Friday, July 31, 2009

Hadapi Dengan Senyuman

ye ke tajuk lagu ni mcm ni..yg aku tau..ni lagu nyanyian kumpulan DEWA...even lirik simple...but aku rase damai jek layan lagu ni ketika ini..hahaha mood jiwang xlarat dowh..ape2 pon abaikan ape yg patut & serapkan lagu ini diminda ku..wawawa..TERAPI lagu plak..aduyai....

hope diz one can make me smile...& smile...& smile.. :D v(*v*)

----------------------------------

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang

----------------------------**
Bebelan aku ketika ini : air yang tenang jgn di sangka tiada buaya [aku tetibe setuju ngan peribahasa ni]

Nota kaki: relakan & redha kan aje ape yang dah berlaku & life must goes on bebeh~~~ hadapi dengan senyuman....caiyok!!

Terapi Utk STRESS

2hari xdok kat opis...oppss tp rabu aritu aku masuk jugak opis..aku wat keje jugak tau...last2 balik dah maghrib....& teros ke Mid valley mlm tu...kunon2 nk carik gift tok kawan aku yg bakal menamatkan zaman bujang weekend ni..aih..musim org kawen lagik!

tapi...malam tu jugak...mood aku xdek..aku ala2 lost...smpai nk carik jln pulang ke parking pon aku dah xreti! tah apsal tah.. & sum more aku dah berjaya melesapkan RM50 dengan menghilangkan kad parking...betapa lah...carelessnye aku kan...it was not me actually...aku ilang kawalan kejap kot..aku rase motor kat otak aku xdpt berfungsi...mcm mane aku leh ilang kad parking tu pon aku xleh nk berpikir..kesudahannya..aku xcarik pon gift.,.aku hanya carik jln pulang..but aku mengambil masa 45minit nk carik tpt yg betol2 aku leh jadik kan land mark utk aku pulang..haih* ni bukan blurrr ni dah ala2 otak gagal berfungsi seketika ok..cume jasad jek bergerak...

ape yg pasti..disebabkan itu..aku STRESS & aku perlukan terapi utk menghilang or melenyapkan teros STRESS tersebut..haih..terapi owh terapi..muncul lah engkau!..pape pon esok kite balik kampung..makan cekodok bilis....alah..leceh..sure xleh sbb esok malam umah mak ngah aku kenduri..ape kene mengena ngan kenduri ngan cekodok aku xtau..yg pasti xleh makan cekodok..tapi aku nk g tepi pantai main layang2...sape mo ikot..jom..bulan pose nanti...hahahhaa

Nota kaki: bile aku bace balik ape yg aku merapu kan..aku xpaham..sebab citer xlengkap..tapi lantakkan yee!!!!

Tuesday, July 28, 2009

Buku Biru

Masuk arini..
dah 30kali
aku review kot...
buku biru itu...

padahal..
xdek ape yg berubah pon..
hehehe.
tp ati tetap suh tengok...
maka tangan pon bekerja..
mata pon memandang...
otak pon berpusing...
akal lak memberi hala tuju....
tapi...
akal sering membawa hala patah kebelakang...

aku masih lom kuat
utk membuat keputusan
ape yg ok
ape yg kiok

dalam peneng-peneng
aku masih berpikir..
sampai aku terpikir..
aku ngigau tak mlm td?

ni kalo ke-31 aku telek
buku biru itu
masih tiada perubahan
aku mampo berharap
setiap kali aku buka

ianya akan berubah

tapi...
aku tetap hampa..
buku biru tetap begitu

aku dah nekad..
aku akan ubah jugak
buku biru itu

sbb aku dah menyampah nk peneng lg

ko tunggu buku biru...
aku akan buat ko berubah

aku dha sakit ati nih!
sbb aku terpakse..
kalo ade pilihan
aku xmo tgk buku biru tu

kalo boleh..
aku nak sembunyik kan teros
buku biru itu
tapi..
satu jek yg aku tau
aku xleh idop ngan buku biru buat waktu ini

yeahh...buku biru kene selalu tgk..
itu yg aku pasti..
sbb aku hanya mampo mengaharap..
supaya buku biru itu..leh berehat lepas ni...

oh buku biru ku!

Ragam Si Cik Kak

Bihah
-------------*
Hari Ahad yg lepas adalah hari beronggeng bersama Nisrina or maybe skrg selesa panggil dia Bihah jek..senang....byk lah meronggeng ngan cik kak ni..pdhal dia ni yg kene angkut jek dek Ibunya...ekceli, aku dok meronggeng ngan Ibu si Bihah lah...di sebabkan Babahnya keje..maka nya aku pinjam ibu dia tok morenggeng..pdhal bk pegi mane pon..jUz PKNS jek...g serbu Book Fair...segala jenis mak nenek kamus ibu dia borong..hahaha lepas ni jadik pakar bahasa lah ibu ko..nghe33...aku rembat 4buah buku jek....

ok lah aku nk letak gamba cik kak ni jek..cerita pasal book fair aku dah citer kat prev entry kn..hehehhe sibok nk menceceh lg!


ha...ha..jgn ingat mama yun xnampak yeee...Bihah dok usha phone mama yun yg xcanggih tu :P


nak kasik dia diam..sumbat ajo mulutnya..hehehe


alamak ade org skodeng Bihah nak belajar Mengaji lah...

malu plak Bihah...


amacam khusyuk TAK Bihah belajar... hehehe ni CD ibu belikan mase kat Book fair...kire ibu xlupe kan bihah punye habuan lah...

asalnya si kenit dok terpusing2 kepala dengar lagu alif-ba-ta tu... kompem dia suke..tu yg ibu dia decide tok beli jek....

kat umah mase pasang kan vcd tu..dia diam jek layan..hehehee bdk2 yg mengaji tu..mengaji smbil menyanyi..dia pon dok ikut2 angkat tangan vagai...jgn dah besar nnt neglat macam mama yun dulu..bile pg ngaji jek..asik nk menyorok belakang surau...xpon bercakap mase tgh tgu turn..asik lah kene berdiri jek..sbb memekak..sila jgn ikot perangai itu ye Bihah yg baik lagi comei...

nak suh dia dok diam senang..jek...pasang kan lah lagu ke video klip yg dia suke..kompem dok diam terpacak depan laptop ibu dia tu..huhuhu


ni memberontak lapar ke ape? hehehe ni kompem sebab gusi dia gatal...sebelom tu..jari aku dah sengal kene gigit dek budak kenit ni..tp seb den xkesah...kuat jugak dia gigit....sian dia gusi gatal ek...nak makan ubat payah...tp picagari yg kosong..best plak digigit2nya..Bihah..bihah....lepas ni xleh nak ngengada sgt dah...hehehee:) tp nnt leh ikot mama yun g meronggeng..kita tinggalkan ibu dengan alasan..ibu xlarat..tp Bihah kene lah cepat sket berjalan ok!

Wajah-wajah

Aniq Fawwaz


Aniq - yg hensem... bak kate mama nya..nak panggil hensem2 [in malay] segan lah kan..makanya..letak lah name aniq..kire dlm bhs arab yg in malay membawa maksud yg hensem...

first time tgk mmg mak eihh..Acap Jr. lah..hahaha sebijik air muka pak nye...pdn lah mamanya hangen jek..sbb xdek rupe dia..tp setelah aku telek...bentuk muka..cam mama dia..cume air muka bapak dia...mulut & mata dia ciplak bapak dia...but tang idung ngan kening & bulu2 terlebih ikot mama nya..hahaha ape tah ayat aku..tah korang paham ke idak nk bace..lantakkan jek lah ek...

