Skip to main content

Aku pun sanggup

Kisah mengarut semalam dlm paper yg mane kerajaan indonesia kununnya dah melatih rakyatnya utk jd maid yg professional. Cehhhh mcm ade diploma je rupenye.

Serius dr kerajaan m'sia setuju,baik di suruh penganggur yg melambak kt malaysia ni yg apply kn.aku pon sanggup weh. Jadi isteri dan suri rumah sepenuh masa pon lom tentu dpt elaun macam tu kn.

Koman2 sebulan leh dpt gaji bersih...kemas 700, jaga anak 700, masak 700, basuh baju 700, jaga org tua 700...dah 3.5k dkm genggaman kn.aku bg khidmat extra lg..jd cikgu tuisyen and tolong ajar mengaji for free...amacam.3.5k dari amik maid indon tu kn...giller kn...aku rase maid ni keje xdelah teruk mane teruk sket bab kena jaga budak2 tu je.coz nk kena pantau..bkn nye kena mSak mcm mkn kendurikn...msk tgh cuma utk diri dia dan anak2. Mlm majikan dah uruskan.kemas rumah pon xdelah hari2 kn.basuh baju pon aku tak rase hari2 kena basuh.membazir air dan sabun..accept penghuni rumah tu ramai. Basuh baju pon pkai mesin auto..bkn kena menyental vagaikan..

Aku rase yg dah di train tu sesuai keje kt jedai makan ke...dobi ke...cleaner ke..coz keje2 tu mmg fokus pd 1bidang je..n gaji dia pn berbaloi if sbln 700 kn. And dpt cuti sehari seminggu.

Org ade diploma pon gaji 1.2k ok. Better derang berenti apply jadi maid buat 2keje je ckp. And dia masa nk lyn drama.xperlu sakit otak dgn jem...dan boleh sambung belajar lg..amik epjj kn.....sbb byk masa time siang tu...huhu amacam...aku nk apply lah jadi maid if gaji 1 keje = rm700...perghhhhh pahtu sambung belajar part time.hehe

Comments

semut-terbersin said…
betul betulll!!! mengada kan derang ni? nak gaji tinggi! tapi buat keje hampeh! lari lagik, beranak pinak lagik! haih tayah laa org mesia sebok2 nak amik sgt derang jadik maid! nanti sesak negara kita ni ngan org2 dia je! aku mmg trus kensel lah nak amik maid! aku rela buat kerja semua tu sendri!

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…