Friday, October 31, 2008

M.e.M.o.R.i

Tak sabar nyer nak menanti esok….lalalala.. bukannye ape pon..hanya kerana esok mo ke sekolah lame aku..iaitu Sek.Men.Keb(A).Sharifah Rodziah a.k.a Sharodz..yg terletak kat telok mas, melaka..esok ade majlis alumni sekolah yg pertama kali nya…dah dpt status sekolah cluster wajib lah wat alumni ni..dulu mase 2004 penah lah kumpulkan ex-exsharodzian tp xramai..around 30 jek lah..sbb tym 2 nk discuss bout alumni nilah..akhirnya berjaya jugak buat ha..after 4taun berlalu…Serius aku rindu sekolah ni..yg byk mengajar aku ilmu-ilmu akhirat & duniawi…mengajar aku hidop berdikari..mau xnyer sbb 5taun ok aku dok hostel since form 1…sume kene wat sendirik..dr seorang perempuan yg sgt lah selekeh smpai lah aku reti wat keje seperti basuh baju + kemas tpt tido + berpakaian senonoh + carik makan sendirik + kalo sakit handle sendirik + bak kate nyer semua kene belajar handle sendiri..even time 2 baru nak masuk 13taun…sbb before dat aku mmg xreti wat sndrik..yg aku tau hny basuh aksut sekolah sendirik … 2 jek.. tang baju aku xpenah amik tau..baju 2 bergosok ke x..aku mmg jenis hentam pakai jek..bkn aku amik kesah pon..janji aku g sekolah..memule masuk asrama..seb baek ade senior yg sudi mengajor mcm2 perkara..hahaha thanx to them... belajar basuh baju pon belajar ngan depa..camno nk gosok baju..aku ni lebey belajar dengan menggunakan teknik pemerhatian..so, mule2 perhati depa wat..pas2 tiru..lelame baser lah kn..huhuhu 2la start masuk asrama baru aku sedor yg aku ni anak sulong ok! Hahaha..baru lah tau yg aku ade adik berderet..hahahaa baser kat umah 2 aku cam adik plak..sbb aku kene bulikan dengan adik-adik aku & aku lah juara melalak kat umah 2..sbb time dah xthn ngan hentaman depa aku melalak..kompem setel lah depa ngan ayah aku..huahuahua..selain ngan adik-adik aku, pak busu aku yg ngok ngek 2 pon join skali ok! [oppss mase ni busu aku bdk lg..pehtu kitaorg dok umah arwah atok..so dok ngan dia skali..mau xnyer dia 2 geng bertekak aku hari2..nak tido pon bertekak..bgn tido bertekak jugak..nk siram pokok bunge pon bergaduh..tp pak busu aku dah tua skrg..hahaha sbb dia dah ade anak 3..hehehe..pastu dia dah masuk 38thn kalo xsilap aku]

Dahlah arini dapat mp3 “Alunan Zikir by Dr. Badrul Amin” [credit to mira sbb dapat kan zikir ni versi mp3] yg aku selalu dengar tym sekolah dulu..baser dibukak tym nak maghrib + isya’ + subuh ahad + qiam..wahhh sayu nyer…lepas ni leh layan tetiap ari dengan phone…sayu nyer..pestu try donload lagu taubat ..lepas lak [lagi bertambah sayu] & aku bertambah emosi rindukan sekolah..sebab di sana aku belajar menjadi seorang muslimah even xbyk mane ilmu tp sekurang-kurang nya ilmu yg aku dpt walau sedikit 2..dpt lah dijadikan pedoman idop aku skrg..xdelah aku lepas laku….xdapat nk digambarkan if aku xdiberi peluang tok belajar kat situ..aku mmg mengaku lah…family aku bkn dr golongan alim ulama’…sbb sembahyang pon xdelah kene pakse ke ape mase aku kecik-kecik dulu..dah masuk asrama..baru aku prektikkan & belajar tentang solat ngan betul…alhamdulillah lah kan…mmg perjalanan hidop kini telah ditentukan olehnya…

Esok pegi melaka…..aku blk ari jek sbb aku bawak si yam ngan si konet dia hehehe..si nisrina lah kn..erm hope perjalanan kami dilindungi & dirahmatiNya.

Nantilah kalo rajin aku cerita pasal zaman kegemilangan aku kat sekolah 2 [aku bkn yer otai sekolah pong & aku bkn nyer dikenali pon..aku hny lah budak baser kat sekolah dulu]…even xbyk cerita best pon tp akan ku cerita lah cerita yg xbrape best 2 jugak..huhuhu lantak korang lah nk bace ke x kn..pedulik ape aku kan..