YANG PENTING

aku dah jumpe si pengarang jantung si DilaBaik..ngeh33....mmg comei...Yang..best nye ko dah ade baby..nak jugak!!!!!! tp seyes..dr xcaye ko kawen smpai ko dah beranak seketui baby ni..aku masih xleh terima hakikat ko dah jadik MAMA ok...ntah le..sbb kenal ko since UiTM...can't believe it! ko dah jadik MAMA k! tp aku tau..ko mmg seorang isteri+ibu yg superb..hheheehe:) lepas ni jgn lupe join club org yg tambah anak..nnt aku nk cilok bwk jenjalan anak ko or angkut blk kerinchi sorang..xdek lah ko heran sgt kn..hahahahaa:P

to Aniq..hope membesar dengan sehat & jadi lah anak yg soleh kepada mama+papa ko yg sengal itu :) & last skali..anak dia panjang mcm makpak nye..huhuhu :P

Monday, July 27, 2009

Maybank

Aku sakit ati ngan Maybank2u..sebabnye..since last friday..aku request TAC...berpoloh2 kali..tp xdpt satu haram...menyebabkan proses pemindahan wang aku tertangguh & teros tertangguh...arini pon aku sakit ati lagik..& akhirnya..kawan aku yg keje kat maybank yg tak tahu ape2 telah terima habuan lumayan dr amukan aku..hahaha kesian kat dia..& thanx to murni sbb selamatkan keadaan aku...

ni kompem maybank boikot no acc aku nih....sbb asik berbelanje jek bulan nih..haih* kehendak & keperluan idop namenye kn..bkn suke suki....

+-Penat=

Penat

itulah yg blh aku perkatakan...nak bgn pagi td mmg malas...hampir2 lah nk EL jek..tp sayang kan baki cuti ku itu...gagah kan jugak lah kaki melangkah tok pegi keje..smpai opis plak..baru teringat semua mereka xdek sbb nye kursus..pehtu ngan ade yg MC lah vagai..tinggal aku ngan murni sajok..hahahahaa

rase ke-penatan ni adalah disebabkan oleh beberapa faktor seperti yg di listkan di bawah ni nnt:-

  • yg pertamanya, aku mmg sajek jek set mind aku dengan rase keletihan [hahaha boleh ke?]
  • pehtu yg keduanya, aku penat di sebabkan aku yg carik penyakit penat ni...ngeh33
  • sebab ketiga plak, cerita nya begini, sabtu yg lepas aku ngan dd pehtu bersama pasangan suami isteri mira & wafi telah ke putrajaya tok shot outdoor sbb ni baru ade kesempatan kan...maka nya..kami ke sana semata2 utk berposing...aku pon turut berposing tonggang tonggek tp seyes..rumput tu bau busuk...xleh blah...ngeh33 tah ape kene mengena rumput tu ngan bau hanya aku saje yg tau....& smbil carik lokasi ke-2 kami carik petronas utk mendapat deteguk dua air..hahaha pdahal minom smpai sebotol..seteguk kebende nye kn...
  • lepas abis shot..yg ke-4 nye sabab almusabab aku penat adalah kami ke puchong kunun2 nak makan sambil carik kedai getgorgeous..skalik kedainye bukak half day..camne lah kedai tu nak majukan..kan dah rugi duit dr aku..harharhar... & lepas tu makan kat kedai makan BASER..layan nasik beriani....tp makan nasik ni akujadik xberani plak..aku hny mampo jadik lemau selemau2nye...mengantok seh..& lepas makan..kami carik petronas ke-2 plak...seb bek jumpe kat ss4 sbb tym ni on da way ke sg.buloh...huhuhu...
  • kat sg.buloh dok penyibok ikot mira&wafi nk carik pokok orked tok bapak si wafi..hahahaa yg ni plak rencah kelima penyebab aku PENAT..hahahaa [alasan jek nih]...
  • lepas tu...yg keenamnye..konon2 nk ke big plate tp terlajak smpai shah lam... g serang warehouse sales lagik skalik..hahahhaaa pehtu dah ptg carik petronas ke-3...tok asar plak...mmg petronas jadik pujaan kami lah kn....
  • kemudian kami sambung perjalanan dan tersesat plak di sek.2, shah alam pekena abc pegaga...hahahahaa minum ais...amik ko...mmg menambah ajinomoto ke penyakit PENAT aku lah kan...srot..srot xsedar dah maghrib..lepas tu kelam kabut carik petronas ke empat plak...kan aku dah ckp..keje kami carik petronas jek..tp isi minyak kat shell..hahahahaa..lepas kuar dr petronas...kami pon set mind utk mencarik bantal & tilan..hngeh33...& kami pon bertemu jodoh dengan bantal & tilam....& bahagia sungguh malam tu sbb tidor xsedar kan diri...:P
  • yang setrusnya plak...hari ahad..kire start dr pg lah...kan...yg no.8, aku penat memDOBI + kemas rumah dr pagi-tgh ye...tp xsudah2...adoiyai.....last2 kol 12.45pm aku gerak g mid valley..tp aku amik mase selama 45min dr umah aku nk masuk tpt parking & another 15minutes telah berjaya aku bazirkan tok carik parking plak..hahaha pehtu abiskan mase bertur di cashier..pdhal aku beli barang xsampai rm20...hampeh! nak kuar dr mid valley tu pon hazab..maka nya..aku keletihan ngan traffic aritu...
  • yg kesembilan plak...aku penat di sebabkan aku telah gatal ke shah alam utk serang PKNS..kunun2 nk rembat buku lah kan..buku mmg selamat aku rembat..aku pon berjaya mengangkot yam+nisrina sekali..hahahhaaa..abis satu PKNS tu kami tawaf...hahahaa
  • & yg terkahirnya...aku ke sunway plak tgk si aniq fawas..hahaha dah magrib baru lah reti nk blk shah alam semula anto yam ngan nisrina blk umah...& lepas kol 10pm baru aku ni nmpk jln pulang ke kerinchi...hahahahahaa

itu lah dia...10 sebab aku penat arini disebabkan weekend ku yg sgt effisyen...dr segi masa dan pembahagian..sbb aku jelajah ke seluruh pelosok selangor dan KL....

nota kaki: oklah..hope weekend yg akan dtg..aku berjaya mendapat status PENAT lagik sekali...hahahahaa aku suke...dr aku penat TIDO seharian kn...kan...

Thursday, July 23, 2009

Apekah~~~~lalala

Jam kat dashboard ni baru menunjukkan 9.17am...aku masih menunggu status "DONE" dr tech team..sbb nye aky request tok refresh dB Test From prod..baser lah aku kan..suke bebenor nk refresh dB sbb aku akan serabut nk wat testing kalo gune data yg carca marba oppss silap..yg xsame mcm Prod kan..kang user kate laen aku test laen...ahahahaha...sbb terlampau byk senario & terlalu byk journal yg nk kene paham,.,.xkuasek den nk amik tau..bek jadik user jek kalo lagu tu...


sebenarnye..tiada kene mengena ngan refresh dB or keje aku ni..aku hny mau menceceh a little bit bout....haih* nak cakap ke idak..segan le plak rase nye...mau nye xsegan..sbb aku dah highlight jam kat dashboard aku menunjukkan kol bape kan...masih dikira dinihari...& mood warm up lah kat opis ni..aku dah mule pikirkan nak mamam ape bile azan maghrib berkemundang....Apekah? huhuhu :P 2la tetibe terpikir plak..baser aku bkn kesah sgt pon..tp aku teringin nak makan bubur yg berasaskan nasik...huhuhu..aku sakit ke ape nih? owh TIDAK...dd yg sakit GG aku yg terkena bahana nk menelan bubur...masalah lah tekak aku nih! ape plak ragamnye bile nk beraya di bulan Sya'ban nnt..oppss raya awal..sowi..bkn terpesong akidah ke ape..itu menandakan titik aras puasa ganti aku dah nk smpai ke penghujungnya..hahaha gille lambat aku mengganti taun ni..padan lah badan naik macam kuih apam jek kan..lantakkan...aku stress yee...sbb tu bdn naik [ade ke patut salah kan stress pehtu babitkan kuih apam plak...haih* ngamuk si stress tu nnt & majuk lah si kuih apam tu plak]

