Skip to main content

Jom makan

Layankan ajo..kasik meleleh di bulan posa







--------------------------------
4.05pm waktu di CP Tower

arini terajin plak kan..byk plak entry ala2 sesi balas dendam..gamba dah upload kn..hik33...ok citer 2 hari berpuasa di KL..mcm lah selama ni xpenah...puasa kat KL..pejam celik..pejam celik..ni puasa ke - 5 aku kat KL sebagai warga kota...aku xlari dr mslh memilik bazaar ramadhan..pilih ke? hakikatnya..bazaar kerinchi tu jek lah yg aku hadap dr dulu hingga kini...aku ni xdek mslh nk ape..aku blh belasah..sbb aku bkn jenis layan kn sgt tekak aku nih...tp kalo dah 5kali berturut2 bazaar yg same pehtu juadah yg same jek lebih kurang ngan pasor mlm tetiap minggu yg sebanyak 2kali seminggu...tekak aku dah mule meronta utk pandai memilih bulu..opss raselah!

utk 1st day berbuka...sahur aku hny berkemampuan [pdhal..malas yg amat] masak nasik goreng dr perencah adabi...hahahaaa di serikan ngan rase telor dadar marbeles [dah rase telor tu same jek kn..nk marbeles apenye lagik kn] hehehe

& berbuka plak sorang2 kat umah sbb nye Fiza & DD kroje je..almaklumlah nk carik duit raya lebih..hahahaa aku kat umah cube lah layan kn tokak..skali amik ko...aku berjaya berdiri selama 3jam [sbb nye nk mensiang segala jenis ikan+ayam+udang yg dibeli + utk sediakan ape yg ptt utk memasak]...kesudahhannya..kaki I lenguh ye..hahahaa setelah tolak tambah darab bahagi....& akhirnya aku kuasa kan dua...aku berjaya memasak setelah sekian lame aku berasapkan dapor tu kecuali asap dr wap air..hehehe..oklah menu buka pose utk hari per-1 aku adalah

1- udang masak lomak cili padi [aku xpasti rase dia berasap ke idak...ckp masin ke terlebih masin..sbb puase lah katekan]
2- sambal ikan bilis+tempe+kentang yg kompem meleleh air liur kalo tgk [meleleh - ni aku saje jek nk propa kasik korang bace]
3- ikan selar goreng yg lazat [yg lazat ni aku tambah sndrik..sila jgn muntah]
4- sayur buncis xtau style ape..aku redah jek
5- air teh tarik yg mamak pon xreti buat mcm aku buat sbb nye aku pakai susu tepong omega aku! [kompem sharna berbulu jek bace..sbb aku asing kan separuh teh tarik separuh teh ais]

dgn bismillah....& doa berbuke...zassss..lupe kurma dulu lah...pehtu slurpp slurpp air...2gelas..pehtu baru mkn..hehehee asalnya..kalo ikot tekak aku jek...sabal ngan ikan goreng jek layan dah....tp kate nk kasik meriahkan..semangat 1st day pose...korang tgu lah..ari2 penghujung pose..aku rase..aku berbuka air kotak + kuih tako dr bazaar ramadhan jek nnt!

ok abis citer ari pertama...ari kedua plk kan...lagi sedap ok! [cett nk jugak kate yg aku masak smlm nye tu sedap..] yg ni jadik lg sedap..sbb mira yg masak kn...kitaorg di undang berbuka puasa di rumahnye..murah rezeki mira+suami kn..kn...sbb 2nd day pose dah ajak tetamu dtg..hehehe tetamu yg menunggu jek dirinya diundang...hahahahaa [baser lah ayat org bujang ler katekan kan..]..ok mira menjamu kami dengan

1- nasik ayam sgt sedap..sempat usha resepi [tp aku amat pasti 2taun lg baru aku laksanakan]
2- buah2an
3- kuih muih
4- teh tarik jugak [tp ni sedap lah..gune susu yg betol kn..hehehe]
5- air sirap [melets....sbb aku minom 4cawan] [mmg mira akan berkata..padan lah sirap umah aku abis!]hehehe

& aku makan mcm org xpenah makan jek...hahahhaaa sampai sengkak ok! seb bek tong perut dah penuh..kalo x, aku nk jek buat 2nd round...hehehe yolah skrg kn dah ssh nk suh mira masakkan..kalo dulu yolah..aku request jek! [giller pembuli x aku?] skrg kene buat sndr...giller mim-alip-lam-sin yeeeee!

ok sahur hari ke-2 xciter plak..sahur makan sisa lauk berbuka...hehehe malas punye pasal..janji ade jek... yg best makan sahur smbil layan nur kasih...terima kasih TV3... tapi pagi td,..sahur tok hari ke-3...citer tu xdek..mungkin sabtu ahad jek lah tu...sob sob..frust den pagi td...dah lah makan nasik kejung ngan nugget & telor & sambal bilis jek [pdhal ade jek sambal daging si fiza tp xlalu nk telan daging plak]..ok itu ajolah...mlm ni..aku dpt rasekan yg xtau nk makan ape..hahahhahaaa kompem tapau kuih jek ni nnt..sbb konon2 nak disiplinkan diri nk diet..tp haram..lg byk makan tym pose ni..so...cube utk ala kadar pd hari bekerja..& makan beria pd hujung minggu sajok...k lah uolssss selamat pulang....dah nk time nih!

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.