehehehee

2nd story:

Kisah ke dua ni berlaku malam semalam jek..kat umah sewa aku lak....bile teringat balik..sedih plak rase nyer sbb maybe diz ramadhan would be our last berpuasa bersama-sama..almaklumlah, lepas ni sume nk bawak haluan sendirik..yg tgl 3 ketui org jek..yg len nk kawen + posting keje tpt laen..[wawawa kompem rindu bangat ngan bebudak ni nnt sbb byk jugak kenangan di 10L ni]

ha melalut lak..kisah semalam pasal sup periuk...hehehe Untuk mengetahui kisah selanjutnya alkisah nasib si sup periuk click lah kat "Kisah Sup Periuk" hehehee sbb mira dah terlebeih dulu mengarang kisah benar ini kat blogs dia...

Setiap mlm .. hehhee sebelom mlm lagis..dah kene pikir..nk sahur ape kan? org wajib makan sahur kat umah 2, adalah aku, kak shikin, & mirae..hehehe yg len2 2 mkn2 cubit2 jek...OK selamat hari khamis semua..chalooo~~~~

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...