Friday, May 29, 2009

Taliban Tersesat

Taliban tersesat ha...

oppssss tabligh ke?

ehh taliban lah...



muke x ganas langsung....

Kompem kene hukum gantung di tali tarzan jek nnt


Nota kaki: ok uols...selamat bergossip arini... I bercuti2 utk pulang ke Melaka seketika...

Thursday, May 28, 2009

Break

To Amoi..sila lah ke Sipadan yea...mmg BEST even aku xsampai lg..but aku dah smpai kat Mabul, Kapalai, Mataking, Pom-pom & Pandanan...Gamba kat atas ni..kat Kapalai...Meleleh lah TGK gamba ni k!

Nota kaki: credit to DD sbb gamba ni dia yg shot...hahahahahaaa

Janda Baik [Episod 4 - Seterusnya]

Dari JANDA BAIK

kami akan ke...


















tadaaaaaaaaa


BUKIT TINGGI


nota kaki: so, nantikan cerita pasal bukit tinggi plak....[minggu depan lah kot!] hehehee

Janda Baik [Episod 3 - Pulau Santap]


Aktiviti petang adelah..bersiram

maka...tny brother kat supermarket..brother tu kate..Pulau Sentap Pulau Santap..maka kami pon carik lah di mana kah Pulau Santap ni..ingat bebetul lah pulau kn..hehehe

tapi sungai ajo k!

Boleh lah dr xdek kan...

ni gamba aktiviti...i sentap ok! sbb kene sabotaj!!!!
ni xdek kene mengena ngan Pulau Santap...cume aku suke akan papan tanda ni saje..hehehe :P


best kan leh pose-pose gini...hehhe kompem feeling2 kat BALI dah nims..:P

kami jumpe berok ni uolsss
sian kan...

sbb TULANG jek uolss.

rase cam nak sedekah kan

::"Setandan Pisang ke"::

---larikkkkk---


Cubaan utk feeeliiingggg TarZan...mampooo???
I xmampoo ok..keceborrrr dalam air kekdah nye..Berat sgt...TGN xmampooo nk tampung bergayut di tali..hahahhaa

Nota kaki: nak tgk gamba yg lagik byk..sila ke FP Puan Cyana dia dah setel upload semua..UPSET tau!!!! sbb dia ade kesempatan...

Janda Baik [Episod 2 - Andak's Place]

Makan kat sini sedap jek...Puan Cyana suke ayam goreng nye..suasana pon BEST! plus ade WiFi free ok! cool kan..even kat ZGH pon ade Wifi free tp kene mintak pwd kat tuantanahkedaung lah kn..canggih kan Janda Baik ni...hehehehee

maka nya dok makan2 kat Andak's nih sambil bergossip...makan kejap..gossip lebey ok! cube tgk gamba...gossip pon muke stresss TGK laptop tu..hahahahaa

Harga makanan pon baser jek..xmahal & xmurah sgt! mmg rate MAMPU lah kire nye...

Janda Baik [Episod1 - ZGH]

Welcome to Janda Baik
upset tau..bkn gamba I...

As a mukaddimah..kenalah story bout TEMPAT PENGINAPAN kan...almaklomlah..setiap kali bercoti bende paling penting "NAK TIDO KAT MANE?" betol TAK?

Ok utk trip ke Janda Baik..kami memilih ZainiGuestHouse [ZGH - www.zainiguesthouse.com] sebagai pilihan utama...alhamdulillah mmg rezeki sbb mmg xdek org booking pon utk tarikh yang kami pilih..terima kasih pd org len yang TAK start bercuti lagi waktu itu..hehehee

Trip ni ala2 utk melarikan diri seketika dari kesibukan kota yang dipenuhi dengan kotak-kotak batu yang dingin beku berwarna kelabu kelam berbungkuskan asap-asap kotor & debu-debu hangit yang berterbangan bebas di persekitaran udara KOTA METROPOLITAN...demi utk menceriakan pandangan mata ngan warna ijau yang damai dan menyejukkan, udara yang nyaman lagik mempersona disamping utk menikmati ketenangan yang ngak bisa ada di KOTA.

Setiap ahli GGO's mmg ade matlamat sendiri... sbb nye masing2 mempunyai masalah tersendiri yg ngak bisa di publish kan utk tatapan UMUM....hak privacy gitew ok! hakikat jek kami pergi bersama..tapi matlamat lain-lain yeaaaa...:P

Diz trip hanya 7 orang saje yg join dengan menunggangi Mek Nab & Myvitto...mcm baser orang yg same jek yg komited ngan aktiviti GGO's nims...yg len hampeh ok! almaklum lah..yg len byk sgt undangan peribadi yg xmahu dielakkan..kehkehkeh...[pikirkan sndr ajolah yeaaa]

thanx kepada yg participate ngan aktiviti kali ini...berikan tepukan *clap *clap *clap kepada :-


  • Puan Cyana Kebana
  • Miss Chajuya Melets
  • Miss Dewi Kenchana
  • Mr. Moose puan cyana punye
  • Mr. Azizul yang masih samar2 identiti
  • Mr. Nik yang mengalami kompik ati & perasaan
dan xlupe
  • & Miss Aku selaku tukang karut di sini...heheehe

ni lah antara chalet yg terdapat di ZGH
wat i can say..mmg berbaloi & best lah tpt nims!

