Wednesday, March 31, 2010

Hati manusia Boleh berubah

Kalo aku bengang dengan bas, aku mula lah start kreatif utk mencoretkan rapuan aku tu dalam belog, tetapi, kebiasaan nya, tersimpan dalam draft aje lah...last-last aku delete, sbb dah selalu sangat idea tu muncul sekerat jalan jek, end up aku xdpt abiskan karangan budah darjah 3 tu. Malu kan. Bukan ape, nk buat ayat utk marah kat org dengan nada xberapa marah adalahs angat payah ok, di tambah lagi, nk mengarang sesuatu yg beremosi tetapi hendak menampak kan ianya tidak lah kurang ajar sgt .. adalah sangat sukar ok! dr aku menghamburkan kata2 gengster aku, lebih aku aku taip pahtu aku delete...hehehee

owh lupe, ade org kate aku ni gengster lagi sombong [aku xtau mane punye perumpamaan dia amik tah] maybe dia terasa hati aku kate malas nk layan dia berYM harini..keh keh keh....tu lah aku kate, hati manusia boleh berubah..... emosi aku serius xdek kene mengena ngan PMS ke ape. Hari ni mood aku maybe ok, esok nye mungkin xok kan. hehehe maybe harini aku rase best jek melayan si A, tetapi aku sungguh malas nk berborak ngan si Z. tiada kene mengena ngan kesalahan korang buat ke ape...sbb aku xamik kesah pon ape2 yg korang buat...cuma aku rase aku takdek mood. makanya, xperlulah nk menggelar aku ngan bermacam2 gelaran sbb kalo aku ajak ko berborak tp no respons dr ko..pernah ke aku menghamburkan kate2 yg xbest..xpernah kn..sbb aku sgt hormat ngan korang..aku kan sentiasa positif...xjawab tu mean, korang tgh bz....maybe korang ade hal..tgh wat keje ke...ke jumpe Mr. Tan kn...tp kalo aku xreply..xperlu lah korang kuar kan ayat2 yg kalo selalu bace ayat tu....maybe korang rase aku jenis xkesah..xpedulik...tp lelame asik kene sembur ngan ayat xenak..aku pon jadik xenak lah nk berkawan ngan ko kan!.&&..lepas tu aku pon rase malas nk berkawan ngan ko plak nnt! [kene tahu, manusia makin berusia ni, makin sensitif dlm diam ok!] Aku nye perasaan emo, aku xkn tunjuk...tp aku akan berdiam diri smpai org rase menyampah...hahahahaaa

oklah..sebenarnya, kisah hati manusia boleh berubah ni sebenarnye berkenaan ngan pakcik bas rapid ku yg diingati selalu, kebetulan ade kesah lain yg terjadi harini. nak mengucapkan syabas & tahniah di atas perubahan sikap dia ke arah positif...hehehe Terima kasih byk2, even bende ni xterjadi pd aku...tp pakcik tu xberlagak lg dengan org2 veteran + org2 yg menggunakan kenderaan awam ni..aku kire bersyukur, maybe email yg di hantar oleh ramai pihak termasuk aku telah mengenakan dia ngan tindakan tatatertib kot.hik33...tp aku highlight ok, bkn utk menutup periuk nasik..cume aku mntk dia di ambil tindakan di atas sikap dia yg agak kurang ajar bg aku.....antaranya yg pernah berlaku di hadapan aku:-

1) Dia tak akan menunggu org yg sedang berjln ke arah bas. mean dia berenti, sape yg cepat naik dpt lah naik...sape lmbt, kene lah tgl!
2) Akan menyuruh org menaiki bas lain sekiranya memberikan wang bernilai besar yg memerlukan baki
3) Selalu meninggalkan org kurang upaya yg sedang berjalan ke arah bas. penah sekali aku bgtau yg dat guy yg buta tu tgh jln ke arah bas, tgu sekejap, tapi dia teros jln...aku punye lah membara tym tu tuhan je lah yg tau.
4) suke suki ikot jln lain sbb nk elakkan jem/traffic light...mengakibatkan ade penumpang terpakse turun jauh dr tpt yg sepatutnya
5) dah lah tayang muke kerek 24/7 ..huh

tp tu dulu lah..skrg dia dah mesra alam, kalo say terima kasih pakcik...dia akan jwb same2...dulu jgn harap dia nk jawab ok! mungkin dia dah kene sound ngan mgt dia kot. tapi alhamdulillah kan...hati manusia boleh berubah kalo ade kemahuan...tp semoga berubah ke arah kebaikan.

