Skip to main content

Last Minute

Baru nak ceritA perihal persiapan raya..heheehe biasa lah cerita carca marba kan..ikut dan jek...

Oleh sebab, kampeni aku mewajibkan semua staff cuti pada khamis tu, maka lepas keje hari rabu aku terus zaass vroom vroomm balik kampung lah. erm alhamdulillah, perancangan terbaek macam tahun lepas kan. kalo tahun lepas aku balik pd TGH raya sbb kampeni lame aku halfday pd sehari sebelom raya tu..maka jimat lah cuti kan. Ok, semua org dok perlekeh aku ngan keadaan jem, tp aku cool jek..kalo dah jem tu redah jek lah..aku xsanggup nak redah jem byk2 kali..yolah kalo dr glenmarie tu nak blk ke kerinchi, dah satu kali jem kn...kang gerak blk malam..jem lg sekali kan..baek aku gerak lepas keje & hadap sekali jem jek kan...erm ok aku gerak blk dlm 4.50pm..miahahaha kuar awal sket lepas asar kan..org sume dah blk awal kan...

& alhamdulillah aku selamat sampai kol 7pm kat umah aku..huhuhu sempat lah berbuka ngan juadah yg aku dah request awal..muahahaha..,.

well....xsia2 aku sentiasa bukak Litraknye website....mmg dr nila ke seremban jln byk kereta..well tpt biasa kan...bukan jem kerana apa, situ kan jalan berbukit maka kereta agak slok..kat situ leh bwk dlm 60-70km/j jek..tp xdek lah berenti berenti kan..so, jln agak smooth jek...erm ngan keadaan hujan ok lah kan bwk slow mcm tu..& alhamdulillah jugak tiada kemalangan yg mampu memusnahkan ketenangan perjalanan petang tu..dan selepas jek seremban...jalan mmg clear dan bolehlah up sket speed nye kan....aku bawak maintain jek..kalo ikut aku, mmg dah malas nak drive kan..tp nak buat camno...belom mampu nak upah driver...kekekekekee maka, redha jek lah drive sendirik ye.

sampai umah, malam tu bermula sesi kerahan tenaga.adik2 aku kat umah ni macam biasalah kan, aku xdek, mmg semangat depa tu xdek nak buat keje....aku dah ade kompem baru bergerak, mane taknye, aku balik kompem tahik telinge masing2 cair...muahahaaha kan..baru lah dengar ape orang kate kan.
dan inilah dia...di petang ramadhan terakhir, setelah aku bising, baru lah reti nak tukar lampu, nak basuh longkang segala, dan paling best kol 2pm sblm tu, cat baru lah settle..tu lah semua nak buat last minute..ha hadap lah....aku hanya jadik supervisor TAK bergaji, bagi memastikan semua ok. sebab keje aku melibatkan dlm rumah jek...& keje aku semua dah dibereskan sejak dari pagi kan..yolah aku dah pulun buat dr pagi selepas subuh kan.& keje akan bermula pada malam nye sesudah berbuka plak kan.

padan muka mereka. aku lupa plak nk snap gambar ayah aku pulun siapkan cat mengecat dia..kekekeke aku dah suruh buat awal2 xnak dengar kan..setiap taun serupa jek..semua nak last minute. ha rasakan....semua terbongkang sebelom berbuka...dah berbuka kelam kabut hal lain plak.
dan aku berehat2 di kerusi kat verandah dapor ni sambil gelak2an mereka yg tgh pulun kerja..kekeke

kerja aku seterusnya adalah pd mlm raya..dan kerjanye ialah....buat toping kek ke biskut ke mane yg tak setel lg. tp mlm raya tu agak sengal keadaan di kampung aku, di mana kejap2 blackout..tensi ok! nak masak tenteram..nak buat keje lg lah kan..mmg dugaan & cobaan betul kerana kene buat semua bende dlm gelap. tp seb baek turn bertakbir kat umah aku, tym tu rumah aku dah ade letrik. tp kesian bila mana nak ke rumah depan plak, tup tup api rumah depan terpadam plak..hehehe nasib lah....bertakbir sambil terdengar jeritan bebudak ketakutan dah berlawan dengan mercun yang dum dam di sana sini kan.,.,
ok ni pagi raya baru dpt siap kan...amik ko...hentam saja lah labu..comot sane sini..sbb orang dah mula bagi salam..rasakan..kelam kalibut kan...baju xtukar lagi...ngeh33

owh kek ni bukan utk rumah aku.tp utk umah mak long munah aku belakang rumah ni ha..kekekeke...utk rumah aku dah selamat kene potong sbb ade org nye besdae kan tym 1 syawal tahun ni.

Nota kaki: hari ini raya ke-2 suasana rumah dah kembali tenang....lepak2 tgk TV dengan tenang sambil makan sekut raya.,

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.