Skip to main content

KL-Dabong-Jelawang [Episod 3]

Utk episod ni, aku bercerita pasal semua sekali ok kecuali kes keretapi tergelincir!

setelah berada dlm keretaoi WAU selama 12jam, around 8am, kami sampai di stesen Dabong. Suasana di stesen keretapi tu masih berkabus. Makanya, Feeling berada kat German [pdhal xdek gambaran German pon kat situ]. eh eh..dah citer kat episode Intro lah.....

ok, lepas mencekik kedarah, kami pon menaiki Van yg telah di sewa ke Stong Hill Resort yg mana memakan masa dlm 15-20min jugak. kalo dulu aku pg, kene naik boat/sampan dulu tapi skrg jambatan tamparuli dah siap, makanya, naik kenderaan darat udah...mudah kan.

sampai kat resort dah nk ke jam 10am. bersiap2 ala kadar & menyumbat ration yg masih bersisa dlm beg2 mangsa yg belom penuh sesak. Kami pon memulakan perjalanan.


Dan teros melalui jalan2 yg mencabar minda [nyiok kebana sila tgk bebetul ok!]

& juga melalui laluan ngeri sebegini..tapi puas ati...sbb kali ni...aku rase ok, nk dibandingkan ngan waktu pertama kali aku ke sini 2004 yg lalu.

& memalui hutan2...& laluan dia agak menacanak lah..

oleh sebab berat badan & usia yg meningkat [poyo salahkan usia plak, pdhal dah xfit mcm dulu kan] makanya, aku kepancitan...kire xleh nk berjalan selaju dulu kala. & kepala yg masih weng akibat menelan ubat selesama ngan suhu badan dah panas + mmg aku xberapa nk sihat..makanya, berjalan ala2 mau pusing aja...thanx to Amir kecik & DD yg sudi menemani aku dibelakang..wakakakaa

dah mmg tujuan aku xmo mendaki mana2 gunung kan..tp nk lepak di kem baha tu pon kene mendaki dlm 2jam...aiyooooooooooooooo

setelah kepayahan, akhirnya sampai jua di kem site..fouhhh lega.........

sampai jek, setup khemah & pengumpulan ration & aktiviti memasak pon bermula...aku juz tukang tentukan barang ape nk di masak..tukang masak mmg ramai dlm ATAT. makanya, sekiranya linda xdek ke...mira xfollow ke...kami xperlu risau..sbb chef blek kompem blh masok dapor kembali...hehehehe

& selapas tu hnyalah aktiviti bebas jek..smpai lah ke malam...owh mlm tu..kami ber BBQ plak...layan....oleh sebab kepala aku weng weng..makanya..aku hny makan seketui ayam sajok.....selesai makan..aku pon menelan panadol utk memudahkan aku zzzzzzzzzzzzzzzz

esoknya, dr 25org, 9org tinggal di kem utk berpoya2 sambil bersantai-santai & selebihnya telah meneruskan aktiviti menawan puncak Stong. aku termasok dlm team yg 9org..dah mmg niat aku malas nk mendaki kan..aku hny nk lepak kat kem baha..menikmati ayaq terjuin kan...tapi..aku, DD telah mengikut helmi, apis chem & Mr. ADO memancing di Telaga 7..mak eiiiii ku pikirkan trek nya mudah..tp dah ala2 naik stong ok...mencabar sungguh...gambar plak..aku lom amik dr camera DD...tp syiok lah..cume rugi, aku xsampai kat air terjun tercantik di mana..pertembungan antara air terjun dr gunung ayam & gunung stong...sob sob...xpe kalo ade rejeki..len kali [kalo aku masih waras nk mendaki] aku akan jejaki jugak [tp dlm hati..malas dahhhh..hahahahaa]

hasil dr memancing ..dpt 2 ekor ikan..sekor dikategorikan jenis ikan tengas..sekor lagi..entah le....ikan2 tu selamat kami bakar sesampai di Kem.

Sampai kat kem, sambung mandi manda [pdhal sementara menunggu org memancing, aku dah sakan berendam kat air tejun atas tu kan]...tp turun bwh..depa tgh mandi manda..ape..lagi..join sekaki lah....& naik ke kem..ade suprised...suprised lah sgt..pdhal..xrase ape pon.....hehehe suprised nye...si bon & fami mai join kami...kerje giller mereka ni....dtg semata2 nk lepak ngan bebudak ATAT..tu lah semangat kwn namenye..huhuhu

& xsampai kol 5pm, bebudak yg naik stong dah kembali ke kem...& aktiviti melepak & makan diteruskan sampai lah keesokkannya. [cerita lain nnt upload dlm versi bergambar ajelah...letey nk menaip & skill nk mengarang pon dah xdek..sbb cikgu aku dah pencen!]
kami semua b4 meninggalkan kem baha

Nota tambahan: Lupa plak nak bgtau, kos utk trip ni hanya lah RM120. tapi aku rase, nnt aku akan dpt pulangannya kerna aku naik gunung stong kan..hehehehe...murah kan...120 tu termasok tiket tren + makan utk 2 kali mkn tgh, 2kali brekpes, sekali BBQ & sekali dinner.Nnt aku cerita budget ke Sabah yg hny RM500 jek.

Nota kaki: Serius, mmg aku jatuh cinta sejak kali pertama sampai di sini...tempat ni mmg terbaek wok! ** gamba2 di atas semua dr budak2 ATAT, sbb aku xbawak camera kan....yg cantek2 tu dr camera si Fattery**

Comments

cyanamoose said…
aiyoo... ingat lalu jalan bukit, skali lalu batu2. akak yg panjat tangga nk p tasik bunting pun dh mengah. nikan pula stong kol nie. opps!!! {kenanga leby sesuai yu ajak}
amoi said…
haha..kecut perut aku tgk bukit batu tu...konfem aku takleh gi...gayat sehh!!!
Yun said…
cyana: alah std lah...xkn laluan mendaki baser jek kot..hehehe ni baru lah thrill..lom lg ko tgk laluan turun [sbb jln turun tpt lain] zig zag style..huhuhu

amoi: bek ko merasa sekali ke sini..sbb sir terjun dia terbaek ok!

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…