2la since dlm bas pg td..tgh dok layan mengantok yg bermaharajalela...otak aku menghantar isyarat pd napsu aku...yg dia nk makan bubur nasik..hahaha salahkan otak..ko nengok tu...*haih* asik salah kn persekitaran pdhal diri sndr yg nak makan..ok xpe..tgk aku rajin ke idak petang kang nk masak bubur yg ala2 kacang goreng tu...hahahaa ke kekdahnye aku hny makan nasik lemak sebungkus...sedap plak nasik lemak yg aku beli semalam..dah lam RM1 jek..pehtu nasik byk..sambal pon byk..mmg kenyang lah...dah lah nasik nye sedap..sambal pon marbeles...mmg merembes air liuq lah,...i like!!!! tp tekak aku tetap mengatakan..bubur nasik yeee harini!!! xpe wait & see ptg nnt lah..mane tau tekak aku ni wat ragam..tukor order plak kan..sbb xpunch-in lg kat cashier kn..masih leh tukor lg ha.... tp kalo jadik lah makan bubur..kompem makan bubur kosong..sbb aku xbeli ape2 brg basah yeee lg...lom gaji ok!...hahaha lantakkan..ape yg aku mampo utk kreatipkan minda aku ptg kang tok dijadikan resepi ngan barang yg sedia ade kat umah tu...hahahahaa

Nota kaki: Bubur nasik..kenapa lah ko wujud....

Gamba ni nmpk menarik...tp aku punye mungkin akan berwarna putih..& nak cantek kene pakai mangkuk kaler2 lah jawabnye..hik**

**Update 24/07/2009**
Semalam aku xbuat pon bubur sbb nye aku mendapat sindrom sakit kepala yg amat mase dlm bas..makanya, otak aku dah set aku xlarat nk masak bubur yg sgt sonang tu..[pdhal ma-las sebenarnya] tp seyes lah...sakit kepala..aku tapau nasik lomak jek..xsempat nk pkr nk beli kat mane..lalu depan kedai tu teros rembat jek...pehtu smpai umah..aku dok melepek atas sofa dalam 15minint pehtu xleh blah jugak sakitnya..aku teros bersiram selama 1/2jam..xbaik2 jugak...tgu berbuka pose..teros telan panadol...amik ko....lepas 45min baru rase senggol-senggolan di kepala aku tu berkurangan...hampeh lah....apsal tah sakit kepala pulak!

& lupe nak hupdate yg Kakak Busuk aku..opppss Kak Zila aku...mak si Qimie dah selamat lagi sorang hero..best lah Qimie ade geng lepas ni..& mak dia makin kuruih lah jawabnya...to kak zila & abg syam...congratez!!!! tgu saya serang nk picit pipi baby ok! Nama adik si Qimie tu..Ilham Shah Adeef