before pulang leh singgah di ke-dai OLE-OLE Sahabat Alam yeaa...jgn lupe

antara view di sekitar ZGH

mereka tgh cube-try-test flying fox yg dah dipasang...
upsett tau...sbb xsempat mencube

cantekkan tpt plup* plup* lalu...hehehe

sebenarnya, banyak lagi homestay, chalet len yg ade kat Janda Baik nims...tapi setelah mendapat kate sepakat, ZGH menjadi pilihan semua GGO's...tp mmg BERBALOI..sbb tuantanahkedaung mmg sangat peramah & xberkira ok! kire mmg best lah & they treat us cam family ok!..maka, bulan 7 nnt kalo ade rezeki..mau serang utk makan durian plak..hahahhaa :)

kami sampai kat ZGH ni dlm kui 1.00tgh gitew..almaklomlah...ade org kate nk smpai lmbt..ha amik ko jadik penunggu plak kn...hehehe

lepas check-in..kami cargas carik kedai makan..disebabkan xdelah lapor sgt..cume mematuhi waktu makan..ahaks...[will update later pasal tpt makan nih]

& ptg plak ade aktiviti mandi manda + Treasure hunt [pon akan dihupdate kendian ok]

malam nye aktiviti kami adelah....makan...lagi..tapi diz tym kami cube buat sndr iaitu..BBQ..sebabnye ade org mengidam nak berBBQ vagai...maka terpakse lah kami korbankan ayam + sosej + kentang...

ni lah antara aksi ketika BBQ di bawah percikan ujan..hehehe :P

sila abaikan warna ayam yg hangus itu...kami masig amatur dlm berBBQ nih

meh sini aku cube rase k

alah..ok jek rase dia..sedap ok..korang yg bace + tgk gamba jek yg kecoh..kami yg merasa+membedal ni..ok jek..xde yg ceri d'beri pon kn..kan GGO?

lepas makan..baser lah bergossip sajok...tempat dah disediakan..maka, kami gune kan ajelah sebaik mungkin...feel berborak kat sini xsame cam baser kalo lepak kedai makan kan... mcm2 gossip lah kuar kan...tetibe..tuantanahkedaung mai join..dia invite kitaorg tgk dia org perform kat studio mereka [ade studio ok..hahaha]


even rupe ni jek studio depa...tp kami terhibur ok! mmg mantop lah..dah lah asik2 lagu abg M. Nasir..lagi lah i feeling leleh ok! hahahahaaa tertusuk di ati yeaaa! actually depa ngah berlatih..kami beruntung lah baser kene bayar rm2++ utk dengar performance mereka..tp disebabkan kami ni semua muka rezeki..heheh FOC aje k....sbb nye depa ngan berlatih seperti yg aku bgtau td...sbb depa ade persembahan kat Perak nnt...cayalah!!!! lupe nak tny name team mereka..phewwww~~~~ kui 1.30am baru blk tido..tp seyes...nk dgr lagi sbb makin lame makin best2 plak lagu dia....dengar sayup2 dr bilik..rase nk patah blk..dgr sampai abis..tapi mate ku ngak bisa berkhidmat lagi tok malam tu kan..maka....melepas lah telinge aku disebabkan mata dah kecundang..telinge kene lah pasrah kan...ahaks....

Nota kaki: kalo nk wat team building ke family day ke...aku rase sesuwai jek tpt ni....aktiviti pon depa leh buatkan...skodeng2 lah website depa utk dpt kan ctc no yeaaa. :)

Senyum Sket

Aku lom berkesempatan nk pilih gamba,,,,BYK SANGAT Lah.!!!!!!!

& Sum More..Idea xmai singgah lagik..hehehe...

MAKA

dengan ini...

Diisytiharkan...


TUNgGUUUUUUUUUUUUUUU ok!

Monday, May 25, 2009

1 Tahun

sori yeaa Ibu...diz tym Mama yun mo interprem..ahaks


Tanggal 25/5/2008 di kala aku sedang sibok ke sana ke mari di majlis kahwen adik aku..yg berlangsung kat umah aku taun lepas....hehehe Yam plak sibok berperang ngan kesakitan sbb nak melahirkan si budak kenit nims...hehehe dan sekarang dah pon setaun berlalu..

to Nisrina Nabihah yg comei...Happy Birthday...semoga membesar dengan sihat & semoga menjadik anak yg solehsolehah [perasan jek si jijo nimssss]...

Berita Penting: dan hari ini juga iaitu 25/5/2009...Dila selamat melahirkan baby boy di Hospital Kluang pada jam 4.457am [jadik anak jati Johor cam makpak nyer]..maka dengan ini... Dila & Acap diisytiharkan....sebagai Mama & Papa...sob* sob*..xsempat aku tgk perut Dila yg membuyut..hik33 dah selamat meletops

JB + BT

JB = Janda Baik
BT = Bukit Tinggi

Ok sekembali nye dari jalan-jalan..haruslah kene update segala jenis mak nenek kan..ala2 dah g outstaion balik kene wat report vagai tok di submit...mcm ni lah jugak...kang Ahli GGO's len sentap xdpt berita plak kn...

Kami selamat kembali ke pangkuan Bantal + selimut kami pada malam smlm...


Antara pose yg terbaek di ZainiGuestHouse [yo yo jek...]

Tpt merendam kn diri...Pulau Santap [oppss bukan SENTAP ok!]

Dah boleh lompat ke blom ni...eh Lompat lah..woii blom lagi lah
[Xpaham nk bace isyarat self timer tu..hehee
jadik lah lagu nih]

Sebelom pulang singgah sebentar di Bukit Tinggi

GoodBye Bukit Tinggi~~~

Ape yg boleh saya kata kan....

