Tuesday, September 23, 2008

Break!

Iklan Jap
Aku jengah website Upin & Ipin...no wonder lah kn jumaat lepas dia ulang pas2 sabtu & ahad aku xdapek tgk..seb baek..skodeng td nk tgk latest episode..xde rupenye...xpe tunggu raya lah ok!So, Weekend pon xdek episode baru..jgn lupe yeaa peminta U&I ni..hehehehe [so cute upin & ipin ni]

TAKE a BrEaK

N3 ni utk saje-saje..xde kene mengena antara yg hidop mau pon yang telah pergi meninggal kn dunia fana ini...so jgn ade yg terAse or terkenit ati..kalo ade jugak..sempena hari raya aidilfitri yg bakal menjelma aku nk memohon ampun & maaf sesungguhnya aku mmg xde niat ape-ape pon utk membuat kan korang terasa!

(sape teka leh dpt jawapan betul sajoks) - kerana permainan teka & menang xdigalakkan


Let say lah mase puasa ni kan..korang tersekat dlm jemm yg amat damn! hehehee pas2 xde pape dlm kocek suar or dlm bakul moto or dlm kete..yg ade hny lah...anggota tubuh badan...care paling mudah utk berbuka puasa adalah dengan mengorek idung [sila lihat rajah di atas] hehehehe :P or korang leh jek korek telinge...[aku xsempat nk dpt kan aksi ni pula..]..sesungguhnya jgn lah korang buat aksi ini sewaktu sedang berpuasa....

OK lah korang..Selamat berpuasa ari yg ke-23 [sekejap jek kn..next week dah raya...]

Little Penang Kafe

Cerita Ahad lepas..ni gamba nye..erm berbuka bersama-sama geng Wartawan [glamer kah kami?] hehehe hny we oll jek yg tau kn...aktiviti gossip harian masih diteruskan.. tapi kini pd cerita hari raya [jgn slh anggap..kami bkn gossip ape pon..cume bercerita hal harian sajoks ok!]


sape mo berkenalan..sila lah...[2 pon kalo xtakot ngan kapten lah kn]

ko tgk ape 2 jijo?


ni direserved kn tok abg moose ajo..hehehe

saz dok jauh..berkepit ngan abg soljar ajo..xmo bergamba ngan kami
Anggerik Avenue nyer model..hehehe



Mo dengar lagu tok video nikah sharna..hehehe ni lah lagunyer..layannnnnn

Berbuka Bersama Ex-ISE [Batch June2003-Apr2005]

Utk sesi penceritaan penuh, kome leh bace pada N3 aku sebelom ni Apa anda buat sabtu & Ahad yang lepas. Kisah ini berlaku di Intekma, shah alam.. kire tpt ni dipilih sebab budget utk buffet kat sini antara yg terendah lah kn [tp mlm smlm tgk shamsul@bazaar, ade lg murah kat shah alam 2, kat pelaga cafe (kalo xsilap aku lah) dekat sek.13.hehehe] tp IKEA lagi murah RM16.50 ajo..tp kene ingatlah punye lah ramai umat kat situ...Intekma ni ok..even student yg serve kn..kire ok lah 2...janji dpt kumpul kan geng-geng lame..ade yg dah beranak pinak pon..hehehehe ok kat Intekma ni..buffet dia hanya RM38.00, oleh sebab paln since minggu per-1 puasa. so, tpt mmg dah booking awal-awal lah kn..tapiii...xdpt side dekat pool..ntah apsal tah..tapi never mind lah kn..janji dpt kumpul kan semua..even xsemua yg dpt hadir [nk kumpulkan semua..ha mmg sampai 2020 pon xdapek aku rase,..hehehe]

ini sesi bergamba reramai

Che' Kham, Zam, Aku, & Kecik [Wah semua ni penah menghuni 1oL lah..hehehe]

Rina Sunshine, Zam, & Dila_Baik Sekali..hehehe

Ni Sesi utk pasangan yg dah berumah tangga [sbb 2 amik gamba kat tangga] hehehehe :p - rumah aku naek lift sbb 2 xleh join group ni lagi.. >,<

Me & Rina [sori dila lupe ajak ko..sbb ko kan tukang snap kn gamba ni..hehhee]


P/S: Utk tgk gamba laen [ade aku amik gamba pasangan-pasangan & Gamba xde motif pon ade] tapi korang kene jenguk kat frenster aku nnt [skrg lom upload lagi..tgu tgh sikit nnt ok!] Fotopages Aku

Monday, September 22, 2008

Gamba Terbaru Nisrina

Suke nye dia lah kan...
Ape lah yg dipikirkan tu yek?

Hi Mama Yun...

Ape gaya lagi lah aku nk buat kn...ish ish...cepat lah snap lagi gamba nyer "Mama Yun"

Nisrina makin membesar..& makin comei..yg pastinye..muke nyer terlebey ikut Abah nye..mmg anak abah ni...pas2 skrg dah jadik Jam Loceng Abahnye..hehehee yg apsti aku mmg GERAM bangat anak manje si Ibu [si yam lah kn]

Apa anda buat sabtu & ahad yang lepas?


