Skip to main content

Berjalan dan makan adalah perkara yang tidak boleh dipisahkan

Sekiranya dipisahkan..maka pincanglah aktiviti tersebut. Benda yang utama apabila berjalan adalah mencari port makan yang TERBAIK dan terkenal kat kawasan tu kan.

well aku pon terjebak dengan aktiviti macam ni sejak dulu kala lagi..takyah nak kata aku ni bukan jenis pemakan ke apa ke..Nampak nau temberang, tengok berat badan cukuplah..lebih-lebih lagi aku bukan jenis fussy bab makanan ni..aku bedal je..tak kena dengan tekak..maka sikit lah aku makan..kalau ngam ngan tekak..maka macam banyak je aku telan nanti..uhuhuhu

Ke penang ni tahun lepas cuti sekolah tengah tahun. aku join budak caldina konvoi..even aku xpakai caldina...aku bijak sikit, sebab muka tembok sikit dan kaki jalan sikit..maka dapat lah join derang ni..ahahahahaa... Lyza kan join club caldina...kah kah kah...aku tumpang dua kaki je dalam kete dia...tukang layan sembang dan tukang menceceh..mudah je tugas aku..

dan utk trip ni aku Berjaya lah naik parasailing ni..perghhh terbaik lah wok...impian since 2011 tu..hehehe and byk jugak aktiviti sengal aku masa 2013. Aku naik benda alah ni ber2 dengan Lyza, maka RM150 je..bahagi jelah 2, dapatlah harga sorang...mula-mula memang cuak..last2 dah ada kat atas...syiok plak..teringat masa 1st time naik flight...giller kecut perut dengan bunyik enjin kuatkan..last2 skrg...dah lali and belum pon kapalterbang berlepas...aku dah boleh krohh krohh...ahaahaha giller buruk perangai. dah macam perangai aku masa naik bas dulu

thanx to lyza sebab rajin ajak iols. dah sampai penang tu..wajib lah pekena pasemboq dan nasi kandaq kan...
dekat padang kota lama kot...macam dalam frame gambar je kalo orang-orang ni semua takde kan...

pasemboq ni...pecah rekod one of geng konvoi ni beli...sepinggan besar..harga RM110..mak eiihhh terus jadi bahan....mmg sampai next trip lah jawabnya..lepas tu paksa plak kami tukang perabis..hahahaha
yang ini tak sampai RM15 punya harga..yang mahal tak boleh amik gambau, nanti tuan empunya kuar api kat mulot dia..wakakakaka
mee goring sotong..as usual...
sotong bakar....
sotong kangkung..owh kangkung dah murah sekarang ni kan...
kerang bakar...wajib makan tak kira kat negeri mana pon kita pergi..hehehehe teringat kerang bakar dan kuew teaw kerang kat vista angkasa
dan ni sesi ronda-ronda aku dengan lyza, gara2 nak juga bergambar dekat mural-mural yang ada di sekitar penang ni..walhal kat Melaka pon ada...
tingkap lama yang aku rasa patut dikekalkan...
semua lorong kami masuk supaya tak tertinggal mural-mural yang ada...lenguh jugak..sebab park kat depan..jalan kaki masuk sana sini patah balik...lah..aduhai..pemalas betu...
gambar memang super banyak..tapi aku super malas nak pilih nak tengok mana yang ok ke ko ke.mana yang aku klik..ni jelah.


 
 
dan inilah yang kitaorang gigih pegi jugak melantak even dah tengah malam...sebab katanya, wajib pekena bila dah sampai penang kan..kah kah kah kah
meleleh ayaq liuq naaa

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…