  • semua nyer jalan lancar
  • tapi mslh masa masih perlu diperbetulkan!
  • makanan ok...cukop semuanye...cume skill nak membakar ayam kene di polish kan lagik..hehehe:P..& pada AJK sila jgn bawak bersama org yg rambang mata ketika bershopping..hehehehe
  • tpt tinggal...ok lah..std dok dlm utan..JGN NAK PIKIR ade ekon vagai ok! [kalo nk best sila tempah bilik di Seri pengantin resort...[kompem akan berpuas ati punye..tp jgn sakit ati plak bile nak membayar kn]
  • transportation pon bagos...kete yg mantop2 telah digunakan..almaklomlah 1.6 vs 1.3..TAPI...sori yeaaa pd kejadian yg terjadi pada kenderaan2 terbabit.....[lepas ni kite perlu lebih berhati2 yeaaaa] kepada pemandu..sila berhati2..jgn dilayan para penumpang yg excited terlebey
  • utk aktiviti...pon Ok..cume I xpuas ati ok! My team kene sabotaj!!!!!!!!!
  • utk budget..thanx to our accountant yg sgt cekap wat pengiraan sehingga trip ni jadik lebih budget...[Lebih Nilai utk wang anda yeaaa]
  • so, nanti aktiviti kami seterusnya.....[siap dah ade tabung ok! hehehe]
Ape yang anda leh perkatakan????

Sunday, May 24, 2009

Baca lah!

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut “SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM” diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku.

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam.

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini.

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin.

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin.

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.

Friday, May 22, 2009

Tak Dek Ape

Owh memang xdek ape nak diperkatakan...pong!

GGO's semua pon bezee ngan preparation tok aktiviti esok...

Tiada gossip yg hot-hot cume layan gossip pasal Akim&Aishah jek kat blog orang..hik22 [sbb byk sgt link dak budak ni fwd haaa..layan kan ajo yeaaaa]

+ arini maseh melayan MP3 yang same...3ketui jek [tgk gamba kat bawah ni kalo xpercaya]


kat TV sume drama baru...erm.. tolong lah masalah aku nims.... TV TV TV jek skrg nih... tp yg best majoriti...drama abg aron [dia bkn kegilaan aku..tp kalo nk drama jadik menarik sila lah hero nya yg ensem k!] yeaaa yg berlakon..pehtu ngan abg Danny [Danny CSI yea...bkn danny hak kelate tu] beraksi di layar perak..wajib lah aku jadik yg pemegang remote control kat umah tu..hahaha

Nota kaki: camne lah nak hapuskan ketagihan TV nims......[ni rasenye gare2 xtgk TV time sekolah dulu kot!]

Thursday, May 21, 2009

Pelanduk 2 Serupa

ape kene mengena ngan si upin & ipin nih?

aku pon xpaham...

ade org cube ciplak ke?

xde lah plak.....

tetibe teringat kat budak 2 org nih..dah lame xdek hupdate episode baru depa nims....


.........................
..............
........

.
.
.
.
.
.
.

lah gamba bdk 2org ni lagih...

haih#!$@$@%

layan kan ajo yeaaaa

.
.
.
......
.....................
..................................
.......................................
.........................................................

dan sebenarnye...

aku cume lah nak share kan

yeaaa

yang ini
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;
;;;;;;;
;;;;
;;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;

Inilah...UPIN & IPIN yg sebenar...huhuhu :P
SAME TAK?

The Kind Widow

Weekend ni, Insyallah..ape yang dirancang dua-tiga bulan lepas [ye ke? sebulan lepas kot! hehehe] dapat dilaksanakan dengan jaya nya...semoga niat baik kami ni dirahmati oleh yang Maha ESA.

hehehee

padahal name tempat ni dikenali sebagai "JANDA BAIK".

ok back to the story, Asalnya..plan nak berBBQ jek...ajakan dari Mr. Azizul...yang kepingin nak makan BBQ...motip... mengidam ka? pehtu dia jugak teringin nak mandi ayak terjiun.. aishh.aishh macam2 lah orang tua tu kan...

oleh sebab dia ni ade penyakit Insomnia + meroyan... kami pon melayan kan lah kehendak dia yang ade jugak perasaan kesian disebab kan NON ado yang sudi nak meneman dia ke mana2 utk menghilang kan rase tensi di dalam hati. GGO's kan prihatin ngan masalah ahlinya.... [Kami selaku exco GGO's mmg prihatin ngan masalah warga emas kumpulan kami...ya kami tahu kerana kekurangan kasih sayang Mr. Azizul mendapat penyakit sedemikian..huhuhu mmg patut tahan teksi nimss...]

setelah dia bawak ke board meeting...maka, kami pon nak save budget...combine kan aktiviti BBQ+BERCUTI+FAMILY DAY+RELAX di combine kan dalam satu aktiviti..maka dah jimat waktu + tenaga + ongkos nya kan.... & dalam meeting tu jugak telah diputuskan... sbb budget sikit..maka, paling jauh leh pegi hanya lah JANDA BAIk..itu lah al-kisahnya bagaimana JANDA BAIK terpilih kali ni...

xpe, dengan kesuksessan program kami yg lalu iatu berbuka puasa+jamuan raya + Bowling... maka, board directors telah meluluskan tanpa ragu projek kali ini pule...... even percutian ini singkat..hope percutian + aktiviti yg dilaksanakan nnt akan meninggalkan kesan yg mendalam dalam ahli GGO's nnt...& semoga aktiviti seperti ini dpt diteruskan [janji budget rendah ok!].

Even xsemua ahli GGO's dpt join aktiviti ini..tp ianya akan tetap diteruskan... ok serba sedikit perjalanan aktiviti seperti berikut :-

Sabtu

10.00 am - berkumpul di Shell Gombak
11.00am - dijangka tiba di tpt yg di tuju
12.00pm - aktiviti bermula

ahad

10.00am - bertolak ke Bukit Tinggi
11.00am - start meronggeng di Bukit Tinggi
ptg dah smpai KL semula...heheh

[pendekkan aktiviti nya..sbb aku malas nk type detail2..lenguh jari jemari I ok!]

