Friday, January 24, 2014

Ronda Malaysia dengan KTM (Part 1)

Impian ni adalah impian aku tahun 2013, tapi sampai lah berakhirnya 2013 aku tak Berjaya nak melaksanakan impian nan satu ni walaupun ke satu tempat. cuma impian nak travel by train tu terlaksana masa aku pegi Vietnam pada April tahun lepas...itu sahaja....

makanya, entah apa ilham muncul, aku nekad beli tiket train masa 6Januari2014 kat komuter sg,.buloh. aku roger nurul kat JB dia kata, dia ada je kat JB date yang aku nak ke sana..maka, tiket ni memang berbaloi..hahahahaa
balik dari beli tiket train, aku terus usha ticket flight dr jb ke KL..alah..murah sgt..belasah ajelah kan..xyah piker transport lain dah...mula2 bajet nak pegi and balik naik train but masa sangat suntuk..cuti selasa je kan..dan aku plak amik cuti pada isnin shj..naik train perjalanan dah makan 1/2 hari..mau taknya...bertolak kol 8.30am, kol 4pm baru sampai JB...

KL sentral - JB sentral cuma RM33 shj (sehala)
Even seat KTM ni takdelah best mana, tapi aku cuba utk didik diri agar rasa bersyukur, yupp sendiri punya impian kan...

kenapa dengan keretapi?

bukan kerana murah...
bukan kerana kelainan...

sebabnya
nak tengok kawasan yang selain boleh diakses dengan highway, Bandar, pecan koboi...dan etc etc...
naik train dia akan lalu kawasan yang sangat2 tak terpikir dek akal..pada akulah.... sebab aku blh Nampak pakcik2 lepak main dam bawah pokok tepi landasan ketapi, nak snap gambar tu memang xsempatlah sebab keretapi ni kan bergerak..pakai plak camera phone..sendiri mau ingat lah.

takdelah tujuan nak abadikan dalam gambar ke..memang hobi aku pon amik gambar tapi sekarang yang lebih penting merasai & melihat sendiri, lagi memuaskan kot. dah tua-tua..sentimental sket perasaan..wakakakaa
ni view sebelum gemas rasanya.... 2jam pertama perjalanan aku tidur...hehehe as usual..yolah aku bangun kol 4.30AM kot coz aku gerak dari Melaka pagi tu..gerak dlm 5,.15am, sampai kerinchi kol 7.20am, well KL time orang kerja, faham-fahamlah kan...sampai, park kereta dan terus naik putra ke KL sentral...tapau makanan dan seketui buku terus masuk train...hehehehe
layan blues..tengok-tengok gelagat orang dalam train..yang dr KL xramai pon...tapi adalah...gerabak aku ada lah dalam 9org kot..hehehe tapi setiap perhentian akan ada orang naik lagi.,lama-lama jadi penuh..huhuhu
dekat gemas aku dah sedar and Nampak lah station baru yang cantik...nak pegi sendiri saja-saja jangan haraplah kan...makanya dengan naik train macam ni, kita akan sampai kat kawasan ni..wakakaka

ni dekat segamat, station ni kat kg.anam..kampong adik ipar aku..huhuhu aku pernah sampai masa kenduri derang lah. the part yang aku suke kalau dia balik kg, kompem mak dia tapaukan stok ikan-ikan sungai yang sangat banyak. hehehe
perjalanan diteruskan sehingga ke Labis dan bekoh, labis..
ni kat station paloh...bayah benar nk snap ddengan tingkap macam tu kan.
kluang station..sedih kejap je berhenti amik orang. lepas tu terus gerak..tak dapat nak tapau kopi kluang macam yang aku plan dari taun lepas...takpelah..hope ada rezeki pegi kluang masa CNY ni kenduri anak murid PLKN aku..dan hope jugak kedai ni tak tutup sbb CNY kan...



ni masa dah sampai kulai, Johor....layan kan aje...ada perselisihan train..maka kena tunggu sekejap
sampai kat JB sentral.. nurul amik aku..dia keluar awal dari oppis..tq so much nurul sebab melayan aku sepanjang aku kat sana,.
sampai2 je..dia angkut aku g makan..almaklumkan aku hanya makan sarapan je dalam train tu..malas nk pegi café...
dia bawak kedai mee bandung muar kat kampong melayu....
nilah mee bandung seefood aku yg super besar dan super tak boleh nak abiskan.
malamnya dia bawak aku lepak kat benafe village..ni tengah malam..aku melantak tandoori nan dan peanut milkshake yang marbeles...

tapi sebelum melantak tu aku dah buang kalori sebab kena jalan kat pasar karat yang bapak le panjang..dah lama kot xronda2 tak memasal macam tu..dan tak memasal aku beli seluar tidur yang paling comel kat situ..wakakaka...
malam tu nurul bawak aku tidur kat hotel je..sebab dia kata rumah dia panas..layankan aje..hahahahaa

esoknya sarapan pagi di kacang pool
nom ...nom.... nom.... sedap sebab tak mengeyangkan...bolehlah nak melantak banyak-banyak kan, tapi serius sedap..hehehee

lepas makan, kami meronda-ronda JB dan sempatlah singgah sekejap kat JPO..perghhh even sekejap memang kopak poket aku sebab aku dah jumpe explore flap idaman aku dengan harga yang sangat berbaloi..beli online time sale kat UK pon tak dapek harga tu..aku pon pejam mata beli ajelah...tamatlah sesi termimpi-mimpi aku...

nak menunggu flight aku malamkan..makanya cont lah...
dan sebab petang semalam tu kedai ni tak bukak, maka rezeki aku pada hari ke2...dia bukak..kitaorg jadi cust pertama sebab sanggup tunggu dia bukak...

Dapur jendela..itulah nama dia...ke JB kena try makan kat sini....tempat dia cute...dan pemilik dia malay... ala2 lepak kat wondermilk KL..uhuk.....
sambil2 menunggu...aku pon snap-snap jelah....

 
santaikan...



dan inilah lempengnya yang aku order...cool jugak kan..kalau kat Melaka malam kot baru kedai tu bukak..ehh sama je lah..hahahahaa

itu jelah sesi penjelajahan aku ke JB.

sebenarnya ikut perancangan aku...aku travel by train akan pegi dan lepak2 kawasan train je..lepas tu naik balik train balik KL...ni kebetulan ada geng...boleh ajak meronda kan....

hope akan ada part 2 tak lama lagi...

aku ni tak sedar diri....bila makin sesak dengan kerja, mulalah aku nak cari nafas utk keluar ke sana sini kan..utk aku neutralkan pemandangann.....kunun nya lah...layan kan aje...

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...