Such a long story tok Sabtu & Ahad lepas [bagi aku lah kan..korang..i dont have any idea..:p] nk start macam mane pon aku ngak ketahuan...

sabtu

ok let me start with "IDEA" mengejut aku pada Pagi sabtu..dikala-kala bangun sahur 2 kan..tetibe teringat nk belikan sumthing tok my mom&my dad & my adik-adik lah kn... actually ade adik aku yg dah request [ala yg tgl tok di support pon 2 org jek kn..pejam kn ajolah mate..cucuk ajelah mesin ATM 2..] hehehe yg sorang mintak tudung [sbb dia gurl lah kn..hehhee] dia mintak tudung jek..sbb baju raya dia dah paw aku siap2 mase bln mei ari2..kalo dia nk paw lagi..mmg aku paw muke dia ngan penampar aku yg xbrape sulung ni..hehehe pas2 yg lagi sorang 2 yg budget ensem terlebey nk bergaya ngan kasut COnverse baru..pergh..ni mmg kopak lah poket aku dibuet nye..sbb dia mmg jenis taste nk cantek..kalo dah cantek 2 duit yg bakal keluar 2..kompem lah secantek kasut nyer kn..xpe lah..layan kn ajo...bkn selalu kn..[tp selalu jek paw topup ngan aku!] wateverlah...kan...tp selalu jugak time dia mintak aku wat2 bodoh alam jek..hahahaa[kompem time 2 aku sengkek] pas2 tang my mom lak..aku teringat yg mak aku sibok dok carik tudung warne light brown 2..asik xjumpe..sian lak aku tgk..hehehe aku kn selalu jugak paw tudung mak aku kn..[tp ni istilah pinjam ok!] so, aku pon bercadang lah belikan dia 2-3 helai wat koleksi..hehehe [nnt aku blk kg pon sonang..sonang tok aku pinjam..kekekeke] pikir punye pikir..teringat lak..yg ayah aku mmg xbeli baju melayu baru tok raya ni..sian lak aku rase...

so, aku ade duit lebey yg xbrape sen ni...memasang angan-angan murni lagi suci bersih tok beli kan dia sepasang baju melayu..erm kire 1st tym lah belikan baju melayu tok ayah aku..sbb aku bkn reti sgt nk bace isi ati ayah aku 2..taste sgt unpredictable ok!tapi pada firasat aku lah..sbb sumtime aku dapat rasekn..my dad ok jek kalo dpt present mcm 2..but sumtime..dia xgune pon..2 yg leceh 2 nk paham ape yg dia suke sebenarnya..hehehe 2la kompem aku kecik ati if dia xgune ape yg aku kasik kn..hehehe 2 yg malas nk belikan ape2 tok dia..tp rase nyer..since dia dah jadik retire man..dia belasah jek semua..even makan pon dah xbrape nk jage...kalo dulu bab eskrem ..dia plg anti lah kn..skrg dia balun jek aku tgk..hehehee [aku tau dulu sbb dia jage kesihatan perut tym waktu keje..sbb kang nk ke toilet..dia kene blk umah..sbb ni mslh lagi 1 ayah aku ni..ssh nk terima toilet asing]..hahahhaaa..alamak dah off track byk ni..

so, kol 11am aku pn gerak dari umah...naek tren jek..xkuasek nk drive kang ade plak mengalami mslh xleh kuar dr JLN TAR 2..erm sesampai kat stesen masjid jamek...cool lagi suasana..aku pon assume xde mlsh mase nk blk nnt sbb aku plan nk pg kejap jek..hehehee dlm sejam 2..oklah kn..dpt barang yg di carik..aku chow...skodeng-skodeng + servey menservey dari 1 kedai ke 1 kedai..dapat lah ape yg di carik..mule2 start dengan broach..[mira pon tumpang order..nk yg kecik2 2 dlm 8 ketui = Rm20..tapi aku dpt 10ketui tok rm20..hehhee..sume kedai aku skodeng kn..so, adelah yg offer baik punye..baru aku beli]..after dat, aku try usha tudung mak aku lak..smbil2 skodeng tudung dubai aku..erm tp so sad sbb dubai yg ade kat jln TAR ni..mmg xsesuwai tok aku lah..sbb dia punye muncung kat head dia [ape tah istilah dia aku xtau] 2 agak kecik & membuatkan muke aku ala-ala sangat bulat ok!so, terpakse lah aku gagah kn ke PKNS..cadangnya lepas ke JLN tar 2 before ke intekma tok berbuke aku nk singgah PKNS..tp dah aku amik mase lame sgt kat jln TAR ni..so, terpakse tunda ari laen..oleh yg demikian, aku beli tudung mak aku ngan adik aku jek..tok my mom ade 4helai bawal "majalara"[glemer lah mak aku raya nnt!hehehe]..adik aku 2 helai..cukup lah 2 kn..pas2 ternampak lak..deretan baju melayu..hehehe payah giller nk dpt kain yg best + sesuai warna nya kn..kedai terakhir aku melawat..aku jumpe lah 1 baju melayu best..hehehe color purple jugak aku rembat..dah alang2 tema aku + my mom + my sister purple..sekali ajolah ngan ayah aku kn...sebab basernyer ayah+mak hanya ade anak 2 org jek [yg setia mengekor tym raya kn..tp sebenarnyer terpakse..yg lelaki ngelat!] dapatlah selai baju melayu siap ngan butang nyer...[gambar barang-barang nya..aku xsempat shoot lg..nnt kalo rajin mlm nnt aku wat keje giller 2 yek..]