Selain Janda Baik, kami plan nak serang Bukit Tinggi juga..nnt kan Family potret kami di sana..hehehehee [sbb nye kami ade ibu yg kecil..& papa yg giant...hahaha cabotttzzzz]

hope ape yg dirancang dapat dilaksanakan dengan baik+sempurna+jayanya...

kepada AJK yg terlibat...thanx a lot ngan kerjasama yg diberikan... nantikan cerita kami dr sane nnt!

Wednesday, May 20, 2009

Kunci Kemurahan Rezeki

LepAk-lepak carik artikel...Terjumpalah Artikel nih..cam menarik..meh lah share sesame yeaaa

even artikel ni simple jek...sbb tajuk pon baser jek... semua org tahu [sambil nyanyi lagu Semua Orang Tahu - REM]

layan jek lah citer nih..even dah tahu..tapi dpt lah mengingatkan kembali kepada aku yg dah terlupe atau sengaja melupakan akan hakikat nih kan...
-----------------------------------------------------------------
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Berilah (belanjalah) dan jangan kamu selalu menutupi kepunyaanmu, kerana dengan itu nanti Allah akan menutupi rezekimu.”
Riwayat Bukhari & Muslim

Pengajaran yang kita dapat ambil daripada hadis ini ialah Allah yang mewujudkan sifat semulajadi dalam diri manusia iaitu sifat belas kasihan yang menggerakkan seseorang itu untuk bersedekah. Firman Allah S.W.T yang maksudnya “Bandingan (perbelanjaan/derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai: tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji benih. Dan (ingatlah) Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah amat luas (rahmat) kurnian-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.”(al-Baqarah:26)

Syarat bersedekah adalah keikhlasan. Tidak kira wang ringgit atau sebagainya asalkan ia dapat memberi kesenangan terhadap orang yang memerlukannya kerana kesenangan (kekayaan) yang diberi oleh Allah kepada hamba-Nya merupakan satu perkongsian dan tanggungjawab terhadap sesama manusia di muka bumi ini. Sifat suka bersedekah lawannya adalah bakhil. Sifat bakhil dicetuskan oleh Allah kepada hamba-Nya yang lupa akan kewajipannya dan sangat cinta kepada harta kekayaannya.

Oleh itu demi mencari keredhaan Allah kita hendaklah menggunakan waktu yang ada dengan beringat-ingat kepada yang susah dan memberi sedikit bantuan mengikut kemampuan. Sebenarnya di sebalik amalan bersedekah akan dapat mewujudkan perasaan kasih sayang sesama manusia dan sesungguhnya amalan yang baik akan dibalas baik oleh Allah S.W.T.
---------------------------------------------------------------------
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Seseorang yang terbiasa dengan meminta-minta, dia akan datang pada hari kiamat tanpa secebis daging pun di wajahnya.”
Riwayat Bukhari dan Muslim

Islam menuntut umatnya supaya bekerja dan berusaha sehingga bebas daripada belenggu kemiskinan.Kemiskinan boleh menggelincirkan iman kerana seseorang yang lemah imannya akan sanggup menggadaikan aqidahnya dengan melakukan pekerjaan yang terlarang serta menuturkan kata-kata yang menolak kebesaran Allah seperti menafikan keadilan Allah dan sebagainya.

Setiap pekerjaan yang dilakukan oleh manusia untuk meneruskan kelangsungan hidup di dunia merupakan ibadat iaitu selagi ia dilakukan dengan niat yang baik dan tidak melanggar hukum-Nya.Rezeki yang berkat adalah rezeki yang dicari dengan titik peluh sendiri, bukan dengan cara menunggu pemberian daripada orang lain seperti meminta sedekah, derma dan sebagainya padahal tubuh badan masih lagi kuat dan sihat. Hal ini amat dilarang keras oleh Islam kerana ia merupakan perbuatan yang memalukan dan menghinakan.

Nota kaki: Renung-renungkan dan Selamat Beramal,

Mari Tonton

sangat lah suka berborak ini budak...letih lah nak melayan kalo dah besor nnt...sbb over peramah ni aku rase...

Aisya:
auntie..auntie...ummi kite ni malas nak bawak kite jalan tau...jom lah auntoe bawak kite g jalan2...boring tau...bile cuti jek dok kat umah ngan ummi...abah g library...very lah da boring ok!

auntie: alah..siannye aisya.... meh jom ikot auntie balik kerinchi...mesti aisya xboring..sbb ade ramai tukang ngarut kat umah tu..:)

Aisya: boleh lah auntie...dari dok umah ni...asik tgk dinding..tgk ummi..dinding..ummi...ummi dinding..:P
dah nak masuk 3 bulan baru berkesempatan TGK si kenit nims...

xbanyak ragam budak nih..maybe ikot style ummi & abah dia yg jenis xkesah jugak

Hai saya Aisya Safiyya
Ikut Ummi...dia panggil saya Safiyya..kalo ikot abah dia lebih selesa panggil Aisya jek

Mase ni kan..saya nak minom tapi ummi buat xreti jek..sabo ajelah ek ngan ummi nih!

owh..saya xsabar nak balik Kelantan nih..nak ke kenduri auntie Mira...[seb baek buat tym cuti sekolah senang sket abah saya nak bawak kami balik ke kg.]

ok lah nanti saya sambung cerita balik...saya dah mule nak berasap nih..ummi ni buat xreti jek...SAYA LAPAR nih!

Nota Kaki: Allo Muiz....jangan lupe skodeng Awek nih yeaaaa....[bile lah nak g melawat si muiz nih!]

Tuesday, May 19, 2009

Cancel

TAK JADIK jumpe dokter ok! sbb cek kat GYM tadi heartbeat aku 89-92BPM huhuhu..normal rupernye.... baru nk jumpe doc nak mintak MC....

aku yg verangan nak MC tapi org len yg dah 3days DEMAM..camne nih...xpe hope orang yang DEMAM tu cepat sembuh! if genap 4hari sah same cam puan sunplawer tuh name nye..heheheee

nak demam sekarang ni pon aku ngeri..mau x ngeri nye..mcm2 virus lah skrg ni kan....kalo DEMAM mau aku xcuak nnt! hehehe dah lah jumpe org sg. buloh lah....org nek ERL lah..warghhh seram... seram..mintak dijauhkan lah dr malapetaka yeaaaa!