Wednesday, July 22, 2009

Pesta Buku Selangor

~~~Mari Membaca~~~
Text Color
mari lah kengkawan kita membace utk menambah ilmu disamping blh menghilangkan rasa buhsan dalam diri [sape yg xrase boh-san..sila abaikan mesej aku ni] hanya yg tergolong dalam kategori aku jek leh layan repekan aku kali nih...

Kira begini,

Kepada yang berkenaan sahaja [yang ade rase boh-san dalam diri..:P],

Di sini aku ingin mengumumkan Pesta Buku Selangor kembali lagi...aku yg terlepas peluang Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC yg lepas...mmg xkn lepaskan peluang ni lah..hehehehe

Utk info selanjut nya, boleh kat website Pesta Buku Selangor. Pesta ini akan berlangsung dari 25 Julai 2009 - 3 ogos 2009, bertempat di Kompleks PKNS, Shah Alam. Meh lah kite menyesakkan banguanan PKNS tersebut... :)

Dengan cerita, semua publisher yg mendaftar utk turut serta di wajibkan memberi diskaun lebeih kerana sewa tapaknya telah dikurang kan..bg menarik minat warga selangor dan sekitarnya..tertarik ngan amalan membaca.... [nk kuar duit pon kedekut ek...aishhhmcm aku lah tu...bab beli buku amat lah kedekut...tp xdek lah aku xbeli langsung kan..aku beli jugak k...dr yg asik meminjam kan,,,betol x?]

Nota kaki: ok-lah..aku dah ade senarai buku yg wajib dibeli nnt..kuwang-kwang-kuang :P..sbb nye sabtu ni dah gaji kot..kih22

Monday, July 20, 2009

20-07-2007

Orang lain sibok pilih date santek2 utk di abadikan di majlis yg dinanti2kan sekali seumor hidup..tp berbeda dengan aku di mana......secara xsengaja....laling aku telah dikeluarkan dari *Tut* on 20-07-2007..makanya arini 20-07-2009..genap lah 2 tahun umornya hidop di samping aku...

To my Beloved Laling,

Happy Besdae & thanx 4 making me Kayap-e sudah.....owh duit ku melayang2... tapi xpe...ape saje utk mu..tapi plezz lah jgn nk meragam ok!

Nota kaki: asal besadae ko jek..aku kayap..asal 20-07 jek aku peneng ok!

Harry Potter & the Half-Blood Prince



Ape yang aku leh kate kan.. diz year nye citer *sigh* TAK SE-BEST Harry Potter and The GOblet of Fire... huhuhu aku masih merindui movie Harry Potter yg best mcm tu...yg byk gune magic..lawan sane sini..huh ke aku yg terlampau emosi utk citer yg aksi lebih? owh TIDAK jugak..tapi aku lebih akan mengatakan ianya BEST sekiranya....di kala aku kengantokan..tp aku mampoo utk tidak berasa ingin Lena di ulit mimpi ketika di dalam wayang. Ke aku semakin berumor maka nya hormon keghairahan tu kureng...hohoho [layan kan org mengantok yeeee]

Semangat jugak lah aku nk menonton kali ni sbb ni antara citer yg aku TungGU setiap taun...huh~

makanya...sabtu yg sangat produktif bg aku kan....sbb nye aku mampo bangun lambat..sbb nye aku tido yg amat lambat yeeeeee..kol 4am...tah ape aku buat tah....pehtu aku leh lupe aku bgn subuh ke idak..lawak jek..penat aku berpikir mase bgn tu...ahahaha ruper2 nye mmg aku bgn tp smyg dlm keadaan mamai + mate kelat..mane nk hengat kan...aku tau kesahihannya..di sebabkan telongkong ku yg beralih tpt..bkn takat beralih aku main campak yeeeeeeee..ngantok sgt lah tu...hahahaa

& sambung keje...kol 4.30pm keje aku pon setel...nk ke bangi..jenguk DD xbgn2 tido..haih* pengsan ke ape ..kesian org shift mlm kn..aku dah lah xmasak..ingatkan nk ajak jek dia ke bangi pehtu leh jln2 carik makan kan...smpai dh kol 5.45pm xbgn jugak...kesian plak nk kejot..makanya..aku pon bersiap tok blak..hahaha aku siap nk trn dia pon bgn...hahaha ngan mamai2 tu...seb bek dia bg kate yes nk folo..maka nya kami ke bangi yeee sabtu ptg nk maghrib tu..hehehehee & makan TGH+hi-tea+dinner kat Warta, bangi...peken rasa-mas jek..layan kan ajo...& DD ajak aku join dia ngan rakan2nya tgk harry potter kat KLCC...hahahaa aku on jek..sbb nye ade 2...yg per-1 kerana harry potter & ke-2 kerana KLCC...dah bertaun xjejak kaki kat situ..hahahahaa teruja tGK handbag + wedges...tp teruja jek mampoo..memiliki xmampoo lg yeee

dah lah wayang tu start kol 11.30pm yeee...& abis nak dekat kol 2.30am...huiksssss..tido lewat lg aku mlm tu...warghhhhhh

dengan mate kelat aku layan Harry Potter tu yeee...hampir terlelap jugak lah..tp aku gagah kan sbb nye si Harry tu lah kan...

Tapi aku HAM-pa ye kawan-kawan.... xseperti yg aku angankan [hehehe harry potter pon nk di-verangankan..xpaham aku ngan diri aku nih]...huhu :P xpelah....

aku xpuas ati kenapa Dumbledore mati dengan cara yg mudah..huwaaaaaa koman2 ade lah perang magic ke ape kn..kalo mcm tu mudah bek dr episode 1st lagi dia dah mati kan..huhuhu :P..ok abaikan jek ape yg aku merepekkan nih...

TAK-PE kite tunggu Harry Potter and Deathly Hallows part 1 & 2...apekah kesudahannya kan... tgu smpai 2011 lah gamak nye yeeee...nk taudetails...sila tgk Wikipedia Harry Potter sbb ade tulis bile akan di tayangkan...

Nota kaki: even ade org kate diz episode best..tp aku terpakse akur ngan perasaan ati aku yg mengatakan..aku xsuke...bkn 100% xsuke...cume 45% jek aku xsuke ok!..oklah ini sajek..selamat menonton Harry Potter ye kengkawan.,..SILA JGN TERPENGARUH ngan ape yg aku merepekkan...ini sekadar pandangan aku sajek...

Friday, July 17, 2009

Semut vs Manusia

IMAN SEMUT....

Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus. Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: "Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".

Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku".

Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: "Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"

Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".

Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong". Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut didalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan. Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".

Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa".

Itulah Iman Semut!!

IMAN MANUSIA??

Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur orang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat.Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik ke rumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk korek balik. Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di "interview" oleh Munkar Nakir. Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur. Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "Ya Imam, kenapakah daripada 100 kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?".

Jawab Imam Suffian: Diakhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya ba hawa rezeki di tangan Tuhan".

Thursday, July 16, 2009

Angin Kus-kus

tu dia.... seb bek aku xterlelap kat surau td..hehehee :P angin punye pasal...perut jadik senak...ni sbb tgk depa makan lunch td lah ..ahahaha alasan jek tu..pdhal mmg masuk angin lah kot perut ni...mlm smlm aku tibai roti jek sekeping..pehtu pg td juz minom air...gagah jugak nk puase...wargghhhhhh relax Yun...only 4days left if arini sukses...ahaks...aku budget aku lah yg ketinggalan keretapi bab mengqada' pose taun ni..ruper2 nye masih ade geng sekapal..hahaha yg mane lg lah....baru teringat nk ganti..heheehe kire aku baek skit lah ni...ni lah hazab nye ponteng lame sgt...mintak2 lah kesihatan aku di bulam pose taun ni baik2 aja...xmo dah azab ni...azab sakit laen..azab ganti pose ni plak laen....

Ape lah Dd masak arini..keji kan aku..asik buli si DD..ahaks..xpe DD koman2 skill memasak ko akan makin mantop...nnt promote lah kat sape2 kn...hahahaa xpe aku utamakan adik2 jalan ke alam bahagia dulu .. uwekkk :P ikhlas kah? ok..operate mate aku..tgk aku tipu ke idak... seyes lah..rase nk operate mate kasik cuci sket...asik jerebu jek lately nih..ke sebab aku xckp tido? ade ke istilah xcukop tido? hehehehe ngarut dah aku nih....

