Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2009

Cendol oh Cendol

Cendol Jam Besar

erm nak kater sedap sangat tu idak le kan..tp kalo takat nk makan cendol tu leh lah carik kat depan jam besar @ lebih senang tepi sungai kat depan bangunan merah [stadhuys] tu. selalu jugak lah aku makan kat situ...tiap kali bwk org berjalan kat melaka..kompem singgah situ tok ilangkan dahaga...huh..dah xdek option len kan...

ni gara Nyiok Kenanga mai melaka mase Xmas...bwk dia jenjalan kat kota melaka..tp dpt masuk muzium samudera jek...tu pon penuh sesak org kan...dah ronda2..kepanasan..pekena lah Cendol ni... kalo dulu tym keje kat tesco..boipren si Lily suke tapau kan cendol ni sbb depa ni peminat cendol depan jam besar ni....

makanya...xmas aritu aku pekena Cendol Pulut....ajeee ajeee

owh rege dia..xdeklah mahal mane..lgpon mangkuk dia kecik jek kan....

Harga utk cendol baser RM 1.40, Kalo Pulut/campur/jagung ke = RM1.70 jek... owh ABC ade jugak kat sini

oklah....nnt nak bawak mira & dd, sepul & sara ronda2 jonker walk & g pantai puteri ke..xpon g ke linggi…

Fraser Hill - 27 Disember 2009

Aku mmg xpenah jejak pon kat Fraser Hill ni. So, bile Sepul & Sara ajak, aku ON jek lah kan...Konsep aku berjalan bukan utk suke2 & mark as tpt dah jejak ke ape ke..but lebih kepada minat aku yg suka menikmati keindahan semulajadi Kurniaan Tuhan yg Maha Esa kan...& aku jenis suka nk tgk budaya org setempat...kire xdek lah jln utk amik gambar semata2...tp more to tgk budaya setempat mereka...even malaysia ni majority malay+islam yg same bangsa & agama ngan aku..but setiap tpt ade keunikan tersendiri kan...selain tu, leh explore ape yg ade kat kawasan tu...mcm contoh kat kawasan borneo..leh tgk pelbagai jenis spesis monkey yg xdek kat semenanjung kan...

maybe mmg org akan kate...xdek ape pon...mmg xdek ape pon...wat penat & wat kete semput jek kan..but...the setiap org ade pendirian....for those yg nak berhuha..mmg ni bukan tempatnye..but sape2 yg nk carik kedamaian tgk alam sekitar...this the place...kalo nk kire tempat bergambar pon..aku prefer Cameron lah kan..sbb …

Jedd & Muhaimin

Zaidah & Muhaimin...Selamat Pengantin Baru & Happy honeymooningggggggggggggg..jgn over ok!..kene sopan2+kontrol2 ayu gitew ahaks...

ok Zaidah or aku pgl Jedd jek....ni geng kamceng aku mase form4&5 sbb dok sblh menyebelah kan..dia ni tinggi gedogang ok...kalo tym assembly pagi..aku terpakse dok belakang skalik disebabkan menjadi partner dia..huhuhu [ni namenye verangan tinggi]

dia ni jenis yg sengal jugak.....kire leh golong aku ngan dia geng sengal..sbb dlm kelas keje kami gelak sakan ajo...lawak si jedd ni yg mane kaki majalah ujang+ majalah katun sedunia....yg mane semua lawak dlm majalah dia leh implement dlm kehidupan seharian...letey ooo nk gelak kalo dok ngan dia ni..hehehe agaknye ni lah penyebab aku skrg ni kalo gelak...xleh nk kaber langsung kan...hehehehe

dulu mase aku masuk matrix pehtu aku ke dungun & dia plak kat Uttho...even berjauhan xdeklah alasan xjumpe kan..cuti sem..kompem aku ngan dia akan kuar meroyan..hahahahaa ber2 pon jadik ok! & bab bergayut …

Penangan Sekeping Lempeng

Aku dah kebuntuan dah ni, seperti ditelan mati mak..diluah mati bapak...cewahhh..itro kene poyo sedikit...

Tanpa disedari lempeng ni mempunyai aura yang sangat kuat utk seseorg merasa hati. itulah dia dari kerana sekeping lempeng mak aku kat umah dah xsenang duduk. Sekeping lempeng ni dah berjaya membuatkan hati mak aku resah... lempeng ni jugak lah pencetus kepada segala musibah yg melanda kat umah aku di kampung sekarang ni.