NOTA KAKI: Hope semua org sihat walafiat..cuaca skrg xmenentu kan...so, makan lah makanan yg berkhasiat + minom lah air secukopnya [teh ais..dilarang ok! minom air suam or mineral sajok yeaaa!]

AF7 Finale

Aku TAK PEGI dinner Alumni MSU [kak sharna nye ex-Uni kan]....di sebabkan Final AF7 ni lah..hik22

lantakkan lah nak kate ape kan...janji aku rase best sbb dapat mengutuk peserta2 malam tu dr aku dok melangut terpinga2 kat Dinner tu xkenal sesape kan..huhuhu..

Bengang-Akim

Best plak bile dengar balik...i think diz song better than toksik [hik22]

Bencinta-Akim

For diz song..Akim dah macam FAizal tahir Jr. lah plak..hehehe tp pape pon..bab pengahayatan mmg dah ade....tp seyes unexpected dia akan wat performance style mcm Faizal tahir...yg ala2 simple but bermakne...

Actually suppose dia leh jadik JUARA or maybe paling koman 2nd Place lah kan..but name pon program realiti...sbb nye nak carik org yg peminat SUKE..maybe peminat lom bangun dr MIMPI kot..huhuhu :P

xpe salah aku lah tu..kedekut nak SMS kan [uikss xdek makne nak abis kan kredit aku kat tah pape nimssss] tp TGK dia dr 1st week dlm AF7 tu...mmg dia improve so much lah kan...pape pon even ko dpt 3rd place jek..but ko dah menang dalam ati peminat on dat nite...ape yg penting

Akim boleh naik stage & bg speech sedemikian "SAYA MENANG MOTOR" hehehehe :P

opssss meh layan AKIM kat audition OIAM3


dan ini skali


sangat lah nak jadik Artis dia ni kan..but now..congratez lah..dah selamat pon jadik Artis dengan penuh gaya!

yang paling aku suke

Yang ni


dan yang ni



Nota kaki: Seyes best..dpt accord oooooooooooo si hafez tu..pape ponhafez...congratez sbb jadik JUARA...suara ko mmg terbaek dr mule!

ape yg aku xpuas ati..kesian lah kat ISMA sbb menang trofi jek..ape lah..penaja...koman2 bagi lah camera ke...xpon tiket percutian yg bernilai RM2k jek ke...kan..ape2 pon...depa yg tentukan..aku hanya mampoooo membebel...merapu..:)

Monday, May 18, 2009

Thanx To Salini

Finally, penantian ku dah berakhir

ahaks!


Thanx to Kak Ida jugak...sebabnye tolong ngambil barang tu dr Admin...


hehehe ape yg diorder telah selamat sampai...

ape yang kembung-kembung telah dikempiskan....

& ape yg pasti...aku leh sumbat lagi byk..utk jadik lagi kembung :P

Nota kaki: Macam katak kembung daaaaaa

ABC Sek 2, Shah Alam

Slurppp..
Slurrp..
Slurp!

Meh tengok gamba nims...


Meleleh....




Gile TAK GIle... 2kali aku balun ABC nih dalam mase satu hari... al-kisah nye, sabtu TGH yg lepas..aku g jumpe Junior sekolah aku...saje jek..dah lame xjumpe plus nak TGK keadaan dia ok ke idak lepas balik dr umrah sum more ngan dia yg TGh serabut ngan Thesis tok MAster dia... dia dah weng..tu yg aku gigihkan jua nk menjenguk + bwk dia gossip2 sket kasik otak dia xmakin serabut...ingat kan nak makan kat area umah dia jek kat sek.24 tu jek...tp dia lak wat plan ke sek.2, layan kan aje..leh layan ABC cokelat kan..hehehe dah bertaun xmakan weih!!! walau pon ABC cokelat xsehebat Mc Flurry or eskrem cornetto or baskin robin..tapi dia sgt spesel ok!

maka ke sek.2 lah TGH aritu... makan nasik ngan lauk wajib sek.2 iatu ikan keli bakar + air asam + kentang goreng + ulam-ulaman..layannn jek bari RM4.50..kagum aku sebentar! Pehtu xdilupakan ABC secawan [seperti rajah kat atas..aku xbawak camera lagi! damn!]

dok berconceng sejam 2 kat sek.2, kami pon chow..aku pon balik lah ke kerinchi sbb nye PTg tu aku dah janji ngan miera nak teman dia g nganto kad kat membe dia....tp aku smpai kerinchi dah kui 3pm..heheh ujan lobat dah..federal jem lah kn!

sampai umah..citer sket kat miera pasal ABC yg mengeliurkan..hahahahaa dia pon jadik teringin [aku kate..aku xdehal utk makan ABC lagi sekali]...maka, dia pon ctc membe yg dia nk jumpe tu tok ke shah alam.... hahahaa maka, itulah al-kisahnya 2kali aku bedal ABC dlm mase beberapa jam....

nilah penangan sebab mcm dah 3-4 taun xmakan ABC nims....sekali bedal amik ko...2 mangkuk sehari.... tp effect dia mlm smlm baru dpt..aku xleh TIDO [tp cam xlogik kan...sbb dah 2hari..heehe pdhal aku xleh TIDO sbb anak aku yg 13 tu wat hal malam2 bute...]

ntah bile lah lagi akan berkesempatan makan ABC kat Sek 2 tu lagi.... tapi satu bende yg aku kagum ngan sek.2 tu...semua kedai dok nek kan rege dulu kan..tp dia maintain lah harga RM2.50 semangkuk tu...giller kan..ngan eskrem..cokelat....ade anggur + laici lagik ngan beskut gulung cokelat [apetah name beskut nih tah!]..so, kalo kowang ke shah alam...jgn lupe lah singgah kat kedai berwajah baru di sek. 2 [lame gille baru siap kan]....

