Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2010

Sebab aku menguap byk kali siang tadi

Owh tetibe teringat.
Ape perasaan korang yg tengah lena di ulit mimpi, tetibe dapat call kene sumpah seranah di kala pukul 5.00am. DAMN! mcm lah siang tu takkan muncul lg..kalo ye pon nak maki hamun aku, tunggu lah esok pagi kan. rase nak bagi penampar!
lagi menyakitkan hati aku diserang tanpa usul periksa terlebih dahulu.
Nak kate perempuan bodoh. aku sendiri perempuan..nak kate perempuan suka bertindak melulu tapi aku rase xsemua perempuan begitu. Ok titik sini dulu
Kalo aku lah, as perempuan, kalo aku nye tunang ke, boipren ke, suami ke..ada perempuan lain..aku takkan carik perempuan yg lain tu..yg aku carik cuma boipren/tunang/suami aku tu. Aku setelkan dengan dia jek...sbb dia yg buat pasal ngan aku kan...perempuan lain tu xdek kene mengena kot...cuma dia tak ubah macam penambah perisa jek!
ok sambung, aku xpaham kenapa perempuan tu call aku pagi2 buta ni..nak terpekik2 kat telefon..kalo ye pon nk serang aku..sila lah jumpa aku..dah lah....serang aku tanpa sebab..aku kenal pon idak si…

Hijrah

Ini bukan kempen MLM....diingatkan sekali lagi..ini bukan kempem MLM!
Hijrah itu pengorbanan, Hijrah itu perjuangan, Hijrah itu persaudaraan, Hijrah membentuk perpaduan
************************************************ owh ini bukan lah awal muharram kan..xsemestinya, kita akan dengar lirik ni tym awal muharram jek...dalam kehidupan kita seharian pon kene selalu berhijrah..berhijrah pd kebaikan. semoga ape yg dipilih utk perjalanan hidup, harapnya yg terbaik.
Hijrah tu mmg pengorbanan kerana kita terpaksa mengorbankan sesuatu utk mendapatkan sesuatu. tidak ade benda yg kekal dalam dunia ini. dan kita perlu membuat pilihan bukan mengaut kesemuanya pd satu-satu masa.
Perjuangan yg tak akan berhenti selagi kita masih dilandasan yang kita sendiri pilih & masih lg dalam lingkungan keinginan kita. Bila mendapat sesuatu kita akan target sesuatu yg baru..makanya perjuangan tak kan berhenti setakat tu..sebab tu dikatakan Hijrah itu perjuangan
kerana berhijrah jugalah ikatan persaudaraan akan makin k…

Ikan Bakar....

Weekend lepas aku balik Melaka. Well, homesick kot..wakakaa pdhal aku xtau nk watpe kalo lepak KL...balik je lah melaka kn...nk blk mlm jumaar tu...aku kengantukan..makanya..lepas subuh di mana, pg-pg buta dah kene mandi kat masjid sabtu sbb kat umah ayaq xdek..giller dah lame ok....isu ni xberbangkit kan..kekekee last aku rase tym nik & da gang ade lg...xpe koman2 DD merasa lah mandi kat masjid..wakakaka [jgn ingat tym sekolah & kat dungun jek kene mandi kat merata tempat ni]
balik kampung bukan watpe pon...aku qada' tidor adelah kn..hehehe dan selepas bangun dr tidor..kelaparan...dan dah petang...lauk aritu mmg kurang menarik sbb yg ade sambal udang ngan telor..almaklomlah..musim org mengawan belom berakhir...mak aku malas nk masak lah tu...dah lah xbrekpes kn..amik ko..mmg berkeriuk lah perut aku melagukan hip-hop. disebabkan lapar tahap abad ke-21, aku pon ajak lah makayah aku & sape yg nk ikut makan ikan bakar...slurrppp slurrpp...keh keh keh....aku ajak pg kat al…

The Karate Kid

Disebabkan xtau nk buat ape..TGh tadi aku jejak kan kaki ke GSC mid valley... bkn xkerja ok, tp mmg serius mereka xmau kot kami jejak kan kaki kat opis...dah macam merempat jek rupanya [perempat yg xdiundang]...tp abaikan...sbb geram tu ye jugak..tp lantak lah..xkan aku nk suh mereka tatang aku ngan minyak yg penuh sbb masih byk lg kerja mereka perlu mereka uruskan & byk lg urusan yg lebih penting kan..nk amik tau semuanya kn, mane lah nk larat....well, aku sedar diri aku hanya pekerja bawahan yg tiada apa2 yg blh dibangga kan. cuma tinggal esok dengan lusa jek. enuff.

