Saturday, September 11, 2010

Last Minute

Baru nak ceritA perihal persiapan raya..heheehe biasa lah cerita carca marba kan..ikut dan jek...

Oleh sebab, kampeni aku mewajibkan semua staff cuti pada khamis tu, maka lepas keje hari rabu aku terus zaass vroom vroomm balik kampung lah. erm alhamdulillah, perancangan terbaek macam tahun lepas kan. kalo tahun lepas aku balik pd TGH raya sbb kampeni lame aku halfday pd sehari sebelom raya tu..maka jimat lah cuti kan. Ok, semua org dok perlekeh aku ngan keadaan jem, tp aku cool jek..kalo dah jem tu redah jek lah..aku xsanggup nak redah jem byk2 kali..yolah kalo dr glenmarie tu nak blk ke kerinchi, dah satu kali jem kn...kang gerak blk malam..jem lg sekali kan..baek aku gerak lepas keje & hadap sekali jem jek kan...erm ok aku gerak blk dlm 4.50pm..miahahaha kuar awal sket lepas asar kan..org sume dah blk awal kan...

& alhamdulillah aku selamat sampai kol 7pm kat umah aku..huhuhu sempat lah berbuka ngan juadah yg aku dah request awal..muahahaha..,.

well....xsia2 aku sentiasa bukak Litraknye website....mmg dr nila ke seremban jln byk kereta..well tpt biasa kan...bukan jem kerana apa, situ kan jalan berbukit maka kereta agak slok..kat situ leh bwk dlm 60-70km/j jek..tp xdek lah berenti berenti kan..so, jln agak smooth jek...erm ngan keadaan hujan ok lah kan bwk slow mcm tu..& alhamdulillah jugak tiada kemalangan yg mampu memusnahkan ketenangan perjalanan petang tu..dan selepas jek seremban...jalan mmg clear dan bolehlah up sket speed nye kan....aku bawak maintain jek..kalo ikut aku, mmg dah malas nak drive kan..tp nak buat camno...belom mampu nak upah driver...kekekekekee maka, redha jek lah drive sendirik ye.

sampai umah, malam tu bermula sesi kerahan tenaga.adik2 aku kat umah ni macam biasalah kan, aku xdek, mmg semangat depa tu xdek nak buat keje....aku dah ade kompem baru bergerak, mane taknye, aku balik kompem tahik telinge masing2 cair...muahahaaha kan..baru lah dengar ape orang kate kan.
dan inilah dia...di petang ramadhan terakhir, setelah aku bising, baru lah reti nak tukar lampu, nak basuh longkang segala, dan paling best kol 2pm sblm tu, cat baru lah settle..tu lah semua nak buat last minute..ha hadap lah....aku hanya jadik supervisor TAK bergaji, bagi memastikan semua ok. sebab keje aku melibatkan dlm rumah jek...& keje aku semua dah dibereskan sejak dari pagi kan..yolah aku dah pulun buat dr pagi selepas subuh kan.& keje akan bermula pada malam nye sesudah berbuka plak kan.

padan muka mereka. aku lupa plak nk snap gambar ayah aku pulun siapkan cat mengecat dia..kekekeke aku dah suruh buat awal2 xnak dengar kan..setiap taun serupa jek..semua nak last minute. ha rasakan....semua terbongkang sebelom berbuka...dah berbuka kelam kabut hal lain plak.
dan aku berehat2 di kerusi kat verandah dapor ni sambil gelak2an mereka yg tgh pulun kerja..kekeke

kerja aku seterusnya adalah pd mlm raya..dan kerjanye ialah....buat toping kek ke biskut ke mane yg tak setel lg. tp mlm raya tu agak sengal keadaan di kampung aku, di mana kejap2 blackout..tensi ok! nak masak tenteram..nak buat keje lg lah kan..mmg dugaan & cobaan betul kerana kene buat semua bende dlm gelap. tp seb baek turn bertakbir kat umah aku, tym tu rumah aku dah ade letrik. tp kesian bila mana nak ke rumah depan plak, tup tup api rumah depan terpadam plak..hehehe nasib lah....bertakbir sambil terdengar jeritan bebudak ketakutan dah berlawan dengan mercun yang dum dam di sana sini kan.,.,
ok ni pagi raya baru dpt siap kan...amik ko...hentam saja lah labu..comot sane sini..sbb orang dah mula bagi salam..rasakan..kelam kalibut kan...baju xtukar lagi...ngeh33

owh kek ni bukan utk rumah aku.tp utk umah mak long munah aku belakang rumah ni ha..kekekeke...utk rumah aku dah selamat kene potong sbb ade org nye besdae kan tym 1 syawal tahun ni.

Nota kaki: hari ini raya ke-2 suasana rumah dah kembali tenang....lepak2 tgk TV dengan tenang sambil makan sekut raya.,

No comments:

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...