lagi satu...jgn lah bas lambat arini..mau mengaum dlm ati aku lagi..hahahaha.... dah lah j card day kat mid valley aku xleh nk turut serta..i want new sport shoes..warghhh tensi tensi... xpe...next tym lah aku borong..

ha lg 1... si murni pon 1.... arini dia berjaya goda iman aku..mau x nye..ajak aku g munawwarah lagi..xleh nk marah lah kn...hahaha aku pon sukak..tp arini napsu aku xleh dibendung...aku belasah 2helai...nk tgk gamba nnt aku post kan minggu depan kat entry..skrg mood malas...munawwarah...munawwarah..apsal lah ko letak tudung baru..kan dah mengkayapkan poket aku bln nih...aiyaaaaaaaaaa dah lah baru rembat 4lai kat pasor malam.... tp kan... 2la..aku dah teringat2 yg kaler purple+silver.....plak..aiyoooo napsu...nak tny mak aku..dia mo ke idak..nnt mak beli..aku leh pinjam..harharhar...tanduk dah naik..dahhhhh

ape yg aku pkr kan hny lah..nak siapkan album Mira secepat mungkin kesian dia...2la wat ayat xkesah lagi..kan aku main2 ni...hahahaha sori mira...i'll try my best k...setakat ni baru 50%..another 50% jek..kalo aku focus weekend ni..isnyallah siap kot....next week jgn luep dating kite yeaaaaa...kat mane tu akan di beritahu kendian...payah mk pkr tpt yg ade kaler kegemaran ko tu..iaju vagai....amik kat ladang kambing ok? ngeh33

ok-lah...dah nak time pulang.....mood bekerja aku mmg agak sembap jek lately nih....

Tuesday, July 14, 2009

Mari Menabung

Pejam celik - pejam celik...huhu raya akan muncul kembali xberapa lagi..if dipanjangkan umo..maka kita bakal bertemu lagi dengan perayaan utk tahun 1430H... OMG! suppose not talk bout Raya dulu kan..kene PIKIR mcm ni...WOW, puasa dah nak sampai..but I xleh nk TIPO diri sndr ok! when raya nye alarm dah mula berbunyik kasik amaran per-1, & sebelom alarm reminder yg ke-2 muncul maka saya udah mule cuak....diz week i've to korek all my tabung tok renew roadtax + insurans for my Laling...owh owh laling ku..u owez make me fonen ok!.... xleh lah acc aku tu berisi RM byk2 sket...pantang ade...asik kene keluar jek..fouuhhh...

makanya, aku pon baru tersedor sbb aku dah short budget tok raya plak..kang ade menganga xdek budget lg tok beraya... akceli..raya bkn lah utk pembaziran but..normally, kite akan tukor baju baru kasut baru & ape2 yg abru on Raya..btol x? nak tukor di waktu2 baser adelah suatu perkara yg agak sukar utk di laksanakan..makanya..sekurang2 nya raya ade..maka dpt lah reward tok diri jugak kan..dah besdae pon jarang2 dpt present dr diri sndr kan...

Setelah otak aku ni berpusing2 selama beberapa hari sbb memikirkan hal ni...maka nya.... aku terpakse membaik pulih tabung aku yg dah aku pecahkan aritu..nak beli bARu..xmampoo kan sbb dia akan menggunakan wang jugak kn..maka nya baik pulih jek yg dah pecah tu....

lets menabong tok raya

kite masih ade 2bulan lagi b4 raya menjelang oppss to be more specific ade 65days laghik yeee


makanya, dah blh start on button utk Jam pasir...hohoho

so sehari if budget kite RM10..simpan lah separuh [kire baser makan sepinggan nasik..so kene jimat..makan separuh pinggan..harga pon jadik separuh kan..mampoo ka?]

maka nya..menyimpan lah Rm5 sehari...

lets calculate...Rm5*65 =RM325

hohoho..mane cukop ma...koman2 lepas duit daging+ayam jek...ketupat xlepas dah tu...grrrrrr

Tak pon kene menyimpan RM10 sehari..sila ikat perut ok! kompem pinggan akan cam kerengga nnt...wow...leh melaram ngan kebaya nnt..hohoho :P

maka nya..dpt RM650..cukoplah kan...kire raya ala kadar....maka nya..kene puasa ari2 lah kan..aiyaaaaaa

or if want more..kene lah wat part time...nak keje ape ek? jage kaunter? ke kene bukak kaunter depan toilet opis nih? hahaha [desperado gilak plak]

owh lupe..xpe..kite jual kuih raya lah tym nolan pose nnt..sape2 nk order...sila bgtau..hahaha kuih nye lom decide lagi [boleh mcm ni?] har-har-har


xpe...sikit2 lame2 jadik bukit...sbb last minute nye menyimpan kan..boleh lah dr xdek langsung kan...

hope...hasil tabung dapat...


ditukar kepada wang ringgit dlm genggaman... hope b4 raya....i mampoo....utk berkata...lets shopping uols....iaya......ibaaa...andreee...grrrrrr

shopping ayam & daging hehehe kat kedai Pat Mat Tempe...huahuahua

to kenanga: yolah..i mampoo beli ayam&daging jek..xmampo nak beli nobby sbb raya xmemerlukan nobby di sisi..ahaks... [seb bek..kalo raya memerlukan nobby..mmg i declare xraya lah 1430H nih]

Nota kaki: I jeles..dd dah beli handbag baru..tp I xmampoo lagi..huh! DD jgn lupe menyimpan ok..kang kite ber2 melopong tym raya..ahaks...mo telinge kite berasap lg kene komplen..ahaks...

Monday, July 13, 2009

Mimpi Indah

wah tajok nye sangat lah jiwa-jiwa gitew...tp ni mmg hakikat nya... dah kate kalo realiti xdapek...jumpe dlm MIMPI pon jadiklah..even mimpi bersama org itu amat mengerikan..tp tetap mendapat status "MIMPI INDAH"...huhuhu :) lantakkan suke aku lah kan nk letak dia dlm kategori mane kn..

ekceli-NyeR malam tadi punye tido, aku mimpikan si Aariz Zafir...nak tau sape si Aariz Zafir ni...Sila lah Skodeng sini kalo nak tau gossip pasal aku kan... Amacam puas ati ngan gossip tu? sibok jek nak tau kan...si Aariz Zafir ni lom akil baligh lg ok tok di goss gass kan ngan aku..erm citer nye bermula begini....

pada suatu petang sabtu yg damai, aku ngan kawan baik ku si Mira telah merancang utk melawat si Zafir yg comel itu di Sepang. tiada perancangan yg khusus..maka nya kami guna kan istilah gamble...hohoho mmg sangat gamble yeaa..aku yg ingat2 lupe rumah nye di mana..tapi gagahkan jua utk serang lokasi terbabit...huhuhu kire perjalana dr KL-Nilai-Sepang mmg berjalan lancar...& dr ingat2 lupe teros cam jalan nya..erm tp no rumah xdpt nk dipastikan... pehtu nak dijadikan cerita ini lebih panjang..aku dah cube call si ila dr TGH sabtu tu..tp non-ado kabar berita...tp dah kate nk gamble kn...makanya kami pon mencarik2 objek yg blh di jadikan bahan bukti ... oppss bukti kebendenye plak kan..bkn nk menjejaki bukti org kene culik ke ape...ni nak menjejaki umah makpak si Ila yg mane aku xhengat no. umah nye..hhahaha abis semua org aku call dr si nik-ejot-jue-zehan...semua aku tny hahahaha tp xdek sorang pon yg hengat..makanya..tuhan tu maha kaya & maha mengasihani..sbb dia kesian tu minyak kete terbuang ngan waktu makin berlalu..Ila pon return call aku..hahahaa istilah gamble udah idak ade yea kengkawan..tp kami yg etrsuprised..padan kn muke kami..sbb Ila & baby berada di Melaka yea adik-adik..di mana..di melaka yea..sbb umah mak mentua dia wat kenduri..tu yg dia bz sbb phone dlm bl..hambik ko....kami pon nak menghilang kan rase tersuprised tu..pulang lah ke KL kembali smbil merencana ape yg nk di buat plak...kesudahannya...carik getgorgeuos nye butik plak...tp mmg tiada yeaaa smpai weng dok jln setiap lorong di jln telawi tuh..hehehe nak menghilangkan rase pening maka kami pekene chicken chop & lamb chop di Mahbub bangsar....huhuhu makanya..perasaan tersuprised dpt dihilangkan dengan nikmat makanan...hahaha aku dah kenyang ok..tp napsu xleh dibendung...mau tak nye aku kenyang..sbb kol 11am..aku belasah mee goreng kat NZ curry house belakang pavi tu..pehtu TGh tu DD bwk aku ke Wong Solo [yeaayyy makan ayam penyet yg best!] & ptg tu aku balun chicken chop,..tp aku xbisa mengahiskan makanan tersebut..warghhhhh!!! satu pembaziran di situ yeaaaa...

