Monday, April 20, 2009

Suratan Atau Kebetulan

Gossip oh Gossip

nak kate lawak ke idak tu ntah le...

tapi aku tergelak jugak lah bile 1st time dpt tau

& bile teringat balik pon..aku akan tergelak...

sebab nye...

semua tu kebetulan yg TAK disangka...

tapi...

entah kan mereka perasan atau tidak..

yang pasti...

mmg aku pasti...

aku perasan akan bab tu..hehehe

ok, cerita nya begini.....

mase zaman sekolah..alah std budak sekolah lah kan..kompem lah suke verangan nak jadik dewasa...lebih2 lagi sekolah aku kan semua perempuan..maka, skandel2 ni kurang lah kan... yolah ko nk digossipkan ngan sape kan..paling2 pon ngan kakak angkat [uikss terangkat ke?] xke mana kan...

ok citer ni mase form 5 lah...kire paling hampir..even dah 10taun berlalu [terasa tua nya aku]..kire ni mmg memori plg kuat aku ade..hehehe oleh sebab sekolah aku ni perempuan, bile ade jek name lelaki masuk dlm topik borak kosong kite org..kompem name tu akan jadik HOT ok! mase semester break..alah yg cuti seminggu ke 2weeks tu kan..budak kelab usahawan ade kursus kat mane tah perlis ke mana [ni aku xsure], mase kursus tu..ade lah ramai wakil dr sekolah len..yg mane ramai lagi wakil lelaki kan..maka, budak sekolah aku ni pon matanya akan jadik lebih tajam & menikam..hahaha ape lagi..peluang tok cuci mate lah kan... tp aku xdpt nak join sekaki sbb aku bukan kelab usahawan kan..aku hny dengar citer...

mase kursus ni..ade sorang lelaki yg kire paling mendpt perhatian lah...aku rase mesti mamat tu hensem..tp mmg yeaa lah..muke ala2 macho+jambu+ensem plus dia tinggi lampai cam galah gitew [sbb aku tgk gamba depa amik reramai lah kan] hahaha name mamat tu ashraf... hahaha maka ramai lah yg tgk memasang angan2 nak kan laki or bf bernama ashraf ni...on dat tym..aku layan gossip join verangan gitew aku xminat..almaklom lah budak sekolah bende yg xleh tu yg nk dicube kan...mak suh belajar tapi..nak jugak mencube...rasa-in lah yeaa..[tym sekolah aku dah gatal nak kapel vagai...& kunun setia lah sgt..amik ko..nk trial...ko dah kene cerai - dengan sape..xyah lah citer panjang aku pon dah lost contact ngan mamat tu..ntah idop lagi ke idak...owh yg ashraf tu aku xheran..sbb adik aku sndr name asyraf]..hahaha ade lah sorang budak class aku ni..dia ni kire best student utk batch aku lah..lebih2 lagi..class science kan..dia mmg terer & minah buku..24jam buku ok! aku xtau bile dia rest...bgn seawal jam 5.00am dah start study..prep petang kitaorg sibok membute or berborak..dia study..prep malam di kala semua org memekak..dia maintain bace buku dlm hiruk pikuk tu...org g riadah..dia bantai bace buku jugak...weekend org dok layan hindustan..dia masih bace buku..hahahaha tapi dia tu gila2 jugak org nye..dia pon termakan lah ngan lepakan kami pade ketika itu yg bercerita pasal dat guy...kire dat guy menarik perhatian dia lah jugak utk melupakan buku dlm sejam dua hehehe...& mase borak2 kosong yg xdek pekdah tu dia pon terkeluarkan statement dia nak BF dia nnt name ashraf..tp xsemestinya dat guy lah...nak name cm tu...hahaha mase tu dia kene gelak jek lah kan..mmg seyes sume org gelak kan dia..yolah pelik budak ulat buku pon reti verangan ok! hahaha lawakkan

tapi..ini lah hakikat...kite yg merancang..tuhan yg menentukan segalanya...kire dia tu ala2 lost contact jek ngan bebudak class aku..tp aku still leh tau pasal dia..sbb bapak dia best frens ayah aku..so, ayah dia rajin bercerita pasal dia kat ayah aku...& bile2 teringat ayah aku citer lah kat aku...cik kak tu dah selamat jadik doc, dekat mane, bla bla..[di mana pada asal nya dia nk mintak course eng. tp mendpt tentangan dr bdk class aku sbb nye dia xsesuai..hahaha cik kak tu jenis kelam kabut sket & jenis ayu2...tp kalo dia jadik eng ok jek..cume better dia jadik doc...sbb dia rajin study]..hahhaa tu lah alasan kami..maka dia jadik doc hasil doa kami..hehehe..