Bunyik macam sesuatu yg buruk telah berlaku...tetapi tidak lah buruk mane..cume awan yg mendung belom nk cerah sbb matahari malu2 lagi nk menunjukan diri..huh~~~ apelah aku merapukan ni ler sengal!

Ok, kat umah aku, skrg ni ade 3org adik aku ngan makayah aku...di mana yg sorang tu tgh cuti semester,..tu yg bertapa kat umah..tp serupa xdek kat umah..sbb hari2 ade keje part time dia buat...dia ni dah malas nk carik keje part time kat kedai2 tu...dia cume tolong membe dia punye makpak yg buat catering. kire kalo kuar pagi..mlm baru sampai umah..kire kewujudan dia di k…

Perkhidmatan Pendawaian Elektrik

Cerita ni agak dah basi...tapio tu lah..aku kemalasan nk transfer gamba sekarang ni...nak menaip utk wat karangan budak tingkatan dua ni pon aku malas ha....ni kan memikirkan ayat2 yg sesuwai kan...hehehehe

oklah..aritu kan aku dah cerita pasal Masalah umahaku sewa aku. yang mana DB Box dia malatop...tebabowwwwww....gitew..sound effect kene over sket..

Makanya, budak yg dtg membaiki tu mmg FREE jek seharian..tp xkn nk suh mai malam kn..dah terang2 umah aku tu xdek elektrik kan..camno nk wat keje dlm gelap..kang keje laen plak bebudak tu buat...huh~

makanya, aku ater mai lah kol 11.30am, sbb aku pon leh mintak kuar pejabat dlm 2jam kan...even kak AYu ade kat umah...kang takut plak ade bende yg dia tertinggal nk buat kan..sbb selain betulkan DB box, aku mintak bdk tu tukor kipas ngan lampu kat hall yg dah kojol sebuah tu...nak harap cahaya neon dr yg lampu seketui tu...mmg ala2 romantika di tampoi lah tetiap malam kami selama ni...sbb nk tukor...budak2 umah aku ni size masing2 agak std org…

Fraser Hill

Mak eihhh...dia dah upload ok....aku xbawak SD Card plak arini..haih* xdpt nk transfer & xdpt nk update story mory weekend ni..huh~

Kalender Serbaguna

Debaran 2010 makin kencang..lebey2 lagik...bile kalender 2010 mule di edarkan... ekceli debaran tu xdek ape pon..saje jek wat ayat gimik yg membentuk ke arah kepoyooaaan lebey...

dapatnye kalender 2010 dah blh mule plan ape yg ptt kan [pdhal...kat outlook blh jek tgk..nk tgk taun 2020 punye pon blh kan] erm... kali ni dpt kalender Save More..hehehe sungguh berguna plak..xperlu dah planner or watsoever..sbb segalanye kat sini boleh dikatekan....memenuhi citarasa aku..di mana..ruper nye seperti mana2 kalender kuda..aku suke kalender kuda ni..sbb clear mewarna merah utk hari2 percutian kan...pastu tulisan yg besar..senang nk tgk dr jauh..ahaks....

oklah meh kite tgk...kalender SAve More ni....
ruper lebey kurang kan ngan kalender kuda tu?

ha tgk tu dia ade menandakan mane2 tarikh yg bagus utk melakukan puasa sunat..kire ni secara xlangsung leh jadik reminder lah kan..kan selalu kite jadik terkompius ngan bulan islam ni...ha...ni skrg dah siap tulis..xyah aku nk tulis sndr lah kan...

mudah kan…

Broga Hill

Ala yg dekat Semenyih tu...

xdek lah jauh mane kan...

dah lah semua org kate tempat tu best...+ cantekkkkk

tapi aku dah bape kali plan tp xjadik2 jugak..

lom ade jodoh kot ngan BrogaHill ni..

tp tu lah mmg teringin nak melenguhkan sendi+otot kat situ...

nk bgn seawal azan subuh lom berkumandang tu yg masalah tu kan..

haih* ditambah plak perencah xdek geng..selalu timing FREE xsame kan...

