Tuesday, August 3, 2010

Aimy Zahra

Dah nak masuk 5bulan barulah aku berkesempatan tengok dengan mata kepala aku sendiri si budak kenit yang comel, serius geram aku ngan pipi dia tu, rase nak picit-picit jek..oppsss ibu zahra jgn marah naaa..

Jumpa Zahra and family mase borthday party aariz sabtu lepas. Nasib baik zahra masih lom kenal orang kan, maka senang lah aku nak tolong menyibuk mengagah dia, nanti dah masuk fasa kenal muka orang kompem akan melekat jek kat ketiak makpak dia hehehehe
owh ni masa Zahra nak show off socks dia yang calorful...hehehe
Zahra & Ibu
sebijik kan?
Zarah...cak!
bulat nye mata dia....

Nota kaki: hope jadik lah plan kita nak berbuka puasa tahun ni yang seperti biasa rumah marini lah tempat yang dituju kan..hehehe

Ada apa dengan Nama

Ini Tag lama, berbelas hari yang lepas, baru kini perasaan nak menaip tu muncul setelah aku merasa super duper stress mengupdate manually status claim. Owh ni masalah kerja, sila abaikan. Sebab terpaksa buat manually kerana beberapa perubahan yang berlaku dalam biz proses nya. Tiada cara lain melainkan ubah cara manual. Kerja ni memang memerlukan extra ketelitian kerana melibatkan duit..hehehe

berbalik pada bebelan asal adalah untuk menjawab tag dr nyiok kebana yang meminta ahli GGO untuk mencerita serba sedikit asal usul nama.

Bagi aku, nama aku biasa jek, tak masok kategori budak subang nya nama, tidak pula terbabas masuk golongan klasik nya nama [ni aku suka] dan tidak pula tergolong dalam nama-nama yang pelik.:)dan yang paling penting nama aku mempunyai makna yang baik-baik..hehehe

Khairunnisa - Sebaik-baik wanita

amacam cantik kan makna dia.

tapi yang menyedihkan, aku tidak menggunakan nama aku sepenuhnya untuk kegiatan harian ku, di mana silapnya aku pon tidak pasti, orang sekeliling aku memanggil aku dengan nama Yun, tapi mak dan ayah aku biasanya panggil aku kakak or khairun. Menurut cerita mak aku, sebab aku penah tanya kan, hehehee macam mane leh dapat name aku? erm mak aku jawab simple jek, masa mak mengandungkan aku, ayah aku kursus di KL, dan selalu lah sembahyang kat masjid negara sbb dia kursus area tu jek kot. & ayah aku mintak lah pendapat imam masjid negara pada ketika itu, yolah orang baru 1st time nak dapat anak, mane ade pengalaman nak tenyeh ape dalam surat beranak tu kan..hehehe makanya, ustaz tu mencadangkan Khairunnisa utk perempuan & khairi sekiranya lelaki. dan dan aku keluar sebagai perempuan kan, maka dapatlah aku nama Khairunnisa, dan khairi tu pula makayah aku simpan untuk anak lelaki. & kebetulan rezeki, adik aku yg ke-2 adalah lelaki, selamat dah makayah aku, xperlu pening memikirkan nama kan..hehehe

macam mane dapat Yun ni, aku pon xpasti, yang aku tau..kazen-kazen, kawan2 kat kampung, sedare mare dekat jauh semua panggil aku Yun, kalo korang cakap Khairunnisa, confirm semua nganga xtahu sape kah itu..heheehe...serius deyyy..kazen-kazen aku kalo ditanya name aku sebenar ape? aku leh kerat jari mereka tak tahu, tapi sekarang dah tahu kot, sebab kat fesbuk nama aku, aku letak nama dalam ic kan..wakakaka

dan mase aku masuk asrama di tingkatan 1, kebetulan aku perkenalkan diri sebagai Khairunnisa & nama glemmer Nisa, bertahan sekejap jek, sebabnya, budak sekampung aku iaitu si moon tetap memanggil aku YUn, hahaha makanya, lama kelamaan semua orang panggil aku Yun, sampai lah aku abis sekolah, tapi syiok ketika sekolah. kalo nama kena panggil utk kesalahan, confirm orang xtahu sapekah gerangannya kan..heehhee kira terselamat lah.

