Skip to main content

Macam Makan 5orang

Alhamdulillah, kenyang dan puas hati dengan menu berbuka harini. almaklumlah setelah sekian lama aku xmasak kan. maka, tebiat apatah yang datang dalam diri aku ni. maka nak dekat kol 4pm kat opis aku dah gelisah, terbayang gulai lomak ketam lah, ayam masak pedas lah. tu lah beremail lah vagai kan citer pasal berbuka..ni lah padahnya..makanya aku terus explore barang2 kat rumah secara halusinasi...maka aku teringat ade ikan kering...hehehe santan pon ada sekotak yang aku beli dulu kunun nak buat bubur jagung..tapi haram...peram jek santak kotak dalam freezer kan.

end up....balik dr opis 5pm, arini kat amtek jek..maka kol 5.30pm aku dah sampai rumah..terus singgah kedai beli serai, tomato & kacang buncis...dan sampai terus lah aktiviti aku...



hasilnya....




tadaaaaaaaaaaaaaa



masak lomak ikan masin + tomato sebab nenas tak jumpa kan..hehehe



sayur kacang buncis


dan drumet sambal meletop..

serius jari aku mcm rasa terbakar lagi..gara2 menumbuk cili tu tadi...sejak bila aku alergik cili sampai pijau sebegini rupa aku pon xpasti..

dan sekarang get ready ke terawikh..tapi serius kenyang..esok pagi sahur..kompem lah lauk yang sama..hehehee



ehhh sebelum tu.... kombinasi...



jangan lah sawan nak memasak aku datang lagi..kompem xleh diet macam ni kan..

macam, macam 5orgnya makan tak?








Comments

cyanamoose said…
kantan... nmpk gaya next tyme kalo masak.. jemput jek weols mkn skali.. baru best!

teringat zaman potluck masa kt CP kan? uhuk
Yun said…
hahaha betul tu..teringat potluck gara2 nk berjimat dulukan...2 kan sayur wajib sbb tu jek pon yg ko makn kan...hehehee
semut-terbersin said…
uih rajin! dapnye yg lauk kuning tu! adeh adeh..lapo plak tgk entri ko tgh2 ari bute ni..ish
Yun said…
ila: 2la...memang sedap..cehh puji diri sndr..muahahahaa xdapat gulai ketam..gulai ikan masin pon jadiklah kan..hik hik... sila sila masak sebelum xleh makan nnt..hehehe
ck said…
wahhh!!!bagos la ko bleh dpt sawan memasak..aku email la nk buuka mcm mane pn.yg aku dpt sawan nk makan doroyan ade le!!haihh!! :p *osoNOTgudFORdiet!*

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.