pehtu digaul plak ngan alasan malas + sengaja buat alasan

& then diuli kasik rata ...oppsss silap diuli ngan kebutaan jalan even garmin ade...tp aku xkompiden..hahahahaa

makanya, tempat yg dekat tu pon xsampai2 lagik

Nota kaki: sape lah yg nk ku ajakkan ni

Boys Over Flowers

Setelah sekian lame xmelayan cerita Korea...kini aku kembali menjadi pencinta cerita korea....rase last drama korea yg aku layan adalah...."Sassy Girl"....lepas tu semua citer korea aku anggap xmenarik..hehehe

Drama ni kebetulan aku layan mase last week...Jumaat mlm sabtu...kan dok kat kampung..mak ngan adik aku dok melayanm cerita ni....aku yg xtau nk watpe mlm tu...sbb xdek ape yg menarik nk di surf kan..+ boring lah kot...join jek lah mereka melayan cerita korea...mak aku siap bg service FREE utk menceritakan al-kisah 3episode yg aku xtgk..sbb ni cerita baru menggantikan cerita yg pasal musik...tah ape tah..budak opis aku ade citer kat aku mase kitaorg outstation kat kedah dulu..tp aku tgk..cam xkene ngan mood ke ape tah...aku xberminat pon..ke sebab dah separuh jln citer nye tym tu..tu yg xpaham tu..ahaks

makanya...dek sebab satu episode tu..aku jadik nk tgk lg..sbb ramainye jejaka kacak dlm cerita ni..hik22....makanya isnin lepas aku mmg lah semangat nk tgk kan..sekali ca…

Italiano

Story mory bout besdae sazz lom berakhir...

as ape yg di rancang, smlm kami ke d'curve tok sawan2 abiskan duit dlm poket...hehehe actually plan asal tu utk annual dinner [hehehee...gelak sila jgn besar ok!] utk GGO & sempena meraikan anniversary GGO's yg pertama kan....

kebetulan dirancang dah lame....tup tup asik di postponed...kekdah nye...smpai nk ke besdae adik bongsu....teros lah plan ditukar.....utk adekan majlis semua serentak..jimat kos..jimat masa jimat minyak kete yg terbabit jimat napsu serakah tok melantak jimat kalori & penjimatan yg maha hebat

asalnye...pilihan org paling tua nk makan di Merche.....tapi kekdahnye..dia dah kayape di sebabkan meknab terchenta....."tu lah..syg awek di manje2kan...kan dah rabak poket tu"...makanya...dia request utk serang ke mane2 kedai makan mampu bayar...hehehee

so, oleh sebab aku ni bab makan..tarak hal..biarkan dia decide mane yg dia mampo ajolah kan....so, semua pon setuju supaya org yg paling tua...rambut dah maki…

Maybe

aku dah TAK RETI nak pilih color..nk match ke...nak rase sesuwai ke.....aku dah sangat ketandusan IDEA nk pilih...makanya...akan ku biarkan design belog ni begini..aku ubah lelebih...dah macam2 plak ilang...tu yg malas tu..ehehehe...

makanya......opppsss

ini ajelah hasilnya....malas dahhhhh...tetibe kekreatipan aku yg xseberapa dah lenyap....

Semoga Umur kamu di panjangkan

supaya dapat menikmati keindahan hidop pada masa2 akan dtg....& sahut lah seruan Bakal pak mentua ko utk makan megi sempena menyimpan duit berbukit lalu dpt lah ko mengadakan satu majlis super duper gerannnnddddd di majlis berbahagia ko nanti.....ahaks

sempena besdae dia jugak..aku terpakse membuli dia kerena dek ketiadaan laling ku di sisi...hehehe makanya..terpakse lah mengguna perkhidmatan cik besdae gurl malam ni..huh

oklah...Happy Besdae My dear fren...my all ur dream come true & berbahagia di samping abg soljar...moga malam ini kamu xkene tembakan bertubi2 dr org len [alamak..jgn salah anggap...abg soljar skrg tgh belajar wat bom..bom ape...kuih bom ke ..den xtau...kurang fakta kat sini...hehehe]

aku doakan semoga abg soljar dpt pelepasan dr duty menjaga kubur malam ni utk meraikan majlis kamu..ahaks...

ok adik bongsu yg dah gediksss nk kawen..semoga segala yg dirancang berjalan lancar yeeee.....