di sebabkan xdapat berjumpe ngan si Zafir...aku nye otak terkenang2 kot..maka nya malam smlm aku bermimpikan si Zafir berpandukan gamba dia di blog mummy nye..huhuhu..yg menerujakan aku..si zafir di dlm mimpi aku itu baru berusia 3bulan..tp sudah reti berjalan & gigi semua dah penuh...& dlm mimpi itu juga..aku asik mengulang tny mummy dia..yg Zafir ni 3taun ke 3bulan..sbb dah reti bercakap juga...hahaha tp mummy dia tetap berkata 3bulan..aku plak muskil..even dlm mimpi itu aku hny menjadikan manusia yg kompius tp aku tetap declare mimpi itu sebagai MIMPI TERINDAH....hahaha sbb nye..xdapat jumpe sabtu aritu..dpt jumpe dlm mimpi pon jadik lah..makanya tanpa sengaja Zafir telah menjadik tajuk perbualan di Entry aku pada hari Isnin yg KELAT ni [weh ari mane leh kelat..tp mate aku kelat..kire combine kn hari isnin + mata kelat = isnin yg kelat] hohoho :P

Nota kaki: sesiapa yg ingin masuk dlm MIMPI aku ..si-la-lah isi borang yg terdapat di kaunter pertanyaan berhampiran...wakakakaa aku dah ala2 Zombie yg hendak terbang melayang...aku dah mule merepek..ehh nak makan kerepek..ehh xbley..ehh kenapa? pkr sndr lah ek...malas dahhh menaip..

-Aku berenti di sini yeeeee..nnt sambung citer laen plak-Adios**

Basi sudah~~~

O-o-O-o-O-o-O-O-o-O-o-O-o-O-O-o-O

another citer yg dah basi hu-hu-hu

I'm a bit Ma-las nak hupdate...actually ma-las nk karang citer pasal kawen mawen ni..non-ado idea plak...merapu tu aku suka lah..citer fakta ni..agak lembap plak otak aku berputar skrg nih...

Diz time turn si Bad plak...selamat dah menukar status dr Bujang kepada suami orang..huhuhu dah lah kene pg sorang-sorang..huh sangap...sbb Yam xdpt blk kg..layan kan ajo...OK nak tau kul bape aku smpai kat kenduri dia? hehehee 3pm ok...hahhaa seb bek lauk pauk ade lg..hehehe ayah siap sound kol bape dah ni baru nk g kenduri kawen? hehehe maybe ayah ku muskil & ingatkan aku tipo...tp aku ade agenda aku sndr kenapa & mengapa kan..hehehe

ok...semua disebabkan ini majlis sambut menatu..maka nya..kalo dtg awal lom tentu aku dpt jumpe pengantin kan..depa berarak kol 2pm...huh...pehtu kompem sibok makan beradap lah...posing2 lah kan..camne aku nk cilok tok jumpe pengantin...maka nya...aku decide kol 3pm lah aku g umah dia..almaklom lah umah dia hny sekangkang kera jek dr umah aku..kire sblh2 kg jek..huhu :) smpai jek...mmg kenduri masih berjalan...tgh potong pulut kuning & pengantin tgh distribute kepada kaum keluarganya,,,,& dpt lah aku bersalam2an...opss ade lah ayat poyo selenge aku kan..bengong dah name pon laen..lagi mo tny org laen..ahaks...lepas cakap 20-30 patah ngan pengantin aku pon dok makan..hehehe & lepas tu teros blah...

si Bad ni camne aku kenal ek..if aku xsekolah sharodz..& aku sekolah seri kota..kompem aku dah kenal since form 1 lah sbb nye aku sekelas ngan dia..tp aku xpg pon reg kat situ...&ayah aku yg uruskan semua pertukaran..maka perkenalan aku ngan dia tertangguh selama 5 taun..hehehe kire mase kat UiTM lah baru aku kenal..bkn kat dungun sbb nye dia UiTM shah alam..aku kat dungun...ade lah 1 program perkhemahan budak KRS ex-sekolah aku...di kelolakan oleh si Ethong... 7 Ethong plak ajak aku & Yam turut serta pehtu dia plak ajak geng2 BF dia di mana Bad termasok skali...maka nya kat situ lah 1st time aku jumpe si mamat nih...pdhal 1 melaka...tp pjg plak perjalanan perjumpaan kami..hahahaa pape pon ni bukan salah silah percintaan aku ngan dia..sbb aku kan dia hanya kawan dr dulu-kini-& selamanya...owh ok...aku jadik rapat ngan dia sbb dulu time semester break..dia kompem keje kat kedai kraftangan kat MP tu..maka nya..dia lah geng aku mengukur bangunann MP tu..heheh kire geng lepak aku lah....& bile masing2 dah keje...jarang lah jumpe & xdek lah aktiviti ukur bangunan MP tu lagi..hehehe

& skrg dia keje kat Jeddah..tercapai gak impian dia..& dia pon nak hangkut skali Wife dia ni ke sana....kire dia blk ni purposely tok kawen lah kan..hehehe..pape pon...SELAMAT PENGANTIN BARU to Bad & Izzatul..SEMOGA BERKEKALAN KE AKHIR HAYAT & dikurniakan cahaya mata yg soleh & solehah....Nota kaki: Dah terbang balik Jeddah lah kot....dia telah membuktikan pada aku..di mana ade kemahuan..di situ ada jalan.ape yang penting..USAHA!..[bkn kerjasama ok!]

Friday, July 10, 2009

Tik Tok Tik Tok

Mate aku nih..cam nak tgk jam kat Taskbar PC aku ni jek...sbb bile aku tgk setelah aku rase lame sungguh bertapa di kusi nih tp jam baru menunjukkan 9.40am..pehtu bile aku tgk lagi jam di taskbar tu..baru kul 10.15am...damn!!!!! & now baru 12.06pm...haiyaaaaaaaaaaaa lame plak arini... aku dah xsabar nak balik nih..sbb aku dah xsabar nk jalan-jalan di pasor malam bawah rumah aku tu..huhuhu :p

Napsu..napsu..napsu..

dah mule menguasai otak aku...giller nye napsu..suke sangat goda otak aku nih..xbaek tau! dah lah bace blog membe2 semua citer pasal makanan...mmg patut napsu aku kuar tanduk tetibe kan... dah xleh nak dilampiaskan waktu Lunch ni..almaklom lah...sy sgt rajin + mulia arini sebabnya saya meneroskan usaha utk mengqada' kan puasa yg masih lom sampai ke had minimumnya...[waaaaaa rase nak meraung sbb byk lagi hokeh!]..kebetulan lah..

mule2 nk puji diri sndr..sbb aku terjaga dgn sndr nya b4 alarm aku berbunyik..di mana kul 5.05am mata aku dah celik..pelik jugak aku kan...dlm ati..wahh blh puasa lah...sbb sempat nak melantak nih roti pon ado sbb baru beli smlm..hehehe gare-gare nak makan ngan kuah durian yg ditapau dr opis..huhu..sekali cek atas meja...nasik goreng DD smlm masih bertapa atas meja..dengan selambe tanpa mengSMS tuan nya..aku memanas kan nasik goreng tersebut lantas melahapnye dengan sopan santun yeaaa..kang tercekik aku plak yg sengsara nak hadap kesakitan kan..makanya..makan ngan mata kelat...oppss aku dah gosok GG dulu ok! & layan nasik goreng bersama2 oat 3 in 1..hahahaa air kosong non ado...jenuh aku dok sejukkan air panas di campur ngan air dr tumbler si DD [sori DD aku cilok sket air ko...sbb dah xthn nk tgu air tu sejok..hik22] tp smbil makan aku dok pikir..hawat lah I terbangun awal hari ni..sekali di suapan terakhir baru aku mendapat jawapannya...... huwaaaaaaaaaaaaa aku xsemayang isya' lagi dah...no wonder lah aku terjaga kan... 2la... sebabnya malam smlm..kul 9pm aku dah syahid..kunun2 nak tido kejap ala-ala tido2 ayam jek..sbb nk tgu keliwon kul 9.30pm..tapi harammmm aku tertido smpai pg..wahh dengan pantas aku tinggal kan sisa makanan & air panas tersebut..aku solat isya' dulu [uissshhhh ape lah aku ni....] seb baik jam baru kui 5.25am time tu...selamat....lepas smyg cont minom air plak..pehtu aku teros terkejang kesejukkan kat atas sofa..xleh masuk bilik..kang aku baring atas katil...kompem tersasar dr waktu bgn aku plak..kang aku yg punch lambat lg!

2la al-kisahnya aku leh pose arini & sempat berniat sebelom subuh..huhuhu :P makanya arini aku bertenaga sket compared to yesterday sbb nye smlm xsempat sahur....dah a nite b4 xmakan kn..huhuhu makanya aku kebuluran..tp kene sabar ngan jalan jem smlm pehtu di samping bateri HP aku kong thp dewa [2-2 bijik ok!] sape2 yg call aku tu sori sesangat bukan nye alasan tp mmg KONG yeeee....

2la hope aku dpt meneroskan puasa pd hari ni dengan tabah..[ayat cam tah pape plak] dah lah aku baru on PC & on Ym...didi dah buzz suh belikan makanan dia ptg nnt sbb nye dia malas nk trn lah tu...xpe kalo aku..aku pon malas...dah naik umah..jgn harap aku nk trn...hehehe:P