pjg lak aku merapu...balik umah last weekend ayah aku tny dpt x jemputan kawen dr kawan aku tu...erm aku ckp..tak lah [dia xjemput pong..*sob *sob..xpe bes fren dia pon xdpt jemputan kan...kire mmg dia xjemput org lah tu]...ayah aku suh tgk kad..betol ke x, yg tu kawan aku...aku mmg rase dia sbb kakak dia dah kawen last year..xkan adik dia si nisa lak kan...gile mude lagi adik dia tu...sekali tgk..mmg dia...owh dia kawen ngan doc...sekali tgk name pasangan dia..aku teros gelak ok...sebab nye "Khairol Ashraf" hahahaa impian dia terlaksana..mmg jodoh dia,...pehtu aku teringat kat si A..sbb dia kan bes fren ngan si A ni..kompem si A tau kan dia nk kawen..& aku nk tny kat si A..adekah mereka berpakat utk misi mencarik pasangan ngan name yg di sukai..hahahahaa

owh kene citer kisah yg si A ni plak ke? ok..si A ni mase sekolah minat giller kat mamat name Nizam..hahaha name xglamer ni pon dia minat..opss ni bkn sbb name..tp sbb org nyer...aku lah yg sll layan angau dia ni...mmg dasyat lah bdk sekolah bercinta...hahahaa tp si nizam ni yg dah ade awek ni jugak dia idamkan..[so, kire terpakse minat dlm diam jek]...maybe aku jek kot yg tau..tp skrg i think si A xkesah pon aku nk citer...lantakkan aje...hahaha lame kire 2taun jugak lah cik kak A ni angau kan..pehtu nile dah jumpe si kekasih ati yg bernama bukan nizam..lupe teros...tp sumtime..dia tny jugak aku khabar si nizam pujaan dahulu kala..hahahaha [aku dah mcm reporter..ala2 kak pora gitew]

mcm2 care jugak lah aku gune nak rapat kan si A ngan nizam ni..tp ape kan daya..mmg bkn jodoh depa..lah...tapi yg best..si A dah pon kawen & dah ade anak sorang pon...hahaha nak tau yg best...si A ni punye husband name nye Shahrul nizam..which is kami panggil nizam jugak...hahaha 2la mase dia kawen..aku ckp...xdpt khairul nizam..dpt shahrul nizam pon jadik lah...

2 yg aku contact [aku mmg sll contact dia..sbb dia pon rajin contact aku kan] dia bertny kan hal ni..mereka berpakat kah? hahaha dia pon terkejot...ni semua kebetulan....sumtime..tuhan makbulkan doa kite...tp dengan care yg len..hehehe maybe dia doa...temukan jodoh aku ngan nizam..tanpa spesifikkan ngan nizam mane..pehtu dpt lah nizam yg tu...bukan nizam yg ni..hahahaha [owh aku kene doa dgn spesifik ni..nak mcm mane ni..:)]

bile teringat balik kompem aku akan tersengeh...serius..kalo dpt kumpul kan balik bdk2 kelas 5 zainab 2..kompem depa akan tersedar akan kebetulan ni....:)

nota kaki: mardhiah...asma' better ko check...ko ade ke name lelaki idaman? masih leh tukor lagi ni... yam, betol ke dulu ko suke pada lelaki name faizul? camne lak yg len yg dah kawen? hehehee sajek jek meraban citer pasal sekolah..rindu plak rase nyer....

SLE - Systemic lupus erythematosus

Bile dah ade org sekeliling yg dikenali menghidap sesuatu penyakit,..baru lah aku terkedek2 nak amik tau kan...2 la lumrah kehidupan..kalo tak..jgn harap lah nak amik tau...tp yg ni aku sgt lah seriau or maybe lebih senang ckp...aku jadik takot + sedih sebab nye... my best fren dr sekolah... yg selama ni aku nmpk luaran dia sihat walafiat + ceria...tanpa ku duga dia menghidap SLE [plez jangan tanya siapa ok!].... nak harap dia ckp..jangan lah harap ok! tayang muka toya dia 24 jam ajolah..

