Skip to main content

Payah

Fouuhhh lega.Rasa dah berair-air mata aku ni nak menyiapkan kerja-kerja menyusun ikut department/unit semua kakitangan Kampeni B****s seluruh malaysia. Dahlah masalah, nama dalam sistem HR lain, dalam Sistem Ax lain plak. tak pasak-pasal kena cek by user id dalam domain plak. tak ke kerja yg remeh. nak susun ikut department & sort by name&group lagi plak tu, lenguh dah jari-jari aku nak menaip, menekan CTRL C, CTRL V segala. bukan sorang dua ye staff nya. hampir 2000 dan campur anak syarikat lagi..lebih lah plak 2000 kan..hehehehee

dan sorang staff pula average mempunya 10group access. perghhh tak ke jibul mate I melihat & menyusun nya kembali. sungguhlah, dah lama kan tak buat kerja-kerja begini. memang meletihkan. ingatkan melihat data-data dari claim yang bermasalah dari mac-mei 2010 adalah yang terakhir..rupa-rupanya, ada lagi...dan akan ada lagi. bayangkan 3tahun punya system pernah buat kemaskini data user. bayangkan lah dalam 3tahun belih tu berapa oranglah yang dah pencen, berenti, MIA dan sebagainya.. bayangkan lah.... dan bayangkan lagi bilamana seorang ALI BIN SAMAD boleh mewakili 3orang..sebabnya nama mereka sama, tak ke payah nak kena cek login id mereka apa pula kan..bukan ramai ya yang nama, ejaan, dan bin & binti yang sama...huh..rasa2 macam mana lah kalau kerja kat bank, jabatan pendaftaran ke...memang lah akan ada kesilapan kan...

dan tetiba teringat kisah cek & dimasukkan pd account yang salah tapi nama yang sama..hehehe

hope tiada kesilapan lah, aku dah nak submit to HOD yang kenaan utk mereka pula yang kompem current job staffnya.

Nak balik, sambung esok aja...

Nota kaki: tetibe rasa kerja buat programming pon tak selenguh ni kot. :P

Comments

cyanamoose said…
wahhh...bunyi mcm clean up security jek.. hahahaha
saifurudin said…
aku pun penah rase yun ... mmg programming lagi menenangkan dari wat keje2 mcm nih .. hurm
Yun said…
cyana: begitulah lebih kurang...xpenah buat kot, giller melambak-melambak senarai nama yg dah xwujud dlm sistem HR...

sepul: yupp...nak ilangs abar jugak aku dibuatnya....

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…