Renung-renungkan & selamat beramal

Bila Allah cepat makbulkan Doamu,
Maka DIA Menyayangimu,
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu,
Maka DIA Ingin Mengujimu,
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu,
Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya...".

Nota kaki: Teruskan berdoa & berusaha...caiyok-caiyok!

Jamuan Raya BERNAS

Bertempat kat Tropicana Golf & Country Resort [as usual lah kan..BERNAS suke sgt tempat ni] pada tanggal 29 Oktober 2008 jam 6.00ptg - 10.00mlm jamuan besar-besaran anjuran BERNAS tok staff&family + partners BERNAS + Vendors + suppliers + semua yg berkaitan ngan BERNAS lah kn..dah lah wat last minute..hehehe raya yg terakhir kan..hahhaaa pape pon aku hepi jek sbb makan FREE lagi..ahahahaa
inilah bukti kehadiran kami di sana..aku ngan sharna gerak dr opis kui 5.40pm..mak aii even dpt pelepasan tok pulang awal iaitu kui 4pm pd hari 2..kami kan pekerja dedikasi..lepas opis jek smbil wat keje [yeke?] hehehe
ni lah penyambut tetamu yg vogue da vas pd mlm itew yg sibok mo join kami berposing [ko xwat keje ke ape?] sakan join kami berposing..tetamu yg hadir kene masuk sndrik..nnt boss nmpk sape nk jawab?

ko tgk 2..sume mangkuk letak kat tempat aku..nmpk sgt aku buruk lantak..tp i makan sikit ok! satay 6batang jek I balun malam 2 [mlm ke? bkn time maghrib ka?] hehehe... tp yg best 2 ekor kambing tumbang tok dipanggang kan pd mlm itew..tp org Bernas ni mmg lah ala2 xpenah xjumpe kambing..before maghrib sekor dah selamat..pehtu xsmapai nk jejak 8pm..abislah riwayat ke-2-2 ekor kambing masuk dlm perut org bernas yg ala2 pelahap lah jugak kot! [mampuih aku statement berani mati ni name nyer]
Time ni sharna nk snap gamba bebudak ni..aku selambe jek ayam jek lari + join depa ni posing..huhuhu..thanx kak sharna!
lahhh dah cerita punyer lah pjg baru nk ucap selamat datang..mlm 2 cam baser adelah kumpulan gamelan [aku rase boss bernas ni mmg suke ngan musik gamelan] sbb tetiap taun gamelan ni jek di tempah nyer tok menghiburkan para tetamu..len kali tempah lah aku ngan sharna kn..kami sedia jek menghiburkan semua org..hahahaha larik!!!
wahhh kak sharna yg bertanda cat di dahi...berposing ngan makanan yg sedikit..sikit ke ko makan? aku seb baek melantak sikit jek kambing 2 sbb aku takut kepanasan time mlm..tp even mkn sikit efek dia ttp aku kepanasan mlm tuu...wawawa
esoknya plak iaitu...30 Oktober bersamaan ari khamis level 19 [ni level big-big boss..org rendah2 cam kami dok tingkat bawah jek ok!] lak wat jamuan raya [ade lagi ke raya time ni?] muskil gak aku..tp layan kan ajo..sbb ade mcm2 makanan..memule aku makan meehoon soto..layan..pehtu nasik beriani ngan lauk ayam + daging yg marbelles..merembes air liur time sbb teringat kelazatan makanan smlm..pehtu sekor lagi kambing tumbang smlm..SAH! mmg org bernas giller makan kambing...dengar jek kambing sume meroyan jadiknye..hahaha tp seyes jamuan smlm lg heaven sbb mcm-mcm ada..yg best kek carrot dia..mmg merembes lah enzim-enzim dlm mulut aku nih..pehtu cupcakes comei yg aku xdpt..sbb terlmbt q..pdn muke lahkan..tp upset tau....sbb kak sharna dpt [gara-gara dia main kelip2 mate ngan en shaukat..xaci ok!] adelah kuih muih yg sume lazania....wawawa dah abes raya..kene tgu next year lak lah tok aktiviti makan-makan lagi..oppss lupe nk habaq..a day before majlis raya bernas kat tropicana..iaitu pd tanggal hari selasa, department finance wat majlis raya..so, lauk paling best yg aku sukak adelah..laksa sarawak hasil tangan kak Ema..i'm loving it! mmg marbellous ok! [teringat aku laksa sarawak hasil masakan mak cik si cdah + mak si cdah..wahhh rindunya nk makan laksa wahhh]

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...