Thanx to mak dia yg sanggup berkongsi masalah tu ngan aku...now i know why ... why... & why..pape pon aku hny mampo berdoa dia di panjang kan usia & hidopnya dirahmati..amin

betollah " Hidup ini tak seperti yang dijangkakan " & "kita hanya mampoo merangcang, Tuhan yang menentukan segalanya"

--------------------------------------------------------------------
**sesi memahami maksud SLE**

Lupus eritematosus sistemik
(SLE/LUPUS) adalah radang teruk (keradangan kronik) yang disebabkan oleh penyakit autoimun yang mana sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. [Sumber dari Wikipedia ]

Apa itu Lupus

Lupus adalah radang teruk (inflamasi kronik) yang disebabkan oleh penyakit autoimun di mana sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. Antara tisu badan dan organ yang boleh terlibat adalah seperti kulit, jantung, paru-paru, buah pinggang, sendi, dan sistem saraf. Jika tisu kulit sahaja yang terlibat, ia lebih dikenali sebagai diskoid lupus [but my pren ni, doc dah sahkan yg - sistem pertahanan badan yang tidak normal melawan tisu badan sendiri. Antara tisu badan dan organ yang boleh terlibat adalah seperti kulit,jantung, paru-paru, buah pinggang, sendi, dan sistem saraf] . Jika organ-organ dalaman turut terlibat, ia dikenali sebagai Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) [ha, yang ni lah....ya Allah! panjangkan lah usia dia, supaya dia dpt meneruskan khidmatnya pda keluarganya]

Apakah Penyebab Sistemik Lupus Erythematosus (SLE)

Sehingga kini faktor yang merangsangkan sistem pertahanan diri untuk menjadi tidak normal belum diketahui. Ada kemungkinan faktor genetik, kuman virus, sinaran ultraviolet, dan ubat-ubatan tertentu memainkan peranan.

Penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) ini lebih kerap ditemui di kalangan kaum wanita [yupp, dia seorang wanita]. Ini membayangkan bahawa hormon yang terdapat pada wanita memainkan peranan besar, walaubagaimanapun perkaitan antara Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) dan hormon wanita masih dalam kajian. [mmg lom ade ubat lg..kalo kanser kite leh wat kimo kan..but yg ni..juz bergantung pd ubat ape tah..aku lupe & kene konsisten wat check up]

Penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) bukanlah suatu penyakit keturunan [mak dia ade mention yg ni...sbb memule mak dia ingat kan sbb keturunan..mak ayah dia cube cek..tp xdek..family dia yg len pon xdek]. Walaubagaimanapun, mewarisi gabungan gen tertentu meningkatkan lagi risiko seseorang itu mengidap penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE).[owh maybe lah ni kot..aku pon xsure....kemungkinan lah...ade kah cek darah before kawen leh mengatasi masalah ni?]

Gejala-gejala Lupus.

Diskoid Lupus

Ruam di muka, kepala dan anggota-anggota lain badan.Diskoid Lupus kelihatan merah dan timbul di pinggiran ruam. Ia biasanya tidak sakit atau gatal.

Ruam ini pulih dengan meninggalkan parut.

Diskoid Lupus tidak serious dan jarang sekali melarat melibatkan orgon-organ lain.

Sistemik Lupus Erythematosus ( SLE / LUPUS )

  • Kemerahan di muka terutamanya di pipi dan batang hidung, yang berbentuk rama-rama.
  • Ulser di dalam mulut
  • Keguguran rambut
  • Demam berpanjangan.
  • Sensitif terhadap pancaran matahari. Pesakit mudah mengalami kemerahan atau ruam di bahagian badan yang terdedah kepada pancaran matahari seperti muka dan tangan.
  • Radang (inflamasi) organ dalaman akan menimbulkan bermacam-macam tanda bergantung kepada organ yang terlibat. Contohnya, inflamasi otak boleh menyebabkan pesakit berasa sakit kepala, sawan, atau berkelakuan aneh seperti pesakit mental.
  • Penglibatan buah pinggang pula boleh menyebabkan bengkak kaki dan pengeluaran protin yang berlebihan dalam air kencing. Jika berlarutan tanpa dirawat, Sistemik Lupus Erythematosus boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang.


