Thursday, March 6, 2014

Bila musim kemarau tiba

bekas-bekas / tong-tong semua kena beraksi kan. isu takde air ni bukan perkara luar biasa. well, aku dah lali kot sebab since sekolah lagi. sekolah atas bukit, dan pam air tu memang masalah waktu siangnya...sbb dah tua kot..makanya setakat mandi 1baldi or 1/2 baldi je...memang dah memadai.
 
berguna jugak tong2 Tupperware ni...atleast ni utk kegunaan masak2 lah kununnya...
 
dan bila kerajaan negeri dah maklumkan pasal catuan air, patut semua orang dah alert..kalo aku xkesah kawasan aku tersenarai ke tak..aku tetap menyibuk tadah..even hari2 biasa pon memang aku dah spare baldi yg wajib dipenuhi & tong yg memang sedia ada utk simpan air time yang tetibe air takmo keluar.
 
Sekolah menengah.
 
memang mencabar sebab sekolah semua wanita dan masalah pam air. tapi budak sekolah aku kreatif. pili bomba pon kitaorg belasah..terer plak tu bukak pili tu kan..well, sekolah semua perempuan..apa adahal..hos bomba setiap aras tu..memang lah kegilaan kami semua bila takdak air ni...kadang2 tadah and belasah mandi je kat koridor tu. jangan cakap pili bomba...pili makmal pon kami belasah..hahahaa makmak mmg tutup tp tingkap makmal kami terer lah umpil kasi bukak...and pusingkan pili mengadap tingkap dan salurkan lah air menggunakan ubat gigi dan terus masuk baldi..korang imagine lah..kitaorg dah biasa and dah tau mcm mana kan....so mandi lah kami reramai gilir2 belakang makmal....ini keuntungan sekolah semua kaum sejenis. nak berkemban mana2 pon boleh. tapi kena time cuaca gelap ye. terang2 cikgu lelaki kan ada.
 
macam mana nak mandi air sebaldi je or 1/2 baldi...mudah..kalo sebaldi...amik 1gayung jirus badan... sabun muka & badan and gosok gg terus..lepas tu balance tu guna lah utk bilas...bersih insyallah...pandai2lah berjimat cermat.
 
university.
 
dan bila ke Universiti pon masalah sama...kat dungun tu..selalu nau kena mandi kat PI (masjid a.k.a pusat islam) nak buat guane dok umah kayu yang using..layankan je...
 
mungkin cara mak aku kat rumah mmg selalu ada spare tong yg dah siap-siap tadah air...2minggu sekali if xguna..buat utk basuh baju...hehehee makanya part tadah air..aku ok and aku alert kelajuan air pili yang keluar.
 
rumah sewa.
 
macam dok kat kerinchi..yolah serumah 8-10orang weh...mana ckp tangki cenoet tu..makanya, mmg xckp..kalo mlm perasan air kecik..mmg aku tadah lah..kalo xperasan..wassalam..esok pagi bangkit awal seranglah masjid2 terdekat..takdelah isu kami nak ponteng kerja kan...
 
dan masa toilet tersumbat pon aku gigih..pegi toilet kat kfc hokeh..apa ada hal...
 
rumah sendiri.
 
sama je...aku banyak tong2 isi baju masa bujang...takyah susah-susah..guna je tong apa yg ada...maka tong ni pon aku buat tadah air..kah kah kah, sape ada box ni...takyah membazir beli tong air..sbb skrg tgh mahalkan..guna je box ni... aku ada melambak...sbb dulu mana ada almari kan..kekekeke nak pinjam  meh sign kontrak.
 
 
oklah kan...aku musykil org2 nak memekik takde air...kan dah bgtau..tadah jelah..guna ke tak belakang kira..janji bila takde...takyah nak berkicau sana sini..jadi manusia yang memahami keadaan lah..bukan selalu pon musim kemarau ni. dan mandi tu takyah lah beria.... mandi wajib pon bukan guna air yg banyak..cuma kena bersihkan najis/kekotoran dan  ratakan air keseluruh anggota badan je dan jangan lupa niat.
 
dan aku bersyukur jugak pengalaman2 ni sebab bila travel tpt orang....memang sangat membantu... mandi kat RNR Malaysia ni adalah perkara biasa aku buat dulu bila aku terpaksa travel KL-Kedah-Melaka...mmg ikut dan jelah...bonet kereta dah macam almari baju dah..kekekeke..
 
oklah bersyukur masih ada air lagi. & selamat tadah air setiap 2hari..kekekeke

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...