Monday, February 8, 2010

Happy Birthday To You

Hampir2 terlupe...seb bek leh tgk calendar kat PC kan..huh...mmg leceh bile idop tanpa kalendar nih...haih*

hahaha gambar kenangan kami mase sekolah...tym ni Form 4 ...hahaha

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Khairiatul Mardiana :)

Ape hadiah ko dpt dr Tok Batin taun ni? hehehee

Nota kaki: ok..kepada yg belom berpeluang ke Muzium Negara..sila jeles! hehehee aku daha de gambar posing kat sini..ahaks...

Sluurrrpppp

Rase seperti berat badan bertambah 4kilos sepanjang 2hari duduk di rumah....lallaalala....

Sabtu lepas, My mom plan nk wat sedikit kenduri...erm reason kenduri tu diadakan? erm saje jek...no specific reason...ekceli wat kenduri doa selamat & kesyukuran sbb mase raya aji..sempat wat kenduri arwah jek kan....makanya, aku kene lah balik kampung kan weekend lepas...huh~

start dr pagi sabtu..bergotong royong lah aku mak aku adik aku mak sedare aku ngan kengkawan mak aku utk menyediakan bahan2..ngalahkan kenduri kawen plak..keh keh...tp kenduri kecil-kecilan ni mmg tetap meriah ok..semangat tolong menolong org kampung ni lain macam sikit kan..huk22...makanya..kene lah sediakan makanan TGH, minom ptg...walhal kenduri nye malam kan..yolah org yg dtg gotong royong tu perlu di jamu juga kan...

utk TGH...tu mak aku ngan mak ngah aku sediakan [xdpt makan asam pedas mak ngah munah kat kota laksamana..dpt makan mak ngah aku nye masakan lagi heaven..hehehe]....asam pedas...ikan parang...huh..meletop ok rasenye...rase seperti nk hirup jek kuah tu mcm sedut mocha ice blended yg dibeli kat pasor malam...pehtu sayur kobis goreng telah ditukar kepada menu cendawan goreng...alamak..xleh kontrol napsu makan lah jawabnye..ngan ikan goreng & telor masin & timon tu menambah rase kan...huhuhu..xleh tahan ok! aku melantak nasik sepuas2nya..ahaks...
owh lupe air bandung tu terbek ok! sedap xterhengga rase seperti xperlu minom dikedai sudah...

minom ptg plak..disediakan mee goreng & teh O saje [xdek gamba plak]

ok..mlm sabtu berlangsung lah kenduri....& lauk utk kenduri tu cume....asam pedas ikan tengiri, sayur terong, kari daging, sambal belacan, telor masin, rojak yg sangat marbeles, ikan cencaru goreng & limau mandrin..tu jek kot...gamba mase kenduri ni pon aku xsempat snap ye...sbb phone ke camera ke semua dlm bilik...xleh nk masuk bilik tym tu...

& air plak...Sirap bandung....teh O & teh tarik terbaek...tp paling lawak lah...air bandung tu aku ngan adik2 aku yg buat...serius xcukop ok! siaptgh kenduri tu..adik aku kene ke kedai beli stok eskrem soda & susu lagik..hehehe pehtu leh plak ade org nk tapau bwk balik...wakakak..lawak xlawak...mmg gelak terbahak2 kitaorg...seb bek kat umah aku ni mmg ade pelastik pelbagai jenis [dibeli sbb aku kan suke tapau makanan dr umah]..tup2 diguna utk bungkus air plak.. lagik lawak teh tarik tu pon ade org nak...amik lah...selagi ade stok..mcm nk bukak kedai air plak..huhuhu :P

Nota kaki: Kene diet nasik blk..supaya weekend ni leh melantak nasik kenduri kawen pulak~

Melaka River Cruise

  • Masa Operasi : 9.30am - 11.00pm
  • setiap hari ye.....[mereka tiada hari cuti...& tidak perlu utk menutup operasi]
  • Harga tiket utk dewasa = RM10 & kanak-kanak hanya RM5
  • boleh naek dr Banda Hilir ni [lokasi dia dekat ngan muzium samudera (yg bentuk kapal tu lah kan) & bertempat kat belakang bangunan Quayside] or leh naek dr taman rempah

muka org teruja nak naik boat..hehehe
pdhal bersesak2 ok!
giller ramai org tym tu
xdapat nek gondola kat venice...dpt nek cruise boat ni kat melaka ni pon dah kire orait!


view b4 nek boat tu...
dah senja ye uols...

antara view yg leh di tengok sepanjang sungai melaka...
owh ni..Eye On Melaka...hehehe
aku lom berkesempatan jengah ke sini...tgk dr jauh jek...
erm lokasi dia kat Tempat Bas Express yg lame...belakang Ocean/berhampiran hang tuah mall..

Dalam gambar ni:-
  • Rumah Melayu Melaka di Kampung Morten, yang terletak berhampiran Eye On Melaka & belakang Pasar Besar Melaka yg lama.
  • Bangunan lama yg masih dikekal kan di sekitar kampung jawa & jonker walk [terasa seperti nk beli sebuah rumah tu,..utk di jadik cafe HALALan TAiBan :) ]
  • eye on melaka

Dalam Gambar atas ade:-

  • colorful water fountain kat Jalan Kee Ann [kire kalo lalu dr Masjid Al Azim tu [belah kiri]....straight jek masuk jln mata kuching...ha depan tu jek lah....heheehe..dekat2 ngan hospital putra, melaka
  • Church ape tah...kat ngan Bangunan Merah tu...

dan tempat ini sesuwai utk nyiok kebana memperabiskan duit...kalo xdpt pegi ke Jonker walk..you pg sini pon boleh..sbb mcm2 ade jugak..cuma harga xmacam jonker walk..harga2 di sini cume semacam jek..hehehehe

owh lupe...Quayside ni kire Pusat Jualan Kraftangan Melaka..kalo dulu kala uols mai melaka...semua kedai2 kraftangan ditempatkan kat depan Afamosa & depan dataran pahlawan tu kan..skrg semua dah dipindah kan..ke sini or kat samudera **** [lupe plak name bangunan depan Muzium samudera] or ade kedai yg dah berpindah dalam dataran pahlawan megamall tu...

odw nak balik ke kereta....ternampak pertunjukkan kat Jonker Walk..tp aku xtau ape yg mereka pertontonkan...haih*..dah letey..malas dah...dah lah nk redah lautan manusia lagik kan..huh~~~

NEXT, aku nk serang sini..nnt leh wat review pasal tempat ni plak kan..hehehehe
& aku nak jugak cube Melaka hopon hopoff ni..hehehehe


So, Tunggu lah...ek...bilenye..xtau lah hamba...hehehe
[gamba bas ni bukan aku yg snap...tp ehsan dr mr.google..hehehe]

**coming soon [xtau biler..hehehe]..akan ade Arab City [ni rasenye kat Pulau Melaka yg dah tersadai tu]...kat area sungai ni...akan dibuat Bazaar Arab..ala2 night market version Arab akan dibuat kat Kampung Jawa aku rase....kalo jonker walk..ala2 kat hong kong [perasan dah aku]heheehe...maybe kerajaan melaka nak naik taraf kawasan tersebut..xpelah..tunggu jek...maybe 10taun lagi dah siap...dpt lah DD..bawak anak2 ribena dia ke melaka tym tu..ahaks :P

Nota Kaki: Macam-macam ade kat Melaka kan?...so, ape lagi..bawak lah kaum keluarga..sanak saudara ke Melaka [iklan xberbayar ok!]

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...