Skip to main content

Cerita Singapore Yang Sudah basi

Since ramai yang tny pasal bajet aku kota Singa ni, nah bace lah ape yang merapu ni ek..xpaham boleh tny. Hope cerita aku yang agak berterabur ni dapat lah membantu korang buat bajet.

Bajet

Hotel Tune utk 2 malam seorang
RM56.50 [termasuk aircond 24jam & Towel & Tax]. Sila booked awal2 utk dptkan harga murah. boleh booked di url ni http://www.tunehotels.com/
Bas ke Singapore dr hotel Tune = RM46 [Sehari RM23 utk pergi balik, ni rate utk beli online, kalo normal Rm25] boleh cek di http://www.odysseynow.com.my/
Minyak + tol dari Muar ke JB = ni kire ikut kereta sendiri lah ek

Universal Studio = SGD72 [sbb pergi time cuti, tiket mahal sket, kalo normal rate SGD66] sila convert sndr ye. Aku kene RM172 lah lebih kurang . Yang ni better korang beli online utk mengelakkan dr xdapat masuk..sbb dalam 1 hari, ade limit berapa ribu org jek blh masuk. boleh cek di sini.[http://www.rwsentosa.com/Attractions/UniversalStudiosSingapore]. Nak lagi best, belilah tiket express sbb xperlu beratur nnt kan...

Tiket MRT

1) Harbourfront - Ferrer Park [SGD2.60, tapi kalo ko pulangkan tiket dapat SGD1 balik]
2) Ferrer Park - city hall [SGD2.50, tapi kalo ko pulangkan tiket dapat SGD1 balik]
3) City Hall - Bugis street [SGD2.60, tapi kalo ko pulangkan tiket dapat SGD1 balik]

Masa 1st day, Bas terus ke Sentosa Island. Dr Sentosa Island tu kitaorg xtau nk kuar naik monorail tu mcm mane, maka kami pegilah tny kat kaunter dia kate naik bas w58, maka kitaorg naik bas tp driver bas xmintak duit pon kn slambe ayam jek naik free..muahhahaa...sampai kat harbourfront, barulah carik MRT nye station. dari situ barulah kami gerak ke Ferrer park utk serang Mustafa Centre [wajib pergi]. Xlame pon, dalam 10-15min jek kot dah sampai. Sampai kat situ kompius nk ikut jln mane..hehehe last2 tny org...Mustafa Centre tu dekat ja ngan Jalan Syed Alwi. Nak senang, kuar ikut Gate C, kuar jek dr stesen tu amik kiri, jln terus sampai jumpe jln syed alwi, maka situlah dia Mustafa centre. hehehee senang kan?

owh sebelom shopping di mustafa centre, kami berenti makan dulu, aku makan briyani ayam + teh tarik, kene dlm SG7.90 jek.jek ok!..hehehee alah makan pon kat ABM restaurant yg bertempat sebelah mustafa centre tu jek. alhamdulillah dah kenyang.,...baru boleh shopping kan.owh lupe, retauran tui HALAL ye...

lepas tu shopping xhengat donia..hehehee abis beratus2 SGD kat mustafa centre, kaye lah pakcik mustafa tu. dan dah setel shopping ape yang ptt kami terus bergerak ke destinasi seterusnya...sebenarnye xsampai 3jam pon lepak kat mustafa centre tu.,destinasi seterusnya adalah bugis street [pon wajib pergi ye uols]. kat sini lah tempat utk membeli ole2 yang sangat murah...di ingatkan sekali lagi, sangat murah ye..sbb keychain 18ketul baru sgd10...oklah kan...boleh beli ole2 utk teman2 di malaysia [oppss kantoi harga sudah...tp aku xbeli pon ole2 kat sini sbb aku dah beli kat mustafa centre, aku cume beli baju utk diri sndr & tshirt utk adik2 aku jek]
ok kol 2pm, kami dah gerak balik ke sentosa island. nak masuk ke sentosa island kene charge sgd3, ni utk tiket monorail rasenye. dan dalam sentosa island tu mcm2 games yg boleh di main. tp mcm biasa sediakan ongkos nya aja..price around SGD10-SGD12. boleh beli ikut pakej.dan kitaorg stay dalam tu sampai mlm. sbb bas kitaorg kol 10pm.




2nd day baru lah aktiviti di universal studio sahaja. memang seharian di situ saja. Dalam Universal Studio ni ade kedai makanan Halal. kene tgk betul2 lah kan cop halalnya ya...dlm brochure dia pon ade tulis kedai mane yg halal.



utk makan malam biasa nya kami balik JB baru makan...fouuhhhhh memang percutian yang menyeronokan.

Nota utk semua: Botol mineral, sila jgn buang kalo tidak ingin masalah dalam toilet..hehehee dan kalo nak jimat beli lah air mineral dari malaysia...ehehehee sbb lebih murah & menjimatkan..ahaks. dan kajilah jugak page ni ya

Nota penting utk umat islam : Nak sembahyang kene ke Beach Station. Meaning kalo masuk universal studio tu kene kuar kejap ke beach station lah yek..mmg situ jek lah surau yang ade. jangan sangka meraka tidak menyediakan Surau plak kan.

Maka total perbelanjaan aku hanyalah...kire sndr lah korang yek....heheehee ok itu saja tips nya.

Comments

mama tisya said…
tk puas tgk gmbr USS..kecik benor
Yun said…
click ja kat gambar ye,,...xpon cek kat sini

http://www.facebook.com/album.php?id=1061136825&aid=86378

xlarat lah nk upload satu2 kan..gambar melambak sgt...tu pon main belasah jek last minute..hehehe

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…