Tidak semestinya semua gejala-gejala ini berlaku di kalangan pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) pada satu-satu masa. Oleh itu penampilan penyakit ini boleh berbeza antara satu pesakit dengan yang lain bergantung kepada gabungan (kombinasi) organ dan gejala-gejala yang terlibat.

Rawatan

Rawatan-rawatan yang ada sekarang bertujuan untuk mengawal gejala-gejala dan mengurangkan komplikasi yang disebabkan oleh penglibatan organ-organ dalaman.

Pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang mengalami gejala-gejala ringan atau tidak serious tidak perlu ubat-ubatan tetapi memandai dengan ubat anti keradangan / (anti-inflamasi) untuk jangkamasa singkat sahaja. Jika organ-organ dalaman yang terlibat, ubat-ubatan seperti steroid atau gabungan bersama ubat immunosuppression adalah diperlukan. [yeahh...mmg idop bergantung ngan ubat ajo]

Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) dan wanita [ini yg penting]

Memandangkan Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) lazim ditemui di kalangan wanita, masalah kehamilan selalu dipersoalkan. Antara masalah-masalah yang boleh dihadapi ialah :-

1. Risiko keguguran kandungan.
- Terutama di peringkat awal atau akhir mengandung.
2. Komplikasi lain semasa mengandung.
- Penyakit lupus menjadi aktif semula semasa mengandung.

- Risiko mengidap darah tinggi, kencing manis dan komplikasi buah pinggang adalah tinggi.

Oleh itu pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) wanita adalah dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor yang merawat sebelum mengandung [sedih kan, kalo doc kate xleh..wawawa]. Pesakit-pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang mengandung pula perlu membuat pemeriksaan antenatal yang kerap dan digalakkan supaya melahirkan anak di hospital. [tp alhamdulillah..penyakit ni xdelah masok dlm kategori kronik + mengerikan ke]

Bagaimana pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) boleh mengelak penyakit ini menjadi aktif.

Mengenal gejala-gejala Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) yang menandakan penyakit menjadi aktif semula supaya rawatan dapat diubahsuaikan diperingkat awal sebelum ia menjadi lebih teruk.

  • Mengelakkan banyak terdedah kepada pancaran matahari. Ini boleh dilakukan dengan memakai baju berlengan panjang, berpayung, bertopi, dan juga memakai sunscreen.
  • Mengelakkan daripada putus ubat terutamanya steroida tanpa nasihat doktor yang merawat.
  • Perlu mengikuti rawatan lanjutan di klinik-klinik yang mengubati pesakit-pesakit SLE.

[hope, kawan aku tu...ikot lah peraturan yg dah doc aturkan tu...sbb aku tau dia tu mmg keras kepala ok!, degil lak tu...ikot suke dia jek..hope diz tym dia mmg jadik org yg mendengar kate plak]


Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) adalah suatu penyakit yang boleh membabitkan pelbagai anggota badan, dan berpotensi menyebabkan penyakit yang serious.

Walaubagaimanapun, kebanyakan pesakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE) boleh mengecapi kehidupan normal seperti orang lain [lega rase nye bile aku bace yg ni]. Kunci kejayaan ini bergantung kepada interaksi pesakit dan doktor yang merawat dan pemahaman terhadap penyakit Sistemik Lupus Erythematosus (SLE).

Rujukan
"Sistemik Lupus Erythematosus ( SLE / LUPUS )", 2003, Unit Rheumatologi Jabatan Perubatan Dan Jabatan Pendidikan Kesihatan Hospital Selayang.

**[ petikan ini aku amik dari sini ]**

------------------------------------------------------------------
Mak dia pon suh aku cek Website Persatuan SLE Malaysia, utk tgk aktiviti org-org yg menghidap SLE ni. aku sangat bersyukur sebab setakat ni, Tuhan memberi aku kesihatan tubuh badan yg baik...semoga kesihatan yg baik + umor yg panjang utk menikmati keindahan hidop di dunia teros menjadik milik ku...amin....

Nota kaki: Kite xdpt nk elak Qada' & Qadar dr yg Esa... kite hny mampo berusaha yg terbaek utk diri sndr...

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...