dah abis shopping..nak balik baru aku tgk jam..perghhh mak aiii kui 4pm dahh..ape lagiss kelam kabut lah aku blk kn..seb baek lak..aku cuti umum tym 2..kalo x, mmg leceh lah kn...kompem deretan air kat kedai mkn tepi2 2 mengiurkan tekak aku..hehehehe xdapat aku nk g PKNS kn..erm sampai stesen putra masjid jamek..mak aiii punye lah pjg + berlingkar-lingkar barisan nk beli tiket..nyosal den xbeli awai2 & xbawak T&G card..wawawawa 40 minit ok kene beratur baru dpt beli tiket....lenguh lutut den..smpai jek rumah..dengan cargas aku bawak laling aku tok di mandi kan kejap..sbb dah xsanggup tgk daki yg tebal 2"..hehehe seb baek xramai org kat car wash + seb baek aku cepat sket..kalo x kene beratur lg panjang hehehe...siap jek terus cabot balik rumah tok aku lak yg mandi pas2 cargas ke shah alam...tp kecik lak lewat sbb aku smpai umah dia xde..ingatkan dah pg..tp ruper2nyer dia wat misi giller g KL Sentral carik "Blouse" + "Kasut baru"..mak aiii bkn main lagi..mcm nk g dating ngan cik abam lak..nak beli baju baru bagai..pdhal kami nk ke small gath sempena bulan ramadhan ni iaitu aktiviti berbuke puasa bersama ex-ISE 20032005..dia smpai umah around 5lebey..so, kui 5.45pm baru gerak ke shah alam..smpai shah alam baru kul 6.05pm..aku pon wat lah keje gilak nk g tgk anak si yam..dah rindu sgt ngan nisrina..dpt jumpe kejap pon jadiklah..terpakse lah kecik bertapa dlm kete sbb xmo join aku naek atas..hehehe rezeki aku murah sbb nisrina dah bgn tido..tgh main2..hehehe so, ape lagis ngan cargas aku angkat dia..hehehe belek2 dia kejap..dah besor dahh bdk ni sbb dah meniarap pon..pas2 pandai ckp ngan fish..hehhee ni bapak dia yg ngajor...tp kejap jek dpt mesra-mesra ngan bdk kecik ni!!!!!!! rindunya nk tgk lesung pipit cik kak kecik ni...tp mase cam baser mencemburui waktu-waktu aku nak bermain-main ngan cik kak kecik 2..erm xpe nnt raya hope jumpe lagis...

lepas tu..terpakse cargas ke INTEKMA..memandang time dah nak dekat kol 6.45pm..hehehe seb baek aku reti jln shah alam ni..ok lah smpai terus masuk dewa & berjumpe rakan-rakan seperjuangan dulu kala..rindu nyer kat mereka..mcm2 tukor cerita..as usual aku dok ngan dila..hehehehe tp best jek tgk kawan-kawan semua..sbb ramai yg dah kawen tp TT&Chern dan Ulin& Ajib jek yg dah ade anak yg mai..shavira&wifey nyer xdapat mai..last minute cancel..so yg dtg hny lah [Din&wife (kak azfa aku kenal..senior aku kat dungun), Kham&hubby(si afam 2), Dila&hubby(alah acap jek pon..mcm xkenal), Dayah&hubby(aku xkenal hubby dia tp aku tau depa couple since sekolah), Ulin&hubby siap bawak baby dia si zakuan(ajib jek pon..aku kenal sbb same dip kat dungun dulu), TT&Chern siap bwk si kahleff yg comei itew(bdk sekelas yg kawen sesame..heheh), Seipul&Wife(si sarah ni..), Zam&Pizam (sori yea amir aku mmg kenal pizam ni..sbb zam kn best fren aku..hehe), Azam&aweks nyer(ntah bile lah nk kawen tah..since belajar lg dok ngangkut anak dare org nih), Kichi&Tunang nya(hehehe aku xkenal tunang dia..), rina&BF nyer(hehehe sape lagi kalo bkn abg macho nyer yg byk membantu kami ketika nk submit thesis dulu & ketika nk dinner ISE..hehehe), pas2 yg single lak aku, syuhadah, zaila, shida rahim, sabri, nuar, azrel, amir, kecik, nana..so total yg hadir semua 33org + 1org maid si TT&chern + 2org bdk kecik..hehehe] yg xdapat hadirkan diri shavira&wife, nina&hubby, mek yah, habsah, ina, leen, mek ba, delaila, sha, hajar, cdah, bon, kadir [sbb kat Euro], Man [kat Aussie], Maizan & kak anis - mane-mane yg aku tertinggal name..sori..dah xbrape ingat semua nya kn..ramai yg amat]..hope after diz akan ade lg small gtah mcm ni..sbb major pon kat KL jek kn..senang nk kumpulkan....abis jek semua..aku pon chow blk rumah tok membuta..penat tu...

Ahad

ooo program arini terpakse dipendekkan mase sbb ade byk bende lagi yg aku lom beli + kene setelkan jugak by today..hahhaahahaaa...so, aku kuar umah kol 11am jugak..kali ni aku cargas ke shah alam tok ke PKNS..so, smpai dlm around 11.25am..seb baek aku smpai awal & dpt parking..hehehe pas2 terus ke anggerik avenue..xleh merewang tpt laen kang mase aku lak yg kesuntukan..hehehe tp kat situ xbyk choice sbb dia dah distribute stok ke both kat SACC ngan kat 1 lgi outlet baru depa kat SACC tingkat 2 [Barika butik] so, sini lg byk choice & dptlah color dubai yg aku ingin kan 2..seb baek ade 1 jek yg tinggal..mmg rezeki aku lah 2...pas2 setel membeli aku pon chow..mak aii...terpandang lak vincci..saje jek nk skodeng ape yg ade..skali kasut yg guwe minat dulu dah jadik 50%..mak aiii..smpai naik roboh kotak longgokan kasut 2 aku kejekan sbb nk carik size & warna yg aku sukak..wahh mmg rezeki sbb tgl 1 jek size 2 tok dat color..hehehe ape lagiss terus rembat [pdhal aku dah beli pon sandle ari2 tok raya..hehehe] xpe lah knsekali sekala..dah setaun xbeli sandle kn..last pon raya lepas...hehehe dah perabis kat vincci 2..aku kene terus blk sbb kalo xbalik..lg rambang mata aku..lagi susut nilai dlm poket aku nnt..so, aku cargas blk ke KL tok ke mid valley lak..ni mslh sbb nk carik parking..aku mls mo blk umah + park kete pas2 nk tgu bas lagi..so redah ajelah...erm very lucky dpt lah parking lepas 2kali ronda tpt yg depat ngan entrance..hehehehe aku terus shoot ke Converse kat ngan GSC 2..hehehe dpt lah kasut yg New Arrival nyer design tok adik aku..ade ke ptt dia nk color putih..dah lah size 8 terkejut mamat yg entertain aku mase 2..hahaha terpakse aku ckp..not for me, for my brother actually....hehehee bapak bagal nyer size kaki adik-adik aku ni..erm mmg xdapek lah kn dibandingkan ngan size aku ni..kalo takat converse 2 aku pakai size 4 jek..double size aku 2..lom lg adik aku yg 3rd 2..mau nyer size dia 10 agaknye.,.hehehe lepas siap membeli [aku yg pilih design dia sbb adik aku tau..taste aku xkn menghampakan dia..hehehe]