Masalah

Semalam...

Around 7.50pm, tetibe kat main swicth box [betui ka name dia,,,taram aje lah labu] tu kuar api2 gitew..aku yg tgh dok depan lappy cuak lah kan...teros aku tutup semua suis.....& lampu+kipas nye suis semua kene tutup...bergelap kejap..pahtu nak tgh HP..bukak lah lampu hall tu..tetibe...bunyik..pop..pop... & percikan api gitew,,,

Cuak lah kejap..smpai pikir..mane nk terjun kalo terbakar...hahaha lawak sungguh.....

seb bek smlm aku tak keseorangan....sbb kak ayu ade kat umah & fiza pon blk awal [ni lg musykil..smpai umah sebelom aku jejak kaki kat umah..haih*]

nk tolak suis pon aku cuak..hahahaa tp buat jugak..gune kayu..hehehe lawak x lawak...ngan tourch light xdek....seb bek kak ayu aku mini tourch light yg cahaya nye power..tepon tuan umah....erm sengal..suh mntk tlg kat sedare dia yg tgkt 12..aku poie..atok tu pon xberapa nk paham & xsehat mane pon org tua tu..kesian plak nk nyusahkan...call sane call sini..call TNB..waiting list dr 33 jadik 54...mak eihhh bape…

Ronda-ronda

Petang smlm...cam boring jek dok umah...tiket bas balik KL mlm plak kan...haih*/..disebabkan kebuhsanan & kerete guwe ade di kampung..sedap lah aku plan terkejut...saje jek nk jln2 ronda2 kat melaka...tu jek yg baser aku buat..saje jek carik pasal utk menimbulkan kemarahan disebabkan byk kenderaan di jalan raya..huh*

dari banda melaka ke ayer keroh..masuk batu berendam...& kuar ikot cheng..amik ko..saje jek perabis duit minyak...huhuhu....

aku kuar jln sorang2....siap ckp kat mak..xleh ikot...hahahahaaa malas nk bawak..kang kompem nk singgah byk tempat...xdapat den nk ronda2...

ni lah Jusco yg suppose bukak 17/12 tp insiden gas meletop tu...kene lah tunda ke taun depan

kalo idak..kompem aku dh jalan2 lenguhkan kaki dekat sini
tapi aku hny jalan2 lenguhkan kaki tekan break ajolah yeee

ke ayer keroh sbb nk jenguk ke romantika & home decor..tp ape yg aku carik xjumpe plak kat melaka tu..huh..kene carik kat KL jugak lah jawabnye...
jalan sgt jem ye.....
bertapa kat setiap traffic ligh…

1 Muharram 1431H

Selamat diijabkabulkan mase 1 Muharram 1431H, tahniah Yanti & Azrul...Semoga kebahagiaan milik kalian ber-2.

Lagi sorang memilik tema oren...mak eihhh...ko ngan si Fauziah ni berjanji ke apo ek? hehehe

aku ke majlis si Yanti yg bertempat di Londang, Melaka bersama si Lyza....baser lah....tu..tu jek geng yg tgl kan...hahahaa

tapi best sbb nek kete best...xyah aku stress ngan traffic kat melaka ni...leh melelapkan mate seminit dua...

aku ngan Lyza sampai awal...sbb lyza ade kenduri len kat Batu pahat..makanya...mmg awal lah kami makan kenduri aritu...hehehe kol 11.15am dah smpai ok....seb bek pengantin berarak awal...iaitu seawal 12.30pm..





makanya..sempat lah tgk kan..lepas setel dia dok kat pelamin..kami teros chow...singgah umah family lyza kat kuala sg. baru tok dia angkut baju dia..hehehee sbb dia nk blk Muor teros kate nye

sempat lah bergamba + bergossip ngan pengantin...1st tym aku pegi umah kenduri kawen./.tp dlm umah dia...especially depan pelamin xdek org melepak...hahaha cool ka…