Saturday, May 16, 2009

Must remember

"Action may not always bring happiness ... but there is no happiness without action."
------------------------------------------------------by Benjamin Disraeli:



Friday, May 15, 2009

Cikgu Oh Cikgu

Isu ni mmg dah lame aku rase... tapi setiap kali kuar kat forum2... yg cikgu2 kompem sokong lah..& yg xbekerja sbg cikgu akan bg komen macam2 lah.. nih sekali lagi ade org bangkitkan..aku copy dr Blalang grup...:) [hope xkena saman lah kan ngan moderator dia]

Meh bace dulu citer nims...kang blur2 plak kowang bace ape omelan aku kan....
---------------------------------------------------------------
GURU DIPAKSA KERJA SEMASA CUTI UMUM.
Dilulus terbit pada Wed May 06, 2009 8:00 am oleh To**atin
Bahan Umum Oleh u***penipun

" Isu pendidikan yang melibatkan guru sekolah tidak pernah selesai. Masalah guru memang kerapkali diluahkan dalam akhbar dan di dalam internet. Tetapi pihak atasan tidak menunjukkan kesungguhan untuk menyelesaikan msalah guru malah mengambil tindakan yang lebih mengusutkan lagi keadaan. Walaupun Kerajaan atau Kementerian ialah majikan guru yang sebenar, guru biasanya menerima arahan yang tidak wajar dari Pengetua.

Arahan tidak bertulis ini sering bersifat kontroversi dan ’disputable’. Dalam banyak keadaan, arahan Pengetua tidak diketahui oleh pihak atasan. Pengetua pula memang selesa dan gemar ’memaksa guru melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan etika, moral dan Perintah Am. Tetapi oleh kerana kuasa memberi markah prestasi ada pada Pengetua, dan sifat ramai guru yang bersikap ’yes man’ maka amat sukar untuk guru menolak atau mengingkari arahan mereka.

Dalam usaha untuk mencipta nama, mendapat kepujian dan mengekalkan reputasi sekolah, Guru Besar tanpa ragu-ragu memaksa guru melakukan kerja yang tidak wajar, tidak kena pada tempat dan masanya. Mengadakan kelas tambahan tiga atau empat kali setiap minggu adalah perkara biasa. Selepas proses Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) berakhir pada jam 2.40pm, sekolah ’memaksa’ guru untuk mengadakan kelas tambahan terutama untuk kelas-kelas PMR dan SPM selama 1 hingga 2 jam. Pada musim cuti sekolah, hampir semua guru terlibat dalam mengendalikan kelas tambahan. Terdapat sekolah yang mengadakan kelas tambahan untuk semua tingkatan tidak kira kelas SPM atau PMR agar semua guru terlibat (bukan sebahagian guru sahaja) supaya tidak timbul isu ’tidak adil’.

Selain masa selepas P&P dan musim cuti sekolah, terdapat sekolah yang mengadakan aktiviti semasa cuti umum seperti pada Hari Wesak, Hari Maulidur Rasul, Hari Cuti Umum bagi Negeri-negeri, Hari Nuzul Quran dan sebagainya. Pengetua/Guru Besar ini tidak menghormati cuti umum ini dalam keghairahan mereka untuk mengharumkan nama sekolah dan seterusnya menaikkan nama mereka dalam senarai Guru Besar cemerlang. Yang menjadi mangsanya ialah guru-guru. Mereka telah dinafikan cuti umum yang boleh digunakan untuk bersama keluarga. Pernah satu kali itu, sekolah di Pekan Pahang tanpa segan silu mengadakan Hari Sukan sekolah pada hari cuti Maulidur Rasul.

Di sini kami ingin ’mencelikkan semula’ pihak yang berkenaan bahawa masing-masing pada 7 dan 9hb Mei adalah hari Hol (bagi Negeri Pahang) dan Hari Wesak. Malangnya pada kedua-dua hari tersebut terdapat sekolah-sekolah di Kuantan (dan mungkin di lain-lain negeri juga) mengadakan aktiviti rasmi. Kami mendapat maklumat ada sekolah mengadakan mesyuarat guru panitia, mesyaurat MUET, kursus-kursus untuk pelajar atau guru, aktiviti kokurikulum dan kelas tambahan.

Kami yakin pihak PPD dan Jabatan Pelajaran Pahang maklum tentang perkara ini atau mereka sengaja mendiamkan diri. Kita tidak pasti adakah pihak Kementerian merestui kerja-kerja ’tidak wajar’ pemimpin sekolah yang mereka lantik ini. Barangkali ini adalah antara ciri-ciri tersirat perlantikan Guru Besar/Pengetua oleh Kementerian iaitu mereka mesti sanggup buat sesuatu yang bertentangan dengan peraturan yang mereka sendiri buat. Amalan memaksa guru bekerja lebih masa dan semasa cuti umum adalah perkara biasa sejak dahulu lagi. Isu ini sudah beberapa kali diketengahkan oleh guru-guru yang prihatin tetapi sehingga hari ini, pihak majikan tidak pernah mengambil tindakan untuk menyelesaikan isu ini.. Mungkin jika kita meminta pihak parti pembangkang mengutarakan isu ini, pihak pemerintah akan terus menuduh isu ini cuba dipolitikkan. Tetapi biarlah ia dipolitikkan asalkan luahan guru-guru yang sentiasa diketepikan oleh ’majikan’ mereka yang cemerlang, gemilang dan terbilang ini diberi pembelaan oleh pihak pembangkang yang mungkin lebih prihatin dari mereka. "

----------------------------------------------------------------------
pada aku lah... istilah Cuti Umum ni bukan cikgu jek mengalami masalah.. pada cikgu2 mereka mmg nampak mereka ni yang TERDERA dek keadaan kan.... tapi hakikatnya..cube lah renung kan masalah yg dihadapi seorang dokter, polis, bomba, Pak guard & Mak Guard, Cleaner, Programmer cabuk cam aku nims, CSR? penah ke?