Nota Kaki: mood utk berblog pon dah terbang ke mana tah...xbalik2 plak dia....byk jek cerita nk dicoretkan cume....aku takdek mood jek skrg ni.kang tah ape2 jek aku merapu nnt!

Monday, March 29, 2010

5 Hari berlalu

Tu lah dia, name jek dok serumah. tapi percaya atau tidak, dah 5hari aku xbersua muka ngan Didi. Serius, mcm dia blk Telok jek, pdhal dia ade jek kat umah.

Org len selalu ingat aku ni mmg leh jumpe dia hari-hari sbb serumah, tapi SILAP ye kengkawan, dr khamis lepas aku xjumpe dia.

Khamis, aku smpai umah mlm, Didi dah pg keje, Jumaat pg plak, aku dah g keje baru dia balik. Lepas tu, balik keje aku teros blk melaka.

Sabtu plak, aku blk KL, sampai kerinchi dah kol 8.30pm, Didi dah pg keje tym tu. Erm ahad pg plak...seawal 8lbh pagi aku dah chow ke Ampang...Didi xsampai umah lg, Blk umah kol 8pm, mane nk jumpe sbb Didi dah pg keje kn..ater shift dia 8pm-8am, Kalo ptg ni xjumpe jugak...xtau lah nk kate ape..hahahaa

seolah-olah, dia sewa umah tym siang, aku plak sewa tym mlm..hahahahaa

Terpakse simpan gossip 5hari ni.....

Nota kaki: tabik spring sbb dia bertahan lagi ngan kerja Shift tu....kalo aku..dah lame aku bungkus baju balik kampung tolong ayah aku tanam keledek..keh keh keh

Saturday, March 27, 2010

Sabtu yg mendung

Aku kat kampung ni, saje jek blk kejap..sbb mmg dlm plan minggu kene wajib blk kn...kang xjengah org kampung...rase ade bende jek xlengkap kan..ahaks...sementara menanti waktu nk belah balik KL ni..sempat lg online...ngeh33...pdhal tgh nk khatamkan BOF ni..yolah nk pulang kan DVD org tu blk kan...kang merindu plak tuan empunye DVD BOF ni kan...
au xmo cerita perihal hari ni..sbb xdek ape yg best..mak aku ngan sakan memasak.,.tah kuih tah lauk pauk ape tah...sbb umah maklong aku wat kenduri mlm ni..tp aku dah nk blk KL kn...so wat donno jek...td dah tlg kn..skrg tym melayan DVD...owh lupe...aku nk cerita pasal

Khamis lepas aku cuti. YEAY! tp sehari jek...kang cuti byk hari..susut plak bilangan hari cuti tu kan. ikot kan hati yg malas+ketiadaan mood, mau jek sambung jumaat tu..tp tu lah...aku masih sedar diri. NNt nak raya..nganga cuti dah abis..hehehee PDN MUKE kan.

Ok tujuan aku cuti adalah utk shoot gambar opis yg terletak kat sek.7, shah alam. Ekceli ni ni job membe aku..dia pass kat aku sbb dia xleh cuti. aku pon belasah ajelah, kate nk bayor utang kat ayah sbb duit service kete aku lom bayar lg kat dia....tukar sane sini sinun..jadik mahal plak kan service kali..haih* la laling....byk betul belanje ko kali ni...tp xpe..sekali sekala..kalo ko selalu wathal..tau lah nasib ko nnt! [amaran keras ni]

ok lah..dah abis shoot. shoot nye kejap jek..dlm sejam jek pon...gambar utk digunakan dlm comp profile & brochures kot. aku pon kurang pasti..ngeh33...