pas2 aku try lah carik present tok mirae..tp xde yg berkenan dihati..pas2 skodeng JJ kejap nk carik t-shirt selai..almaklumlah..dah bertaun aku xganti koleksi tshirt aku 2..hehehe amik ko 70%..so rege selai dlm RM17 jek..aku rembat 2 helai..pas2 aku rembat kemeja tok keje aku 2 helai jugak..sbb murah giller RM23 jek..ahahahahaa xpe sekali sekali/..tp aku dah off track budget aku k!..mak aii..kene lah lepas ni berjimat cermat kembali...xleh jadik ni..aku kene larik keluar dr JJ ni..berfore aku makin muflis...aku kene skodeng kek tok mirae sbb esok aka arini kn birthday dia..tp xde kek yg menarik ati..xpe nnt kat the curve aku beli lah..lupe lak aku ade majlis berbuka kat the curve ngan "geng wartawan"a.k.a geng gossip harian di opis...chow jek dr mid valley aku blik umah dulu..tok mandi manda..oppss smpai umah pon kol 4 lebey nk ke kui 5pm..gabra aku jap..hehehe sbb cyana kate kunun kui 5.30pm kat the curve..aku pon bersiap2 ala kadar & angkut camera aku cargas ke sana...ooo aku makin teror jln2 di Kl [syabasss kepada diri aku] tp tpt2 merapu..aku xterorr ok! kol 5.30pm aku dah smpai..i'm punctual ok1 tp cyana masih kat umah hampes..nk kene tgk map dulu sbb nk kene booking tpt kat penang lil. cafe..hehehe punye lah jenuh nk memaham kan map 2..last2 aku nk smpai tp saz dah menyapa dulu..dia dah booked..seb baek..so jenjln ngan saz & abg soljar nye ajolah..hehehe pas2 nk berbuke kami ke sana & ape lagi...semua nafsu makan aku naek tgk menu 2..hahaahahaa pdhal tangki punye lah cipot..last2 aku amik set meal "Aromatic chic" & Bandung Cincau jek...wahh lazatnye+nikmatnye=makan smpai kenyang..hehehee lepas berbuke semua bersurai...ooo aku lupe g skodeng kek..tp xde yg menarik mmg kene carik kat tpt laen ni..mid valley blk lah 2...erm xpe esok2 ajelah kn...so, smpai rumah aku pon agak letih..nk tgu 12am..xlarat daaa..aku nyer mate dah layu & aku terus tertidor ngan selimut baru [after 13years aku xpenah tukor..arini aku terpakse berlaku curang tok merasa selimut baru yg colorful..beli dr kak karma..hehehee]

setelah dikumpul-kumpulkan brg yg aku beli tok family raya ni..baru aku tau lah kn..bebanan ayah aku dulu nk menanggung semua kaum keluarga...perghh mmg perit 2..nk memenuhi impian anak2 semua...walaupon aku beli ala kadar jek..tp mmg serius...mmg terasa lah kn..so, berjimat cermat lah & ber ala kadar lah di hari raya...ingat 2..berjimat-jimat yea kawan-kawan..hehehee:)

Friday, September 19, 2008

Hari-hari di bulan puasa

Masalah jugak bile bulan puasa menjelma..mslhnye adalah..hari-hari pening pikir nk makan ape kn...pas2 xleh lak nk bedal mcm2 kan..kang sakit perut lak muncul..sape nk jawab? Itulah pening di bulan puasa, sepatutnya, ikut sunah nabi kite kene wasatiah + ala kadar dlm bln ramdhan ni..kene perbanyakkan ibadah tp situasi di tempat kite berbeza..kalo bln biasa aku bkn kesah pon xmkn mlm kn..heheehe tp bln puasa ni..kene lah ade makanan tym berbuka 2 [tp masih konsep ala kadar + budget rendah ok] pas2 ditambah pening nak sahur ape? ni plg penting sbb kalo x sahur..alamat nyer kat opis aku bakal lemau sepanjang hari..mmg xde tenaga lah jwb nyer..ntah apsal lah skrg ni..xleh kalo xsahur..kalo tym zaman sekolah + belajor 2..xsahir pon xde masalah kn..tp 2la sistem badan dikala umor makin meningkat ni..menjadikan ianya makin kurang berfungsi cargas mcm zaman muda belia dulu..hehehee 2la puasa kali ni..aku ngan bdk umah baser masak sndrik jek..sbb lauk kat luar kureng menyelerakan lak..hehehe kadang2 jek tapau nasik kukus 2 jek..nk mkn lauk kat kedai 2 ari2 pon boring lah jugak kn...tp baser nye yg kene buli masak si miera lah kn..aku tukang request jek..hahaahahahaa
Aku suke bile bulan puasa ni sebab jumaat, sabtu, & ahad ade citer ni..even juz 5min jek b4 berbuke 2..tapiiii aku amat suke..hahaha last week mase blk kg..aku tgl kn jek dapor tym ni ngan selambe..mak aku smpai geleng kepala..sbb mcm bdk kecik jek..tp siyes terpikat ngan watak upin & ipin yg comei amat 2...teringat kat wafi yg dah pandai bercakap 2..even pelat...rindunya kat anak kak ida yg makin maco + ensem 2 [sape lg kalo bkn wafi]...seb baek dah jumpe dia last week mase my partners wat berbuka puasa..hehehee paling cute bile dia ckp "lu pikir lah sendiri" dgn gaya-gaya tgn skali..hehehe 2la kak ida xbawak aisya skali..aisya pon dah nk berjln kate kak ida..kompem cun + ayu gitew si aisya kn..hehehe hope raya nnt dpt jumpe blk adik beradik 2...erm...berbalik pd upin & ipin..kalo korang nk tgk..leh bukak kat sini godek-godek sendirik lah yek. selain tu, aku suke bln puasa jugak..sbb waktu keje dipendekkan..hehehe pas2 bln ni jek dpt kite lebih mendekat diri kita padaNya sbb kurang nya aktiviti lain di luar kn!