maka nya..tekak aku teringin sangat makan nasik kosong ngan telor dadar + kicap cilipadi...wahh sedapnye..even nmpk lauk malas tp aku rase sedap dah tu....huhuhu :P ni gara2 telor mate aku smlm hancussss sbb kuali tu melakat lah plak!!!! xnikmat langsung...arini pekena telor dadar plak..huhu :P

owh kat pasor malam nnt nak carik kuih kole lah..teringin plak..hope budak debab tu punye mak berniaga lah arini :)

Nota Kaki: dalam otak aku hanya ada Kuih Kole...oh Kuih Kole

Nah..nak sgt suh aku empek gamba kuih KOLE ni kan...

Thursday, July 9, 2009

Punca mengantok di pagi hari

First of all, thanx to Bumblebee coz berjaya membuatkan saya TAK TIDO semalam ketika dipertengahan perjalanan. & tak lupe jugak... syabas tu OPTIMUS kerana berjaya wat aku CUAK dalam perjalanan semalam siap tutup telinge ok! [mate xleh tutup kang melepas plak kn].


Nota Kaki: thanx to Transformers 2: Revenge of the Fallen coz berjaya membuatkan aku MENGANTOK tahap dewa-dewi pagi nims...:P & berjumpe lagi dalam harry potter...opppss silap...dalam Transformer 3 nanti k! [kompiden ade lagi nih]

Nota Tambahan: aku dah kate kan..akan ade Transformer 3...xcaye tgk sini. & nak tengaok ke semua gamba Autobots & Decpticons sila ke sini yea

------------------------------------------------------

malam semalam aku berjaya lah menonoton cerita kat wayang tanpa berkesempatan aku tido..tp terlelap bang seminit dua tu ade...huhuhu al-maklomlah..permulaan cerita kan agak lembap...but bila dah masuk bab ke-perwiraan OPTIMUS...aku nye mate dah start terjengil-jengil & terjojol-jojol...but bile masuk bab Bumblebee..aku jadik touching plak..cam siot jek...sbb TGK citer katun pon nk sebak-sebak...bodoh jek rase nye...but I'm normal ok..ade perasaan..sbb nye touching giller sbb robot pon tahu erti kasih sayang..cam haram...citer pasal kasih sayang dlm N3 citer katun..hohoho... lagik menyedihkan bile OPTIMUS mati...hoho tp mmg aku dah agak..mane ade HERO mati awal kan..hahaha kompem lah citer tu dah tamat..hohoho...

tapi paling aku sukak..view kat pyramid tuh...hohoho

even ni bukan citer yg aku nak sangat TenGoK....kire dpt TenGok aku...TenGoK..kalo xdpt..aku xterkilan...tp bile dah TenGoK nih..aku rase OK-lah...xdek lah aku rase frust ke ape....maka nya..aku leh bg 4/5 star lah kan..huk22....

thanx to ATATians yg mengajak....huhuhu :P [bak kate DD...camnolah kami nk bertemu jodoh...asik2 ngan depa nih jek!..xberkembang langsung!]...wateverlah kan..JANJI ROCK!

tayangan abis kol 12.15am....sampai umah dah kol 12.40am...warghhhhh mmg ape yg diramalkan telah berlaku..di mana aku sempat minom air setegok B4 azan subuh..huhuhu & kekdahnye..mate aku kelat nk bukak & telah menyebabkan aku terlepas bas....pehtu aku pon punch lambat 4min ok arini! DAMN!

Wednesday, July 8, 2009

Proses

Tiada kerja yang MUDAH
semua kerja kena ade PROSES
kalo xdek...
camne nk tau
ianya berjalan lancar ke idak..
& maybe..
kita ssh nak tau...
ape statusnya...
& lg ssh nak tau..dah siap ke belom sebenarnya..

SEBAB nya...
kite xtau...kite nk kerja tu berakhir macam mana
maka nya...ssh lah kite nk tau..bile kah kerja tu akan tamat

actually,
aku nih..lom dapat mood sebenar nk siapkan album
seb bek...
Mira jek...
senang citer...
ngan xdek PC
hahaha camne nk wat keje editing kan..
lawak jek..
terpakse lah pinjam DD nye lappy si bleki
or kene tgu balik melaka..baru leh buat..hahaha

tapi...semua nya in progress
don worry...
will work hard on it
tp...
shot outdoor xsetel lg.,..
haih@#!#

& arini .. kene postponed lagi..*haih*...xpe Mira kate xkesah..tp kesian lah kat dia kan...album dpt lambat....opppss album linda pon xsiap lg....hahaha masih dikedai..huk33

dah DAPAT

Kan aku penah merapu last week [ye ke last week..opps last 2weeks lah] pasal Story - Verangans aku nk bagi baju baru tok Mr. Nik aku...Sian BF aku..dia dah semput dok pakai baju yg sendat itew...maka aku yg pemurah setelah menimbang tara poket aku ngan kelonsong di bawah bantal aku...dan tabung MILO aku yg dah berjaya aku pecahkan maka nya...



dapat lah aku memiliki

SEBIJIK BAG berjenama BAGMAN sajok....

[pic tok BAG nnt aku upload..sbb xsempat lg even dah berminggu pon aku beli..kire citer dah basi pon...cume aku nye entry dlm status "Draft"..xsiap taip ruper nye..ngeh33]

Tuesday, July 7, 2009

Akan Datang


TUNGGGGUUUUUUUUUUUUUUU!!!

Buruk di hina, Baru di Puja

Resam duniawi.. yang buruk di caci..di hina...tapi yang cantek..yang baru...di puji..di puja... Itu lah adat... tapi..xdek yg lame..mane datang nya baru kan? :)

10 bulan yg lepas.... dia lah peneman setia kaki aku..xkire dikala hujan lebat maupon cuaca panas dering..dia lah peneman aku... lecak-banjir-selut semua dia harungi...tapi itu 10 bulan yg lepas lah...skrg dia dah xmamppoo nk harungi semuanya..disebabkan keuzuran yang xdpt dielakkan...dah berapa kali masuk sepital pon [dah lah xleh claim kan]..tp penyakit dia tetap datang kembali sehingga menyebab kan aku terpaksa memikirkan altanatif len utk menjimatkan kos maintenance dia yg amat tinggi..yolah sekali maseuk sepital kene RM3..kalo 10kali...dah RM30...leh beli sandle len kn..kn... huhuhu :p maka nya...aku pon wat keputusan drastik..utk menggantikannya dengan sesuatu yg baru....

makanya..dengan ini aku mengisytiharkan.......

GOOD BYE Cik CROCODILE
(cube korang tgk..bertapa u-zur-nya...dah mcm buaya lapar jek!)

dan ucapan SELAMAT DATANG kepada Cik Crocs

semoga Cik Crocs akan menjadi teman ku yang setia...


ok lah..ape yang aku order katAmoi dah selamat sampai di tangan aku...Jumaat lepas, If sesape nk order..leh lah contact si Amoi...oppss iklan plak... tolong membe jek... seikhlas ati...xdpt2 ape2 ok! Ni dijamin punye...tanpa rase ragu2...

disebabkan napsu aku terlebey sudah..aku order 2 pasang..1 olivia yg kaler Gold...asalnya aku nak kaler Brown...tp..ape kan daya..kite hny mampo merancangkan.... & sepasang lagi dr model Malindi..yg menjadi pojaan ati since dulu lg...huhuhu...ni pon asalnya nk kaler silver...tp terpakse akur ngan peacock blue...JANJI ROCK bebeh!

& aku harap...dalam setaun lagi..poket aku xkan rabak utk sepasang sandle hendaknya..cukoplah kuarkan modal...sekali setaun utk sandle...huhuhu

Nota kaki: tu lah..hari2 lenjan tok ke opis..ade hati nk suh tahan setaun ek? dushhhhh baling ngan selipar crocodile tu kang...haih*

PERINGATAN:
Kalo berminat tok membeli kasut Crocs [ade mcm2 jenis] dengan harga yg berpatutan..lebih kurang 60% dr harga kat Outlet Crocs rase nye....maka rajin-rajin lah singgah ke Kedai Kasut Amoi..KOMPEM TAK KAN MENYESAL! & kualitinya di jamin sebjik cam di Outlet Crocs..:)

Sunday, July 5, 2009

Kekeliruan

Setiap orang ade kelebihan & kekurangan masing-masing kan...

Kekurangan aku adelah...aku ni bengap sket...opsss..xdek lah bengap sangat...but i admit it ok! sebabnye...aku mengalami kekeliruan dalam otak aku ni kot..hehehe [ni kategori bengap ke..kalo keliru...jadik bengap..penah dengar ke?] ape-ape je lah....


maka nya..aku nak merapu lagi...layan kan citer kekeliruan aku ni yeaaaa..ahaks

Korang penah alami masalah seperti ni TAK?

aik...tanya tp xciter masalah nye ape dah...hehehehee...masalahnya adelah...aku tertukor name tok buah-buahan kat bawah ni....

suppose gamba kat bawah ni adalah Buah Pir kan...but i called it as Buah Lai...& yg buah lai sepatutnye..aku panggil...Buah pir...hehehe ade ke patut? patut lah..even dah tua ni pon..aku masih algi xleh nka tukor ok! sebabnye....aku ngak tahu...dah try,..but xleh..otak aku dah set tok kedua2 buah itu adalah sedemikian...