aku call yam sbb nk pass kad kawen kak mas kan. sekali dia kate Bihah tak mo pegi sekolah, makanya abah dia pon xhantar & dia dok mengaruk kat umah..sian kat Ibu kan..peneng nk handle anak dara sorang tu..mana nk tgk baby naufal kan..pahtu ngan diri lom sehat lagi. makanya, aku pon volunteer lah ke rumah dia tok tgk kan anak dara dia yg sorang tu.

mmg nakal dah skrg ni...panjang akal ye jugak budak yg dah bergelar kakak ni

oleh sebab dah nk dekat waktu makan..mmg dah tym lunch pon..aku nk g tapau, bawak lah dia skalik...sampai kat kedai, benda per-1 yg dia sebut "HAUS" xkn nk wat xpaham kot...maka lepak lah menanti kn dia minom segelas milo xsejuk & xpanas..hahahahaa sian kakak ..Haus ek...Kakak dah pandai sebut sikit2...tp byk lg lom jelas...tp paling best..kalo mengira ngan dia..aku sebut satu..dia dah sambung "uwe" ngeh22....aku sebot tiga..dia teros kate pat..adoiyai,,, mane yg dia xreti nk sambung..dia ikot jek..hahaha..kalo one two three pon same..xpe kakak...slow slow..k..lelame teror nnt! seb bek dlm kete dia sgt behave...dok melayan dia...carik lori..bas...hehhee & ddk sambil goyang kaki [sangat bergaya ok!]...so cute ok!

tp depan ibu & abah mmg dia wat perangai...tu lah..nk kan perhatian namenye...tp kakak...jgn lah lelebih....kang bersap telinge ibu ngan abah tu..hehehe Mama Yun mmg xleh tlg...

tp lawak giller...leh plak dia pgl aku..."Cher"..mean teacher..almaklomlah sebutan lom clear kan..owhhh Tak pegi sekolah..ade hati ingat kat Teacher lg ek...budget main ngan aku tu..dia main ngan teacher dia lah tu...

Nota kaki: to Bihah..be a good sister..jgn pok pok angah tu kuat sgt k.

Wednesday, March 24, 2010

Boring

Kehidupan yg Boring
Makin hari makin boring
Menu makanan pon nampak boring semuanya
Kurang makan tapi tetap berat badan xturun2!
Makin naik lg ade ler...tah bile nk berenti dr naik tah
Muke aku pon dah mcm muke ape tah...
nak kate muke boring..dah mmg mcm tu rupe aku..
tp ni mmg lg terok lah kn dr muke boring..dah mcm muke brape hari xtidor jek..
ngan mate yg sembap
nk kate xcukop tidor..rasenye normal jek waktu tidor aku
ke aku berpikir terlebey ketika tidor? hehehe :P
Disebabkan perasaan boring ni menular di seluruh tubuh badan aku ni...
tu lah penyebab ketiadaan entry dr sabtu lepas :D
Oklah nak sambung rase boring ni balik


Nota kaki: Esok mungkin TAK berapa boring kot

Friday, March 19, 2010

Sabah Bah [Hari Kelima]

Oleh sebab ini adalah hari terakhir, & tiada apa2 planning, makanya, pg tu kami kuar lambat sikit. sbb nak ke pasar filipin jek pon kan....

& dimulakan dengan breakfast dekat pasar besar KK [sebelah pasar filipin jek nih]. & semua makanan same jek setiap kedai...boring betul!
belasah jek ape yg ade kan..janji perut wa xmelagukan lagu hip hop..kang aku plak yg terhegeh2 ngan tarian inang plak...

dah setel makan, kami serang pasar filipin. mmg masih awal even dah 8.30am kan....org kedai kat pasar filipin baru nk basuh kedai mereka & lap2 cermin..huh..awal sgt rupernye kami....