Note: OK selamat meneruskan hari-hari terakhir puasa & selamat mencari & memburu malam lailatulqadar dengan penuh kekhusyukan!Semoga mendapat rahmat dariNya...Amin!

Kekasih Baru Aku

Memiliki kekasih baru adalah impian semua org [tp better setia pd yg 1 ok! sbb hanya DIA sahaja yg dpt membantu kite dunia & akhirat]..but depends on individu lah kn..nk kekasih dia bagaimana..yg bernyawa ka..yg kaku ka xpon yg xbernyawa but very useful lah kn..hehhee kire "Lu pikir lah sendirik!" & "tepok dada tny selere sendirik" ok? tp definisi kekasih baru aku ni adalah..peneman baru aku di kala buhsan tym cuti lah kn..hehehe baser lah org lone ranger ni..kenalah pandai carik geng baru sendirik kan..kalo xde hobby mcm ni..mau mati kuman lah dok terperap kat umah 2..xberkembang lah minda jwb nye...sekurang-kurang2 nya masa 2 xlah dibazirkan dengan sia-sia jek...pas2 xdelah aku keseorangan kan...hehehee

inilah Nikon D80 [nak gamba ori D80 aku nnt aku amik & post kat sini..later k!], di mana aku declare as kekasih baru aku...hahahaha bukan mudah utk memiliki kekasih aku ni..sbb aku usha dia since 2006 2 [start dia launch kat market..huhuhu:p] tp baru kini aku mampu memiliki setelah bertungkus lumus mengikat perut aku & lepas memilikinya pon aku terpakse mengikat perut kembali sebab aku perlu mengisi kembali tong-tong kecemasan aku yg telah berjaya aku kosongkan ketika aku nekad membeli kekasih baru ini pada bulan Mei 2008..actually, aku terpakse beli tym 2..suppose aku kene beli end of diz year..tp aku memerlukan jasanya ketika majlis adik aku mase Mei 2008 [almaklumlah lah org yg mempunya bidget kecik kawen]..hehehe terpakse lah aku yg korban kn kebahagiaan tabung-tabung kecemasan aku 2..tok memeriahkan majlis adik aku 2 kn...tapi berbaloi jugak lah kan..sebab akhirnya aku memiliki jugak kekasaih baru...click kat link ni kalo nk rebiew tech spec nikon D80 ...actually, aku dah berubah ati dr nk memiliki d80 ni sbb aku dah mule berminat ngan Canon 450D [seperti pic's yg last skali]..tapi mase nk order 2..kat kedai 2 lak xde 450D 2..kene tgu 2 weeks..tp akux leh nk tgu sbb nk pakai urgent kan..[sebabnye last minute nyer decision kn..after 3days aku xtido mlm sbb nk menimbangkan baik buruknya aku nk beli menatang ni]..so, aku kene lah amik D80 sbb stok dia ade tp kene amim dr HQ mereka jek..2 pon kene tgu 3days..tp 3days ok lah lg dr 2weeks...bermulalah detik aku memiliki D80 pada 14 Mei 2008.

Beginilah rupe kekasih aku yg baru yg rupernyer ala-ala Dayang senandung semalam..walaupon hodoh rupernyer + gemoks keadaan fizikalnya tapi....aku nak jugak kat dia nih..hehhee abislah kering semua duit simpanan + duit kecemasan aku tym ni..hahahahaa sbb aku beli ni siap ngan speedlight SB600 jek [sbb xmampo nk beli yg laen] impian utk mengupgradenye later...ntah taun depan ke...2 taun lagi ke..hny Tuhan yg maha mengetahui segalanya..sebab rezeki pon dtg dariNya kan....setelah berkekasih baru ni..aku xde lah sunyik sangat, sebab leh join geng-geng laen g menembak kn...xdelah aku jadik pak pacak + model xterlatih lagis..hehehe utk memiliki kedua-dua nya...lebih kurang RM4+++ lah jugak aku abis....such a huge amount kan bg org yg kayap mcm aku ni..tp hobi+suke punye pasal...terpakse lah memilikinya jugak..jugak kan!Tapi janji aku beli nya dengan hasil titik peluh aku yg halal...yg paling best mmg terketar-ketar lah kaki aku nak bayor CASH mase ni kan...sbb aku xmo jadik cam dulu lagi..simpan-simpan duot tp syg nk gune..last2 duit 2 lesap kelain..tp kali ni puas ati..sbb abis ke sesuatu yg aku amat sume...asalnya konon nk simpan duit kawen..tp xde org nk kawen ngan aku..ha, aku carik lah boypren baru kn..hahahahaaa [wujud ka alasan ni?] hehehe:p