Ape yang aku boleh kate utk cerita ni..."Terbaek Wok". Mungkin aku sedikit bias dengan memberi 4.7/5 bintang. clap* clap* clap* [ape jadah clap3x dulu kn] sbb aku bias..aku suka citer kung fu..tu jek..kekekee ok lah... overall mmg best..aku sanggup tahan nk terkucil gara2 xnak terlepas even sesaat tayangan tu.
tapi part budak bawah umur kissing ni..xbaik utk tontonan budak bawah umur..kang mereka salah tafsi…

IMAM SYAFIE

Sabtu lepas mase aku singgah umah si Yam, aku telah mengangkut sekali beberapa buah buku dia..termasuk lah..buku di atas...hehehe tgh gigih nak abis kan.....
tp tulah..buku ilmu ni kene bace ketika tenang..kalo x, xpaham ape yg aku bace tadi..hehehehe
& tgh2 bace....terjumpa lah beberapa ayat yg best utk dikongsi bersama,...:)
KANDA DINDA OK..HUHUHUHU.....
siri novel sejarah islam ini..hasil tulisan abdul latip talib ni yam yg perkenalkan dulu....koleksi aku xsebanyak dia lah..sbb baser nye aku pinjam jek dr Mak yam..hehehehe
ha....Ingat tu..kaya tu terletak pada hati & jiwa kita :)

nak tau buku2 lain....boleh ke http://abdullatip.blogspot.com/

Kasut Baru Kakak

After balik dr kenduri kawen sana sini sinun tu.... dah malam kan..tp aku gigih jugak nk pegi melawat si yam & anak2 nya di rumah baru mereka..hehehehe
sebabnya adalah......tara...............
nak hantar kasut si kakak...besdae dah lepas sebulan dah...baru lah terhegeh2 nk hantar kasut ni...& sangat terharu sbb Kakak Bihah suka sangat!
sekejap-sekajap...nak pakai..
pastu bukak...
& pakai balik...
lari sana sini...almaklumlah rumah masih kosong.....sakan cik kak tu berlari ala2 jaguh pecut....jatuh pon cool ke...control cun....xnangis..hehehehe
& bila snap gambar...tengok lah...posing sakan..ala2 gadis pemalu..cett....
ok..nilah kasut baru kakak...sangat PINK ok..aku pon xtau apsal aku sanggup beli kaler ni...maybe xjumpe kaler purple yg diidam2 kan kot..hehehehee
Seb baek size dia.....ok....


Amacam ibu, comei tak anak ibu?
kesian kat adik sbb xdapat ape2...hehehehe..tunggu taun depan ye adik....
dan bertambah kesian...adik demam malam tu..panas tol badan dia...asik nk berkepit nga…

Selamat Tinggal

Lumrah kehidupan manusia, perkara yang paling susah nak dilafazkan adalah "Selamat Tinggal". Setelah 3.21 tahun bersama company skrg ni, aku dipaksa & dengan rela mengucapkan Selamat Tinggal kepada company tersebut utk ke company lain yg sanggup menerima aku..hehhee asalnya, aku target nk lepak kat company tu paling lame pon 5taun....& paling cepat pon 4taun..tp awal2 lg dah kene halau..wakakakaa padan muka aku kn.
ok, beberapa bulan kebelakangan ni..since awal tahun sebenarnya, aku adalah sedikit serabut dengan isu 'Outsourcing'. Department aku bakal di tutup & segala kerja IT akan di outsource ke satu comp lain yg dah dikenal pasti mampu utk melaksanakannya. setelah menimbang tara baik buruk & lebih pada career enhancement aku pd masa mendatang...aku memilih utk say Bye bye pd comp ni & melompat masuk ke comp yg baru....tapi xkemana nnt, masih menguruskan kerja2 yg sama mungkin cuma bertukar ibubapa aje..hehehe
dah setelah sebulan lebih kami ditin…

Kucing

Aku bukan lah peminat kucing & tidak lah tergolong dalam yg membenci makhluk tuhan ni. Kebetulan, kat umah aku skrg, ayah aku ade lah bela beberapa ekor kucing gara-gara kucing tu beranak kat tempat kasut rumah aku..hehehe
sebenarnye ni bukan lah kali per-1 kejadian ni berlaku. Tym aku sekolah mmg selalu jek..tp kasut aku jarang jadik mangsa kerana aku kan sekolah asrama..hehehee
kembali pd penceritaan asal, ni adalah kucing acik aku..yg rumah dia selang beberapa umah dari aku jek. maybe dia dah xnak kucing ni kot..maybe penah buat hal TERberak dalam rumah..makanya, kucing ni tak dipedulikan..makanya, kucing ni [si IBU] yg ketika itu tengah mengandung selalu lah lepak depan umah aku & kebetulan ayah aku takde keje skrg..maka dia layan kan aje kucing tu..sampai lah kucing beranak kan 4 ekor anak yg comei2..hehehe
& bila dah bela tu sayang lah plak kan......
makanya, ade seekor ibu yg penyayang [serius terharu tgk binatang sayang anak dia kn] & 4 ekor anak dia...dan di tamba…

Kawin sana sini sinun

Nak kate letih tu takde lah sangat. Nak kate best tu....BEST lah kot..sbb dpt jumpe & bertekak ngan geng2 lame...dah lame kn xdek rase menyampah or sakit hati..wakakakakaa