& sesi memborong di pasar filipin tamat di tempat ikan masin .. hehehe sakan mereka ni borong..aku cume beli beberapa ketui fridge magnet, seketui keychain, seekor ikan terubuk masin & 2 bungkus kuih cincin..hehehe kedekut kan aku...ahaks....

oklah, kalo korang nk beli mutiara/gelang manik yg murah beli lah kat pasar malam or pasar yg dibuka pd waktu malam di tepi pantai..harga nye lebih murah & lagi mudah nk dpt discount..hehhehee or korang leh beli kat pasar ahad. sbb skrg ni..harga barang kat pasar filipin mmg xleh blah..mahal yg melampau..mentang2 lah....pusat pelancongan..yolah tpt pelancong bertumpu kan....nk mntk tawar mcm nk mengemis seposen dua tok wat duit bayar duit tandas ok!

Lunch tym, kitaorg makan kat nasik ayam CP...erm maybe mereka dah nk tutup kedai tym tu..tu yg staff dia malas nk bekerja dah kot...tp sesungguhnya lah nasik ayam dia dah xsesedap dulu..hehehehehe

ok lah...ptg tu, dlm kol 3pm kami gerak dr hotel dgn menaiki naza ria [dia charge rm30 utk sebuah kereta tu] ke airport. kol 6.05pm flight kami berlepas & sampai di LCCT dlm jam 8.45pm. sampai umah kerinchi dalam kol 10.15pm [tym ni yam dah selamat melahirkan angah]

Nota kaki: oklah...siap jugak karangan org yg dah lame xmasuk kelas.

Sabah Bah [ Hari Keempat]

Seperti yg dirancang, hari keempat ni mmg akan ke pulau. Owh sebelom tu, utk entry hari ke-3, asal nye, kami plan utk ke Beaufort dengan menaiki keretapi dari Tanjung Aru, tetapi dek kerana keretapi masih belom beroperasi, tu yg menyimpang ke tambunan jadiknye..hehehe

ok berbalik pada cerita asal utk hari ke-4, pukul 7am, kami dah gerak ke Jeti. Seb bek aku dha brekpes minom air kotak Milo ngan roti 2 buku. hehehe yg lain2 terpakse brekpes kat Jeti yg mane kos dia amat cekik darah..nasib lah mereka kan..hehehe aku suh brekpes dulu kat mane2 kedai semua wat donno..almaklomlah semua xsabar nk sampai pulau tu aku rase..hehehe
odw nk ke Jeti, sepanjang jalan gaya tu ade Pasar Minggu. tapi dpt tgk jek lah..xsempat singgah...dah lah barang2 nya lagi murah dr tempat2 lain.serius lah, kalo korang pg ke sabah, singgah lah pasar minggu ni utk membeli belah..berbaloi2 sbb t-shirt kat sini mmg murah ok....Kat Pasar Filipin pon xdpt harga mcm kat Pasar Ahd tu.

oklah, sampai di jeti, servey2 harga tic & decide utk ke dua pulau jek sbb manukan aku dah penah pg dulu kan. so diz tym kami ke Pulau Sapi & Mamutik jek...Info di sini

Kos utk ke dua buah Pulau tu:-

RM 25 - Duit boat utk ke dua buah pulau/seorg
RM 6 - Entrance fees utk 2 buah pulau [sebuah pulau Rm3]
RM10 - sewa snorkelling set [kalo bwk sndr punye pon lg bagos hehehe]
Rm 5 - sewa life jacket [erm xsewa pon xpe....]
perjalanan selama 20minit. Sepul mabuk laut..hehehe pdn muke...tp dah masuk dlm air..dia OK kembali...Pulau Per-1 yg kami serang ialah Pulau Sapi, tapi tym tu Jelly Fish season, thn ajelah gatai2 kalo masok dlm laut tu kan...kat pulau Sapi ni...aktiviti mandi manda xberapa nk berjalan lancar sbb semua takut gatai2..hehehe last2 main pasir jek...