ade satu situasi ketika aku di ting.4, di mana dalam dorm aku ade 3 org yang nama same macam aku cuma berbeza sikit [khairunnisa -Yun || Siti NurKhairunnisa' - Siti || Khairul Nisyak - nicak]. kami tiada masalah pasal nama ni sebab masing2 berlainan umur. tapi paling menyentap kan aku, kakak dorm aku nan sorang ni merangkap ketua pelajar pada ketika itu, tidak tahu nama aku. boleh? sebab nya, masa ujung tahun kan wajib ade jamuan dorm & penyerahan gift vagai kan. dia pelik sebab ade 3 khairunnisa dan bila, aku mengaku yang sorang lagi adalah aku, boleh plak dia gelak terbahak-bahak sambil menayangkan muka tak percaya. damn! nak nanges jek rasenya. makayah aku bagitau name aku tu. siap aku suakan IC aku ok! baru lah dia percaya, setaun dok sedorm boleh plak dia xtau name aku, & dia kate,"owh name khairunnisa aman yang selalu naik utk kesalahan2 tu kau lah ye" ye memanglah aku kan, tapi aku mane ade jahat sangat kan! takat datang lambat sebab nak kemas dorm , xpergi prep petang sebab tertido, xpergi riadah sebab sibuk membasuh baju, tak turun semayang maghrib berjemaah jek..bkn nye xsemayang kan, cuma xsemayang berjemaah jek & kadang2 masalah tak turun kuliah subuh sebab mate kelat sangat..hahahaha std lah budak asrama nak mencuba jugak kan. kang jadik skema sangat kene pakai spec john lenon plak kan. ahaks

dan masuk universiti pon, terus jek aku guna nama Yun, sebab bila aku introduce nama aku Khairunnisa semua buat muka pelik. ye ye, takkan aku nak kate aku tipu ni, name aku khairunnisa.[boley?] Pergi gym ngan murni pon org dok ingat name aku murni & murni plak name aku..deyyyyyy sentap i tau!

dan bila kat bernas dulu, orang selalu komplen, ape email ko? no phone ko? carik dalam list staff tu xdek pon name ko yun..hahahahaa memang sampai ke sudah korang xkan jumpa nama aku, kalo dah search guna keyword "YUN"..ngeh33 [^_*]

Tapi ade jugak geng aku yang lain panggil aku Ayyun lah, Yuni, Ayuni, Yone, Yon, dan seangkatannye lah, janji lebih kurang sebut, lom ade lagi nak panggil aku nisa..ade berani cubalah..hehehehe..nanti aku bg 2kupang :P

Nota kaki: aku paling suka bila ustazah Salmi sebut nama aku "Khairunnisa'" cukup ngan makhraj nya, mmg best lah dengar, kene berdiri dalam kelas pon aku sanggup kalo ustazah salmi yang sebut nama aku..kekekee, lagi best bila setiap kali dalam kelas Agama, ustaz hairi kompem akan bagi soalan pertama pada Khairunnisa [& paling best, kalo korang yg satu sekolah perasan, kat bilik ustaz hairi ade 1 frame yang tertulis khairunnisa dalam tulisan jawi, lepas tu ade kate2 kot, xingat plak aku..hehehe bangga kejap aku..maybe girlfren dia dulu name khairunnisa kot :P]...dulu pernah lah terpikir nak jek aku tukar name sebabnye asik lah kena soal kan..hahahaa sampai ke situ pikiran aku dulu...hehehe, masuk matriks pon, aku benci kelas kimia sebab confirm nama aku takkan ketinggalan dari kena jawab soalan kat whiteboard..kalo aku terer xpelah jugak, ni selalunya, aku hanya sengih kambeng jek kat depan kelas sebab tak reti nak jawab..wakaakakaka [seb baek xdek orang yang rakam gambar aku sengih kambeng tym kat kelas tu dulu..kalo tak jatuh saham I]

Dengan ini, aku nak buat tambahan, ape kata, yang lain-lain yang teringin nak share asal usul atau cerita menarik mengenai nama anda, persilakan lah, dan jangan lua tinggal link anda untuk saya baca di comment or di chat box belog saya ni. Boleh lah saya tumpang sengeh ketika membaca cerita anda kan..

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...