Kejadian hari sabtu 19 Jun 2010...beberapa jam yg lepas....seawal subuh dah bangun gosok baju..SEMANGAT ok!, & gerak ke umah mira di Kg. Pasir berdengung, Hulu Kelang kerana tpt berkumpul kat umah dia...& naik kereta dia jek....trip kali ni agak sempit sbb aku nk menyelit jugak..hehehe makanya..5org dlm kete...aku, idan, mira, wafi & amir kecik..

perjalanan di mulakan pd jam 9.10am. pemandu berhemah...iaitu suami terchenta si mira...iaitu mr wafi, berjaya melaksanakan tugasan nya dengan jaya & selamat...kami sampai awal..11 lbh dah sampai..teros lepak kedai minum yg Atat leader penah bawa suatu ketika dahulu..cewah...mcm lame jek..pd hal..setahun yg lepas jek kejadian nye...hehehe & lepak sampai 12.30pm, lepas tu teros gerak ke rumah pengantin even pengantin nye xsampai2 lg...xpe g makan dulu..…

Dia dah kawen

Yang pasti aku sampai kat kenduri ko dengan selamatnya...even agak lambat smpai....yolah sape suh wat kenduri same waktu & tarikh dengan sedara mara aku nye kenduri kn....

ape2 pon...aku gembira tgk ko Happy..:)

& all the best utk new life ko...& semoga jadik suami yg soleh....aku tau ko buli wife ko..siaplah kan...

Selamat pengantin Baru NIzam & Linda & Selamat Berbulan Madu.. oceceh

terkena plak baju aku ngan tema ko..hahaha mmg aku dah agak ko akan buat kaler merah.... kaler seumor hidop ko kan? ahak... Nota kaki: Yolah lepas ni aku kawen plak lah....


Cheesecake Paling Simple

yang pernah aku buat
Juz guna Creamecheese, whipping cream, gula kastor, biskut marrie, butter, air 100ml, dan gelatin halal. Ini sahaja bahan yg digunakan. resepi nye nnt lah..sbb tym aku buat mmg tiada sukatan digunakan..main taram jek..& aku xdek nye putar gune mixer ke ape...aku juz blend jek semua bahan2..wakakaka....

Kelelahan

Melayan budak2 ni..xperlu lah aku turun padang utk exercise..serius berpeluh ketiak aku ok. ni sesi mlm sebelom majlis...walaupon 4org..tp mcm 40 org jek yg berceloteh.
mcm mane aku boleh masuk dlm team kanak2 ni...sbb nye mereka percaya umor aku 13tahun..wakakaaka...
Sesi pembelajaran baru....bercerita memulakan kosa kata selain pada suatu hari....tp budak2 sekarang mmg cepat tangkap....tp agak kelakar lah ayat yg keluarkan...seperti
Hujung minggu yg lepas jadi masa lepas hujung minggu
Pada bulan lepas jadi bebulan lepas
& byk lg...mmg gelak terbahak2 lah aku dibuatnye...
tapi mmg betul lah..tym kenduri kendara ni je lah..kite akan jadik rapat ngan sedare mara..harap kn hari raya...mmg payah sbb xselalu nya akan jumpe...masing2 dah ade keluarga lain kn...yg bujang tu mmg senang lah kn...even aku yg bujang pon aku jarang dpt jumpe semua org tym raya,..
penonton yg setia yg ni...si Jagung yg ramai awek.... kecik2 dah pandai mengayat ok! & kecik2 dah reti paksa aku snap kan gambar dia.. o…

Hafiz & Atika

Selamat Pengantin Baru kepada kazen aku Hafiz dan Isterinya Atika. [dalam pala otak aku, org nama hafiz ni mmg suka pd org nama atika jek ek?] keh keh keh... Hafiz ni muda dr aku..baru 24tahun tp jodoh dah sampai. dia ni mcm kes adik aku jugak lah yg kedua tu...langkah bendul..sbb si Hafiz ni ade kakak yg tua dr aku [Ita sila sedar diri..ko lagu tua dr aku] hehehee..mmg aku kene pelangkung ngan minah tu nnt. Ok, ni nama Jodoh dah sampai kan...
mula-mula bila makcik2 aku kate wife si hafiz mcm aku..serius aku xpercaya...tp mereka kate xdek lah same sgt..cume gambar kat banner tu...serius aku rase same plak..wakakakakaa
dan lagi satu..dengan spek yg baru....semua org ingat aku adelah adik aku..wakakakaaa mcm2 lah ayat2 makcik2 aku...aku xdpt blk mlk lah..sbb ade keje lah..pdhal yg aku ade keje tym majlis dibelah perempuan minggu sebelom nya..tu mmg aku xleh nk pg..sbb aku ade shoot wedding si Isda tu kan. pdhal..yg depan mate depa ni lah si Yun nye..wakakaka lawak jek...
owh ni..sedare mar…