dah kol 10am, kami ke pulau mamutik plak, di sini baru lah sesi sakan mandi manda tanpa pedulikan jelly Fish yg xdiundang tu...mmg byk lah ikan yg di temui even kat tepi pantai jek pon...dah xreti berenang tu...main ajelah kat tepi..kang pegi jauh2....cuak plak kan..hehehe
janji dengan abg boat tu kol 12pm kitaorg nk gerak blk. makanya, semua org kebuluran + kepanasan makanya, carik tpt makan yg ade aircond...akhirnya, restoran pakcik janggut putih menjadik pilihan. sbb nye mmg kat KK ni...kedai makan pakcik janggut putih ni bersepah2 ok!
Dah kenyang, balik bilik, bersihkan diri & tidur2 ayam sbb ptg tu plan nak ke Tanjung Aru plak. Owh ni mmg tpt wajib pg lah sbb makanan kat sini mmg best2 & murah2 belaka..hehehe sedap pon iye jugak!

dr town KK ke Pusat Taxi/pengankutan awam kami menaiki bas Mini dr CP KK. kos naik bas mini baru yg beraircond tu baru RM0.50 jek. lepas tu nk ke tanjung aru kami naik van/dikenali as bas mini jugak. tp org van tu telah menipo kami yg memegang title pelancong jek...dia charge kami RM2 pdhal aku rase kos dia cume rm1 jek...cettt
kat tanjung aru ni, korang wajib makan sayap-sayap. dulu RM1 jek..skrg dah RM1.50 rasenye. tapi air jus gelas besar dia masih RM4 secawan. Kat restoran sempelang tu charge rm7 sewacan, mmg cekik darah.tp air juz kat Tg. Aru ni mmg kaw lah kan...ABC dia pon amat menarik..hehehhe mcm2 jenis air lg lah...kitaorg makan sayap2 dengan sotong goreng kangkung jek.
lepas dah kenyang melepak tepi pantai utk layan sunset plak....& korang layan kan ajelah gambar poyo kitaorg kat tepi pantai tu...
balik dr tg. aru ni. kene menapak keluar sbb kunun nk carik bas..pdhal haram..xdek bas ok...kekdah kene dpt kan teksi jugak...dah lenguh berjalan barulah nmpk teksi....& utk ke town KK di charge RM15utk sebuah teksi. malam tu....aktiviti ke pasar malam tepi pantai utk jenguk makcik mutiara lagui..heheheh...tu saje lah aktivitinye...utk hari ke-4 mlm nye lepak kat hotel tu jek lah...

Sabah Bah [Hari Ketiga]

Dari Rose Cabin, Kundasang kami gerak ke Tambunan utk melawat beberapa tempat di sana. Dalam pukul 7am, perjalanan kami yg lebih mencabar dari kedua-dua hari yg lepas. Serius jalan dia sangat lah....xtau nk kate mcm mane lg dah...alhamdulillah..kami selamat pegi & balik.

Sampai di Tambunan dalam pukul 9.00am, kami ke TVRC dahulu utk melihat ikan2 yg kebuluran..hehehe yuran dikenakan sebanyak RM2 utk org dewasa & Rm1.50 utk sebungkus makanan ikan...
tgk lah..ikan-ikan yg berebut nak makan...haih* kesian mereka ni..dah berapa hari xmakan kan...

oleh sebab kitaorg dah isi perut ngan air milo & roti sebelom bertolak...maka, xdeklah rase lapar kan..tetapi, kitaorg singgah jugak makan kat kedai makan yg terletak di Town Tambunan. Pekan dia sempoi jek..ala2 pekan koboi jek...tp cuaca kat sini mmg sangat panas!

Thanx to Aaron yg belanje weoll makan meggi goreng..hehehehe....
Setelah makan minom ala kadar [ala kadar ok! hehehe] kitaorg meneruskan perjalanan utk ke pusat Rafflesia yg terletak lebih kurang 45min dr pekan tambunan. mmg byk gamba yg di snap..tp letih lah nk pilih...ha tgk jek lah ni....
utk melihat bunge Rafflesia di dalam hutan, kite perlu masuk & berjalan dalam hutan dalam 2jam perjalanan utk sampai ke kawasan Bunga Rafflesia tersebut. Owh Charge guider adalah Rm50 & permit masuk dalam Rm5 utk seorg [kalo xsilap aku lah]

& setelah setel urusan di Pusat Rafflesia tu, kitaorg ke Butterfly Farm tp dek kerana cuaca sangat panas & kami perlu menapak & menaiki bukit..lalu weoll decide xperlu lah pergi..hehehehehe [pemalas kan?]