penah lah suatu ketika...aku dalam darjah 3 kot...g kedai buah2an..kat ujong pasir, melaka...alah kedai tu smpai skrg ade..apek tu pon ade lagi..hohoho

Me: Nak buah Lai [sambil tunjuk buah pir]
Tokey: [xnampak...lalu membungkus buah lai sebenar].....pass plastik kat aku...
Me: ala....ni bukan buah lai....nak buah lai
Tokey: tunjuk..mane buah lai...
**ayah aku dah malas nk layan dah...sbb dia tgh belek buah len***
Me:[menunjuk ke arah buah lai yg dimaksudkan]
Tokey: ni bukan buah lai..ni buah pir...
Me: buah lai [dengan nada menjerit!]
Tokey: buah pir [suara yg lembut]
Me: uwaaaaaaaa buah lai...[dah start melalak kat kedai tu..sbb tokey tu kate aku salah..maen blh kan] hehehe:P
Tokey: ye..ye buah lai lah....
Ayah: ha dia mmg mcm ty..jgn dilayan kan...
Me: [seronok dpt buah lai yg dikehendaki...ahaks....]

sampai melalak ok..nak menegakkan fakta sendiri buat..hahahaha...

*nama sebenar = Buah Pir *

ni ikot pemahaman aku

macam mane tah aku blh tertukor..kan... tapi lg 1 masalah aku..adelah kiri & kanan...hahaha ke otak aku ni terbalik? menangis mak aku..kalo tau aku ckp otak aku terbalik..penat2 dia lahirkan aku normal..tp aku kate otak aku terbalik..huih...yun yun..ape lah sengal ko hari ni ek?

tu lah aku nak tny sekali lagi "Korang penah alami masalah seperti ni TAK?"

masalah yg xdek ape pon..cume aku jek cube create mslh..ngan kekeliruan diri sendiri...hehheee

Nota kaki: Itu saja rapuan saje utk ujung minggu ini..sekian...

Friday, July 3, 2009

Semalam..semalam...

"Special delivery..."

Itu lah ayat dia... Ha tauss takot kAn..aku lom ngamok lagi..ko dah takot..sian dia..ngeh32... Oleh sebab dia xdapat tido ngan tenteram kan...beberapa malam selepas kejadian... ha dengan di tambah cuak nye..sbb aku xpick up phone..padahal phone aku tertinggal kat OPIS yeaaa mase hari tersebut...tuhan saje jek menentukan perjalanan cerita jadik sedemikian kot.... dah lah dia call gune no opis..mane lah aku tau tu dia kan..lantakkan...xdek lah aku return call balik ke ape kn..hahahahaa baru ko rase CUAK ngan aku kan...RAsa-in ye!

ok...semalam dia cuti...utk edarkan kad..sbb nye kene ke Temerloh kate nye..sangat lah jauh kn...by pos udah le...tp maybe dia ade reason tersendiri kan....& petang dia dah sibok2 tny aku smpai umah kol brape...haih* xmenyempat...dtg lah malam ke ape kan... aku ckp smpai around 6.15pm tp sesampai kat bawah umah aku tu..dia dah dok tgu baik punye kat bawah flat tu ngan kapcai EX5 dia....huhuhu tp aku kene naik dulu tok smyg & suh dia park baik2 kapcai dia & tgu kat kedai bawah tu yeeee...

setel..maka dok lah lepak kejap..ingat kan dia nk jumpe kejap jek...tapi... huih nak borak plak ngan aku....dah lah aku rase serba salah kan..kang jadik isu plak kat tunang dia...sape yg dapat name buruk...AKU JUGAK nnt! letey ok!

maka ngan serba sedikit...dia citer al-kisahnya dia nk kawen tu..hehehe dah smpai jodoh..aku doakan ko bahagia + gumbira ok! beria lah dok coceh ngan aku kan..dah aku puasa...pehtu nk serba salah xmo minum plak depan aku..makan toksah ckp lah..pdhal tgh kebulur kan..ape2 je lah kawan..maka tgu lah smpai maghrib aku berbuka puasa...jenuh jugak lah bergossip..hehehehe

dalam2 byk cerita yg digossipkan ade jugak citer yg aku naik hangen..di mana... pasal isu name pd umah yg dia beli..xsetel lagi..haih* lepas tu pasal surat beranak dia jugak..haih* sekali lagi... ape lah yg ko nak takot sgt kan ngan org tu...pdhal bukan salah ko dowh!...hishhh xpaham aku..ade jugak lelaki mcm ni.... yg aku geram isu rumah tu...nnt ape kate isteri dia [oppss bakal isteri dia] kalo tau salasilah or sejarah rumah tu kan...haih*

tapi.. ape-ape..aku dah dpt kad jemputan...hahahaa aku xmarah pon..saje jek nk gertak... tolong jgn nak suprised2 ngan aku k! sbb org len kompem carik aku punye...& bile tau dr org...lg lah aku berasap kan... yolah kompem org akan tny.."aik ko kawan baik dia..xkan xtau kot"...ha-ha-ha dah lah aku xtau ko berkapel ke bertunang ke...

& ayat ko kate nk lepak ngan aku tu..blh... tp....ko ade mase lebih kurang 28 hari jek lagi ok! after dat...ko kene lah angkut wifey ko skalik...kalo idak..non-ado nye aku nak melayan ko k! sebab nye aku xmo isu berbangkit..seperti mane yg aku penah rasa-in sebelom ini..huhuhu & no more phone call after 12am...kang aku yg kene serang ngan bini ko...huh!!!!

smlm pon ko dah kene soal siasat kn..yg gatal p off-Hp apsai...pehtu dok juai name aku..bakal wife ko tu kenal aku pon idak..kang dia rase ragu2..PADAN MUKE ko! aku xmo terlibat ngan ape2 permasalahan ko nnt..yg aku mo tau..korang bahagia..hehehe :)

Nota kaki: nnt lah aku upload kad kawen dia....lupe nak snap plak... tp seyes...terharu lah jugak kunun ko nak suprised kan aku..even dah kene maki+sumpah dr aku dulu kan..hehehehe ape2 pon... selamat menempuh alam baru...hope segala kesukaran yg ko lalui before diz..akan digantikan dengan kebahagian berpanjangan...:)

Thursday, July 2, 2009

Flat Screen


Santek kan design begini utk ruang tamu rumah...

tuan umah ni mmg sakan lah berabis,....

tapi kite xtau cerita di sebaliknya....

hehehehe



maka,

meh layan cerita disebalik nya pulerr....

jeng

jeng

jeng





.
.
.
.






tadaaaaa

ni lah cerita di sebalik tabir nya..ngeh33

Wednesday, July 1, 2009

Aku dah rase nak terBAKAR nih!

Apsal orang len yang nak kawen..aku plak yg kene soal siasat...

huwwwwwwwwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

rase nak pg kat bukit gasing...& dok menjerit kat situ.... SEKARANG JUGAK!

Tolong lah korang.....

bukan aku yang nak kawen dengan dia ok! dia pon TAKMO kawen ngan aku...

TAPI....

apsal semua org dok tny aku....

aku TENSI ok!

tny pasal bakal isteri dia vagai...

ko hengat aku jage semua lipat tepi kain org ke...fouhhhhh!!!!

seyes..aku TAK TAU...bkn aku nak menipoo ke ape... mmg aku baek ngan dia..but xdek lah aku menyibok semua HAL peribadi dia...even dia nk kawen ni pon aku xpenah tny ok...& dia pon xbgtau aku lg..tp korang dah dpt jemputan....hakikatnya...AKU TAK TAU lagi ok!

nak kate ade persengketaan antara aku ngan dia...TAK DEK ok...kitaorg ok...tp tu lah hakikat nya...aku xpenah tny pasal kawen mawen ngan dia...tu yg dia xpenah citer kot..hohoho...

kalo korang nak tau jawapan... AKU TAK KENAL sape bakal isteri..cume aku tau lah name perempuan tu.. sbb penah ade dlm list dia nye GF aku rase...tp aku xpenah jumpe & xpenah berkenalan ok! & aku xpenah KESAH pon hal makwe2 nye ke skandel2 nye ke...ok!

tolong lah hentikan persoalan...yg aku tau semua & aku secret kan..seyes..aku xtau & xdek perjanjian tok mensecretkan mende2 baik nih...

maybe dia nk suprised kan aku..xpe....kite TGK sape yg suprised sape kan...hahahahahahaa

aku yg ala-ala dah HANGUSSSS

Nota kaki: ingat aku ni information counter ke...semua maklumat leh dapat...ape kate korang call dia direct..kan senang....huhuhu aku plak yg STRESS bile orang nak kawen..huh@@# *sigh*

[tau dulu..aku tackle jek dia..senang nak jawab soalan korang kan!]

bukan sekali aku kene mcm ni...tp dah selalu sgt..bile org len nak kawen..aku plak kene serang...ape ke hai nye lah kan....


--------------------------------
11.17am: dpt SMS dr Pn.R-yern...huhuhu dia baru dpt pengesahan dr Mr.Doc yg dia pregnant..hoho I'm Happy for her..hope dia & bb sehat aje...hepi sgt sbb..ni lah generasi baru dr team Dungun kami..hohohho..to Pezal a.k.a uols...congratez jugak...sbb bakal jadik bapak kan.:)

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...