Quite ok lah hasil dr SB600 even xsesuperb pro nyer tembakan kn..hehehe almaklumlah..saya kan budak baru belajar [cempedak di luar pagar, ambil tolong jolokkan, saya bdk baru belajar, kalo baik hati..tolong lah ajarkan] 2la..SB900 pon dah ade kat market..tp harge xhengat lah kn..mane bisa aku mampu memilikinya...byk bende lagi nk beli ni..nk tambah koleksi lense lg..almaklumlah skrg ni bergantung ngan kits lenses jek kn...xpe belajar jek gune mane yg ade dulukan..ade rezeki laen nnt..tambah lagi ape yg ptt..caiyok! caiyok! yun!

Itulah, dah memang jodoh aku ngan Nikon D80 ni..2la xde rezeki nak jadik Canonian members..kenelah jadik Nikonian..ape2 pon hasilnya dr kreativiti masing-masing..canggih mane pon equipments tp kalo xde skill + xde usaha..so, hasil nyer ttp xmantop ok!erm pape pon org selalu kate "the most important is...the person behind the camera"...sbb tools 2 hny platform tok melaksanakan..pelaksana 2 lah yg kene kreatip mcm nk laksanakan hasil yg mantop!

itulah kalo lah aku leh dpt rezeki lebih nnt..aku nk jugak memiliki Canon 1D MK3...perghh mcm paklan nyer...mmmg Mantop+meletop ok! tp harga dia mmg diluar bidang kemampuan aku..even aku mengerah keringat thp membanting padi di sawah 800petak sekali pon...hehehee mmg xdapek...body jek RM15k++..kalo full set RM29k++...ni yg aku tgk kat kedai lah kn..hehehe gilak mahal....2la nk beli D80 ni pon berchenta mimpi siang mlm...dok pikir kewajaran tok membeli ke x kn..tp dah mmg minat aku..hope segala ape yg dikeluarkan berbaloi lah hendak nya...

Cukuplah setakat ni cerita pujaan ati aku ni...serius dia mmg lah kekasih aku kini...di mana mmg pengarang jantung hati aku lah...tp kesian kat dia..sbb asik dok terperuk dlm almari bisu kat rumah aku 2..sbb leceh nk bawak dia ni meronggeng2 sbb berat nk mampuih..pas2 nk kene handle with care..perghhh kalo terhantuk..mau menangis aku..kepala aku terhantuk xpe lagissss kn..hehehee kalo jatuh lagik lah...aku membisu seribu bahasa lah jwbnye!!!!

Kekasih Lama Aku

Riwayat dia masih ade..kire masih bernyawa & khidmatnya masih diguna pakai ketika ini..cuma bertukar pemilik jek..sbb aku dah pass kekasih lame aku ni pada adik-adik2 aku..sape nk pakai..gunelah..hehehe bkn aku lupe pd kekasih lame aku ni..tetapi aku dah ade baby baru kn..so, kasik lah peluang adik2 aku gune dia plak...walaupon depa xyah keluarkan modal [mmg xpenah pon..asik aku jek yg kene pikir macam mane nk kumpul duit sbb nk beli gadget baru..depa tau pakai jek..xpon pinjam aku punye]...2la untung nya jadik adik..apsal lah aku dilahirkan as yg sulung..hehehe [mcm xbersyukur jek bunyiknyer..but aku mmg bersyukur sgt sbb aku xpenah gune barang terpakai dr org laen mcm kakak or abg aku..sbb mmg aku xde..hehee 2la cume aku kene ikhtiar cari modal sndr mcm mane nk dptkn jek..semua nye ade hikmah sendirik kn] hehehhee

Aku beli Canon Powershoot A400 ni mase Jan 2005, gune duit elaun PLKN aku..terbang lah RM860 aku tym 2...menggigil lah tangan aku mase nk bayor kn..almaklumlah tym 2 kan student lagi..tp xlarat nk gune Canon lame aku 2 yg pakai Film kn..sbb nk maintain Film a.k.a analognyer style 2 kn mahei..kalo gune digital ni xyah lah nk print bagai tok tgk hasil dia..hehehe 2la aku nekad jugak nk beli..tp tym 2 digital camera mmg mahal banget lagis...almaklumlah..baru2 nk glamer kat malaysia ni kn..hehehe

Mase tu A400 ni pon dah dikira canggih lah dikalangan membe2 aku kn..hehehe almaklumlah masih student lagik kan...pas2 ngan 3.2MP [kalo skrg xde org heran dahh sbb yg 8.0MP pon dah ala2 leh jual kat pasor mlm..hahhaaa] pas2 rege A400 ni pon ala2 RM200 jek pon leh dpt dah..hahahahaa 2la technology...growing very fast..xterkejor lah kalo nk jadik seorg yg up-to-date ngan trend kn..hahhaaa so, pakai ikut kemampuan ajolah...walaupon setelah hampir 4tahun berkhidmat, A400 ni maseh kekal ngan prestasi cemerlangnya..sentiasa bg hasil yg terbaek kepada tuan nya..hehehe Jasanya mmg xdapek nk dibalas lah kn...