& kitaorg pon meneruskan perjalanan ke Penampang utk menjejaki Perkampungan Rumah Panjang yg dikenali dengan nama Monosopiad tetapi, Drive kami masih belom pernah sampai, dia lom dpt ilham di mana, makanya, dia membawa kami keHongkod Koisan dahulu. tetapi sedih sbb semua rumah Panjang kat sini di tutup pd hari tersebut.mungkin tym ade perayaan jek dia buka kot..

Kitaorg bergambar di luar aje lah....& niat nk teroskan perjalanan ke Monosopiad tetapi ahli kami mabuk perjalanan makin parah, maka, terpakse memutuskan utk balik ke KK & check-in hotel ajelah...
antara gambar org sengal yg cube menghiburkan hati sendiri di kala cuaca panas terik..hehehehe
& dalam pukul 2pm kami dah sampai di Stay-In Lodge yg terletak di Jalan Gaya [terlupa plak aku nk snap gamba kan]

Sampai jek dlm bilik semua bergelempangan tidor dek kerna kepanasan kepenatan. Kitaorg plan utk makan ptg nnt jek..senang..dinner teros.

Dah kol 4.30pm, semua ahli dah bersiap sedia utk XPDC jalan-jalan carik makan kitaorg di town KK. Mira nak ke restoran yg kitaorg penah makan suatu ketika dhl. mecabar jugak nk carik sbb xhengat kat mane kn..hahahahahaa

last2,..mengikut gerak hati..berjaya jugak kami menjejaki Restoran Sempelang ni..mmg rejeki lah namenye kan...
Fouhhhh..sampai jugak....xjauh pon dr tpt penginapan kitaorg rupernye...tp berpusing-pusing jugak org yg xdek petunjuk arah mcm kami ni..hehehe

oleh sbb restoran ni kat town KK..maka, harganya amatlah xberpatutan.tapi nak mencarik makanan yg sedap sikit punye pasal..xpelah..sekali sekala namenye kan...

Kitaorg order, 2 ekor ikan bakar, kailan ikan masin, & butter prawn & air gelas besar. tp dah kate sini mmg mahal kan..utk 7org nye makan & air..total yg di charge Rm112. amik ko...hehehehe tapiiiiiii berbaloi lah..makanan dia sedap jek.... licin lah makanan tu semua kan.
& lepas makan, kitaorg jalan2 kat tepi pantai tu....tgk kedai2 yg dibuka ditepi laut tu...& aku ternampak lah air 'Sedap Gila!' ni..hehehe seb bek murah, Rm2 jek secawan ni...oppss yg paling kecik xdek..maka aku amik yg medium size jek...tambah RM1.50 jek...
kire harga dia baru RM3.50...layan kan jek lah..janji sejuk..seb bek sedap lah..tp xdek lah aku jadik giller lepas minom tu kan...
& hari pon dah gelap..kitaorg yg sewel-sewel ni pon wat aktiviti sewel di kawasan org melepak..hehehe sibok nk menyelit jugak...
puas ati xpuas ati..adelah gambar kenangan ahli2 sewel kat sini.seb bek dah bergambar mlm ni kan,..sbb sampai eksudah xsempat nk pg tym siang..hahahaha
oklah..lepas ronda2 servey harga mutiara & barang2 lain....kitaorg pon balik bilik utk sambung tido...esok nak ke pulau kan ...kenalah cukop rehat

Wednesday, March 17, 2010

Sleep Box

Aku dapat ni kat email. Ape Sleep Box ni? Style mcm 'vending machine' tp bkn utk menjuai makanan..tetapi..ala2 bilik tidur bergerak..even dia xbergerak cuma ia nya leh memudahkan bg org2 yg travel yg tidak berkesempatan nk carik hotel or maybe ketiadaan hotel yg kosong or mereka yg budget mcm aku [yoyo ooo jek aku ni..kompiden rege dia murah...aku xrase murah lah..tp aku xrase mahal setaraf hotel kan]
Dalam email ni kate, kat Dubai mende alah ni dah di letakkan kat train station, airport & etc