Sekurang2 nya, pd aku lah kan..Cuti sekolah..if ade seminggu.,.dalam 4-5hari dr total 9hari..Cikgu-cikgu blh relax2 bersama keluarga.... kalo pekerja len..dah lah bekerja setiap hari kecuali sabtu-ahad+cuti UMUM jek kan..tp still kene panggil utk keje pd hari2 cuti disebabkan utk memantapkan service company ataupon menjaga keamanan bangsa & negara.

oleh kah seorang POLIS kate "malas nak layan lah" sekiranya dipanggil utk operasi menangkap pesalah yg merbahaya? disebabkan hari tersebut adalah Hari raya. sekurang2 nya cikgu kene bersyukur kerana TIDAk akan sekali2 disuruh bekerja pada HARI RAYA...hehehe aku lak lelebih kan...Kalo dokter plak... kalo cikgu sakit pd hari pekerja [cuti kan?] tp p hospital dokter xdek..sbb nye kan hari pekerja..dokter pon pekerja..CIKGU sakit ati TAK kalo dokter xdek? kalo pd hari raya ..kete cikgu kene langgar nak wat report kat BALAI polis... dia tulis "BALAI POLIS TUTUP kerna CUTI RAYA selama 7hari". ape perasaan cikgu. & Mase hari raya cikgu nak beli barang kat pasaraya..tp pasaraya tutup sepanjang hari raya selama 5hari.. cikgu xyah lah makan tym raya tu BOLEH ke?..pasaraya tetap bukak kan? ade jek org yg kerja kan? balai polis tetap terima orang ramai utk aduan....hospital sentiasa menanti kedatangan para pesakit..dokter sentiasa STAND by kan?

owh mungkin isu elaun tiada sekiranya mereka bekerja lebih masa.... aik sebelom jadik cikgu..paham ke idak konsep pengajar ni ape? kan perkerjaan as pengajar ni keje yg mulia sbb nye memberi ILMU tanpa rase terbeban..dapat pahal byk oooo...untung nnt kat akhirat.. kalo nak berkira jugak..bek keje as accountant...byk TGK duit ...leh claim byk pehtu silap2 anak2 pon xmesra sbb bapak+ibu byk abiskan mase kire duit jek..hehehheee

TAK cukup ke gaji CIkGU nims? ntah le...aku xpasti bout tu..yg aku tau..manusia sentiasa xpuas ati dengan ape yg dimiliki & sering menunding jari pada org len..org tu cam best..org tu senang jek [MACAM AKU LAH Nih! hehehe] tp tu mmg sikap manusia kan...

tapi cikgu xsedar....pon same jek kami nih,..keje lebih mase pon bkn dpt claim ape2 pon..tp atas dasar sikap keje kene disiapkan pada masa yg ditentukan..maka kami kene keje lebih masa tanpa bayaran... kami nak mengeluh pd sape? pada company? dah mmg law company camtu..kan sape suh terima keje kat sini kan.. dah diterangkan law keje sini camne... maka mase terima utk jadik cikgu tu xtau ke kene keje pd waktu lain? xpenah tau ek? KESIAn...len kali kaji dulu....

xpe sekurang2 nye cuti akhir taun cikgu ni panjang kan...:P [GAJI JALAN jugak kan?] gune kan lah tym tu sepuas2 nya...dr kami yg keje kat pejabat yg setaun hny boleh cuti 8-15hari...sajek! kalo rase xikhlas tu xyah lah jadik CIKGU kan :P

bukan salah GURU besar or pengetua utk dpt kan name ke ape...tp utk kepentingan sekolah & anak didik jugak... kalo sekolah tu dpt yg terbaek... nnt org tny..sekolah mane? ha sekolah you kan..xke cikgu akan kembang sbb anak didik cikgu yg bijaksana menjadik bualan org? sekolah pon jadik glemer

semua kene ikot arus perubahan lah...dunia skrg mane nk same dgn dulu kan... semua budak makin cerdik nak dijadikan lagi bijaksana..maka cikgu kene usaha lebih lah... maka profession CIKGU pon jadik makin mencabar....kalo ibu bapa sanggup korban kan cuti mereka semata2 nak nganto anak ke sekolah TYM cuti umum..xkan cikgu xleh nak DTG mengajo lak kot...

kalo cikgu xmo jadik cikgu lagi..meh lah tukar profession ngan kami yg keje pejabat ni...TGK mane lagi best k!

Nota kaki: Teringat kat GURU BESAR Sekolah rendah aku dulu..cikgu xmo ngajor kelas tambahan...dia yg volunteer ngajo... cuti umum dia dtg. cuti sekolah dia dtg..malam2 pon dia wat kelas kat balairaya..aku mmg sangat suke lah cikgu cam tu kan..mungkin cikgu2 pikir pengetua/Guru besar tu xdek keje kot....tym cuti bukan ke depa selalu kene meeting sane sini?

owh lupe...esok 16 Mei 2009 - Selamat Hari Guru kepada semua yg bergelar Guru@pendidik!