Untungnya jadik A400 ni sebab dah mcm2 tempat dia smpai, even puncak kinabalu pon dia dah smpai..& jasanya mmg sangat lah dihargai..sebab dia lah perakam detik2 manis aku mase kat puncak 2..erm kalo korang ke fotopages aku mmg majority gamba dlm 2 yg dr 2005 - June 2008 adalah hasil dr tembakan aku menggunakan A400 ni...korang bayangkan lah jase nyer...selain itu, dia juga penenam aku ketika aku melaksanakan XPDC aku merentasi 5buah pulau di sabah timur..pergh..untung jadik seorang A400. Kalo ikut semenanjung ni..semua tpt aku dah redah bersama dia...[sbb 2 aku panggil dia kekasih aku sbb dia lah yg sentiasa temani aku suatu ketika dulu]

2la, even aku xpenah smpai Bangkok lagi..tp A400 aku ni dah pon sampai sane tok seminggu lame nya sbb menemani kawan aku ke sana di sambil tugasan A400 ketika itu adalah utk merakam kan detik2 manis+masam+pahit kawan aku ketika di sana..sungguh lah berjasa A400 ni bkn utk aku saja, malahan pd kawan2 aku...ke sekolah pon dia penah..[sbb kawan aku yg cikgu lak pinjam tok merakam detik2 bersejarah anak murid kesayangan dia] itulah walaupon dia dah calar balar badannya & dah luka sana sini..dia masih bernyawa utk meneruskan khidmatnya..sungguh lasak A400 ni...semoaga dia boleh terus berjasa sehingga ke akhir hayatnya [semoga dia dipanjangkan usianya untuk meneruskan khidmatnya sebagai pekerja cemerlang]. Sungguh lasak A400 aku ini..sebab ade antara rakan-rakan aku yg baru setaun memilik A400, tapi..A400 nye sudah rosak..bkn rezeki mereka kot...maybe yg latest batch xsegagah 1st batch...kire ikut rege jugak lah kn qualitynye..hehehee

Tapi kini, dia meneruskan jasanya pada adik-adik aku pula...walaubagaimanapon..sekali sekala..aku maseh menggunakannya..dikala aku malas tok mengangkut kekasih baru aku itu..ooo siapakah kekasih baru aku itu? hehheehe nnt kan lah yek aku ceritakan...kekasih baru aku ni agak hodoh sikit..sbb dah lah itam mcm Dayang Senandung jek rupenyer..sbb dia itam legam ok! hehehe dah 2 gemoks plaks!...kalo dah gemoks kompem lah berat nk mampos kn...lenguh jugak lah bahu aku ni nak angkat dia...

Terima kasih xterhingga pada A400!

Tuesday, September 16, 2008

Melemang & Merendang

Tarikh: 5-6 Sept 2008
Masa: Tiada batasan waktu..cume waktu makan jek ditetapkan..hehehe
Tempat: Teratak Arai, di Hulu Langat
Ahli terlibat: semua geng yang menghadirkan diri...xterkira..ramai sgt nak list kan pon..
Aktiviti: dah kate pon kat title 2, "melemang & merendang" kan...but semua ni dilakukan secara gotong royong..rase mcm raya lak [tp xleh lah kn sbb bulan pose pas2 makayah aku xde..kalo bebetul..wajib meraung aku..hehehe:P]...tp ni sebenarnya utk aktiviti berbuka & bersahur bersama-sama rakan-rakan..memandangkan kami kureng berminat dengan buffet-buffet yg ade sekitar KL & selangor ni...[sbb harga xberbaloi dengan rasa makanan yg disediakan]
Tema: Hari raya di kampung...syiook oooo...
Makanan yg disediakan:
SAHUR [nasik goreng kerabu + mee hoon goreng + kerang kukus + keropok goreng + cempedak goreng + air teh O + air kopi O + sarsi yg sgt sejok]
BERBUKA [lemang + rendang + nasik impit + kuah kacang + nasik putih + udang masak tempoyak (wahhhh sangat sedap..nyum nyum..i lyk it!) + sambal tempoyak ( ni pon sedap sehingga menjilat jari) + keli masak sambal (ni sedap xterkata lah kan) + labu masak lemak (apsal sume pebret aku jek nih) + telor masin + ulam-ulaman + air tek O + air kopi O yg pekat ]

ok ni suasana ketika berbuka beramai-ramai

yeahaaa...gamba raya beramai-ramai [nk hantar kat utusan wat salam perantauan] hehehe

ni tym lepak after bertungkus lumus

jgn tiru aksi si blek 2 yeaaaaa...hehehe

bergamba bersama org kuat makan..hehehe [semasa menunggu azan maghrib]

ni dia..ultraman membantu membakar lemang..hahaha

aksi-aksi sopan ketika belajar membuat lemang

1st tym aku basuh kerang yg byk pakai lepah pisang..serius experiance baru..hehehe baser pakai berus jek kn

semua ni lakonan tunjuk baik semata-mata [juz kidding!] sebenarnya..rajin nya mereka kan!

inilah udang masak tempoyak + keli sambal yg sangat aku gemari..hahaha jom makan!

untuk melihat gamba-gamba aksi versi penuh sepanjang aktiviti ini dilakukan leh lah ke multiply si apai sbb semua gamba aku amik dr dia & dari si si fattery yg degil! [mampos aku kene saman ngan si fit ni..hehehe bdk-bdk mane leh marah org tua kn..berdosa!..hehehe] & nak bace cerita lagi..leh lah ke blogs si didi. akhirnya siap jugak entry aku ni..lame betul aku amik mase utk mengarang cerita ini..sorry lah aku mls betul nk susun gamba 2 ikut time frame yg betull..hehehehe almaklumlah ari-ari morning blues jek... sbb lepas sahur xtido blk kn...hehehehe..ok ini saja cerita saya utk hari ini..selamat berpuasa semua & selamat beramal.