**Info**

Size: 2 m x 1,40m x 2,30m to sleep in comfort and security.
Cheap sleep in case of emergency for anyone rich or poor!!
No time wasted looking for a hotel
Designed to be installed at train stations and airports, and central public places or cities where accommodation is fully booked.
In tropical climate countries the sleeper box can be installed outdoors in main streets.
The space includes bed, linen, ventilation system, alarm. LCD TV, WiFi , space for your laptop and re chargeable phone. Under your bed and floor there is a cupboard for your luggage.
Payment is made at terminals who will give clients an electronic key that can be purchased for 15 minutes or for as many hours as you need.
cool kan? rupe mcm almari baju pon ade
even nmpk keci..tp lengkap jek

tune hotel pon sempit jugak ape..

cume kekurangan dia..xdek toilet...

Nota kaki: tp aku lebih concern pasal security..hahahhhaaha sbb 1 box ade 2 katil kan..let say....aku dok bawah...& yg atas tu org len sewa..aiyooo seram guwe...sbb aku tgk..tangga dia dlm box tu..huhuhu :P

Tuesday, March 16, 2010

Sabah Bah [Hari Kedua Bahagian 2]

Belah dari Poring hot Spring, Ranau. The driver bwk kami ke bengkel kereta sbb nk tukat break pad kereta dia tu...hehehehe maybe dah tym dia kene tukar...makanya, boring xtau watpe kat bengkel tu..kitaorg pon pandai2 lah carik aktiviti utk menghiburkan hati sndr..heheheh

nilah Gaya org-org sewel nak menceriakan diri sndr di kala cuaca panas dering.
Kejap jek pon sesi menukar break pad tu....& perjalanan diteruskan ke Sabah Tea farm. berpusing2 jugak lah driver tu dok mencarik tpt..hehehe tny org ni, di kate belah denu..org tu suh pusing blk..mau x kami pon berpusing2..huhuhu/.tp akhirnya, sampai jugak kami di Ladang Teh Nalupak.
Oleh sebab cuaca sangat panas, tokleh nk berlari2 posing hindustan dlm ladang tu...gehhehehhe carik lah hiburan di tepian sajek..ahaks
Oklah, malas nk citer sbb sakan nk bergambar...layan kan aje gamba-gamba ni....
Balik dr ladang teh, kire nk teros balik ke Rose cabin [tpt penginapan kami malam tu] tetapi driver tu beria ajak ke War Memorial yg terletak kat town kundasang tu...
bayaran masok cume RM2 sahaja

Ok akhirnya, kami berjaya sampai di Rose Cabin utk merehatkan diri. yolah setelah seharian melalui jalan yg penoh berliku & sungguh mencabar.

Di sini payah sikit utk mencarik makan. Oleh itu makan di restoran yg ade dalam Hotel itu sahaja. harga...Boleh lah.....Meehoon sop baru RM6..hehehehe air secawan adelah dalam Rm2-3
dan di sini berhadapan dengan pemandangan gunung Kinabalu. Xdek lah terkilan sangat xdpt lihat ketika di Kinabalu park.
tamatlah perjalanan hari kedua. oklah... i mo tido dulu..hari ketiga..esok lusa ajelah sambung...pdhal..dah nk balik dah ni...hehehehe

Monday, March 15, 2010

Irfan Naufal

Akhirnya Angah dah ade name "Irfan Naufal" & Ibu boleh lah tersenyum gembira dengan pemilihan name ni. Tapi kesian kat Angah sbb ibu bgtau, tgn Angah yg dikatekan sakit & bengkak tu ruper2nye patah...setelah di Xray pagi td. Mr.Doc telah pon menyimen tangan angah. kesian angah..kecik2 dah kene simen..tp xpe...mase kecik ni senang baik sbb tulang masih lembut kan. Xpe angah..I know Angah seorang yg kuat & tabah..semoga cepat sembuh yeaaa....