Semoga Berbahagia

Hari ni langit seolah2 menangis...meraung....hahahhaa mcm hati aku kot..keh keh keh poyo lah plak
tapi seyes ujan dr pagi...smpai ke ptg ni... opppsss dah maghrib kan..pon masih hujan lagi ha renyai2...haih hujan rahmat ni namenye.,..
siang td plan ke kenduri si Pau [better panggil Fauziah kot skrg ni...dah dewasa kan]... Fauziah sgt comei ngan busana oren nye..mak eihh..i jeles u dah slim river skrg ok....^-^v, paling xdisangka...si Fauziah ni yg merupakan rakan sekolah Sharodz aku adalah sedare mare ngan mak ngah sebelah umah aku ni....& mak aku pon kenai ngan bapak dia tu...pakcik mahat
oklah Fauziah & Suami, SELAMAT PENGANTIN BARU. semoga berbahagia selamanya. amin.
plan asal, aku ngan Lyza, tapi Lyza sesat smpai ke Machap & stuck plak kat durian tunggal, makanya xjadik lah dia ke kenduri si Fauziah ni...xpe esok kitaorg kene makan kenduri kat umah Yanti plak...hehehew
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&…

Lepaking@MCD, Mont Kiara

ok...tersesat kejap kat sini..seb bek dpt menyaksikan malaysia di kalungkan ngan pingat Emas...ahaks...
owh lupe...kekaguman aku tang Malaysia menang..lom terpadam lagi....hehehhhee
Wah leh tido dlm senyuman...sbb Malaysia menang..:)
Nota Kaki: Selamat Tahun Baru kengkawan semua... & Salam Maal Hijrah..

Cayalah

Malaysia.....

Tahniah..Tahniah...Tahniah....

Ape yang penting...UsahaSama...heheheee opppsss Kerjasama...ini lah hasilnya...& xsia2 fafau, FBI & Kiran lepaking di hakim, Sek.7, SA....

Kire berbaloi usaha mereka...







Nota Kaki: Aku sempat tgk tym penyampaian hadiah..& glad to here NEGARAKU berkumandang..bangga kejap...:)

Berita Terkini...Hiburan Sensasi

Aku juz nak wish...GUT LUCK pada team bolasepak Malaysia esok.....

Nota Kaki: Kalo opis aku membenarkan pulang awal....blh wish pd comp aku ni..Thanx..hehehe menyahut seruan kerajaan gitew...

Niat

Niat aku nk ubah ruper belog aku nih

tapi tu lah... resepi niat ni...

kalo hanya disediakan bahan tapi xdigaul+diuli ngan kesungguhan....mmg haram...jadik mcm ni lah...sekerat jalan jek...hahahaahahaa...sorilah...ek..kalo rase cam xbest nk tgk belog aku ni...aku agak xbersemangat nk buat keje nih

Pewittt

Sebenarnye...
dah lame xbergossip ber3...
dah lame xddk coh cehhh bersama
dah lame xmakan2 ber3
dah lame ...lupe daaaahh hehehe

tu lah... jumpe ber3 pon kat gtalk jek...ahaks....
xpon hny jumpe ber2 jek...nk kumpul ber3 pon payah..
thanx to wafi sbb melepaskan tali rafia tok beberapa jam supaya mira leh ronggeng ngan kami sbg wanita bujang..keh keh keh


ni lah dia..sekian lame xbergambar ber3....ahad lepas..berjaya jugak..snap gamba ber3 versi 2009 :)...rasenye..gamba last ber3 mase jamuan berbuka puasa ATAT mase taun lepas...

sembang lebey

wat i can say...

weekend yg lepas....seperti mengembara satu malaya daaaaaa

letey gillos...tp puas ati sbb berjaya menjadikan rumah sewa aku tu sebagai hotel utk tido mlm sajok..hahahahahaaa

Syah & Eyzan

Ahad pulak....mmg dah plan lame...sejak dpt kad kawen dr si syah ni...aku ngan DD plan nk pg yg side lelaki....senang kan sbb 2-2 org kitaorg kenai...makanya...ke jerantut lah smlm kan..hehehe

owh trip ni..konvoi ngan atatians yg len...3bijik kereta [proton fan + hitam-hitam belaka kaler kete..hehehe] ade 6org perempuan [5gadis 1 isteri org] & 4org lelaki...

Selamat Pengantin Baru
Syah & Eyzan



kebetulan....family perempuan xdpt nk hadirkan diri di majlis...makanya...kami berseploh org terpakse oppppsssss pakse rela menjadi kaum keluarga


ni lah dia lebih kurang deskripsi utk tugasan kami...hehehe aku amik dr forum...