Kerja Tertangguh

Aku xtau nak masukkan semua ni under ape?

ape yang sure...aku ade byk keje + byk mende nak kene pikir yang aku xsiapkan lagi & aku xsempat nak pikirkan lagi...mostly bukan kerja pejabat lah kan...saje jek nak tambah keje sndr... sebab nye...aku XDE idea nak jawab mcm mane...sbb nye..aku pon xtau ape sebab sebenarnye...aku cume ikot jek..FLOW kehidupan ni kan...tp xde lah keje sgt...[kalo kene pikir tu kire keje lah jugak kan...keje berpikir!]

antara keje yang masih tertangguh:-

1) Album khatul - aku TAK amik-amik lagi.... [hope khatul & imran xkesah akan kelambatan ni..bkn sengaja...tp cam xberbaloi jek nk g amik seketul..so suh org tu simpan kan dulu yea...]

2) design album adam+dedek - xsiap lagi...rabu malam aritu baru terhegeh2 nak buat...tp cam blank... aku wat jek ape termampo...tp kene rejek..hehehehe pdn muke..xpe kene buat blk nnt!

3) keje berkaitan Alumni - aku xcall kak shawana [ye ke name dia camni..taram jek lah..lebih kurang jek sebut kan], pehtu aku xbetol kan lagi form registration tu & dah xbetol lagi..maka, aku xsebarkan lagi...hahaahha ape2 je lah labu! AKU xdek mood lagi nims

4) hadiah kawen si semua yg nak kawen dlm mase terdekat nih - aku xbeli lagi...jgn cakap xbeli..kire budget pon blom...bayang ape barang nak beli pon aku TAK terbayang kan lagi....

5) Anak ida - xpegi2 lagi melawat..dah nak masuk 3bulan dah budak aisya tu...erm xpe..hope AHAD ni nye plan menjadik hendaknye k!

6) HP baru? warghh aku dalam dilemma nims.... xpe TIDO jek..lupe kan teros..pasal nih!

7) pikirkan CPU baru ke...notebook jek...wawawa xdek budget..so, MALAS nak pikir kan...Duit..duit di mana ko duit? baek aku g TGK wayang jek!

8) QaDA' tidor - yeaaaa ni yg PATUT langsai kan ngan kadar segera...sebabnye..OTAK aku dah nak weng nims.... [mcm lah aku ni ade mslh anak 13org ek? semendang xcukop tido!..tp seyes..mmg xcukop...rase xnak bgn pagi jek..xnak g keje sbb mengantok!] betol kate org kate...bile byk pikir...kualiti TIDO tu akan berkurangan...tp xleh..aku TETAP kene pikir even tgh tido!

9) ade lagi..tapi dah malas nak menaip.... 2 semua keje aku carik penyakit jek...xdek keje nak carik keje..dah ade keje..MALAS nak buat!

Super Duper STRESS

Aku stress!!!!!

"Ape yang I boleh cakap..YUN TAK KAN DAPAT!"

walau ape pon yg terjadi esok, lusa, akan datang.... yang pasti skrg....Super Duper STRESS

Nota Kaki: patutkah aku g jumpe kaunselor ke?

Dalam hati: Aku xmo keje...tp nak tido! boleh?

Thursday, May 14, 2009

Program Hari Ibu

Pada Ahad yg lepas bersamaan 10 Mei 2009. satu majlis utk Sambutan Hari Ibu anjuran PEKAWANIS & Parlimen Kota Raja, Selangor telah di akan di Dewan Jubli Perak, Shah Alam

Untuk program ni..aku join as OP from First Verse lah...saje jek amik experiance shot event plak kan... ape-ape pon aku enjoy sbb program yg dianjurkan mmg sempoi...xdek protokol or wat so ever even kerabat diraja adalah tetamu undangan... even the kerabut pon hepi ngan majlis sedemikian sbb nye dpt bergaul mesra ngan orang ramai tanpa batasan kot.

Majlis ni dirasmikan Oleh Yang Amat Mulia Datin Paduka Tgku Puteri Hjh Arafiah bt Al-Marhum Sultan Salahudin Abd Aziz Shah Al-Haj [ok dah update!] yg ditemani kakanda nya yg dikenali as Ku yah. [ Yang Amat Mulia Datin Paduka Tgku Puteri Hjh Zahariah bt Al-Marhum Sultan Salahudin Abd Aziz Shah Al-Haj]
both of them are Adinda Puteri Tuanku Sultan Selangor Darul Ehsan.


sharna menjadik MC aritu..sampai xdek sore ok! sampai kan MC 4hari...cam siot..aku jeles ok!xpe next tym turn aku lak amik MC ngan doc :P

bukti2 kehadiran masing2..sibok posing vagai..yg aku plak...xpe pose JAKUN sbb first tym jejak kaki kat dewan jubli perak tu :P

The Wayfares membuat persembahan dengan lagu Because You Love Me (Celine Deon)

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You were always there for me
The tender wind that carried me
A light in the dark shining your love into my life
You've been my inspiration
Through the lies you were the truth
My world is a better place because of you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

I'm everything I am
Because you loved me


The Wayfares ni kumpulan yg terdiri dari kaum keluarga yang mane Ibu as a Leader...best kan..senang pon yea...tp yg dpt join 3 org anak nye dr 7org [yg laen ade program laen plak]

ni salahs atu aktiviti amal..iaitu melelong masakan Tuanku Puteri & cekodok Menteri Besar Selangor... hasil akan di masukkan dlm tabung Kota Raja ye...


Norin Aziz pon hadir dengan ibunya...ekceli...bukan artis jemputan but dia nak sampai ucapan utk ibunda (salah satu aturcara majlis) tp dia sampai melalui lagu jek..sbb dia kate dia xtau nak berkata2...ape2 pon..suare dia mmg MANTOP..power ok! kalah lah Sunplawer ngan sore kepit dia tu :P

Nota kaki: hope leh join lagi aktiviti sebegini....

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...