Irfan Naufal = Bijaksana yg Dermawan [aku rase ni lah makne name ni]

Nota kaki: Xdapat lah aku gune name naufal tu di kemudian hari..hahahahaa...tp xpe...aku tido dgn senyuman semalam sbb name Naufal yg terplih..keh keh keh ... Comei ok name Naufal tu..Faizul sila lah akuinye...huhuhu :P

Lepak-lepak Manje Di Melaka

Weekend yg lepas aku balik ke Melaka selepas 4minggu xbalik kan. Kali ni, aku menumpang si Mir&Waf. Bertolah dr umah aku di Kerinvhi kol 10lbh malam, tapi singgah kat riang-riang restauran bagi menemani org yg ditinggalkan kekasih hati minom-minom sambil berceloteh..ahaks.

makanya, nk dekat kui 12am baru lah mira-wafi-adik mira-dan aku bergerak pulang ke Melaka. dalam perjalan, ketika kami baru melepas sempadan negeri melaka-negeri sembilan & di kilometer berapa aku dha terlupe..hehehe tp berhampiran signborad yg mengatakan Simpang Empat lagi 2KM jek... satu kejadia telah berlaku di mana, bonet depan kereta Mir-Waf telah terbuka lalu merempuh cermin hadapan & menghentam bumbung kereta...lalu

inilah rupe kereta mereka [gambar di ambil pg pagi nye..sebelom membuat report di Balai Polis melaka tgh]

"alahai kereta ku"

terokkan?
alhamdulillah kami semua selamay


sebelom sampai ke balai polis, kami singgah sarapan di D'Perigi Inn. berhampiran dengan bukit cina [carik sndr lah, mmg kedai ni berhadapan ngan bukit cina]

aku order rojak jek
yg lain, makan meehon sop ngan mee sop jek..sbb rojak tgl sepinggan jek
mmg rejeki aku aritu kan
kicap ni aku xpasti pedas ke idak
aku baser makan tym praktikal kat telekom dulu..pakcik2 tu mmg suka makan sini kalo nk makan mee rebus/kari or rojak.

& sesudah nye melantak..kami pon ke Balai Polis Melaka tgh seperti yg di kabar kan dek polis di Balai Polis Kandang. setau aku, Balai polis melaka tGh ni kat Jln Bandar Kaba, sbb suatu ketika aku ngan Lyza penah accident, & kene wat report kat situ kan. tapi..Polis yg kerek bernama Nik tu, sungguh xpandai melayan pelanggan...aiyoooo..gaji dah naik toksah lah kerek....bgtau lah yg sebenar tempat nye kat mana kan...mane lah kami tau..Melaka tgh ni ade cawangan-cawangan plak kan....

xpe...lantakkan polis tu...kami pon bergerak ke Balai Polis depan bangunan Merah plak utk wat report..akhirnya berjaya jugak..lepas wat report..ronda2 amik aircond dlm dataran pahlawan megamall...hehehe & xtau nk ke mana lg...

aku pon bawak mereka pekena Coconut Shake Klebang...ahaks...Sepul&Sara sila jeles

& aku melantak sebungkus nasik lemak lg kat kedai Coconut Shake tu sbb dengar kate...sedap nasik lemak dia kan...erm boleh lah..sambal dia sedap..hehehe
Sebungkus nasik lemak= RM1.20
selain dr nasi lemak, kat situ ade jugak mee goreng, kuih muih yg sedap2

& ini lah dia coconut shake...disebabkan minom di kedai, harganya hanya RM2 jek tok secawan
tgk tu..bukti wafi&mira dah makan&minom kat situ..hehehe
sepul sila jeles lagi sekalik
& aku pon tapau lg 2 bungkus utk org2 kat umah aku plak kan
Lepas tu...Mir&waf hantar aku balik & mereka pon pg menyetelkan hal kereta di bengkel yg terletak di Tanjung Malim [hehehee sila gelakkan si wafi]

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...