Monday, September 15, 2008

What is wrong with "My Mata"

*huikss*
blurr lak aku memikirkan masalah mata aku lately ni...erm apsal lah dia meminta + ala-ala merayu tok aku pakai 24/7 si cik cermin mata tu? plezz lah.. i don lyk k! tapi mate aku serius kelabu ha pandangan nyer..ala-ala jerebu gitew!last friday, saturday & sunday..aku mmg kene pakai..kalo x kompem..yg jarak 10m pon aku kureng jelas da..wow...ala-ala serius lak mata ku ni. owwhhh setelah sekian lame aku xkesah hidup tanpa cermin mata dlm kehidupan seharian kecuali tok driving or mmg aku tgh carik barang..which mean, memerlukan permerhatian yg lebih tajam..so, tym ni mmg lah aku "wajib" memakai menatang ni...


mase belajar dulu..leh terima lah kn kene pakai makhluk dr planet mane tah [seperti gamba kat atas] tapi kalo ke class dulu pon..sumpah..leh bilang ngan jari bape kali aku memakai dia..hahaha normally dia hny utk aku gune mase kat umah + hostel..sbb nyer aku takut lah yg ke careless'an' aku 2 bakal membuat poket aku kering [ sbb nyer..lu pikirlah sendirik wahai manusia!] aku selalunya pakai..mende alah seperti gamba kat bawah ni....dia lah peneman aku yg setia...almaklumlah aku kate setia sbb selalu jek aku bawak tido..hahahaa sbb aku tertido..bkn sengaja...2la aku ckp aku ni bkn seorang yg suka kan peraturan di mana..kene bukak menatang ni b4 tido..kalo dah aku study..pas2 tertido smpai pg..ape kes kn? hehehe so, mate aku jugak lah yg kering..pas2 gatal xpasal-pasal..dats y aku mencik mende alah ni..pas2..jgn ckp lah...berbagai kes dah terjadik ngan menatang yg di panggil "contact lenses" ni.. antaranya: jatuh & hilang smpai xdpt dikesan [mmg selalu], jatuh & jumpe tym dah kering + keras [ko rase aku nk pakai lg ke?], terkoyak [ketika sedang cuci], terkoyak [ketika berada dlm mata aku - serius ni kes ngeri..hehehe beberapa kali terjadi lah...smpai kn gune yg mahal pon jadik lagu ni jugak , plg syiok yg membuatkn aku huru hara ketika menjawab exam..adalah...contact lenses ni terkoyak ketika dlm mata & separuhnyer dah masuk dlm kelopak mata atas..hehehe..sume org ngeri...tp aku sebenarnyer ngeri jugak..tp kene coolkan diri sbb nk g jwb exam mgt (kat dungun tym ni)..blk dr exam baru aku setelkan..seb baek leh kuarkan setelah mata aku madi air smpai merah mata aku..hehehe..kalo xkuar jugak..korang rase...ape dah jadik? hehehee pikir-pikir kan lah yek..aku ngeri jek nk ingatkan blk, pas2 contact lense ilang..hahahaa sebab nyer aku tertumpah solution dia dr dlm bekas dia 2..hahahahaa yk lah kes...]


ke sebab mate aku ni letih xcukop tido [ade ke? aku terlebey tido jek aku rase] wawawa mata aku akan normal kembali..boleh ka? sbb mase aku buat spec baru ari2..gut news sbb power aku trn sikit,,but power tok silau aku tambah double ok...melampau2 lak...2 yg membuat harga naek mahal..sbb kene tempah cermin laen..ke tokei kedai 2 tipoo aku..wallahua'lam..tp dah 2 kedai [jek..hehe] aku pg bg maklumat yg same..kedai yg 1st 2..mmg leh dipercayai lah..kn..sbb mmg dia dah baser ngan ayah aku..sbb tokei nyer kawan ayah aku..tp yg sedihnya..bingkai yg aku nk xdek ok..yg ade cume branded yg xmampu aku beli setakat ni...pas2 aku g kedai laen..yg sebelom ni aku hny beli contact lenses jek..[last 2005..lame nyer] so, aku wat kedai 2 lah...seirus ape lah sbb org rabun kn? teringin nk buat laser seperti yg digembar gemburkan oleh kengkawan aku [sbb dah ade yg buat & hasilnya jadik OK..hidup free without specs or contact lenses..] tp nk wat laser 2 kene ade ongkosnya...perghhh..2lah teknologi skrg..tp aku lom dgr pasal sode effect wt bende alah ni..kire ok lah kot.


ke sebab mate aku dah letih tgk coding-coding ni?[ape motif nye plak kali ni..nk suh aku carik keje laen ka?] hehehehee so, pikir-pikirkan lah sendirik yeaa YUN..hehehheee

Friday, September 12, 2008

Memorable Moment with 10L

[ 1] Port Dickson - Best giller

[2] Open house 2006 - gelagat tuan rumah..hehehe

[3] Antara makanan yang ada - mee kari, nasik impit + kuah kacang + lemang + rendang + kek marble + kek batik + puding + jelly + masak lodeh + kuih muih lain + kuih raya~~

[4] Antara para tetamu - mane yg sempat snap jelah

[5] jln-jln carik pasal @ OU

[6] Berbuka di hartamas square setelah hangin dengan Ali Cafe bawah menara TM
[7] Jalan-jalan carik makan pulaks

[8] Test suare suatu ketika dahulu

[9] saje nk perbih duit..sbb tgk dak bdk best jek masuk aquaria 2!

Sebenarnye banyak jek lagi gamba laen..tp aku xdan nak carik + selongkar storage aku yg berterabur 2,..hehehe unmanage lak file-file aku skrg ni...2la xde mase nk belek2 kandungan hardisk aku 2...oklah kalo jumpe aku update len lak..hehehe jam laptop ni baru kul 8.05am..selamat bekerja semua..esok dah cuti..hheheehe

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...